NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Serious Request brengt ruim 3 ton op • Spanje verlengt noodtoestand

 • De afgelopen 24 uur zijn 142 sterfgevallen en 129 ziekenhuisopnames gemeld. Het aantal coronapatiënten op de IC is met 34 gedaald tot 1201.
 • Schiphol-topman Benschop denkt dat op z'n vroegst in 2023 het aantal vluchten terug is op het oude niveau.
 • Op een zogenoemde appathon van het ministerie van Volksgezondheid worden corona-apps gepresenteerd en getest.
 • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente.
 • Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het virus. En lees hier over de laatste cijfers.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  We sluiten dit liveblog af. Zondag starten we een nieuw blog.

 • Protest in Texas

  In de stad Austin in Texas zijn mensen de straat opgegaan omdat ze willen dat de stay-at-home-maatregelen worden versoepeld. Daarbij staan ze dicht op elkaar, zoals op deze foto te zien is.

  Dit soort protesten vond eerder vooral plaats in staten met Democratische gouverneurs. Texas heeft een Republikeinse gouverneur.

 • Mondkapjeswinkel opent in Amsterdam

  In het centrum van Amsterdam is een mondkapjeswinkel geopend. De verkoper zegt tegen RTL Nieuws dat hij zijn ijsjeswinkel moest sluiten en nu mondkapjes verkoopt om de huur te kunnen betalen.

  In de winkel zou je volgens de verkoper FFP2-mondmaskers kunnen kopen voor 9 euro per stuk. Voor 25 euro krijg je er drie. Er mag alleen contant worden afgerekend.

  De politie is poolshoogte gaan nemen bij de winkel, maar zegt dat de gemeente verantwoordelijk is voor toezicht. Stadsdeel Centrum wijst naar de Nationale Voedsel en Warenautoriteit (NVWA), die naar de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), die vervolgens doorverwijst naar de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

  De Inspectie SZW zegt dat iedereen mag verkopen wat hij wil, maar dat er wel gecontroleerd kan worden of de certificaten kloppen als er een klacht wordt ingediend.

 • Serious Request brengt ruim drie ton op voor Rode Kruis

  De speciale editie van Serious Request op radiozender 3FM heeft 307.392 euro opgebracht voor het Rode Kruis. 3FM-dj's Sander Hoogendoorn, Timur Perlin, Jorien Renkema, Eva Koreman en Frank van der Lende onthulden het eindbedrag via een groot scherm in de studio.

  De 3FM-dj's maakten 24 uur per dag live radio om geld op te halen voor de hulporganisatie, onder andere door tegen betaling verzoekplaten van luisteraars te draaien.

  Voorafgaand aan de bekendmaking van het eindbedrag waren er via livestreams optredens van DI-RECT, de Britse zangeres Celeste, Marcus Mumford van Mumford & Sons en songfestivalkandidaat Jeangu Macrooy gaf een volledig optreden vanuit de Kleine Komedie in Amsterdam. De show werd afgesloten door Disclosure. De houseact draaide onder andere het nummer Tondo, dat deze editie van 3FM Serious Request het meest aangevraagde nummer was.

  Het Rode Kruis gaat de opbrengst van de benefietactie onder meer gebruiken om voedselboxen uit te delen aan mensen die moeilijk rond kunnen komen tijdens de coronacrisis.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Serious Request brengt ruim 3 ton op
 • Spanje verlengt noodtoestand tot 9 mei

  De Spaanse regering heeft de strenge quarantainemaatregelen in het land verlengd tot 9 mei. De noodtoestand geldt in het door corona zwaar getroffen Spanje sinds 15 maart: volwassenen en kinderen moeten thuisblijven en mogen alleen naar buiten voor een boodschap of een medische behandeling. Ook voor essentiële beroepen geldt een uitzondering. De Spaanse premier Sánchez benadrukte dat mogelijk na 9 mei het strenge regime kan worden afgebouwd, "behalve als het tegenzit".

  Voor kinderen wordt de quarantaine iets aangepast, maar wat dat betekent is nog niet bekend. Ze mogen na 27 april, wanneer de huidige noodtoestand afloopt, waarschijnlijk elke dag een uurtje naar buiten in gezelschap van een van hun ouders, veronderstelt correspondent Rop Zoutberg. Specialisten hebben de noodklok geluid over de gevolgen die het langdurige huisarrest voor kinderen kunnen hebben. Het nieuwe dodental en het aantal nieuwe besmettingen viel in de afgelopen 24 uur iets hoger uit dan gisteren. In totaal zijn in Spanje, voor zover bekend, ruim 20.000 mensen aan covid-19 bezweken.

  De strenge quarantainemaatregelen zijn niet voor iedereen even gemakkelijk vol te houden, zoals te lezen is in het artikel hieronder over wielrenner Rohan Dennis.

 • Coronavirusconcert Togetherathome begonnen

  Sinds 20.00 uur is de livestream van One World: Togetherathome in de lucht. Op initiatief van de Amerikaanse zangeres Lady Gaga treden bekende artiesten op in een show die wereldwijd te volgen is op televisie en internet. Ook worden er getuigenissen van medisch personeel en artsen uitgezonden. De bedoeling is om geld in te zamelen voor medisch personeel en voor de ontwikkeling van een vaccin tegen corona.

  Vanavond en vannacht staan optredens op het programma van sterren als Céline Dion, Chris Martin, Pharrell Williams, The Rolling Stones, Paul McCartney, Elton John, Billie Eilish en Lady Gaga zelf.

 • Marokko verlengt lockdown tot 20 mei

  Marokko verlengt de maatregelen die de verspreiding van het coronavirus moeten tegengaan tot 20 mei. In Marokko zijn de maatregelen heel strikt: mensen mogen alleen naar buiten om boodschappen te doen; ze moeten die in hun eigen wijk doen, een mondkapje dragen en een formulier bij zich hebben; scholen, moskeeën en veel winkels zijn gesloten.

  "Dat wordt spannend als straks de ramadan begint", zegt correspondent Samira Jadir. "Gaan mensen zich daaraan houden, want het is toch een feest voor samenzijn. En je merkt nu al dat de motivatie voor de lockdown minder wordt."

  Door de coronacrisis zijn ook honderden Nederlandse staatsburgers gestrand in Marokko. De repatriëring verloopt stroef omdat Marokko zich naar verluidt stoort aan de toon waarop Nederland vroeg om de repatriëring. "Opvallend is dat gisteren vanuit Casablanca nog wel Zweedse toeristen zijn opgehaald", zegt Jadir. "Andere landen krijgen van Marokko meer ruimte om gestrande toeristen op te halen."

 • Leeuwen in het Krugerpark nemen het ervan nu er geen toeristen zijn

 • Gouverneur Cuomo voorzichtig positief over afname sterfte in New York

  In de Amerikaanse staat New York is voor het eerst in twee weken de toename van het aantal doden onder de 600 gezakt. De afgelopen 24 uur stierven 540 mensen in de staat aan het coronavirus. Het aantal ziekenhuisopnamen bleef rond de 2000 hangen, volgens gouverneur Cuomo "nog steeds een overweldigend aantal". In de staat New York overleden in totaal 13.362 patiënten aan het coronavirus, dat is meer dan in sommige landen.

  Cuomo is voorzichtig positief. "Als je kijkt naar de laatste drie dagen, dan kan je concluderen dat we voorbij de piek zijn en de daling hebben ingezet." Maar hij benadrukte ook dat "we ons nog steeds niet in een goede positie bevinden".

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Gouverneur Cuomo: New York misschien niet meer op piek
 • Laagste toename in dodental sinds 12 april in Italië

  Het aantal sterfgevallen in Italië is de afgelopen dag met 482 mensen toegenomen. Dat is de laagste toename sinds 12 april. Het aantal nieuwe besmettingen bleef stabiel op 3491. Het totale dodental is in Italië gestegen tot 23.227, het op één na hoogste ter wereld, na
  dat van de Verenigde Staten.

  Hoewel de cijfers nu veel lager liggen dan tijdens de piekmomenten in maart en er een neerwaartse trend te zien is, verloopt die niet zo snel als werd gehoopt voor een land dat al zes weken op slot zit. Toch lijkt de lockdown in het gebied tussen Toscane en Sicilië wel effect te hebben, twittert correspondent Mustafa Marghadi.

 • Grens Canada-VS blijft langer dicht

  De grens tussen Canada en de VS blijft nog een maand langer dicht. Dat heeft de Canadese premier Justin Trudeau bekendgemaakt. Sinds 20 maart mag alleen essentieel verkeer, zoals goederenvervoer, de grens nog passeren. Normaal gesproken passeren dagelijks zo'n 200.000 mensen de grens tussen beide landen.

 • Pakistan schrapt verbod op gebedsbijeenkomsten in moskeeën

  In Pakistan mogen gelovigen weer samen bidden in de moskee, mits ze mondkapjes dragen en onderling 2 meter afstand houden. Het op een na bevolkingsrijkste moslimland voerde nog geen maand geleden strenge coronamaatregelen in voor moskeebezoek: drie tot hooguit vijf mensen mochten tegelijk in het gebedshuis zijn.

  Sindsdien stond de regering onder zware druk van orthodoxe moslims om de maatregelen weer te schrappen. In de miljoenenstad Karachi kwamen gelovigen en de politie met elkaar in botsing. Het terugdraaien van de beperkende maatregelen komt kort voor het begin van de ramadan. Gedurende die voor moslims heilige maand zitten de moskeeën altijd voller dan anders.

  Volgens de officiële cijfers telt Pakistan 7638 besmettingen en zijn 143 mensen aan de gevolgen van covid-19 overleden.

 • De stille ramp

  De dagelijkse cijfers van het RIVM over het aantal coronadoden zijn niet compleet. Mensen die thuis of in een verpleeghuis sterven, worden niet getest en komen daardoor niet in de officiële cijfers terecht.

  Het werkelijke aantal doden zou wel eens het dubbele kunnen zijn van het officiële aantal dat nu bekend is. Het Centraal Bureau voor de Statistiek en huisartsen kunnen helpen om een completer beeld te krijgen van het precieze aantal.

  NOS op 3 legt uit hoe huisartsen patiënten registreren die vermoedelijk aan het coronavirus zijn overleden. En wat we uit de sterftecijfers van het CBS kunnen afleiden om meer te leren over covid-19:

 • Veel twijfel, vragen en kritiek op 'corona-apps'

  De eerste dag van de 'appathon' van het ministerie van Volksgezondheid, waarbij de zeven corona-apps werden gepresenteerd, hebben veel twijfel, vragen en kritiek opgeleverd. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS onder deskundigen.

  De zeven organisaties en bedrijven die zijn overgebleven om die applicatie te maken, presenteren hun app dit weekend via een YouTube-livestream. Maar er is nog veel onbekend over hoe de apps precies in elkaar zitten, hoe ze zijn beveiligd en hoe de privacy van gebruikers is gewaarborgd, zeggen experts.

  Lees in het artikel hieronder meer over de corona-apps.

 • Marechaussee adviseert Duitsers aan grens om te keren

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  File aan grens bij Roermond met Duitse automobilisten