liveblog
NOS NieuwsAangepast

Serious Request brengt ruim 3 ton op • Spanje verlengt noodtoestand

 • De afgelopen 24 uur zijn 142 sterfgevallen en 129 ziekenhuisopnames gemeld. Het aantal coronapatiënten op de IC is met 34 gedaald tot 1201.
 • Schiphol-topman Benschop denkt dat op z'n vroegst in 2023 het aantal vluchten terug is op het oude niveau.
 • Op een zogenoemde appathon van het ministerie van Volksgezondheid worden corona-apps gepresenteerd en getest.
 • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente.
 • Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het virus. En lees hier over de laatste cijfers.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

We sluiten dit liveblog af. Zondag starten we een nieuw blog.

Protest in Texas

In de stad Austin in Texas zijn mensen de straat opgegaan omdat ze willen dat de stay-at-home-maatregelen worden versoepeld. Daarbij staan ze dicht op elkaar, zoals op deze foto te zien is.

Dit soort protesten vond eerder vooral plaats in staten met Democratische gouverneurs. Texas heeft een Republikeinse gouverneur.

Mondkapjeswinkel opent in Amsterdam

In het centrum van Amsterdam is een mondkapjeswinkel geopend. De verkoper zegt tegen RTL Nieuws dat hij zijn ijsjeswinkel moest sluiten en nu mondkapjes verkoopt om de huur te kunnen betalen.

In de winkel zou je volgens de verkoper FFP2-mondmaskers kunnen kopen voor 9 euro per stuk. Voor 25 euro krijg je er drie. Er mag alleen contant worden afgerekend.

De politie is poolshoogte gaan nemen bij de winkel, maar zegt dat de gemeente verantwoordelijk is voor toezicht. Stadsdeel Centrum wijst naar de Nationale Voedsel en Warenautoriteit (NVWA), die naar de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), die vervolgens doorverwijst naar de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

De Inspectie SZW zegt dat iedereen mag verkopen wat hij wil, maar dat er wel gecontroleerd kan worden of de certificaten kloppen als er een klacht wordt ingediend.

Serious Request brengt ruim drie ton op voor Rode Kruis

De speciale editie van Serious Request op radiozender 3FM heeft 307.392 euro opgebracht voor het Rode Kruis. 3FM-dj's Sander Hoogendoorn, Timur Perlin, Jorien Renkema, Eva Koreman en Frank van der Lende onthulden het eindbedrag via een groot scherm in de studio.

De 3FM-dj's maakten 24 uur per dag live radio om geld op te halen voor de hulporganisatie, onder andere door tegen betaling verzoekplaten van luisteraars te draaien.

Voorafgaand aan de bekendmaking van het eindbedrag waren er via livestreams optredens van DI-RECT, de Britse zangeres Celeste, Marcus Mumford van Mumford & Sons en songfestivalkandidaat Jeangu Macrooy gaf een volledig optreden vanuit de Kleine Komedie in Amsterdam. De show werd afgesloten door Disclosure. De houseact draaide onder andere het nummer Tondo, dat deze editie van 3FM Serious Request het meest aangevraagde nummer was.

Het Rode Kruis gaat de opbrengst van de benefietactie onder meer gebruiken om voedselboxen uit te delen aan mensen die moeilijk rond kunnen komen tijdens de coronacrisis.

Serious Request brengt ruim 3 ton op

Spanje verlengt noodtoestand tot 9 mei

De Spaanse regering heeft de strenge quarantainemaatregelen in het land verlengd tot 9 mei. De noodtoestand geldt in het door corona zwaar getroffen Spanje sinds 15 maart: volwassenen en kinderen moeten thuisblijven en mogen alleen naar buiten voor een boodschap of een medische behandeling. Ook voor essentiële beroepen geldt een uitzondering. De Spaanse premier Sánchez benadrukte dat mogelijk na 9 mei het strenge regime kan worden afgebouwd, "behalve als het tegenzit".

Voor kinderen wordt de quarantaine iets aangepast, maar wat dat betekent is nog niet bekend. Ze mogen na 27 april, wanneer de huidige noodtoestand afloopt, waarschijnlijk elke dag een uurtje naar buiten in gezelschap van een van hun ouders, veronderstelt correspondent Rop Zoutberg. Specialisten hebben de noodklok geluid over de gevolgen die het langdurige huisarrest voor kinderen kunnen hebben. Het nieuwe dodental en het aantal nieuwe besmettingen viel in de afgelopen 24 uur iets hoger uit dan gisteren. In totaal zijn in Spanje, voor zover bekend, ruim 20.000 mensen aan covid-19 bezweken.

De strenge quarantainemaatregelen zijn niet voor iedereen even gemakkelijk vol te houden, zoals te lezen is in het artikel hieronder over wielrenner Rohan Dennis.

Coronavirusconcert Togetherathome begonnen

Sinds 20.00 uur is de livestream van One World: Togetherathome in de lucht. Op initiatief van de Amerikaanse zangeres Lady Gaga treden bekende artiesten op in een show die wereldwijd te volgen is op televisie en internet. Ook worden er getuigenissen van medisch personeel en artsen uitgezonden. De bedoeling is om geld in te zamelen voor medisch personeel en voor de ontwikkeling van een vaccin tegen corona.

Vanavond en vannacht staan optredens op het programma van sterren als Céline Dion, Chris Martin, Pharrell Williams, The Rolling Stones, Paul McCartney, Elton John, Billie Eilish en Lady Gaga zelf.

Marokko verlengt lockdown tot 20 mei

Marokko verlengt de maatregelen die de verspreiding van het coronavirus moeten tegengaan tot 20 mei. In Marokko zijn de maatregelen heel strikt: mensen mogen alleen naar buiten om boodschappen te doen; ze moeten die in hun eigen wijk doen, een mondkapje dragen en een formulier bij zich hebben; scholen, moskeeën en veel winkels zijn gesloten.

"Dat wordt spannend als straks de ramadan begint", zegt correspondent Samira Jadir. "Gaan mensen zich daaraan houden, want het is toch een feest voor samenzijn. En je merkt nu al dat de motivatie voor de lockdown minder wordt."

Door de coronacrisis zijn ook honderden Nederlandse staatsburgers gestrand in Marokko. De repatriëring verloopt stroef omdat Marokko zich naar verluidt stoort aan de toon waarop Nederland vroeg om de repatriëring. "Opvallend is dat gisteren vanuit Casablanca nog wel Zweedse toeristen zijn opgehaald", zegt Jadir. "Andere landen krijgen van Marokko meer ruimte om gestrande toeristen op te halen."

Gouverneur Cuomo voorzichtig positief over afname sterfte in New York

In de Amerikaanse staat New York is voor het eerst in twee weken de toename van het aantal doden onder de 600 gezakt. De afgelopen 24 uur stierven 540 mensen in de staat aan het coronavirus. Het aantal ziekenhuisopnamen bleef rond de 2000 hangen, volgens gouverneur Cuomo "nog steeds een overweldigend aantal". In de staat New York overleden in totaal 13.362 patiënten aan het coronavirus, dat is meer dan in sommige landen.

Cuomo is voorzichtig positief. "Als je kijkt naar de laatste drie dagen, dan kan je concluderen dat we voorbij de piek zijn en de daling hebben ingezet." Maar hij benadrukte ook dat "we ons nog steeds niet in een goede positie bevinden".

Gouverneur Cuomo: New York misschien niet meer op piek

Laagste toename in dodental sinds 12 april in Italië

Het aantal sterfgevallen in Italië is de afgelopen dag met 482 mensen toegenomen. Dat is de laagste toename sinds 12 april. Het aantal nieuwe besmettingen bleef stabiel op 3491. Het totale dodental is in Italië gestegen tot 23.227, het op één na hoogste ter wereld, na
dat van de Verenigde Staten.

Hoewel de cijfers nu veel lager liggen dan tijdens de piekmomenten in maart en er een neerwaartse trend te zien is, verloopt die niet zo snel als werd gehoopt voor een land dat al zes weken op slot zit. Toch lijkt de lockdown in het gebied tussen Toscane en Sicilië wel effect te hebben, twittert correspondent Mustafa Marghadi.

Grens Canada-VS blijft langer dicht

De grens tussen Canada en de VS blijft nog een maand langer dicht. Dat heeft de Canadese premier Justin Trudeau bekendgemaakt. Sinds 20 maart mag alleen essentieel verkeer, zoals goederenvervoer, de grens nog passeren. Normaal gesproken passeren dagelijks zo'n 200.000 mensen de grens tussen beide landen.

Pakistan schrapt verbod op gebedsbijeenkomsten in moskeeën

In Pakistan mogen gelovigen weer samen bidden in de moskee, mits ze mondkapjes dragen en onderling 2 meter afstand houden. Het op een na bevolkingsrijkste moslimland voerde nog geen maand geleden strenge coronamaatregelen in voor moskeebezoek: drie tot hooguit vijf mensen mochten tegelijk in het gebedshuis zijn.

Sindsdien stond de regering onder zware druk van orthodoxe moslims om de maatregelen weer te schrappen. In de miljoenenstad Karachi kwamen gelovigen en de politie met elkaar in botsing. Het terugdraaien van de beperkende maatregelen komt kort voor het begin van de ramadan. Gedurende die voor moslims heilige maand zitten de moskeeën altijd voller dan anders.

Volgens de officiële cijfers telt Pakistan 7638 besmettingen en zijn 143 mensen aan de gevolgen van covid-19 overleden.

De stille ramp

De dagelijkse cijfers van het RIVM over het aantal coronadoden zijn niet compleet. Mensen die thuis of in een verpleeghuis sterven, worden niet getest en komen daardoor niet in de officiële cijfers terecht.

Het werkelijke aantal doden zou wel eens het dubbele kunnen zijn van het officiële aantal dat nu bekend is. Het Centraal Bureau voor de Statistiek en huisartsen kunnen helpen om een completer beeld te krijgen van het precieze aantal.

NOS op 3 legt uit hoe huisartsen patiënten registreren die vermoedelijk aan het coronavirus zijn overleden. En wat we uit de sterftecijfers van het CBS kunnen afleiden om meer te leren over covid-19:

Veel twijfel, vragen en kritiek op 'corona-apps'

De eerste dag van de 'appathon' van het ministerie van Volksgezondheid, waarbij de zeven corona-apps werden gepresenteerd, hebben veel twijfel, vragen en kritiek opgeleverd. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS onder deskundigen.

De zeven organisaties en bedrijven die zijn overgebleven om die applicatie te maken, presenteren hun app dit weekend via een YouTube-livestream. Maar er is nog veel onbekend over hoe de apps precies in elkaar zitten, hoe ze zijn beveiligd en hoe de privacy van gebruikers is gewaarborgd, zeggen experts.

Lees in het artikel hieronder meer over de corona-apps.

Marechaussee adviseert Duitsers aan grens om te keren

File aan grens bij Roermond met Duitse automobilisten

Voorzitter Veiligheidsberaad: versoepel maatregelen voor jongeren

Na 28 april moeten de coronamaatregelen worden versoepeld voor jongeren. Dat zei Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, in WNL op Zaterdag op NPO Radio 1. Volgens Bruls wordt het voor jongeren met de dag moeilijker zich aan de regels te houden. Bij de veiligheidsregio's is het een zorg "hoe de jeugd nog langer meegenomen kan worden in de maatregelen", aldus de voorzitter.

"Je kan niet verwachten dat jongeren niet naar school gaan én niet naar de sportclub én niet naar concerten", zei Bruls. "Kijk om je heen, jongeren willen graag naar buiten." Het heropenen van de scholen na de meivakantie zou een optie kunnen zijn, maar Bruls benadrukt dat het aan het kabinet is om keuzes te maken.

Gisteren lanceerden zes veiligheidsregio's de campagne "slimmer chillen", waarbij jongeren opgeroepen wordt tips te delen hoe ze met elkaar kunnen chillen, terwijl ze zich aan de coronamaatregelen houden. Ook minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid steunde het initiatief en riep jongeren op elkaar te "challengen" onder het motto "slimmer chillen = corona killen".

Aantal coronapatiënten op IC daalt met 34 tot 1201

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is opnieuw gedaald, met 34 tot 1201. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Volgens Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg biedt de gestage daling ziekenhuizen de gelegenheid om zich "ook weer te richten op niet-coronazorg".

Het aantal niet-covid-patiënten op de IC's is met 356 nog onveranderd laag, zegt Kuipers. Normaal gesproken zijn het er rond de 800.

NOS

Dodental Verenigd Koninkrijk passeert 15.000

Het dodental in het Verenigd Koninkrijk als gevolg van het coronavirus is gestegen naar 15.464. De afgelopen 24 uur zijn 888 sterfgevallen gemeld, het hoogste aantal in een week tijd. Het dodental ligt vermoedelijk hoger, omdat het officiële dodental alleen overledenen in ziekenhuizen telt.

In een interview met The Telegraph zegt de topman van brancheorganisatie Care England dat in Engelse verpleeghuizen al mogelijk 7500 coronadoden zijn te betreuren. Die schatting is gebaseerd op de oversterfte ten opzichte van dezelfde periode in voorgaande jaren.

Orthodoxe kerken maken zich op voor speciaal Pasen

Volgelingen van de oost-orthodoxe kerk vieren morgen en overmorgen Orthodox Pasen, maar dat gaat er vanwege de coronamaatregelen in veel landen anders aan toe. In Jeruzalem is het ontbranden van het Heilige Vuur door weinigen bijgewoond en ook in Bulgarije en Roemenië is het rustig in de kerken:

 • AFP
  Een Armeense priester met mondmasker steekt in Jeruzalem het Heilige Vuur aan
 • EPA
  Bij de Heilige Grafkerk in Jeruzalem zijn slechts enkele gelovigen bijeengekomen
 • AFP
  Een man met een crucifix loopt alleen door de Via Dolorosa
 • AFP
  Ook in de Alexander Nevski Kathedraal in de Bulgaarse hoofdstad Sofia is het rustig
 • EPA
  In Boekarest, Roemenië werd gisteravond Goede Vrijdag in klein gezelschap gevierd

KLM ziet af van bonusplan topman

Luchtvaartmaatschappij KLM schrapt het plan om topman Pieter Elbers een hogere bonus te kunnen uitbetalen. Het was de bedoeling om het salaris van Elbers meer in lijn te brengen met dat van Air France-KLM-topman Ben Smith, maar de maatschappij besluit nu de huidige salarisregels te laten bestaan. Dat gebeurde op verzoek van de Raad van Commissarissen en Elbers zelf. Ook klonk er kritiek vanuit de Tweede Kamer en van minister Hoekstra van Financiën.

Als gevolg van de coronacrisis zit KLM in zwaar weer. Samen met de Franse en Nederlandse overheid wordt er gewerkt aan een reddingsplan voor de luchtvaartmaatschappij.

Jetten ziet coronacrisis als 'gamechanger'

ANP
Het online partijcongres van D66

De coronacrisis kan dienen als een "gamechanger" voor de komende decennia. Dat zei D66-fractievoorzitter Rob Jetten op het partijcongres, dat vanwege het coronavirus online plaatsvond. Slechts enkele D66'ers waren bijeen in Veldhoven, overige leden konden via een livestream meekijken en vragen stellen.

Op het congres maakte minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bekend dat het Rijk inmiddels het loon aanvult van 1,5 miljoen werknemers van bedrijven die door de coronacrisis zijn getroffen. Gisteren maakte uitkeringsinstantie UWV al bekend dat zo'n 97.000 bedrijven een ondersteuning in de loonkosten hebben aangevraagd en ongeveer 1,5 miljard euro is uitgekeerd.

RIVM: 142 doden, minder ziekenhuisopnames

Er zijn 129 nieuwe coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Dat meldt het RIVM. Dat zijn minder nieuwe patiënten dan gisteren gemeld. Toen waren het er 156. Het totaal aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen of opgenomen is geweest is 9594.

Het dodental als gevolg van het coronavirus is gestegen met 142, meldt het RIVM. Gisteren waren dat er 144. De patiënten zijn niet allemaal in het afgelopen etmaal overleden, er zit een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat het overlijden wordt gerapporteerd. Ook in de opnamecijfers zit die vertraging.

Een van de sterfgevallen is een man van 18 of 19 jaar met onderliggend lijden. Het is het jongste slachtoffer tot nu toe.

NOS

In totaal zijn nu, voor zover bekend, 3601 mensen in Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat aantal ligt in werkelijkheid hoger, doordat alleen geteste patiënten worden meegerekend als ze overlijden aan de gevolgen van een besmetting.

Het aantal nieuw gemelde besmettingen is 1140. In totaal zijn er nu 31.589 besmettingsgevallen bekend. Doordat lang niet iedereen getest wordt, ligt het werkelijke aantal besmettingen hoger.

Vindicat 'verwijdert' feestende leden

De Groningse studentenvereniging Vindicat zegt de leden te 'verwijderen' die vannacht een feestje vierden in het pand van de vereniging. De politie bekeurde vijftien mensen voor overtreding van de coronamaatregelen.

"Vol ongeloof hebben wij kennis genomen van het incident dat gisteravond plaats heeft gevonden", staat in een verklaring van de vereniging. "Het was een illegale en bovenal ontzettend onverantwoorde actie, volledig in strijd met het coronabeleid van de overheid en van Vindicat. Niet aan de richtlijnen houden en daarbij anderen in gevaar brengen, dat accepteren wij niet van onze leden. Wij willen niets te maken hebben met dit gedrag."

Spanje telt nu meer dan 20.000 sterfgevallen

Er zijn in Spanje nu meer dan 20.000 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus, blijkt uit cijfers van het ministerie van Volksgezondheid. Ten opzichte van gisteren zijn 565 nieuwe doden gemeld, iets minder dan een dag ervoor.

Een groot deel van de overledenen is gestorven in verzorgingshuizen, meldt de Spaanse publieke omroep RTVE: ruim 12.000 mensen.

In Spanje zijn nu bijna 192.000 besmettingsgevallen bekend, ruim 3000 meer dan gisteren. Zo'n 75.000 mensen zijn hersteld.

File aan Duitse grens bij Roermond, helft volgt advies marechaussee op

Net als voorgaande weekenden houdt de marechaussee controles aan de grens. Het is volgens een woordvoerder rustiger dan normaal, behalve op de N280 bij Roermond. Daar staat een file met Duitse automobilisten. Volgens het ANP willen veel Duitsers naar de jachthaven in Roermond omdat zij hun boot te water moeten laten.

Net als voorgaande weekenden ontraadt de marechaussee Duitse automobilisten de grens over te steken. Volgens een woordvoerder volgt ongeveer de helft dat advies op.

Cookeilanden 'coronavrij' verklaard

Premier Puna van de Cookeilanden heeft zijn land "coronavrij" verklaard. Daarom kunnen de coronamaatregelen worden versoepeld, meldt de Nieuw-Zeelandse publieke omroep RNZ. De vrijheidsbeperkingen werden in maart ingesteld nadat in Nieuw-Zeeland, waarmee de archipel nauw is verbonden, besmettingen werden vastgesteld. Volgens Puna is in de eilandengroep tot dusver geen enkele infectie ontdekt. Alle 900 tests vielen negatief uit.

Vanaf maandag worden scholen heropend, niet-contactsporten hervat en gaan de deuren van cafés en restaurants weer open.

D66 begonnen met online partijcongres

D66 is begonnen met een online partijcongres. Vanwege de coronacrisis zijn in Veldhoven maar enkele partijleden bij elkaar. Anderen kunnen het congres via een livestream volgen en vragen stellen. Er zijn geen traditionele speeches, maar wel interviews met partijprominenten, onder wie fractievoorzitter Jetten en minister Kaag.

Van tevoren is via 'e-voting' over verschillende voorstellen gestemd. Vicepremier Koolmees, ook een van de geïnterviewden, wordt voorzitter van de commissie die het D66-verkiezingsprogramma voor de Kamerverkiezingen van volgend jaar voorbereidt.

'Sobere verjaardag voor Queen Elizabeth vanwege coronacrisis'

De Britse koningin Elizabeth wil dit jaar vanwege de coronacrisis geen saluutschoten voor haar verjaardag. Dat melden Britse media op basis van een bron in Buckingham Palace. Niet eerder in de 68 jaar dat Elizabeth op de troon zit, werd de traditie overgeslagen.

De Queen zal haar 94e verjaardag komende dinsdag in stilte vieren, samen met haar echtgenoot prins Philip in Windsor. Zoon Charles is in Schotland en kleinzoons William en Harry bevinden zich in Norfolk en Los Angeles.

Doe-het-zelfzaken in België na maand heropend

De heropening van bouwmarkten en tuincentra in België heeft geleid tot lange rijen met klanten. De winkels zijn voor het eerst in een maand weer open, als onderdeel van een eerste versoepeling van de coronamaatregelen. Kleine bloemenzaken en verfwinkels blijven gesloten.

Wel gelden er strikte voorwaarden voor aan een bezoek aan de bouwmarkt: per 10 vierkante meter mag er één klant zijn, anderhalve meter afstand moet worden gehandhaafd en een winkelbezoek mag maximaal een half uur duren. De Nationale Veiligheidsraad zei eerder te hopen dat klussen en het werken in de tuin "de gedachten verzetten in deze moeilijke tijden".

Het aantal intensivecareopnames en bezette ziekenhuisbedden in België begon afgelopen week geleidelijk af te nemen. Het dodental steeg vandaag met 290 nieuwe meldingen naar 5.453.

'Bloeddrukverlager kan mogelijk ernstige complicaties corona voorkomen'

Cardiologen van het Radboudumc in Nijmegen zijn een groot onderzoek gestart naar de behandeling van het coronavirus met een bloeddrukverlager. Het medicijn Valsartan kan mogelijk ernstige vochtophopingen in de longen voorkomen, een complicatie die bij veel ernstig zieke coronapatiënten voorkomt. Dat zou op termijn veel opnames op de intensive care kunnen voorkomen.

Ruim 600 coronapatiënten gaan meedoen aan het onderzoek, verspreid over 10 tot 15 Nederlandse ziekenhuizen. De ene helft krijgt Valsartan, de andere helft een placebo. De onderzoekers hopen binnen een half jaar te kunnen concluderen of het middel werkt. In dat geval kan het medicijn snel worden toegepast, doordat Nederland over grote voorraden van het goedkope medicijn beschikt.