liveblog
NOS NieuwsAangepast

Kabinet ziet af van verkoop onderzoeksinstituut vaccins • Voorzichtig optimisme in Frankrijk

  • Tandartsen en mondhygiënisten zijn klaar voor hervatting van de reguliere zorg.
  • Premier Rutte waarschuwde in het Kamerdebat voor te veel optimisme over versoepeling van de maatregelen.
  • Het aantal werklozen in de VS blijft hard oplopen; in een week kwamen er weer 5 miljoen aanvragen voor een uitkering bij.
  • Het aantal doden in verpleeghuizen en andere instellingen is volgens het CBS en RIVM bijna verdubbeld ten opzichte van eerder dit jaar.
  • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente. Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het virus. En lees hier over de laatste cijfers.
liveblog gesloten

Zwitserland presenteert plan om lockdown gefaseerd op te heffen

De Zwitserse regering heeft plannen gepresenteerd om coronamaatregelen te versoepelen. Vanaf 27 april mogen kappers, schoonheidssalons en massagesalons weer open. Op 11 mei gaan de scholen weer open, net als de meeste winkels en markten. Vanaf 8 juni volgen hogescholen en universiteiten, musea, dierentuinen en bibliotheken, tenzij het coronavirus weer een opleving krijgt.

Momenteel zijn in Zwitserland alleen supermarkten, apotheken en andere essentiële winkels open. Winkels waar levensmiddelen worden verkocht mogen bovendien geen zaken verkopen die niet noodzakelijk zijn.

De Zwitserse president Simonetta Sommaruga zei dat de verspreiding van het coronavirus is afgeremd en dat ziekenhuizen de zorg aankunnen. Om deze "winst niet in gevaar te brengen" blijven afstandsregels en hygiënemaatregelen voorlopig van kracht.

In Zwitserland zijn 1017 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

Maradona-standbeeld met mondkapje

In Buenos Aires heeft het bekende standbeeld van oud-topvoetballer Diego Maradona een mondkapje gekregen. De overheid wil daarmee het belang van mondbescherming benadrukken in de strijd tegen coronavirus.

Dat ziet er zo uit:

Het dragen van een mondkapje is in Buenos Aires verplicht. Op meerdere monumenten in de hoofdstad is daarom een mondkap geplaatst.

Bolsonaro ontslaat minister van Volksgezondheid

De Braziliaanse president Bolsonaro heeft zijn minister van Volksgezondheid ontslagen. Luiz Mandetta en de president waren het oneens over de manier waarop het coronavirus moet worden aangepakt. Zo was Mandetta een groot voorstander van een aanpak waarbij Brazilianen gedwongen worden om zo veel mogelijk thuis te blijven. Bolsonaro vindt dat daarmee de Braziliaanse economie onnodig wordt beschadigd.

Mandetta liet via Twitter weten dat hij is ontslagen. "Ik wil graag mijn dank uitspreken voor de kans die mij is gegeven. Dat ik onze gezondheidszorg heb mogen beheren en dat ik onze strijd tegen het coronavirus heb mogen organiseren, deze grote uitdaging die ons zorgsysteem binnenkort het hoofd moet bieden", schrijft hij. Bolsonaro bevestigde in een persconferentie dat hij en Mandetta allebei "uit elkaar wilden."

Direct na de bekendmaking van de populaire minister van Volksgezondheid en ook tijdens de persconferentie van Bolsonaro braken lawaaiprotesten uit, waarbij mensen vanaf balkons op potten en pannen sloegen.

Gemeenten hoeven minder woningen voor statushouders te regelen

Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid) heeft gemeenten en provincies gevraagd om in de tweede helft van dit jaar voor 6.500 asielzoekers met een verblijfsvergunning een woning te regelen. Eigenlijk zouden gemeenten dit voor 9.000 statushouders moeten doen, maar mede vanwege de coronacrisis lijkt dit "een te grote opgave", schrijft het ministerie.

Dit werd vandaag besproken aan de Landelijke Regietafel Migratie en Integratie. Daar ging het ook over de zoektocht naar nieuwe locaties voor asielzoekerscentra (azc's). De tijdelijke opvang in Duinrell, waar tussen de 650 en 930 asielzoekers terechtkunnen, wordt verlengd tot de zomer. Het azc Musselkanaal met 428 plekken, dat in 2018 werd gesloten, wordt deze zomer weer in gebruik genomen.

Drinkwater Sint-Eustatius op rantsoen

Op Sint-Eustatius is onrust ontstaan doordat het lokale drinkwaterbedrijf drinkwater voor onbepaalde tijd op rantsoen heeft gezet. Er is geen reden opgegeven.

Prominenten van het eiland noemen de rantsoeneringsmaatregel in een brief aan het bestuur onacceptabel, omdat ook inwoners van het eiland nadrukkelijk wordt verzocht regelmatig hun handen te wassen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Dit jaar is het drinkwater al drie keer eerder op rantsoen gegaan. Meestal komt dat door kapotte pompen of lekkende leidingen. Op Sint-Eustatius zijn twee mensen positief getest op corona, zij kwamen via Sint Maarten uit Nederland.

Eerste coronageval op Bonaire

Op Bonaire is een eerste besmettingsgeval bekend geworden. Dat zei de gezaghebber van de bijzondere gemeente op een persconferentie.

Het gaat om inwoner van Bonaire die teruggekeerd is uit Aruba en lichte ziekteverschijnselen vertoonde. Uit verschillende testen werd niet duidelijk of er sprake was van besmetting. Vanochtend bevestigde het RIVM dat de laatste test nu wel positief was.

De zieke behoort niet tot een risicogroep en is in zelfquarantaine gegaan sinds het begin van zijn symptomen. Er komt geen lockdown op het eiland.

Met de komst van corona op Bonaire heeft het hele Caribische deel van het Koninkrijk coronapatiënten. Het hoogste aantal positief geteste patiënten is op Aruba, daar zijn 95 mensen positief en zijn twee patiënten overleden. Op Curaçao staat de teller al een week op veertien, met één dode. Op Sint-Maarten zijn 57 mensen positief getest en zijn negen patiënten overleden.

Voorzichtig optimisme in Frankrijk

De Franse gezondheidsautoriteiten zijn voorzichtig optimistisch over de indamming van het coronavirus. De cijfers wijzen erop dat "we een plateau hebben bereikt en vanaf nu langzaam afdalen", zegt Jerome Salomon, hoofd van de Franse gezondheidsautoriteit.

Hij voegde eraan toe dat het gezondheidssysteem nog steeds onder grote spanning staat en dat het belangrijk is dat de Franse burgers zich houden aan de lockdownmaatregelen, die deze week werd verlengd tot 11 mei.

Het aantal IC-patiënten in Frankrijk daalde vandaag voor de achtste dag op rij. Er liggen bijna duizend patiënten minder op de IC's dan op 8 april, toen met 7148 patiënten een piek werd bereikt.

Het aantal ziekenhuisopnames daalde voor de tweede achtereenvolgende dag en ook het dodental loopt minder hard op dan voorheen. Met 17.920 slachtoffers staat Frankrijk vierde op de lijst van landen met de meeste coronadoden, na de VS, Italië en Spanje.

Serious Request haalt ruim 150.000 euro op voor Rode Kruis

Met de actie Never Walk Alone heeft 3FM Serious Request na vier dagen 150.824 euro opgehaald voor het Rode Kruis.

De hulporganisatie kan dat gebruiken voor haar hulplijn en om pakketten van de Voedselbank rond te brengen.

Zaterdag wordt de actie afgesloten met een eindshow, die online te volgen is.

Onder meer songfestivalkandidaat Jeangu Macrooy gaat zingen.

Tandartspraktijken klaar om deuren weer te openen

Tandartsen en mondhygiënisten zijn klaar om weer open te gaan voor reguliere zorg. Wel onder aangepaste omstandigheden: zo moeten patiënten bij binnenkomst hun handen wassen en zorgen dat ze zo kort mogelijk in de wachtkamer zitten.

Regering moet bijdragen aan steunfonds zorgverleners

De regering moet bijdragen aan een steunfonds voor zorgverleners die intensief werken met covid-19-patiënten. Een motie daarover is aangenomen in de Tweede Kamer. Het gaat om het fonds van de Stichting Zorg na Werk In Coronazorg (ZWIC) die is opgericht door twee artsen van UMC Utrecht.

ZWIC wil voorkomen dat verpleegkundigen en ambulancepersoneel zich zorgen moeten maken over de financiële gevolgen voor henzelf of nabestaanden als ze arbeidsongeschikt worden of overlijden door het coronavirus. PvdA en D66 vroegen vandaag in het Tweede Kamerdebat om financiële steun voor het fonds en de Kamer stemde daarmee in.

Lees hier meer over het fonds:

Kabinet ziet af van verkoop van onderzoeksinstituut naar vaccins

Nederland doet een onderzoeksinstituut voor vaccins in Bilthoven voorlopig toch niet van de hand. Het kabinet heeft zich bedacht nu alle landen vanwege coronapandemie op zoek zijn naar vaccins.

De vaccinfabriek van het Bilthovense instituut is in 2012 al geprivatiseerd, en het overgebleven onderzoekscentrum Intravacc zou binnenkort volgen. Het kabinet ziet daar nu vanaf. "Het stond in de verkoop, maar we zetten dat on hold", zegt minister De Jonge. "Juist in het licht van de ontwikkelingen."

De fabriek is verkocht aan het Indiase Serum Institute. Volgens het radioprogramma Argos en De Groene Amsterdammer zette minister Schippers de verkoop door ondanks waarschuwingen van experts. Het kabinet verzekerde volgens Argos en De Groene destijds ten onrechte dat Nederland in geval van nood weer een beroep zou kunnen doen op de fabriek. Het Serum Institute heeft gezegd niets van zo'n afspraak te weten.

Zorgverleners kunnen mondmaskers bestellen bij website hulptroepen.nu

Vanaf vandaag kunnen zorgverleners mondmaskers bestellen bij hulptroepen.nu, een website die is opgezet door Sywert van Lienden met KLM, Coolblue, Flexport en andere Nederlandse bedrijven.

Wie vandaag bestelt, heeft overmorgen de spullen in huis, belooft voormalig jongerenactivist Van Lienden. De deelnemers hebben geen winstoogmerk.

De mondmaskers worden besteld in China. Om de betrouwbaarheid te garanderen is samen met onder meer de TU Delft getest volgens de protocollen van het RIVM.

Het is de bedoeling een half miljoen mondmaskers per week naar Nederland te halen.

India klaagt moslimleider aan voor doodslag vanwege corona

In India wordt de islamitische prediker Muhammad Saad Kandhlawi door de autoriteiten aangeklaagd voor doodslag omdat hij verantwoordelijk zou zijn voor een groot aantal coronabesmettingen. Eerder was hij al aangeklaagd omdat hij het verbod op het organiseren van grote bijeenkomsten zou hebben overtreden.

Kandhlawi is de aanvoerder van Tablighi Jamaat, een van de grootste islamitische bekeringsbewegingen ter wereld. Half maart hield de beweging een grote internationale bijeenkomst in New Delhi. Volgens de autoriteiten in India heeft dat geleid tot meer dan duizend coronabesmettingen.

Het centrum waar de bijeenkomst werd gehouden, is van de buitenwereld afgegrendeld en de deelnemers zijn in quarantaine gezet, inclusief moslims uit Indonesië, Maleisië en Bangladesh.

De kwestie heeft in India de spanningen tussen moslims en hindoes vergroot.

Koken voor daklozen in plaats van voor passagiers

De koks van KLM die normaal gesproken het eten voor vliegtuigpassagiers bereiden, zetten zich de komende tijd in voor Noord-Hollandse daklozen. Vanwege het coronavirus vervoert de luchtvaartmaatschappij nauwelijks passagiers en worden er in de keukens van Schiphol minder vliegtuigmaaltijden bereid. Nu al koken de cateringmedewerkers dagelijks voor cliënten van zorginstelling Parnassia.

Noord-Hollandse dak- en thuislozen konden voor de coronacrisis als dagbesteding gezamenlijk op meerdere locaties maaltijden bereiden. Die locaties zijn nu gesloten. "Dat betekende dat we een andere manier moesten vinden om bij de mensen maaltijden te kunnen bezorgen", zegt Jan Luijben van Parnassia tegen NH Nieuws. De koks van KLM bieden nu hulp.

"Het is leuk als je ziet hoe dat hier gaat, dat het idee van vrijwilligerswerk in de praktijk leidt tot iets heel moois", vertelt Cityhopper-gezagvoerder en vrijwilliger Luc Aughuet. "Dat wij iets kunnen betekenen voor de samenleving in Nederland."

Kamerdebat afgelopen

Het Kamerdebat over de coronacrisis is afgelopen. Het ging vooral over beschermingsmiddelen, bezoek aan mensen in verpleeghuizen, de corona-apps en mogelijkheden om de maatregelen te versoepelen.

In het debat temperde Rutte de verwachtingen over zo'n versoepeling. "Ik waarschuw voor de gedachte dat het nu zo goed gaat dat we vast wel volgende week gaan aankondigen dat veel dingen worden versoepeld. Ik ben zelf nog echt helemaal niet zo vrolijk over de cijfers."

Weer minder doden in Italië

In Italië is het aantal coronadoden vandaag met 525 toegenomen tot 22.170. De toename is de kleinste sinds zondag. Gisteren nam het dodental nog met 578 toe.

Italië heeft na de VS, waar meer dan 30.000 mensen aan het virus zijn overleden, het hoogste aantal coronadoden.

Ook het aantal mensen op de IC in Italië blijft dalen. Het zijn er nu 2936, zo'n 150 minder dan woensdag.

Italië maakte ook bekend hoeveel zieken hersteld zijn. Dat zijn er ruim 40.000, op een totaal van 169.000 besmettingen.

"Liever dood door corona dan door eenzaamheid"

Geef verpleeghuisbewoners zelf de keuze of ze bezoek willen ontvangen. Net zoals zij ook zelf de keuze maken tussen het wel of niet tekenen van een wilsverklaring tot niet-reanimeren, stelt ouderenactivist Carin Gaemers.

Samen met Hugo Borst schreef zij in 2016 een manifest om de ouderenzorg in Nederland te verbeteren. Een actie die veel aandacht, en ook veel effect, sorteerde. "Voor sommige verpleeghuisbewoners is het heel zwart-wit: liever dood door corona dan door eenzaamheid'', onderstreept Gaemers haar pleidooi om de strikte afspraken voor verpleeghuizen te versoepelen.

Klachten over optredens bij woonzorgcomplex

Omwonenden hebben geklaagd over het dagelijkse optreden van muzikanten voor de bewoners van een woonzorgcomplex in Tilburg. De muziek kwam uit de tuin en moest voor wat afleiding zorgen in Het Laar. Voortaan mag er nog maar drie keer per week worden opgetreden.

Buurtbewoners zouden last hebben van de muziek die volgens hen te hard stond. Andere buurtbewoners snappen weinig van de klachten. "Dit is toch belachelijk", zegt een bewoner tegen Omroep Brabant. "Die mensen kunnen amper naar buiten. Die zitten vast in hun appartement. Ja, daar hoor je dan wat van. Hooguit anderhalf uur per dag."

Het woonzorgcomplex wil niets zeggen over de inperking van de optredens. Hoeveel buren er geklaagd hebben wordt ook niet bekendgemaakt.

Cuomo verlengt lockdown New York tot 15 mei, ondanks aankondiging Trump

In New York is de lockdown verlengd tot 15 mei. Dat betekent dat niet-essentiële bedrijven en scholen dicht moeten blijven en dat mensen afstand van elkaar moeten houden. Nieuw is dat ze vanaf vrijdag een mondkapje moeten dragen als dat niet kan, bijvoorbeeld in het openbaar vervoer.

Gouverneur Andrew Cuomo zegt dat het aantal mensen in de ziekenhuizen is gedaald tot 17.000, het laagste aantal in een week. Dat bewijst volgens hem het succes van de maatregelen en de noodzaak er voorlopig mee door te gaan.

New York is in de VS de staat die veruit het hardst getroffen is door het coronavirus. Er zijn meer dan 10.000 doden gevallen. Gisteren kwamen er nog eens 606 bij, wat wel een stuk minder is dan dinsdag, toen het er 752 waren.

Cuomo keert zich met de verlenging van de lockdown diametraal tegen president Trump, die vanavond maatregelen bekend wil maken om de economie vanaf 1 mei weer op gang te helpen. Trump zei dinsdag dat hij de absolute macht heeft om de lockdown-maatregelen op te heffen, ook in staten die dat niet willen. Vandaag leek hij daar iets van terug te komen. Hij zei hij dat hij met de gouverneurs wil samenwerken, hoewel hij het recht heeft te doen wat hij wil.

De Jonge: corona-apps alleen als samenleving vertrouwen heeft

Minister De Jonge zegt op de vele vragen van Kamerleden over de corona-apps dat die er alleen komen "als de samenleving er vertrouwen in heeft, want anders werkt het niet."

Voorwaarde is namelijk dat veel mensen de apps gaan gebruiken. Dat gebeurt alleen als mensen weten dat hun gegevens veilig zijn, denkt de minister van Volksgezondheid.

Lockdown VK duurt minstens drie weken langer

De lockdown in het Verenigd Koninkrijk wordt met ten minste drie weken verlengd.

Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab, die de zieke premier Johnson tijdelijk vervangt.

De lockdown ging op 23 maart in en zou na drie weken worden geëvalueerd.

Van de coronapatiënten die waren opgenomen in ziekenhuizen, zijn er 13.729 overleden.

Belgische burgemeester tipte burger om grenscontrole te omzeilen

De Belgische burgemeester die meerdere keren op de Nederlandse televisie heeft verteld dat de grens dicht moest, heeft zelf een burger getipt om de controles te omzeilen, schrijft De Standaard.

Het gaat om inwoner van Lanaken die een partner en kind in Maastricht heeft. Via Facebook had die gevraagd of hij de grens echt niet over mocht. "In principe niet", antwoordde Marino Keulen. "Maar als je 's morgens of 's avonds laat gaat, is er vermoedelijk geen controle. Dat kan je riskeren."

De inwoner probeerde dat bericht bij een politiecontrole als legitimatie te gebruiken. Daarna werd het in politiekringen verspreid.

"Ik pleit schuldig", zegt Keulen tegen de Vlaamse krant. "Maar ik vraag ook oog voor de context."

'Alleen een lapje katoen als mondkapje heeft geen effect'

Het Nederlandse kabinet raadt het gebruik van mondkapjes vooralsnog niet aan. Dat roept vragen op bij veel Nederlanders, nu de Duitse regering dat wel adviseert en het in België wordt overwogen.

Zij vragen zich af: kunnen we niet beter het zekere voor het onzekere nemen? In dit artikel kun je lezen hoe deskundigen op het gebied van infectiepreventie daarover denken.

Zelf een mondkapje naaien? Die werken niet altijd even goed

Onzeker wanneer er genoeg beschermingsmateriaal is

Minister De Jonge zegt dat hij geen datum kan noemen waarop alle zorgverleners kunnen rekenen op genoeg bescherming. "Die datum is niet te noemen. Ik vertel u eerlijk wat ik doe in de verdeling en hoe ik in de gaten houd hoe het gaat."

Marijnissen (SP) vraagt zich af waarom de mondkapjes niet in Nederland kunnen worden geproduceerd. Volgens haar zijn er genoeg mensen die zeggen dat ze dat kunnen. De Jonge geeft toe dat de afhankelijkheid van het buitenland niet iets is wat "we in de toekomst nog moeten willen".

Maar hij wijst erop dat Nederland niet het enige land is dat schaarste heeft en dat heeft vooral te maken met de kwaliteitseisen. Hij zegt dat er vast dingen fout zijn gegaan bij het bestellen van materiaal "maar dat komt aan bod in de evaluatie".

Poetin stelt overwinningsparade op Rode Plein uit

De overwinningsparade op het Rode Plein gaat op 9 mei niet door. De Russische president Poetin heeft de parade vanwege het coronavirus naar later dit jaar uitgesteld. Een nieuwe datum is nog niet bekendgemaakt. Met de jaarlijkse parade wordt het einde van de Tweede Wereldoorlog en de overwinning op het fascisme en nazisme herdacht.

De gevaren van het virus staan geen voorbereiding op de parade toe, zei Poetin.

Het Russische ministerie van Defensie hield tot het laatst toe vast aan een parade op 9 mei, die de grootste zou moeten worden uit de geschiedenis. De parade is ook een vertoon van de militaire kracht van Rusland. Elk jaar kijken honderdduizenden mensen toe hoe tanks, pantserwagens en trucks met atoomraketten door de straten van de Russische hoofdstad rijden en hoe de luchtmacht een vliegshow geeft.

De overwinningsparade op 9 mei vorig jaar

'Protocol voor bezoeken van stervende coronapatiënten'

Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg zou het goed vinden als er een landelijk protocol komt voor het bezoeken van stervende coronapatiënten op de IC's. Die regelingen verschillen nu per ziekenhuis.

Hij is ook bestuursvoorzitter van het Erasmus Medisch Centrum. "Wij hebben de afgelopen periode vanaf het allereerste begin gezegd: het moet mogelijk zijn om zo nodig de patiënt wel te bezoeken, maar dan met goede beschermingsmaatregelen, ook in een tijd dat die materialen relatief schaars zijn."

Kuipers vindt dat ziekenhuizen zich moeten realiseren dat het materiaal dat een familie in zo'n geval gebruikt "echt maar een heel dunne fractie is van het totaal dat je als ziekenhuis gebruikt". Volgens Kuipers is het aan onder meer de Nederlandse vereniging voor Intensive Care, intensivisten, ziekenhuishygiënisten, de inspectie en het ministerie om zo'n uniform beleid te maken.

Het is stil in Amsterdam

  • ANP
    Museumplein
  • ANP
    Leidseplein
  • ANP
    Lege terrassen op het Leidseplein
  • ANP
    Oranjeshirts van Koningsdag
  • ANP
    Afgesloten terrassen op het Marie Heinekenplein

Fotograaf Koen van Weel maakte voor het ANP vandaag foto's op toeristische plekken in Amsterdam.

Video: virtuele felicitaties voor Deense koningin

Koningin Margrethe van Denemarken is door Europese royals virtueel gefeliciteerd met haar 80e verjaardag.

De staatshoofden zouden vandaag bij haar zijn om haar kroonjaar te vieren, maar dat kon niet doorgaan.

Ook Willem-Alexander en Maxíma feliciteerden Margrethe.

Het Deense koningshuis maakte deze compilatie:

Virtuele felicitaties van het koningspaar voor Deense koningin: 'Proost!'

De Jonge: familieleden ouderen niet op bezoek duivels dilemma

Er is op dit moment geen sprake van een versoepeling van het bezoekverbod in verpleeghuizen, heeft minister De Jonge gezegd in het Kamerdebat over de coronacrisis. Verschillende partijen hadden daarom gevraagd en de minister wil er wel naar gaan kijken, maar zegt dat daar weken overheen gaan.

Ernaar kijken, betekent volgens De Jonge niet dat er ook een versoepeling komt. "Ik zeg niets toe." De minister noemt het bezoekverbod een vervelende maatregel, maar zegt dat die wel leidt tot minder besmettingen in verpleeghuizen.

Hij vindt het ook zwaar voor medewerkers, die zoveel leed op hun afdelingen zien. Hij zegt dat het een duivels dilemma is om tegen familieleden te moeten zeggen dat ze niet op bezoek mogen bij mensen in de laatste fase van hun leven.

Vanuit medemenselijkheid zou het goed zijn als mensen weer bij hun ouders langs kunnen gaan, maar kwetsbaren moeten ook zoveel mogelijk beschermd worden. "Het is een zoektocht", zegt hij.

Segers (ChristenUnie) vroeg of er gekeken kan worden of er een mantelzorger of een familielid op bezoek kan gaan. De Jonge wil niet te veel hoop geven, maar zegt naar het voorstel te zullen kijken.

Pride Amsterdam afgelast

Pride Amsterdam gaat dit jaar vanwege de coronacrisis niet door, heeft de organisatie bekendgemaakt. Het festival zou dit jaar gehouden worden van 25 juli tot 2 augustus.

Volgens de stichting Amsterdam Gay Pride is het niet verantwoord en ook niet haalbaar om dit jaar een groot Pride-festival te houden. "We lopen tegen te veel onzekerheden en beperkingen aan", zegt scheidend voorzitter Frits Huffnagel. "Een Pride organiseren is in een anderhalvemetersamenleving niet haalbaar. Volle straat- en pleinfeesten en honderdduizenden mensen op de kade en boten langs de route, dat kan in deze tijd gewoon niet."

Deelnemers die een plek in de 25ste botenparade hebben bemachtigd, blijven verzekerd van deelname. Zij zullen alleen niet op 1 augustus dit jaar door de grachten varen, maar op 7 augustus volgend jaar.

Rutte: resultaten onderzoek naar verspreiding kinderen hopelijk voor 1 mei

Premier Rutte hoopt volgende week van het Outbreak Management Team te horen wat mogelijk is met het onderwijs. "We praten met iedereen. Er wordt heel hard gewerkt aan scenario's en protocollen. We hopen de resultaten van het RIVM-onderzoek naar de verspreiding door kinderen voor 1 mei te hebben. Op basis daarvan gaan we volgende week bekijken of we al een besluit kunnen nemen over de scholen na 28 april. Meer is daar nu niet over te zeggen. "

Voedselsector hard getroffen door coronacrisis

De foodsector krijgt een enorme optater in de coronacrisis door de lockdown en de anderhalvemetereconomie. Volgens kennisplatform Foodservice Instituut Nederland verliest de sector dit jaar 7,1 miljard euro aan omzet.

Hotels, restaurants, kroegen en cafés krijgen de hardste klappen en zien de omzet met 41,5 procent teruglopen, zo'n 4,5 miljard euro. De gemakshoreca, zoals snackbars, pompshops en fastfoodrestaurants, leveren 1,7 miljard euro in, en cateringsbedrijven en speciaalzaken raken ruim een miljard euro aan omzet kwijt. Supermarkten en maaltijdbezorgers profiteren daarentegen van de crisis en zullen een omzetstijging boeken van ruim 1,8 miljard euro.

Volgens Foodservice-directeur Jan-Willem Grievink leidt de coronacrisis tot een shake-out van de horecasector. Nederland heeft een overschot aan horeca-gelegenheden, waarvan vele slecht renderen. Een deel daarvan zal moeten sluiten en de crisis niet overleven.

Ook de leveranciers in de Nederlandse voedingsketen krijgen forse klappen. De vele duizenden kleine leveranciers aan de horeca zien hun omzet wegvallen en kunnen hun producten meestal niet kwijt aan de supermarkten.

Rutte: tennissen zit er nog niet in

Premier Rutte waarschuwt Nederland dat de anderhalvemetersamenleving nog wel even zal blijven bestaan. "Ik wil Nederland echt voorhouden dat we op de goede weg zijn. Maar het virus is verraderlijk en zal nog een tijd bij ons blijven. Ik hoop van harte dat we volgende week kunnen zeggen dat er meer kan", zegt hij. Maar hij daar niet optimistisch over. Hij zegt dat de kans bestaat dat veel maatregelen verlengd worden.

Rutte: ik ben nog helemaal niet zo positief

Rutte hoopt volgende week al duidelijkheid te geven over grote evenementen met veel publiek. Die zijn nu tot 1 juni verboden. Hij zegt dat hij het net als VVD-fractieleider Dijkhoff voorlopig niet voor zich ziet dat we daarna weer meteen met zijn allen op een kluitje dingen kunnen gaan doen. Hij zegt dat bijvoorbeeld samen tennissen er ook nog niet in zit. "Dat ligt niet aan mij, dat ligt aan het virus."

Rutte: we kunnen echt nog niet gaan tennissen

Rutte: niet te stellig over mondkapjes-effect

Premier Rutte zegt tegen de Kamer dat je "niet te stellig" moet zijn over het effect van mondkapjes. "Misschien helpen ze bij de exit-strategie. We gaan het het Outbreak Management Team vragen: kan een mondkapje in een overgangsfase helpen bijvoorbeeld bij contactberoepen, zodat bijvoorbeeld kappers weer aan het werk kunnen?" Hij wijst erop dat mondkapjes in elk geval geen alternatief zijn voor de anderhalvemetersamenleving. "Absoluut niet."

Premier Rutte waarschuwt opnieuw voor te veel optimisme. Hij is nog helemaal niet zo vrolijk over de cijfers. Ze ontwikkelen zich in een wat gunstiger richting, maar er liggen nog steeds meer dan 1200 mensen op de Intensive care met corona, aldus Rutte.

Aantal coronapatiënten op IC's opnieuw gedaald

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is vandaag opnieuw gedaald. Het zijn er 1258, 21 minder dan een dag eerder. De voorlopige piek was vorige week dinsdag, toen er 1424 coronapatiënten op de IC's lagen.

Van de 1258 Nederlandse IC-patiënten liggen er 52 in Duitse ziekenhuizen, drie minder dan de afgelopen dagen.

Op de IC's in Nederland liggen 354 niet-coronapatiënten. In totaal liggen er dus meer dan 1550 patiënten op de intensive care, ongeveer het dubbele van het aantal voor de uitbraak van het coronavirus.

Het Landelijk Netwerk Acute Zorg wil dat nieuwe covid-patiënten opnieuw worden verdeeld over de regio's. Zo neemt de druk op bepaalde ziekenhuizen af en kan de reguliere zorg gemakkelijker weer worden opgestart. "Er zijn regio's waar nog nieuwe patiënten met covid worden opgenomen. Op sommige plaatsen is er krappe zorg en dat willen we niet", zegt voorzitter Ernst Kuipers. "Er zijn ook regio's waar dat nauwelijks zo is. We willen dat de lasten eerlijk verdeeld zijn."

Zwitserland wil stapsgewijs terugkeren naar het normale leven

Zwitserland gaat de coronamaatregelen stap voor stap versoepelen. Als eerste mogen op 27 april onder meer kappers en schoonheidssalons weer open. Ook mogen ziekenhuizen dan weer alle medische behandelingen uitvoeren. Op 11 mei gaan de basisscholen weer open, net als de markten en winkels met artikelen die niet nodig zijn voor het levensonderhoud. Daarna volgen op 8 juni de middelbare scholen en de universiteiten

Ook zal het verbod op bijeenkomsten van meer dan vijf mensen worden versoepeld. De details hierover zullen eind mei bekend worden gemaakt.

Voorwaarde voor alle stappen is dat er in de tussentijd geen sterke toename is van het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en sterfgevallen. De coronacijfers zijn ook in Zwitserland al een aantal dagen aan het dalen. Wel passeerde het aantal Zwitserse coronadoden vandaag de duizend.

Groepjes leerlingen naar school in Schijndel

Terwijl in heel Nederland de scholen vanwege het coronavirus nog dicht zijn, heeft een basisschool in Schijndel een manier gevonden om toch weer leerlingen te ontvangen. De leerlingen zitten in groepjes van maximaal drie op grote afstand van elkaar in de klas. Andere leerlingen volgen de les online en zitten thuis achter de computer.

"Sommige ouders durven het ondanks alle maatregelen die we hebben genomen niet aan om hun kind al naar school te sturen", legt locatiemanager Martin van Meurs van 't Talent uit aan Omroep Brabant. "Dat respecteren we. In dat geval kunnen kinderen via een videoverbinding meedoen met de les."

Een lesblok duurt anderhalf uur. Dagelijks zijn er drie lesblokken zodat alle kinderen wekelijks ten minste een paar keer naar school kunnen. Na de les wassen de leerlingen hun handen en gaan ze via de achterdeur naar huis. De klassen worden goed schoongemaakt voor de leerlingen die door de hoofdingang naar binnen komen. De 'drive-inmethode' noemt de school dit, ingevoerd om te voorkomen dat leerlingen elkaar tegenkomen.

Volgens Van Meurs is iedereen enthousiast over deze aangepaste manier van lesgeven. "Alle partijen worden hier heel vrolijk van."

Leerlingen en en docent op basisschool 't Talent in Schijnsel

Video: commissievoorzitter Von der Leyen over excuses aan Italië

Excuses van Von der Leyen aan Italië

Baudet: niet doormodderen

Forum voor Democratie-leider Baudet wijst erop dat veel bedrijven op het punt van omvallen staan. Volgens hem kunnen we het ons niet veroorloven om nog maanden door te modderen "Wel werken aan apps, maar nog geen spoor van een exit-strategie". Dat is volgens hem onacceptabel.

Baudet wil net als Wilders weten hoe het kan dat er in februari nog mondkapjes naar China gingen en wij nu met een tekort zitten.

Wetenschappers vrezen toename suïcides

Een groep wetenschappers vreest voor een toename van het aantal suïcides als indirect gevolg van de coronamaatregelen. Bekende risicofactoren zoals eenzaamheid, sociaal isolement, (dreigende) werkloosheid en financiële problemen nemen namelijk toe als gevolg van de maatregelen.

Acht hoogleraren en zorgbestuurders, onder wie, emeritus hoogleraar suïcidepreventie Ad Kerkhof, willen een snellere toegang tot hulpverlening en het signaleren en bespreekbaar maken van suïcidaliteit. Ze roepen iedereen op om een toename te voorkomen. "Dat kan al door oprecht te vragen hoe het écht met de ander gaat."

En tegen mensen met suïcidale gedachten zeggen ze dat het normaal is om verdrietig, gestrest, verward, bang of boos te zijn tijdens een crisis. "Praten met mensen die je vertrouwt kan helpen. Hou contact met vrienden, collega's en familie. Laten we elkaar vooral helpen. Juist in deze tijd. Juist met een afstand van anderhalve meter moet de emotionele nabijheid versterkt worden."

Facebook waarschuwt op grote schaal voor nepinformatie

Facebook heeft in de strijd tegen misinformatie over het coronavirus naar eigen zeggen honderdduizenden stukken content verwijderd. Het gaat volgens het bedrijf onder meer om schadelijke claims zoals dat het drinken van bleekwater je geneest van corona.

Ook heeft Facebook bij 40 miljoen posts waarschuwingen laten zien, gebaseerd op factchecks. Bij het zien van deze waarschuwingen klikte 95 procent van de mensen niet door naar de originele content, zegt het bedrijf.

Verder gaat Facebook correcte informatie over het coronavirus laten zien aan mensen die misleidende informatie over het coronavirus hebben geliket of er een reactie onder hebben geplaatst die door Facebook is verwijderd. Met de correcte informatie verwijst Facebook naar mythes die door de Wereldgezondheidsorganisatie zijn ontkracht.

Hoe vier jij Koningsdag 2020? Laat het ons weten!

Wat doe jij op Koningsdag nu je niet met meer dan drie mensen samen mag komen en afstand moet houden?

Wat doen de ware Oranjefans? Eenzaam aan de oranjebitter of toch een Oranjefeestje?

Een optredentje volgens de regels van het nieuwe normaal of misschien toch een poging om wat oude zooi kwijt te raken op een virtueel kleedje?

Vertel het ons. Wij maken daar op gepaste afstand - op Koningsdag - een mooi programma over.

Tips voor originele initiatieven zijn wel welkom via noskoningsdag@nos.nl. We komen graag bij je langs.

Voetbalfans kunnen EK-kaartjes vergoed krijgen

Supporters met een kaartje voor het EK voetbal kunnen hun aanschafprijs terugkrijgen, heeft de UEFA laten weten.

De fans kunnen hun kaartje teruggeven en worden dan volledig gecompenseerd. Het EK is een jaar uitgesteld vanwege het coronavirus. De openingswedstrijd staat nu voor 11 juni 2021 op de agenda, de finale is op 11 juli.

De UEFA onderzoekt of het EK in dezelfde twaalf speelsteden kan worden gehouden, met hetzelfde speelschema. De Johan Cruijff Arena wil de drie groepswedstrijden van het Nederlands elftal en een achtste finale graag weer hebben.

Kamerleden vragen of mondkapjes breder gedragen moeten worden

Tot nu toe gaat het debat in de Tweede Kamer over de aanpak van de coronacrisis door het kabinet vooral over het gebrek aan beschermingsmiddelen. Veel fracties vragen zich af of Nederland toch niet moet overgaan tot het dragen van mondkapjes in de openbare ruimte, zoals in andere landen al wordt gedaan. Het kabinet zegt steeds dat dit volgens het RIVM niet nodig is en dat er een schaarste is aan mondkapjes. De voorraad die er is moet in de eerste plaats naar de zorg.

Volgens PVV-leider Wilders is de bescherming voor zorgverleners nog altijd niet op orde. Dat leidt tot angst bij bijvoorbeeld thuiszorgmedewerkers. Hij vindt het onverdraaglijk dat er in februari nog mondkapjes naar China zijn gebracht. Dat is volgens hem een grove inschattingsfout, want er is nu een tekort in Nederland. Hij vindt dat er kostbare tijd verloren is gegaan en rekent dat premier Rutte zwaar aan. Ook hij vraagt zich af of er in Nederland niet, net als bijvoorbeeld Duitsland, moet worden overgegaan tot het dragen van mondkapjes in de openbare ruimte.

Ook veel andere fractieleiders zien dat zorgverleners buiten de ziekenhuizen nog te weinig beschermingsmateriaal hebben, terwijl de verpleeghuizen de nieuwe brandhaarden voor de verspreiding van het virus dreigen te worden worden. GL-leider Klaver, SP-leider Marijnissen en PvdA-leider Asscher vinden dat er meer moet gebeuren om medewerkers van verpleeghuizen te beschermen. Die zijn volgens hen bang om naar hun werk te gaan en bang om hun familie thuis te besmetten. Segers (ChristenUnie) en Krol (50Plus) willen dat naast de verpleeghuizen ook mantelzorgers worden meegenomen bij de verdeling van beschermingsmateriaal.

Fractieleider Azarkan van Denk vraagt zich af of de focus niet te veel op de ic-afdelingen in de ziekenhuizen. "Het is niet acceptabel dat in 900 verpleeghuizen besmettingen zijn."

Verder zijn er nog veel vragen over de apps. Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren is er niet gerust op dat het goed komt met de privacy. Dat los je volgens haar niet op met "een weekendje testen". Ook Van der Staaij (SGP) vraagt af of er niet te veel op de apps wordt ingezet en of er niet ook naar andere mogelijkheden moet worden gekeken om het virus in beeld te krijgen.

Wilders: het is een slagveld

'Standaard bescherming nodig voor verpleegkundigen en verzorgenden'

Verpleegkundigen en verzorgenden in verpleeghuizen en thuiszorgmedewerkers willen standaard beschermend materiaal, zoals mondkapjes, gebruiken. Nu is het zo dat personeel van het verpleeghuis of verpleegkundigen die aan huis komen niet in alle gevallen bescherming hoeven te dragen. Bij een afstand van anderhalve meter, of bij vluchtig contact zoals het aanreiken van medicijnen is het niet nodig volgens de richtlijnen van het RIVM.

Dat is niet voldoende, zegt V&VN. Er is veel onzekerheid over of iemand wel of niet besmettelijk is. "Wijkverpleegkundigen voelen zich niet veilig", vertelt voorzitter Gerton Heyne die klachten binnenkrijgt via een meldpunt. Verpleegkundigen en verzorgenden hebben bijvoorbeeld te maken met dementerende ouderen die de adviezen van het RIVM misschien niet altijd even nauw opvolgen zoals het hoesten en niezen in de elleboog. Ook zijn er aanwijzingen dat iemand zonder symptomen ook besmettelijk kan zijn. "Daarom zeggen wij: neem geen risico en scherp die richtlijnen aan."

Fractieleiders bezorgd over beschermingsmiddelen

CDA-fractieleider Heerma ziet dat de spanning in de samenleving oploopt. Volgens hem vragen steeds meer mensen zich af hoe normaal het nieuwe normaal straks zal zijn en hoe de samenleving weer gecontroleerd kan worden opgestart. "De centrale vraag is hoe onderwijs en kinderopvang weer worden opgestart. Worden bij de exit-strategie ook vormen van mondbescherming ingezet?"

Volgens D66-fractievoorzitter Jetten staan we op een kruispunt in de corona-aanpak. "Er gloort misschien een greintje normaliteit en hoop. Misschien kunnen de zwaarste maatregelen afnemen. Maar we zien nog steeds de grote impact van het virus. Zie bijvoorbeeld de verpleeghuizen." Hij wijst op nog steeds bestaande tekort aan beschermingsmiddelen.

Ook Klaver van GroenLinks maakt zich zorgen over zorgmedewerkers buiten de ziekenhuizen die met onvoldoende bescherming aan de slag moeten en die zich daar grote zorgen over maken. Verpleeghuizen lijken volgens hem de nieuwe brandhaarden te worden. Hij wil dat daar meer aandacht voor komt.

Werkloosheid VS weer met miljoenen gestegen

Het aantal werklozen in de VS blijft hard oplopen. Sinds vorige week hebben nog eens 5,2 miljoen mensen een werkloosheidsuitkering aangevraagd. Daarmee komt het totaal in vier weken op 22 miljoen.

Het werkelijke aantal ontslagen ligt nog een stuk hoger omdat lang niet alle werklozen voor een uitkering in aanmerking komen.

In bijna alle staten zijn alle 'niet-essentiële bedrijven' gesloten. In alle sectoren van het bedrijfsleven gaan op grote schalen banen verloren.

Volgens economen kan de werkloosheid deze maand in de VS oplopen tot 20 procent. Dat zou veruit de hoogste werkloosheid zijn sinds de Grote Depressie van de jaren 30. Tijdens de Grote Recessie van tien jaar geleden was de werkloosheid in de VS niet hoger dan 10 procent.

Dijkhoff: kabinet, sta open voor gebruik mondkapjes op grote schaal

In de Tweede Kamer is het debat over de laatste stand van zaken rond corona in Nederland begonnen. De eerste spreker is fractieleider Dijkhoff van de VVD. Hij vindt dat het kabinet open moet blijven staan voor het gebruik van mondkapjes op grotere schaal.

"Gisteren leek het 'njet', 'kan niet' te zijn", zei hij. Maar Dijkhoff vindt dat er wel naar gekeken moet worden. Volgens hem is inmiddels duidelijk dat waar gezongen wordt, zoals in het voetbalstadion of de kerk, het virus zich gemakkelijker kan verspreiden. En zo zijn er misschien meer situaties waar het virus via speeksel wordt overgedragen en een mondkapje zou kunnen helpen.

Het debat is te volgen in deze livestream en op NPO 1.

RIVM: 181 coronapatiënten overleden

Er zijn 182 nieuwe coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Dat meldt het RIVM. Dat zijn iets minder nieuwe patiënten dan gisteren gemeld: toen ging het om 188 mensen. Het totaal aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen of opgenomen is geweest is nu 9309.

Het geregistreerde dodental als gevolg van het coronavirus is gestegen met 181, meldt het RIVM. Ook dat zijn er iets minder dan gisteren, toen er 189 doden gemeld werden. De patiënten zijn niet allemaal in het afgelopen etmaal overleden, er zit een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat het overlijden wordt gerapporteerd. Ook in de opnamecijfers zit die vertraging.

In totaal zijn nu, voor zover bekend, 3315 mensen in Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat aantal ligt in werkelijkheid hoger, doordat alleen geteste patiënten worden meegerekend als ze overlijden aan de gevolgen van een besmetting.

Het aantal nieuw gemelde besmettingen is 1061. In totaal zijn er nu 29.214 besmettingsgevallen bekend. Doordat lang niet iedereen getest wordt, ligt het werkelijke aantal besmettingen hoger.

99-jarige veteraan haalt miljoenen op voor gezondheidszorg

Oud-kapitein Tom Moore heeft, door met zijn rollator honderd rondjes in zijn tuin te lopen, 12 miljoen pond bijeen gebracht voor de National Health Service. Dat is het Britse stelsel van gezondheidszorg. Zijn doel was 1000 pond, maar door de enorme media-aandacht voor zijn actie liep dat bedrag snel op:

'Ongelofelijk dat mensen bereid zijn dit soort bedragen te doneren'

Zweedse prinses Sofia gaat frontlinie in het ziekenhuis helpen

De Zweedse prinses Sofia heeft een driedaagse medische training gevolgd om zorgpersoneel dat coronapatiënten verzorgt te kunnen helpen. Binnenkort zal zij gaan werken in het Sophiahemmet, het Stockholmse ziekenhuis waarvan zij erevoorzitter is.

"In deze crisis wil de prinses betrokken zijn en een bijdrage leveren als vrijwilliger om de zware werklast van zorgpersoneel te verlichten", zei een woordvoerder van het hof tegen Zweedse media.

Met Sofia werden ook andere vrijwilligers opgeleid. De training werd oorspronkelijk aangeboden aan ontslagen medewerkers van de luchtvaartmaatschappij SAS. Daar moesten wegens bezuinigingen 10.000 mensen uit Noorwegen, Zweden en Denemarken vertrekken.

De vrijwilligers zullen niet in direct contact staan met patiënten, maar bijvoorbeeld apparatuur desinfecteren, in de keuken helpen en schoonmaken.

Prinses Sofia

Vitens: miljard liter meer drinkwater gebruikt

Waterbedrijf Vitens roept klanten op om zo zuinig mogelijk te zijn met water. Volgens het bedrijf is er een forse stijging in het drinkwatergebruik, omdat veel mensen thuiszitten. Maar er zijn ook zorgen over de droogte. De afgelopen jaren riep Vitens in de zomer op om minder water te gebruiken, maar nu gebeurt dat al in april.

Vitens leverde in de eerste twee weken van deze maand een miljard liter drinkwater meer dan dezelfde periode in 2019. En ook vorige maand werd al een miljard liter meer geleverd dan vorig jaar. Dat is een piek die Vitens normaal gesproken alleen op warme zomerdagen ziet.

Topbeleggers wijzen farmaceuten op hun verantwoordelijkheid

Een groep van vermogensbeheerders, pensioenfondsen en verzekeraars, samen goed voor een vermogen van 1900 miljard euro, roept farmaceuten op om meer samen te werken. Onder meer Achmea, PGGM, Robeco en het huisartsenpensioenfonds SPH stellen dat financiële motieven nu ondergeschikt zijn aan het belang om het coronavirus zo snel mogelijk onder controle te krijgen.

Ze vinden dat de farmaceutische industrie een grote verantwoordelijkheid draagt. "Het afdwingen van octrooien, buitensporige prijsvorming, het niet bekendmaken van relevante bevindingen of het organiseren van uitgebreide marktexclusiviteit mag niet in strijd zijn met deze verantwoordelijkheid."

Meer dan vijftien multinationals, zoals Roche, Gilead en Johnson & Johnson, krijgen een brief met daarin de oproep tot samenwerking. De institutionele beleggers zullen hier ook op aandeelhoudersvergaderingen aandacht voor vragen.

Toch overheidssteun voor sekswerkers op Bonaire

Sekswerkers op Bonaire komen wel degelijk in aanmerking voor de noodregeling van de overheid. De dames staan niet ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en lopen daarom in principe de boot mis. Maar er is besloten om hen bij uitzondering de status van zelfstandig ondernemer te geven.

Op Curaçao zijn alle sekswerkers van het openlucht bordeel Campo Alegre naar huis gestuurd. Het gaat hier om vrouwen uit Colombia en de Dominicaanse Republiek. Het gaat om zo'n zestig vrouwen, die zijn opgehaald door chartervliegtuigen, na bemiddeling van de respectievelijke consulaten op Curaçao.

Banken komen ruim 100.000 klanten tegemoet, ondernemers kritisch

Ruim 100.000 ondernemers en 17.000 consumenten in Nederland hebben sinds het begin van de coronacrisis van hun bank uitstel van aflossingen gekregen, hebben leningen kunnen afsluiten of meer kredietruimte gekregen.

Ondernemers hebben wel kritiek op de manier waarop banken extra kredieten afgeven via de BMKB-regeling. Banken zouden die kredietaanvragen met die overheidsgarantie te streng beoordelen.

Von der Leyen: excuses aan Italië

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen biedt Italië excuses aan voor het uitblijven van steun na de eerste coronabesmettingen in dat land.

"Ja, het klopt dat niemand hier klaar voor was", zei Von der Leyen in het Europees Parlement. "Het klopt ook dat er te weinig steun was toen Italië in het eerste begin hulp nodig had. En daarvoor moet Europa als geheel zijn oprechte excuses aanbieden." De hele tekst van haar toespraak is hier te lezen.

In Italië zijn meer dan 21.000 coronapatiënten overleden en daarmee is het het zwaarst getroffen land van Europa. Begin maart beperkten Frankrijk en Duitsland de uitvoer van mondkapjes naar Italië.

Van Dissel: we kijken ook naar regionale aanpak

Het RIVM denkt bij het bepalen van een exitstrategie ook aan de mogelijkheid om per regio verschillende maatregelen te nemen. In Noord-Nederland is bijvoorbeeld het aantal besmettingen heel laag. Van Dissel: "Een regionale aanpak wordt zeker overwogen, maar ik ga daar niet op vooruitlopen."

Hij schetst dat er voor- en nadelen aan een regionale aanpak zitten. Voordeel is uiteraard dat bedrijven sneller kunnen opstarten en mensen weer meer kunnen doen. Maar het kan ook ongewenste stromen mensen op gang brengen.

Van Dissel: "Toen in België de kroegen sloten, kwamen er veel Belgen naar Nederland." Verder wordt de communicatie dan heel erg belangrijk omdat verschillende maatregelen in verschillende delen van het land tot verwarring kunnen leiden.

Ruim 2000 asielzoekers van Griekse eilanden naar vasteland

Griekenland gaat 2380 oudere en zieke asielzoekers uit de kampen op Lesbos, Samos, Chios, Kos en Leros overbrengen naar het vasteland. Het besluit is genomen vanwege de vrees voor een grote corona-uitbraak in de opvangkampen op de eilanden.

Het gaat om 200 mensen van boven de 60 jaar oud samen met hun familie (in totaal 650 mensen). De rest zijn asielzoekers met medische problemen en hun families. Ze worden ondergebracht in hotels, appartementen en kampen op het vasteland. Alle mensen zijn de afgelopen tijd onderzocht door medische teams. Het overbrengen begint waarschijnlijk volgende week dinsdag en zal twee weken in beslag nemen.

Het is voor het eerst dat zo'n grote groep uit de overbevolkte kampen op de eilanden wordt gehaald. Hulporganisaties en artsen dringen al langer aan op het evacueren van de kampen, waar de omstandigheden uiterst slecht zijn. Ze vrezen dat een corona-epidemie catastrofale gevolgen zal hebben. Op dit moment verblijven bijna 39.000 vluchtelingen en migranten in de kampen op de vijf eilanden.

Gisteren zijn al twaalf minderjarige vluchtelingen in Luxemburg aangekomen. Het zijn kinderen uit de kampen op de eilanden Lesbos, Samos en Chios, die zonder hun familie hun vaderland zijn ontvlucht.

Inspectie bezorgd over zorgmijders

Ronnie van Diemen, inspecteur-generaal bij de Inspectie Gezondheidszorg, zegt in de Tweede Kamer dat het feit dat mensen door de corona-uitbraak minder snel naar de dokter gaan, gaat zorgen voor een "stuwmeer aan zorg". Thuis blijven zitten met klachten leidt tot gezondheidsrisico's, zegt zij. Mensen met hartklachten laten zich niet helpen, maar ook mensen die echt fysiotherapie nodig hebben om ernstiger klachten te voorkomen mijden nu zorg.

Van Diemen zegt dat huisartsen en ziekenhuizen er alles aan doen om die patiënten op te roepen toch te komen. Ook zijn ziekenhuizen nu al bezig om de reguliere zorg weer op gang te brengen. Maar het gaat nog heel lang duren voordat alles weer loopt zoals normaal. In de komende periode zal de Inspectie zich minder streng opstellen als het gaat om administratieve lasten. Ook worden richtlijnen aangepast omdat werkwijzen in ziekenhuizen zijn veranderd.

417 nieuwe doden in België, 310 ziekenhuisopnames

In België zijn het afgelopen etmaal 417 nieuwe coronadoden gemeld, de meeste doden vielen in verpleeghuizen. Het zijn er flink meer dan gisteren, toen het aantal 283 was. Het officiële dodental is opgelopen naar 4857.

Er werden ook meer coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen: 310 ten opzichte van 250 gisteren. Dat gaat tegen de dalende trend in, stelt de VRT.

Universitaire ziekenhuizen zoeken ouderen voor test met tbc-vaccin

Radboudumc en UMC Utrecht starten vandaag een onderzoek naar de invloed van tuberculose-vaccin BCG op het coronavirus onder ouderen. Een groep van 1600 60-plussers kan zich opgeven voor deelname.

Uit eerder onderzoek bleek dat dit tuberculose-vaccin het immuunsysteem een oppepper geeft die leidt tot meer bescherming tegen griep. Maar het is niet bekend of dat ook voor andere infecties, zoals corona, geldt.

Bij dit onderzoek krijgt de helft van de deelnemers het tuberculose-vaccin en de andere helft een placebo. Het onderzoek moet uitwijzen of er een verschil te zien is in het aantal besmettingen en of het de ernst van de symptomen vermindert bij ouderen met covid-19. Resultaten worden op zijn vroegst over een half jaar verwacht.

In maart begonnen de academische ziekenhuizen in Nijmegen en Utrecht met een soortgelijk onderzoek onder 1500 ziekenhuismedewerkers. Daar zijn nog geen resultaten van bekend. Omdat ouderen meer risico lopen om aan het coronavirus te overlijden, wilden de onderzoeker deze groep ook testen.

Wie zich wil opgeven kan dit doen via bcgouderen.aig@radboudumc.nl voor de regio Nijmegen. Mensen die in de buurt van Utrecht wonen kunnen mailen naar CoronaBCG60@umcutrecht.nl.

'Ongekende aantallen doden in verpleeghuizen'

Nienke Nieuwenhuizen van Verenso, de beroepsvereniging van specialisten ouderengeneeskunde, zegt in de Tweede Kamer dat de situatie in de verpleeghuizen zeer ernstig is. Bewoners die bijvoorbeeld dementerend zijn, kunnen zelf niet aangeven dat ze ziek worden. "En dat is lastig, want bij deze ziekte moet je er snel bij zijn." Het is ook lastig om met de bewoners van verpleeghuizen de afstandsregels en hygiënemaatregelen vol te houden.

In twee weken tijd is het aantal overleden patiënten vervijfvoudigd. Op 14 april waren het er 629. Nieuwenhuizen: "Dit zijn ongekende aantallen. Iedereen die nu nog zegt dat het een griepje is, is ziende blind."

Ze vreest dat er nog veel meer mensen zullen overlijden omdat het ziekteverloop bij ouderen vaak ernstig is. "Iemand is ziek, je denkt dat het de goede kant op gaat en de volgende dag is iemand weer helemaal ingestort." Nieuwenhuizen zegt dat ook voor de verpleeghuiszorg een 'flaten the curve' nodig is, net als op de IC's.

'Niet alle verpleeghuisbewoners kunnen aangeven dat ze ziek zijn'

OMT: er kan meer getest worden

Het Outbreak Management Team (OMT) schrijft in het meest recente advies aan het kabinet dat het huidige testbeleid nog niet overal voldoende wordt uitgevoerd. Er kan meer getest worden, vinden de experts.

Gisteren bleek dat er materiaal is veiliggesteld om het komende half jaar 14.000 tests per dag uit te voeren. Toch worden er nu gemiddeld maar zo'n 5000 tests per dag gedaan. Het OMT staat wel achter het huidige testbeleid. Dat is erop gericht dat zorgmedewerkers en kwetsbare patiënten getest kunnen worden als ze klachten hebben.

Aan uitbreiding van het testbeleid wordt al wel gedacht. Het OMT adviseert een verdere uitwerking van het voorstel om verpleeghuisbewoners "breed en laagdrempelig" te gaan testen. Dat gebeurt nu nog niet. In een brief (.pdf) aan de Tweede Kamer meldt minister De Jonge van Volksgezondheid inmiddels te werken aan een aantal scenario's waarbij stapsgewijs nieuwe groepen toegang kunnen krijgen tot testen.

Honderden nieuwe vrijwilligers voor Luisterlijn en extra ‘Coronapraatlijn’

De Luisterlijn heeft de afgelopen maand 800 nieuwe aanmeldingen gehad van mensen die willen helpen om de extra telefoontjes te beantwoorden. De organisatie, die dag en nacht bereikbaar is voor mensen die behoefte hebben aan een vertrouwelijk gesprek, heeft het al weken veel drukker dan voorheen. Vandaag begint daarom een speciale 'Coronapraatlijn'.

Normaal gesproken voeren de vrijwilligers van de Luisterlijn zo'n 700 tot 800 gesprekken per dag. Tijdens de coronacrisis is dat aantal opgelopen tot zo'n 1200 gesprekken. Meer dan de helft hiervan gaat over corona en de bezorgdheid daarover. Volgens de organisatie is de behoefte aan een luisterend oor groot doordat sociaal contact beperkt is.

De organisatie is druk bezig met de training om zoveel mogelijk vrijwilligers in te kunnen zetten. Vandaag gaan de eersten al aan de slag na een verkort opleidingstraject. De Coronapraatlijn gaat om 12.00 uur open en is bereikbaar via 0900-0767.

Veel besmettingen aan boord Frans vliegdekschip

Van de 1767 bemanningsleden van het Franse vliegdekschip 'Charles de Gaulle' zijn er 668 positief getest op het coronavirus. Zo'n twintig van hen zijn opgenomen in het ziekenhuis, heeft het Franse ministerie van Defensie bekendgemaakt.

De eerste besmettingen op het marineschip werden al begin maart geconstateerd, zeggen ingewijden in dagblad Le Monde. De 'Charles de Gaulle' legde een paar dagen later aan in de Franse havenstad Brest, waar de bemanning ook onder voorwaarden van boord mocht. Het vliegdekschip ligt op dit moment afgemeerd in Toulon, aan de Middellandse Zee.

Veel besmettingen op Frans vliegdekschip

Van Dissel: exitstrategie nu belangrijk

Het Outbreak Managementteam, dat het kabinet adviseert over de corona-aanpak, heeft de komende weken als belangrijke taak na te denken over een exitstrategie, zegt RIVM-directeur Van Dissel in de Kamer. "We kunnen de verschillende maatregelen gaan afpellen en met onze modellen inschatten wat de effecten zijn."

In die exitstrategie is het belangrijk om te weten wie coronapatiënten zijn en met wie zij contact hebben gehad. Daarnaast moeten mensen met een coronabesmetting die Nederland binnenkomen, kunnen worden opgespoord. De 'afstandsmaatregelen' kunnen pas worden afgeschaald als de consequenties goed zijn in te schatten en niet opnieuw leiden tot een grote uitbraak, vindt Van Dissel.

Bij een exitstrategie kunnen mondkapjes wel degelijk van belang zijn, bijvoorbeeld voor contactberoepen, zegt Van Dissel. Je kunt ze inzetten zodat die sectoren weer kunnen opstarten. Maar voorlopig is er nog grote schaarste, dus moeten alle kapjes naar de zorg.

In het gewone dagelijkse verkeer hebben ze nauwelijks toegevoegde waarde als je voldoende afstand houdt. Van Dissel: "Ik bedoel dit niet grappig, maar in veel Aziatische landen lopen mensen al tijden met mondkapjes en dat heeft daar ook de coronauitbraak niet kunnen tegenhouden."

Terugkijken: Van Dissel over 3 procent van Nederlanders en antistoffen tegen corona

Uit onderzoek van de Nederlandse bloedbank Sanquin blijkt dat 3 procent van de bloeddonoren antistoffen heeft tegen covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. RIVM-directeur Van Dissel legde de Tweede Kamer zojuist uit dat dit kan betekenen dat 3 procent van de Nederlanders het virus heeft gehad:

Van Dissel: als je terugrekent betreft dit enkele honderdduizenden

'Virus gaat makkelijk over van mens op mens'

Door de aard van het coronavirus zijn er ondanks de maatregelen toch veel besmettingen , zegt Jaap van Dissel (RIVM) in de Kamer. "Blijkbaar is dit virus in staat om relatief eenvoudig van de ene mens op de andere over te gaan."

Volgens Van Dissel heeft het tekort aan beschermingsmiddelen de verspreiding van het virus niet versneld. Hij blijft erbij dat het voor Nederlanders die niet in de zorg werken niet of nauwelijks zin heeft om mondkapjes te gebruiken. En er zijn ook nog steeds te weinig mondkapjes om ze aan anderen dan zorgpersoneel te geven.

Dat andere landen toch voor mondkapjes kiezen, heeft te maken met de omstandigheden daar, zegt hij. "Je moet daar wel kijken naar de kleine lettertjes, het gaat dan om situaties waarbij mensen de 1,5 meter afstand niet kunnen handhaven, zoals in bepaalde winkels." Ook kunnen ondermaatse mondkapjes leiden tot een gevoel van schijnveiligheid. Van Dissel: "Mensen gaan er in niesen en hoesten, want ze hebben toch een mondkapje op."

Voor het grote publiek in Nederland blijven de 1,5 meter afstand, thuisblijven bij klachten en handen wassen de aangewezen maatregelen, zegt hij.

GGD: nieuw verdelingssysteem mondkapjes werkt

Het nieuwe verdelingssysteem van medische mondmaskers heeft goed effect gehad, zegt directeur van de Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGD) Sjaak de Gouw in de Tweede Kamer.

De drie verschillende soorten, die ieder een bepaald beschermingspercentage hebben voor verschillende zorghandelingen, zijn volgens hem nu beter verdeeld over de zorgverleners. Mensen die op de IC bijvoorbeeld met een hoog besmettingsrisico werken, moeten de hoogste beschermingsfactor mondkapjes krijgen.

De GGD's testen zo veel mogelijk zorgmedewerkers met klachten, zegt De Gouw. Maar ook op andere zorglocaties, bijvoorbeeld in het ziekenhuis waar iemand werkt, worden meer mensen getest. Iedere zorgmedewerker met coronaklachten kan volgens De Gouw nu getest worden.

3 procent bloeddonoren heeft covid-19 gehad

Uit tests op immuniteit door de Nederlandse bloedbank Sanquin blijkt dat 3 procent van de Nederlandse bloeddonoren antistoffen heeft tegen covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zegt RIVM-directeur Jaap van Dissel in de Tweede Kamer. Mocht dit representatief zijn, dan betekent dit dat een enkele honderdduizenden Nederlanders het coronavirus inmiddels in meer of mindere mate heeft gehad.

Dit betekent nog niet dat deze mensen ook immuun zijn. Er zijn meerdere factoren die immuniteit bepalen. "We moeten daar meer over te weten komen", zegt Van Dissel. "De boeken zijn gewoon nog niet gesloten, dit vraagt domweg om meer onderzoek." Toch is het aantreffen van deze afweer hoopgevend in de bestrijding van het virus, zegt hij. Het Sanquin-onderzoek loopt nog.

Van Dissel herhaalt: de maatregelen werken

Jaap van Dissel van het RIVM zegt in de Tweede Kamer dat het contact tussen mensen door de coronamaatregelen met zo'n 64 tot 75 procent is afgenomen. Dat heeft geleid tot een afname van de besmettingsgraad. "De maatregelen werken dus", herhaalt hij.

De besmettingsgraad zit vlak onder de 1. Boven de 1 is riskant, dan besmetten te veel mensen andere mensen en kan het weer snel fout gaan. "Zeker in de verpleeghuizen zijn we er nog lang niet", zegt Van Dissel.

Van Dissel: 'We moeten doorbijten'

Van Dissel: 'We hebben de piek op IC's gehad'

Directeur Infectieziektenbestrijding Jaap van Dissel van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) is begonnen met zijn briefing aan de Tweede Kamerleden. Het sterftecijfer in coronatijd is vergeleken met de seizoensgriep aanzienlijk hoger, legt hij uit.

Het sterftecijfer van Nederland komt ongeveer overeen met andere Europese landen:

RIVM : Nederland loopt in sterfte ongeveer gelijk met andere Europese landen

Het aantal gemelde patiënten die corona hebben neemt toe, doordat het aantal testen is toegenomen. Het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten vlakt af omdat er minder ernstig zieke mensen zijn door de maatregelen.

Ook op de IC's is er nog steeds een afvlakking van het aantal opgenomen patiënten te zien. "We hebben de piek gehad", zegt Van Dissel.

Hij zegt ook dat het iets beter gaat met de verpleeghuizen ten opzichte van vorige week. Het lijkt er op dat het beperken van bezoek aan verpleeghuizen heeft geleid tot minder besmettingshaarden. Er komen steeds minder 'nieuwe' verpleeghuizen bij waar voor het eerst een besmetting is gemeld. Wel is het aantal besmette bewoners van locaties waar al eerder besmettingen waren iets toegenomen.

Er zijn nu 900 verpleeghuizen waar besmettingen zijn aangetroffen. Het gaat om ongeveer 4000 patiënten. De aantallen zijn niet geheel zeker, zegt Van Dissel. "Maar het is een redelijk accurate schatting."

CBS: sterfte in 'institutionele huishoudens' bijna verdubbeld

In week veertien (30 maart tot en met 5 april) was de sterfte in verpleeghuizen en andere institutionele huishoudens bijna twee keer hoger dan het gemiddelde van eerder dit jaar. Dat melden het CBS en RIVM op basis van voorlopige sterftecijfers per week.

Onder institutionele huishoudens vallen behalve verpleeg- en verzorgingshuizen ook instellingen voor geestelijke gezondheidszorg en gehandicapten, gevangenissen en asielzoekerscentra. In 2020 overleden tot en met week 10 gemiddeld 797 mensen in zulke huishoudens. In week 14 overleden naar schatting 1485 bewoners. Bij particuliere huishoudens steeg het aantal overledenen van gemiddeld 2336 per week in de eerste tien weken van 2020 naar 3552 in week 14.

Veel kritiek op Belgisch besluit om bezoek ouderen toe te staan

Het Belgische kabinet maakte gisteren bekend dat bewoners van woonzorgcentra en gehandicapteninstellingen weer bezoek mogen krijgen van maximaal één persoon. Die persoon moet altijd dezelfde zijn en mag ook twee weken lang geen symptomen van het coronavirus hebben gehad.

Er is veel verzet tegen die nieuwe richtlijn, meldt de VRT. Alle zorgkoepels tekenen bezwaar aan en ook Vlaamse ministers en burgemeesters zijn kritisch.

"Voor mij is het totaal onbegrijpelijk dat dit is beslist", zegt Margot Cloet van koepel Zorgnet-Icuro tegen de VRT. "Hoe gaan we de veiligheid van onze bewoners garanderen? Dat is mij een raadsel. Ik begrijp dat het voor sommige bewoners moeilijk is om alleen te zitten, maar dit is in tegenspraak met alle maatregelen die we voor ogen hadden."

De Belgische premier Wilmès wijt de kritiek aan gebrekkige communicatie en zegt vanmorgen tegen de VRT dat iedereen de kalmte moet bewaren. Ze wijst erop dat de richtlijn geen verplichting is en dat de instellingen dit pas moeten doen als ze er klaar voor zijn.

‘Huurprijzen in de vrije sector kunnen straks dalen’

Het wordt voor verhuurders in de vrije sector lastiger om huurders te vinden voor hun woningen en dus kunnen de huurprijzen op korte termijn gaan dalen. Dat verwacht woningplatform Pararius.

Vanuit expats komt er minder vraag naar huurwoningen. Volgens het platform zeggen sommige expats tussentijds hun lopende huurovereenkomst op, omdat ze in Nederland geen werk meer hebben.

"Verhuurders die tijdens de hoogconjunctuur nog eenvoudig konden verhuren aan de vele expats moeten hun huuraanbod nu aantrekkelijk prijzen om leegstand te vermijden", zegt Jasper de Groot van het platform. "Bovendien concurreren zij met verhuurders die onder betere economische omstandigheden niet zouden kiezen voor verhuur."

Het afgelopen kwartaal stegen de huurprijzen in de vrije sector nog wel, met 2,6 procent. Dat is de kleinste stijging in bijna vijf jaar tijd.

RIVM praat Kamer bij over coronacrisis

Om 09.30 uur begint de wekelijkse briefing van RIVM-directeur Jaap van Dissel aan Tweede Kamerleden. De zitting is te volgen via de volgende kanalen:

Krimp tot 20 procent in Rotterdamse haven

De Rotterdamse haven is in de eerste drie maanden van het jaar enorm gekrompen. De overslag daalde met 9,3 procent ten opzichte van vorig jaar. Havendirecteur Allard Castelein verwacht dat de klap de komende weken nog groter wordt.

"We staan voor ongekende disrupties. Een afname van het overslagvolume tussen 10 en 20 procent op jaarbasis lijkt zeer waarschijnlijk", zegt Castelein.

De Rotterdamse haven is de grootste van Europa. De haven merkte al snel dat er minder goederen uit China naar Europa kwamen door de corona-uitbraak daar. Er kwamen ruim 2 miljoen containers door de haven. Dat is 5,6 procent minder dan vorig jaar. In de eerste drie maanden van het jaar daalde verder vooral de overslag van kolen (-40 procent) en van minerale olieproducten (-33 procent).

Poolse vicepremier: meer mensen winkels in

Polen gaat maandag de parken en bossen weer openstellen voor bezoekers, heeft de Poolse vicepremier Sasin gezegd tegen zender RFM. Hij liep in het radio-interview vooruit op een versoepeling van de coronamaatregelen die premier Morawiecki later vandaag naar verwachting bekendmaakt.

Zo zal het aantal mensen dat tegelijkertijd een winkel in mag volgens Sasin worden vergroot. Aantallen gaf hij niet. Ook zei hij niet per wanneer de versoepeling voor winkels ingaat. Twee dagen geleden noemde de minister van Volksgezondheid aanstaande zondag, 19 april, als startdatum.

Het is volgens Sasin nog te vroeg om te spreken over heropening van scholen.

Dodental in Duitsland opgelopen met 315

In Duitsland zijn nog eens 315 coronapatiënten overleden, meldt het Robert Koch Instituut. De Duitse tegenhanger van het RIVM meldt dat inmiddels bijna 3600 mensen zijn overleden aan het virus. Het aantal bevestigde besmettingen steeg met 2866 tot 130.450.

Onderwijsraad: begin schooljaar eerder als scholen na meivakantie dichtblijven

Als scholen ook na de meivakantie dichtblijven, moet het nieuwe schooljaar eerder beginnen om de opgelopen leerachterstanden in te halen, adviseert de Onderwijsraad aan minister Slob. Hoogstwaarschijnlijk dinsdag maakt het kabinet bekend of scholen na de meivakantie weer open mogen. Als dat niet zo is, dan pleit het adviesorgaan voor het naar voren halen of inkorten van de zomervakantie.

De Onderwijsraad adviseert verder om niet alle scholen in één keer weer te openen, maar om dat gefaseerd te doen. Ook moeten leerlingen worden getoetst om te kijken wat hun niveau is.

Lees meer in dit artikel:

Rabobank: bijna alle sectoren getroffen, sierteelt het hardst

Bijna alle bedrijfssectoren in Nederland worden zwaar getroffen door de coronamaatregelen, blijkt uit een analyse van de Rabobank. De omzetdaling in de sierteelt is volgens de bank het grootst: 70 procent dit kwartaal (april-juni) en 40 procent in het derde kwartaal (juli-september) ten opzichte van een jaar eerder. Voor getroffen bedrijven komt een omzetschaderegeling van 600 miljoen euro, werd gisteren bekend.

Ook de detailhandel, zoals opticiens, kledingwinkels en meubelzaken, wordt geconfronteerd met enorme omzetdalingen. Online verkoop vangt de forse fysieke omzetdaling bij lange na niet op, zegt Rabobank-directeur Carin van Huët. "Sluiten van winkels betekent direct nul inkomsten, terwijl de vaste kosten doorlopen. De economische schade zal groot zijn, met vele tienduizenden werklozen in deze branche en grote leegstand in winkelgebieden."

De bank verwacht dat voor veel sectoren de omzetdaling minimaal aanhoudt tot het laatste kwartaal van 2020. Voor de horeca zal de crisis tot in 2021 voelbaar zijn.

Enig lichtpuntje is volgens de Rabobank het binnenlandse toerisme. "Als de maatregelen versoepeld worden per 1 juni, dan verwachten we dat meer Nederlanders dit jaar hun vakantie vieren in eigen land. Dit biedt mogelijk enigszins perspectief in een verloren jaar."

Voedselpakketten voor mensen die niet meer kunnen rondkomen

Het Rode Kruis werkt samen met boeren om voedselpakketten uit te delen aan mensen die hard zijn getroffen door de coronacrisis. Het overschot aan landbouwproducten wordt zo gebruikt om mensen te helpen die bijvoorbeeld hun baan zijn verloren en niet of nauwelijks meer kunnen rondkomen.

Boeren kampen met overschotten doordat de horeca nagenoeg stilligt en ook de export zwaar getroffen is. De producten worden in voedselboxen gestopt en daarna verspreid over het land. Met de inhoud zijn twee tot drie warme maaltijden te maken voor twee personen, schrijft het Rode Kruis.

De actie wordt ondersteund met de opbrengst van 3FM Serious Request: You Never Walk Alone.

Terugkijken: VS over piek besmettingen heen, zegt Trump

Volgens de Amerikaanse president laten de data zien dat de piek in het aantal coronabesmettingen voorbij is. Hij is hoopvol en maakt plannen om het land spoedig weer te heropenen.

Trump: 'We zijn over de piek van het aantal besmettingen heen'

Nederlanders gaan nog vaak op pad, 'maar dat hoeft niet erg te zijn'

Nederlanders gaan vergeleken met andere Europeanen relatief nog vaak de deur uit. We gaan weliswaar minder vaak naar ons werk, met het openbaar vervoer en naar de supermarkt, maar die afname is minder fors dan gemiddeld in Europa. Dat blijkt uit een analyse door de NOS van statistieken die Google sinds kort vrijgeeft. Het gaat om reizen van smartphone-gebruikers die locatiegeschiedenis hebben ingeschakeld, waardoor Google weet waar ze wanneer zijn geweest.

Dat we er relatief vaak op uitgaan is op zich niet erg, zegt epidemioloog Patricia Bruijning van het UMC Utrecht. "De vraag is: heb je meer contacten met anderen? Daar gaat het om."

Bezoekjes van Europeanen aan de supermarkt t/m 5 april, vergeleken met begin dit jaar

Sterke stijging aantal nieuwe WW-uitkeringen in maart

Het aantal mensen met een WW-uitkering is in maart sterk gestegen, meldt het UWV. Bijna 38.000 mensen kregen vorige maand een nieuwe WW-uitkering. Dat is 42 procent meer dan in februari.

Lees meer in dit artikel:

'Advies Onderwijsraad: volgend schooljaar eerder beginnen'

De Onderwijsraad doet een aantal voorstellen om de achterstanden weg te werken die leerlingen oplopen door de coronacrisis, schrijft het AD. De raad stelt voor om bijvoorbeeld de zomervakantie naar voren te halen en dan al in de zomer met het nieuwe schooljaar te beginnen.

Een ander voorstel is om de zomervakantie in te korten. Dat geeft leraren meer tijd om leerlingen bij te spijkeren. Een derde optie is om volgend schooljaar verlengde lesdagen in te voeren, bijvoorbeeld van 08.00 tot 16.00 uur of van 09.00 tot 17.00 uur.

De maatregelen zouden nodig kunnen zijn als de leerlingen ook na de meivakantie nog niet naar school kunnen. Over het al dan niet heropenen van de scholen beslist het kabinet hoogstwaarschijnlijk aanstaande dinsdag.

Het urgentste probleem wordt volgens de Onderwijsraad gevormd door kinderen voor wie het thuis niet veilig is en waar ondersteuning, een werkplek of laptop ontbreekt. De raad wil dat zij recht krijgen op opvang op school, net als de kinderen van ouders met cruciale beroepen.

De Onderwijsraad is een onafhankelijk adviesorgaan van de Nederlandse regering.

IMF wil meer goedkope leningen uitgeven aan arme landen

Het Internationaal Monetaire Fonds (IMF) wil het aantal kortlopende, goedkope leningen aan de armste landen verdrievoudigen tot meer dan 18 miljard dollar. Het geld moet landen helpen in de bestrijding van de coronacrisis, zei IMF-directeur Kristalina Georgieva.

Georgieva zegt dat de coronacrisis ongekend is. Van de 189 lidstaten van het IMF hebben 102 interesse getoond in hulp van het Fonds of dat officieel aangevraagd. Ze heeft rijke landen gevraagd opkomende economieën en ontwikkelingslanden te helpen.

Gates Foundation doneert 150 miljoen dollar extra voor bestrijding coronacrisis

De stichting van Bill Gates en zijn vrouw Melinda doneert 150 miljoen dollar extra om de coronacrisis te bestrijden. Eerder gaf de stichting van de oprichter van Microsoft al 100 miljoen dollar. Het geld is bedoeld voor het ontwikkelen van vaccins, het produceren van beschermingsmiddelen en moet arme landen helpen met de bestrijding van de pandemie.

Nederland draagt 50 miljoen bij aan onderzoek naar coronavaccin

Nederland trekt 50 miljoen uit voor onderzoek naar een vaccin tegen het coronavirus. Dat schrijft minister Hugo de Jonge voor Volksgezondheid in een brief aan de Tweede Kamer.

Het geld gaat naar CEPI, de Coalition for Epidemic Preparedness Innovations. Deze stichting uit Noorwegen verzamelt donaties uit de hele wereld om onderzoek naar vaccins tegen infectieziekten te financieren.

Andere Europese landen dragen ook geld bij via CEPI. Intussen is ruim 632 miljoen euro opgehaald. De stichting denkt in 2020 ruim 800 miljoen nodig te hebben. Voor 2021 gaat het waarschijnlijk om een vergelijkbaar bedrag. "Ook in de volgende onderzoeksfase zal Nederland gaan investeren", schrijft De Jonge.

‘Miljoenen medisch dossiers open zonder toestemming’

Van miljoenen Nederlanders wordt, zonder hun toestemming, het medisch dossier toegankelijk voor artsen, schrijft NRC. Vanwege de coronacrisis heeft minister Martin van Rijn besloten dat huisartsenposten en de Eerste Hulp dossiers van coronapatiënten mogen bekijken. Het moet 'triage' makkelijker maken. Dat is de afweging welke patiënt naar het ziekenhuis moet of thuis kan uitzieken.

Normaal gesproken is het strafbaar om die dossiers zonder toestemming te bekijken. Privacybeschermers vrezen dat bredere toegang tot meer dossiers leidt tot onbevoegden die dossiers bekijken, zo schrijft de krant.

Nicaraguaanse president Ortega in openbaar na maand afwezigheid

De Nicaraguaanse president Daniel Ortega is weer in het openbaar verschenen, na 34 dagen van afwezigheid. De 74-jarige leider zei op televisie dat er in Nicaragua slechts een coronadode te betreuren is en dat de handvol bevestigde besmettingsgevallen "geïmporteerd" zijn uit het buitenland.

Experts denken dat er in werkelijkheid veel meer mensen besmet zijn met het coronavirus, maar Ortega zei niets over het aantal uitgevoerde testen.

De president heeft geen maatregelen, zoals afstandsregels of een lockdown, genomen tegen het coronavirus en moedigt Nicaraguanen aan gewoon te gaan werken. Wel zijn schoolvakanties verlengd.

Omdat Ortega zolang van de radar was, gingen er geruchten dat hij ziek zou zijn. Op tv leek hij in goeden doen.

Tweede coronadode binnen een dag op Aruba

Op Aruba is gisteravond een tweede patiënt bezweken aan de gevolgen van het coronavirus. Eerder die dag overleed ook al een 79-jarige vrouw in het ziekenhuis in Oranjestad.

De tweede dode is een 37-jarige man met een geestelijke beperking. Hij was zeer geliefd in zijn buurt en was veel op straat, ook gisteren. Gevreesd wordt dat meer mensen in die buurt besmet zijn door de man, die als zeer aanhankelijk wordt omschreven. De gezondheidsautoriteiten van Aruba roepen mensen in de wijk die de afgelopen dagen met hem in contact zijn geweest op om zich te melden voor een test.

'Meeste banen kunnen doorgaan op anderhalve meter afstand'

Een groot deel van de banen in Nederland kan ook in de 'anderhalvemetersamenleving' doorgaan. Maar er zijn veel aanpassingen nodig, en voor één op de tien banen is er nog geen oplossing, meldt De Telegraaf op basis van een rapport van Rabobank dat vandaag wordt gepubliceerd.

In totaal kan 84 procent van de banen in Nederland op anderhalve meter van anderen worden ingevuld, verwacht de Rabobank. 38 procent van de banen kan vanuit huis worden gedaan, de rest kan met wat aanpassingen op de werkvloer. Vooral banen bij banken, in de ict of de zakelijke dienstverlening kunnen gemakkelijk vanuit huis gedaan worden, net als in de communicatiesector.

PiS wil termijn president verlengen met grondwetswijziging

De nationalistische Poolse regeringspartij PiS wil de termijn van de president met twee jaar verlengen, om de coronacrisis het hoofd te kunnen bieden. Om dat voor elkaar te krijgen heeft PiS een concept-grondwetswijziging ingediend.

Op 10 mei zouden er verkiezingen zijn. Als de wet erdoor komt, worden die uitgesteld. Eerder wilde PiS de verkiezingen laten doorgaan, al dan niet met stemmen per post.

Het is niet duidelijk of PiS de benodigde twee derde meerderheid van het parlement kan verzamelen die nodig is voor een wijziging van de Grondwet. De conservatieve alliantie waarvan de partij deel uitmaakt haalt die meerderheid niet.

Trump: VS is over coronapiek heen

President Trump zegt dat hij uit data afleidt dat de Verenigde Staten over de piek van het aantal coronabesmettingen heen is. Morgen komt hij met maatregelen om de economie weer op gang te brengen.

"De strijd gaat door, maar de gegevens laten zien dat onze natie over de piek van het aantal nieuwe besmettingen heen is", zei hij tijdens zijn dagelijkse persmoment bij het Witte Huis. "We moeten waakzaam blijven, maar het is duidelijk dat onze agressieve aanpak heel goed werkt."

'Zeker 5300 besmettingen in verpleeghuizen'

Van de bewoners in Nederlandse verpleeghuizen zijn er nu ruim 5300 besmet met het coronavirus. Dat meldt NRC op basis van een update van twee elektronische systemen van patiëntendossiers. De helft van de zieke ouderen is volgens de gegevens positief getest, de rest heeft verschijnselen die sterk aan het virus doen denken.

Extra steun voor landbouwsector

Het ministerie van Landbouw komt met 650 miljoen euro aan extra noodmaatregelen voor de agrarische sector, heeft minister Schouten laten weten aan de Tweede Kamer.

Het grootste deel van het bedrag, 600 miljoen, is voor bedrijven in de sierteelt en bepaalde delen van de tuinbouw die te maken hebben met een flinke omzetdaling.

Welkom in het nieuwe liveblog

Het liveblog van gisteren (woensdag 15 april) vind je hier.