liveblog
NOS NieuwsAangepast

Kabinet ziet af van verkoop onderzoeksinstituut vaccins • Voorzichtig optimisme in Frankrijk

 • Tandartsen en mondhygiënisten zijn klaar voor hervatting van de reguliere zorg.
 • Premier Rutte waarschuwde in het Kamerdebat voor te veel optimisme over versoepeling van de maatregelen.
 • Het aantal werklozen in de VS blijft hard oplopen; in een week kwamen er weer 5 miljoen aanvragen voor een uitkering bij.
 • Het aantal doden in verpleeghuizen en andere instellingen is volgens het CBS en RIVM bijna verdubbeld ten opzichte van eerder dit jaar.
 • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente. Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het virus. En lees hier over de laatste cijfers.
liveblog gesloten

Zwitserland presenteert plan om lockdown gefaseerd op te heffen

De Zwitserse regering heeft plannen gepresenteerd om coronamaatregelen te versoepelen. Vanaf 27 april mogen kappers, schoonheidssalons en massagesalons weer open. Op 11 mei gaan de scholen weer open, net als de meeste winkels en markten. Vanaf 8 juni volgen hogescholen en universiteiten, musea, dierentuinen en bibliotheken, tenzij het coronavirus weer een opleving krijgt.

Momenteel zijn in Zwitserland alleen supermarkten, apotheken en andere essentiële winkels open. Winkels waar levensmiddelen worden verkocht mogen bovendien geen zaken verkopen die niet noodzakelijk zijn.

De Zwitserse president Simonetta Sommaruga zei dat de verspreiding van het coronavirus is afgeremd en dat ziekenhuizen de zorg aankunnen. Om deze "winst niet in gevaar te brengen" blijven afstandsregels en hygiënemaatregelen voorlopig van kracht.

In Zwitserland zijn 1017 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

Maradona-standbeeld met mondkapje

In Buenos Aires heeft het bekende standbeeld van oud-topvoetballer Diego Maradona een mondkapje gekregen. De overheid wil daarmee het belang van mondbescherming benadrukken in de strijd tegen coronavirus.

Dat ziet er zo uit:

EPA

Het dragen van een mondkapje is in Buenos Aires verplicht. Op meerdere monumenten in de hoofdstad is daarom een mondkap geplaatst.

Bolsonaro ontslaat minister van Volksgezondheid

De Braziliaanse president Bolsonaro heeft zijn minister van Volksgezondheid ontslagen. Luiz Mandetta en de president waren het oneens over de manier waarop het coronavirus moet worden aangepakt. Zo was Mandetta een groot voorstander van een aanpak waarbij Brazilianen gedwongen worden om zo veel mogelijk thuis te blijven. Bolsonaro vindt dat daarmee de Braziliaanse economie onnodig wordt beschadigd.

Mandetta liet via Twitter weten dat hij is ontslagen. "Ik wil graag mijn dank uitspreken voor de kans die mij is gegeven. Dat ik onze gezondheidszorg heb mogen beheren en dat ik onze strijd tegen het coronavirus heb mogen organiseren, deze grote uitdaging die ons zorgsysteem binnenkort het hoofd moet bieden", schrijft hij. Bolsonaro bevestigde in een persconferentie dat hij en Mandetta allebei "uit elkaar wilden."

Direct na de bekendmaking van de populaire minister van Volksgezondheid en ook tijdens de persconferentie van Bolsonaro braken lawaaiprotesten uit, waarbij mensen vanaf balkons op potten en pannen sloegen.

Gemeenten hoeven minder woningen voor statushouders te regelen

Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid) heeft gemeenten en provincies gevraagd om in de tweede helft van dit jaar voor 6.500 asielzoekers met een verblijfsvergunning een woning te regelen. Eigenlijk zouden gemeenten dit voor 9.000 statushouders moeten doen, maar mede vanwege de coronacrisis lijkt dit "een te grote opgave", schrijft het ministerie.

Dit werd vandaag besproken aan de Landelijke Regietafel Migratie en Integratie. Daar ging het ook over de zoektocht naar nieuwe locaties voor asielzoekerscentra (azc's). De tijdelijke opvang in Duinrell, waar tussen de 650 en 930 asielzoekers terechtkunnen, wordt verlengd tot de zomer. Het azc Musselkanaal met 428 plekken, dat in 2018 werd gesloten, wordt deze zomer weer in gebruik genomen.

Drinkwater Sint-Eustatius op rantsoen

Op Sint-Eustatius is onrust ontstaan doordat het lokale drinkwaterbedrijf drinkwater voor onbepaalde tijd op rantsoen heeft gezet. Er is geen reden opgegeven.

Prominenten van het eiland noemen de rantsoeneringsmaatregel in een brief aan het bestuur onacceptabel, omdat ook inwoners van het eiland nadrukkelijk wordt verzocht regelmatig hun handen te wassen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Dit jaar is het drinkwater al drie keer eerder op rantsoen gegaan. Meestal komt dat door kapotte pompen of lekkende leidingen. Op Sint-Eustatius zijn twee mensen positief getest op corona, zij kwamen via Sint Maarten uit Nederland.

Eerste coronageval op Bonaire

Op Bonaire is een eerste besmettingsgeval bekend geworden. Dat zei de gezaghebber van de bijzondere gemeente op een persconferentie.

Het gaat om inwoner van Bonaire die teruggekeerd is uit Aruba en lichte ziekteverschijnselen vertoonde. Uit verschillende testen werd niet duidelijk of er sprake was van besmetting. Vanochtend bevestigde het RIVM dat de laatste test nu wel positief was.

De zieke behoort niet tot een risicogroep en is in zelfquarantaine gegaan sinds het begin van zijn symptomen. Er komt geen lockdown op het eiland.

Met de komst van corona op Bonaire heeft het hele Caribische deel van het Koninkrijk coronapatiënten. Het hoogste aantal positief geteste patiënten is op Aruba, daar zijn 95 mensen positief en zijn twee patiënten overleden. Op Curaçao staat de teller al een week op veertien, met één dode. Op Sint-Maarten zijn 57 mensen positief getest en zijn negen patiënten overleden.

Voorzichtig optimisme in Frankrijk

De Franse gezondheidsautoriteiten zijn voorzichtig optimistisch over de indamming van het coronavirus. De cijfers wijzen erop dat "we een plateau hebben bereikt en vanaf nu langzaam afdalen", zegt Jerome Salomon, hoofd van de Franse gezondheidsautoriteit.

Hij voegde eraan toe dat het gezondheidssysteem nog steeds onder grote spanning staat en dat het belangrijk is dat de Franse burgers zich houden aan de lockdownmaatregelen, die deze week werd verlengd tot 11 mei.

Het aantal IC-patiënten in Frankrijk daalde vandaag voor de achtste dag op rij. Er liggen bijna duizend patiënten minder op de IC's dan op 8 april, toen met 7148 patiënten een piek werd bereikt.

Het aantal ziekenhuisopnames daalde voor de tweede achtereenvolgende dag en ook het dodental loopt minder hard op dan voorheen. Met 17.920 slachtoffers staat Frankrijk vierde op de lijst van landen met de meeste coronadoden, na de VS, Italië en Spanje.

Serious Request haalt ruim 150.000 euro op voor Rode Kruis

Met de actie Never Walk Alone heeft 3FM Serious Request na vier dagen 150.824 euro opgehaald voor het Rode Kruis.

De hulporganisatie kan dat gebruiken voor haar hulplijn en om pakketten van de Voedselbank rond te brengen.

Zaterdag wordt de actie afgesloten met een eindshow, die online te volgen is.

Onder meer songfestivalkandidaat Jeangu Macrooy gaat zingen.

Tandartspraktijken klaar om deuren weer te openen

Tandartsen en mondhygiënisten zijn klaar om weer open te gaan voor reguliere zorg. Wel onder aangepaste omstandigheden: zo moeten patiënten bij binnenkomst hun handen wassen en zorgen dat ze zo kort mogelijk in de wachtkamer zitten.

Regering moet bijdragen aan steunfonds zorgverleners

De regering moet bijdragen aan een steunfonds voor zorgverleners die intensief werken met covid-19-patiënten. Een motie daarover is aangenomen in de Tweede Kamer. Het gaat om het fonds van de Stichting Zorg na Werk In Coronazorg (ZWIC) die is opgericht door twee artsen van UMC Utrecht.

ZWIC wil voorkomen dat verpleegkundigen en ambulancepersoneel zich zorgen moeten maken over de financiële gevolgen voor henzelf of nabestaanden als ze arbeidsongeschikt worden of overlijden door het coronavirus. PvdA en D66 vroegen vandaag in het Tweede Kamerdebat om financiële steun voor het fonds en de Kamer stemde daarmee in.

Lees hier meer over het fonds:

Kabinet ziet af van verkoop van onderzoeksinstituut naar vaccins

Nederland doet een onderzoeksinstituut voor vaccins in Bilthoven voorlopig toch niet van de hand. Het kabinet heeft zich bedacht nu alle landen vanwege coronapandemie op zoek zijn naar vaccins.

De vaccinfabriek van het Bilthovense instituut is in 2012 al geprivatiseerd, en het overgebleven onderzoekscentrum Intravacc zou binnenkort volgen. Het kabinet ziet daar nu vanaf. "Het stond in de verkoop, maar we zetten dat on hold", zegt minister De Jonge. "Juist in het licht van de ontwikkelingen."

De fabriek is verkocht aan het Indiase Serum Institute. Volgens het radioprogramma Argos en De Groene Amsterdammer zette minister Schippers de verkoop door ondanks waarschuwingen van experts. Het kabinet verzekerde volgens Argos en De Groene destijds ten onrechte dat Nederland in geval van nood weer een beroep zou kunnen doen op de fabriek. Het Serum Institute heeft gezegd niets van zo'n afspraak te weten.

Zorgverleners kunnen mondmaskers bestellen bij website hulptroepen.nu

Vanaf vandaag kunnen zorgverleners mondmaskers bestellen bij hulptroepen.nu, een website die is opgezet door Sywert van Lienden met KLM, Coolblue, Flexport en andere Nederlandse bedrijven.

Wie vandaag bestelt, heeft overmorgen de spullen in huis, belooft voormalig jongerenactivist Van Lienden. De deelnemers hebben geen winstoogmerk.

De mondmaskers worden besteld in China. Om de betrouwbaarheid te garanderen is samen met onder meer de TU Delft getest volgens de protocollen van het RIVM.

Het is de bedoeling een half miljoen mondmaskers per week naar Nederland te halen.

India klaagt moslimleider aan voor doodslag vanwege corona

In India wordt de islamitische prediker Muhammad Saad Kandhlawi door de autoriteiten aangeklaagd voor doodslag omdat hij verantwoordelijk zou zijn voor een groot aantal coronabesmettingen. Eerder was hij al aangeklaagd omdat hij het verbod op het organiseren van grote bijeenkomsten zou hebben overtreden.

Kandhlawi is de aanvoerder van Tablighi Jamaat, een van de grootste islamitische bekeringsbewegingen ter wereld. Half maart hield de beweging een grote internationale bijeenkomst in New Delhi. Volgens de autoriteiten in India heeft dat geleid tot meer dan duizend coronabesmettingen.

Het centrum waar de bijeenkomst werd gehouden, is van de buitenwereld afgegrendeld en de deelnemers zijn in quarantaine gezet, inclusief moslims uit Indonesië, Maleisië en Bangladesh.

De kwestie heeft in India de spanningen tussen moslims en hindoes vergroot.

Koken voor daklozen in plaats van voor passagiers

De koks van KLM die normaal gesproken het eten voor vliegtuigpassagiers bereiden, zetten zich de komende tijd in voor Noord-Hollandse daklozen. Vanwege het coronavirus vervoert de luchtvaartmaatschappij nauwelijks passagiers en worden er in de keukens van Schiphol minder vliegtuigmaaltijden bereid. Nu al koken de cateringmedewerkers dagelijks voor cliënten van zorginstelling Parnassia.

Noord-Hollandse dak- en thuislozen konden voor de coronacrisis als dagbesteding gezamenlijk op meerdere locaties maaltijden bereiden. Die locaties zijn nu gesloten. "Dat betekende dat we een andere manier moesten vinden om bij de mensen maaltijden te kunnen bezorgen", zegt Jan Luijben van Parnassia tegen NH Nieuws. De koks van KLM bieden nu hulp.

"Het is leuk als je ziet hoe dat hier gaat, dat het idee van vrijwilligerswerk in de praktijk leidt tot iets heel moois", vertelt Cityhopper-gezagvoerder en vrijwilliger Luc Aughuet. "Dat wij iets kunnen betekenen voor de samenleving in Nederland."

Kamerdebat afgelopen

Het Kamerdebat over de coronacrisis is afgelopen. Het ging vooral over beschermingsmiddelen, bezoek aan mensen in verpleeghuizen, de corona-apps en mogelijkheden om de maatregelen te versoepelen.

In het debat temperde Rutte de verwachtingen over zo'n versoepeling. "Ik waarschuw voor de gedachte dat het nu zo goed gaat dat we vast wel volgende week gaan aankondigen dat veel dingen worden versoepeld. Ik ben zelf nog echt helemaal niet zo vrolijk over de cijfers."

Weer minder doden in Italië

In Italië is het aantal coronadoden vandaag met 525 toegenomen tot 22.170. De toename is de kleinste sinds zondag. Gisteren nam het dodental nog met 578 toe.

Italië heeft na de VS, waar meer dan 30.000 mensen aan het virus zijn overleden, het hoogste aantal coronadoden.

Ook het aantal mensen op de IC in Italië blijft dalen. Het zijn er nu 2936, zo'n 150 minder dan woensdag.

Italië maakte ook bekend hoeveel zieken hersteld zijn. Dat zijn er ruim 40.000, op een totaal van 169.000 besmettingen.

"Liever dood door corona dan door eenzaamheid"

Geef verpleeghuisbewoners zelf de keuze of ze bezoek willen ontvangen. Net zoals zij ook zelf de keuze maken tussen het wel of niet tekenen van een wilsverklaring tot niet-reanimeren, stelt ouderenactivist Carin Gaemers.

Samen met Hugo Borst schreef zij in 2016 een manifest om de ouderenzorg in Nederland te verbeteren. Een actie die veel aandacht, en ook veel effect, sorteerde. "Voor sommige verpleeghuisbewoners is het heel zwart-wit: liever dood door corona dan door eenzaamheid'', onderstreept Gaemers haar pleidooi om de strikte afspraken voor verpleeghuizen te versoepelen.

Klachten over optredens bij woonzorgcomplex

Omwonenden hebben geklaagd over het dagelijkse optreden van muzikanten voor de bewoners van een woonzorgcomplex in Tilburg. De muziek kwam uit de tuin en moest voor wat afleiding zorgen in Het Laar. Voortaan mag er nog maar drie keer per week worden opgetreden.

Buurtbewoners zouden last hebben van de muziek die volgens hen te hard stond. Andere buurtbewoners snappen weinig van de klachten. "Dit is toch belachelijk", zegt een bewoner tegen Omroep Brabant. "Die mensen kunnen amper naar buiten. Die zitten vast in hun appartement. Ja, daar hoor je dan wat van. Hooguit anderhalf uur per dag."

Het woonzorgcomplex wil niets zeggen over de inperking van de optredens. Hoeveel buren er geklaagd hebben wordt ook niet bekendgemaakt.

Cuomo verlengt lockdown New York tot 15 mei, ondanks aankondiging Trump

In New York is de lockdown verlengd tot 15 mei. Dat betekent dat niet-essentiële bedrijven en scholen dicht moeten blijven en dat mensen afstand van elkaar moeten houden. Nieuw is dat ze vanaf vrijdag een mondkapje moeten dragen als dat niet kan, bijvoorbeeld in het openbaar vervoer.

Gouverneur Andrew Cuomo zegt dat het aantal mensen in de ziekenhuizen is gedaald tot 17.000, het laagste aantal in een week. Dat bewijst volgens hem het succes van de maatregelen en de noodzaak er voorlopig mee door te gaan.

New York is in de VS de staat die veruit het hardst getroffen is door het coronavirus. Er zijn meer dan 10.000 doden gevallen. Gisteren kwamen er nog eens 606 bij, wat wel een stuk minder is dan dinsdag, toen het er 752 waren.

Cuomo keert zich met de verlenging van de lockdown diametraal tegen president Trump, die vanavond maatregelen bekend wil maken om de economie vanaf 1 mei weer op gang te helpen. Trump zei dinsdag dat hij de absolute macht heeft om de lockdown-maatregelen op te heffen, ook in staten die dat niet willen. Vandaag leek hij daar iets van terug te komen. Hij zei hij dat hij met de gouverneurs wil samenwerken, hoewel hij het recht heeft te doen wat hij wil.

De Jonge: corona-apps alleen als samenleving vertrouwen heeft

Minister De Jonge zegt op de vele vragen van Kamerleden over de corona-apps dat die er alleen komen "als de samenleving er vertrouwen in heeft, want anders werkt het niet."

Voorwaarde is namelijk dat veel mensen de apps gaan gebruiken. Dat gebeurt alleen als mensen weten dat hun gegevens veilig zijn, denkt de minister van Volksgezondheid.

Lockdown VK duurt minstens drie weken langer

De lockdown in het Verenigd Koninkrijk wordt met ten minste drie weken verlengd.

Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab, die de zieke premier Johnson tijdelijk vervangt.

De lockdown ging op 23 maart in en zou na drie weken worden geëvalueerd.

Van de coronapatiënten die waren opgenomen in ziekenhuizen, zijn er 13.729 overleden.

Belgische burgemeester tipte burger om grenscontrole te omzeilen

De Belgische burgemeester die meerdere keren op de Nederlandse televisie heeft verteld dat de grens dicht moest, heeft zelf een burger getipt om de controles te omzeilen, schrijft De Standaard.

Het gaat om inwoner van Lanaken die een partner en kind in Maastricht heeft. Via Facebook had die gevraagd of hij de grens echt niet over mocht. "In principe niet", antwoordde Marino Keulen. "Maar als je 's morgens of 's avonds laat gaat, is er vermoedelijk geen controle. Dat kan je riskeren."

De inwoner probeerde dat bericht bij een politiecontrole als legitimatie te gebruiken. Daarna werd het in politiekringen verspreid.

"Ik pleit schuldig", zegt Keulen tegen de Vlaamse krant. "Maar ik vraag ook oog voor de context."

'Alleen een lapje katoen als mondkapje heeft geen effect'

Het Nederlandse kabinet raadt het gebruik van mondkapjes vooralsnog niet aan. Dat roept vragen op bij veel Nederlanders, nu de Duitse regering dat wel adviseert en het in België wordt overwogen.

Zij vragen zich af: kunnen we niet beter het zekere voor het onzekere nemen? In dit artikel kun je lezen hoe deskundigen op het gebied van infectiepreventie daarover denken.

Zelf een mondkapje naaien? Die werken niet altijd even goed

Onzeker wanneer er genoeg beschermingsmateriaal is

Minister De Jonge zegt dat hij geen datum kan noemen waarop alle zorgverleners kunnen rekenen op genoeg bescherming. "Die datum is niet te noemen. Ik vertel u eerlijk wat ik doe in de verdeling en hoe ik in de gaten houd hoe het gaat."

Marijnissen (SP) vraagt zich af waarom de mondkapjes niet in Nederland kunnen worden geproduceerd. Volgens haar zijn er genoeg mensen die zeggen dat ze dat kunnen. De Jonge geeft toe dat de afhankelijkheid van het buitenland niet iets is wat "we in de toekomst nog moeten willen".

Maar hij wijst erop dat Nederland niet het enige land is dat schaarste heeft en dat heeft vooral te maken met de kwaliteitseisen. Hij zegt dat er vast dingen fout zijn gegaan bij het bestellen van materiaal "maar dat komt aan bod in de evaluatie".

Poetin stelt overwinningsparade op Rode Plein uit

De overwinningsparade op het Rode Plein gaat op 9 mei niet door. De Russische president Poetin heeft de parade vanwege het coronavirus naar later dit jaar uitgesteld. Een nieuwe datum is nog niet bekendgemaakt. Met de jaarlijkse parade wordt het einde van de Tweede Wereldoorlog en de overwinning op het fascisme en nazisme herdacht.

De gevaren van het virus staan geen voorbereiding op de parade toe, zei Poetin.

Het Russische ministerie van Defensie hield tot het laatst toe vast aan een parade op 9 mei, die de grootste zou moeten worden uit de geschiedenis. De parade is ook een vertoon van de militaire kracht van Rusland. Elk jaar kijken honderdduizenden mensen toe hoe tanks, pantserwagens en trucks met atoomraketten door de straten van de Russische hoofdstad rijden en hoe de luchtmacht een vliegshow geeft.

EPA
De overwinningsparade op 9 mei vorig jaar

'Protocol voor bezoeken van stervende coronapatiënten'

Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg zou het goed vinden als er een landelijk protocol komt voor het bezoeken van stervende coronapatiënten op de IC's. Die regelingen verschillen nu per ziekenhuis.

Hij is ook bestuursvoorzitter van het Erasmus Medisch Centrum. "Wij hebben de afgelopen periode vanaf het allereerste begin gezegd: het moet mogelijk zijn om zo nodig de patiënt wel te bezoeken, maar dan met goede beschermingsmaatregelen, ook in een tijd dat die materialen relatief schaars zijn."

Kuipers vindt dat ziekenhuizen zich moeten realiseren dat het materiaal dat een familie in zo'n geval gebruikt "echt maar een heel dunne fractie is van het totaal dat je als ziekenhuis gebruikt". Volgens Kuipers is het aan onder meer de Nederlandse vereniging voor Intensive Care, intensivisten, ziekenhuishygiënisten, de inspectie en het ministerie om zo'n uniform beleid te maken.

Het is stil in Amsterdam

 • ANP
  Museumplein
 • ANP
  Leidseplein
 • ANP
  Lege terrassen op het Leidseplein
 • ANP
  Oranjeshirts van Koningsdag
 • ANP
  Afgesloten terrassen op het Marie Heinekenplein

Fotograaf Koen van Weel maakte voor het ANP vandaag foto's op toeristische plekken in Amsterdam.

Video: virtuele felicitaties voor Deense koningin

Koningin Margrethe van Denemarken is door Europese royals virtueel gefeliciteerd met haar 80e verjaardag.

De staatshoofden zouden vandaag bij haar zijn om haar kroonjaar te vieren, maar dat kon niet doorgaan.

Ook Willem-Alexander en Maxíma feliciteerden Margrethe.

Het Deense koningshuis maakte deze compilatie:

Virtuele felicitaties van het koningspaar voor Deense koningin: 'Proost!'

De Jonge: familieleden ouderen niet op bezoek duivels dilemma

Er is op dit moment geen sprake van een versoepeling van het bezoekverbod in verpleeghuizen, heeft minister De Jonge gezegd in het Kamerdebat over de coronacrisis. Verschillende partijen hadden daarom gevraagd en de minister wil er wel naar gaan kijken, maar zegt dat daar weken overheen gaan.

Ernaar kijken, betekent volgens De Jonge niet dat er ook een versoepeling komt. "Ik zeg niets toe." De minister noemt het bezoekverbod een vervelende maatregel, maar zegt dat die wel leidt tot minder besmettingen in verpleeghuizen.

Hij vindt het ook zwaar voor medewerkers, die zoveel leed op hun afdelingen zien. Hij zegt dat het een duivels dilemma is om tegen familieleden te moeten zeggen dat ze niet op bezoek mogen bij mensen in de laatste fase van hun leven.

Vanuit medemenselijkheid zou het goed zijn als mensen weer bij hun ouders langs kunnen gaan, maar kwetsbaren moeten ook zoveel mogelijk beschermd worden. "Het is een zoektocht", zegt hij.

Segers (ChristenUnie) vroeg of er gekeken kan worden of er een mantelzorger of een familielid op bezoek kan gaan. De Jonge wil niet te veel hoop geven, maar zegt naar het voorstel te zullen kijken.

Pride Amsterdam afgelast

Pride Amsterdam gaat dit jaar vanwege de coronacrisis niet door, heeft de organisatie bekendgemaakt. Het festival zou dit jaar gehouden worden van 25 juli tot 2 augustus.

Volgens de stichting Amsterdam Gay Pride is het niet verantwoord en ook niet haalbaar om dit jaar een groot Pride-festival te houden. "We lopen tegen te veel onzekerheden en beperkingen aan", zegt scheidend voorzitter Frits Huffnagel. "Een Pride organiseren is in een anderhalvemetersamenleving niet haalbaar. Volle straat- en pleinfeesten en honderdduizenden mensen op de kade en boten langs de route, dat kan in deze tijd gewoon niet."

Deelnemers die een plek in de 25ste botenparade hebben bemachtigd, blijven verzekerd van deelname. Zij zullen alleen niet op 1 augustus dit jaar door de grachten varen, maar op 7 augustus volgend jaar.