liveblog
NOS NieuwsAangepast

Weer bijna 2000 doden erbij in de VS • dodental Italië laagste in weken

 • Er zijn 196 nieuwe coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Het dodental is volgens het RIVM gestegen met 94.
 • Het aantal patiënten op de IC's is met 33 gedaald.
 • De Britse premier Johnson bedankt medici die hem hielpen. "Ze hebben mijn leven gered."
 • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente. Hier vind je de laatste cijfers.
 • Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het virus.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Dit blog is nu gesloten. We gaan hier verder met al het coronanieuws.

Andrea Bocelli zingt 'gebed' in lege kathedraal

De Italiaanse tenor zong op verzoek van de burgemeester van het zwaar getroffen Milaan religieuze liederen om zijn landgenoten een hart onder de riem te steken:

Andrea Bocelli zingt 'gebed' in lege kathedraal

Tientallen miljarden verlies voor toeristische sector in Spanje

De toeristische sector in Spanje vreest dat de verliezen door het coronavirus dit jaar oplopen tot 90 miljard euro. Dat zegt Juan Molás, voorzitter van toerisme-organisatie Mesa del Turismo in de krant El País. Anderen gaan ervan uit dat het jaar compleet verloren is.

De Spaanse regering werkt volgens de krant achter de schermen aan een plan om na de noodtoestand allereerst het binnenlandse toerisme weer op gang te krijgen. Daarna moeten toeristen uit andere landen worden aangemoedigd om naar Spanje te komen.

"Herstel van het toerisme gaat veel tijd kosten", zegt minister van toerisme Reyes Maroto. "We zijn afhankelijk van de ontwikkeling van de pandemie. We zullen straks moeten kunnen garanderen - op het moment dat het internationale toerisme weer op gang komt - dat wie er naar Spanje komt niet besmet is. We zullen ook de zekerheid moeten kunnen geven dat wie naar Spanje komt voor zijn vakantie ook weer gezond terugkeert. Het vertrouwen dat we kunnen wekken staat boven alles. Tot er een vaccin is tegen het virus zal niets meer hetzelfde zijn."

Vorig jaar kwamen er 87 miljoen toeristen naar Spanje.

Iedere zeven minuten een kist op Spaanse begraafplaats

Elke dag overlijden er door het coronavirus honderden mensen in Spanje. Tijd voor een uitvaart is er nauwelijks. Correspondent Rop Zoutberg bezocht een begraafplaats:

Spanje begrafenis

Weer bijna 2000 doden erbij in de VS

In de VS is het aantal coronadoden voor de vierde achtereenvolgende dag met bijna 2000 toegenomen. Het aantal sterfgevallen steeg met 1927 tot 20.486.

Sinds gisteren is de VS het land waar de meeste mensen aan het coronavirus bezweken zijn. De staat met veruit het hoogste aantal doden is New York, waar bijna 10.000 mensen zijn omgekomen.

In de VS zijn meer dan een half miljoen besmettingen vastgesteld.

Gedetineerden in Lelystad in opstand

In de gevangenis in Lelystad zijn gedetineerden in opstand gekomen. Dat bevestigt het ministerie van Justitie en Veiligheid. Volgens het ministerie waren de gedetineerden het niet eens met het dagprogramma. Justitie heeft pepperspray ingezet om de rust te laten weerkeren.

Volgens bronnen die RTL Boulevard sprak, kwamen ze in opstand tegen coronamaatregelen. De afgelopen weken zijn de dagprogramma's ingeperkt en mogen mensen in justitiële inrichtingen en tbs-klinieken geen bezoek ontvangen. Een woordvoerder van het ministerie wil niet bevestigen dat het protest tegen de coronamaatregelen was gericht.

De EORG, de organisatie die opkomt voor de belangen van gedetineerden en tbs'ers, gaat donderdag praten met het ministerie van Justitie en Veiligheid over de coronamaatregelen in de P.I. Vught. Zo mogen er per keer nog slechts veertien gedetineerden de recreatiezaal in. De organisatie vindt dit te weinig.

Kersenbloesem in Washington D.C. in bloei, maar niemand komt kijken

De kersenbloesems in de wijk Kenwood in Washington D.C. zijn normaal gesproken een landelijke attractie waar jaarlijks honderdduizenden toeristen uit het hele land op afkomen. Maar dit jaar blijven de bezoekers weg, merkt correspondent Arjen van der Horst:

Bomen in Kenwood volop in de bloei, maar niemand komt kijken

Turkse minister wil aftreden vanwege onverwacht uitgaansverbod

De Turkse minister van Binnenlandse Zaken heeft zijn ontslag aangeboden. Suleyman Soylu kwam in opspraak nadat hij vrijdagavond onverwacht een uitgaansverbod voor 48 uur had aangekondigd. Mensen in alle stedelijke gebieden in het land moesten het hele weekend binnen blijven.

De bekendmaking van de lockdown was om tien uur 's avonds, en ging in om middernacht, waarna tienduizenden mensen nog snel de straat op gingen om boodschappen te doen in kleine buurtwinkels. Er ontstond chaos en onrust op straat en er stonden lange rijen voor winkels en bakkerijen. De politie moest her en der ingrijpen en mensen naar huis sturen.

De minister erkent dat hij het anders had moeten aanpakken en wil per direct zijn functie neerleggen. In een verklaring vroeg hij zijn land en de president om vergeving. President Erdogan heeft het ontslag nog niet willen accepteren, maakte zijn woordvoerder aan het einde van de avond bekend.

Saturday Night Live niet live, wel met Tom Hanks

De in Amerika populaire tv-show Saturday Night Live was dit weekend niet live en het programma was ook niet zoals gewoonlijk in een studio gefilmd, maar opgenomen bij de makers thuis. En er was een bijzondere gastpresentator: Tom Hanks. Hij was voor het eerst weer te zien sinds zijn besmetting met corona:

Virologen: 'Moeilijk om geld te krijgen voor onderzoek'

Virologen hebben de grootste moeite om geld te krijgen van de Europese Unie voor onderzoek naar een medicijn tegen het coronavirus. Dat zegt viroloog Lia van der Hoek in Dit is de Dag op NPO Radio 1.

Van der Hoek, verbonden aan het UMC in Amsterdam, leidt een team van 15 Europese promovendi dat coronavirussen onderzoekt. "Als onderzoeksgroep zijn we al jaren bezig met het in kaart brengen van het coronavirus."

Toen het virus begin dit jaar in China opdook, zocht Van der Hoek contact met Brussel. "Ik heb gezegd dat wij al jaren onderzoek doen naar coronavisussen en gevraagd wat de mogelijkheden zijn om te helpen, maar de EU wilde geen geld voor ons beschikbaar stellen."

Van der Hoek zegt verbaasd te zijn dat andere aanvragers met minder expertise wel geld kregen. "Wij coronavirologen moeten op het lab zitten. Wij kunnen niet de hele tijd aanvragen schrijven. Het is heel moeilijk om veel onderzoek te doen en tegelijk subsidies aan te vragen". Ze pleit ervoor dat alle experts in Europa bij elkaar worden gezet om een oplossing te vinden voor de coronacrisis. Nu is dat volgens haar te versnipperd.

Jeruzalem helemaal leeg met Pasen

Ook in Jeruzalem zijn het bijzondere Paasdagen. De Heilig Grafkerk is dicht. Volgens de sleutelbewaarder is dat voor het eerst sinds de veertiende eeuw. Normaal bezoeken tienduizenden pelgrims de stad. Maar nu is het stil:

Jeruzalem helemaal leeg met Pasen: Heilige Grafkerk dicht, Via Dolorosa leeg

Minder coronadoden in Frankrijk

Het aantal coronadoden is in Frankrijk met 561 toegenomen tot 14.393, hebben de gezondheidsautoriteiten bekendgemaakt. De toename is wat kleiner dan gisteren, toen 635 nieuwe sterfgevallen werden gemeld.

Het aantal patiënten op de intensive care liep voor de vierde dag op rij terug, maar het zijn er slechts 35 minder dan gisteren. Er werden een kleine 3000 nieuwe besmettingsgevallen geregistreerd. Daarmee staat het totaal nu op ruim 132.500. Inmiddels zijn meer dan 27.000 Franse patiënten genezen verklaard.

Versoepeling maatregelen na Pasen in sommige landen

Terwijl in veel landen de straten leeg en de winkels dicht blijven, gaat een aantal landen de coronamaatregelen wat versoepelen. Dat geldt bijvoorbeeld voor Oostenrijk en Tsjechië, waar sommige winkels weer opengaan. En in Denemarken en Noorwegen gaan de kinderdagverblijven en scholen voor kinderen tot en met de vijfde klas weer open.

In veel andere landen wordt er volop gediscussieerd over het versoepelen van de maatregelen. De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwde afgelopen week nog "dat dit niet het moment is om de maatregelen te versoepelen". Lees hier hoe erover gedacht wordt in verschillende Europese landen.

22 doden in Joods zorgcentrum Amsterdam

In het Joodse zorgcentrum Beth Shalom in Amsterdam zijn 22 van de 120 bewoners overleden aan het coronavirus, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving in het Nieuw Israëlietisch Weekblad. Nog eens vijftien bewoners zijn geïsoleerd omdat ze positief zijn getest op corona of symptomen van de ziekte vertonen.

Het NIW legt een een verband met een Poerim-viering op 9 maart waar een aantal bewoners bij aanwezig was, maar een woordvoerder benadrukt dat bewoners ook op een ander moment besmet kunnen zijn geraakt. "We zijn pas op slot gegaan toen dat landelijk werd afgekondigd, en dat was daarna."

De overkoepelende organisatie Cordaan betreurt het hoge aantal sterfgevallen, zegt de woordvoerder. "We vinden het heel erg. Gelukkig zijn ook zeven bewoners hersteld en zijn er sinds vorige week zondag geen nieuwe gevallen meer bijgekomen."

'De meeste mensen houden zich aan de regels'

De meeste mensen hebben zich vandaag aan de regels gehouden, zegt het Veiligheidsberaad, de koepel van Veiligheidsregio's. Op het strand en in het bos was het rustig, wel waren er problemen bij waterplassen en in de Bollenstreek.

Zowel het Veiligheidsberaad als Staatsbosbeheer ziet voornamelijk problemen met jongeren. "We zien dat volwassenen zich over het algemeen aan de afstand van anderhalve meter houden", zegt een woordvoerder van Staatsbosbeheer. "Jongeren vinden dat kennelijk toch lastiger."

Maar over het algemeen is er goed geluisterd naar de oproep om thuis of in de eigen buurt te blijven en anderhalve meter afstand van elkaar te houden, schrijft het Veiligheidsberaad op zijn website.

Staat New York telt doden: 758 nieuwe slachtoffers

Ook de zwaar getroffen Amerikaanse staat New York heeft coronacijfers bekendgemaakt. De afgelopen 24 uur zijn 758 mensen gestorven aan de gevolgen van covid-19. "Verschrikkelijk nieuws", noemt gouverneur Andrew Cuomo het, maar hij benadrukt dat het dodental wel verder afvlakt. "Dat is een getal waarvan ik hoop dat het dat het is afgenomen als ik 's ochtends mijn ogen opendoe."

In totaal zijn er in de staat 9385 mensen gestorven aan de gevolgen van corona. Cuomo beklemtoont dat het niet slechts getallen zijn, maar dat het om mensen en families gaat.

Cuomo liet verder weten dat het aantal mensen dat in aanmerking komt voor een antistoffen-test verder wordt uitgebreid. Zo'n test laat zien of iemand het virus heeft gehad en antistoffen heeft.

Laagste stijging aantal doden Italië in ruim drie weken

In Italië zijn 431 nieuwe coronadoden gemeld. Dat is de laagste aantal doden op een dag sinds 19 maart. Gisteren nam het aantal sterfgevallen nog toe met 619.

Het aantal nieuwe bevestigde besmettingen is eveneens gedaald, van 4694 naar 4092. En ook het aantal mensen op de intensive care is lager, voor de negende dag op rij.

Van de Europese landen waar de meeste mensen zijn overleden aan het virus staat Italië bovenaan, met 19.899 doden. Alleen in de VS is het dodental hoger.

'Boris Johnson moet nog herstellen'

Boris Johnson is na zijn ontslag uit het ziekenhuis naar Chequers gegaan, het landhuis van de Britse premier buiten Londen. Hij moet daar rust nemen om verder te herstellen. Hoelang dat herstel gaat duren, is nog niet zeker, heeft minister van Volksgezondheid Matt Hancock laten weten.

"Hij rust nu uit. Er is geen advies over hoe lang. Dat zal een beslissing die zijn artsen met hem nemen."

Johnson lag de afgelopen dagen op de intensive care met het coronavirus en zijn overlevingskansen waren volgens de Sunday Times "fifty-fifty". Johnson zei zelf dat de Nationale Gezondheidsdienst NHS zijn leven heeft gered.

4 en 5 mei: thuis volkslied zingen en geen bevrijdingsfestivals

Dodenherdenking en Bevrijdingsdag op 4 en 5 mei zien er dit jaar anders uit dan anders vanwege het coronavirus. Het was al bekend dat de Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam zonder publiek zou worden gehouden. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zullen net als normaal op 4 mei een krans leggen bij het Nationaal Monument op de Dam, maar daarbij zijn alleen Gerdi Verbeet van Het Nationaal Comité 4 en 5 mei, burgemeester Halsema en premier Rutte aanwezig.

De organisatie roept mensen nadrukkelijk op om de herdenking thuis te volgen via televisie of internet en vooral niet naar de Dam te komen. Het Nationaal Comité roept alle mensen met een blaasinstrument op om het signaal taptoe vanuit huis mee te spelen. Na twee minuten stilte zal het Wilhelmus klinken; het is de bedoeling dat mensen dat thuis ook meezingen.

Vanwege de anticoronamaatregelen zijn er op 5 mei geen Bevrijdingsfestivals. Wel laten ambassadeurs Roxeanne Hazes, Snelle, Lucas & Steve en Kris Kross Amsterdam op 5 mei via internet van zich horen en wordt er een Vrijheidsvuur ontstoken in Wageningen, dat daarna langs de verschillende provincies gaat.

Lees hier meer over wat er dit jaar anders zal zijn op 4 en 5 mei.

Creatieve kapper in Wuhan

In Wuhan komt het openbare leven weer op gang, maar de angst voor besmetting is nog steeds groot. Sommige mensen bedenken creatieve oplossingen om toch weer veilig aan het werk te kunnen, zoals deze kapper:

Chinese kapper knutselt opmerkelijk gezichtsmasker

Aantal coronadoden in VK boven de 10.000

Het aantal mensen dat in het Verenigd Koninkrijk is overleden aan het coronavirus is de 10.000 gepasseerd. Met 737 nieuwe sterfgevallen staat het totale aantal coronadoden op 10.612, meldt de BBC. In de cijfers zijn alleen de patiënten meegeteld die in ziekenhuizen zijn overleden. Mensen die in verpleeghuizen of thuis zijn gestorven, zijn er niet er niet in meegenomen.

Een adviseur van de regering, medisch onderzoeker Jeremy Farrar, waarschuwde vandaag dat het VK een van de Europese landen is die waarschijnlijk het zwaarst zullen worden getroffen door het coronavirus. "Misschien wel het zwaarst getroffen land."

Van de Europese landen waar de meeste mensen zijn overleden aan het virus staat het Verenigd Koninkrijk op de vierde plek, na Italië, Spanje en Frankrijk.

Johnson bedankt NHS op YouTube

In een video op YouTube bedankt de Britse premier Johnson uitvoerig de National Health Service voor zijn genezing. Eerder vandaag werd duidelijk dat het lot van Johnson 'een dubbeltje op zijn kant' was.

Paasontbijt met 1,5 meter afstand ziet er zo uit

Mensen hebben creatieve manieren bedacht om met anderhalve meter afstand toch samen te kunnen paasontbijten:

 • NOS Ooggetuige | Bas van Kokswijk
  Ontbijten met opa achter plexiglas
 • NOS | familie Verhoogt
  Creatief paasontbijt met opa en oma
 • SQ Vision
  Hoog bezoek voor bewoners van zorgcentrum Oosterheem in Oosterhout (Noord-Brabant)
 • Hollandse Hoogte | Jaco Klamer
  Paasvisite voor deze pasgeboren baby in Amersfoort

Aantal IC-patiënten afgenomen

Het aantal Nederlandse coronapatiënten dat op de intensive care verblijft, is 1358. Dat zijn er 33 minder dan gisteren, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

Het aantal coronapatiënten op de IC's is stabiel ten opzichte van een week geleden, zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. "We hebben voldoende capaciteit. De regio's bereiden zich intussen in onderlinge afstemming voor op het hervatten van de reguliere zorg, te beginnen met de meest urgente zorgvraag."

Van de patiënten liggen er 56 op een IC in Duitsland, 1 minder dan gisteren. Er zijn geen nieuwe patiënten naar Duitsland overgeplaatst.

Volgens Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, moet het aantal coronapatiënten op de intensive care zijn gedaald tot ongeveer 700, voordat er versoepelende maatregelen genomen kunnen worden:

NOS

Angst en haat in India door coronageruchten

In India heerst steeds meer angst en haat door geruchten dat het coronavirus wordt verspreid door moslims, zegt correspondent Aletta André in NOS Langs de Lijn op Radio 1. "Het komt niet helemaal uit de lucht vallen. Ongeveer een derde van de bekende coronagevallen in India is te herleiden naar een grote internationale bijeenkomst van een islamitische missie met een hoofdkantoor in Delhi, begin maart."

Toen waren er nog geen restricties. Maar toen eind maart de lockdown werd aangekondigd, werden er ineens in heel India gevallen ontdekt van mensen die bij die bijeenkomst waren geweest.

"Maar het wordt al gauw gegeneraliseerd naar de hele religieuze gemeenschap", zegt André. "Daarbij worden op sociale media termen gebruikt als 'coronajihad', wat de suggestie wekt dat moslims het virus expres proberen te verspreiden. En dat heeft heel veel wantrouwen tot gevolg."

Dat wantrouwen leidt tot incidenten in heel India, vertelt André. "Mensen nemen soms het zekere voor het onzekere en kopen bijvoorbeeld geen melk van moslims meer. Ook willen veel mensen geen moslims in hun dorp." André ziet ook beelden van fysiek geweld tegen moslims. "Er zijn video's van moslims die met cricketbats worden aangevallen."

Russische kappers en schoonheidssalons mogen weer open

In de Russische regio Rjazan mogen kappers en schoonheidssalons weer aan het werk. Wel moet er minimaal 10 vierkante meter per klant beschikbaar zijn en moeten handen en gezicht worden gedesinfecteerd.

In grote delen van Rusland mogen 'niet-essentiële' bedrijven alleen functioneren als er vanuit huis kan worden gewerkt. In regio's met weinig coronabesmettingen bestaat nogal wat weerstand tegen die regeling, omdat veel mensen hun werk dreigen te verliezen.

Rjazan, zo'n 200 kilometer ten zuidoosten van Moskou, telt 71 geregistreerde coronabesmettingen. Naast kappers mogen ook stomerijen en schoenmakers weer open. De beslissing van de autoriteiten in Rjazan is opmerkelijk, omdat het aantal coronapatiënten in heel Rusland al dagen snel oploopt.

De afgelopen 24 uur werden er 2168 nieuwe besmettingsgevallen geregistreerd, waarmee het totaal op 15.777 komt. Deskundigen gaan ervan uit dat Rusland nog maar aan het begin van de coronacrisis staat.

Toch weer druk in de Bollenstreek

Vanochtend leek het minder druk te zijn dan gisteren, maar vanmiddag trekt de Bollenstreek toch weer een hoop toeristen en dagjesmensen. En daar zijn de burgemeester van Hillegom en de bewoners meer dan klaar mee. Mensen nemen nu het heft in eigen handen om mensen buiten de bollenvelden te houden.

Die maatregelen zijn geen overbodige luxe. "Het is net zo druk als gisteren en ook vergelijkbaar met andere drukke dagen in het voorjaar als de Keukenhof gewoon open is", zegt burgemeester Arie van Erk. "Ik denk soms wel eens: hebben jullie onder een steen gelegen of zo?"

Van Erk doet daarom opnieuw de oproep: blijf thuis. "We mogen toch zo blij zijn dat je bewegingsvrijheid hebt, koester dat gewoon en blijf in je eigen omgeving."

De gemeente Hillegom houdt het gebied de komende weken dicht. "Dus mensen moeten niet denken: Pasen is voorbij, volgende week gaan we wel. Mensen zijn hier niet welkom dit jaar."

Burgemeester Hillegom is drukte spuugzat: 'mensen zijn niet welkom dit jaar'

Britse media: Boris Johnson uit het ziekenhuis

De Britse premier Johnson is uit het ziekenhuis ontslagen. Hij gaat verder herstellen op Chequer's, het landgoed van de Britse premier. "Op advies van zijn medische team zal de premier niet onmiddellijk weer aan het werk gaan", laat een woordvoerder weten. "De premier bedankt iedereen in het ziekenhuis voor de zorg die hij heeft gekregen."

Johnson heeft een week in het ziekenhuis gelegen. Vorige week zondag, daags nadat zijn zwangere partner Carrie Symonds in isolatie was gegaan met klachten, werd hij naar het Saint Thomas' ziekenhuis in Londen gebracht. Een dag later ging hij daar naar de IC, waar hij drie dagen heeft gelegen. Hij moest niet aan de beademing, maar kreeg wel zuurstof toegediend.

Uit reconstructies in Britse media valt op te maken dat de zorgen over Johnsons gezondheid groot waren. "Het is fiftyfifty", zou afgelopen maandag binnen de regering de inschatting zijn geweest over zijn overlevingskansen.

'Gebruik van apps moet vrijwillig zijn'

Apps om in kaart te brengen met wie corona-patiënten in contact zijn geweest, moeten niet verplicht worden. Ook moeten ze functioneren binnen de grenzen van de privacywetgeving en zijn ze alleen voor tijdelijk gebruik. Dat zegt de speciale coronagezant, Feike Sijbesma, in het televisiesprogramma Buitenhof.

Sijbesma vindt verder dat de data van de apps binnen enkele weken weer gewist moeten worden, omdat de gegevens na de incubatietijd van het virus niet meer relevant zijn. Hij benadrukt dat de apps ook "beproefd moeten zijn op hackers".

De speciale coronagezant, die door het kabinet is aangesteld om de testcapaciteit in Nederland op te krikken, zegt dat de er inmiddels 4500 testen per dag worden gedaan, vergeleken met 2000 twee weken geleden. Dat moeten er 17.500 per dag worden, mogelijk "hoog in de 20.000".

Sijbesma zegt dat het risico bestaat dat het virus sneller wordt verspreid bij een versoepeling van de anti-coronamaatregelen. Hij noemt snel testen dan van belang. Sijbesma wijst erop dat het op de hoogte stellen van mogelijke contacten van besmette personen bij andere infectieziekten ook gebruikelijk is. Met een app zou dat zonder het geven van namen en andere persoonsgegevens kunnen gebeuren, zegt hij.

Conductrice bespuugd en geslagen op station Amersfoort

Een conductrice is gisteren op NS-station Amersfoort door een man geslagen en bespuugd terwijl ze aan het werk was. De vrouw heeft last van haar wang en maakt zich zorgen over haar gezondheid. De man riep dat hij corona heeft, meldt RTV Utrecht.

De man spuugde toen de conductrice dacht dat hij haar iets wilde vragen. Hij vond dat ze zich met haar eigen zaken moest bemoeien.

De man vluchtte erna het toilet van een trein in. Beveiligers van de NS haalden hem daaruit. Ook toen bleef hij agressief en opnieuw probeerde hij te spugen. De politie voerde hem daarom af met een deken over zijn hoofd.