liveblog
NOS NieuwsAangepast

Weer bijna 2000 doden erbij in de VS • dodental Italië laagste in weken

  • Er zijn 196 nieuwe coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Het dodental is volgens het RIVM gestegen met 94.
  • Het aantal patiënten op de IC's is met 33 gedaald.
  • De Britse premier Johnson bedankt medici die hem hielpen. "Ze hebben mijn leven gered."
  • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente. Hier vind je de laatste cijfers.
  • Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het virus.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Dit blog is nu gesloten. We gaan hier verder met al het coronanieuws.

Andrea Bocelli zingt 'gebed' in lege kathedraal

De Italiaanse tenor zong op verzoek van de burgemeester van het zwaar getroffen Milaan religieuze liederen om zijn landgenoten een hart onder de riem te steken:

Andrea Bocelli zingt 'gebed' in lege kathedraal

Tientallen miljarden verlies voor toeristische sector in Spanje

De toeristische sector in Spanje vreest dat de verliezen door het coronavirus dit jaar oplopen tot 90 miljard euro. Dat zegt Juan Molás, voorzitter van toerisme-organisatie Mesa del Turismo in de krant El País. Anderen gaan ervan uit dat het jaar compleet verloren is.

De Spaanse regering werkt volgens de krant achter de schermen aan een plan om na de noodtoestand allereerst het binnenlandse toerisme weer op gang te krijgen. Daarna moeten toeristen uit andere landen worden aangemoedigd om naar Spanje te komen.

"Herstel van het toerisme gaat veel tijd kosten", zegt minister van toerisme Reyes Maroto. "We zijn afhankelijk van de ontwikkeling van de pandemie. We zullen straks moeten kunnen garanderen - op het moment dat het internationale toerisme weer op gang komt - dat wie er naar Spanje komt niet besmet is. We zullen ook de zekerheid moeten kunnen geven dat wie naar Spanje komt voor zijn vakantie ook weer gezond terugkeert. Het vertrouwen dat we kunnen wekken staat boven alles. Tot er een vaccin is tegen het virus zal niets meer hetzelfde zijn."

Vorig jaar kwamen er 87 miljoen toeristen naar Spanje.

Iedere zeven minuten een kist op Spaanse begraafplaats

Elke dag overlijden er door het coronavirus honderden mensen in Spanje. Tijd voor een uitvaart is er nauwelijks. Correspondent Rop Zoutberg bezocht een begraafplaats:

Spanje begrafenis

Weer bijna 2000 doden erbij in de VS

In de VS is het aantal coronadoden voor de vierde achtereenvolgende dag met bijna 2000 toegenomen. Het aantal sterfgevallen steeg met 1927 tot 20.486.

Sinds gisteren is de VS het land waar de meeste mensen aan het coronavirus bezweken zijn. De staat met veruit het hoogste aantal doden is New York, waar bijna 10.000 mensen zijn omgekomen.

In de VS zijn meer dan een half miljoen besmettingen vastgesteld.

Gedetineerden in Lelystad in opstand

In de gevangenis in Lelystad zijn gedetineerden in opstand gekomen. Dat bevestigt het ministerie van Justitie en Veiligheid. Volgens het ministerie waren de gedetineerden het niet eens met het dagprogramma. Justitie heeft pepperspray ingezet om de rust te laten weerkeren.

Volgens bronnen die RTL Boulevard sprak, kwamen ze in opstand tegen coronamaatregelen. De afgelopen weken zijn de dagprogramma's ingeperkt en mogen mensen in justitiële inrichtingen en tbs-klinieken geen bezoek ontvangen. Een woordvoerder van het ministerie wil niet bevestigen dat het protest tegen de coronamaatregelen was gericht.

De EORG, de organisatie die opkomt voor de belangen van gedetineerden en tbs'ers, gaat donderdag praten met het ministerie van Justitie en Veiligheid over de coronamaatregelen in de P.I. Vught. Zo mogen er per keer nog slechts veertien gedetineerden de recreatiezaal in. De organisatie vindt dit te weinig.

Kersenbloesem in Washington D.C. in bloei, maar niemand komt kijken

De kersenbloesems in de wijk Kenwood in Washington D.C. zijn normaal gesproken een landelijke attractie waar jaarlijks honderdduizenden toeristen uit het hele land op afkomen. Maar dit jaar blijven de bezoekers weg, merkt correspondent Arjen van der Horst:

Bomen in Kenwood volop in de bloei, maar niemand komt kijken

Turkse minister wil aftreden vanwege onverwacht uitgaansverbod

De Turkse minister van Binnenlandse Zaken heeft zijn ontslag aangeboden. Suleyman Soylu kwam in opspraak nadat hij vrijdagavond onverwacht een uitgaansverbod voor 48 uur had aangekondigd. Mensen in alle stedelijke gebieden in het land moesten het hele weekend binnen blijven.

De bekendmaking van de lockdown was om tien uur 's avonds, en ging in om middernacht, waarna tienduizenden mensen nog snel de straat op gingen om boodschappen te doen in kleine buurtwinkels. Er ontstond chaos en onrust op straat en er stonden lange rijen voor winkels en bakkerijen. De politie moest her en der ingrijpen en mensen naar huis sturen.

De minister erkent dat hij het anders had moeten aanpakken en wil per direct zijn functie neerleggen. In een verklaring vroeg hij zijn land en de president om vergeving. President Erdogan heeft het ontslag nog niet willen accepteren, maakte zijn woordvoerder aan het einde van de avond bekend.

Saturday Night Live niet live, wel met Tom Hanks

De in Amerika populaire tv-show Saturday Night Live was dit weekend niet live en het programma was ook niet zoals gewoonlijk in een studio gefilmd, maar opgenomen bij de makers thuis. En er was een bijzondere gastpresentator: Tom Hanks. Hij was voor het eerst weer te zien sinds zijn besmetting met corona:

Virologen: 'Moeilijk om geld te krijgen voor onderzoek'

Virologen hebben de grootste moeite om geld te krijgen van de Europese Unie voor onderzoek naar een medicijn tegen het coronavirus. Dat zegt viroloog Lia van der Hoek in Dit is de Dag op NPO Radio 1.

Van der Hoek, verbonden aan het UMC in Amsterdam, leidt een team van 15 Europese promovendi dat coronavirussen onderzoekt. "Als onderzoeksgroep zijn we al jaren bezig met het in kaart brengen van het coronavirus."

Toen het virus begin dit jaar in China opdook, zocht Van der Hoek contact met Brussel. "Ik heb gezegd dat wij al jaren onderzoek doen naar coronavisussen en gevraagd wat de mogelijkheden zijn om te helpen, maar de EU wilde geen geld voor ons beschikbaar stellen."

Van der Hoek zegt verbaasd te zijn dat andere aanvragers met minder expertise wel geld kregen. "Wij coronavirologen moeten op het lab zitten. Wij kunnen niet de hele tijd aanvragen schrijven. Het is heel moeilijk om veel onderzoek te doen en tegelijk subsidies aan te vragen". Ze pleit ervoor dat alle experts in Europa bij elkaar worden gezet om een oplossing te vinden voor de coronacrisis. Nu is dat volgens haar te versnipperd.

Jeruzalem helemaal leeg met Pasen

Ook in Jeruzalem zijn het bijzondere Paasdagen. De Heilig Grafkerk is dicht. Volgens de sleutelbewaarder is dat voor het eerst sinds de veertiende eeuw. Normaal bezoeken tienduizenden pelgrims de stad. Maar nu is het stil:

Jeruzalem helemaal leeg met Pasen: Heilige Grafkerk dicht, Via Dolorosa leeg

Minder coronadoden in Frankrijk

Het aantal coronadoden is in Frankrijk met 561 toegenomen tot 14.393, hebben de gezondheidsautoriteiten bekendgemaakt. De toename is wat kleiner dan gisteren, toen 635 nieuwe sterfgevallen werden gemeld.

Het aantal patiënten op de intensive care liep voor de vierde dag op rij terug, maar het zijn er slechts 35 minder dan gisteren. Er werden een kleine 3000 nieuwe besmettingsgevallen geregistreerd. Daarmee staat het totaal nu op ruim 132.500. Inmiddels zijn meer dan 27.000 Franse patiënten genezen verklaard.

Versoepeling maatregelen na Pasen in sommige landen

Terwijl in veel landen de straten leeg en de winkels dicht blijven, gaat een aantal landen de coronamaatregelen wat versoepelen. Dat geldt bijvoorbeeld voor Oostenrijk en Tsjechië, waar sommige winkels weer opengaan. En in Denemarken en Noorwegen gaan de kinderdagverblijven en scholen voor kinderen tot en met de vijfde klas weer open.

In veel andere landen wordt er volop gediscussieerd over het versoepelen van de maatregelen. De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwde afgelopen week nog "dat dit niet het moment is om de maatregelen te versoepelen". Lees hier hoe erover gedacht wordt in verschillende Europese landen.

22 doden in Joods zorgcentrum Amsterdam

In het Joodse zorgcentrum Beth Shalom in Amsterdam zijn 22 van de 120 bewoners overleden aan het coronavirus, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving in het Nieuw Israëlietisch Weekblad. Nog eens vijftien bewoners zijn geïsoleerd omdat ze positief zijn getest op corona of symptomen van de ziekte vertonen.

Het NIW legt een een verband met een Poerim-viering op 9 maart waar een aantal bewoners bij aanwezig was, maar een woordvoerder benadrukt dat bewoners ook op een ander moment besmet kunnen zijn geraakt. "We zijn pas op slot gegaan toen dat landelijk werd afgekondigd, en dat was daarna."

De overkoepelende organisatie Cordaan betreurt het hoge aantal sterfgevallen, zegt de woordvoerder. "We vinden het heel erg. Gelukkig zijn ook zeven bewoners hersteld en zijn er sinds vorige week zondag geen nieuwe gevallen meer bijgekomen."

'De meeste mensen houden zich aan de regels'

De meeste mensen hebben zich vandaag aan de regels gehouden, zegt het Veiligheidsberaad, de koepel van Veiligheidsregio's. Op het strand en in het bos was het rustig, wel waren er problemen bij waterplassen en in de Bollenstreek.

Zowel het Veiligheidsberaad als Staatsbosbeheer ziet voornamelijk problemen met jongeren. "We zien dat volwassenen zich over het algemeen aan de afstand van anderhalve meter houden", zegt een woordvoerder van Staatsbosbeheer. "Jongeren vinden dat kennelijk toch lastiger."

Maar over het algemeen is er goed geluisterd naar de oproep om thuis of in de eigen buurt te blijven en anderhalve meter afstand van elkaar te houden, schrijft het Veiligheidsberaad op zijn website.

Staat New York telt doden: 758 nieuwe slachtoffers

Ook de zwaar getroffen Amerikaanse staat New York heeft coronacijfers bekendgemaakt. De afgelopen 24 uur zijn 758 mensen gestorven aan de gevolgen van covid-19. "Verschrikkelijk nieuws", noemt gouverneur Andrew Cuomo het, maar hij benadrukt dat het dodental wel verder afvlakt. "Dat is een getal waarvan ik hoop dat het dat het is afgenomen als ik 's ochtends mijn ogen opendoe."

In totaal zijn er in de staat 9385 mensen gestorven aan de gevolgen van corona. Cuomo beklemtoont dat het niet slechts getallen zijn, maar dat het om mensen en families gaat.

Cuomo liet verder weten dat het aantal mensen dat in aanmerking komt voor een antistoffen-test verder wordt uitgebreid. Zo'n test laat zien of iemand het virus heeft gehad en antistoffen heeft.

Laagste stijging aantal doden Italië in ruim drie weken

In Italië zijn 431 nieuwe coronadoden gemeld. Dat is de laagste aantal doden op een dag sinds 19 maart. Gisteren nam het aantal sterfgevallen nog toe met 619.

Het aantal nieuwe bevestigde besmettingen is eveneens gedaald, van 4694 naar 4092. En ook het aantal mensen op de intensive care is lager, voor de negende dag op rij.

Van de Europese landen waar de meeste mensen zijn overleden aan het virus staat Italië bovenaan, met 19.899 doden. Alleen in de VS is het dodental hoger.

'Boris Johnson moet nog herstellen'

Boris Johnson is na zijn ontslag uit het ziekenhuis naar Chequers gegaan, het landhuis van de Britse premier buiten Londen. Hij moet daar rust nemen om verder te herstellen. Hoelang dat herstel gaat duren, is nog niet zeker, heeft minister van Volksgezondheid Matt Hancock laten weten.

"Hij rust nu uit. Er is geen advies over hoe lang. Dat zal een beslissing die zijn artsen met hem nemen."

Johnson lag de afgelopen dagen op de intensive care met het coronavirus en zijn overlevingskansen waren volgens de Sunday Times "fifty-fifty". Johnson zei zelf dat de Nationale Gezondheidsdienst NHS zijn leven heeft gered.

4 en 5 mei: thuis volkslied zingen en geen bevrijdingsfestivals

Dodenherdenking en Bevrijdingsdag op 4 en 5 mei zien er dit jaar anders uit dan anders vanwege het coronavirus. Het was al bekend dat de Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam zonder publiek zou worden gehouden. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zullen net als normaal op 4 mei een krans leggen bij het Nationaal Monument op de Dam, maar daarbij zijn alleen Gerdi Verbeet van Het Nationaal Comité 4 en 5 mei, burgemeester Halsema en premier Rutte aanwezig.

De organisatie roept mensen nadrukkelijk op om de herdenking thuis te volgen via televisie of internet en vooral niet naar de Dam te komen. Het Nationaal Comité roept alle mensen met een blaasinstrument op om het signaal taptoe vanuit huis mee te spelen. Na twee minuten stilte zal het Wilhelmus klinken; het is de bedoeling dat mensen dat thuis ook meezingen.

Vanwege de anticoronamaatregelen zijn er op 5 mei geen Bevrijdingsfestivals. Wel laten ambassadeurs Roxeanne Hazes, Snelle, Lucas & Steve en Kris Kross Amsterdam op 5 mei via internet van zich horen en wordt er een Vrijheidsvuur ontstoken in Wageningen, dat daarna langs de verschillende provincies gaat.

Lees hier meer over wat er dit jaar anders zal zijn op 4 en 5 mei.

Creatieve kapper in Wuhan

In Wuhan komt het openbare leven weer op gang, maar de angst voor besmetting is nog steeds groot. Sommige mensen bedenken creatieve oplossingen om toch weer veilig aan het werk te kunnen, zoals deze kapper:

Chinese kapper knutselt opmerkelijk gezichtsmasker

Aantal coronadoden in VK boven de 10.000

Het aantal mensen dat in het Verenigd Koninkrijk is overleden aan het coronavirus is de 10.000 gepasseerd. Met 737 nieuwe sterfgevallen staat het totale aantal coronadoden op 10.612, meldt de BBC. In de cijfers zijn alleen de patiënten meegeteld die in ziekenhuizen zijn overleden. Mensen die in verpleeghuizen of thuis zijn gestorven, zijn er niet er niet in meegenomen.

Een adviseur van de regering, medisch onderzoeker Jeremy Farrar, waarschuwde vandaag dat het VK een van de Europese landen is die waarschijnlijk het zwaarst zullen worden getroffen door het coronavirus. "Misschien wel het zwaarst getroffen land."

Van de Europese landen waar de meeste mensen zijn overleden aan het virus staat het Verenigd Koninkrijk op de vierde plek, na Italië, Spanje en Frankrijk.

Johnson bedankt NHS op YouTube

In een video op YouTube bedankt de Britse premier Johnson uitvoerig de National Health Service voor zijn genezing. Eerder vandaag werd duidelijk dat het lot van Johnson 'een dubbeltje op zijn kant' was.

Paasontbijt met 1,5 meter afstand ziet er zo uit

Mensen hebben creatieve manieren bedacht om met anderhalve meter afstand toch samen te kunnen paasontbijten:

  • NOS Ooggetuige | Bas van Kokswijk
    Ontbijten met opa achter plexiglas
  • NOS | familie Verhoogt
    Creatief paasontbijt met opa en oma
  • SQ Vision
    Hoog bezoek voor bewoners van zorgcentrum Oosterheem in Oosterhout (Noord-Brabant)
  • Hollandse Hoogte | Jaco Klamer
    Paasvisite voor deze pasgeboren baby in Amersfoort

Aantal IC-patiënten afgenomen

Het aantal Nederlandse coronapatiënten dat op de intensive care verblijft, is 1358. Dat zijn er 33 minder dan gisteren, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

Het aantal coronapatiënten op de IC's is stabiel ten opzichte van een week geleden, zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. "We hebben voldoende capaciteit. De regio's bereiden zich intussen in onderlinge afstemming voor op het hervatten van de reguliere zorg, te beginnen met de meest urgente zorgvraag."

Van de patiënten liggen er 56 op een IC in Duitsland, 1 minder dan gisteren. Er zijn geen nieuwe patiënten naar Duitsland overgeplaatst.

Volgens Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, moet het aantal coronapatiënten op de intensive care zijn gedaald tot ongeveer 700, voordat er versoepelende maatregelen genomen kunnen worden:

Angst en haat in India door coronageruchten

In India heerst steeds meer angst en haat door geruchten dat het coronavirus wordt verspreid door moslims, zegt correspondent Aletta André in NOS Langs de Lijn op Radio 1. "Het komt niet helemaal uit de lucht vallen. Ongeveer een derde van de bekende coronagevallen in India is te herleiden naar een grote internationale bijeenkomst van een islamitische missie met een hoofdkantoor in Delhi, begin maart."

Toen waren er nog geen restricties. Maar toen eind maart de lockdown werd aangekondigd, werden er ineens in heel India gevallen ontdekt van mensen die bij die bijeenkomst waren geweest.

"Maar het wordt al gauw gegeneraliseerd naar de hele religieuze gemeenschap", zegt André. "Daarbij worden op sociale media termen gebruikt als 'coronajihad', wat de suggestie wekt dat moslims het virus expres proberen te verspreiden. En dat heeft heel veel wantrouwen tot gevolg."

Dat wantrouwen leidt tot incidenten in heel India, vertelt André. "Mensen nemen soms het zekere voor het onzekere en kopen bijvoorbeeld geen melk van moslims meer. Ook willen veel mensen geen moslims in hun dorp." André ziet ook beelden van fysiek geweld tegen moslims. "Er zijn video's van moslims die met cricketbats worden aangevallen."

Russische kappers en schoonheidssalons mogen weer open

In de Russische regio Rjazan mogen kappers en schoonheidssalons weer aan het werk. Wel moet er minimaal 10 vierkante meter per klant beschikbaar zijn en moeten handen en gezicht worden gedesinfecteerd.

In grote delen van Rusland mogen 'niet-essentiële' bedrijven alleen functioneren als er vanuit huis kan worden gewerkt. In regio's met weinig coronabesmettingen bestaat nogal wat weerstand tegen die regeling, omdat veel mensen hun werk dreigen te verliezen.

Rjazan, zo'n 200 kilometer ten zuidoosten van Moskou, telt 71 geregistreerde coronabesmettingen. Naast kappers mogen ook stomerijen en schoenmakers weer open. De beslissing van de autoriteiten in Rjazan is opmerkelijk, omdat het aantal coronapatiënten in heel Rusland al dagen snel oploopt.

De afgelopen 24 uur werden er 2168 nieuwe besmettingsgevallen geregistreerd, waarmee het totaal op 15.777 komt. Deskundigen gaan ervan uit dat Rusland nog maar aan het begin van de coronacrisis staat.

Toch weer druk in de Bollenstreek

Vanochtend leek het minder druk te zijn dan gisteren, maar vanmiddag trekt de Bollenstreek toch weer een hoop toeristen en dagjesmensen. En daar zijn de burgemeester van Hillegom en de bewoners meer dan klaar mee. Mensen nemen nu het heft in eigen handen om mensen buiten de bollenvelden te houden.

Die maatregelen zijn geen overbodige luxe. "Het is net zo druk als gisteren en ook vergelijkbaar met andere drukke dagen in het voorjaar als de Keukenhof gewoon open is", zegt burgemeester Arie van Erk. "Ik denk soms wel eens: hebben jullie onder een steen gelegen of zo?"

Van Erk doet daarom opnieuw de oproep: blijf thuis. "We mogen toch zo blij zijn dat je bewegingsvrijheid hebt, koester dat gewoon en blijf in je eigen omgeving."

De gemeente Hillegom houdt het gebied de komende weken dicht. "Dus mensen moeten niet denken: Pasen is voorbij, volgende week gaan we wel. Mensen zijn hier niet welkom dit jaar."

Burgemeester Hillegom is drukte spuugzat: 'mensen zijn niet welkom dit jaar'

Britse media: Boris Johnson uit het ziekenhuis

De Britse premier Johnson is uit het ziekenhuis ontslagen. Hij gaat verder herstellen op Chequer's, het landgoed van de Britse premier. "Op advies van zijn medische team zal de premier niet onmiddellijk weer aan het werk gaan", laat een woordvoerder weten. "De premier bedankt iedereen in het ziekenhuis voor de zorg die hij heeft gekregen."

Johnson heeft een week in het ziekenhuis gelegen. Vorige week zondag, daags nadat zijn zwangere partner Carrie Symonds in isolatie was gegaan met klachten, werd hij naar het Saint Thomas' ziekenhuis in Londen gebracht. Een dag later ging hij daar naar de IC, waar hij drie dagen heeft gelegen. Hij moest niet aan de beademing, maar kreeg wel zuurstof toegediend.

Uit reconstructies in Britse media valt op te maken dat de zorgen over Johnsons gezondheid groot waren. "Het is fiftyfifty", zou afgelopen maandag binnen de regering de inschatting zijn geweest over zijn overlevingskansen.

'Gebruik van apps moet vrijwillig zijn'

Apps om in kaart te brengen met wie corona-patiënten in contact zijn geweest, moeten niet verplicht worden. Ook moeten ze functioneren binnen de grenzen van de privacywetgeving en zijn ze alleen voor tijdelijk gebruik. Dat zegt de speciale coronagezant, Feike Sijbesma, in het televisiesprogramma Buitenhof.

Sijbesma vindt verder dat de data van de apps binnen enkele weken weer gewist moeten worden, omdat de gegevens na de incubatietijd van het virus niet meer relevant zijn. Hij benadrukt dat de apps ook "beproefd moeten zijn op hackers".

De speciale coronagezant, die door het kabinet is aangesteld om de testcapaciteit in Nederland op te krikken, zegt dat de er inmiddels 4500 testen per dag worden gedaan, vergeleken met 2000 twee weken geleden. Dat moeten er 17.500 per dag worden, mogelijk "hoog in de 20.000".

Sijbesma zegt dat het risico bestaat dat het virus sneller wordt verspreid bij een versoepeling van de anti-coronamaatregelen. Hij noemt snel testen dan van belang. Sijbesma wijst erop dat het op de hoogte stellen van mogelijke contacten van besmette personen bij andere infectieziekten ook gebruikelijk is. Met een app zou dat zonder het geven van namen en andere persoonsgegevens kunnen gebeuren, zegt hij.

Conductrice bespuugd en geslagen op station Amersfoort

Een conductrice is gisteren op NS-station Amersfoort door een man geslagen en bespuugd terwijl ze aan het werk was. De vrouw heeft last van haar wang en maakt zich zorgen over haar gezondheid. De man riep dat hij corona heeft, meldt RTV Utrecht.

De man spuugde toen de conductrice dacht dat hij haar iets wilde vragen. Hij vond dat ze zich met haar eigen zaken moest bemoeien.

De man vluchtte erna het toilet van een trein in. Beveiligers van de NS haalden hem daaruit. Ook toen bleef hij agressief en opnieuw probeerde hij te spugen. De politie voerde hem daarom af met een deken over zijn hoofd.

RIVM: 196 ziekenhuisopnamen, minder doden

Er zijn 196 nieuwe coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Dat meldt het RIVM. Dat zijn iets meer nieuwe patiënten dan gisteren zijn gemeld: toen ging het om 189 nieuwe patiënten. Het totaal aantal patiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen of opgenomen is geweest is 8582.

Het geregistreerde dodental als gevolg van het coronavirus is volgens hem RIVM gestegen met 94. Dat zijn er minder dan gisteren, toen er 132 doden gemeld werden. De patiënten zijn niet allemaal in het afgelopen etmaal overleden, er zit een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat het overlijden wordt gerapporteerd. Ook in de opnamecijfers zit die vertraging.

In totaal zijn nu, voor zover bekend, 2737 mensen in Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat aantal ligt in werkelijkheid hoger, doordat alleen geteste patiënten worden meegerekend als ze overlijden aan de gevolgen van een besmetting.

Het aantal nieuw gemelde besmettingen is 1188. In totaal zijn er nu 25.587 besmettingsgevallen bekend. Doordat lang niet iedereen getest wordt, ligt het werkelijke aantal besmettingen hoger.

Burgemeester Hillegom: 'Er zijn zelfs toeristen, je snapt het gewoon niet'

Maatregelen om drukte in de Bollenstreek te voorkomen, leken vanochtend effect te hebben. Het was er minder druk dan gisteren. Verschillende lokale wegen in de regio zijn vandaag en morgen afgesloten. Handhavers houden de routes in de gaten en delen boetes uit waar nodig.

"Gisteren leek het hier wel een toeristische dag", zegt burgemeester Arie van Erk van de gemeente Hillegom. Volgens hem zijn de maatregelen hard nodig. "We zien toch nog heel veel mensen op de e-bike en mensen die auto's in de berm parkeren. Er zijn zelfs toeristen, je snapt het gewoon niet."

In de bollenstreek zijn ondanks alle adviezen en maatregelen nog steeds toeristen te vinden

De gemeente doet er alles aan om mensen te ontmoedigen. Zo staan er verkeersregelaars bij alle weggetjes die tussen de bollenvelden doorlopen. Die zijn voor gemotoriseerd verkeer afgesloten. "Maar als het in de loop van de dag te gek wordt met fietsers, dan worden ook die geweerd. Het is dus echt niet meer interessant om hier te komen", benadrukt Van Erk.

Volgens de burgemeester zijn de regels 'klip-en-klaar'. "Ieder weldenkend mens snapt waar we dit voor doen, zou je toch denken. Soms denk ik dat bepaalde mensen een steekje los hebben."

Dj Martin Garrix krijgt politiebezoek

De politie stond gisteravond bij dj Martin Garrix op de stoep nadat hij op sociale media een groot live-optreden had aangekondigd. De agenten kwamen controleren of de dj zich wel aan de coronamaatregelen hield.

"Mijn goede vrienden van de politie kwamen even langs om te kijken of ik geen feest geef, omdat ze de aankondiging van mijn livestream hadden gezien", schrijft de 24-jarige Garrix op Twitter. "We zijn dus een beetje vertraagd, maar de livestream gaat door."

Omdat feesten of festivals er voorlopig even niet in zitten, organiseerde Martin Garrix gisteravond een onlinefeestje vanaf het dakterras van zijn penthouse in Amsterdam. Ondanks de tijdelijke onderbreking door het politiebezoek, keken er honderdduizenden mensen naar de livestream.

Aantal coronadoden in Spanje stijgt weer; minder mensen genezen

In Spanje is het aantal meldingen van de afgelopen 24 uur van nieuwe sterfgevallen aan de gevolgen van het coronavirus hoger dan in de afgelopen dagen. Sinds gisteren zijn er 619 nieuwe doden bijgekomen, zaterdag waren dat er 510 en vrijdag 605. Het vastgestelde dodental sinds de uitbraak bedraagt 16.972.

Het totale aantal bevestigde besmettingsgevallen steeg van 161.852 tot 166.019; een stijging van ruim 4100.

Er zijn de afgelopen dag ook minder genezen patiënten gemeld. Woensdag waren het er zo'n 4800, de afgelopen etmaal ging het om bijna 3300 personen die weer virusvrij zijn.

België

In België steeg het aantal doden in een dag tijd met 268, 59 minder dan gisteren. Het totale aantal geregistreerde coronadoden in het land is nu 3600.

De voorbije 24 uur waren er 392 nieuwe ziekenhuisopnames, 29 meer dan de vorige dag. In totaal zijn in België nu 5353 patiënten opgenomen. Het aantal patiënten op de intensive care daalde met 39 tot 1223.

België rapporteerde 1629 nieuwe besmettingsgevallen; 278 meer dan op zaterdag. In totaal staat de teller op 29.647 bevestigde besmettingen.

Oud-Tourwinnaar Thomas gaat in 3 dagen 36 uur fietsen voor goede doel

Veel zorgpersoneel draait momenteel lange diensten. Om hen een hart onder de riem te steken is oud-Tourwinnaar Geraint Thomas een actie gestart. "Om iets te kunnen bijdragen, wil ik ook iets doen. En het enige dat ik kan, is fietsen", aldus de Brit.

De wielrenner wil geld ophalen door drie dagen lang twaalf uur per dag te fietsen. Dat doet Thomas op een hometrainer in het virtuele wielersimulatieprogramma Zwift. "Ik ben best een beetje nerveus, want zo lang heb ik nog nooit gereden op een dag."

De 33-jarige renner van Ineos roept andere renners op om virtueel met hem mee te rijden en te doneren voor het goede doel. Hij begint woensdag om 08.30 uur Nederlandse tijd. De actie is te volgen via een livestream op zijn Facebook-pagina.

Thomas, die de Tour de France in 2018 won en vorig jaar tweede werd achter zijn ploegmaat Egan Bernal, eindigt zijn bericht op Instagram met de hashtag #prayformygooch, oftewel: bid voor mijn zitvlak.

Restaurant organiseert 'drive-thru-paasbrunch'

Met de hele familie eropuit voor een paasbrunch is er niet bij, maar sommige horecagelegenheden bieden een alternatief aan. Zo organiseert een restaurant in Amersfoort vandaag een drive-thru. Vanochtend konden mensen vanuit de auto een speciaal maaltijdpakket ophalen.

Toch nog paasgevoel met paasbrunch drive-thru

Kritiek op relaxende Japanse premier Abe in filmpje

Een video van de Japanse premier Abe heeft tot kritiek geleid. In het filmpje is te zien hoe Abe op een bank zit met een hond op schoot, een kop thee drinkt, tv kijkt en een boek leest. De boodschap aan alle Japanners is om thuis te blijven.

Maar het filmpje schoot bij sommige Japanse twitteraars in het verkeerde keelgat. Volgens hen negeert de premier de financiële problemen waarin mensen zitten door de corona-uitbraak. De vraag "Wie denk je dat je bent?" was een tijd trending.

Zo twittert iemand: "In een tijd waarin mensen moeten knokken om te overleven, heb jij de luxe om zo'n video te maken. Je kunt je dan alleen maar afvragen: wie denk je dat je bent?" Er zijn overigens ook mensen die de premier verdedigen en zeggen dat hij ook mag relaxen.

Abe reageerde met zijn filmpje op een muzikant die in een liedje mensen oproept om binnen te blijven. De premier heeft nog niet gereageerd op de kritiek.

Voorzitter Europese Commissie: boek geen zomervakantie

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, raadt mensen af om hun zomervakantie te boeken. In de Duitse krant Bild am Sonntag adviseert ze iedereen om de vakantieplannen voorlopig uit te stellen. "Niemand kan op dit moment betrouwbare voorspellingen doen voor juli en augustus", zegt Von der Leyen.

Verder spreekt de politica in het interview de verwachting uit dat er aan het einde van het jaar een vaccin klaar is. Volgens haar kan er binnenkort gestart worden met klinische tests. De EU is op dit moment in gesprek met farmaceuten om het vaccin snel in te kunnen zetten wanneer het beschikbaar is.

Von der Leyen verwacht ook dat ouderen in verzorgingshuizen niet bezocht kunnen worden zolang er geen vaccin is. "Ik weet dat dat moeilijk is, maar het gaat om mensenlevens. We moeten gedisciplineerd blijven en heel geduldig zijn", zegt ze. "We zullen maandenlang moeten leren leven met het virus, waarschijnlijk tot volgend jaar."

Wel denkt de commissievoorzitter dat scholen en kinderdagverblijven na een tijd weer open kunnen. "Kinderen en jongeren zullen eerder meer bewegingsvrijheid hebben dan ouderen en mensen met onderliggende ziekten."

In Nederland adviseert de regering in nauw overleg met het RIVM over het bezoeken van ouderen; ook besluiten over de heropening van scholen en kinderopvang worden in Den Haag genomen.

1920 coronadoden in de VS, minder dan gisteren

De VS heeft de afgelopen 24 uur 1920 nieuwe sterfgevallen geregistreerd die besmet waren met het coronavirus. Dat is bijna 200 minder dan een dag eerder, meldt de Johns Hopkins University. Toen overleden 2108 Amerikanen; het hoogste aantal tot nu toe.

In totaal zijn nu meer dan 20.000 mensen overleden. Geen enkel ander land heeft zo veel coronadoden.

De VS telt in totaal 530.000 besmettingen. De staat New York telt de meeste coronagevallen; 180.000.

Minder sterke stijging besmettingsgevallen en dodental in Duitsland

In Duitsland zijn in de afgelopen 24 uur 2821 nieuwe besmettingen vastgesteld, minder dan de voorgaande dag toen er 4133 nieuwe infecties bijgeteld werden. Voor de tweede dag neemt het aantal nieuwe gevallen af, na vier eerdere dagen van toename.

Ook het aantal doden steeg minder sterk dan de voorgaande dag. Er zijn nu als gevolg van covid-19 in totaal 2673 mensen in Duitsland overleden, 129 meer dan op zaterdag stonden geregistreerd.

Voor het eerst zijn meer mensen hersteld dan dat er coronapatiënten zijn. Duitsland heeft ruim 120.000 gevallen en meer dan 60.000 mensen zijn hersteld van het virus.

Premier Johnson dankt medici

In een eerste boodschap sinds hij van de intensive care af is heeft de Britse premier Johnson zijn artsen en verpleegkundigen bedankt. "Ik kan ze niet genoeg bedanken. Ze hebben mijn leven gered."

Johnson mocht donderdag na drie nachten de IC verlaten. Volgens minister Patel heeft hij de komende weken nog nodig om te rusten en aan te sterken. Minister Raab van Buitenlandse Zaken vervangt hem en leidt het kabinet bij het nemen van maatregelen om de coronaepidemie in te dammen. Gisteren overleden voor de tweede dag op rij meer dan 900 mensen in het VK aan de gevolgen van corona.

Wegen bollenstreek dicht

Verschillende lokale wegen in de Bollenstreek zijn dit paasweekeinde dicht voor gemotoriseerd verkeer, wielrenners en mountainbikers. Daartoe is besloten omdat het gisteren te druk was met dagjesmensen in plaatsen als Lisse en Hillegom. Doorgaande wegen mogen gebruikt worden, maar handhavers zullen de routes richting de bloemenvelden in de gaten houden en boetes uitdelen waar nodig.

Corona ook op Saba, eiland vanaf middernacht in lockdown

Voor het eerst is op Saba een geval van corona bevestigd. Gezaghebber Jonathan Johnson maakte zaterdagavond op de radio bekend dat er drie verdachte gevallen zijn getest, van wie een positief. Er is nog geen uitsluitsel over de andere tests.

Omdat de patiënt de afgelopen tijd niet gereisd heeft, moet de besmetting op het eiland hebben plaatsgevonden. Volgens Johnson is dat een indicatie dat het virus al op het eiland is en er meer besmettingen kunnen volgen.

Saba had al maatregelen genomen om de komst van het virus tegen te kunnen houden, zo was de luchthaven al sinds half maart dicht. Vanwege de besmetting worden de maatregelen verscherpt en gaat Saba vanaf middernacht twee weken in lockdown. Mensen die zich niet aan de regels houden, kunnen een boete krijgen.

Saba is een van de drie Caribische eilanden die direct onder Haags gezag vallen als speciale gemeente van Nederland (naast Bonaire en Sint-Eustatius). Het eiland heeft bijna 2000 inwoners.

Paus: Pasen biedt hoop

In een bijna lege Sint-Pieter heeft paus Franciscus de paaswake gehouden. Hij vergeleek het bijbelverhaal over de dood van Jezus met de huidige coronacrisis.

"Toen kreeg men ook te maken met een onverwachte tragedie die zich plotseling voltrok. De dood woog zwaar op hun harten. Pijn was vermengd met angst voor hun eigen levens. Er was vrees voor de toekomst en voor alles wat moest worden herbouwd."

Franciscus vroeg gelovigen een zaadje van hoop te planten, "met een kleine daad van zorg, liefde of gebed".

Queen Elizabeth: 'We hebben Pasen meer dan ooit nodig'

De Britse koningin Elizabeth heeft in een speciale paas-toespraak het Britse volk een hart onder de riem gestoken. "Het coronavirus zal ons niet verslaan", zei ze.

Volgens de koningin zijn veel vieringen dit jaar anders dan anders, maar is het Paasfeest daardoor niet minder belangrijk. "We hebben Pasen meer dan ooit nodig. Zo donker als de dood kan zijn, zeker voor hen die nu lijden door verdriet, het licht en het leven zijn sterker", benadrukte ze, verwijzend naar de kaarsen die met Pasen worden aangestoken.

Het is de tweede keer in een week tijd dat Elizabeth het Britse volk toespreekt, iets wat ze zelden doet. "Ik wens iedereen, van elke levensbeschouwing, een gezegend Pasen."

Bekijk een videofragment van de toespraak van de BBC:

Welkom in het nieuwe liveblog

In dit nieuwe blog gaan we verder met al het coronanieuws. Het liveblog van gisteren (zaterdag 11 april) vind je hier.