liveblog
NOS NieuwsAangepast

Elizabeth spreekt weer Britten toe • Paus: Pasen biedt hoop

  • Het officiële dodental in Nederland is toegenomen met 132, het aantal ziekenhuisopnames met 189, de kleinste toename in drie weken.
  • Niet Italië, maar de VS is nu het land met de meeste doden, meldt de Johns Hopkins-universiteit.
  • Er komt een openbare aanbesteding voor anticorona-apps.
  • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente. Hier vind je de laatste cijfers.
  • Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het virus.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Dit blog is nu gesloten. We gaan hier verder met al het coronanieuws.

Paus: Pasen biedt hoop

In een bijna lege Sint-Pieter heeft paus Franciscus de paaswake gehouden. Hij vergeleek het bijbelverhaal over de dood van Jezus met de huidige coronacrisis.

"Toen kreeg men ook te maken met een onverwachte tragedie die zich plotseling voltrok. De dood woog zwaar op hun harten. Pijn was vermengd met angst voor hun eigen levens. Er was vrees voor de toekomst en voor alles wat moest worden herbouwd."

Franciscus vroeg gelovigen een zaadje van hoop te planten, "met een kleine daad van zorg, liefde of gebed".

Queen Elizabeth: 'We hebben Pasen meer dan ooit nodig'

De Britse koningin Elizabeth heeft in een speciale paas-toespraak het Britse volk een hart onder de riem gestoken. "Het coronavirus zal ons niet verslaan", zei ze.

Volgens de koningin zijn veel vieringen dit jaar anders dan anders, maar is het Paasfeest daardoor niet minder belangrijk. "We hebben Pasen meer dan ooit nodig. Zo donker als de dood kan zijn, zeker voor hen die nu lijden door verdriet, het licht en het leven zijn sterker", benadrukte ze, verwijzend naar de kaarsen die met Pasen worden aangestoken.

Het is de tweede keer in een week tijd dat Elizabeth het Britse volk toespreekt, iets wat ze zelden doet. "Ik wens iedereen, van alle geloven, een gezegend Pasen."

Bekijk een videofragment van de toespraak van de BBC:

Iran verlicht maatregelen, eerst buiten Teheran

AFP
Iraniërs in een elektronicazaak in de oostelijke stad Mashhad

In Iran, het zwaarst getroffen land in het Midden-Oosten, worden voorzichtig enkele maatregelen van de lockdown versoepeld. Overheidskantoren buiten Teheran zijn vandaag weer opengegaan, al moest een derde van de werknemers vanuit huis blijven werken.

Niet-overheidsinstanties buiten de hoofdstad, zoals bedrijven, mogen zelf besluiten om hun deuren te openen. President Rohani benadrukt wel dat de bedrijven zich moeten houden aan de veiligheidsvoorschriften en de regels over sociale distantie. Ook in Teheran worden de regels versoepeld, maar dan pas over een week.

In Iran zijn in totaal volgens officiële cijfers 4357 doden gevallen door corona. In het land zijn meer dan 70.000 mensen positief getest.

Desinfectie met vliegtuigmotor in Rusland

In de Russische stad Tsjeljabinsk zet de gemeente een opmerkelijk middel in tegen het coronavirus. Met een vliegtuigmotor wordt desinfectiemiddel in de straten verspreid.

Vliegtuigmotor om straten te desinfecteren in Rusland

Guterres roept op tot samenwerking en solidariteit

VN-secretaris-generaal Guterres heeft de leiders van verschillende religies opgeroepen om samen te werken voor vrede en bij hun gezamenlijke strijd tegen het coronavirus.

Hij wijst er in een toespraak op dat christenen dit weekend Pasen vieren, Joden nu het lentefeest Pesach houden en moslims over twee weken beginnen aan de ramadan. Feesten waarbij normaal gesproken families bij elkaar komen, maar die er door corona nu heel anders uitzien. De maatregelen en lockdowns in verschillende landen hebben volgens Guterres geleid tot een surrealistische wereld vol lege straten, gesloten winkels, dichte gebedshuizen en zorgen over geliefden.

De VN-chef vraagt extra aandacht voor de heldhaftige mensen in de gezondheidszorg die het virus bestrijden in de frontlinie en voor alle anderen die de steden draaiende houden. "Samen kunnen we, en zullen we het virus verslaan."

Zorgen om mondkapjes bij huisartsenpost

Bij de huisartsenposten in de regio Rijnmond krijgen ze wekelijks nieuwe beschermingsmiddelen geleverd, maar het is maar net genoeg.

Huisartsenpost krijgt net genoeg mondkapjes: 'Elke week weer spannend'

Spandoek op opvallende plek

Ook gevangenen in Zaanstad roepen mensen op om zich te houden aan de maatregelen van de overheid:

Jolanda van Velzen
Spandoek gemaakt door gedetineerden van Justitieel Complex Zaanstad

Rellen in Anderlecht na fatale corona-achtervolging

AFP
Politie op straat in Anderlecht vandaag

In de Brusselse gemeente Anderlecht zijn vanmiddag ongeregeldheden geweest tussen jongeren en de politie. Volgens de Vlaamse omroep VRT zijn 25 mensen opgepakt.

Aanleiding is de dood van een 19-jarige man die gisteravond omkwam toen hij na een coronacontrole vluchtte voor de politie. Hij reed korte tijd op de rijstrook voor tegenliggers en botste frontaal op een tegemoetkomende politieauto.

De tiener was eerder door de politie aangesproken omdat hij niet kon verklaren waarom hij op zijn scooter zat. In België mag een motor of scooter alleen gebruikt worden als vervoermiddel naar werk. De dood van de man heeft felle reacties uitgelokt en mensen gingen uit protest boos de straat op.

Correspondent Thomas Spekschoor denkt dat ook meespeelt dat de frustratie in de buurt sowieso is opgelopen. "Anderlecht is een gemeente met veel kleine huizen, waar ook nog veel mensen in een huis wonen. Als je dan in principe moet binnenblijven, dan kan je je wel voorstellen dat de frustratie groeit. Zeker als de politie je constant aanspreekt dat je in beweging moet blijven en niet mag rondhangen."

Utrecht sluit parken

Het werd aan het begin van de avond te druk in de Utrechtse parken, waarna de gemeente besloot om in te grijpen. Handhavers in het park Lepelenburg, het Griftpark, het Wilhelminapark en het park Paardenveld langs de Catharijnesingel vragen mensen te vertrekken.

Tevredenheid over naleving regels

De gezamenlijke veiligheidsregio's in Nederland zijn tevreden over de naleving van de coronamaatregelen vandaag. "Ja, het was wat drukker bij een aantal woonboulevards en tuincentra", meldt het Veiligheidsberaad. "Maar dat is niet raar met het paasweekend voor de boeg. Zolang deze winkels zich aan de maatregelen houden, is dat ook geen probleem."

Lees meer over hoe het vandaag ging, en een oproep gericht aan hangende jongeren:

Nieuwe verdeelsleutel voor mondkapjes

Er komt een nieuwe verdeelsleutel waarmee beschermingsmiddelen als mondkapjes over de verschillende sectoren in de zorg worden verdeeld. De nieuwe verdeling is met name afgestemd op het risico besmet te raken bij de behandeling van een coronapatiënt.

In het nieuwe model krijgen ook verpleeghuizen en thuiszorginstellingen eerder onder meer mondkapjes van hoge kwaliteit, zoals FFP2-maskers.

'VS is Italië voorbij als land met meeste coronadoden'

De VS is nu het land met de meeste coronadoden. Dat meldt de Amerikaanse Johns Hopkins University, die de cijfers bijhoudt. In de VS zijn volgens de universiteit nu 19.563 mensen overleden aan het virus. Daarmee is het land Italië voorbij, dat vandaag 619 doden meldde en nu op 19.468 doden staat. Ook persbureau Reuters meldt op basis van een eigen telling dat de VS Italië is voorbijgestreefd.

De afgelopen dagen overlijden in Amerika gemiddeld zo'n 2000 mensen per dag aan het coronavirus. In Italië was dat afgelopen week gemiddeld zo'n 600.

Amerika is momenteel het centrum van de coronapandemie. Met name de stad New York wordt hard getroffen door het virus. Gouverneur Cuomo meldde vandaag 783 sterfgevallen in de afgelopen 24 uur. Daarmee komt het dodental in zijn staat op 8627.

Zonnig paasweekend in Europese steden, maar rustig in de straten

In veel Europese steden begon het paasweekend vandaag met prachtig weer. Het bleef desondanks veelal rustig op straat. Waar het toch een beetje druk werd, in de Londense parken bijvoorbeeld, was de politie er snel bij om mensen aan te spreken.

Zonnig paasweekend in Europese steden, maar rustig in de straten

Treinen stilgezet om drukte

Twee treinen tussen Rotterdam en Amsterdam zijn onderweg stilgezet omdat het volgens de NS te druk was. In eerste instantie vroeg de conducteur of mensen vrijwillig wilden uitstappen omdat het niet meer mogelijk was om anderhalve meter afstand te houden. Ook waren er een paar reizigers met fietsen in de trein, volgens de NS vermoedelijk dagjesmensen die een fietstocht wilden gaan maken.

Toen er aan de oproep om uit te stappen geen gehoor werd gegeven, werden de treinen op een station stilgezet. Daar moesten alle reizigers uitstappen en konden ze overstappen op rustigere treinen.

De NS roept mensen al enige tijd op om de trein alleen te gebruiken voor noodzakelijke reizen. Een woordvoerder laat weten dat het de laatste dagen over het algemeen meevalt qua drukte. De dienstregeling bestaat nog uit 30 procent van de normale treinenloop, het aantal reizigers is gedaald tot zo'n 7 procent van de normale situatie.

Voorstellen voor apps welkom bij ministerie

Bedrijven en deskundigen mogen meedenken over de ontwikkeling van overheids-apps die de verspreiding van het coronavirus moeten beperken. Voorstellen hiervoor kunnen tot dinsdag via internet worden aangeleverd, meldt het ministerie van Volksgezondheid.

Minister De Jonge zegt dat hij de "denkkracht in Nederland wil aanboren om tot de best mogelijke keuze te komen". Hij hamert erop dat het waarborgen van privacy essentieel is. Zo mogen persoonsgegevens niet centraal opgeslagen worden en mogen gegevens niet herleidbaar zijn tot individuen.

In de week voor dinsdag 28 april, als de huidige maatregelen aflopen, moet bekend worden hoe de apps eruit gaan zien. Gisteren maakten Google en Apple bekend dat ze samen aan dergelijke anti-corona-functies in hun besturingssystemen werken.

'Er zijn momenten dat tranen me in de ogen springen'

Er gebeurt op de intensivecare-afdelingen in ziekenhuizen zo veel, dat artsen en verpleegkundigen die normaal gesproken niet op de IC werken, een zware psychische druk ervaren.

Nieuwsuur sprak met verschillende hulpverleners over hun ervaring op de IC. Lees het artikel hier.

Aantal patiënten op IC vrijwel onveranderd

Het aantal Nederlandse coronapatiënten dat op de intensive care verblijft, is 1391. Dat zijn er zeven meer dan gisteren, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

Van de patiënten liggen er 57 op een IC in Duitsland, één minder dan gisteren. Die persoon is overleden. In totaal zijn nu 387 IC-patiënten overleden. 178 mensen zijn hersteld en hebben de IC verlaten.

Het aantal patiënten op de IC blijft daarmee stabiel. "We zitten momenteel op een stabiel hoog plateau sinds afgelopen maandag", zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. "Dat vraagt onveranderd veel inzet van alle ziekenhuizen om patiënten op te vangen."

Scholen in New York niet meer open dit schooljaar

Scholen in New York gaan dit schooljaar niet meer open. Dat heeft de burgemeester De Blasio bekendgemaakt. De 1800 scholen in de stad werden op 16 maart gesloten, in eerste instantie voor een paar weken. Nu is besloten om ze helemaal te sluiten.

De staat New York wordt gezien als het epicentrum van de corona-uitbraak in de Verenigde Staten. Iedere dag gaan in de staat zo'n 700 mensen dood aan de gevolgen van covid-19; met een totaal nu van 7844.

Maar er zijn ook signalen dat de groeicurve enigszins afvlakt. Zo nam het aantal patiënten op de intensive care gisteren voor het eerst af.

Amerikaanse verpleegkundige gaat viral met lachende foto

Artsen en verpleegkundigen zijn in hun beschermende pakken onherkenbaar geworden. Dat kunnen coronapatiënten soms als vervelend ervaren. Beademingsverpleegkundige Robertino Rodriguez uit San Diego bedacht daar iets op: hij plakte op zijn beschermende kleding een foto van zichzelf, zonder beschermpak, om zo patiënten meer op hun gemak te stellen.

Hij plaatste afgelopen week een foto van zijn actie op Instagram en die ging al snel viral. De post is inmiddels al meer dan 30.000 keer geliket. "Gisteren voelde ik me ellendig voor mijn patiënten op de eerste hulp toen ik de kamer betrad met mijn gezicht bedekt", schrijft Rodriguez op Instagram. "Een geruststellende glimlach maakt een groot verschil voor een bange patiënt. Daarom heb ik een foto van mijzelf op me geplakt, zodat mijn patiënten mijn geruststellende glimlach kunnen zien."

Nadat Rodriquez een foto van zijn actie op Instagram had geplaatst, namen collega's over de hele wereld het idee over. Zo ook Derek DeVault uit Los Angeles. "Deze patiënten zijn alleen in het ziekenhuis, mogen geen bezoekers ontvangen en worden omringd door een zorgteam dat van top tot teen in beschermende pakken is gehuld", vertelde hij aan CNN. "Een foto zien van wie eronder zit, kan in zo'n stressvolle tijd gemak en troost brengen."

'Zorgpersoneel wordt niet actief getest op coronavirus'

Zorgpersoneel buiten de ziekenhuizen wordt nog te weinig getest. Dat zegt NU'91, de beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden, na een enquête.

Van de 2500 respondenten zegt 60 procent dat er niet actief getest wordt onder collega's, die mogelijk besmet zijn met het coronavirus. Vooral in de gehandicaptenzorg ligt dat aantal hoog: 74 procent.

Voorzitter Stella Salden van NU'91 legt in dit artikel uit hoe dat komt.

Zwolse vrijwilligers bieden 'Eerste Hulp Bij Verveling'

In Zwolle worden Eerste Hulp bij Verveling-pakketten uitgedeeld aan kinderen die het moeilijk hebben. De pakketten worden 'op maat' samengesteld door vrijwilligers van de stichting Present, die zich inzet voor kwetsbare gezinnen in Zwolle. In de pakketten zitten spullen waar in deze gezinnen vaak geen geld voor is, zoals speelgoed, een boek of spulletjes om koekjes te bakken.

Hoeveel gezinnen geholpen worden, is moeilijk te zeggen. Dat komt onder meer omdat de vrijwilligers de pakketten - noodgedwongen door de coronacrisis - thuis inzamelen en samenstellen. Voor de uiteindelijke verdeling van de pakketten houden ze contact via een groepsapp. Zorgprofessionals brengen nu in kaart in welke gezinnen hulp welkom is.

Present houdt via de website een inzameling. Volgens RTV Oost levert dat vaak tweedehands spullen op die goed te gebruiken zijn:

Zwolse vrijwilligers bieden EHBV: Eerste Hulp Bij Verveling

RIVM: minder ziekenhuisopnamen, meer doden

Er zijn 189 nieuwe coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Dat meldt het RIVM. Dat zijn minder nieuwe patiënten dan gisteren zijn gemeld: toen ging het om 225 nieuwe patiënten. Het totaal aantal patiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen of opgenomen is geweest is 8386.

Het geregistreerde dodental als gevolg van het coronavirus is volgens het RIVM gestegen met 132. Dat zijn er meer dan gisteren, toen er 115 doden gemeld werden. De patiënten zijn niet allemaal in het afgelopen etmaal overleden, er zit een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat het overlijden wordt gerapporteerd. Ook in de opnamecijfers zit die vertraging.

Sinds enkele dagen kunnen ook zorgmedewerkers buiten het ziekenhuis getest worden als zij klachten hebben. Het eerste effect daarvan lijkt zichtbaar in de meldingen, omdat 550 (42 procent) van de nieuwe meldingen zorgmedewerkers betreft.

In totaal zijn nu, voor zover bekend, 2643 mensen in Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat aantal ligt in werkelijkheid hoger, doordat alleen geteste patiënten worden meegerekend als ze overlijden aan de gevolgen van een besmetting.

Het aantal nieuw gemelde besmettingen is 1316. In totaal zijn er nu 24.413 besmettingsgevallen bekend. Doordat lang niet iedereen getest wordt, ligt het werkelijke aantal besmettingen hoger.

Zo maken horecaondernemers het beste van verplichte sluiting

Bijna een maand zijn restaurants en cafés nu gesloten, heropening is nog niet in zicht. Afhalen en bezorgen maken een deel goed, maar "we gaan nog steeds het schip in", zeggen de ondernemers.

Hoe vangt de horeca die klappen op? Dat lees je in dit artikel.

'Minder druk aan de grens'

Vanwege het Paasweekend trekken veel oosterburen naar Nederland. Met name in Limburg melden zich volgens de marechaussee nog steeds Duitse automobilisten, maar wel minder dan gisteren.

"Het is niet heel druk, maar de mensen die toch komen proberen we zo veel mogelijk te overtuigen om terug te gaan", zegt een woordvoerder. "Iedere auto die we kunnen laten omkeren is er toch weer een. Gelukkig zien we dat veel mensen dat doen, maar een aantal rijdt door."

Volgens de woordvoerder gaat het over tientallen Duitsers die naar hun boot, de camping of favoriete winkel willen gaan. "Wij kunnen niet zeggen: je komt er niet in, want er is geen inreisverbod. Maar je hoopt natuurlijk dat het vanuit de adviezen die gegeven zijn rustig blijft."

Vreemd verzoek

Toch ziet de marechaussee nog veel 'eigenwijze' mensen. "Gisteren zei een Duitser bij zijn zieke schoonvader van 84 op bezoek te gaan. Dat is gewoon niet handig. Dan heb je niet helemaal door in wat voor nare tijd we zitten."

Maar ook aan de Nederlandse kant lijkt de ernst van de situatie niet bij iedereen doorgedrongen. "Een Nederlandse ondernemer vroeg vanochtend of we alsjeblieft zijn Duitse klanten door wilden laten. Dat is een vreemd verzoek, dan snap je het ook niet helemaal."

Hollandse Hoogte | ROB ENGELAAR
De marechaussee controleert Duitse auto's bij Roermond

Dronebeelden van een lege Efteling

Normaal gesproken ziet de Efteling tijdens Pasen een piek in de bezoekersaantallen. Het pretpark in Kaatsheuvel is nu gesloten en dus laat het park met een virtuele tour zien hoe een leeg park eruitziet.

"Het is heel bijzonder om nu door een lege Efteling te lopen", zegt Algemeen Directeur Fons Jurgens. "De betoverend mooie plek die het park nu is met alle bloeiende bloemen en planten, willen we niet voor onszelf houden."

Stijging dodental Spanje door corona laagste in 19 dagen

In Spanje is voor de derde dag op rij het aantal coronadoden gedaald. Gisteren zijn er 510 sterfgevallen gemeld; het laagste aantal sinds 23 maart. Het aantal bevestigde besmettingsgevallen nam toe van 157.022 naar 161.852.

Duitsland zag de afgelopen 24 uur het aantal sterfgevallen door het coronavirus stijgen met 171 naar 2544. Dat is een stuk lager dan gisteren, toen er 266 overledenen bij kwamen. Ook het aantal nieuwe besmettingen nam af. Gisteren waren het er 4133, het laagste aantal in tien dagen tijd.

België

In België zijn de afgelopen 24 uur 327 doden geteld die besmet waren met het coronavirus. Dat zijn er twee meer dan de dag ervoor. 67 procent stierf in een verzorgingshuis. Het totale aantal sterfgevallen staat daar nu op 3346. Gisteren zijn 421 mensen in het ziekenhuis opgenomen met een coronabesmetting, 25 meer dan gisteren.

Viroloog Steven Van Gucht zegt tegen de VRT dat in België de piek van de uitbraak mogelijk "stilletjes achter ons is gelaten." Wel erkent hij dat de de het aantal doden in België hoger lijkt dan in andere landen. Daar is volgens hem wel een verklaring voor: "Wij rapporteren niet alleen de bevestigde gevallen, maar ook de vermoedelijke gevallen."

Passagier geschrokken van bomvolle repatriëringsvlucht

Vanochtend om 07.00 uur landde er een repatriëringsvlucht uit Kuala Lumpur op Schiphol. Aan boord zaten Nederlanders die zijn opgehaald uit Nieuw Zeeland. Op foto's en videobeelden uit het toestel van KLM-partner Malaysia Airlines, dat het eerste deel van de reis werd ingezet, is te zien dat de vlucht vrijwel helemaal vol zat. Alleen in de businessclass waren nog plekken vrij.

Anderhalve meter? Niet op deze repatriëringsvlucht

Een van de passagiers zegt tegen de NOS dat ze erg geschrokken is van de situatie. "In Nieuw-Zeeland zijn de maatregelen heel streng en zo leefden we al twee weken. Twee meter afstand houden zat er al helemaal in. Dus bij het inchecken dacht ik al: hoe gaan ze dat doen straks met al deze mensen?"

De KLM, die de passagiers van Kuala Lumpur naar Amsterdam bracht, zegt in een reactie dat het bij deze vluchten de prioriteit heeft om zoveel mogelijk Nederlanders terug te halen. "In overleg met het ministerie van Buitenlandse Zaken ligt de nadruk bij deze vluchten op repatriëring en kunnen de regels omtrent social distancing bij deze doorgaans volle vluchten niet worden gegarandeerd."

'Gelijke behandeling'

Om het risico op besmetting te minimaliseren heeft KLM met het ministerie afgesproken dat medische gevallen en oudere passagiers voorrang krijgen in de businessclass. "Deze vlucht uit Kuala Lumpur was niet helemaal vol, en de businessclass is op enkele passagiers na vrijgehouden", laat een woordvoerder weten. "Dit is bewust gedaan om alle overige passagiers een gelijke behandeling te geven en mogelijke onrust aan boord te voorkomen."

De passagier, die liever anoniem wil blijven, had graag van te voren gehoord hoe vol de vlucht zou zitten. "Als we dit hadden geweten waren we misschien niet met deze vlucht meegegaan", zegt ze. "Je hoort de hele vlucht mensen om je heen hoesten en niezen. Ik heb me erg onveilig gevoeld." Ook werd de passagiers niet gevraagd om terug in Nederland in quarantaine te gaan. "Ik sprak met een vrouw die in de zorg zit. Zij gaat met een paar dagen gewoon weer aan het werk."

Ze wil daarom andere passagiers die nog moeten worden gerepatrieerd graag waarschuwen. "Het is geen gratis ticket, je betaalt gewoon de volle prijs. En je moet je afvragen of je dan niet beter kunt wachten tot een ander moment."