liveblog
NOS NieuwsAangepast

'Chaotische taferelen' door Turkse lockdown • Google en Apple bouwen aan 'corona-tracking'

  • Er liggen nu 1384 coronapatiënten op de intensive care, 35 minder dan gisteren. Een deel van hen ligt in Duitsland op de IC.
  • Er zijn 115 meer mensen overleden en 225 nieuwe coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.
  • Nederlandse coronapatiënt krijgt plasma met antistoffen tegen corona toegediend.
  • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente. Hier vind je de laatste cijfers.
  • Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het virus.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Dit blog is nu gesloten. We gaan hier verder met al het coronanieuws.

Gezamenlijke oproep verhuurders en winkeliers: schort huur drie maanden op

De brancheverenigingen van vastgoedbeleggers en vastgoedeigenaren roepen hun achterban op om de huren van winkeliers voor drie maanden op te schorten vanaf april. Dat is de uitkomst van een akkoord met winkeliers.

'Oorlogsgeneeskunde' in het Brabantse Boekel

"Oorlogsgeneeskunde". Zo noemt huisarts Sandy Maes haar werk de laatste weken. Zeker twintig inwoners van het Brabantse Boekel zijn in vier weken tijd overleden aan het coronavirus. Zes van hen woonden in een verpleeghuis. "Je moet veel 'nee' verkopen, zeggen dat mensen thuis moeten sterven."

'Het is oorlogsgeneeskunde, je moet harde beslissingen nemen.'

Turks uitgaansverbod leidt tot chaos op straat

Turkije heeft het komend weekend een uitgaansverbod ingesteld voor iedereen in de 31 grootste steden van het land, waaronder Istanbul en Ankara. Op een aantal plaatsen leidt dat juist tot grote drukte en dringen bij supermarkten.

"Binnen de kortste keren gingen duizenden mensen de straat op om nog snel boodschappen te halen in de kleine buurtwinkeltjes", zegt correspondent Mitra Nazar. "Dat leidde tot chaotische taferelen. In verschillende wijken in Istanbul stonden mensen in rijen zonder social distancing-regels in acht te nemen. De politie probeert mensen nu aan te sporen om naar huis te gaan."

De burgemeester van Istanbul, en lid van de grootste oppositiepartij van het land, is niet vooraf ingelicht over de lockdown. Hij weet niet wat voor overheidsdiensten de stad morgen mag aanbieden en zegt dat het plotselinge besluit leidt tot "verwarring en paniek".

Er is al een paar weken een totaal uitgaansverbod voor 65-plussers. Begin deze week is daar ook een uitgaansverbod voor jongeren onder de 20 jaar bij gekomen. Verder zijn alle scholen, universiteiten, cafés en restaurants dicht en geldt er een verbod op wandelen en het bezoeken van parken.

Het dodental als gevolg van het coronavirus in Turkije is vandaag boven de 1000 uitgekomen. Volgens het ministerie voor gezondheidszaken stierven in de afgelopen 24 uur 98 mensen, wat het totaal op 1062 brengt. Turkije heeft 80 miljoen inwoners. In totaal zijn nu 47.029 mensen positief getest op het coronavirus. 2739 mensen liggen in kritieke toestand in ziekenhuizen.

Op sociale media circuleren beelden van gevaarlijke situaties:

Gewonden bij stormloop op voedselverstrekking Kenia

Stormloop voor voedsel Nigeria

Door de beperkingen vanwege het coronavirus kunnen de mensen niet werken waardoor ze geen geld hebben om voedsel te kopen. In het gedrang om voedsel te krijgen, raakten veel mensen gewond.

'Verzorgingstehuis De Leeuwenhoek liegt over aantal coronadoden'

Bij verzorgingstehuis De Leeuwenhoek in Rotterdam wordt gelogen over het aantal coronadoden en er zijn niet genoeg beschermingsmiddelen, zeggen twee medewerkers tegen Rijnmond. De twee zorgverleners zijn uitzendkrachten en werkten de afgelopen tijd geregeld bij de instelling.

Het verzorgingstehuis kwam gisteren in de publiciteit omdat daar vijftien ouderen zouden zijn overleden, mogelijk aan het coronavirus. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd gaat onderzoek doen naar de sterfgevallen. In afwachting van dit onderzoek wil Humanitas, het moederbedrijf van De Leeuwenhoek, niet reageren op het verhaal van de medewerkers, schrijft Rijnmond.

De medewerkers zeggen dat er meer dan vijftien ouderen zijn overleden aan het coronavirus. "Zover ik heb begrepen, waren het er gisteravond al 29", zegt een van hen.

Zelf hebben ze ook klachten gehad. Rond 20 maart kregen ze symptomen die kunnen duiden op het coronavirus. Allebei hadden ze kort ervoor bewoners van De Leeuwenhoek geholpen die het norovirus zouden hebben gehad. Ze gebruikten bij de verzorging wel beschermingsmiddelen, maar geen middelen die volgens hen voldoende beschermen tegen corona. Maar dat zou niet uitmaken, want met dat virus waren de bewoners niet besmet, werd gezegd. Later bleek in ieder geval een van hen toch het coronavirus te hebben gehad.

Dat het virus was vastgesteld bij een bewoner hoorden vaste medewerkers pas dagen nadat de uitzendkrachten bericht hadden gekregen, zegt een van hen. In de periode die erop volgde waren er volgens de uitzendkrachten geregeld geen of onvoldoende beschermingsmiddelen voor zorgpersoneel.

De uitzendkrachten die met de regionale omroep hebben gesproken, gaan niet meer terug naar De Leeuwenhoek. "Ze mogen het sluiten", zegt een van hen. "Ik heb het altijd gezegd: mijn ouders komen daar niet, want dan kan ik meteen afscheid van ze nemen."

Spaanse moeders met corona mogen pasgeborenen niet vasthouden

In verschillende Spaanse ziekenhuizen worden pasgeboren baby's direct na de bevalling bij de moeder weggehaald, als zij is besmet met het coronavirus. Ook vrouwen van wie het vermoeden bestaat dat ze besmet zijn, mogen hun kindje niet direct na de geboorte vasthouden, vanwege het risico op besmetting.

Voor de kersverse moeders is dat hartverscheurend, vooral omdat het soms dagen kan duren voordat ze hun kind kunnen aanraken. Ook de baby's worden getest op besmetting met het coronavirus.

Een groot telecombedrijf in Spanje heeft nu 200 tablets geschonken aan een ziekenhuis in Madrid, onder meer voor deze moeders, zodat ze hun kinderen op de kraamafdeling kunnen zien en tegen hen kunnen praten.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie weegt het risico van covid-19 niet op tegen de schade als kind en moeder van elkaar gescheiden worden. Daarom wordt aangeraden dat moeders maskers dragen als ze borstvoeding geven.

Moeders Spanje mogen pasgeborene niet meteen vasthouden

Wereldwijd 100.000 coronadoden

Er zijn wereldwijd nu meer dan 100.000 mensen overleden aan het coronavirus. Dat blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins University, die het aantal besmettingen en slachtoffers sinds het begin van de uitbraak bijhoudt.

Ruim 1,6 miljoen mensen raakten tot nu toe besmet met het virus. Het werkelijke aantal besmettingen ligt naar verwachting een stuk hoger. Niet iedereen wordt getest, sommige overheden zijn niet transparant over het aantal besmettingen en ook de manier van tellen is niet overal hetzelfde. Zo worden in Spanje, Italië en de Amerikaanse staat New York geen slachtoffers geteld die buiten het ziekenhuis zijn overleden.

Moskovieten mogen alleen nog met pasje de straat op

Moskou gaat toch digitale pasjes uitgeven om te controleren of mensen het recht hebben om de straat op te gaan. Vrijwillige deelname aan de lockdown in de 12 miljoen inwoners tellende hoofdstad heeft te weinig effect, aldus burgemeester Sobjanin.

De lockdown in Moskou geldt nu bijna twee weken. Inwoners mogen alleen naar buiten om eten of medicijnen te kopen, vuilnis weg te brengen, de hond uit te laten, naar hun werk te gaan als dat niet thuis kan of dringende medische hulp te zoeken. Er is al eerder sprake geweest van invoering van een digitaal pasjessysteem, maar daar werd in eerste instantie van afgezien.

De maatregelen hadden niet het gewenste effect. Het aantal geregistreerde coronabesmettingen in Moskou is gestegen tot 7822. Volgens Sobjanin zijn er veel mensen die zich niet aan de beperkingen houden.

Volgens de officiële statistieken zijn er in Moskou inmiddels 50 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Heel Rusland telt nu 11.917 geregistreerde besmettingen.

Dodental in Turkije loopt op: nu 1062 coronapatiënten overleden

Het dodental als gevolg van het coronavirus in Turkije is vandaag boven de 1000 uitgekomen. Volgens het ministerie van gezondheid stierven in de afgelopen 24 uur 98 mensen, wat het totaal op 1062 brengt. Turkije heeft 80 miljoen inwoners. In totaal zijn er nu 47.029 mensen positief getest op het coronavirus. 2739 mensen liggen in kritieke toestand in ziekenhuizen.

De testcapaciteit is flink uitgebreid. In de afgelopen 24 uur zijn ruim 30.000 testen uitgevoerd. Experts verwachten dat de piek van de verspreiding van het virus rond 20 april bereikt zal zijn. Turkije meldde op 11 maart de eerste besmetting, wat relatief laat was vergeleken met andere landen.

De vakbond voor medisch personeel waarschuwt dat er binnen afzienbare tijd een tekort is aan capaciteit in de ziekenhuizen in Istanbul. Op dit moment is ruim 80 procent van de IC-bedden bezet, claimen zij. De minister van gezondheid meldt iets anders, hij zegt dat de bezetting op 60 procent ligt, en dat er geen zorgen zijn over de capaciteit.

Google en Apple trekken samen op om 'corona-app'

Google en Apple werken samen om corona-onderzoek via smartphones mogelijk te maken. Daarmee wordt het makkelijker voor overheden om apps te maken die mogelijke besmettingen kunnen opsporen. De techbedrijven willen de functionaliteit uiteindelijk volledig inbouwen in het besturingssysteem.

Nederlandse scholieren zeilen wekenlang over oceaan om terug naar huis te komen

25 scholieren die naar Sint-Maarten gingen voor een studieproject op een boot varen nu noodgedwongen met die boot terug naar Nederland. Het vliegtuig was door de coronacrisis geen optie meer. Ze zijn nu al ruim twee weken aan het varen geweest en liggen nu voor de Azoren. "Ik vond het best wel vet, maar ik realiseerde me niet dat ik echt op zee zat, midden op de oceaan."

Noodgedwongen de oceaan oversteken: je ziet alleen maar zee, verder niets

Ouders met vitale beroepen in Oost-Nederland brengen kinderen steeds vaker naar school

In het oosten van het land sturen steeds meer ouders in vitale beroepen hun kinderen naar school. "Wij zien dat de vraag naar opvang op sommige scholen stijgt", zegt Louis van Stiphout, bestuurder van stichting Varietas waar dertig scholen in Twente en Salland onder vallen.

Kwetsbare kinderen en kinderen van ouders met een vitaal beroep mogen naar school worden gebracht, maar veel ouders hielden hun kinderen eerst toch thuis. "Je merkt dat ouders na ruim drie weken de opvang voor hun kinderen niet meer altijd rond krijgen. Opa's en oma's vallen weg en bedrijven vragen inmiddels weer wat meer van hun werknemers", zegt de directeur van een basisschool uit Enschede tegen RTV Oost.

Ook gebeurt het volgens verschillende scholen geregeld dat ouders zonder vitaal beroep hun kind willen brengen. Die leerlingen moeten door scholen worden geweigerd.

Oproep aan artsen: stop met werken als er geen beschermingsmiddelen zijn

Artsenorganisatie KNMG wil niet dat artsen en andere zorgverleners zonder de juiste beschermingsmiddelen hun werk doen. Er is op dit moment schaarste aan bijvoorbeeld mondkapjes. Daardoor zijn de risico's op besmetting met het coronavirus nu te groot, zegt de federatie.

"Een besmetting kan ook voor gezonde mensen grote risico's met zich meebrengen. Hulpverleners die zelf besmet zijn met covid-19 lopen potentieel ook het risico eraan te overlijden of schade op te lopen wanneer de ziekte ernstig zou verlopen", staat in een verklaring van de KNMG. "Daarnaast lopen zij de kans langdurig niet inzetbaar te worden door ziekte, en verhogen zij de kans dat andere patiënten in de zorg besmet raken." Dat laatste brengt de continuïteit van de zorg in gevaar, zeggen de artsen.

"Dit betekent dat aan hulpverleners alleen directe zorg aan patiënten met (vermoedelijk) covid-19 gevraagd mag worden, als zij voorzien zijn van afdoende persoonlijke beschermingsmiddelen. Wat als 'afdoende' geldt wordt bepaald door de richtlijnen van het RIVM."

De organisatie vermoedt dat artsen in situaties van uiterste nood zullen besluiten om toch zorg te verlenen, ook als ze niet genoeg beschermingsmiddelen hebben. Maar daarmee moeten ze "zeer terughoudend" zijn, zegt de KNMG.

Veiligheidsregio Limburg: Duitsers bleven massaal thuis op drukste dag van het jaar

Goede Vrijdag is normaal gesproken de dag bij uitstek voor Duitse 'kooptoeristen' om naar Nederland te gaan, maar vandaag zijn ze massaal thuisgebleven, meldt de veiligheidsregio Limburg Noord. Ze hebben daarmee gehoor gegeven aan oproepen van hun eigen en de Nederlandse overheid om de grens niet over te steken om inkopen te doen.

Duitsers die toch kwamen, zijn aan de grens vaak teruggekeerd, vanwege het ontmoedigingsbeleid van de Koninklijke Marechaussee. Die heeft volgens de veiligheidsregio "dringend doch beleefd" gevraagd naar huis te gaan.

De marechaussee heeft aan de grens wel tientallen boetes uitgeschreven. Het ging daarbij vaak om mensen die openstaande boetes niet bleken te hebben betaald. Ook hebben 22 mensen een bekeuring van 390 euro gekregen omdat zij met meer dan twee personen in de auto zaten.

Een man werd aangehouden omdat hij gezocht werd voor meerdere diefstallen. Hij wordt overgebracht naar de gevangenis om zijn straf uit te zitten.

'Premier Johnson loopt weer'

De Britse premier Boris Johnson is aan de beterende hand. Hij loopt kleine stukjes en heeft met zorgpersoneel gesproken, zegt een woordvoerder van Downing Street.

"Hij heeft met zijn dokters gepraat en het hele medische team bedankt voor de fantastische zorg die hij gekregen heeft."

Johnson mocht gisteren van de intensive care af en verblijft nu op een reguliere verpleegafdeling van het St. Thomas Hospital in Londen.

China komt met nieuwe wet over vee

Het Chinese ministerie van Landbouw heeft een voorlopige lijst gepubliceerd van dieren die geschikt zijn om als vee te houden. Dat meldt CNN. Op de lijst staan onder meer varkens, koeien, schapen, kippen, herten, struisvogels en alpaca's. Soorten die verantwoordelijk kunnen zijn voor de overdracht van het coronavirus van dieren op mensen - zoals schubdieren, vleermuizen en civetkatten - staan niet op de lijst.

Ook honden worden door het ministerie niet genoemd. Als de nieuwe wet wordt aangenomen, zou dat betekenen dat honden in China niet langer als vee (en voor consumptie) gehouden mogen worden. Dierenrechtenorganisaties zien dat als een grote overwinning.

Illegaal bordeel opgerold in Den Haag

In Den Haag is gisteren een illegaal bordeel opgerold, heeft de gemeente vandaag bekendgemaakt. In het pand aan de Heemstraat waren vrouwen aan het werk die normaal gesproken in de Doubletstraat werken, meldt Omroep West. De ramen voor sekswerkers daar zijn op dit moment gesloten.

De politie kreeg eerder deze week een anonieme tip dat er in de woning in de Schilderswijk mogelijk een illegaal bordeel zou zitten. Bij een controle bleken er inderdaad wel erg veel mensen naar binnen te gaan.

Er waren drie kamers in het pand gemaakt waarin vrouwen werkten. De bewoner, een 41-jarige Hagenaar, zat op het moment dat de politie gisteren binnenviel in de tuin.

De drie vrouwen die aan het werk waren, hebben een boete gekregen omdat ze een contactberoep uitvoerden, terwijl dat nu niet mag. Tegen de uitbater is de politie een onderzoek begonnen in verband met het runnen van een illegaal bordeel.

Opnieuw minder IC-bedden bezet

Het aantal Nederlandse coronapatiënten dat op de intensive care verblijft, is 1384. Dat zijn er 33 minder dan gisteren. Dit blijkt uit gegevens van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Het aantal nieuwe patiënten stijgt minder hard, terwijl er meer mensen uitstromen.

Van de 1384 Nederlandse patiënten liggen er 58 op een IC in Duitsland, twee meer dan gisteren. Er zijn 379 mensen overleden en 164 patiënten hebben de IC verlaten.

Het aantal bezette IC-bedden is al een aantal dagen tamelijk stabiel. Gisteren kwamen er negen patiënten bij, maar woensdag nam het aantal coronapatiënten op de intensive care voor het eerst af, met zestien.

De afvlakking betekent niet dat de piek voorbij is, zegt voorzitter Ernst Kuipers. "Dat kunnen we pas over een aantal dagen zien. Het is te vroeg om er definitief iets over te zeggen."

'Nog steeds heel hard aanpoten'

Het coördinatiecentrum zegt de Duitse hulp nog steeds nodig te hebben. "De druk op de Nederlandse IC's is nog steeds erg groot en de ziekenhuizen moeten zich voorbereiden op het langzamerhand opstarten van andere zorg."

Op de IC's merken ze de daling nog niet, zegt voorzitter van de Nederlandse Vereniging van IC-artsen Diederik Gommers. "Het is nog steeds heel hard aanpoten. Ik ben pas gerust als het weer rond de 700 patiënten zitten, zodat we weer de normale, hoge kwaliteit zorg kunnen leveren."

Gratis e-kinderboek over corona

Een gratis e-book met eenvoudige uitleg over het coronavirus is nu ook in het Nederlands beschikbaar. Het boek, bedacht en gepubliceerd door een Britse uitgever, is bedoeld voor kinderen tussen 5 en 10 jaar.

Aan de inhoud werkten medische experts, kinderpsychologen en onderwijzers mee. Het boek is voorzien van illustraties van Axel Scheffler, die eerder het beroemde kinderboek De Gruffalo illustreerde. Geen van de betrokkenen is betaald voor het maken van de uitgave.

Zendmasten vermoedelijk in brand gestoken

De afgelopen dagen is er bij vier telefoonzendmasten in Nederland brand uitgebroken. Dat gebeurde afgelopen nacht in Nuenen, daarvoor al in Beesd, Rotterdam en Deurne.

Directeur Rob Bongenaar van Monet, de vereniging die namens de telecomproviders met gemeenten overlegt over waar nieuwe masten worden geplaatst, zegt dat er een "heel sterk vermoeden" is van brandstichting. Dit is gebaseerd op het feit dat de branden zijn begonnen bij de kabels onderaan de mast.

In het Verenigd Koninkrijk brak al bij twintig zendmasten brand uit. Het land ziet een duidelijk verband met complottheorieën dat 5G zou bijdragen aan de verspreiding van het coronavirus. Experts spreken die theorieën nadrukkelijk tegen.

Gemeente Rotterdam zet camerawagens in voor handhaven coronamaatregelen

Coronaovertreders in Rotterdam lopen het risico gefotografeerd te worden. De gemeente Rotterdam zet tijdens het Paasweekend twee camerawagens in die toezicht houden.

Rotterdam is voor zover bekend de eerste stad die dit doet. De auto's zijn voorzien van 360-gradencamera's, die eigenlijk gebruikt zouden worden tijdens het Songfestival. De camera-auto's gaan bij Rotterdamse parken en pleinen surveilleren op groepsvorming en het houden van 1,5 meter afstand.

Wie zich niet aan de maatregelen houdt, krijgt een boete van 390 euro.

FIFA-baas: voetbal mag geen mensenleven riskeren

Het zou onverantwoord zijn om de voetbalcompetities te hervatten als dit niet 100 procent veilig is. Dat heeft voorzitter Gianni Infantino van de wereldvoetbalbond FIFA laten weten aan de 211 aangesloten bonden.

"Geen wedstrijd of competitie is het waard om een mensenleven te riskeren. Ik kan dit niet genoeg benadrukken", zegt hij. "We moeten langer wachten en geen risico's nemen."

De FIFA-voorzitter zegt ervan overtuigd te zijn dat voetbal op termijn een sleutelrol zal spelen om "mensen weer bij elkaar te brengen wanneer het veilig is".

Beademingsapparaten voor Benedenwindse Eilanden

Een vliegtuig met dertig beademingsapparaten, medicijnen en beschermingsmateriaal is onderweg naar Aruba, Bonaire en Curaçao, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Hiermee kunnen twaalf extra IC-beademingsplekken op Aruba, twaalf op Curaçao en zes op Bonaire worden gemaakt.

Ze zijn ook bedoeld voor mensen uit Sint-Maarten, Sint-Eustatius en Saba. "Als het nodig mocht zijn, kunnen patiënten met de inzet van extra air-ambulances tussen de eilanden vervoerd worden", schrijft het ministerie. Zondag kwam op Sint-Maarten al een medisch transport aan voor twaalf extra IC-beademingsplekken.

Om de medische capaciteit te versterken, zijn ook extra zorgmedewerkers nodig. Daarover worden afspraken gemaakt met een internationaal bedrijf dat medisch personeel uitzendt.

RIVM: minder ziekenhuisopnames en minder doden

Er zijn 225 nieuwe coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Dat meldt het RIVM. Dat zijn minder nieuwe patiënten dan gisteren gemeld: toen ging het om 237 nieuwe ziekenhuispatiënten. Het totaal aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen of opgenomen is geweest, is nu 8197.

Het geregistreerde dodental als gevolg van het coronavirus is volgens het RIVM gestegen met 115. De stijging is kleiner dan gisteren, toen er 148 doden gemeld werden. De patiënten zijn niet allemaal in het afgelopen etmaal overleden: er zit vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat het overlijden wordt gerapporteerd.

"De cijfers van de afgelopen dagen passen nog steeds bij het beeld dat de verspreiding van covid-19 langzamer verloopt dan wanneer er geen maatregelen genomen zouden zijn", meldt het RIVM. Doordat niet alle patiënten getest worden, zijn de werkelijke aantallen in Nederland hoger dan de aantallen die genoemd worden. Het CBS meldde eerder vandaag dat vorige week naar schatting 2000 mensen meer zijn overleden dan gemiddeld.

In totaal zijn nu, voor zover bekend, 2511 mensen in Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat aantal ligt in werkelijkheid hoger, doordat alleen geteste patiënten worden meegerekend als ze overlijden aan de gevolgen van een besmetting.

Het aantal nieuw gemelde besmettingen is 1335. In totaal zijn er nu 23.097 besmettingsgevallen bekend. Ook hiervoor geldt: doordat lang niet iedereen getest wordt, ligt het werkelijke aantal besmettingen hoger.

Rotterdams Zomercarnaval geannuleerd vanwege corona

Het Zomercarnaval in Rotterdam gaat niet door. De deelnemers aan het jaarlijkse festival hebben door de coronacrisis onvoldoende tijd om zich voor te bereiden, laat directeur Guus Dutrieux weten aan Rijnmond. Hij wijst op het maken van de kostuums maar ook de choreografie van de verschillende dansgroepen.

Er is ook een financiële reden om het Zomercarnaval te schrappen: door de coronacrisis is het lastig om sponsors te vinden. Het Zomercarnaval trekt elk jaar ongeveer een half miljoen bezoekers. De editie van dit jaar was al ingekort omdat de Coolsingel in hartje Rotterdam wordt gerenoveerd.

Lijken in Franse opslagloods: naakt in plastic zak in kist

In Frankrijk is ophef ontstaan over een loods waar stoffelijke overschotten worden bewaard van coronapatiënten. Het gaat om een gekoelde hangar op de groothandelsmarkt Rungis, ten zuiden van Parijs. Normaal liggen daar vlees, vis, fruit en groenten. Nu dient de enorme hal ervoor om de mortuaria in Parijs te ontlasten.

"Ik kreeg te horen dat mijn moeder was overleden en dat ik snel iets moest doen: haar lichaam kon niet in het ziekenhuis blijven'', vertelde Fransman Bruno Lefèvre gisteren op de Franse televisie." Hij woont zelf op grote afstand van Parijs. Voor hij het goed en wel telefonisch wilde organiseren, kreeg hij te horen dat het lichaam van zijn moeder al naar Rungis was gebracht.

De rekening voor de ongevraagde verhuizing kwam ook meteen: 159 euro voor de eerste zes dagen dat zijn moeder daar lag en daarna 35 euro voor elke extra dag. Als hij zijn moeder nog een laatste groet wilde brengen, in de hangar: 55 euro. De gekoelde loods wordt dezer dagen namelijk beheerd door een uitvaartbedrijf. Dat zegt kosten te moeten maken voor personeel, bewaking en inrichting. Het bedrijf stelde Lefèvre nog voor om een kleine ceremonie te houden voor zijn moeder. Dat zou dan nog eens 105 euro kosten.

Abnormaal, zegt minister

Lefèvre vindt het een groot schandaal. Hij moest betalen om de tragische dood van zijn moeder af te handelen en heeft sinds haar overlijden niet eens meer afscheid kunnen nemen. Als hij haar lichaam nog even wil zien, moet hij de portemonnee trekken. "In het ziekenhuis wilden ze niet eens haar spullen meegeven om haar aan te kleden. Nu ligt ze in een opslagloods, naakt in een plastic zak in een kist. Ik schaam me dood."

Het verhaal van Lefèvre leidde in Frankrijk tot flink wat commotie. Minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner moest uitleg geven in de Assemblée. "Het lijkt mij abnormaal dat families moeten opdraaien voor de effecten van de quarantainemaatregelen." De overheid zal in ieder geval een deel van de kosten op zich nemen, zei de minister.

Uiteenlopende maatregelen tegen drukte met Pasen

Er zijn grote verschillen in de maatregelen die gemeenten nemen om dit Paasweekend drukte te voorkomen. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS langs de 25 veiligheidsregio's in het land. Veiligheidsregio's zeggen dat ze dit weekeinde drukke plekken extra in de gaten houden, zoals stadsparken, winkelboulevards en populaire fietsroutes. In het noorden van het land worden de minste preventieve maatregelen getroffen.

Wereld Muziek Concours in Kerkrade pas in 2022

Het Wereld Muziek Concours in Kerkrade, normaal goed voor 350 duizend bezoekers, wordt in verband met de coronacrisis verplaatst naar de zomer van 2022. Het is voor zover nu bekend het eerste grote evenement van volgend jaar dat wordt uitgesteld.

Het WMC is een groot muziekfestival dat elke vier jaar plaatsvindt en bijna een maand duurt. Er treden onder meer klassieke orkesten, fanfares en brassbands op met blaasmuziek. Het was de bedoeling dat het WMC volgend jaar op 8 juli zou beginnen, maar het festival wordt nu verplaatst naar 7 juli 2022.

"De coronacrisis zet voor een groot aantal deelnemers een streep door de voorbereidingen", zegt organisator Max Kousen bij 1Limburg. "Ook zeggen veel orkesten dat zij op dit moment inkomsten uit optredens mislopen en daarom niet de middelen hebben om deel te nemen in 2021. Door het festival uit te stellen geven we onze deelnemers meer lucht."

Stijging dodental Spanje opnieuw lager

De stijging van het aantal doden door het coronavirus in Spanje is verder vertraagd. Er zijn de afgelopen 24 uur 605 mensen aan het virus overleden. Het is de tweede dag op rij dat er een kleinere stijging is in het dodental. In totaal zijn er in Spanje 15.843 mensen overleden aan de gevolgen van de ziekte.

Het aantal besmettingen in het land steeg met ongeveer 5000 tot 157.022, het hoogste aantal infecties in Europa. Net als bij het dodental is die toename kleiner dan een dag eerder, toen het aantal besmettingen met 6000 steeg.

Spanje zit al weken in lockdown. Er wordt wel gesproken over het versoepelen van de strenge anti-coronamaatregelen, maar er wordt gewaarschuwd dat dat niet te snel moet gebeuren. "Elke stap richting deëscalatie moet met extreme voorzichtigheid worden genomen", zei vice-premier Iglesias tegen de Spaanse omroep TVE.

Dode op schip in Rotterdam, deel bemanning in isolatie

Op een schip in de Rotterdamse Waalhaven is een dode man gevonden, onderzocht wordt wat de doodsoorzaak is, meldt de politie. Eergisteren werd een man van het schip afgehaald bij wie corona is vastgesteld. Hij is naar een ziekenhuis gebracht.

Op het schip zitten nu 13 zieke bemanningsleden in isolatie, meldt Rijnmond. Er zijn 77 bemanningsleden aan boord van het offshoreschip dat onder de vlag van de Bahama's vaart.

Marechaussee praat in op Duitse toeristen

De marechaussee probeert bij de grensovergangen met Duitsland om Duitsers die naar Nederland willen op andere gedachten te brengen. Veel Duitsers geven geen gehoor aan die oproep en rijden toch Nederland binnen, zoals te zien is in onderstaande video bij Venlo:

Grenscontroles moeten Duitse toeristen ontmoedigen om naar Nederland te komen

De marechaussee kan daar niets tegen doen, want er geldt geen inreisverbod. "We gaan met mensen in gesprek", zegt een woordvoerder. "We adviseren mensen om te keren en terug naar hun eigen land te gaan. Ze luisteren wel, maar rijden dan toch door."

Maar soms heeft het wel effect. "Dat is voor ons het belangrijkste. Iedere auto die keert is er één." De marechaussee blijft de komende dagen teams inzetten op drukke plekken aan de grens.

CBS: vorige week 2000 meer mensen overleden dan gemiddeld

De sterfte in de periode 30 maart tot en met 5 april valt hoger uit dan gemiddeld voor deze periode, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het aantal overledenen wordt geschat op 5100 personen. Dat zijn er in deze week ongeveer 2000 meer dan het weekgemiddelde in de eerste tien weken van 2020.

De hogere sterfte valt volgens het CBS samen met het begin van de corona-epidemie in Nederland. In de afgelopen weken stierven vooral meer ouderen. Met name in gemeenten in Brabant en Limburg zijn meer mensen overleden.

Het CBS baseert zich op het aantal overlijdensberichten dat het bureau tot nu toe heeft ontvangen over week 14. Volgens het CBS brengen de laatste cijfers beter in beeld hoeveel mensen er in totaal zijn overleden aan het virus. Het RIVM registreert alleen mensen die positief getest zijn op het virus, waardoor ook sterfgevallen worden gemist.

In week 12, tussen 23 en 25 maart, overleden 4425 mensen.

Coronapatiënt krijgt plasma met antistoffen tegen corona toegediend

In het Erasmus MC in Rotterdam heeft een coronapatiënt afgelopen woensdag antistoffen toegediend gekregen van iemand die is genezen van de ziekte. De patiënt doet mee aan wetenschappelijk onderzoek dat moet uitwijzen of zo'n behandeling het ziekteverloop gunstig beïnvloedt. Het is voor het eerst dat iemand in Nederland deze behandeling krijgt.

"Er is nu heel veel onderzoek gaande naar manieren waarop we mensen die besmet of ziek zijn zo goed mogelijk kunnen helpen. En een van de dingen waar aan gedacht wordt is een behandeling met antistoffen", zegt wetenschapsredacteur Francien Yntema op NPO Radio 1.

De hoop is dat het plasma met antistoffen het herstel van coronapatiënten bevordert. Eerdere onderzoeken bij SARS-patiënten, suggereren voorzichtig dat toediening van de antistoffen de kans op overlijden verkleint.

"In het buitenland zijn ook wel kleinere groepen patiënten die plasma met antistoffen hebben ontvangen. Het leek wel alsof ze daar goed op reageerden, maar je moet dat op een hele grote schaal onderzoeken om daar echt iets over te kunnen zeggen. We weten nu echt nog niet of het deze patiënten vooruithelpt", zegt Yntema.

Het onderzoek in Rotterdam wordt nog uitgebreid. Ook in Leiden begint in de komende weken een vergelijkbaar onderzoek met antistoffen.

Fietsersbond trekt advies voor 'coronaproof' fietsen in Friesland terug

De Fietsersbond heeft de kaart met routes voor 'coronaproof' fietsen in Friesland teruggetrokken. De organisatie had Friese wegen getipt waarop fietsers elkaar op veilige afstand konden passeren. Bij nader inzien wil de Fietsersbond mensen niet aanmoedigen om vandaag de fiets te pakken.

"Er stonden ook wat langere fietsroutes op en dat vinden we geen goed idee. We sluiten ons aan bij het advies om alleen naar buiten te gaan als dat moet. Voor mensen in Friesland die toch een stuk willen fietsen adviseren we: ga hooguit een rondje om het dorp, maar ga niet 60 kilometer fietsen", zegt een woordvoerder van de Fietsersbond.

SZW en FIOD speuren samen naar fraudeurs coronasteun

De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) werken samen om misbruik van de corona-steunmaatregelen tegen te gaan.

Met die maatregelen zijn maandelijks miljarden euro's gemoeid en ze zijn snel gemaakt, waardoor er minder tijd was om na te denken hoe fraude voorkomen kan worden.

"De kans bestaat dat er misbruik van wordt gemaakt. Daarom hebben de rechercheurs van de Opsporing Inspectie SZW en de FIOD (Belastingdienst) voor het opsporen van dit misbruik de handen ineengeslagen", meldt de Inspectie SZW.

Het opsporen en oppakken van dit type fraudeurs krijgt prioriteit. "Politie, toezichthouders en private partijen ondersteunen met signalen en meldingen de opsporing van misbruik." En het OM streeft ernaar dat verdachten snel voor de rechter komen.

Handhaver Roosendaal mishandeld bij aanspreken groep mannen

Een buitengewone opsporingsambtenaar is gisteravond mishandeld toen hij een groep mannen aansprak bij een voetbalveldje in Roosendaal. Een 37-jarige verdachte is aangehouden.

De handhaver wees rond 19.00 uur, samen met een collega, de groep mannen op het samenscholingsverbod, maar kreeg het al snel aan de stok met een van hen. Bij de schermutseling die ontstond, sloeg de 37-jarige man hem met een vuist in het gezicht.

De verdachte ging ervandoor, maar werd door de politie aangehouden, met gebruik van de wapenstok en pepperspray. Hoe de handhaver eraan toe is, is niet bekendgemaakt.

Burgemeester Han van Midden van Roosendaal noemt het bij Omroep Brabant "volstrekt onacceptabel dat onze mensen worden belemmerd en belaagd tijdens het toezicht op straat".

325 nieuwe doden in België, veel in woonzorgcentra

In België zijn de afgelopen 24 uur 325 nieuwe doden als gevolg van het coronavirus gemeld. Het gaat om bevestigde coronapatiënten en mensen van wie wordt vermoed dat ze het virus hadden. De bevestigde gevallen, 114, lagen in het ziekenhuis. De doden die vermoedelijk besmet waren, lagen in een woonzorgcentrum of thuis. Dat waren er 211, meldt de VRT.

Bovenop dat sterftecijfer komen nog 171 doden in woonzorgcentra, die in de periode 18 tot 31 maart waren te betreuren en nog niet eerder waren meegeteld. Het totale dodental in België komt daarmee op 3019. Opvallend is dat ruim 40 procent van de doden niet werd geteld in het ziekenhuis, maar in verzorgingscentra of elders.

Afgelopen dag werden 462 mensen in het ziekenhuis opgenomen in België, waarmee het totaal op 5610 komt. Er liggen 1278 mensen op de intensive care, iets minder dan gisteren.

België telt nu 26.667 vastgestelde besmettingen met het virus. Dat zijn er 1684 meer dan gisteren.

Studenten beboet in Amstelveen: 'Tijd van waarschuwen is voorbij'

De politie heeft gisteravond zeventien studenten bekeurd op campus Uilenstede in Amstelveen omdat ze zich niet hielden aan de anti-coronamaatregelen. "De tijd van waarschuwen is voorbij. Dat hebben we nu een week, of misschien wel langer, gedaan. Wie nu geen afstand houdt, krijgt een boete van 390 euro. Zondegeld", zegt de politie.

In de flats van Uilenstede wonen 3400 studenten. Het is de grootste wooncampus van Nederland. De studenten wonen vaak in eenheden van veertien personen met een gemeenschappelijke woonkamer.

"Ze beroepen zich erop dat ze dan één huishouden vormen, maar dat is natuurlijk niet zo. Ook voor hen geldt: met niet meer dan drie bij elkaar en anderhalve meter afstand houden", zegt de politie. "Ook al woon je op een unit, je hebt toch allemaal je eigen plekje."

Museumpark afgesloten na samenscholingen

Het Museumpark in Rotterdam is geheel afgesloten omdat er groepen bij elkaar bleven komen. Eerder werden al het plein en de Rozentuin in het park afgesloten, nu het hele park.

"Helaas bleven de samenscholingen van met name jeugdigen zo groot dat de gemeente deze beslissing heeft moeten nemen", twittert een wijkagent.

Aan of in de buurt van het park liggen onder meer Museum Boijmans van Beuningen, de Kunsthal en het Natuurhistorisch Museum Rotterdam.

Havens van Edam en Volendam op slot voor recreatie

Tijdens het paasweekend mogen mensen niet voor hun plezier de havens van Edam en Volendam in- of uit varen. De gemeente plaatst voor beide havengaten een botter om schepen tegen te houden. De maatregel volgt op de oproep van premier Rutte om ook met Pasen zoveel mogelijk thuis te blijven.

De maatregel geldt in ieder geval tot en met het paasweekend. Daarna wordt gekeken of de havens gesloten blijven voor recreatie.

Vader premier Johnson: Britten nu wel van ernst doordrongen

Stanley Johnson, de vader van de Britse premier, heeft zijn dank uitgesproken aan de zorgmedewerkers die de afgelopen dagen zijn zoon hebben behandeld op de intensive care. Hij zegt dat Boris Johnson nu moet uitrusten.

De premier verliet gisteren de intensive care, nadat hij daar maandag naartoe was verplaatst. Zondagavond was hij opgenomen in het ziekenhuis. Hij had toen al ruim een week klachten door het coronavirus. "Ik denk niet dat je kunt zeggen dat hij nu weer buiten gevaar is", zegt vader Stanley tegen de BBC. "Hij heeft tijd nodig. Het lijkt me niet dat je nu kunt opstaan en gelijk naar Downing Street kunt om de leiding weer te nemen zonder herstelperiode."

Volgens Stanley Johnson leidt de ziekenhuisopname van zijn zoon mogelijk ook tot iets goeds. "Ik denk dat het zin heeft gehad. Het hele land realiseert zich nu dit een ernstige crisis is."

Iran versoepelt coronamaatregelen want 'geen werk is geen inkomen'

Kleine bedrijven in het zwaar door corona getroffen Iran mogen vanaf dit weekend weer aan de slag. Ook wordt van twee derde van de ambtenaren verwacht dat ze weer gaan werken, ondanks de vrees van veel Iraniërs voor een tweede coronabesmettingsgolf.

Correspondent Daisy Mohr: "Een vrouw die ik sprak in Teheran vindt het veel te vroeg om de maatregelen te versoepelen. Ze wil zelfs dat haar echtgenoot de komende weken vakantie opneemt, omdat het risico volgens haar veel te groot is."

Maar veel Iraniërs hebben eigenlijk geen keuze. De coronacrisis is voor hen een economische ramp bovenop de bestaande economische malaise en enorme inflatie. "Voor sommigen is het noodzakelijk om weer aan de de slag te gaan, want geen werk is geen inkomen."

Bloedneuzen door coronatests in België

Aan Belgische verzorgingstehuizen worden zo'n 20.000 testkits geleverd om bewoners en personeel te testen op het virus. Maar dat verloopt moeizaam, omdat een foute handleiding werd meegeleverd, schrijft De Standaard.

Daarin staat dat je het staafje diep in de neus moet steken, maar dat is niet de bedoeling. Bij een ziekenhuis in Gent zijn "massaal veel" bloedneuzen gemeld. De directeur van een Antwerps verzorgingstehuis spreekt van een traumatiserende ervaring voor de bewoners.

Mogelijk zijn de tests onbruikbaar, omdat ze op de verkeerde manier zijn afgenomen, waarschuwen wetenschappers in de krant.

Minister Philippe De Backer zegt dat de tests zelf in orde zijn. Hij betreurt het misverstand, zei hij tegen de VRT. Er worden nieuwe handleidingen verstuurd.

Boetes voor 'chillende' jongeren

De politie heeft gisteravond tientallen boetes uitgedeeld aan jongeren die in groepen bij elkaar zaten.

In Bergen op Zoom alleen al werden 42 bekeuringen uitgeschreven. In een recreatiegebied in de buurt van Breda kregen elf jongeren een boete. Zij waren daar aan het "chillen", schrijft de politie op Facebook.

"Ondanks het mooie weer vragen wij met klem om recreatie- en natuurgebieden te mijden", zegt een politiewoordvoerder tegen Omroep Brabant. "Ook voor deze gebieden geldt: maximaal twee mensen - uitgezonderd gezinnen - en anderhalve meter afstand."

In Kloosterveen heeft de politie twee jongeren aangehouden op een skatebaan, meldt RTV Drenthe. Zij stonden daar met een groep van vijftien mensen bij elkaar, maar konden geen identiteitsbewijs tonen. Of de rest van de groep is beboet, is onbekend.

Indiërs zien Himalaya weer dankzij schone lucht

Inwoners in het noorden van India kunnen voor het eerst in decennia weer de Himalaya zien. Normaal gesproken is er in veel delen van India veel smog, wat het uitzicht belemmert.

Door de nationale lockdown is de industrie nu grotendeels stilgevallen. Dat leidt ertoe dat de lucht veel schoner is en mensen in de noordelijke deelstaat Punjab het gebergte weer kunnen zien.

De lockdown duurt tot in elk geval 14 april.

In India zijn voor zover bekend 228 mensen aan het coronavirus overleden, volgens cijfers van de Johns Hopkins Universiteit. 635 mensen zijn hersteld en er zijn 6.771 bevestigde gevallen.

'Coronaproof' fietsen in Friesland

Fietsersbond Fryslân heeft een kaart gemaakt met routes waar je 'coronaproof' kunt fietsen. Op de route zou ruimte zijn om elkaar op veilige afstand te passeren.

"Normaal willen we graag vrijliggende fietspaden als Fietsersbond. Nu zeggen we juist: pak wat meer die polderwegen", zegt Kees Mourits tegen Omrop Fryslân. "Daar moet je inderdaad de ruimte delen, maar die wegen zijn wel breed genoeg om elkaar te kunnen passeren."

De routes zijn door heel Friesland uitgezet. "Het kan nog wel een tijdje duren en het zou toch zonde zijn als we de hele zomer opgehokt zitten. Terwijl er best wel mogelijkheden zijn om een frisse neus te halen op een corona-veilige manier",zegt Mourits.

Dan nog is het zaak om vooral niet in elkaars slipstream te gaan fietsen. Uit onderzoek van de TU Eindhoven en de KU Leuven kwam naar voren dat speekseldeeltjes grote afstanden kunnen afleggen. Volgens de onderzoekers moeten wielrenners bij snel fietsen zeker 20 meter afstand houden en bij rustig fietsen en joggen 10 meter.

FNV: Miljoen mensen buiten de zorg riskeren coronabesmetting op werk

Een miljoen werkenden lopen kans op een coronabesmetting tijdens hun werk, meldt vakbond FNV na een rondgang langs verschillende sectoren. De zorg is niet in de rondgang meegenomen.

"Anderhalve meter afstand houden is cruciaal voor onze gezondheid, nu en in de nabije toekomst. Dat gaat op veel werkplekken nog niet goed, soms zelfs ronduit slecht. Een onacceptabele situatie", zegt vicevoorzitter Kitty Jong. De vakbond zegt "vele honderden klachten" over veiligheid op de werkplek te hebben gekregen.

Er is een rondgang gemaakt langs de distributiecentra, postsortering, schoonmaaksector, luchtvaart en sociale werkplaatsen. Werknemers kunnen niet genoeg afstand houden en er is een gebrek aan beschermende middelen.

In de distributiecentra zijn volgens een schatting van de FNV een kleine 62.000 mensen aan het werk. "De distributiecentra zijn met hun drukte en productienormen niet ingericht op anderhalve meter afstand houden", zegt FNV-bestuurder Handel Mari Martens. "Het is onmogelijk om aan de RIVM-richtlijn te voldoen en ook je productiviteitsnorm te halen. In distributiecentra is de overheid niet aanwezig om te controleren en te handhaven."

'Vleessector waarschuwt voor overschot aan slachtdieren'

Nederlandse boeren raken hun slachtvee niet kwijt door de coronacrisis. De Centrale Organisatie voor de Vleessector waarschuwt dat er vooral in de kalverhouderij grote overschotten dreigen te ontstaan, meldt Trouw. Doordat de meeste horeca-bedrijven gesloten zijn, is de vraag naar kalfsvlees grotendeels weggevallen en de prijs voor kalveren gekelderd. Slachterijen kiezen ervoor om minder dieren te slachten, waardoor slachtrijpe kalveren op de boerderij moeten blijven.

De gevolgen voor de vleessector zijn groot, schrijft de krant. De dieren die normaal gesproken geslacht worden, zijn na twee weken langer op de boerderij minder waard. Doordat ze meer tijd hebben om te groeien, is er voor de grotere dieren ook meer water en voedsel nodig. Ook produceren ze tegen die tijd meer mest en nemen ze meer ruimte in beslag, waardoor dierenwelzijnseisen in het gedrang kunnen komen.

Ook melkveehouders hebben problemen, zegt de vleessector. Zo moet een koe jaarlijks een kalf krijgen om melk te produceren, maar als er minder kalveren worden afgenomen, moeten de melkveehouders meer kalveren zelf houden. Omdat de boeren daardoor meer fosfaat produceren, bestaat het gevaar dat ze zich niet kunnen houden aan de fosfaatwetgeving.

De Centrale Organisatie voor de Vleessector wil een financiële tegemoetkoming voor getroffen kalverhouders, meldt Trouw. De Partij voor de Dieren heeft minister Schouten gevraagd om fokbeperkingen in te stellen.

VN-baas: corona gevaar voor vrede en veiligheid

De coronapandemie bedreigt de internationale vrede en veiligheid, zei secretaris-generaal van de VN Antonio Guterres tegen de Veiligheidsraad. "Het leidt mogelijk tot een toename van sociale onrust en geweld die ons vermogen om tegen de ziekte te vechten sterk ondermijnt."

Risico's die de VN-topman noemde zijn terroristen die een kans zien om toe te slaan, economische instabiliteit, politieke spanningen door uitgestelde verkiezingen en problemen op het gebied van mensenrechten.

Guterres riep de Veiligheidsraad op zich te verenigen bij de aanpak van het virus en zei dat dat essentieel is om de gevolgen van de pandemie voor vrede en veiligheid te verlichten.

Guterres noemt de crisis de zwaarste beproeving van de VN sinds de oprichting eind 1945. "Dit is het gevecht van een generatie, en de bestaansreden van de VN zelf." Het was de eerste keer dat de Veiligheidsraad bijeenkwam, via een beeldverbinding, om over corona te praten.

Guterres (boven, midden), in gesprek met

Jemen meldt eerste coronageval

In Jemen is voor het eerst een besmetting met het coronavirus gemeld. De patiënt in de regio Hadramaut wordt volgens de autoriteiten behandeld voor de ziekte en is stabiel. Verdere details zijn niet bekendgemaakt. In het land zijn al enige tijd maatregelen van kracht om te voorkomen dat het virus zich verder verspreidt. Zo zijn scholen en universiteiten dicht, zijn bruiloften verboden en moeten mensen thuiswerken als het kan.

De Verenigde Naties en een aantal landen waarschuwen al langer voor een uitbraak van het virus in Jemen, waar al jaren een bloedige burgeroorlog woedt. De Wereldgezondheidsorganisatie zei eerder wel dat het weinige internationale reisverkeer naar Jemen het virus mogelijk afremt. Wel werd daarbij opgemerkt dat Jemen een kwetsbare gezondheidssector heeft met weinig capaciteit om het virus te signaleren. Door de burgeroorlog ligt de gezondheidszorg in het land in puin.

Saudi-Arabië, dat leiding geeft aan een internationale coalitie die de Jemenitische regering ondersteunt, kondigde gisteren een eenzijdig staakt-het-vuren af. Mogelijk heeft de uitbraak van het virus in onder meer Saudi-Arabië ook gevolgen voor de strijd in Jemen:

Opnieuw meer nieuwe besmettingen in Duitsland

Het aantal bevestigde coronabesmettingen in Duitsland is de afgelopen 24 uur met 5323 toegenomen. Dat meldt het Robert Koch-Institut, het Duitse RIVM. Daarmee komt het totale aantal infecties in Duitsland op 113.525. Het is de vierde dag op rij dat het aantal nieuwe coronabesmettingen stijgt in het land. Daarvoor was er vier dagen op rij een lichte daling te zien. Het dodental nam sinds gisteren met 266 toe en staat nu op 2373.

'Zorgen over kanker? Bel wél je arts'

Verschillende kankerorganisaties roepen mensen op om bij klachten niet rond te blijven lopen, maar vooral een arts te bellen. Het aantal kankerdiagnoses is de afgelopen weken met zo'n 30 procent gedaald. Onder meer KWF, de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties en het Integraal Kankercentrum Nederland vinden dat een zorgwekkende ontwikkeling.

"Vermoedelijk is men bang besmet te raken met het coronavirus of leeft het idee dat alleen acute zorg geleverd kan worden", schrijven de organisaties in de oproep. "Neem contact op met je (huis-)arts bij zorgen over kanker. Ook als je twijfelt over een bezoek. Bel altijd je dokter als je klachten hebt die je eerst niet had."

Ziekenhuizen gaven eerder deze week al het sein veilig aan kankerpatiënten. Medisch specialisten bellen nu patiënten en huisartsen om ze een op een ervan te overtuigen dat het voor patiënten veilig is om zorg te zoeken.

Geen paasbezoek voor groot deel van Nederland

De meeste mensen spreken in het paasweekend niet af met anderen, blijkt uit een peiling van EenVandaag onder bijna 28.000 leden van het Opiniepanel. Bijna 80 procent geeft gehoor aan het verzoek van premier Rutte om niet op familiebezoek te gaan met Pasen.

Een op de zes mensen gaat dus wel nog op bezoek, maar de meesten van hen zeggen op 1,5 meter afstand te blijven. "We hebben een grote tuin met voldoende zitplaatsen op ruime afstand", schrijft een panellid. 2 procent van de ondervraagden lapt alle regels aan z'n laars: deze mensen gaan op bezoek en zijn niet van plan om afstand te houden.

Winnaars en verliezers

Nederland en Italië hebben beide water bij de wijn moeten doen in het akkoord dat de Europese ministers van Financiën hebben bereikt, schrijft EU-correspondent Bert van Slooten. Er komt een steunpakket van meer dan 500 miljard euro voor de zorg, bedrijven en werknemers in landen die in de moeilijkheden zijn gekomen door de coronacrisis.

Die steun is grotendeels zonder voorwaarden, iets dat Italië heel graag wilde. Maar het woord eurobonds komt niet voor in het akkoord. Nederland is fel tegen gezamenlijke staatsleningen waardoor Italië en de andere zuidelijke landen voordeliger zouden kunnen lenen dan nu. Maar of die eurobonds helemaal van tafel zijn?

'Nederlandse inkoop mondkapjes te traag op gang'

Beddenfabrikant Auping en luchtfilterproducent Afpro kondigden gisteren aan miljoenen mondkapjes te gaan produceren. Betrokkenen zeggen vandaag in NRC dat zij daar al veel eerder mee hadden kunnen beginnen.

Twee weken geleden was al duidelijk dat de productie kon worden opgezet, maar goedkeuring van minister Van Rijn kwam pas afgelopen woensdag. "Dat waren kostbare weken", zegt Afpro-directeur Joost Verlaan in de krant. "We hadden al veel eerder kunnen beginnen, bijvoorbeeld met het maken van afspraken met grondstofleveranciers. Nu hobbel je als Nederland achteraan."

'Meer dan 100.000 coronatests per dag in VS'

In de Verenigde Staten worden nu dagelijks meer dan 100.000 mensen getest op het coronavirus, zei vicepresident Pence op een persconferentie in het Witte Huis. Pence leidt de corona-taskforce van de Amerikaanse regering.

Volgens president Trump zijn er nu in totaal meer dan 2 miljoen mensen in de VS getest. "We hebben het beste testsysteem van de hele wereld", stelde hij. De president zei ook dat er in zijn land nu wordt geëxperimenteerd met negentien verschillende behandelingen voor covid-19 en dat er nog eens 26 andere therapieën in de startblokken staan om ook getest te worden.

Volgens de laatste cijfers van de Amerikaanse Johns Hopkins University is bij 466.033 mensen een coronabesmetting vastgesteld, van wie er 16.690 zijn overleden. Vooral de staat New York is zwaar getroffen door het virus

Hoekstra tevreden naar bed

Minister Hoekstra van Financiën is zeer tevreden over het financiële noodpakket van 500 miljard euro dat de eurolanden vanavond met elkaar hebben afgesproken. Landen die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis kunnen een beroep doen op het geld.

Volgens Hoekstra kunnen ze met de miljarden heel veel doen om de gezondheidszorg en het midden- en kleinbedrijf te ondersteunen. Hij is ook blij dat er geen eurobonds komen. De discussie over deze gemeenschappelijke Europese obligaties, waartegen minister Hoekstra zich fel verzet, wordt later gevoerd.

Minister Hoekstra over akkoord Eurogroep met miljardenpakket coronacrisis

Welkom in dit nieuwe liveblog

We gaan verder in dit nieuwe blog, met regelmatige updates. Lees hier het liveblog van gisteren (donderdag 9 april) terug.