NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Akkoord Eurogroep over miljardenpakket coronacrisis • Johnson van de IC af

 • Het aantal patiënten op de IC is stabiel
 • Het RIVM meldt dat er minder nieuwe coronapatiënten zijn opgenomen (geweest): 237 tegenover 308 gisteren. Het dodental als gevolg van het virus is gestegen met 148, tegenover 147 gisteren
 • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente. Hier vind je de laatste cijfers.
 • Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het virus.
Liveblog gesloten
 • Nieuw liveblog

  Dit liveblog is gesloten. We gaan hier verder met al het coronanieuws.

 • Hoekstra tevreden over akkoord

  Minister Hoekstra toonde zich na afloop zeer tevreden. "We gaan heel veel doen op het gebied van volksgezondheid en we gaan dingen doen voor het midden- en kleinbedrijf via de Investeringsbank", zei hij.

  Ook komt er geld beschikbaar uit een noodfonds, het al bestaande Europees Stabilisatie Mechanisme. Landen kunnen daar een beroep op doen om de kosten voor de gezondheidszorg als gevolg van de corona-pandemie te betalen.

  Voor economische doelen kan ook geld worden geleend, maar dan kunnen daar voorwaarden aan worden gesteld. Bijvoorbeeld dat een land bezuinigingen doorvoert, aldus Hoekstra. "En ook heel belangrijk, die eurobonds waar wij tegen zijn, komen er niet."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Minister Hoekstra over het akkoord
 • Eurolanden bereiken akkoord over 500 miljard aan steun; geen eurobonds

  De ministers van Financiën van de negentien eurolanden hebben een akkoord bereikt ter waarde van ruim 500 miljard euro aan financiële steun aan landen die zwaar zijn getroffen door de coronacrisis. Volgens de Franse minister Le Maire is dit geld direct beschikbaar. Het geld is onder meer bedoeld voor "banen, bedrijven en overheden".

  Een groot deel, tot maximaal 240 miljard euro, komt uit het Europees Stabilisatie Mechanisme, het al langer bestaande noodfonds waar meer dan 400 miljard euro in zit. Volgens het akkoord kunnen landen gebruikmaken van miljardenkredieten uit het fonds tot de coronacrisis voorbij is. Le Maire zei dat daarbij "lichte voorwaarden" gelden. Na de crisis moeten alle eurolanden zich weer houden aan de regels voor versterking van hun economische en financiële grondslagen.

  Daarnaast komt er een garantiefonds van 200 miljard euro voor ondernemerskredieten van de Europese Investeringsbank. Verder komt er een fonds van 100 miljard voor arbeidstijdverkorting. Details daarover moeten nog uitgewerkt worden.

  Geen eurobonds

  In het akkoord is ook sprake van "nieuwe financiële instrumenten", maar daarmee worden geen eurobonds bedoeld. De discussie over deze gemeenschappelijke Europese obligaties, waar minister Hoekstra zich fel tegen verzet, zal later worden gevoerd.

  Het pakket kwam vandaag tot stand na stevige onderhandelingen tussen de hoofdrolspelers Italië, Nederland, Spanje, Frankrijk en Duitsland. Minister Hoekstra spreekt van een goede uitkomst, zijn Franse collega Le Maire van een "uitstekend" akkoord, het belangrijkste in de geschiedenis van de Europese Unie.

 • Doden New York opnieuw hoog, maar kantelpunt lijkt in zicht

  In de staat New York is het aantal coronadoden voor de derde dag op rij hoog, terwijl het aantal ziekenhuisopnames afneemt. Er zijn 799 nieuw geregistreerde doden, die optellen tot een totaal van 7000. Dat vormt een groot contrast met het positieve nieuws over het relatief lage aantal ziekenhuisopnamen: 200 afgelopen in een etmaal, tegen zo'n 1000 per dag vorige week.

  Die tegengestelde signalen leiden ertoe dat de gouverneur Cuomo spreekt van een afgevlakte besmettingscurve, maar de bevolking ook waarschuwt nu vooral niet te verslappen. "Het is goed nieuws. Maar nee, je kan niet relaxen nu."

  De piek in het aantal doden is volgens Cuomo een "vertraagde" vertaling van de besmettingsgolf eerder in de coronacrisis. Tot nu toe moesten 18.200 mensen worden opgenomen. Nu gaat het de goede kant op, zei burgemeester Bill de Blasio van New York, die zijn hoopvolle woorden wel met heel veel voorzichtigheid omgaf. "We hebben een kans verandering te gaan zien in mei of juni als we er heel erg hard aan werken."

  Op Hart Island, in New York, is een tijdelijke begraafplaats ingericht. Hier komen ongeïdentificeerde en niet-geclaimde lichamen terecht:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Tijdelijke graven voor vele coronadoden in New York
 • Akkoord Eurogroep binnen handbereik; discussie eurobonds wordt later gevoerd

  Bronnen rond de Eurogroep zeggen dat er een tekst ligt waar de ministers van de vier grote landen en Nederland het over eens zijn geworden. Nederland kan met de tekst leven. Naar verluidt zouden alle punten waar minister Hoekstra zich hard voor heeft gemaakt erin staan.

  Sinds het eind van de middag onderhandelen Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië en Nederland over een financieel hulppakket voor landen die getroffen zijn door het coronavirus. Het gaat vooral over de vraag of en onder welke voorwaarden uit het speciale noodfonds ESM geleend kan worden. Nederland wil dat er niet al te moeilijk wordt gedaan over geld dat bestemd is om de medische gevolgen van de virusuitbraak te bestrijden, maar verzet zich tegen het lenen van geld zonder voorwaarden als dat gebruikt gaat worden voor economische wederopbouw na de coronacrisis.

  Nu moeten de andere landen nog instemmen met het akkoord. Volgens verschillende bronnen is er geen afspraak gemaakt over de zogenoemde euro- of coronabonds (gemeenschappelijke staatsleningen). Die discussie wordt verplaatst naar een later stadium.

 • Kat Lucy verstoort live-gesprek correspondent Sander Van Hoorn

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Kat Lucy verstoort live-gesprek correspondent Sander Van Hoorn
 • Kamer gaat vaker vergaderen, ook over andere zaken dan corona

  De Tweede Kamer gaat weer vaker vergaderen, ook over niet-corona-gerelateerde onderwerpen. Dat schrijft kamervoorzitter Arib in een brief aan alle Kamerleden. Sinds het uitbreken van de coronacrisis ligt het parlementaire werk grotendeels stil. De afgelopen tijd zijn er bijna alleen debatten geweest over de bestrijding van het virus.

  Arib schrijft dat er voortaan weer wetgevings- en notaoverleggen worden gehouden, waarin Kamerleden moties kunnen indienen. Verschillende ruimtes in het Kamergebouw zijn geschikt gemaakt om op afstand van elkaar te kunnen zitten.

  De voorzitter schrijft dat de verruiming niet onbeperkt is vanwege de voorbeeldfunctie van het parlement. Nederlanders is namelijk gevraagd om zoveel mogelijk thuis te werken. "Het is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om steeds opnieuw af te wegen wat behandeld moet worden en wat kan wachten."

  De Tweede Kamer werkt vanwege de crisis ook door in het meireces, schrijft Arib. Dat is van 24 april tot en met 11 mei.

 • Joggende en zingende presidenten in Afrika om coronacrisis

  De 70-jarige president Museveni van Uganda roept zijn landgenoten op hun conditie binnenshuis op peil te houden en geeft het goede voorbeeld. Terwijl zijn ambtsgenoot Weah van Liberia zijn volk een hart onder de riem steekt met een videoclip.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Joggende en zingende presidenten in Afrika om coronacrisis
 • Minister Hoekstra onderhandelt apart met Italië, Spanje, Frankrijk en Duitsland

  Het formele overleg tussen de Europese ministers van Financiën over de ondersteuning van zwaar getroffen landen is nog steeds niet begonnen. Minister Hoekstra onderhandelt apart met de ministers van Italië, Spanje, Frankrijk en Duitsland over een tekst die aan de overige leden van de Eurogroep kan worden voorgelegd.

  Nederland, Duitsland en een aantal andere landen zijn tegen de uitgave van eurobonds. Zuid-Europese lidstaten van de Eurogroep zijn daar voor. De verwachting is nu dat rond 21.30 uur de vergadering van alle negentien landen begint.

 • OPEC en Rusland beëindigen olieprijzenoorlog en willen productie verlagen

  De OPEC, Rusland en andere olieproducerende landen gaan de olieproductie verlagen met meer dan 10 procent. De olieprijs is ingestort door de coronacrisis en een prijzenoorlog tussen Rusland en OPEC-leider Saudi-Arabië.

  De dagelijkse olieproductie moet met 10 tot 11 miljoen vaten wordt teruggebracht om de verminderde vraag op te vangen en de prijs op te krikken. De productiebeperking geldt mogelijk tot 2022.

  De OPEC wil ook andere olieproducerende landen overhalen mee te doen, waaronder de Verenigde Staten, Canada, Brazilië en Noorwegen. Rusland zou erop staan dat de VS meedoet. Die landen zouden samen nog eens vijf miljoen vaten moeten inleveren. Op de G20-top van energieministers van vrijdag zouden beslissingen kunnen vallen.

  Na de bekendmaking van het OPEC-besluit daalde de olieprijs tot 32 dollar voor een vat Brent-olie, na eerder vandaag nog met 10 procent te zijn gestegen. De oliemarkt lijkt geschrokken van de enorme impact van de coronacrisis op de olievraag en de verhoudingsgewijs magere inzet van de OPEC.

 • Boris Johnson is van de intensive care

  De Britse premier Boris Johnson is van de intensive care af. Hij is naar eigen zeggen "extreem goed gehumeurd".

  Johnson werd zondagavond opgenomen in het ziekenhuis. Hij had toen al ruim een week klachten van het coronavirus.

  Maandag werd hij overgeplaatst naar de IC. Hij heeft wel zuurstof toegediend gekregen, maar volgens Downing Street 10 is hij niet beademd.

  Johnson ligt nog wel in het ziekenhuis. Hij zit nog in de beginfase van zijn herstel, aldus een verklaring, en wordt nauwlettend in de gaten gehouden.

 • Merkel spreekt zich uit tegen eurobonds

  De Duitse bondskanselier Merkel verwerpt het voorstel van Italië om de reparatie van de economische schade door de corona-uitbraak te financieren met eurobonds. Dat zijn obligaties die door de landen in de eurozone gezamenlijk worden uitgegeven. Ze heeft haar standpunt vandaag besproken met de Italiaanse premier Conte. Italië en Frankrijk zijn de belangrijkste voorstanders van de uitgave van eurobonds.

  "We zijn het erover eens dat er in Europa, dat door een van zijn moeilijkste perioden gaat, dringend behoefte is aan solidariteit. Duitsland is vastbesloten solidariteit te tonen. Over de instrumenten die daar geschikt voor zijn, bestaan verschillen van mening. U weet dat ik geen voorstander ben van een gezamenlijke schuld." Ze zei ook dat er andere manieren zijn om solidair te zijn en dat ze het vertrouwen heeft dat er een goede oplossing komt.

  De Europese ministers van Financiën praten vanavond over de financiering van het economisch herstel. Nederland en andere noordelijke landen van de eurogroep zijn net als Duitsland tegen eurobonds.

  Ook de voorzitter van de Europese Centrale Bank, Christine Lagarde, pleitte vandaag voor het inzetten van andere instrumenten. "Ik vind niet dat we ons op coronabonds moeten blindstaren", ze ze in Le Parisien.

 • Zomerstop GTST gaat eerder in

  Het seizoen van Goede tijden, slechte tijden stopt dit jaar eerder dan de bedoeling was. De laatste aflevering is vanwege de coronacrisis al op 28 mei te zien. Dat heeft actrice Caroline de Bruijn bekendgemaakt op het Instagram-kanaal van de RTL-soap. De laatste aflevering van dit seizoen stond eigenlijk eind juni gepland.

  "Jullie weten het vast allemaal al, maar onze opnames liggen al een paar weken stil. Ook wij moeten ons aan de regels houden", zegt De Bruijn in een videoboodschap. "In de afgelopen weken hebben we met zijn allen heel hard nagedacht of er misschien toch een creatieve oplossing te bedenken is om te kunnen gaan draaien. Maar door de beperkingen die op dit moment gelden en die vast ook nog wel enige tijd van kracht zullen zijn, is dit eigenlijk niet mogelijk."

 • Coronavragentest op Thuisarts op gezondheidsklachten te beoordelen

  De medische informatiesite Thuisarts heeft een test op zijn website gezet met vragen over corona. Aan de hand van vier vragen wordt beoordeeld of iemand gezondheidsklachten heeft die bij corona passen. Daarna volgt een op de antwoorden toegespitst advies.

  De corona-vragentest is gemaakt door het Nederlands Huisartsen Genootschap, de vereniging van huisartsen in Nederland.

 • Bravis Ziekenhuis verviervoudigt testcapaciteit: 'bizar veel'

  In het laboratorium in het Bravis Ziekenhuis in Roosendaal kunnen de komende tijd veel meer coronatests worden gedaan dan de afgelopen periode, dankzij een nieuw apparaat. "We kunnen wel 2000 tests per dag doen. Dat is landelijk gezien bizar veel", zegt Bram Diederen, arts-microbioloog en directeur van het lab tegen Omroep Brabant.

  Voorheen konden er ongeveer 500 monsters per dag worden onderzocht. Het duurde twaalf uur voor de uitslag bekend was. Met het nieuwe testapparaat kunnen 1500 buisjes meer worden afgenomen. Een uitslag waaruit blijkt of iemand besmet is met het coronavirus volgt al na vier uur.

  Diederen is heel blij met de nieuwe aanwinst. "Het grote voordeel is dat je nu veel meer monsters kunt testen en dat het personeel minder handelingen hoeft te verrichten. Alles wat normaal in het laboratorium werd gedaan om het coronavirus op te sporen is nu bijna helemaal overgenomen door één apparaat."