liveblog

EU-top over coronageld geschorst • De Jonge: apps kern van nieuw testbeleid

liveblog gesloten

Dit liveblog is gesloten, we gaan verder in een nieuw liveblog

We gaan verder in een nieuw liveblog, met regelmatige updates.

Wuhan na elf weken uit de lockdown

De lockdown in Wuhan, de Chinese stad waar eind vorig jaar de eerste besmetting van het coronavirus werd vastgesteld, is officieel voorbij. Vanaf middernacht lokale tijd mogen inwoners die geen klachten hebben de straat weer op.

Na bijna drie maanden kunnen ze zich weer vrij bewegen en de stad in- en uitreizen zonder officiële toestemming. Wel moeten de inwoners een app op hun telefoon hebben, meldt persbureau AP. Daarmee houdt de regering iemands gezondheid in de gaten en of er recent contact is geweest met een besmet persoon.

Maatregelen zoals het dragen van een mondkapje, temperatuurcontroles en beperkte toegang tot bepaalde plekken blijven wel van kracht. Het einde van de lockdown werd ingeluid met een lichtshow op bruggen en gebouwen langs de Jangtsekiang-rivier.

Wuhan viert einde lockdown met lichtshow

Marineminister VS stapt op vanwege taalgebruik

De Amerikaanse minister voor Marine, Thomas Modly, heeft ontslag genomen, melden bronnen van persbureau AP. Dat gebeurde enkele uren nadat hij zijn excuses had aangeboden voor het beledigen van de voormalige kapitein van het vliegdekschip USS Theodore Roosevelt, Brett Crozier.

Vorige week smeekte Crozier zijn superieuren om het grootste deel van zijn bemanning aan land te mogen zetten, vanwege een corona-uitbraak op zijn schip. Dat mocht, maar de brief waarin hij dit vroeg, lekte uit. Modly gaf de kapitein de schuld van dat lek en ontnam hem het commando. De bemanning was het daar niet mee eens en scandeerde zijn naam toen hij het schip verliet.

Modly vloog daarna naar Guam, waar de Roosevelt ligt afgemeerd, om de bemanning toe te spreken. Daarbij zei hij dat Crozier "te naïef of te stom" was om het commando te voeren. Gisteravond bood hij zijn excuses aan, maar de kritiek op zijn uitlatingen hield aan.

Bleiben Sie bitte zu Hause

Om Duitse toeristen die het land in willen op het laatste moment op andere gedachten te brengen, zijn langs de Duits-Nederlandse grens deze elektronische borden geplaatst:

De tekst wijst toeristen erop dat ze alleen naar Nederland moeten reizen als dat strikt noodzakelijk is. Afgelopen weekend bleek dat in Limburg op sommige plekken veel Duitse toeristen waren. Om verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk te beperken wordt toeristen met klem geadviseerd om thuis te blijven, vooral met het oog op het naderende paasweekend.

Autoverzekeraar verlaagt premie omdat er minder schade is

Verzekeraar Promovendum verlaagt tijdelijk de premies voor autoverzekeringen. "Het is stil op de weg. We werken massaal thuis", staat in een e-mail aan de klanten. "Hierdoor zien we het aantal autoschades afnemen. Daarom verlagen wij tijdelijk de autopremie."

Klanten betalen over de maanden mei en juni 10 procent minder. Het te veel betaalde bedrag wordt in juli teruggestort.

Hoe apps het contactonderzoek van de GGD moeten overnemen

Het kabinet wil de verspreiding van het coronavirus tegengaan door speciale apps in te zetten. Hoe dat werkt en wat dit kan betekenen voor onze privacy lees in je dit artikel:

Dodental in Frankrijk nu boven de 10.000

Na Spanje, de VS en Italië zijn nu ook Frankrijk meer dan 10.000 coronapatiënten overleden. Vandaag maakten de Franse autoriteiten bekend hoeveel mensen er zowel in ziekenhuizen als in verpleeghuizen zijn overleden. Het dodental steeg van 8911 op maandag tot 10.328 vandaag.

Deze forse stijging is deels te wijten aan de vertraging van de gegevenstoevoer uit verpleeghuizen, zei het hoofd van de Franse gezondheidsautoriteit Jérôme Salomon. Vanuit deze zorginstellingen werden 820 extra sterfgevallen gemeld. In ziekenhuizen kwamen de afgelopen 24 uur 597 coronapatiënten om het leven, schrijft dagblad Le Monde.

Meer dan 30.000 mensen in Frankrijk worden in het ziekenhuis behandeld voor covid-19. Daarvan liggen 7131 personen op de intensive care. "We hebben de piek nog nog niet bereikt", waarschuwt Salomon.

EU-onderhandelingen over coronagelden geschorst

De onderhandelingen tussen de EU-ministers van Financiën over maatregelen om de coronacrisis te bestrijden, liggen stil. De vergadering werd aan het begin van de avond afgebroken, waarna er in kleine groepjes werd gebeld om te kijken of er alsnog een akkoord uit de bus kan rollen. De bedoeling is om rond 22.00 uur verder te gaan, maar het is nog allerminst zeker of dat lukt.

Nederland verzet zich tegen de wens van met name Spanje, Frankrijk en Italië om het toch over de Europese staatsleningen, zogenoemde eurobonds, te hebben. Frankrijk heeft voorgesteld om het onderwerp op de EU-top van regeringsleiders later deze week te bespreken. Nederland is daartegen en wil nu besluiten om het voorlopig niet over eurobonds te hebben.

Verder is er geen overeenstemming over de inzet van het crisisfonds, het Europees Stabilisatiemechanisme. Nederland is bereid om geld uit dit fonds beschikbaar te stellen om medische nood op korte termijn op te lossen. Landen die voor herstel van de economie uit deze pot willen lenen, moeten aan de gebruikelijke voorwaarden voldoen, zoals het op orde brengen van de begroting en bezuinigen. Italië verzet zich fel tegen die eis en wil dat aan leningen geen enkele voorwaarde wordt gesteld.

Vooralsnog laten Finland en Oostenrijk de Nederlandse minister van Financiën Hoekstra de kastanjes uit het vuur halen en voert Nederland het verzet aan.

Zo vergadert minister Hoekstra nu; in zijn kantoor, voor de webcam

Zo werken die apps tegen corona, legt minister De Jonge uit

'Je kunt een signaal krijgen dat je in de buurt was van iemand die besmet is'

Seksspeeltjesverkoper: 100 procent meer verkocht

Gouden tijden voor seksspeeltjesverkoper: 'We hebben honger'

ING: economie krimpt met 6 tot 8 procent

De Nederlandse economie krimpt dit jaar met 6 à 8 procent. Economen van ING verwachten dat, een vooruitzicht dat even somber is als het slechtste scenario dat het Centraal Planbureau onlangs presenteerde. Dat kwam uit op een krimp van 7,7 procent.

Wat mag Nederland doen met online data van burgers?

Apps worden de nieuwe kern van het testbeleid in Nederland, zei minister De Jonge op de persconferentie over de coronacrisis. Zolang de privacy maar gewaarborgd blijft, benadrukte hij wel.

In dit artikel lees je hoe landen als Duitsland, Israël, China en Rusland dit soort apps al gebruiken. Ook vertellen deskundigen hoe nuttig of wenselijk ze zijn. Nieuwsuur zocht eerder uit hoe ver Nederland mag gaan met het gebruik van online data van burgers om het virus te bestrijden.

In deze video zie je wat de Nederlandse overheid mag doen met onze gegevens (best veel) en wat de Israëlische overheid al doet (nog veel meer):

Kabinet sluit niet uit dat app verplicht wordt

Op de persconferentie kwamen veel vragen over de aangekondigde apps om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Vooral over de app die informatie doorgeeft of een persoon in de buurt is geweest van een coronapatiënt.

Het kabinet sluit niet uit dat deze app verplicht kan worden. "Die app biedt ook oplossingen, dat allerlei mensen heel snel weten dat iemand corona heeft, of het niet blijkt te hebben", aldus Rutte. De app vervangt eigenlijk het brononderzoek van de GGD.

Deskundigen van het RIVM zeggen dat er nagedacht kan worden over het terugdraaien van de strenge coronamaatregel als er intensief brononderzoek is gedaan. Premier Rutte benadrukt dat zo'n app in dit geval uitkomst kan bieden.

De komende weken wordt de werking van de apps onderzocht. Voor 28 april is er nog geen duidelijkheid over. "De privacy moet wel gewaarborgd worden", aldus Rutte.

De persconferentie van Rutte en De Jonge

Terugkijken: persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge

De Jonge: apps vormen nieuwe kern van testbeleid

Het kabinet wil fors inzetten op apps om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, zei minister De Jonge op de persconferentie. "Twee apps vormen straks de kern van het nieuwe testbeleid", maar hij benadrukt dat er nog wel onderzoek wordt gedaan. "Alleen als de privacy gewaarborgd is, gaan we dit doen."

De apps zijn bedoeld om het werk van de GGD te ondersteunen. De Jonge: "Een app vertelt je bijvoorbeeld of je in de buurt bent geweest van een andere gebruiker die besmet blijkt te zijn. Je krijgt dan het advies om binnen te blijven en je krijgt het verzoek om een tweede app te gebruiken, waarmee je makkelijk contact kunt houden met een dokter in de buurt. Het is testen, het is traceren en vervolgens van huis uit rapporteren."

Het onderzoek naar de apps moet binnen enkele weken klaar zijn.

Rutte: terug naar normaal is zaak van de lange adem

Er wordt al wel nagedacht over de toekomst en wanneer het tijd is om maatregelen te versoepelen. Maar "terug naar normaal is een zaak van de lange adem." Dat kan alleen in gang worden gezet als iedereen zich aan de regels blijft houden, benadrukt de premier. "De kans op een begin van normalisering is groter als we ons allemaal aan de regels houden".

Rutte: voorlopig geen versoepeling van coronamaatregelen

Rutte is trots op Nederland: 'Hou vol'

Premier Rutte is er trots op dat de meeste Nederlanders zich goed aan de coronamaatregelen houden. De premier doet opnieuw een oproep aan Nederlanders om niet losser met de regels om te gaan. "Een grotere fout kunnen we niet maken. Anders is alles in no time tenietgedaan. Hou dit vol." Hij zegt dat iedereen zo veel mogelijk moet thuisblijven, ook met Pasen.

Persconferentie begonnen

Het kabinet is zojuist begonnen met de persconferentie over de coronacrisis. Deze is bij de NOS te volgen in deze livestream, via NPO 1, NPO Nieuws, NPO Start, NPO Radio 1, NOS Facebook en het YouTube-kanaal.

Opnieuw veroordelingen voor 'coronaspugers'

De politierechter in Amsterdam heeft een 31-jarige man tot een celstraf van vier maanden veroordeeld, omdat hij gedreigd heeft agenten te besmetten met corona. Toen agenten hem wilden aanhouden voor huiselijk geweld riep hij: "Ik ga mijn mond tot bloedens bijten en jullie corona geven". De agenten deden hem daarom een spuugmasker op. Daar werd later inderdaad bloed in aangetroffen. Ook bedreigde hij twee arrestantenverzorgers met een mes.

Een 36-jarige man uit Amsterdam is eerder op de dag veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes weken. De man had een supermarktmanager bedreigd. Toen agenten daarop afkwamen, spuugde hij naar een van hen. Hij heeft niet gedreigd met corona, toch rekent het Openbaar Ministerie het de man zwaar aan dat hij juist in deze coronacrisis naar een agent heeft gespuugd.

Eerder werden al een 'coronaspuger' en een 'coronahoester' veroordeeld:

KNVB wil competities desnoods zonder publiek uitspelen, korfbalbond houdt hoop op finale

De KNVB heeft de clubs in het betaalde voetbal laten weten dat het de competities van de eredivisie en eerste divisie wil afmaken, ondanks de coronacrisis. Bij akkoord van het RIVM en de overheid mikt de KNVB op een volledige hervatting in het weekend van 19, 20 en 21 juni, vrijwel zeker zonder publiek. De KNVB deelt het standpunt van de UEFA. Een aantal clubs, zoals Ajax, AZ en PSV, zijn tegen.

En de Nederlandse korfbalbond (KNKV) houdt nog steeds hoop dat de finale van de Korfbal League dit jaar - op welke manier dan ook - door kan gaan. De bond gaat daarover met de betrokken clubs in overleg.

11 miljoen euro steun voor lokale journalistiek

Huis-aan-huisbladen en lokale publieke omroepen die door de coronacrisis in de problemen zijn gekomen, kunnen steun krijgen uit een tijdelijk fonds. Minister Slob (Media) stelt daarvoor eenmalig 11 miljoen euro beschikbaar. Het gaat om bedragen tussen de 4000 en enkele tienduizenden euro's.

New York meldt hoogste aantal doden in een dag tijd

Het aantal overleden coronapatiënten in de Amerikaanse staat New York is in een dag gestegen met 731 tot 5489. Dat is volgens gouverneur Cuomo de grootste stijging in een dag tijd sinds het begin van de uitbraak. In de stad New York zijn inmiddels 3202 mensen overleden aan covid-19.

In de Verenigde Staten is het dodental opgelopen tot boven de 11.000. Er zijn 370.000 bevestigde besmettingen, het hoogste aantal van alle landen wereldwijd.

Een coronapatiënt in New York wordt afgevoerd naar het ziekenhuis

'Europese ministers zetten 250 miljard euro opzij voor coronacrisis'

De EU-ministers van Financiën reserveren 250 miljard euro voor de bestrijding van de coronacrisis uit de pot van het Europees Stabilisatiemechanisme (ESM), hebben bronnen tegen de NOS gezegd.

Spanje zou op die manier 28 miljard euro kunnen krijgen en Italië 39 miljard euro. Dat geld moet specifiek gebruikt worden voor met name de medische gevolgen van de coronacrisis. Als landen meer geld willen, dan gelden voorlopig de oude regels: eerst bezuinigen en de begroting op orde brengen.

De ministers praten vanavond in een videoconferentie over bestrijding van de coronacrisis. Nederland zal zich met hand en tand verzetten tegen het uitgeven van euro- of coronabonds.

107-jarige Cornelia overleeft coronavirus

Regionale omroep Rijnmond schrijft dat de 107-jarige Cornelia Ras in Sommelsdijk het coronavirus heeft overleefd. "We dachten eerlijk gezegd niet dat tante Cor het zou halen", zegt een nichtje tegen Rijnmond. De familie is dolgelukkig dat hun tante te horen heeft gekregen dat ze is genezen.

Alleen onder deze voorwaarden kunnen coronamaatregelen worden versoepeld

Er moet worden gewacht met het versoepelen van anti-coronamaatregelen tot aan een aantal specifieke voorwaarden is voldaan. Dat adviseert het zogenoemde Outbreak Management Team (OMT) van het RIVM aan het kabinet, de belangrijkste raadgever van de regering in de coronacrisis.

De 'transitiestrategie', kan pas beginnen als aan vijf voorwaarden voldaan is. Die worden opgesomd in de brief met het advies die het ministerie van VWS heeft gekregen en waarover de NOS beschikt.

2000 Nederlanders vanuit buitenland teruggevlogen naar huis

Tot nu toe zijn met de door Buitenlandse Zaken georganiseerde repatriëringsvluchten zo'n 2500 mensen naar Nederland gebracht. Het gaat om 2000 Nederlanders en 500 andere EU-burgers, zei minister Blok voorafgaand aan het crisisoverleg van het kabinet vanavond. De komende dagen worden nog eens 2500 mensen naar huis gevlogen. "Onder meer vluchten uit Peru, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika."

Blok ging ook in op de situatie in Marokko, dat de grenzen op 20 maart heeft gesloten terwijl er nog zeker honderden Nederlanders zijn. Er is op allerlei manier contact met het land, maar van repatriëring lijkt voorlopig geen sprake. Volgens de minister ligt dat niet aan eventuele slechte verhoudingen tussen Nederland en Marokko. "Ook andere landen lopen ertegenaan."

Het ministerie van Buitenlandse Zaken sluit morgen de webpagina waar gestrande Nederlandse reizigers zich kunnen melden. Er komen nog maar heel weinig meldingen binnen. Het telefoonnummer +31247247247 blijft wel bereikbaar.

Corona zet zorg op IC's nog maanden onder druk

Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg verwacht op grond van de huidige in- en uitstroomcijfers dat het aantal coronapatiënten op de IC's de komende periode doorstijgt naar een "plateau" van ongeveer 1700. Die situatie zal mogelijk maanden zo blijven. Dat betekent ook dat de druk op het personeel nog maanden heel hoog zal zijn.

Alleen als de instroom afneemt, zal dat plateau lager komen te liggen. Daarom zijn we er ontzettend voor om de maatregelen om verspreiding tegen te gaan in stand te houden, zei Kuipers.

In deze grafiek met de nieuwste cijfers zie je dat de stijging van het aantal bezette IC-bedden afvlakt:

Toestand premier Johnson stabiel, zegt woordvoerder

De Britse premier Boris Johnson, die sinds gisteren op de IC ligt vanwege zijn corona-besmetting, is volgens zijn woordvoerder de nacht goed doorgekomen. Zijn toestand zou stabiel zijn. Gisteren heeft Johnson extra zuurstof toegediend gekregen, maar hij hoeft niet te worden beademd. Berichten dat hij een longontsteking heeft, kloppen niet.

De informatie van Downing Street komt nadat er vanuit de Britse pers werd opgeroepen tot meer openheid over de toestand van Johnson. Eerder werd steeds benadrukt dat Johnson 'milde symptomen' had. Zijn opname in het ziekenhuis kwam daardoor als een verrassing.

Britten leven mee met hun premier en sommigen noemen de situatie zorgwekkend:

Een zieke premier, maar Britten houden hoofd koel: 'De overheid is niet één man'

Momenteel 4284 coronapatiënten opgenomen in ziekenhuis

Er liggen op dit moment 4284 coronapatiënten in het ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntspreiding (LCPS). Daarvan ligt ongeveer een derde (1424 patiënten) op de intensive care en twee derde (2860 patiënten) op andere afdelingen. Het is voor het eerst dat gemeld wordt hoeveel patiënten er op dit moment in totaal in het ziekenhuis liggen. Ruim 3000 mensen zijn ontslagen uit het ziekenhuis of overleden. Hoeveel van hen zijn ontslagen en hoeveel zijn overleden is niet bekendgemaakt.

Of er op dit moment meer mensen uit het ziekenhuis ontslagen worden dan worden opgenomen, is niet duidelijk. "Er is sprake van een daling van de instroom en stijging van de uitstroom. Dat rapporteren de regio's, maar we hebben geen precieze cijfers", meldt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Geen zorgen over IC-capaciteit, maar situatie blijft fragiel

Deskundigen die de situatie op de IC's in de Nederlandse ziekenhuizen in de gaten houden, maken zich op dit moment geen zorgen over de capaciteit, niet voor coronapatiënten en ook niet voor mensen met andere levensbedreigende ziekten.

Toch is het te vroeg om maatregelen die besmetting moeten tegengaan al te versoepelen. "De situatie is best fragiel", zegt Bas Leerink van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). "Er hoeft niet heel veel te gebeuren, voordat we weer een stijging gaan zien."

Opnieuw verdere afvlakking van toename IC-opnames

In vergelijking met gisteren zijn er 15 extra coronapatiënten opgenomen op de intensive care. "Dat is opnieuw een verdere afname van de stijging, dat is gunstig", zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg op de persconferentie in Rotterdam. Gisteren was de toename 24, zondag 25, zaterdag 36, vrijdag 51 en donderdag 82.

Het totale aantal door coronapatiënten bezette IC-bedden is nu 1424. In Duitsland liggen er 47 Nederlanders op de IC, dat zijn er tien meer dan gisteren.

Koning brengt bezoek aan Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch

Koning Willem-Alexander heeft zich in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch laten informeren over de behandeling van coronapatiënten en die van de andere patiënten. Hij bezocht de triagetent, sprak met medewerkers en kreeg uitleg over de werkwijze.

Koning brengt bezoek aan Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch

Straks om 16.00 uur persconferentie over IC-bezetting

De dagelijkse persconferentie over de bezetting van het aantal IC-bedden begint om 16.00 uur en is vanaf dan te volgen in deze livestream. Deskundigen geven vanuit het Erasmus MC in Rotterdam een update over hoeveel coronapatiënten opgenomen zijn op de intensive care.

De afgelopen dagen was te zien dat de toename van het aantal bezette bedden afvlakt. Dat is volgens deskundigen reden voor optimisme, maar het is nog veel te vroeg om er conclusies aan te verbinden.

Coronapatiënt: ik mag gelukkig weer naar huis

Coronapatiënt Piet Dijkers voelde zich dagenlang doodziek, maar mag na opname in het Amphia Ziekenhuis in Breda nu weer naar huis. Hij voelt zich nog steeds moe en heeft nog moeite met lopen:

'Ik dacht, zo lang ik niet naar de IC hoef, zit het wel goed'

Dodental in Verenigd Koninkrijk opgelopen met 786

In het Verenigd Koninkrijk zijn nog eens 786 coronapatiënten overleden, dat meldt de nationale zorgautoriteit. Daarmee is het totale aantal in het ziekenhuis overleden coronapatiënten gestegen tot 6159.

Het overgrote deel van de nieuwe sterfgevallen had ook andere medische kwalen. Tientallen van hen had voor zover bekend geen andere aandoening dan het coronavirus. De nieuwe slachtoffers hadden leeftijden tussen de 23 en 99 jaar oud.

Ook Eerste Kamer akkoord met noodpakket

Na de Tweede Kamer heeft ook de Eerste Kamer ingestemd met het noodpakket van het kabinet om de economische gevolgen van de coronacrisis op te vangen. Het gaat in totaal om vijf noodwetten met diverse steunmaatregelen voor ondernemers en zzp'ers. Net als de Tweede Kamer ging ook de Senaat unaniem met de wetsvoorstellen akkoord. Het noodpakket kost de komende drie maanden naar verwachting 10 tot 20 miljard euro.

Nieuw mondmasker klaar voor massaproductie

Het Reinier de Graaf ziekenhuis deelt een ontwerp voor FFP2-mondmaskers met de Nederlandse overheid. Mondmaskers die volgens dit ontwerp worden gemaakt, beschermen zorgpersoneel goed tegen het coronavirus. Volgens het ziekenhuis kan er met dit ontwerp een massaproductie opgezet worden, zodat er snel een einde komt aan het tekort aan veilige mondkapjes.

Door de coronacrisis is er wereldwijd een tekort aan beschermende mondmaskers. Ook het Reinier de Graaf ziekenhuis kampt met schaarste. Het eigen ontwerp is door onderzoeksinstituut TNO getest en voldoet aan alle veiligheidseisen van een FFP2-mondmasker.

1400 bekeuringen voor overtreden coronaregels

De politie heeft tot nu toe 1400 bekeuringen uitgeschreven voor het niet opvolgen van de coronamaatregelen. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die te weinig afstand hielden en toch in groepen bij elkaar kwamen.

De boete is 390 euro voor volwassenen en 95 euro voor minderjarigen. Behalve de politie hebben ook gemeentelijke handhavers bekeuringen uitgedeeld. Hoeveel is niet bekend.

Volgens de politie zijn de criminaliteitscijfers net als voorgaande weken lager dan normaal. Zo kwamen er afgelopen week 57 aangiften binnen van zakkenrollerij, terwijl dat er normaal gesproken bijna twee keer zoveel zijn.

Het aantal meldingen van huiselijk geweld blijft volgens de politie stabiel. Wel zijn er nog steeds fors meer meldingen van overlast. Dat heeft te maken met het mooie weer en het feit dat er meer mensen thuis zijn.

RIVM: 234 nieuwe doden, 292 meer ziekenhuisopnames

Er zijn 292 nieuwe coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Dat meldt het RIVM. Dat zijn meer nieuwe patiënten dan gisteren gemeld: toen ging het om 260 nieuwe patiënten. Het totaal aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen of opgenomen is geweest is 7427.

Het dodental als gevolg van het coronavirus is gestegen met 234, meldt het RIVM. Dat zijn er meer dan gisteren, toen er 101 doden gemeld werden. De patiënten zijn niet allemaal in het afgelopen etmaal overleden, er zit een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat het overlijden wordt gerapporteerd. Ook in de opnamecijfers zit die vertraging.

"Op de dinsdagen is het aantal meldingen de afgelopen periode consequent het hoogste van de week", benadrukt het RIVM. "Dat is te verklaren doordat veel van de sterfgevallen en opnames op vrijdag, zaterdag en zondag op maandag administratief worden verwerkt en gerapporteerd."

In totaal zijn nu, voor zover bekend, 2101 mensen in Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat aantal ligt in werkelijkheid hoger, doordat alleen geteste patiënten worden meegerekend als ze overlijden aan de gevolgen van een besmetting.

Het aantal nieuw gemelde besmettingen is 777. In totaal zijn er nu 19.580 besmettingsgevallen bekend. Doordat lang niet iedereen getest wordt, ligt het werkelijke aantal besmettingen hoger.

Nieuwe persconferentie kabinet over coronacrisis

Het kabinet geeft vanavond om 19.00 uur een persconferentie over de coronacrisis. Die is rechtstreeks te volgen bij de NOS op NPO 1, NPO Nieuws, via NPO Start, NPO Radio 1, de NOS-app, NOS.nl en NOS Facebook en het YouTube-kanaal. Op de persconferentie voeren premier Rutte en minister De Jonge (Volksgezondheid) het woord.

Het is niet de verwachting dat er grote nieuwe maatregelen worden aangekondigd of dat er vooruit wordt gelopen op het afbouwen van maatregelen. Wel wil het kabinet duidelijk maken dat de geldende maatregelen nog steeds hard nodig zijn.

Mogelijk worden er meer details bekend over het testen, over een nieuw steunfonds voor bedrijven en over het al dan niet nemen van maatregelen in het paasweekend.

In de hele wereld gaan mensen met mondmaskers (of varianten daarop) de straat op

  • Reuters
    In Manilla draagt een man een opengeknipte waterfles als bescherming tegen het coronavirus
  • AP
    In het Thaise Samutprakarn krijgt een baby een gezichtsmasker tegen het coronavirus in het ziekenhuis
  • Reuters
    In Jakarta dragen sommige kinderen mondmaskers in de vorm van hun knuffeldieren
  • AP
    In het Chileense Santiago gaat een vrouw met duikmasker boodschappen doen
  • EPA
    In Quezon City op de Filipijnen draag een man een mondmasker en plastic gezichtsbedekking tegen het coronavirus
  • EPA
    In Manilla wordt een man gecontroleerd op verhoging voordat hij met de metro mag reizen
  • EPA
    Een man met een militair gasmasker passeert de McDonald’s in Moskou
  • AFP
    Een vrouw in het Venezolaanse Caracas laat met haar gezichtsmasker zien dat ze graag rookt
  • EPA
    In de metro van Tokio dragen alle reizigers een gezichtsmasker

Formule 1-leiding stuurt helft personeel met verlof

De leiding van de Formule 1 stuurt de helft van het personeel naar huis en leidinggevenden moeten twintig procent van hun salaris inleveren. Er werken ruim 400 mensen op het hoofdkantoor van de Formule 1 in Londen. Doordat races zijn uitgesteld en afgelast is er veel minder werk.

Lees hier het hele verhaal:

LUMC deelt covid-boxen uit aan patiënten

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) geeft 'speciale' covid-boxen aan patiënten die besmet zijn met het coronavirus. Hiermee kunnen ze thuis hun ziekte monitoren. Het gaat dan om mensen met milde klachten voor wie een ziekenhuisopname niet (langer) nodig is.

In de box zit thuismeetapparatuur, zoals een digitale thermometer, bloeddrukmeter en een zuurstofsaturatiemeter. De patiënt geeft de metingen dagelijks digitaal door aan een zorgverlener. "De covid-box is een belangrijk hulpmiddel bij de uitstroom van covid-patiënten van het LUMC, en het ontlasten van de beddendruk", zegt Onno Teng, medisch specialist in het LUMC.

De toolkit gaat terug naar het LUMC als de klachten zijn verdwenen. De covid-box is onderdeel van het bredere concept 'The Box' van het LUMC. De bekendste variant van 'The Box' is die voor hartpatiënten waarbij patiënten thuismeetapparatuur meekrijgen.

Aantal doden in België nu boven 2000, weer minder ziekenhuisopnames

In België is het dodental door het coronavirus opgelopen tot 2035. De meeste slachtoffers zijn 85-plussers, hebben de autoriteiten bekendgemaakt. Het aantal ziekenhuisopnames is voor de vijfde dag op rij lager. Gisteren werden 314 patiënten opgenomen en 171 mensen werden uit het ziekenhuis ontslagen. Er liggen nu 1260 mensen op de Belgische intensive care.

Spanje heeft het dodental de afgelopen dag met 743 zien stijgen, naar 13.798. Ruim 140.000 Spanjaarden zijn besmet met het virus; dat is een toename van meer dan 5000 besmettingen in een dag tijd.

Gisteren meldden de Spaanse autoriteiten nog 637 doden in een etmaal en dat was het laagste aantal in twee weken tijd. Ook maakte het ministerie van Volksgezondheid bekend dat het aantal besmettingen met duizenden per dag daalt en dat het aantal genezen verklaarde patiënten snel toeneemt. Ruim 40.000 Spanjaarden zijn nu genezen.

Hoekstra: geen harde voorwaarden aan ESM-leningen voor medische problemen

Nederland laat de voorwaarden varen voor leningen uit het Europees noodfonds ESM, als landen dat geld gebruiken om medische problemen door de coronacrisis aan te pakken. Maar minister Hoekstra noemde het in een Kamerdebat "redelijk en verstandig" wel eisen te stellen als eurolanden geld willen lenen uit dat fonds om daarmee hun economie te herstellen. Het ESM werd opgericht in de jaren na 2008 voor eurolanden in nood. Volgens Hoekstra is het stellen van eisen niet alleen in het belang van Nederland, maar ook in dat van de landen zelf.

Hoekstra zei in een Kamerdebat over de coronacrisis dat bijvoorbeeld als voorwaarde mag worden gesteld, dat in de betrokken landen economische hervormingen worden doorgevoerd. De minister herhaalde dat Nederland heus solidair met andere landen wil zijn in de coronacrisis. Hoekstra benadrukte verder dat de Europese Centrale Bank ECB al veel geld beschikbaar heeft gesteld voor noodmaatregelen: de ECB koopt voor 750 miljard euro aan staatsobligaties op, waardoor landen makkelijker kunnen lenen.

Net als de meerderheid in de Kamer blijft Hoekstra zich verzetten tegen eurobonds, gezamenlijke staatsleningen. Volgens hem is het onverstandig en oneerlijk dat landen gezamenlijk voor het volle pond garant staan. "Dit maakt met alle goede bedoelingen het geheel zwakker in plaats van sterker en het gaat Nederland ook een heleboel geld kosten."

Gaat er nog gevoetbald worden in Nederland?

In Duitsland zijn er plannen om de Bundesliga weer op te starten (zie post 10.06 uur), maar dan zonder publiek. Ook in Nederland wordt druk overlegd over de mogelijkheden, ook vanmiddag weer.

Lees in dit verhaal alles over de scenario's:

Noodtoestand in delen van Japan

De Japanse premier Abe heeft de noodtoestand afgekondigd voor Tokio en zes andere prefecturen om verdere verspreiding van het coronavirus te beperken. De noodtoestand geldt tot 6 mei.

Het wordt geen lockdown zoals in sommige Europese landen, zei Abe. De gouverneurs van de provincies krijgen als enigen de bevoegdheid om verdere maatregelen af te kondigen.

Zij roepen de bevolking op om zoveel mogelijk thuis te blijven en niet-noodzakelijke aankopen te beperken of uit te stellen en geen grote bijeenkomsten te houden. Scholen worden opgeroepen tijdelijk te sluiten. Er staat geen boete op het overtreden van de maatregelen, tenzij daarmee anderen in gevaar worden gebracht.

De maatregelen volgen op een snelle toename van het aantal coronabesmettingen. In en rond Tokio, waar 14 miljoen mensen wonen, liep het aantal besmettingen gisteren op tot 1116 geregistreerde gevallen. In heel Japan waren het er 3906, waarvan er 712 aan boord zijn van een cruiseschip in de haven van Yokohama. Er zijn 91 patiënten overleden.

Er zijn zorgen over een tekort aan IC-bedden in Japan voor patiënten met ernstige ziekteverschijnselen. Het land heeft vijf IC-bedden per 100.000 inwoners.

Tegelijkertijd heeft de regering een noodpakket voor de economie ter waarde van 916 miljard euro goedgekeurd, het grootste ooit in Japan. Het is bedoeld om gezinnen en bedrijven te helpen.

Kabinet helpt ondernemers met garantie van 12 miljard

Het kabinet trekt 12 miljard euro extra uit om te voorkomen dat bedrijven in problemen komen. Het gaat om een borgstelling van de overheid, die ervoor zorgt dat ondernemers op krediet kunnen blijven bestellen bij leveranciers. Dat bevestigen bronnen na berichtgeving in het FD.

De regeling wordt in het leven geroepen omdat verzekeraars en banken vanwege de coronacrisis terughoudender zijn geworden met garant staan voor bedrijven. Nieuwe aanvragen worden vaak afgewezen. Ondernemers hebben de garantstellingen nodig om bijvoorbeeld hun najaarsplanning te doen en nieuwe collecties in te kopen.

Ambulancebroeder in New York: 'We lopen trauma's op'

Ambulancemedewerkers maken lange dagen in New York. De stad is zwaar getroffen door het coronavirus. "Ik weet niet of iemand van ons nog hetzelfde zal zijn als dit voorbij is", vertelt een van hen.

'Veel trauma's bij ambulancemedewerkers'

In de Verenigde Staten zijn tot nu toe 366.238 besmettingen, waarvan meer dan een derde in de staat New York. Er zijn in New York 4758 mensen overleden aan de gevolgen van een covid-19-besmetting.

Steun in Kamer voor verzet kabinet tegen eurobonds

De Tweede Kamer lijkt het verzet van het Nederlandse kabinet tegen 'eurobonds' te steunen', gezamenlijke staatsleningen voor de eurolanden om de gevolgen van de coronacrisis aan te pakken. "We nemen niet de hypotheek van heel Europa over", verwoordde Kamerlid Omtzigt van regeringspartij CDA het standpunt van velen.

In het Kamerdebat leverden vooral Kamerleden van de oppositie kritiek op de manier waarop het kabinet vorige week naar buiten is getreden over de crisis. Uitlatingen van het kabinet leverden de woede op van Zuid-Europese landen. PvdA-Kamerlid Nijboer noemde de Nederlandse opstelling schandelijk. De PVV vindt juist dat het kabinet te snel de portemonnee heeft getrokken en te snel "door de pomp is gegaan".

Het debat is te volgen op NPO Politiek en NOS.nl

WhatsApp beperkt doorsturen apps in strijd tegen corona-nepnieuws

Vanaf vandaag gaat WhatsApp de verspreiding van berichten die vaak zijn doorgestuurd beperken. Techsite The Verge schrijft dat berichten die naar vijf mensen of meer zijn doorgestuurd, worden geschaard in de categorie "vaak". Die kunnen vervolgens dan nog maar naar één persoon worden doorgestuurd.

In een blogpost schrijft de chatdienst dat het een "aanzienlijke toename" heeft gezien van het aantal doorgestuurde berichten die "die gebruikers kunnen overrompelen en die bijdragen aan het verspreiden van desinformatie over het coronavirus". Deze maatregel moet dat tegengaan.

Door de opzet van WhatsApp, de dienst is dusdanig versleuteld dat het voor 't bedrijf zelf niet mogelijk is om mee te kijken, is het erg lastig om nepnieuws tegen te gaan. Met deze nieuwste aanpassingen en eerder bijvoorbeeld het label 'doorgestuurd' (wat boven doorgestuurde berichten verschijnt) doet het bedrijf toch pogingen het probleem aan te pakken.

Plaats voor 107 Nederlandse IC-patiënten in Noordrijn-Westfalen

Op IC-afdelingen van ziekenhuizen in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen kunnen 107 Nederlandse coronapatiënten worden opgenomen. Ze kunnen terecht in 68 ziekenhuizen. Dat hebben de ziekenhuizen laten weten na een verzoek om hulp van minister Van Rijn voor Medische Zorg. Dat bevestigt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

Op dit moment liggen er 37 Nederlandse IC-patiënten in Duitsland. Nederland heeft zeven IC-bedden per 100.000 inwoners, in Duitsland zijn dat er 34.

De verdeling van Nederlandse patiënten wordt gecoördineerd door het universiteitsziekenhuis in Münster. In die stad werden ook de eerste twee Nederlandse patiënten opgenomen.

Toneelgroep Maastricht: bankroet dreigt

Toneelgroep Maastricht verkeert in financieel zwaar weer. Vanwege het coronavirus zijn 130 voorstellingen geannuleerd. "Het inkomstenverlies bedraagt op dit moment ruim 7 ton", zegt Servé Hermans van de toneelgroep tegen 1Limburg. "Trek daar de kosten vanaf die we nu niet maken, dan blijft onder aan de streep een tekort staan van 3,5 ton waarmee we afkoersen op een faillissement."

Tot en met juni dit jaar zou Toneelgroep Maastricht onder meer The Great Gatsby, Jungfrau en De Geheime Tuin in de theaters spelen. Jungfrau en De Geheime Tuin kunnen in het nieuwe theaterseizoen alsnog worden gepland. Met The Great Gatsby gaat dat niet lukken.

Kamerdebat met Hoekstra over Europese steunmaatregelen

In de Tweede Kamer is het debat begonnen met minister Hoekstra van Financiën over Europese steunmaatregelen in verband met de coronacrisis. Er is al tijden discussie over de beste aanpak en de Europese landen zitten tot nu toe niet op één lijn.

Het Nederlandse kabinet erkende vorige week niet empathisch genoeg te zijn geweest tegenover Zuid-Europa.

Vanmiddag is er ook weer een vergadering van de ministers van Financiën van de eurolanden. Aan het begin van het Kamerdebat herhaalde minister Hoekstra dat het gaat om een crisis die zijn weerga niet kent. "Het is een gezamenlijke noodzaak om de crisis te bestrijden en er wordt terecht een beroep gedaan op de solidariteit van Nederland."

Hoekstra zei dat er veel voorstellen circuleren, het een meer uitgewerkt dan het andere. Volgens hem is er veel steun voor het Nederlandse voorstel voor een gift aan een noodfonds voor zwaar getroffen landen.

Het debat is te volgen op NPO Politiek en NOS.nl

Maskers voor de Parijzenaren

Parijs stelt 2 miljoen maskers beschikbaar voor de inwoners van de stad. Die zullen lokaal worden geproduceerd, zegt burgemeester Anne Hidalgo. Ook heeft de stad 2,5 miljoen maskers geschonken aan ziekenhuizen en 500.000 aan huisartsen en ander personeel in de zorg. Ook alle gemeenteambtenaren hebben een masker gekregen.

Eerder kondigde de gemeente Nice al aan dat het dragen van gezichtsmaskers in de stad verplicht wordt. "Binnen nu en tien dagen kunnen we elke inwoner een masker geven", zei burgemeester Christian Estrosi.

Zodra die er zijn, mag niemand in de gemeente meer de deur uit zonder masker.

De burgemeester en de politie verbieden vanaf morgen het sporten op straat tussen 10.00 en 19.00 uur. Wandelen mag nog wel. De maatregel is bedoeld om mensen bewust te houden van de noodzaak het virus zoveel mogelijk in te dammen.

'Maximaal 239 mensen bij Duitse voetbalwedstrijden'

Als de hoogste Duitse voetbalcompetitie wordt voortgezet zonder publiek, zullen er hoogstens 239 mensen in het stadion mogen rondlopen. Dat blijkt uit plannen van de Deutsche Fussball Liga waarover Bild de beschikking zegt te hebben. De Bundesliga ligt stil sinds 11 maart. De organisatie hoopt vanaf mei weer wedstrijden te kunnen laten spelen, waarschijnlijk zonder toeschouwers.

Lees hier het hele verhaal:

Minister Nieuw-Zeeland door het stof om strandwandeling

De Nieuw-Zeelandse minister van Gezondheid, David Clark, is door het stof gegaan nadat hij de eigen lockdownmaatregelen aan zijn laars had gelapt. Hij reed in het weekend met zijn familie naar een strand 20 kilometer van zijn huis om vervolgens een wandeling te maken. Strandbezoek was expliciet afgeraden door de autoriteiten.

"In een tijd dat van Nieuw-Zeelanders grote offers worden gevraagd, heb ik hen teleurgesteld. Ik ben een idioot", erkende Clark schuld. Hij bood zijn ontslag aan. Premier Ardern zei dat ze Clark onder normale omstandigheden zou ontslaan, maar voor de continuïteit blijft hij voorlopig aan. Hij "betaalt wel een prijs", zei Ardern. Hij moet een aantal portefeuilles inleveren en wordt 'gedegradeerd' in de rangorde van ministers. Volgens de New Zealand Herald is het een kwestie van tijd voordat Clark alsnog weg is.

Studenten sturen robots om bul op te halen

Een opmerkelijk tafereel in Japan: op een universiteit in Tokio namen studenten afgelopen week hun diploma niet zelf, maar met op afstand bestuurbare robots in ontvangst.

Japanse studenten nemen diploma in ontvangst met robot

Herstel op beurzen zet door

Voor het eerst in bijna een maand tijd staat de AEX boven de 500 punten. De AEX opende 3 procent hoger op 504 punten.

De laatste weken is er weer een trend naar boven te zien op de aandelenbeurzen wereldwijd. Vooral de laatste dagen is de stemming positief. Zo steeg de Dow Jones-index gisteren 7,7 procent. Beleggers putten hoop uit de berichten dat in sommige landen het aantal besmettingen afneemt. Ook komen steeds meer landen met steunpakketten om de financiële klappen van de coronacrisis op te vangen.

Toch is nog lang niet al het verlies goedgemaakt. Voor de uitbraak van het coronavirus in Europa en Amerika stond de AEX ruim boven de 600 punten.

Minder mensen op huizenjacht: 'Woningprijzen zullen dalen'

Het coronavirus leidt ertoe dat minder mensen een huis kopen. Als gevolg daarvan zullen de huizenprijzen volgend jaar dalen, voorspellen economen van ABN Amro. Hoeveel de prijzen zullen zakken, is volgens de bank nog niet te zeggen. Dat hangt af van de duur van de maatregelen. Maar zelfs in het gunstigste scenario zijn prijsdalingen onvermijdelijk, denkt econoom Philip Bokeloh.

Doordat de economie door de corona-uitbraak terugvalt, dalen inkomens, is de verwachting. Tegelijkertijd wordt verwacht dat de hypotheekrente zal stijgen.

De huidige voorzorgsmaatregelen om besmetting met corona te voorkomen, leiden ertoe dat het aantal woningaankopen de komende weken al lager ligt dan normaal. Volgens ABN Amro zal slechts een klein deel van de 'gemiste' aankopen op een later moment worden ingehaald, doordat het vertrouwen in de woningmarkt afneemt.

In maart 2014 was er voor het laatst een prijsdaling op de huizenmarkt te zien, van 2,1 procent.

Premier Johnson kreeg 'wat zuurstof', maar ligt niet aan beademing

De Britse premier Johnson heeft "wat zuurstof" gekregen, maar hij ligt niet aan de beademing. Hij is "vol leven en fit", zei minister Gove voor Kabinetszaken vanochtend. Hij voegde eraan toe dat Downing Street met een nieuwe verklaring komt als de gezondheidssituatie van Johnson verandert.

Johnson werd gisteren op de IC opgenomen nadat zijn gezondheid als gevolg van covid-19 was verslechterd. Correspondent Tim de Wit zegt dat de informatievoorziening gisteren heel summier was. "Op vragen bij persconferenties kwam geen antwoord. Dat doet vermoeden dat het slechter ging met Johnson dan Downing Street het deed voorkomen. Je hoort ook vanuit de media de oproep: wees zo transparant als mogelijk, dit gaat het hele land aan, en ver daarbuiten."

Een voormalig adviseur van Johnson heeft goede hoop dat de premier de ziekte goed doorstaat. "Hij is ongelooflijk sterk, enorm fit."

Volle bus beboet: geen afstand tussen de inzittenden

In Blerick bij Venlo is gisteren een bus van de weg gehaald met 39 mensen erin. In de bus zaten werknemers van een uitzendbureau.

"Er zaten te veel mensen in waardoor er geen anderhalve meter afstand werd gehouden", zegt de politie. "Alle uitzendbureaus zijn er van tevoren op gewezen dat ze hun personeel op een veilige manier moeten vervoeren."

Alle inzittenden hebben een boete gekregen, schrijft 1Limburg.

Inwoners Wisconsin stemmen ondanks uitgaansverbod

De Amerikaanse staat Wisconsin roept zijn inwoners op gewoon te gaan stemmen vandaag in de voorverkiezingen. Ze moeten daarvoor het bevel dat iedereen thuis moet blijven negeren. Het wordt gezien als een test voor tientallen andere staten die worstelen met de balans tussen gezondheidsmaatregelen en verkiezingen.

In Wisconsin hoopt Joe Biden de genadeklap uit te delen aan Bernie Sanders in de strijd om de Democratische nominatie. Die strijd lijkt minder aandacht te krijgen dan de beslissing dat de verkiezingen doorgaan.

Veel vrijwilligers die helpen in de stembureaus hebben zich teruggetrokken uit angst besmet te raken met het coronavirus. De Nationale Garde is ingezet om het stemmen toch mogelijk te maken, maar veel stembureaus blijven dicht.

Vanwege de vraag of de verkiezingen zouden doorgaan, besloot een rechter in de aanloop naar de verkiezingsdag dat de uitslag niet voor 13 april bekendgemaakt wordt.

Sanders is woest dat de verkiezingen doorgaan. Volgens hem wordt de gezondheid van mensen ermee op het spel gezet:

Trump: opname Johnson beangstigend

President Trump heeft gezegd dat hij de opname van de Britse premier Johnson op de intensive care beangstigend vindt. Hij vertelde ook dat hij met zijn Democratische rivaal Joe Biden heeft gesproken over de coronacrisis.

Trump: 'Opname Boris Johnson op IC ernstig en beangstigend'

Dalende trend in Duitsland doorbroken

In Duitsland zijn weer meer nieuwe besmettingen en meer doden gemeld in relatie met het coronavirus. De afgelopen vier dagen was nog sprake van een dalende trend. Er werden in 24 uur tijd 3834 nieuwe besmettingen geregistreerd en 173 sterfgevallen. Duitsland verscherpte gisteren de quarantainemaatregelen voor mensen die in het buitenland zijn geweest. Ook als mensen enkele dagen in het buitenland waren, moeten ze twee weken in thuisquarantaine. Dat heeft onder meer gevolgen voor Duitsers die, ondanks de dringende adviezen niet te komen, toch naar Nederland gaan voor het paasweekend. Voor goederenverkeer, transitverkeer en grensforensen geldt een uitzondering.

Bezoekhuisje bij verpleeghuis Wassenaar: 'Echt een meerwaarde'

Een verzorgingshuis in Wassenaar heeft een oplossing bedacht zodat bewoners toch bezoek kunnen krijgen. In de tuin is een huisje gebouwd met twee ingangen. Aan de ene kant kan de bewoner het huisje in, aan de andere kant gaat de familie naar binnen. Gescheiden door een glazen wand kunnen ze elkaar toch zien en spreken.

Inge Stiel ging gisteren bij haar moeder op bezoek. "Het is drie tot vier weken geleden dat ik haar voor het laatst heb gezien", zegt ze tegen Omroep West. "Ik hoop dat ze het snapt zo met een raam ertussen."

De meeste bewoners van verpleeghuizen hebben alleen nog contact met hun familie via de telefoon of videobellen. Willem Holleman van de Claris Zorggroep is blij dat het huisje goed ontvangen wordt. Hij raadt andere verpleeghuizen aan om ook zo'n huisje neer te zetten. "Ik weet niet waar je ze vandaan moet halen, maar regel het. Het is echt een meerwaarde voor de mensen die hier wonen."

Andere toon Hoekstra verwacht, 'maar boodschap niet veel anders'

Minister Hoekstra van Financiën heeft vanochtend een debat met de Tweede Kamer over de coronacrisis en dan vooral over steun aan zuidelijke landen. Maar na dat debat wacht hem rond 15.00 uur een zwaardere dobber: een videoconferentie met zijn Europese ambtgenoten. "Hij moet een andere toon aanslaan", zegt correspondent Sander van Hoorn in Brussel. Hij benadrukt dat steeds meer landen, zeker in het zuiden van Europa, euro- of coronabonds voorstaan. Het voordeel daarvan is dat de zuidelijke landen tegen een veel voordeliger tarief kunnen lenen dan wanneer ze lenen als land.

"Een compromis zonder eurobonds is lastig", zegt Van Hoorn. "Je kunt iets verzinnen dat je geen euro- of coronabonds noemt, maar het algehele gevoel is: dit wordt zo groot dat andere oplossingen alleen niet voldoende zijn."

Hoekstra zal nu willen laten zien dat hij solidair is, zegt politiek verslaggever Xander van de Wulp. "Maar tegelijkertijd wil hij streng blijven. Dat is een bijna onmogelijke spagaat, zeker in een videoconferentie, waarin nuances misschien niet altijd overkomen. Zijn toon zal anders zijn, maar de boodschap niet veel anders."

In de Kamer krijgt Hoekstra het volgens Van de Wulp niet heel lastig. Sommige oppositiepartijen willen meer solidariteit, en ook D66 vindt het tijd voor een ruimer gebaar. "Maar die partij zal het Hoekstra niet heel moeilijk maken."

Even geen gedwongen woningverkopen bij achterstanden

De komende maanden worden huiseigenaren met een betalingsachterstand op hun hypotheek niet uit hun huis gezet. Banken en andere hypotheekverstrekkers hebben met de overheid afgesproken dat er tot 1 juli geen gedwongen woningverkopen plaatsvinden als er sprake is van betaalachterstanden.

De maatregel moet onder meer zzp'ers lucht geven. Vereniging Eigen Huis zegt dat 14 procent van de zelfstandigen bezorgd is of ze de hypotheek de komende maanden kunnen betalen. Ze hoeven dus voorlopig niet bang te zijn dat ze hun huis uit worden gezet. Een gedwongen woningverkoop is voorlopig alleen toegestaan als er sprake is van wietteelt, fraude of andere criminele activiteiten.

Eerder werden er al afspraken gemaakt voor huurders. Als er sprake is van een betaalachterstand worden ze voorlopig niet uit hun huis gezet, zo hebben verschillende woningcorporaties beloofd.

Haagse hangjongeren in de weer met voedselpakketten

'Niet hangen maar helpen', luidt de slogan van jongerenwerker Mourad Ouari dezer dagen. Samen met de Haagse jongerenambassadeur Aad van Loenen struint hij pleintjes af in de Haagse wijk Transvaal om jongeren te werven om iets positiefs te doen in de coranacrisis. En dat heeft resultaat opgeleverd. 'Hangjongeren' stellen nu bijvoorbeeld op woensdagen op de Haagse Markt voedselpakketten samen voor klanten van de voedselbank.

Lees hier het hele verhaal:

'In Jemen denken ze: het virus kan toch niet erger zijn dan de bombardementen'

Het is het enige land in het Midden-Oosten waar officieel nog geen coronabesmettingen zijn vastgesteld: het door een burgeroorlog zwaar getroffen Jemen. Maar of dat ook betekent dat er geen besmettingen zijn, is maar zeer de vraag. Het land heeft maar 400 coronatests ontvangen, benadrukt correspondent Daisy Mohr. "Testen is hier heel ingewikkeld. Ook hoor ik dat ze hier geen paniek willen zaaien, een strategie die elders in de regio ook is toegepast."

Wel zijn in het land scholen dicht en de meeste cafés en restaurants. Maar thuiswerken is lastig: "Mensen proberen het wel, maar internet is slecht." Mohr zegt dat een deel van de Jemenieten ook gelaten is: "Iedereen heeft zoveel meegemaakt de afgelopen jaren. Ze moeten nu thuisblijven, maar ze kunnen zich niet voorstellen dat het virus erger is dan de bombardementen die ze de afgelopen vijf jaar hebben moeten doorstaan."

Hoewel de strijdende partijen aanvankelijk positief stonden tegenover een oproep van de VN tot een wapenstilstand, waren er afgelopen tijd toch weer bombardementen, en werden raketten onderschept. "Maar er zijn ook signalen dat de coronacrisis mogelijk een kans biedt om de partijen rond de tafel te krijgen en samen een coronastrategie te ontwikkelen", zegt Daisy Mohr.

'Partners mogen tijdens coronacrisis intrekken in aantal verpleeghuizen'

Een aantal verpleeghuizen geeft partners toestemming om zolang de corona-epidemie duurt bij een bewoner in te trekken, op voorwaarde dat ook de partner binnenblijft. Dat meldt Trouw. Ook zijn er verpleeghuizen die in uitzonderlijke gevallen wel bezoek toestaan, ook aan bewoners buiten de stervensfase.

De Blije Borgh in Hendrik-Ido-Ambacht heeft in één geval een partner laten inwonen. Ook bij de West-Brabantse zorginstelling Surplus mogen mensen intrekken en dat is in enkele gevallen ook gebeurd.

Volgens Actiz, de branchevereniging van zorginstellingen, handelen de verpleeghuizen niet in strijd met het bezoekverbod dat is ingesteld door het kabinet. Een woordvoerder van Actiz stelt dat er meer zorginstellingen zijn die de mogelijkheid aanbieden of willen gaan bieden. Maar hij heeft niet de indruk dat veel partners gebruik van maken.

China: voor het eerst geen coronadoden gemeld

China zegt dat er de afgelopen 24 uur geen sterfgevallen als gevolg van het coronavirus zijn gemeld. Dat zou voor het eerst zijn sinds de uitbraak van het virus. In totaal zijn er in China nu ruim 3300 doden als gevolg van het virus geteld.

Verder maakte de Chinese gezondheidsautoriteit bekend dat er 32 nieuwe besmettingen zijn bevestigd, allen komen uit het buitenland. Een dag eerder waren dat er 39.

Wereldwijd tekort aan 6 miljoen verplegers

De wereldgezondheidsorganisatie WHO zegt dat er wereldwijd een tekort is van 6 miljoen verplegers. Daarom roept de organisatie landen op om te investeren in opleidingen voor verpleegkundigen. Vooral in Afrika, Azië en delen van Zuid-Amerika is er een tekort aan personeel, blijkt uit cijfers van de WHO.

"Verpleegkundigen vormen de ruggengraat van het gezondheidssysteem", zegt WHO-directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus in een verklaring. "Tegenwoordig bevinden veel verpleegsters zich in de frontlinie in de strijd tegen COVID-19."

Volgens de wereldgezondheidsorganisatie was er al langere tijd een tekort aan verpleegkundigen, maar door de uitbraak van het coronavirus is de vraag nog groter geworden. Wereldwijd werken zo'n 28 miljoen verplegers in de zorg.

Verder roept de WHO landen op om zorgpersoneel te beschermen tegen het coronavirus.

Minister Van Rijn: 30 miljoen mondkapjes besteld

Nederland heeft 30 miljoen mondkapjes besteld voor de zorgsector. In de talkshow Op1 zei minister Van Rijn dat er 4,5 miljoen mondkapjes per week nodig zijn om zorgmedewerkers te beschermen tegen het coronavirus.

Volgens Van Rijn was het een lastige klus om aan de mondkapjes te komen. "Het is een volstrekte Bonanza. Ieder land wil kapjes hebben en er zijn ook allerlei louche manieren om eraan te komen." Hij zegt dat er sprake is van schaarste. "Dus dat betekent dat we in alle uithoeken van de wereld mondkapjes aan het zoeken zijn. We zijn ook aan het kijken of we de productie in Nederland kunnen realiseren en opschalen."

Volgens de minister is nu de uitdaging of de bestelde mondkapjes op tijd geleverd kunnen worden. Dat is vooral afhankelijk van de logistieke vraagstukken, zegt hij.

De minister is "ontzettend gelukkig" dat het aantal bedden voor de intensive care in twee weken tijd zo fors kon worden verhoogd dat er nu genoeg zijn om de ernstig zieke coronapatiënten te kunnen opvangen.

Politieke rivalen Trump en Biden bellen over aanpak coronavirus

De Amerikaanse president Trump heeft met zijn Democratische rivaal Biden gebeld over de coronacrisis. Een medewerker van presidentskandidaat Biden laat weten dat het een goed gesprek was en dat de voormalige vice-president een aantal voorstellen heeft gedaan om het coronavirus aan te pakken. Over de precieze inhoud van het gesprek is verder niets bekendgemaakt.

Trump zei op een persconferentie dat hij het ook een goed gesprek vond en dat hij Bidens standpunt 'volledig begreep'.

Het is bijzonder te noemen dat de politieke rivalen elkaar in de aanloop naar de presidentsverkiezingen in november rechtstreeks bellen. Biden had de afgelopen weken bijna dagelijks kritiek op de manier waarop Trump de crisis aanpakt, maar bood wel aan om over de kwestie te overleggen. Na een tweet gisteren waarin Trump zich afvroeg waar het telefoontje bleef, hebben de twee elkaar nu dus gesproken.

Premier Rutte wenst Britse collega Johnson beterschap

Meerdere regeringsleiders hebben de Britse premier Johnson beterschap gewenst, nu hij met het coronavirus op de intensive care is opgenomen. Premier Rutte twittert dat het kabinet Johnson, zijn familie en het Britse volk veel sterkte toewenst in deze moeilijke tijd.

Ook de Franse president Macron, de Duitse bondskanselier Merkel en de Amerikaanse president Trump hebben laten weten dat ze aan Johnson denken.

Premier Johnson naar de intensive care gebracht

De Britse premier Johnson is overgebracht naar de intensive care. Minister Raab van Buitenlandse Zaken neemt zijn taken waar.

Johnson heeft het coronavirus. Zijn toestand is in de loop van de middag verslechterd.

Hij heeft al ruim een week gezondheidsklachten. Gisteren werd hij opgenomen in het ziekenhuis, waarvandaan hij zijn werk zei voort te zetten.

De burgemeester van Londen wenst zijn voorganger een snel herstel toe:

Premier Johnson vorige week

Landweggetjes afgesloten voor motorrijders en wielerclubs in paasweekeinde

Bepaalde toeristische plekken en kleine landweggetjes worden tijdens het paasweekeinde afgesloten voor motorrijders en wielerclubs. Dat is de uitkomst van een overleg tussen de veiligheidsregio's in Nederland.

Afgelopen weekend veroorzaakten groepen motorrijders en wielrenners op allerlei plekken overlast. Voetgangers en recreatieve fietsers kwamen volgens de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls, voorzitter van alle veiligheidsregio's, dit weekeinde in de verdrukking. "Zij konden geen kant meer op en konden hierdoor geen anderhalve meter afstand houden." Boa's en politieagenten gaan handhaven aan het begin van de afsluiting.

"We betreuren deze maatregelen, we vinden het jammer dat deze nodig bevonden worden. Maar we gaan er niet tegenin. We snappen dat dit nodig is", zegt de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging in een reactie.

Verder moeten tuincentra en woonboulevards hun klantenstroom reguleren en afremmen zodat de klanten genoeg afstand kunnen houden. Er komen bijvoorbeeld extra regels voor de aanrijroutes en parkeerplaatsen, maar dat moeten de winkels zelf controleren.

In Amsterdam wordt tijdens het paasweekeind volgens burgemeester Halsema volop gecontroleerd op straat en zo nodig wordt ingegrepen en worden boetes uitgedeeld. Ook kunnen de parken worden gesloten als dat nodig blijkt te zijn.