liveblog
NOS NieuwsAangepast

EU-top over coronageld geschorst • De Jonge: apps kern van nieuw testbeleid

liveblog gesloten

Dit liveblog is gesloten, we gaan verder in een nieuw liveblog

We gaan verder in een nieuw liveblog, met regelmatige updates.

Wuhan na elf weken uit de lockdown

De lockdown in Wuhan, de Chinese stad waar eind vorig jaar de eerste besmetting van het coronavirus werd vastgesteld, is officieel voorbij. Vanaf middernacht lokale tijd mogen inwoners die geen klachten hebben de straat weer op.

Na bijna drie maanden kunnen ze zich weer vrij bewegen en de stad in- en uitreizen zonder officiële toestemming. Wel moeten de inwoners een app op hun telefoon hebben, meldt persbureau AP. Daarmee houdt de regering iemands gezondheid in de gaten en of er recent contact is geweest met een besmet persoon.

Maatregelen zoals het dragen van een mondkapje, temperatuurcontroles en beperkte toegang tot bepaalde plekken blijven wel van kracht. Het einde van de lockdown werd ingeluid met een lichtshow op bruggen en gebouwen langs de Jangtsekiang-rivier.

Wuhan viert einde lockdown met lichtshow

Marineminister VS stapt op vanwege taalgebruik

De Amerikaanse minister voor Marine, Thomas Modly, heeft ontslag genomen, melden bronnen van persbureau AP. Dat gebeurde enkele uren nadat hij zijn excuses had aangeboden voor het beledigen van de voormalige kapitein van het vliegdekschip USS Theodore Roosevelt, Brett Crozier.

Vorige week smeekte Crozier zijn superieuren om het grootste deel van zijn bemanning aan land te mogen zetten, vanwege een corona-uitbraak op zijn schip. Dat mocht, maar de brief waarin hij dit vroeg, lekte uit. Modly gaf de kapitein de schuld van dat lek en ontnam hem het commando. De bemanning was het daar niet mee eens en scandeerde zijn naam toen hij het schip verliet.

Modly vloog daarna naar Guam, waar de Roosevelt ligt afgemeerd, om de bemanning toe te spreken. Daarbij zei hij dat Crozier "te naïef of te stom" was om het commando te voeren. Gisteravond bood hij zijn excuses aan, maar de kritiek op zijn uitlatingen hield aan.

Bleiben Sie bitte zu Hause

Om Duitse toeristen die het land in willen op het laatste moment op andere gedachten te brengen, zijn langs de Duits-Nederlandse grens deze elektronische borden geplaatst:

De Vries Media

De tekst wijst toeristen erop dat ze alleen naar Nederland moeten reizen als dat strikt noodzakelijk is. Afgelopen weekend bleek dat in Limburg op sommige plekken veel Duitse toeristen waren. Om verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk te beperken wordt toeristen met klem geadviseerd om thuis te blijven, vooral met het oog op het naderende paasweekend.

Autoverzekeraar verlaagt premie omdat er minder schade is

Verzekeraar Promovendum verlaagt tijdelijk de premies voor autoverzekeringen. "Het is stil op de weg. We werken massaal thuis", staat in een e-mail aan de klanten. "Hierdoor zien we het aantal autoschades afnemen. Daarom verlagen wij tijdelijk de autopremie."

Klanten betalen over de maanden mei en juni 10 procent minder. Het te veel betaalde bedrag wordt in juli teruggestort.

Hoe apps het contactonderzoek van de GGD moeten overnemen

Het kabinet wil de verspreiding van het coronavirus tegengaan door speciale apps in te zetten. Hoe dat werkt en wat dit kan betekenen voor onze privacy lees in je dit artikel:

Dodental in Frankrijk nu boven de 10.000

Na Spanje, de VS en Italië zijn nu ook Frankrijk meer dan 10.000 coronapatiënten overleden. Vandaag maakten de Franse autoriteiten bekend hoeveel mensen er zowel in ziekenhuizen als in verpleeghuizen zijn overleden. Het dodental steeg van 8911 op maandag tot 10.328 vandaag.

Deze forse stijging is deels te wijten aan de vertraging van de gegevenstoevoer uit verpleeghuizen, zei het hoofd van de Franse gezondheidsautoriteit Jérôme Salomon. Vanuit deze zorginstellingen werden 820 extra sterfgevallen gemeld. In ziekenhuizen kwamen de afgelopen 24 uur 597 coronapatiënten om het leven, schrijft dagblad Le Monde.

Meer dan 30.000 mensen in Frankrijk worden in het ziekenhuis behandeld voor covid-19. Daarvan liggen 7131 personen op de intensive care. "We hebben de piek nog nog niet bereikt", waarschuwt Salomon.

EU-onderhandelingen over coronagelden geschorst

De onderhandelingen tussen de EU-ministers van Financiën over maatregelen om de coronacrisis te bestrijden, liggen stil. De vergadering werd aan het begin van de avond afgebroken, waarna er in kleine groepjes werd gebeld om te kijken of er alsnog een akkoord uit de bus kan rollen. De bedoeling is om rond 22.00 uur verder te gaan, maar het is nog allerminst zeker of dat lukt.

Nederland verzet zich tegen de wens van met name Spanje, Frankrijk en Italië om het toch over de Europese staatsleningen, zogenoemde eurobonds, te hebben. Frankrijk heeft voorgesteld om het onderwerp op de EU-top van regeringsleiders later deze week te bespreken. Nederland is daartegen en wil nu besluiten om het voorlopig niet over eurobonds te hebben.

Verder is er geen overeenstemming over de inzet van het crisisfonds, het Europees Stabilisatiemechanisme. Nederland is bereid om geld uit dit fonds beschikbaar te stellen om medische nood op korte termijn op te lossen. Landen die voor herstel van de economie uit deze pot willen lenen, moeten aan de gebruikelijke voorwaarden voldoen, zoals het op orde brengen van de begroting en bezuinigen. Italië verzet zich fel tegen die eis en wil dat aan leningen geen enkele voorwaarde wordt gesteld.

Vooralsnog laten Finland en Oostenrijk de Nederlandse minister van Financiën Hoekstra de kastanjes uit het vuur halen en voert Nederland het verzet aan.

ANP
Zo vergadert minister Hoekstra nu; in zijn kantoor, voor de webcam

Zo werken die apps tegen corona, legt minister De Jonge uit

'Je kunt een signaal krijgen dat je in de buurt was van iemand die besmet is'

Seksspeeltjesverkoper: 100 procent meer verkocht

Gouden tijden voor seksspeeltjesverkoper: 'We hebben honger'

ING: economie krimpt met 6 tot 8 procent

De Nederlandse economie krimpt dit jaar met 6 à 8 procent. Economen van ING verwachten dat, een vooruitzicht dat even somber is als het slechtste scenario dat het Centraal Planbureau onlangs presenteerde. Dat kwam uit op een krimp van 7,7 procent.

Wat mag Nederland doen met online data van burgers?

Apps worden de nieuwe kern van het testbeleid in Nederland, zei minister De Jonge op de persconferentie over de coronacrisis. Zolang de privacy maar gewaarborgd blijft, benadrukte hij wel.

In dit artikel lees je hoe landen als Duitsland, Israël, China en Rusland dit soort apps al gebruiken. Ook vertellen deskundigen hoe nuttig of wenselijk ze zijn. Nieuwsuur zocht eerder uit hoe ver Nederland mag gaan met het gebruik van online data van burgers om het virus te bestrijden.

In deze video zie je wat de Nederlandse overheid mag doen met onze gegevens (best veel) en wat de Israëlische overheid al doet (nog veel meer):

Kabinet sluit niet uit dat app verplicht wordt

Op de persconferentie kwamen veel vragen over de aangekondigde apps om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Vooral over de app die informatie doorgeeft of een persoon in de buurt is geweest van een coronapatiënt.

Het kabinet sluit niet uit dat deze app verplicht kan worden. "Die app biedt ook oplossingen, dat allerlei mensen heel snel weten dat iemand corona heeft, of het niet blijkt te hebben", aldus Rutte. De app vervangt eigenlijk het brononderzoek van de GGD.

Deskundigen van het RIVM zeggen dat er nagedacht kan worden over het terugdraaien van de strenge coronamaatregel als er intensief brononderzoek is gedaan. Premier Rutte benadrukt dat zo'n app in dit geval uitkomst kan bieden.

De komende weken wordt de werking van de apps onderzocht. Voor 28 april is er nog geen duidelijkheid over. "De privacy moet wel gewaarborgd worden", aldus Rutte.

De persconferentie van Rutte en De Jonge

Terugkijken: persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge

De Jonge: apps vormen nieuwe kern van testbeleid

Het kabinet wil fors inzetten op apps om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, zei minister De Jonge op de persconferentie. "Twee apps vormen straks de kern van het nieuwe testbeleid", maar hij benadrukt dat er nog wel onderzoek wordt gedaan. "Alleen als de privacy gewaarborgd is, gaan we dit doen."

De apps zijn bedoeld om het werk van de GGD te ondersteunen. De Jonge: "Een app vertelt je bijvoorbeeld of je in de buurt bent geweest van een andere gebruiker die besmet blijkt te zijn. Je krijgt dan het advies om binnen te blijven en je krijgt het verzoek om een tweede app te gebruiken, waarmee je makkelijk contact kunt houden met een dokter in de buurt. Het is testen, het is traceren en vervolgens van huis uit rapporteren."

Het onderzoek naar de apps moet binnen enkele weken klaar zijn.

Rutte: terug naar normaal is zaak van de lange adem

Er wordt al wel nagedacht over de toekomst en wanneer het tijd is om maatregelen te versoepelen. Maar "terug naar normaal is een zaak van de lange adem." Dat kan alleen in gang worden gezet als iedereen zich aan de regels blijft houden, benadrukt de premier. "De kans op een begin van normalisering is groter als we ons allemaal aan de regels houden".

Rutte: voorlopig geen versoepeling van coronamaatregelen

Rutte is trots op Nederland: 'Hou vol'

Premier Rutte is er trots op dat de meeste Nederlanders zich goed aan de coronamaatregelen houden. De premier doet opnieuw een oproep aan Nederlanders om niet losser met de regels om te gaan. "Een grotere fout kunnen we niet maken. Anders is alles in no time tenietgedaan. Hou dit vol." Hij zegt dat iedereen zo veel mogelijk moet thuisblijven, ook met Pasen.

Persconferentie begonnen

Het kabinet is zojuist begonnen met de persconferentie over de coronacrisis. Deze is bij de NOS te volgen in deze livestream, via NPO 1, NPO Nieuws, NPO Start, NPO Radio 1, NOS Facebook en het YouTube-kanaal.

Opnieuw veroordelingen voor 'coronaspugers'

De politierechter in Amsterdam heeft een 31-jarige man tot een celstraf van vier maanden veroordeeld, omdat hij gedreigd heeft agenten te besmetten met corona. Toen agenten hem wilden aanhouden voor huiselijk geweld riep hij: "Ik ga mijn mond tot bloedens bijten en jullie corona geven". De agenten deden hem daarom een spuugmasker op. Daar werd later inderdaad bloed in aangetroffen. Ook bedreigde hij twee arrestantenverzorgers met een mes.

Een 36-jarige man uit Amsterdam is eerder op de dag veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes weken. De man had een supermarktmanager bedreigd. Toen agenten daarop afkwamen, spuugde hij naar een van hen. Hij heeft niet gedreigd met corona, toch rekent het Openbaar Ministerie het de man zwaar aan dat hij juist in deze coronacrisis naar een agent heeft gespuugd.

Eerder werden al een 'coronaspuger' en een 'coronahoester' veroordeeld:

KNVB wil competities desnoods zonder publiek uitspelen, korfbalbond houdt hoop op finale

De KNVB heeft de clubs in het betaalde voetbal laten weten dat het de competities van de eredivisie en eerste divisie wil afmaken, ondanks de coronacrisis. Bij akkoord van het RIVM en de overheid mikt de KNVB op een volledige hervatting in het weekend van 19, 20 en 21 juni, vrijwel zeker zonder publiek. De KNVB deelt het standpunt van de UEFA. Een aantal clubs, zoals Ajax, AZ en PSV, zijn tegen.

En de Nederlandse korfbalbond (KNKV) houdt nog steeds hoop dat de finale van de Korfbal League dit jaar - op welke manier dan ook - door kan gaan. De bond gaat daarover met de betrokken clubs in overleg.

11 miljoen euro steun voor lokale journalistiek

Huis-aan-huisbladen en lokale publieke omroepen die door de coronacrisis in de problemen zijn gekomen, kunnen steun krijgen uit een tijdelijk fonds. Minister Slob (Media) stelt daarvoor eenmalig 11 miljoen euro beschikbaar. Het gaat om bedragen tussen de 4000 en enkele tienduizenden euro's.

New York meldt hoogste aantal doden in een dag tijd

Het aantal overleden coronapatiënten in de Amerikaanse staat New York is in een dag gestegen met 731 tot 5489. Dat is volgens gouverneur Cuomo de grootste stijging in een dag tijd sinds het begin van de uitbraak. In de stad New York zijn inmiddels 3202 mensen overleden aan covid-19.

In de Verenigde Staten is het dodental opgelopen tot boven de 11.000. Er zijn 370.000 bevestigde besmettingen, het hoogste aantal van alle landen wereldwijd.

AP
Een coronapatiënt in New York wordt afgevoerd naar het ziekenhuis

'Europese ministers zetten 250 miljard euro opzij voor coronacrisis'

De EU-ministers van Financiën reserveren 250 miljard euro voor de bestrijding van de coronacrisis uit de pot van het Europees Stabilisatiemechanisme (ESM), hebben bronnen tegen de NOS gezegd.

Spanje zou op die manier 28 miljard euro kunnen krijgen en Italië 39 miljard euro. Dat geld moet specifiek gebruikt worden voor met name de medische gevolgen van de coronacrisis. Als landen meer geld willen, dan gelden voorlopig de oude regels: eerst bezuinigen en de begroting op orde brengen.

De ministers praten vanavond in een videoconferentie over bestrijding van de coronacrisis. Nederland zal zich met hand en tand verzetten tegen het uitgeven van euro- of coronabonds.

107-jarige Cornelia overleeft coronavirus

Regionale omroep Rijnmond schrijft dat de 107-jarige Cornelia Ras in Sommelsdijk het coronavirus heeft overleefd. "We dachten eerlijk gezegd niet dat tante Cor het zou halen", zegt een nichtje tegen Rijnmond. De familie is dolgelukkig dat hun tante te horen heeft gekregen dat ze is genezen.

Alleen onder deze voorwaarden kunnen coronamaatregelen worden versoepeld

Er moet worden gewacht met het versoepelen van anti-coronamaatregelen tot aan een aantal specifieke voorwaarden is voldaan. Dat adviseert het zogenoemde Outbreak Management Team (OMT) van het RIVM aan het kabinet, de belangrijkste raadgever van de regering in de coronacrisis.

De 'transitiestrategie', kan pas beginnen als aan vijf voorwaarden voldaan is. Die worden opgesomd in de brief met het advies die het ministerie van VWS heeft gekregen en waarover de NOS beschikt.

2000 Nederlanders vanuit buitenland teruggevlogen naar huis

Tot nu toe zijn met de door Buitenlandse Zaken georganiseerde repatriëringsvluchten zo'n 2500 mensen naar Nederland gebracht. Het gaat om 2000 Nederlanders en 500 andere EU-burgers, zei minister Blok voorafgaand aan het crisisoverleg van het kabinet vanavond. De komende dagen worden nog eens 2500 mensen naar huis gevlogen. "Onder meer vluchten uit Peru, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika."

Blok ging ook in op de situatie in Marokko, dat de grenzen op 20 maart heeft gesloten terwijl er nog zeker honderden Nederlanders zijn. Er is op allerlei manier contact met het land, maar van repatriëring lijkt voorlopig geen sprake. Volgens de minister ligt dat niet aan eventuele slechte verhoudingen tussen Nederland en Marokko. "Ook andere landen lopen ertegenaan."

Het ministerie van Buitenlandse Zaken sluit morgen de webpagina waar gestrande Nederlandse reizigers zich kunnen melden. Er komen nog maar heel weinig meldingen binnen. Het telefoonnummer +31247247247 blijft wel bereikbaar.

Corona zet zorg op IC's nog maanden onder druk

Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg verwacht op grond van de huidige in- en uitstroomcijfers dat het aantal coronapatiënten op de IC's de komende periode doorstijgt naar een "plateau" van ongeveer 1700. Die situatie zal mogelijk maanden zo blijven. Dat betekent ook dat de druk op het personeel nog maanden heel hoog zal zijn.

Alleen als de instroom afneemt, zal dat plateau lager komen te liggen. Daarom zijn we er ontzettend voor om de maatregelen om verspreiding tegen te gaan in stand te houden, zei Kuipers.

In deze grafiek met de nieuwste cijfers zie je dat de stijging van het aantal bezette IC-bedden afvlakt:

NOS

Toestand premier Johnson stabiel, zegt woordvoerder

De Britse premier Boris Johnson, die sinds gisteren op de IC ligt vanwege zijn corona-besmetting, is volgens zijn woordvoerder de nacht goed doorgekomen. Zijn toestand zou stabiel zijn. Gisteren heeft Johnson extra zuurstof toegediend gekregen, maar hij hoeft niet te worden beademd. Berichten dat hij een longontsteking heeft, kloppen niet.

De informatie van Downing Street komt nadat er vanuit de Britse pers werd opgeroepen tot meer openheid over de toestand van Johnson. Eerder werd steeds benadrukt dat Johnson 'milde symptomen' had. Zijn opname in het ziekenhuis kwam daardoor als een verrassing.

Britten leven mee met hun premier en sommigen noemen de situatie zorgwekkend:

Een zieke premier, maar Britten houden hoofd koel: 'De overheid is niet één man'

Momenteel 4284 coronapatiënten opgenomen in ziekenhuis

Er liggen op dit moment 4284 coronapatiënten in het ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntspreiding (LCPS). Daarvan ligt ongeveer een derde (1424 patiënten) op de intensive care en twee derde (2860 patiënten) op andere afdelingen. Het is voor het eerst dat gemeld wordt hoeveel patiënten er op dit moment in totaal in het ziekenhuis liggen. Ruim 3000 mensen zijn ontslagen uit het ziekenhuis of overleden. Hoeveel van hen zijn ontslagen en hoeveel zijn overleden is niet bekendgemaakt.

Of er op dit moment meer mensen uit het ziekenhuis ontslagen worden dan worden opgenomen, is niet duidelijk. "Er is sprake van een daling van de instroom en stijging van de uitstroom. Dat rapporteren de regio's, maar we hebben geen precieze cijfers", meldt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.