NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Bijna miljoen mondkapjes uit China geleverd • Zorgen om 'lakse' Italianen

 • De afgelopen dag zijn 148 overlijdensgevallen gemeld bij het RIVM.
 • In Noord-Brabant en Limburg, maar ook in de rest van Nederland, zijn de afgelopen weken veel meer mensen overleden dan gemiddeld.
 • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente. Hier vind je de laatste cijfers uit Nederland.
 • Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het coronavirus.
Liveblog gesloten
 • Sluiting liveblog

  We sluiten het liveblog voor vandaag. Het liveblog van morgen start hier.

 • Amerikaanse gezondheidsdienst adviseert mondmaskers te dragen

  De Amerikaanse gezondheidsdienst CDC adviseert Amerikanen om buiten mondmaskers te dragen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat zei president Trump op een persconferentie. Volgens Trump wordt de mond- en neusbedekking niet verplicht. De bestaande verplichtingen om afstand tot anderen te bewaren, blijven van kracht.

  Trump liet weten dat hijzelf geen gehoor zal geven aan de oproep. "Het wordt een vrijwillig ding. Je kunt het doen, maar je hoeft het niet te doen. Ik kies ervoor om het niet te doen, maar sommige mensen zullen het misschien willen doen en dat is prima", zei hij over het dragen van gezichtsbedekking.

  De president benadrukte dat niet wordt geadviseerd om medische mondkapjes te gaan dragen. Wel worden Amerikanen aangemoedigd om alternatieve gezichtsbedekking te dragen, zoals t-shirts, bandana's en niet-medische mondkapjes. Volgens Trump is een sjaal ook een goed alternatief.

  De aankondiging van de gezondheidsdienst komt op het moment dat meerdere Amerikaanse staten zich voorbereiden op tekorten aan mondkapjes en andere medische goederen.

 • 104-jarige WOII-veteraan hersteld van coronavirus

  Een 104-jarige Amerikaan heeft het coronavirus overleefd. Tweede Wereldoorlogveteraan Bill Lapschies liep het virus begin maart op in een veteranenhuis in de staat Oregon. Daarna ging het op en neer met zijn gezondheid, zeggen zijn familieleden tegen The Washington Post. De ene dag leek Lapschies beter te worden, om de volgende dag weer een terugval te krijgen. Tot hij alleen nog maar beter werd en uiteindelijk weer mocht terugkeren naar zijn veteranenhuis.

  Hij was net op tijd uit het ziekenhuis om zijn 104de verjaardag met zijn familie te kunnen vieren. Toen hij in zijn rolstoel naar buiten werd gerold, zag zijn kleindochter Jamie Yutzie weer de "aanstekelijke glimlach" om de mond van haar opa, zei ze.

  Lapschies is wereldwijd een van de oudste corona-overlevenden. Hij was 2 jaar oud toen de Spaanse griep over de wereld trok en tientallen miljoenen slachtoffers maakte. In 1943 werd hij opgeroepen voor het Amerikaanse leger, waarna hij de Tweede Wereldoorlog doorbracht op de Aleoeten, een eilandengroep tussen de VS en Rusland.

 • Trompettist steekt Brazilianen hart onder de riem vanaf hoogwerker

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Braziliaanse brandweerman speelt trompet vanaf hoogwerker
 • Bijna miljoen mondkapjes uit China geleverd én goedgekeurd

  Een levering van bijna een miljoen mondkapjes uit China is vanochtend aangekomen in Nederland en mogen na een keuring worden verdeeld over de ziekenhuizen. Dat meldt minister Van Rijn (Medische Zorg). "Goed nieuws voor de fantastische medewerkers in de zorg", schrijft hij op Twitter. Eerder werd een levering van ruim 600.000 mondkapjes uit China nog afgekeurd, omdat de kwaliteit onvoldoende bleek.

 • Angst voor 'lakse houding' Italianen

  Na weken van quarantaine, gaan steeds meer Italianen weer de straat op. Zeker nu het stralend weer is.

  Dat is te zien in winkelstraten in Genua, op boulevards in Livorno, op markten in Rome en op pleinen in Napels. Foto's en video's hiervan gaan rond op sociale media. De gouverneur van de regio Ligurië noemt het in de Italiaanse krant La Stampa "gedrag van idioten".

  Hij roept iedereen op om binnen te blijven, zoals de regels voorschrijven. En niet "in de ochtend een krant te kopen en dan 's middags weer de straat op te gaan om een brood te kopen". Dat zijn volgens hem "mensen die de ernst van de situatie niet begrijpen en iedereen in gevaar brengen".

 • 'Turkije neemt Spaanse beademingsapparatuur in beslag'

  Turkije heeft zeker 150 beademingsapparaten in beslag genomen die vanuit China onderweg waren naar Spanje. Dat schrijven meerdere Spaanse media. De apparaten zouden zijn besteld door de Spaanse regio's Castilië-La Mancha en Navarra.

  Bij een tussenstop in Ankara werden de spullen vastgehouden. Volgens de krant El Mundo heeft de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken meerdere keren gepoogd haar Turkse ambtgenoot te bewegen de apparaten weer vrij te geven. Maar volgens haar wil Turkije de in beslag genomen beademingsmachines gebruiken voor "de behandeling van eigen patiënten".

  De Spaanse autoriteiten hebben nog niet officieel gereageerd op de inbeslagname waarover de Spaanse media schrijven. Eergisteren dankte Spanje de Turkse president Erdogan nog voor een vliegtuig vol beschermingsmiddelen zoals mondkapjes en desinfectiemiddelen vanuit Turkije.

 • Derde van huishoudens vreest moeite met rondkomen

  Ruim een derde van de Nederlandse huishoudens denkt de komende tijd moeite te hebben om rond te komen. Dat constateert het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) na een peiling. Voor een grote groep Nederlanders kan spaargeld ook geen uitkomst bieden: iets minder dan een derde van de huishoudens heeft niet genoeg achter de hand om twee maanden te kunnen rondkomen zonder inkomen.

  Toch overweegt nog minder dan 10 procent om bij de gemeente aan de bel te trekken voor hulp, of om bij de Belastingdienst om uitstel van betaling te vragen. Op de vraag welke rekening huishoudens verwachten als eerste niet te kunnen betalen, was de zorgverzekering het meest genoemde antwoord. Daarna volgen de gemeentelijke belastingen en waterschapsheffingen, en de huur of hypotheek.

  Een vijfde van de Nederlanders zag zijn of haar inkomen de afgelopen maand al terugvallen. Vooral jongeren, zelfstandigen en flexwerkers gingen er al op achteruit. "Jongeren en zelfstandigen zijn degenen die ook als het goed gaat de grootste inkomensonzekerheid hebben", zegt Nibud-directeur Arjan Vliegenthart. "In tijden van crisis krijgen zij als eerste de hardste klappen."

 • Leerlingen getuige van mishandeling docent in online les

  Leerlingen van een middelbare school in Naaldwijk zijn donderdag getuige geweest van een mishandeling van hun docent. De vrouw gaf les via 'Teams', een online videoverbinding, toen ze werd mishandeld door haar partner.

  Een woordvoerder van de middelbare school ISW Hoogeland bevestigt een verhaal hierover in De Telegraaf. Tegen de man is aangifte gedaan. Met de docent gaat het naar omstandigheden goed. Omdat scholen zijn gesloten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, worden veel lessen online georganiseerd met een rechtstreekse video- en geluidsverbinding.

  "In de eerste plaats voor de kinderen en hun ouders, maar ook voor de school is het heel heftig", zegt de woordvoerder van de school. In WhatsApp-groepen gaan beelden van de mishandeling rond. "We roepen op om die beelden te verwijderen. Gisteren hebben we de ouders van de leerlingen van de betreffende klas persoonlijk gebeld en vandaag de hele school gemaild." Leerlingen of ouders die willen praten over het incident kunnen terecht bij de teamleiders van de school.

 • Thuiswerken met kinderen: 'Als ik ze eten geef, check ik tegelijkertijd mijn mail'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Thuiswerken met kinderen: 'Als ik ze eten geef, check ik tegelijkertijd mijn mail'
 • Eerste dode in Suriname door coronavirus

  In Suriname hebben de autoriteiten de eerste coronadode gemeld. Het gaat om een man, die door zijn vrouw was besmet. Zij geldt als het eerste positieve coronageval in Suriname. Het aantal besmette personen in Suriname staat nu op tien. Drie van hen zijn enkele dagen op de IC-afdeling verpleegd. Zij zijn inmiddels voldoende hersteld en hebben de IC weer verlaten.

  De komende weken moeten nog ruim duizend personen vanuit Nederland teruggebracht worden naar Suriname. Deze repatriëring laat nog even op zich wachten, omdat Suriname de quarantainelocaties eerst in gereedheid moet brengen.

  Verder hebben de autoriteiten een avondklok ingesteld. Deze geldt tussen 20.00 uur 's avonds en 06.00 uur in de ochtend. Alleen mensen die voor hun werk of andere noodzakelijke bezigheden de straat op moeten, krijgen ontheffing.

 • ABN Amro, ING en Rabobank verlagen rente op rood staan

  De drie grote banken verlagen vanwege de coronacrisis de rente op rood staan voor klanten. Bij Rabobank en ING zakt de rente van 12,9 procent naar 9,9 procent. Bij ABN Amro was de rente voor een deel van de rekeningen al 9,9 procent en voor rekeningen waar dat 12,9 procent was, is dit nu ook 9,9 procent geworden.

  Bij Rabobank en ABN Amro zijn de verlagingen al ingegaan. Bij ING is nog niet duidelijk per wanneer de lagere tarieven gelden. Volgens een woordvoerder zal dat zo spoedig mogelijk zijn, maar moeten er nog systemen worden aangepast voordat dit kan.

 • Curaçao vraagt 400 miljoen euro om gevolgen lockdown op te vangen

  Curaçao heeft Nederland om 400 miljoen euro gevraagd voor de komende drie maanden, om de gevolgen van de lockdown vanwege het coronavirus op te vangen. Het land zegt zelf het geld niet te hebben en het ook niet op de kapitaalmarkt te kunnen lenen.

  De winkels op Curaçao zijn gesloten, de luchthaven is al drie weken dicht en het toerisme ligt nagenoeg stil. Alleen voor supermarkten en apotheken wordt een uitzondering gemaakt. De financiële steun zou mensen die zonder werk zijn komen te zitten moeten voorzien in een maandelijkse bijdrage voor levensonderhoud. Ook wil de Curaçaose overheid een compensatie voor bedrijven en zzp'ers.

 • Rumag-topman legt functie neer na coronarel

  De topman van marketingbedrijf Rumag, Thijs van der Heide, heeft per direct zijn functie neergelegd. Het socialemediaplatform kwam in opspraak door de verkoop van een omstreden 'corona-kledinglijn'. Dit werd aangezwengeld door het programma Zondag met Lubach.

  De nieuwe directie van Rumag vindt dat het bedrijf "behoorlijk tekort is geschoten" in de reactie op de kritiek die de afgelopen week is geuit.

 • Agent woedend om sarcastisch spandoek bij politiebureau

  "Een stel zielige en kansloze figuren", schrijft de woedende agent Maarten Brink op Twitter over de opstellers van een spandoek dat vandaag hing voor een politiebureau in Tilburg. Op het meterslange doek stond een sarcastische boodschap richting agenten, refererend aan het feit dat de politie tijdens de coronacrisis snelheidsboetes blijft uitdelen.

  Volgens de Tilburgse politie is het spandoek opgehangen door leden van de harde kern van voetbalclub Willem II. "Wij missen jullie ook", schrijft de politie met een knipoog.