liveblog

Wereldwijd miljoen coronabesmettingen, nieuwe oproep Rutte om binnen te blijven

  • Het aantal coronapatiënten op de intensive care is met 82 toegenomen tot 1273.
  • Rutte vraagt Nederlanders die uit de VS terugkomen om twee weken in thuisquarantaine te gaan.
  • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente. Hier vind je de laatste cijfers uit Nederland.
  • Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het coronavirus.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Dit liveblog is gesloten. Verder lezen kan in het nieuwe liveblog.

Militairen nemen tests af op Curaçao

Militairen van het Eerstelijns Gezondheidszorg Bedrijf (EGB) gaan op Curaçao de GGD ondersteunen bij het afnemen van coronatesten. Het EGB is normaal gesproken verantwoordelijk voor de zorg aan militairen onder niet-operationele omstandigheden.

Curaçao test nog niet op grote schaal. Tot dusver zijn er 370 mensen getest, elf van hen bleken besmet. Een man uit Nederland, de eerste positief geteste patiënt op het eiland, overleed aan de ziekte.

Het recent opgeleide team van Defensie bestaat uit een militair arts en twee militair verpleegkundigen. Om ervoor te zorgen dat taal geen drempel is bij het afnemen van tests, is er ook een militair verpleegkundige opgeleid die Papiaments spreekt. De militairen zullen de GGD-teams afwisselen met het uitvoeren van de tests op het eiland. Ook het grootste ziekenhuis op Curaçao test op het coronavirus.

Burgemeester bevestigt: cruiseschepen Zaandam en Rotterdam mogen aanmeren in Florida

Burgemeester Dean Trantalis van Fort Lauderdale heeft op Twitter bevestigd dat de cruiseschepen Zaandam en Rotterdam mogen aanmeren. Op de Zaandam zijn mensen besmet met het coronavirus. Eerder vandaag meldden Amerikaanse media al dat er een akkoord was over het aanmeren van beide schepen van de Holland-Amerika Lijn.

Coronacrisis voor veel Amerikanen ook financiële crisis

Nederlander Jules Zane is een van de vele inwoners van de Verenigde Staten die door de coronacrisis geen werk meer hebben. "Ik kreeg op vrijdag te horen dat ik op dinsdag niet meer hoefde in te klokken."

Over zijn eigen financiële positie maakt hij zich nog niet zo'n zorgen, maar wel over die van veel Amerikanen in zijn omgeving:

'De mensen die net weer opgekrabbeld waren, beginnen weer op nul'

China: Nederland wist dat mondkapjes niet geschikt waren voor medisch gebruik

China heeft gereageerd op het terugroepen door de Nederlandse overheid van honderdduizenden mondmaskers omdat ze ondeugdelijk waren. Volgens een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de fabrikant duidelijk gemeld dat de maskers niet geschikt waren voor medisch gebruik.

KLM voor het eerst in 20 jaar naar Sydney

In samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken is KLM een luchtbrug begonnen om bijna 2000 Nederlanders op te halen in Australië. De eerste vlucht, met 12 bemanningsleden, vertrok vanavond om 20.50 uur vanaf Schiphol richting Sydney Airport. De Boeing 777 maakt een tussenstop in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur, waar de bemanning overnacht. Op zaterdag komt het toestel in Australië aan.

Het is voor het eerst in 20 jaar dat er weer een KLM-toestel op Australische bodem landt. Tussen 1950 en 2000 vloog KLM regelmatig naar Sydney, maar door de samenwerking met het huidige Malaysia Airlines was de lange vlucht niet meer nodig: passagiers moesten vanaf dat moment overstappen in Kuala Lumpur.

Tussen 6 en 10 april vertrekken nog vijf vluchten naar Sydney. Na 10 april vliegt KLM nog vier keer naar Kuala Lumpur op en neer, speciaal voor Nederlanders die met een vlucht van Malaysia Airlines uit verschillende steden in Australië en Nieuw-Zeeland zijn opgehaald.

Wereldwijd meer dan miljoen mensen besmet

Het aantal wereldwijde coronabesmettingen is gestegen tot meer dan een miljoen. Dat blijkt uit de telling van de Amerikaanse Johns Hopkins University, die zich baseert op gegevens van de autoriteiten in de verschillende landen. Het aantal besmettingen is in minder dan een week tijd verdubbeld.

In totaal zijn ruim 51.000 mensen aan het virus overleden. Meer dan 200.000 mensen zijn inmiddels weer hersteld.

Schoolwerk in de stuurhut

Niet alleen scholen zijn gesloten door het coronavirus. Ook internaten voor bijvoorbeeld schipperskinderen zijn dicht.

Het NOS Jeugdjournaal ging langs bij Alysia (11) en Daan (13), die tijdelijk op het binnenvaartschip van hun ouders wonen.

'Nu ben je in ieder geval lekker bij je ouders'

'Geen beddentekort op Spaanse IC's'

In Spanje lijken de coronamaatregelen langzaam effect te hebben. Tegen Nieuwsuur zegt de voorzitter van de Spaanse Intensive Care-vereniging, Ferrer Roca, dat hij verwacht dat het aantal patiënten op de IC's volgende week stabiliseert. "In mijn ziekenhuis moesten we de bedcapaciteit de afgelopen tijd verdrievoudigen. Ik hoop dat dat genoeg is. Het aantal nieuwe acute coronagevallen neemt af, dus ik hoop dat we binnen een paar dagen een balans hebben tussen het aantal patiënten dat erbij komt, en het aantal dat overlijdt en wordt ontslagen van de IC."

Nu zijn de aantallen doden en ziekenhuisopnames in Spanje nog erg hoog. Toch is er volgens Roca geen tekort aan IC-bedden. "We behandelen alleen mensen op de IC die echt kans hebben weer gezond te worden. Dat is omdat we hebben geleerd dat corona een verwoestende ziekte kan zijn, het heeft niets te maken met een tekort aan IC-bedden. Van de patiënten boven de 70 op de IC overlijdt 70 procent."

Rechtspraak: '80 procent rechtszaken gaat door'

In ruim 22.000 rechtszaken is afgelopen week uitspraak gedaan. Dat komt neer op ongeveer 80 procent van het aantal zaken dat in een normale week behandeld wordt. Dat blijkt uit een inventarisatie van de impact van het coronavirus op de rechtspraak.

De meeste behandelde zaken waren kantonzaken (denk aan kleine civiele zaken, arbeidsconflicten, snelheidsovertredingen). Ook urgente rechtszaken gaan zoveel mogelijk door, schriftelijk of via telefonische (beeld)verbindingen. Daaronder vallen bijvoorbeeld snelrechtzittingen, zaken over de voorgeleiding of hechtenis van verdachten, faillissementen, zittingen rond verplichte zorg en over urgente familiezaken zoals uithuisplaatsingen of ondertoezichtstellingen.

Bij urgente zittingen mogen maximaal drie journalisten aanwezig zijn. Ook experimenteren rechtbanken met het live volgen van zittingen via Skype.

Britse gezondheidszorg kan corona nauwelijks aan

De NHS, de gratis Britse gezondheidszorg, kan de toestroom van coronapatiënten bijna niet aan. Mede door het uitblijven van investeringen hebben ziekenhuizen tijdens een normale winter al veel moeite om alle grieppatiënten te helpen, laat staan tijdens deze pandemie.

Dagelijks verschijnen er berichten over artsen en verpleegkundigen die nog altijd niet beschikken over voldoende beschermende kleding en de juiste mondkapjes.

Psychosociale ondersteuning voor zorgmedewerkers

Het Instituut voor Psychotrauma ARQ IVP heeft een landelijk contactpunt geopend voor zorgprofessionals die door de coronacrisis psychosociale ondersteuning nodig hebben. Zij kunnen zeven dagen per week naar een speciaal telefoonnummer bellen, dat bemand wordt door gespecialiseerde psychologen.

In de nieuwste aflevering van podcast De Dag gaat het over de mentale druk op zorgpersoneel. Onder meer een intensivecareverpleegkundige en de oprichter van het landelijk contactpunt komen aan het woord.

Luisteren kan hier, via de Radio 1 app, Spotify, iTunes, Google Podcasts en Stitcher.

Agenten anders ingezet door corona

Door het coronavirus is het werk van de politie flink veranderd. "Agenten die normaal toezicht houden in de horeca rijden nu bijvoorbeeld op de arrestantenbus. Of ze surveilleren op straat", zegt de Groningse districtchef Monique Pennings tegen RTV Noord. "Wij doen nog steeds hetzelfde werk, maar zetten mensen anders in."

Agenten surveilleren bijvoorbeeld extra op bedrijventerreinen, waar het nu heel rustig is. En komend weekend, als het mooi weer is, houdt de politie in de gaten of iedereen zich aan de regels houdt. "Ook een barbecuefeestje in de tuin is niet verstandig", zegt Pennings, die waarschuwt dat agenten boetes kunnen geven "Maar een bon stopt het virus niet. Ik hoop dat het niet nodig is."

De politie zei vorige week al dat er door het coronavirus minder meldingen komen van inbraken, fietsendiefstal en zakkenrollerij. Wel zijn er meer geregistreerde gevallen van overlast in wijken.

Tweede asielboot Groningen

De gemeente Groningen huurt een tweede boot waar asielzoekers tijdelijk onderdak krijgen. Op de boot die er nu ligt slapen veel bewoners met z'n tweeën op een eenpersoonskamer. "En dat is volgens het RIVM en de GGD niet verantwoord", zegt wethouder Glimina Chakor.

80 procent coronapatiënten in Tilburgs ziekenhuis had al gezondheidsproblemen

Ongeveer 80 procent van de eerste honderd coronapatiënten die in het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg werden opgenomen, had onderliggende gezondheidsproblemen. De helft van de patiënten had al last van hart- en vaatziekten of longklachten. Een kwart was diabetespatiënt.

Een groep Nederlandse onderzoekers bestudeerde de eerste honderd coronapatiënten in het Brabantse ziekenhuis. De resultaten van de studie werden vandaag gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

De mediane leeftijd van de opgenomen patiënten was 72 jaar. Dat betekent dat 72 het middelste getal was in een oplopende reeks van leeftijden van de deelnemers. Van de patiënten was 67 procent man. Ten tijde van de opname in het ziekenhuis had 61 procent van de groep koorts. De helft had al een week of langer klachten.

Tot en met 23 maart - toen het onderzoek stopte - werden 38 van deze honderd patiënten ontslagen uit het ziekenhuis. Er werden negentien mensen opgenomen op de intensive care, twintig patiënten overleden.

Sprong in Franse coronadoden door meetellen verpleeghuizen

Frankrijk hoorde al bij de landen met veel besmettingen en veel doden. Maar nu blijken de cijfers nog erger dan gedacht. Voor het eerst zijn namelijk de sterftecijfers bekendgemaakt in verpleeghuizen en andere tehuizen voor senioren. Daar blijken bijna 900 doden te zijn gevallen door corona.

Deze sterfgevallen waren tot nu toe niet bekend. De officiële statistieken waren alleen gebaseerd op ziekenhuizen. Met de nieuwe getallen komt het officiële sterftecijfer door corona in Frankrijk op ruim 5300: 20 procent hoger dan gedacht.

Bovendien zijn er in de woonzorgcentra in heel Frankrijk nog ruim 14.000 mensen (zeker of mogelijk) besmet met corona. En omdat deze mensen oud en kwetsbaar zijn, worden in die centra de komende tijd nog bovengemiddeld veel sterfgevallen verwacht.

Het goede nieuws is: het aantal bedden op de intensive care stijgt van 5000 naar 9000. Dat is - voorlopig - genoeg om alle Franse corona-patiënten die er slecht aan toe zijn, op te vangen.

Meer belastinguitstel voor bedrijven in nood

Ondernemers kunnen vanaf vandaag ook uitstel aanvragen voor de accijns, de milieubelasting, de kansspelbelasting, de assurantiebelasting en de verhuurdersheffing. Het uitstel geldt tot in ieder geval 19 juni, maakte staatssecretaris van Financiën Vijlbrief bekend.

"Zo helpen we de ondernemer door de moeilijke weken of maanden heen," zegt Vijlbrief. "Het geld dat normaal de schatkist in zou gaan, blijft nu dus wat langer bij de onderneming."

Kabinet: Nederlanders in quarantaine na terugkomst uit VS

Wie met het vliegtuig terugkomt uit de Verenigde Staten, krijgt het verzoek om twee weken thuis te blijven. Dezelfde oproep doet het kabinet aan mensen die met een repatriëringsvlucht naar Nederland komen uit landen waarvandaan verder geen vluchten op Schiphol mogen landen.

Rutte: ga in thuisquarantaine als je uit VS komt

Veel herstelde patiënten in Italië

Er worden steeds minder Italianen opgenomen in het ziekenhuis en op de intensive care, blijkt uit nieuwe cijfers van de Italiaanse overheid:

Democratische conventie uitgesteld

De Democratische conventie, waarbij afgevaardigden van de Democraten hun genomineerde voor het Amerikaanse presidentschap en vice-presidentschap zullen kiezen, wordt verplaatst naar de week van 17 augustus. De conventie zou eigenlijk van 13 tot en met 16 juli plaatsvinden in Milwaukee, in de staat Wisconsin.

Rutte: blijf dit weekend zoveel mogelijk thuis

Premier Rutte heeft de bevolking nog eens opgeroepen het komend weekend zo min mogelijk naar buiten te gaan. "Blijf zoveel mogelijk thuis, als je gaat winkelen, doe dat alleen en houd je aan de anderhalve meter." Rutte wil niet dat het weekend leidt tot een nieuwe piek in de coronabesmettingen.

Rutte sprak de pers toe na het overleg over de coronacrisis tussen de meest betrokken ministers:

Rutte: blijf ook dit weekend met mooie weer zo veel mogelijk thuis

Ook vraagt Rutte Nederlanders die met het vliegtuig uit de Verenigde Staten komen veertien dagen in thuisquarantaine te gaan. Vooral New York geldt als een brandhaard van coronabesmettingen. Zo'n zelfde oproep doet het kabinet aan mensen die met een repatriëringsvlucht naar Nederland komen uit landen waarvan verder geen vluchten op Schiphol mogen landen. Dat geldt dan bijvoorbeeld voor Oostenrijk, Italië en Spanje.

Rutte zei dat hij het liefst wil afspreken dat de Verenigde Staten zelf voor uitgaande vluchten "prechecks" gaan doen. Maar dat is nog niet rond en is volgens de premier ook technisch ingewikkeld.

De premier riep verder de Belgen en Duitsers op in het Paasweekeinde Nederland niet te bezoeken:

Rutte: Belgen en Duitsers, Bleib zu Hause

Ook AZ en PSV willen einde eredivisie

Net als Ajax willen AZ en PSV dat de eredivisie na 1 juni niet meer wordt hervat. Algemeen directeur Robert Eenhoorn schrijft op de site van AZ: "Wij snappen als geen ander dat dit een zeer lastig besluit zal zijn. Maar wij vinden de huidige corona-situatie dusdanig zorgwekkend dat het uitspelen van het restant van de wedstrijden zonder publiek voor ons van ondergeschikt belang is. Er is bovendien nog te veel onzekerheid over hoe het coronavirus zich verder zal ontwikkelen."

"Wij vinden het op geen enkele manier te verantwoorden om het restant van de wedstrijden uit te spelen", vult algemeen directeur Toon Gerbrands van PSV aan.

Feyenoord staat wel achter het plan van de KNVB:

'Agenten en verdachten testen op corona'

Politievakbond ACP wil dat verdachten verplicht meewerken aan een coronatest als de politie dat nodig vindt. Ook moeten agenten de mogelijkheid krijgen om zichzelf te laten testen.

"Het gebeurt regelmatig dat politiemensen worden bedreigd door figuren die zeggen dat zij besmet zijn met het coronavirus. Vaak nadat deze collega's zijn bespuugd of in hun gezicht gehoest. Zij zitten nu in onzekerheid omdat er niet wordt getest. Dat kan grote impact hebben op hen en hun families. Er moet dus getest worden na contact met mogelijk besmette verdachten", zegt voorzitter Gerrit van de Kamp.

De Amsterdamse hoofdcommissaris Frank Paauw deed eenzelfde oproep in het AT5-programma Het Verhoor. Paauw zou graag zien dat er testen geregeld worden voor 'álle beroepsgroepen die geen keuze hebben over of ze naar voren stappen of niet', en niet alleen voor de zorg.

De ACP vindt het goed dat coronaspugers en -hoesters door het OM nu al hard worden aangepakt.

Kinderopvang: kom met duidelijkheid over meivakantie

Nu de maatregelen van het kabinet verlengd zijn, maken kinderopvangorganisaties zich zorgen over de toenemende vraag naar opvang. Want als de kinderopvang op 28 april weer open moet, zijn de scholen juist dicht vanwege de meivakantie.

De branche is bang dat de kinderopvang de toestroom van buitenschoolse opvang niet aankan. Want naast de noodopvang voor ouders met vitale beroepen, moeten ze dan ook weer reguliere opvang aanbieden. Bijvoorbeeld voor kinderen van ouders die op vakantie wilden, maar nu moeten werken.

"Ik denk dat heel veel ouders echt heel graag weer aan het werk willen, en veel kinderen hun vriendjes weer willen zien en willen spelen, en dus naar de opvang komen in de meivakantie. Op sommige plekken kunnen we nu niet garanderen dat we dat goed kunnen regelen", zegt Emmeline Bijlsma van Brancheorganisatie Kinderopvang.

De branche vindt dat er duidelijkheid moet komen van het ministerie van Sociale Zaken. Vanmiddag is er een gesprek geweest tussen de branche en staatssecretaris Tamara van Ark, maar tot een oplossing zijn ze nog niet gekomen.

13.000 besmette New Yorkers in het ziekenhuis

In de Amerikaanse staat New York is het aantal positief geteste coronapatiënten in 24 uur met ruim 8600 toegenomen. Het zijn er nu meer dan 92.000, heeft gouverneur Andrew Cuomo op televisie bekendgemaakt. Er liggen ruim 13.000 New Yorkers in het ziekenhuis.

Het aantal doden is binnen een dag opgelopen naar 2373. Gisteren was het aantal dodelijke slachtoffers in de staat nog 1941.

Cuomo verwacht binnen zeven tot dertig dagen een piek in het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames. Zo'n 21.000 zorgmedewerkers uit andere staten komen New Yorkse ziekenhuizen op vrijwillige basis helpen.

Uitvaartondernemer Bergamo: 'Doden gaan rechtstreeks naar de begraafplaats'

In het Italiaanse Bergamo, waar zeker 4500 coronadoden zijn gevallen, wordt elk half uur iemand begraven. Uitvaartondernemer Gianluca Parente vertelt aan Nieuwsuur dat familieleden geen afscheid meer kunnen nemen. "We transporteren de overledenen direct van hun sterfplaats naar de begraafplaats."

Uitvaarten in Bergamo

Stormloop op mondkapjes in Staphorst

Vanuit heel Nederland reizen mensen naar een bedrijf in Staphorst voor mondkapjes. De kapjes waren in eerste instantie bestemd voor het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, maar omdat het ministerie niet reageerde, besloot het bedrijf de kapjes aan particulieren te verkopen.

Het gaat om duizenden mondkapjes per dag. "Surrealistisch, bizar, krankzinnig", zegt ondernemer Wiljan Nooren tegen RTV Oost. "Ze komen vanuit Limburg hiernaartoe. Zelfs vanuit Spanje krijg ik verzoeken, maar daar stuur ik niets naartoe. De verhalen zijn schrijnend, maar de verkoop gebeurt in de winkel."

Het bedrijf zegt meerdere keren met het ministerie te hebben gebeld en gemaild, zonder reactie. Een woordvoerder van het ministerie zegt dat niet direct gereageerd is omdat ze overspoeld worden met aanbiedingen. "En die moeten we eerst zorgvuldig bekijken."

Meer dan 10.000 Canadezen besmet

In Canada is het aantal geregistreerde coronabesmettingen opgelopen tot 10.132. Dat zijn er bijna duizend meer dan gisteren, zeggen de gezondheidsautoriteiten in het land. Het totaal aantal Canadese doden is gestegen van 105 naar 127.

'Blijf thuis met Pasen'

De Nederlandse ambassade in Duitsland roept Duitsers op om met Pasen vooral niet naar Nederland te komen, om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

'Kijken naar leeftijd bij tekort aan plekken op intensive care'

'Er zijn genoeg ic-bedden, maar mocht er een tekort zijn dan is leeftijd een factor'

HAL-schepen mogen aanleggen in Fort Lauderdale

Volgens de Amerikaanse zender NBC News is er een deal tussen de Holland-Amerika Lijn en de lokale autoriteiten in Florida. Twee cruiseschepen van de maatschappij, de Zaandam en de Rotterdam, mogen vanavond waarschijnlijk aanleggen in de haven van Fort Lauderdale. Er moet nog wel officieel goedkeuring worden verleend. Op de Zaandam zijn mensen besmet met het coronavirus.

Er zijn 19 Nederlanders aan boord van de cruiseschepen. Op het schip Zaandam zitten vijf landgenoten, één Nederlander is aan boord overleden aan het virus. Op de Rotterdam zitten nog eens 14 Nederlanders.

Van Rijn: 'kijken hoe opgeschaald kan worden'

Minister van Rijn reageerde bij de inloop van het crisisoverleg (met de meest betrokken ministers) op de noodoproep van de beroepsvereniging voor verpleegkundigen, die zegt dat 2400 IC-bedden in de Nederlandse ziekenhuizen het maximum is. Volgens de verenging zijn er niet genoeg IC-verpleegkundigen om meer bedden aan te kunnen.

"Ik begrijp heel goed dat de verpleegkundigen zeggen dat ze onder druk staan. Het is een duidelijk signaal dat de druk hoog is bij de zorg en daar luisteren we goed naar" aldus Van Rijn. Hij wil niet ingaan op de vraag of 2400 bedden inderdaad het maximum is. Of het er meer kunnen zijn "gaan we allemaal uitzoeken", zegt Van Rijn.

"We hebben alle ziekenhuizen gevraagd te kijken hoe opgeschaald kan worden. We moeten kijken op welke wijze dat kan. Het is een combinatie van ruimtes, mensen en personeel. Elk ziekenhuis moet dat bekijken.

82 patiënten meer dan gisteren op intensive care

Het aantal coronapatiënten op de intensive cares in Nederland is opgelopen naar 1273. Dat zijn er 82 meer dan gisteren, zei Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) op een persconferentie in het Rotterdamse ziekenhuis Erasmus MC. Op dit moment zijn er nog voldoende IC-bedden beschikbaar voor coronapatiënten. Hoeveel bedden dat zijn kan Kuipers niet precies zeggen, maar het gaat in de richting van de 1600 coronabedden die ze dit weekend willen hebben.

Op alle IC-afdelingen in Nederland liggen inmiddels coronapatiënten. Gisteren steeg het aantal bezette bedden met veertig. De dagen daarvoor was het gemiddeld honderd. In totaal hopen ze volgende week 2400 IC-bedden te hebben, waarvan zo'n 1900 coronabedden.

Kuipers denkt dat er ook de komende twee weken nog voldoende ic-bedden zijn. "Dat is de tijd die we goed vooruit kunnen kijken." Hij wil niet speculeren over de vraag of het aantal bedden daarna nog moet worden uitgebreid naar meer dan 2400. Beroepsvereniging V&VN van de verpleegkundigen waarschuwde vandaag dat daar niet genoeg personeel voor is.

Kuipers maakte duidelijk dat het waarschijnlijk een betere optie is om uit te wijken naar Duitsland. Tot nu toe zijn er minder dan tien coronapatiënten naar Duitse ziekenhuizen overgebracht, maar dat zouden er eind deze maand dus aanzienlijk meer kunnen worden. Mogelijk gaan ze ook naar ziekenhuizen ver weg, bijvoorbeeld in Berlijn. Dat is vervelend voor familie, maar "wat het zwaarst is, moet het zwaarst wegen", zei Kuipers.

Bekijk hier de persconferentie met Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding:

1273 coronapatiënten op intensive care

ACM komt met richtlijnen voor vouchers

De Autoriteit Consument & Markt komt met richtlijnen voor tegoedbonnen voor reizen, evenementen en andere producten die door het coronavirus niet kunnen doorgaan of worden geleverd. Veel bedrijven geven liever een voucher dan dat ze het geld teruggeven, omdat ze anders failliet dreigen te gaan. Volgens de ACM kan dat een goede oplossing zijn, maar moeten bedrijven zich wel aan deze richtlijnen houden:

  • Consumenten houden in principe recht op terugbetaling
  • Met de voucher moet de consument hetzelfde of een vergelijkbaar product kunnen kopen
  • De tegoedbon moet een redelijke geldigheidsduur hebben, bijvoorbeeld 12 maanden
  • Als de consument niet het hele bedrag opmaakt, moet die het restant uitbetaald krijgen
  • De voucher moet ook de reserverings- en administratiekosten vergoeden
  • Klanten die alleen een aanbetaling hadden gedaan, hoeven niet eerst het hele bedrag over te maken voordat ze een voucher krijgen

De ACM zegt kritisch te gaan volgen hoe bedrijven met de richtlijnen omgaan.

Kabinet weer bij elkaar, geen grote maatregelen verwacht

Het kabinet is vanaf 16.00 uur bijeen om te praten over de coronacrisis. Er worden geen grote maatregelen verwacht, maar er staan wel wat punten op de agenda.

Zo wordt gesproken over de vluchten die vanuit New York landen op Schiphol. Aan boord van die vluchten zijn Europeanen uit het Schengengebied, omdat mensen van buiten Schengen niet worden toegelaten. Op de vluchten is kritiek, gezien de grote hoeveelheid besmettingen in de Amerikaanse stad. Er spelen allerlei belangen: niet alleen van de mensen die terug willen naar Europa, maar ook van bijvoorbeeld de KLM.

Een ander lastig onderwerp: moeten mensen die aankomen op Schiphol gecontroleerd worden op coronaverschijnselen? Iedereen testen is niet mogelijk. En is het haalbaar om eventueel een verplichte quarantaine op te leggen? Ook die vragen liggen vandaag op tafel.

Dit weekend belooft het mooi weer te worden. Dat kan weer leiden tot veel mensen op straat en in de natuur. En ook wordt gevreesd dat er de komende weken (paasvakantie) toeristen vanuit België en Duitsland naar Nederland komen. De vraag is of er maatregelen nodig zijn, zoals grenscontroles, of dat een beroep op de regeringen van België en Duitsland om hun bevolking te waarschuwen voldoende is.

Nieuw liveblog

Dit is een nieuw liveblog. Het eerdere liveblog van vandaag kunt u hier terugvinden.