liveblog

Kabinet: miljard euro in noodfonds voor zwaarst getroffen landen

  • Het aantal IC-opnames van coronapatiënten is met 40 gestegen naar 1191. De stijging is minder sterk dan verwacht.
  • RIVM: minder doden en ziekenhuisopnames dan gisteren.
  • Het kabinet wil een miljard euro in een noodfonds stoppen voor de zwaarst getroffen Europese landen.
  • IC-artsen en verpleegkundigen staan onder zware druk, maar er is nog geen sprake van een crisissituatie.
  • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente. Hier vind je de laatste cijfers uit Nederland.
  • Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het coronavirus.

Liveblog gesloten

Dit liveblog is gesloten. Lees hier verder in het nieuwe liveblog.

Russische medische goederen in New York aangekomen

Op het John F. Kennedy-vliegveld in New York is een vliegtuig van de Russische luchtmacht met medische goederen geland. Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken ging daar een telefoongesprek tussen de presidenten Trump en Poetin aan vooraf.

Volgens Russische media had het toestel 60 ton goederen aan boord, waaronder mondkapjes. Het ministerie verstuurde deze tweet met beelden van het vertrek van het toestel uit Rusland.

Ajax-directeur Overmars haalt uit naar KNVB: stop competitie

Technisch directeur van Ajax Marc Overmars roept voetbalbond KNVB op niet mis te verstane wijze op een punt te zetten achter het eredivisieseizoen. "De eredivisie is dood, het leven is eruit, de lol er vanaf: noem het zoals je het wilt", aldus Overmars.

Eerder vandaag maakte de KNVB bekend de eredivisie en eerste divisie in de zomer te willen uitspelen. De Europese voetbalbond UEFA had er bij de KNVB op aangedrongen de competitie dit jaar af te ronden. Daarvoor is tot 3 augustus de tijd gegeven.

'VS neemt corona nu serieus, maar nog geen duidelijke aanpak voor hele land'

In Amerika lijkt de houding ten opzichte van het coronavirus nu echt gedraaid. Na een trage start komen er steeds meer maatregelen. President Trump en zijn team gaan inmiddels uit van een inktzwart scenario voor de komende tijd.

Lees hier hoe correspondent Arjen van der Horst de ontwikkelingen duidt:

Dorp Heerde zwaar getroffen door coronavirus: 'Het lijkt wel een horrorfilm'

Het dorp Heerde in Gelderland is een van de zwaarst getroffen plaatsen in Nederland. In het bijzonder het verzorgingstehuis, waar de afgelopen dagen 14 van de 70 bewoners zijn overleden. Elke dag zijn er meerdere uitvaarten. Het raakt de gemeenschap diep.

Dorp Heerde zwaar getroffen door coronavirus: 'Het lijkt wel een horrorfilm'

Kabinet: een miljard euro in noodfonds voor zwaarst getroffen landen

Het kabinet heeft een noodfonds voorgesteld voor de Europese landen die het zwaarst getroffen zijn door de coronacrisis. "We zullen grofweg een miljard euro doneren als teken van solidariteit", zegt minister Hoekstra (Financiën), die andere EU-landen gevraagd heeft mee te doen.

Gisteren gaf Hoekstra toe te weinig empathie te hebben getoond met Zuid-Europese landen, die hard getroffen zijn door de crisis. Eerder kreeg Nederland kritiek omdat het vasthoudt aan strenge voorwaarden voor landen die aanspraak willen maken op het Europees Stabilisatie Mechanisme en omdat het niet mee wil werken aan de uitgifte van Europese obligaties.

Voetbalclub OSS'20 loopt promotie mis nu seizoen is stopgezet

Voor het amateurvoetbal is de knoop al doorgehakt. Het seizoen is stopgezet. Er promoveert of degradeert geen enkele club. Dat is een bittere pil voor veel teams, bijvoorbeeld voor het eerste elftal van OSS'20.

Voetbalclub OSS'20 loopt promotie mis nu seizoen is stopgezet

WHO-chef: komende dagen wereldwijd meer dan 50.000 doden

Baas van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus heeft zijn zorgen geuit over de snelheid waarmee het coronavirus wereldwijd om zich heen grijpt. "In de afgelopen vijf weken is er een bijna exponentiële groei van het aantal nieuwe besmettingen, en het aantal doden is de afgelopen week meer dan verdubbeld", zei Tedros op een persconferentie.

"De komende dagen zullen we de grens van 1 miljoen geregistreerde besmettingen en 50.000 doden wereldwijd voorbijgaan", zei hij. Op dit moment zijn er ongeveer 885.000 besmettingen vastgesteld en meer dan 44.000 doden.

Madrileens ziekenhuispersoneel klapt mee

Personeel van het ziekenhuis Gregorio Marañón in Madrid doet mee met het dagelijkse applaus dat om 20.00 uur in het hele land te horen is. Ze worden toegejuicht vanuit de ramen van de huizen aan de overkant van de straat. Ook tientallen politieagenten doen mee. Sinds de afgrendeling van het land herhaalt het ritueel zich dagelijks in heel Spanje. Aanvankelijk werd er alleen geklapt voor het ziekenhuispersoneel. Maar het gebeurt nu ook voor de coronapatienten in ziekenhuizen en de ruim 9000 doden die het land inmiddels telt.

Oplossing voor Amerikaans vliegdekschip

De USS Theodore Roosevelt

De kapitein van het Amerikaanse vliegdekschip USS Theodore Roosevelt heeft toestemming om een groot deel van zijn bemanning in quarantaine onder te brengen op het eiland Guam. Zo'n duizend opvarenden zijn ondergebracht in hotels en een marinebasis. Daar moeten ze zeker veertien dagen in isolatie doorbrengen. De verwachting is dat er nog zo'n 3000 zullen volgen.

Op het oorlogschip is bij zo'n honderd bemanningsleden corona vastgesteld. De kapitein vreesde dat dit aantal snel zou oplopen, omdat de bijna 5000 bemanningsleden dicht bij elkaar leven en werken. Hij richtte daarom een noodkreet aan de marineleiding, die gisteren uitlekte.

Het verhaal achter de coronacijfers

In deze video zie je wat de dagelijkse cijfers van het RIVM betekenen, maar ook wat ze juist niét betekenen.

Speciale coronahelpdesk voor statushouders, gerund door vrijwilligers

In Almere is een helpdesk geopend voor statushouders met vragen over corona en de maatregelen die de overheid daartegen neemt. De initiatiefnemer is Yordi Lassooy Tekle, een tolk die voor Eritrese statushouders brieven van de overheid en andere instellingen vertaalde.

Samen met andere oud-vluchtelingen heeft ze deze week de Corona Helpdesk Statushouders opgericht. De behoefte aan informatie is groot, zei ze in radioprogramma Nieuws en Co. "We krijgen dertig tot veertig telefoontjes per dag."

Volgens Lassooy Tekle gaan veel Eritreeërs gewoon door met de traditionele gebedsbijeenkomsten, omdat ze de informatie van de overheid niet kunnen lezen en verstaan. Als er corona-achtige klachten zijn, weten ze niet hoe ze medische hulp kunnen krijgen.

Lassooy Tekle schat het aantal statushouders dat onvoldoende Nederlands spreekt op 100.000. "Die groep is vergeten. Het nieuws is in het Nederlands. Ik denk dat het de taak is van de overheid om alles wat er gezegd wordt in verschillende talen te vertalen of te ondertitelen, Er zitten genoeg tolken thuis die dat willen doen."

Het RIVM biedt zijn informatie over corona wel in het Engels aan.

Frankrijk vierde land boven 4000 doden

Frankrijk is het vierde land met meer dan 4000 coronadoden. Het aantal is in een dag met 509 gestegen naar 4032. Ook in Italië, Spanje en de VS vielen er tot dusver minstens 4000 doden.

Vandaag zijn in Frankrijk voor het eerst cijfers openbaar gemaakt waaruit blijkt dat het werkelijke aantal slachtoffers door corona veel hoger ligt dan gedacht. In verpleeghuizen in het noordoosten van het land blijken de afgelopen weken 570 senioren te zijn overleden door het virus, meldden de autoriteiten in de betreffende regio, Grand Est. Dat cijfer is nog niet in het totale aantal verwerkt.

Tot nu toe waren die cijfers niet bekend en zijn ze ook niet meegeteld in de officiële landelijke statistieken. Landelijk worden er tot nu toe alleen doden in ziekenhuizen geregistreerd en dat zijn er nu dus in totaal 4032. Alleen al door deze nieuwe sterftecijfers in één regio, blijkt het landelijke dodental dus 14 procent hoger te liggen.

Van de twaalf andere Franse regio's zijn dit soort cijfers nog niet bekend. Het lijkt er wel op dat Grand Est vergeleken met andere regio's zwaar getroffen is. In de regio is corona vastgesteld in twee derde van alle verpleeghuizen, werd vanavond bekend.

Leerplichtambtenaar gaat kwetsbare leerlingen thuis opzoeken

Leerplichtambtenaren gaan deurbezoeken afleggen bij kwetsbare kinderen. Het gaat om kinderen die ook in de normale situatie al extra begeleiding nodig hebben.

Minister Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs wil dat deze kinderen ook gedurende de coronacrisis goede opvang krijgen. "We merken nu dat het soms moeilijk is om deze kinderen te bereiken. Daarom zullen we de leerplichtambtenaren nu gaan inzetten, niet om te beboeten, maar om met deurbezoeken contact te leggen en ervoor te zorgen dat voor die leerlingen goede opvang kan worden verzorgd."

In Zwolle en Ede gaan leerplichtambtenaren al langs de deur bij deze kwetsbaren kinderen. Andere grote steden zullen snel hun voorbeeld volgen, zegt Slob. Komende weken moeten in alle gemeenten de leerplichtambtenaren bij probleemgezinnen langs.

Volgens Slob zijn er vele honderden, mogelijk duizenden leerlingen in probleemgezinnen die weinig of geen ondersteuning krijgen bij het thuisonderwijs tijdens de coronacrisis of waar de thuissituatie soms ronduit onveilig is.

Hij wijst erop dat niet alleen kinderen van ouders met cruciale beroepen recht hebben op opvang op school. "We hebben vanaf het begin ruimte geboden aan gemeenten om samen met scholen en instanties als jeugdhulpverlening ook voor deze leerlingen opvang te regelen nu de scholen dicht zijn. Mijn oproep aan gemeenten is om de ruimte die geboden is ook te gebruiken." Volgens Slob hoeft dat niet altijd op school. Dat kan wat hem betreft ook in bibliotheken en bijvoorbeeld buurthuizen.

De Jonge: transparant zijn over scenario's crisisfase

Minister De Jonge zegt dat het kabinet met artsen en zorginstanties bezig is met fase 3, de crisisfase. In deze fase is er te weinig plaats op de intensivecareafdelingen en moet gekozen worden wie zo'n bed krijgt. Er worden allerlei scenario's uitgewerkt door medici en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. De Tweede Kamer wil dat er duidelijkheid komt over de criteria die daarbij worden gehanteerd.

PVV-leider Wilders besprak de angst van een 80-jarige vrouw, die vanwege haar leeftijd vreest geen IC-bed te krijgen als ze ziek wordt. De Jonge beloofde dat artsen dit nooit op basis van leeftijd zullen doen, wel op basis van kwetsbaarheid. Hij maakte daarbij duidelijk dat het nooit aan de politiek is om criteria op te stellen, omdat het een medische afweging is op basis van professionaliteit. "Maar ik begrijp de behoefte aan transparantie."

De minister van Volksgezondheid probeert er alles aan te doen om nog meer IC-bedden te vinden, maar wil geen getal noemen.

Curaçao beperkt autogebruik in strijd tegen corona

Curaçao heeft een nieuwe maatregel afgekondigd in de strijd tegen verspreiding van het coronavirus. Automobilisten mogen nog maar twee dagen per week hun auto gebruiken. Welke dagen dat zijn, hangt af van het kenteken.

Op zondag mag niemand meer in de auto stappen, behalve mensen met een cruciaal beroep en een ontheffing. Die mogen ook de rest van de week met de auto de straat op. Hetzelfde geldt voor bus- en taxichauffeurs.

Tienduizenden ondernemers kloppen aan voor noodvergoeding

Bij het noodloket voor bedrijven die zijn getroffen door de coronacrisis hebben zich inmiddels enkele tienduizenden ondernemers gemeld. Dat meldt het ministerie van Economische Zaken.

Via het noodloket kunnen ondernemers die zwaar getroffen zijn door de gezondheidsmaatregelen van het kabinet, eenmalig aanspraak maken op een tegemoetkoming van 4000 euro. Het loket is sinds vrijdag open. Sindsdien zijn er volgens het ministerie bijna 40.000 aanvragen ingediend.

Het gaat vooral om horeca-ondernemers, maar ook kapperszaken en schoonheidssalons zijn hard getroffen doordat zij de deuren zeker tot 28 april moeten sluiten. Voor de maatregel is door het kabinet een half miljard euro opzijgezet.

Steunbetuiging bij woonzorgcentrum Het Anker in Voorburg

Aantal coronadoden staat New York bijna 2000, gouverneur verwacht piek eind april

Gouverneur Cuomo van New York zegt dat aantal doden in zijn staat door corona nu zeker 1941 bedraagt. Gisteren waren er dat nog 1550. Zeker 83.712 inwoners zijn positief getest.

Cuomo verwacht dat de piek van het aantal besmettingen eind april wordt bereikt. De staat heeft 110.000 bedden nodig, speciaal voor corona-patiënten, en 37.000 beademingsapparaten. Alle speelplaatsen gaan dicht om te bevorderen dat mensen afstand houden. Eerder werd al besloten dat inwoners van niet-essentiële reizen moeten afzien.

"Het gehuil van ambulances in de verder akelig lege straten is de hartverscheurende soundtrack van de crisis geworden", schrijft persbureau AP. "En het ergste moet nog komen."

Lab in Lelystad voert tests uit voor Nijmeegs ziekenhuis

Het laboratorium van Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) in Lelystad heeft vandaag voor het eerst coronatesten uitgevoerd voor het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen, meldt Omroep Flevoland.

Er kunnen dagelijks 500 tests worden gedaan. Door 24 uur per dag te werken kan dat aantal later worden opgevoerd naar 1500.

"Wij zijn een onderzoeksinstituut", zei WBVR-directeur Ludo Hellebrekers eerder, "maar we zijn ook een crisisorganisatie voor het ministerie van LNV. Wij kunnen meteen opschalen naar 24/7 draaien als er een crisis is door uitbraak van een dierziekte. Of van een zoönose, een dierziekte die op mensen kan overgaan. En dat kunnen we nu ook. Wij zijn er juist ook om in dit soort crisissituaties diagnostiek te doen."

Er zijn extra laboranten uit andere labs van de Wageningen University bijgeschoold om straks bij te springen als er dag en nacht gewerkt moet worden of als veel personeelsleden ziek worden.

Aantal doden in Italië stijgt minder hard dan gisteren

In Italië is het aantal geregistreerde doden door het coronavirus in de afgelopen 24 uur met 727 toegenomen naar 13.155. Gisteren was de toename, met 837 nieuwe sterfgevallen, groter.

Het aantal vastgestelde besmettingen nam toe met 4782 naar 110.574. Die stijging was sterker dan gisteren. In Lombardije, de grootste brandhaard van het land, is zowel het aantal doden als besmettingen sneller gegroeid dan gisteren.

Applaus voor coronapatiënt in Zwolle die het ziekenhuis mag verlaten

Blijdschap in het Isala-ziekenhuis in Zwolle om een coronapatiënt die, na een opname op de IC, ook de verpleegafdeling mag verlaten en naar huis mag. Hij kreeg applaus van het personeel.

Genezen coronapatiënt verlaat ziekenhuis onder applaus

1191 IC-patienten met coronavirus, toename lager dan verwacht

Op dit moment liggen er volgens het Landelijke Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS) 1191 patiënten met het coronavirus op de intensive care. Dat zijn er 40 meer dan gisteren en minder dan verwacht. De afgelopen dagen steeg het aantal bezette IC-bedden telkens met ongeveer 100. Van de 1400 coronabedden op de IC's zijn er nog zo'n 200 vrij voor nieuwe patiënten beschikbaar op dit moment.

Het plan is om de IC-capaciteit in Nederland voor coronapatiënten uit te breiden naar 1900 bedden. De kritische grens is daarmee bereikt. Daarboven zal er geselecteerd moeten worden, zei NVIC-voorzittter Diederik Gommers vanochtend in de Tweede Kamer. Het RIVM houdt er serieus rekening mee dat er op het hoogtepunt 2500 coronapatienten zijn die een IC-bed nodig hebben.

De Jonge: we stoppen niet als we 2400 bedden hebben

Als het aantal IC-bedden komend weekend inderdaad is opgeschaald tot 2400, is dat niet het eindpunt. "We zullen blijven proberen dat aantal nog verder op te rekken", zei minister De Jonge in de Tweede Kamer. Alles wordt gedaan om de piek in coronapatiënten op te vangen. Als dat niet lukt, kan de situatie ontstaan dat artsen een keuze moeten gaan maken tussen patiënten.

"We halen alles uit de kast om niet in die fase te komen", zei De Jonge. "Maar die mogelijkheid is er wel, daar moeten we eerlijk over zijn."

Hij benadrukte dat het aantal van 2400 IC-bedden (waarvan 1900 voor coronapatiënten) al veel meer is dan ooit voor mogelijk werd gehouden. PvdA en PVV willen een motie indienen waarin het kabinet wordt gevraagd de IC-capaciteit tot 3000 bedden uit te breiden.

De Jonge: We zoeken naar meer IC-bedden, maar getallen noem ik niet

Nijmeegse Vierdaagse betaalt voorlopig geen inschrijfgeld terug

De organisatie van de Nijmeegse Vierdaagse betaalt voorlopig geen inschrijfgeld terug aan lopers die dit jaar niet meer mee willen doen. Het besluit om het evenement vanwege het coronavirus af te gelasten is nog niet genomen. De Vierdaagse zou op 21 juli van start gaan. De organisatie wil uiterlijk eind april de knoop doorhakken.

De inschrijving voor de 104de editie van het evenement sloot vrijdag. Volgens het reglement hebben wandelaars die zich hebben aangemeld daarna nog twee weken de tijd om zich te bedenken. In die tijd kunnen ze annuleren en dan krijgen ze de 100 euro inschrijfgeld terug, meldt Omroep Gelderland.

Volgens de organisatie is er door de coronacrisis een nieuwe situatie ontstaan. "Als we moeten afgelasten zullen we de pijn met zijn allen moeten dragen en de lasten naar redelijkheid en billijkheid moeten delen. We zullen een deel van het inschrijfgeld dan retourneren, maar ook een deel niet", aldus het Vierdaagsebestuur. Hoe die verdeling precies uitvalt, wordt uitgezocht.

België sluit grensovergang vanwege markt Maastricht

België sluit grensovergang vanwege markt Maastricht

Volop vrijwilligers om verplegend personeel naar ziekenhuis Alkmaar te rijden

Mensen in Noord-Holland hebben zich massaal aangemeld om medewerkers van het Noordwest Ziekenhuis in Alkmaar van en naar hun werk te rijden. Het ziekenhuis heeft personeel vanwege het coronavirus van de vestiging in Den Helder overgeplaatst naar het drukke ziekenhuis in Alkmaar.

Om te voorkomen dat deze verplegers 's avonds laat en 's morgens vroeg na hun dienst zelf terug naar huis moeten rijden, deed het ziekenhuis bij de vrijwilligerscentrale een oproep voor mensen die de verplegers heen en weer willen rijden. "Wij vragen al zoveel van onze medewerkers, dan kunnen we ze eigenlijk niet na een lange nacht nog in de auto laten stappen. Het risico dat je in slaap valt achter het stuur tijdens die lange tocht naar huis is gewoon te groot", zegt planner Sylvia Bommer tegen NH Nieuws.

Er zijn zoveel aanmeldingen dat het ziekenhuis nu vraagt om niet meer op de oproep te reageren. "We vinden het hartverwarmend dat er zoveel mensen zijn die hun hulp aanbieden. We zijn daar echt heel erg blij mee. In no time konden we de oproep intrekken", zegt Bommer.

Om de veiligheid in de auto te waarborgen mogen de vrijwillige chauffeurs niet met hun eigen auto komen. Ze rijden in een speciale bus waar iedereen op 1,5 meter afstand van elkaar zit.

Mondkapjes en temperatuurmeting voor passagiers KLM-vluchten New York

In KLM-vluchten van en naar New York worden de veiligheidsmaatregelen aangescherpt, meldt de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel. Zo krijgen passagiers voor het instappen mondmaskers van het personeel die ze verplicht moeten dragen. Ook wordt van alle passagiers de temperatuur gemeten voor het instappen.

KLM wil de vluchten naar JFK Airport wel voorzetten, mede vanwege de vracht die daar naartoe wordt gebracht.

Sommige maatregelen gaan ook voor andere bestemmingen gelden. In eerste instantie geldt dat voor vluchten naar Los Angeles en Incheon in Zuid-Korea.

Nederlanders gerepatrieerd

KLM vliegt morgen waarschijnlijk naar Sydney om gestrande Nederlanders op te halen, meldt NH Nieuws. Het toestel maakt dan eerst een tussenstop in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. De bemanning zou na een overnachting doorgaan naar Australië.

Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken wil tegen de regionale omroep nog niet bevestigen dat het vliegtuig ook echt vertrekt. "De vlucht staat met potlood in het vluchtschema geschreven." Het ministerie wil geen valse hoop wekken voor Nederlanders die gestrand zijn in Australië.

Rutte wil ‘coronafonds’ oprichten voor steun aan Zuid-Europa

Nederland wil dat er een Europees steunfonds wordt opgericht om lidstaten te steunen die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis, zoals Italië en Spanje. In de Tweede Kamer zei premier Rutte dat Nederland daar "substantieel" aan wil bijdragen.

Landen kunnen uit dat fonds een gift krijgen om de kosten op te vangen van alle medische zorg. Morgen hoopt hij daarover een 'conferencecall' te hebben met EU-voorzitter Michel en de Italiaanse en Spaanse premiers.

Rutte zei ook dat hij onlangs een uur met bondskanselier Merkel heeft gesproken over de steun aan Zuid-Europa. In Italië en Spanje is veel verontwaardiging over de vasthoudendheid waarmee Nederland voorwaarden stelt aan financiële hulp en de weigering om mee te werken aan de uitgifte van Europese obligaties. "We hebben daarbij niet de goede toon getroffen", zei Rutte, "zowel minister Hoekstra als ik. Er is geen twijfel dat wij solidair zijn."

Rutte wil coronafonds met giften voor getroffen EU-landen

Wimbledon voor het eerst sinds WO II geannuleerd

Ook tennistoernooi Wimbledon gaat dit jaar niet door. Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog is het toernooi geannuleerd.

Twaalf weken cel voor voor mishandeling en hoesten naar agenten

Een 32-jarige man uit Biddinghuizen is veroordeeld tot twaalf weken cel voor mishandeling en bedreiging van agenten. Toen de agenten hem twee weken geleden in Nunspeet wilden arresteren vanwege een mishandeling, hoestte hij in hun richting en zei hij dat hij corona had. Hij moet de agenten ook een schadevergoeding van 400 euro betalen, meldt Omroep Flevoland.

Een 21-jarige man uit Leeuwarden is veroordeeld tot tien weken cel omdat hij dreigde anderen te besmetten met het coronavirus. Ook mishandelde hij een agent, door hem in zijn vinger te bijten, meldt RTV Drenthe.

Ook kabinet maakt zich zorgen over paasweekend

Het kabinet deelt de zorgen in de Tweede Kamer over buitenlandse toeristen die tijdens het paasweekend naar Nederland willen komen. Vooral Duitsers hebben de gewoonte om in dat weekend ons land te bezoeken. Premier Rutte zei in de Tweede Kamer dat hij morgen, na een nieuw crisisoverleg in het kabinet, wil aangeven hoe hij wil voorkomen dat buitenlandse toeristen hier naartoe komen.

Aanstaand weekend, wanneer het volgens de weersverwachting mooi weer wordt, worden mensen er extra op geattendeerd om grote drukte op bepaalde plekken te voorkomen. Ook in de meivakantie is het niet de bedoeling dat Nederlanders in eigen land op reis gaan, zei Rutte, maar hij wil niet een verbod afkondigen. "Dat dient geen redelijk doel." In veel regio's zijn campings of vakantieparken al gesloten.

Onder meer GroenLinks opperde een verbod op kerkdiensten en andere religieuze samenkomsten, maar volgens Rutte is zo'n verbod grondwettelijk niet mogelijk. Hij wees erop dat de rooms-katholieke, protestantse en islamitische gemeenschappen al nauwelijks meer bijeenkomsten houden. In plaats daarvan worden er diensten gestreamd via internet.

Speciale video persconferenties kabinet voor blinden en slechtzienden

De Rijksvoorlichtingsdienst maakt op verzoek van blinden en slechtzienden speciale video's van de persconferenties van het kabinet over de coronacrisis. Op die persconferenties wordt uiteraard veel gezegd, maar mensen met een visuele beperking willen ook weten wat er te zien is, zegt het Bartiméus Fonds, een organisatie die zich inzet voor deze groep.

Als voorbeeld noemt het fonds het optreden van de gebarentolk. De manier waarop zij het woord 'hamsteren' uitbeeldt, zorgde voor hilariteit, ook bij minister De Jonge die speciaal even zweeg om naar de tolk te kijken. Blinden en slechtzienden willen dan ook weten wat er aan de hand is.

In de video's van de Rijksvoorlichtingsdienst legt een stem in zo'n geval uit wat er is te zien. De video's staan op de website van de dienst.

Coronacrisis brengt pensioenfondsen nog meer in problemen

De koersval op de beurzen wereldwijd en de lage rente pakken slecht uit voor pensioenfondsen. De dekkingsgraad zakt flink weg doordat de pensioenbeleggingen veel minder opleveren. De rente staat onder druk als gevolg van de hulpacties van de ECB en noopt tot het aanhouden van een grotere buffer.

Volgens pensioenadvies- en onderzoeksbureau Aon ligt de gemiddelde dekkingsgraad op 85 procent, ver onder de kritische dekkingsgraad van 90 procent. Dat betekent dat voor elke euro aan pensioenverplichtingen maar 85 eurocent in kas is.

De slechte beurzen zorgden in februari ook al voor een lagere dekkingsgraad. Ambtenarenpensioenfonds ABP noteert nu 88,7 procent en Pensioenfonds Zorg en Welzijn 90,4 procent.

De te lage dekkingsgraad betekent niet dat pensioenfondsen nu al moeten korten op de pensioenen. De dekkingsgraad van eind december is daarvoor bepalend. Maar met de huidige lage dekkingsgraden stevenen pensioenfondsen af op het korten van miljoenen pensioenen. Onder de 90 procent dienen de pensioenen sowieso verlaagd te worden, daarboven geldt nog enig respijt.

KNVB wil eredivisie en eerste divisie in de zomer laten uitspelen

De KNVB heeft de intentie de competities in het betaald voetbal uit te spelen na 30 juni. De Europese voetbalbond UEFA dringt er volgens de Nederlandse voetbalbond "sterk op aan om het seizoen uit te spelen". De eredivisie, eerste divisie en alle buitenlandse competities krijgen tot 3 augustus de tijd.

Post van de burgemeester

De burgemeester van Culemborg, Gerdo van Grootgeest, steekt de bewoners van een instelling voor begeleid wonen in de gemeente een hart onder de riem.

Internetvragenuur over corona voor kankerpatiënten

Kankerpatiënten die in verband met de corona-uitbraak vragen hebben over hun behandeling, kunnen die morgen op internet kwijt bij medisch specialisten. Die zitten tussen 20.00 en 21.00 uur klaar om veel gestelde vragen live te beantwoorden.

Patiënten die een vraag hebben kunnen zich aanmelden op https://www.coronaenkanker.com/. De uitzending wordt gepresenteerd door Inge Diepman en is georganiseerd door de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie.

Baudet steunt kabinet, want 'het is geen tijd voor drammen'

Forum voor Democratie was de afgelopen weken en in een aantal debatten heel kritisch over de aanpak, maar partijleider Baudet staat nu duidelijk achter het kabinet. "Het is nu geen tijd voor eenkennig drammen over het eigen gelijk. Later gaan we terugkijken en evalueren", zei Baudet.

Hij wil dat de Tweede Kamer geen besluiten neemt over bijvoorbeeld stikstof, het van het gas af halen van Nederland en andere "controversiële onderwerpen". "De oppositie en de coalitie moeten zich richten op één ding, vanwege het landsbelang."

Hij wil wel dat er meer getest wordt. "We moeten testen en testen om te weten waar we staan."

Baudet: 'Steun voor het kabinet, geen tijd voor drammen'

359.000 boetes in Frankrijk

De Franse regering verbiedt de bevolking op vakantie te gaan. Komend weekend start in een deel van het land, waaronder Parijs, de voorjaarsvakantie.

"Laat me duidelijk zijn: je gaat niet op vakantie zolang de quarantainemaatregelen gelden", zei minister van Binnenlandse Zaken Castaner. Fransen mogen alleen de deur uit voor werk, zorg of boodschappen. "Als de regels worden overtreden, straffen we", zei Castaner.

Vanaf komend weekend wordt daarom extra gecontroleerd op snelwegen, maar ook op treinstations en vliegvelden. Tot nu toe zijn al 359.000 boetes uitgedeeld aan Fransen die zonder goede reden de straat opgingen.

Elf gemeenten zonder ziekenhuisopnames

In elf Nederlandse gemeenten zijn nog geen ziekenhuisopnames van coronapatiënten geregistreerd. Vier ervan zijn Friese Waddeneilanden: Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Ook de gemeenten Dantumadiel en Achtkarspelen liggen in die provincie.

Ook in Loppersum en Stadskanaal (Groningen), Scherpenzeel (Gelderland), Beek (Limburg) en Noord-Beveland (Zeeland) zijn nog geen coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen.

Dodental Verenigd Koninkrijk stijgt met 563

Het aantal doden door het coronavirus in het Verenigd Koninkrijk is gestegen met 563. Het totale aantal doden is nu 2352. Er zijn 29.474 besmettingsgevallen geregistreerd. Dat waren er gisteren nog 25.150.

Aantal besmettingen per persoon neemt fors af

Het gaat de goede kant op met het terugdringen van de coronabesmettingen. RIVM-directeur Jaap van Dissel vertelde in de Tweede Kamer dat één coronapatiënt op dit moment gemiddeld nog maar 0,3 anderen besmet. Dat is een duidelijke daling.

Drukte bij islamitische begraafplaats Almere

Bij de islamitische begraafplaats in Almere is het door de coronacrisis een stuk drukker dan normaal, meldt Omroep Flevoland. Normaal gesproken zijn er iedere maand enkele uitvaarten, nu worden er wekelijks ongeveer twintig mensen begraven.

Volgens Omroep Flevoland komt de toename van het aantal begrafenissen vooral door het inreisverbod dat Marokko heeft ingesteld. Daardoor kunnen Marokkaanse Nederlanders die in Nederland overlijden niet meer in Marokko begraven worden. Ali Karamatali van de Ar-Raza-moskee in Almere, die de begraafplaats beheert, zegt dat hij ook soms 'nee' moet verkopen. ""Wij hebben hier maximaal vijf begrafenissen op een dag, want het is fysiek zwaar werk."

PvdA: zo snel mogelijk naar 3000 IC-bedden

PvdA-leider Lodewijk Asscher wil dat het kabinet opdracht geeft om het aantal IC-bedden zo snel mogelijk uit te breiden naar 3000. In het Kamerdebat over de coronacrisis zei hij dat we zo lang mogelijk moeten voorkomen dat we in de zogeheten crisisfase terechtkomen. In die fase geldt 'ramp-triage', waarbij artsen moeten gaan selecteren wie er wel of niet in aanmerking komt voor IC-opname. Komend weekend moeten er 2400 IC-bedden beschikbaar zijn, maar waarschijnlijk is dat niet genoeg.

Klaver: moeten we kerkdiensten niet helemaal verbieden?

GroenLinks-leider Jesse Klaver vindt dat een verdere aanscherping van de maatregelen tegen het coronavirus moet worden overwogen. "Al kunnen we maar tien of twintig besmettingen voorkomen."

Klaver wil van het kabinet weten of het niet helemaal verboden moet worden om in de meivakantie op vakantie te gaan. Hetzelfde zou wat hem betreft kunnen gelden voor kerkdiensten en andere religieuze bijeenkomsten. Die mogen nu nog doorgaan als er minder dan dertig mensen aanwezig zijn. Klaver denkt dat het helemaal verbieden van religieuze samenkomsten kan bijdragen aan een lagere besmettingsgraad.

Genezen prins Charles spreekt Britten toe

Prins Charles is genezen van het coronavirus, laat hij weten in een videoboodschap op sociale media. In de video spreekt hij zijn waardering uit voor de Britse zorgmedewerkers. Ook betuigt hij zijn medeleven aan iedereen die dierbaren heeft verloren en aan mensen die eenzaam zijn.

De 71-jarige Britse kroonprins had naar eigen zeggen relatief milde symptomen van het virus. Hij zit nog wel in zelfisolatie.

Volgens Charles is het een vreemde, frustrerende en verontrustende tijd voor alle Britten, nu "de aanwezigheid van familie en vrienden niet meer mogelijk is en de normale structuur van het leven opeens wegvalt".

Vooral ouderen hebben het zwaar, zegt de prins. Hij prijst mensen die anderen helpen in deze moeilijke tijd, zoals degenen die een oogje in het zeil houden bij hun buren, maar ook de honderdduizenden mensen die zich hebben opgegeven als vrijwilliger in de gezondheidszorg.

‘Waarom komen hier nog vliegtuigen aan uit crisisgebieden?’

Verschillende Kamerleden hebben in het debat over de coronacrisis hun verbazing uitgesproken over het feit dat er nog steeds vliegtuigen op Schiphol landen die afkomstig zijn uit corona-brandhaarden. Als voorbeeld noemden ze de regelmatige vluchten uit New York, waar het virus hevig om zich heen grijpt. PVV-leider Wilders vroeg zich af of die vluchten niet kunnen stoppen. CDA-fractievoorzitter Heerma: "Kunnen passagiers die hier aankomen niet tenminste gescreend worden op ziekteverschijnselen?"

Kabinet moet zoeken naar nog meer IC-bedden

De Tweede Kamer wil dat het kabinet gaat onderzoeken of er nog meer intensivecarebedden gecreëerd kunnen worden in ziekenhuizen. Nu is het doel om komend weekend 2400 bedden beschikbaar te hebben, maar dat is mogelijk niet genoeg.

In het debat over de coronacrisis vroeg PvdA-leider Asscher aan VVD-fractievoorzitter Dijkhoff of hij ook vindt dat het kabinet moet proberen om de capaciteit verder op te voeren. Dijkhoff beaamde dat. "Ik denk dat we ons moeten voorbereiden op een verdere uitbreiding van de intensieve zorg." Die extra bedden mogen wat Dijkhoff betreft een iets lager zorgniveau bieden dan traditionele IC-bedden.

Ook PVV-leider Wilders maakt zich zorgen om de tekorten aan "zo'n beetje alles wat nodig is in de zorg":

Kamer maakt zich zorgen om IC-capaciteit

Gommers: ook gehandicapten komen op IC

Ook mensen met een handicap kunnen behandeld worden op de intensive care. Dat benadrukte Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, na afloop van de briefing in de Tweede Kamer. "Als een gehandicapte bij ons op de intensive care komt en we hebben de overtuiging dat we hem goede zorg kunnen geven zodat hij weer terug kan naar zijn oude situatie of heel dicht bij, dan zullen wij die zorg leveren."

Mensen met een handicap waren bang dat ze niet in aanmerking zouden komen voor IC-zorg. In het draaiboek pandemie staat dat patiënten die blijvend vrijwel volledig afhankelijk zijn van zorg, niet in aanmerking komen. Volgens Gommers gaat dit over ouderen die steeds zieker worden. De afhankelijkheid van zorg is volgens het protocol een van de aanwijzingen dat de patiënt de beademing niet aan kan.

Mensen met handicap niet uitgesloten van IC-hulp

Kamer debatteert over coronacrisis

De Tweede Kamer debatteert met het kabinet over de aanpak van de coronacrisis. De NOS zendt het debat, dat tot in de avond duurt, rechtstreeks uit op NPO 1, NPO Politiek, NOS.nl en onze socialemediakanalen.

RIVM: 447 nieuwe patiënten in ziekenhuis, dodental stijgt met 134

Er zijn 447 nieuwe coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Dat meldt het RIVM. Dat zijn minder nieuwe patiënten dan gisteren werd gemeld: toen ging het om 722 nieuwe patiënten. Het totaal aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen of opgenomen is geweest is 5159.

Het dodental als gevolg van het coronavirus is gestegen met 134, meldt het RIVM. Ook die toename is minder dan gisteren. De patiënten zijn niet allemaal in het afgelopen etmaal overleden, er zit een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat het overlijden wordt gerapporteerd. Ook in de opnamecijfers zit die vertraging.

Het RIVM zegt dat de trends in opnames per provincie onveranderd zijn sinds gisteren. Dat betekent dat Noord-Brabant over de piek heen lijkt te zijn, maar dat dit in Zuid-Holland, Noord-Holland, Gelderland en Limburg, de andere zwaar getroffen provincies, nog niet zichtbaar is.

In totaal zijn nu, voor zover bekend, 1173 mensen in Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat aantal ligt in werkelijkheid hoger, doordat alleen geteste patiënten worden meegerekend als ze overlijden aan de gevolgen van een besmetting.

Het aantal nieuw gemelde besmettingen is 1019. In totaal zijn er nu 13614 besmettingsgevallen bekend. Doordat lang niet iedereen getest wordt, ligt het werkelijke aantal besmettingen hoger.

Artsen: wees heel terughoudend met opname zeer kwetsbare ouderen met corona

Artsen moeten "zeer terughoudend" zijn met het opnemen van heel kwetsbare ouderen met corona in het ziekenhuis. Dat adviseren artsenverenigingen. Er moet wel eerst goed met de patiënt over worden gesproken.

Het effect van zo'n opname is niet altijd positief en de omstandigheden in het ziekenhuis kunnen nadelig zijn. Het gaan om mensen die niet meer in staat zijn om voor zichzelf te zorgen. Behandeling thuis of in een verpleeghuis blijkt beter te zijn.

Lees hieronder het hele verhaal:

Robot vertelt Duitsers hoe ze zich moeten gedragen

Een Duitse supermarkt heeft robot 'Pepper' ingezet om de klanten eraan te herinneren afstand te houden en zich aan de richtlijnen te houden. De klanten zijn enthousiast.

'We hebben een andere sfeer gecreëerd die de spanning wegneemt'

Opnieuw celstraffen voor 'coronahoesters'

Een 46-jarige man uit Zutphen moet acht weken de cel in, omdat hij een agent in het gezicht heeft gehoest. Daarbij riep hij: "Ik hoest jullie nog eens in het gezicht omdat ik hoop dat jullie er ziektes van oplopen." Voor een soortgelijk incident werd een 35-jarige man uit Maarssen vandaag veroordeeld tot twaalf weken cel, waarvan zes voorwaardelijk.

Daar komen nog meer veroordelingen bij, want in Utrecht, Arnhem en Assen staan ook mensen terecht voor dreigen met corona. Ook werden er vandaag weer twee nieuwe verdachten aangehouden. In Groningen probeerde een man na een auto-ongeluk een hulpverlener te bespugen en in Eindhoven hoestte een man een baliemedewerker van een ziekenhuis in het gezicht.

Het Openbaar Ministerie treedt hard op tegen mensen die dreigen met besmetting van en agressie tegen hulpverleners, toezichthouders, politieambtenaren en winkelpersoneel. In Den Haag en Utrecht werden eerder al straffen van tien en vier weken cel opgelegd.

Burgemeester Lanaken geschokt over markt in Maastricht

België heeft de grenscontroles bij Maastricht verder aangescherpt. Er zijn betonblokken geplaatst om het grensverkeer te weren. De Belgen maken zich zorgen over de warenmarkt in Maastricht, die vandaag gewoon wordt gehouden. De burgemeester van Lanaken, net over de grens, begrijpt daar niets van.

"In België zijn de markten verboden omdat proefondervindelijk is vastgesteld dat het bij uitstek besmettingshaarden zijn. Er komen veel mensen samen, vooral oudere mensen trekken daarnaartoe, afstand houden op een markt is eigenlijk onmogelijk en met het goede weer trek je ook heel veel recreatieve bezoekers aan", zegt burgemeester Marino Keulen.

Volgens hem distantieert Nederland zich van België en ook van de andere Europese landen. Er werd al over gedacht om de grenscontroles en afzettingen op te heffen. "Maar nu maken jullie weer de uitzondering."

Burgemeester Keulen heeft zijn Maastrichtse collega Annemarie Penn-te Strake gebeld om haar op het gevaar te wijzen en te zeggen dat hij het haaks op het beleid vindt staan. "Wie heeft daarom gevraagd? Mensen snappen wel dat het niet kan. In België is het nationale motto: blijf in uw kot en voor Nederland geldt hetzelfde." Hij wijst op de gezamenlijke discipline die geboden is. "Door dit soort evenementen toe te laten, brengen we misschien meer mensen in gevaar."

Burgemeester Marino Keulen van Lanaken

Medische gegevens sneller achterhalen

Het kabinet vindt het belangrijk dat mensen die mogelijk besmet zijn met corona snel zorg kunnen krijgen. Maar voor hulpverleners is het een probleem dat niet iedereen een keuze heeft gemaakt over inzage in zijn of haar medisch dossier. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) werkt daarom aan een plan om medische gegevens van die mensen sneller te kunnen achterhalen.

Volgens privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens (AP) mag de regeling niet inhouden dat artsen het medisch dossier van positief geteste patiënten zonder toestemming van de patiënt mogen inzien. Onduidelijk is nog hoe de regeling er dan uit komt te zien. VWS zegt de aanbevelingen van de AP mee te nemen.

Zaak-Nicky Verstappen loopt vertraging op

De inhoudelijke behandeling van de rechtszaak tegen Jos B. is uitgesteld. De verdachte van het ontvoeren, misbruiken en doden van Nicky Verstappen zou tussen 6 en 13 mei vijf dagen voor de rechter staan. De inhoudelijke behandeling vindt mogelijk eind september of in oktober plaats, meldt 1Limburg.

De rechtbank vindt dat de zaak-Verstappen volwaardig moet plaatsvinden. Dat betekent dat ten minste de officieren van justitie, de verdediging, de verdachte, de familie-Verstappen en hun woordvoerder en advocaat fysiek in de rechtszaal aanwezig moeten kunnen zijn. Onder de huidige anti-coronamaatregelen, zoals het houden van 1,5 meter afstand tussen personen, gaat dat niet.

Het 11-jarige jongetje verdween in de zomer van 1998 van een jeugdkamp op de Brunssummerheide. Hij werd anderhalve dag later dood in de buurt van het kamp gevonden. Jos B. werd in augustus 2018 na een klopjacht aangehouden in Spanje.

Vanwege het coronavirus gaan momenteel alleen urgente rechtszaken nog door. Dat zijn zaken waarbij een rechterlijke beslissing niet achterwege kan blijven, omdat de rechten van een verdachte of rechtzoekende dan worden geschonden. Bijvoorbeeld de voorgeleiding of hechtenis van verdachten, faillissementen en familiezaken over uithuisplaatsingen of ondertoezichtstellingen.

Scholen halen 1-aprilgrappen uit

Vanwege de coronacrisis laten bedrijven hun jaarlijkse 1-aprilgrappen achterwege en zelfs het NOS Jeugdjournaal slaat een jaartje over, maar sommige scholen proberen hun leerlingen wel gewoon op het verkeerde been te zetten. Zo delen ze een brief van het Ministerie van Schone Zaken, waarin een inspectie van de slaapkamer wordt aangekondigd. "Het is de bedoeling dat de kinderen zelf hun slaapkamer goed schoonmaken en opruimen."

Ook gaat er een bericht rond op WhatsApp dat van de NOS-app afkomstig lijkt te zijn. Daarin staat dat het kabinet heeft besloten dat alle leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs het jaar over moeten doen.

  • Facebook
  • Whatsapp

Teruglezen en -kijken: dit zei Jaap van Dissel in de Kamer

De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan lijken effect te hebben, maar het is nog veel te vroeg om de teugels te laten vieren. Dat zei Jaap van Dissel, directeur bij het RIVM, vanmorgen in de Tweede Kamer.

Lees hier het hele artikel:

Inzamelingsactie Turkije voor aanpak economische gevolgen corona

President Erdogan heeft een solidariteitscampagne gelanceerd om de economische gevolgen van de coronacrisis in Turkije te ondervangen. Zelf stort hij zeven maanden salaris in het fonds. Burgers kunnen via sms geld doneren. Vooral rijke zakenmensen worden opgeroepen om "gul te zijn". Het geld is onder meer bestemd voor arme gezinnen die nu geen inkomsten meer hebben.

Volgens Erdogan staat Turkije er beter voor dan andere landen als het gaat om medische faciliteiten, personeel, medicijnen en intensivecarebedden. Van een lockdown is geen sprake: "Turkije is een land dat moet blijven draaien, de productie moet doorgaan." In Turkije, met 80 miljoen inwoners, zijn 13.531 besmettingen vastgesteld. 214 mensen zijn in relatie met het coronavirus overleden.

De Turkse Medische vakbond waarschuwt dat de situatie mogelijk zorgwekkender is dan de officiële informatie van de staat doet vermoeden. De vakbond roept de autoriteiten op om transparanter te zijn over de locaties van besmettingshaarden. Tot nu toe is niet bekend waar in het land hoeveel besmettingen zijn geteld.

Over de aanpak is onenigheid tussen de landelijke en lokale autoriteiten. De burgemeester van Istanbul wil een volledige lockdown voor zijn stad, maar daar wil de regering niks van weten.

Vlaming ontwikkelt app om drukte in supermarkt te meten

In Vlaanderen is een app ontwikkeld waarop je kunt zien hoe druk het is in de supermarkt en hoe het staat met de voorraden in de winkel. De app, Shop Safe, maakt gebruik van telefoongegevens van klanten.

Gegevens van een telecomoperator komen om de vijf minuten geanonimiseerd binnen. Ook kunnen klanten zelf aangeven hoe druk het is en of er lege schappen zijn. Die gegevens worden vertaald naar een kleurcode. Groen als het rustig is, oranje bij drukte en rood als het erg vol is.

In Spanje bestaat inmiddels een vergelijkbare app.

Britse gezondheidszorg bouwt noodhospitaal in Londen

Vanwege het coronavirus wordt er in Londen in sneltreinvaart een noodhospitaal gebouwd. Op deze afdeling speelt de zichtbaarheid van de patiënten een cruciale rol.

'We gaan terug naar wat Florence Nightingale ons heeft geleerd'

Eerste twee patiënten op Sint-Eustatius

Ook op Sint-Eustatius zijn inmiddels de eerste coronabesmettingen vastgesteld. Het gaat om twee Nederlanders die op 15 maart aankwamen op het eiland. Vanwege restricties voor binnenkomende passagiers zijn de twee in zelfquarantaine gegaan. Ze ontwikkelden op 23 maart symptomen die duidden op een mogelijke coronabesmetting. Na testen bleek dat inderdaad zo te zijn.

Op sociale media zijn veel eilandbewoners woedend vanwege de in hun ogen lakse houding van de overheid. Mensen zijn ook bang dat als het virus zich verder verspreidt dit desastreuze gevolgen zal hebben voor de bewoners. Twee derde van de eilandbewoners is oud of chronisch ziek.

Tot op heden heeft de lokale overheid nauwelijks maatregelen getroffen en zijn winkels, bars en restaurants gewoon open. Ook wordt in supermarkten en op publieke plaatsen niet de 1,5 meter afstand in acht genomen. Zelfs het lokale bordeel blijkt gewoon open te zijn.

Sint-Eustatius is een bijzondere gemeente van Nederland, maar heeft niet dezelfde medische faciliteiten. Het lokale gezondheidscentrum heeft geen IC's, beademingsapparatuur of medisch specialisten.

Grens voor crisis op IC's ligt bij 1900 coronapatiënten

Het punt waarop de Nederlandse ziekenhuizen het crisispunt op de intensive care bereiken, ligt bij 1900 coronapatiënten en 500 niet-covid-patiënten. Dat zegt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. "We hebben net gehoord van het RIVM dat we hier overheen kunnen komen. Mijn zegen heeft het om zoveel mogelijk patiënten naar Duitsland te brengen." Gommers wil daarmee aangeven dat wat hem betreft alle oplossingen welkom en nodig zijn. Die grens is nog niet bereikt, ziekenhuizen bereiden zich voor op deze aantallen, zodat de plekken zo nodig beschikbaar zijn.

Er is nu al aan kwaliteit ingeboet, zegt hij, want er worden nu ook IC-patiënten buiten de IC verzorgd. Dat gebeurt niet alleen meer door IC-verpleegkundigen en intensivisten maar ook door andere verpleegkundigen en specialisten.

Gommers: "Ik krijg nog steeds berichten binnen dat sommige ziekenhuizen hun kaarten tegen de borst houden, waardoor we niet precies weten hoeveel bedden er echt zijn in noodgevallen." Er wordt gewerkt aan een systeem dat precies in kaart moeten brengen hoeveel patiënten er op de verschillende IC's liggen. Gommers is daar in principe blij mee, maar vraagt zich af of het op tijd klaar is.

Bolsonaro kiest andere toon: corona 'grootste uitdaging voor deze generatie'

President Bolsonaro van Brazilië heeft gisteravond voor het eerst gewaarschuwd voor het coronavirus. Toe nu toe vond hij dat het land zich er niets van aan moest trekken en had hij kritiek op de maatregelen die regionale politici namen.

Nu zegt hij zich zorgen te maken over het virus en de gevolgen voor de economie.

Lees hieronder het hele verhaal:

'IC-artsen en verpleegkundigen staan onder zware druk'

De briefing van Jaap van Dissel is afgrond, nu is Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care aan de beurt. Hij zegt dat de IC's van ziekenhuizen nog steeds in de opschaalfase zitten, maar er is nog geen sprake van crisis volgens het 'pandemie-draaiboek'.

Wel komen er nog steeds heel veel patiënten bij en de druk op de IC-afdelingen neemt toe. "Ik heb net een telefoontje gehad van de voorzitter van de beroepsvereniging verpleegkundigen. Zij voelen de druk en de stress als ze voor vier patiënten tegelijk moeten zorgen. Je kunt dan fouten gaan maken." Normaal is een IC-verpleegkundige verantwoordelijk voor gemiddeld twee patiënten.

Patiënten kunnen daardoor komen te overlijden, zei hij:

IC-verpleegkundigen staan enorm onder spanning, soms niet meer 'in control'

Grafieken en cijfers uit de briefing van Gommers lees je hier terug (.pdf).

Industrie krimpt in vrijwel hele EU

De Italiaanse industrie is in maart sterk gekrompen door de corona-uitbraak, meldt de Britse marktonderzoeker Markit. Veel bedrijven liggen helemaal of grotendeels stil. De index voor de industrie daalde in maart naar 40,3, in februari was de stand nog 48,7. Vanaf 50 is er groei, daaronder krimp.

Ook de Spaanse economie wordt hard geraakt door het virus. De index zakte van 50,4 in februari naar 45,7 in maart.

In Griekenland was de daling nog groter, van 56,2 naar 42,5. Ook de Duitse en Franse industrie krompen duidelijk. In de hele EU kwam de inkoopmanagersindex in maart uit op 44,5.

In Groot-Brittannië daalde de index naar 47,8. Daar zijn vooral de transportindustrie en de auto-industrie getroffen.

'Mondkapje heeft zin als iemand ziek is'

RIVM-directeur Jaap van Dissel kreeg vragen van Kamerleden over het dragen van mondkapjes. Hij antwoordde dat het zinvol is als mensen ziek zijn, om besmetting van de directe omgeving tegen te gaan. Maar hij wil niet dat mensen met geringe klachten toch naar buiten gaan met een mondkapje op, omdat het beleid is dat zij binnenblijven en in thuisisolatie gaan. Verder noemde hij handen wassen een veel betere manier voor mensen met beginnende klachten om de verspreiding van het virus te voorkomen dan het dragen van een mondkapje.

Is het dragen van een mondkapje nou zinvol?

Van Dissel: corona-aanpak vergelijken weinig zinvol

Het heeft weinig zin om het Nederlandse coronabeleid en de ernst van de crisis te vergelijken met andere landen op basis van de sterftecijfers die nu wordt opgegeven, zegt Jaap van Dissel (RIVM) tegen de Tweede Kamer.

"De cijfers die nu in verschillende landen worden opgegeven, net als in Nederland, hangen af van hoe er wordt getest." Omdat alle landen anders testen, en vaak helemaal niet testen bij personen die overleden zijn, geven de cijfers te weinig informatie.

Van Dissel zegt dat het pas zin heeft om weer te gaan vergelijken als alle gegevens over overleden patiënten bekend zijn en goed geregistreerd worden. Dan gaat het onder meer om de gekozen behandeling, de duur van de behandeling en onderliggend klachten.

RIVM bereidt zich voor op meer coronatests

Jaap van Dissel (RIVM) zegt dat er nu al plannen worden gemaakt voor als er meer coronatests beschikbaar komen. "Die gaan we eerst gebruiken voor de kwetsbare patiënten en de zorgverleners. Verpleegkundigen in verpleeghuizen horen daarbij", zegt hij in de Tweede Kamer.

Als er daarna nog meer tests beschikbaar komen, wordt de groep die wordt getest uitgebreid tot waarschijnlijk mensen met klachten. Dat kan het aantal onnodige quarantaines verkleinen. Van Dissel: "Maandag gaan we verder met het maken van een protocol, zodat we de extra tests zo goed mogelijk kunnen inzetten."

Gisteren maakte minister De Jonge bekend dat Nederland het aantal coronavirustesten de komende weken flink opschroeft. Tot nu toe was het maximum zo'n 4000 tests per dag, dat moet over twee weken 17.500 zijn.

Vijf pagina's met rouwadvertenties in lokale Brabantse krant

Dat Sint-Oedenrode hard getroffen is door het coronavirus, merken ze ook bij de lokale krant. Deze week zijn in DeMooiRooiKrant liefst vijf pagina's gevuld met overlijdensadvertenties. Eerder pasten de rouwadvertenties nog op een halve pagina.

"Het zijn er nog nooit zo veel geweest", zegt eindredacteur Jeroen van de Sande tegen Omroep Brabant. "Twee derde van de mensen die zijn gestorven, is overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het zijn als het ware Bergamo-toestanden in het klein. Zoals in ieder dorp kennen veel mensen elkaar. Het is heel treurig."

'Nog te vroeg om conclusie te trekken over immuniteit'

De eerste gegevens van de immuniteitstesten, om te kijken of een coronapatiënt antistoffen tegen het virus heeft gevormd, komen nu binnen, zegt Jaap van Dissel (RIVM) in de Tweede Kamer. Maar het is nog te vroeg om daar conclusies aan te verbinden. Als mensen immuun blijken te zijn, omdat ze het virus al hebben gehad, dan zouden ze mogelijk weer aan het werk kunnen. Ook moeten de immuniteitstesten meer duidelijkheid geven over hoe en waar het virus zich heeft verspreid in Nederland.

Hoe meer mensen immuun zijn voor het virus, hoe minder dat zich verspreidt. Dat leidt uiteindelijk tot groepsimmuniteit. "Groepsimmuniteit ontstaat op termijn doordat op zeker moment zo veel mensen de infectie hebben doorgemaakt en afweer tegen het virus hebben opgebouwd, dat het virus zich niet langer vrijelijk kan verspreiden", zei een viroloog eerder tegen de NOS.

Op de website van het RIVM staat dat mensen die covid-19 gehad hebben "meestal immuun" zijn voor het virus.

Van Dissel: 'Hou vol!'

Van Dissel (RIVM): we zijn er nog lang niet

RIVM: druk op IC's blijft nog wel even

Jaap van Dissel (RIVM) zegt in zijn briefing aan de Tweede Kamer dat de belasting van de intensivecareafdelingen nog wel even zal duren, ook al lijken de cijfers erop te wijzen dat het aantal nieuwe opnames afneemt. "Maar dat is nog erg onzeker", zegt Van Dissel. Het RIVM gaat nog steeds uit van een gemiddelde opnametijd per coronapatiënt van drie weken.

De coronamaatregelen hebben een gunstig effect gehad op het voorkomen van de verspreiding van het virus, zegt Van Dissel. "Maar dat wil niet zeggen dat we er zijn. Je moet dit soort maatregelen een langere tijd volhouden, want als je er mee stopt neemt de verspreiding direct weer toe."

Rutte in beweging

Nu de scholen nog langer dichtblijven, bezocht premier Rutte vanmorgen een school in Oegstgeest waar kinderen van ouders met cruciale beroepen worden opgevangen. Rutte gymde even mee, leerlingen konden dat ook vanuit huis volgen.

Rutte bezoekt school en gymt even mee

Kaartjes en staatjes RIVM

Alle technische informatie die RIVM-directeur Jaap van Dissel op dit moment in de Tweede Kamer noemt, kan je hier bekijken in kaartjes en staatjes (.pdf).

Nu live: technische briefing RIVM aan Kamer

Op dit moment geven het RIVM, de IC-artsen en het hoofd van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd aan de Tweede Kamer een technische briefing over het coronavirus.

De briefing is rechtstreeks te volgen bij de NOS, bijvoorbeeld via NPO 1 en NOS.nl.

Begrip voor verlengen sluiting scholen, zorgen over kwetsbare leerlingen blijven

Onderwijsinstellingen begrijpen dat het kabinet gisteren heeft besloten hun scholen tot en met de meivakantie dicht te houden. Wel zijn ze bezorgd over kwetsbare kinderen, bijvoorbeeld met een onveilige thuissituatie. "We maken ons zorgen over hun welzijn en veiligheid, en de achterstand die ze gaan oplopen", zegt Rinda den Besten van de PO-Raad voor basisscholen.

Psychiatrisch patiënten ontregeld door huidige situatie

Patiënten met psychische klachten hebben in de huidige situatie meer last van angst, depressiviteit, paniek en slecht slapen. Een derde weet niet goed hoe ze de komende tijd moeten doorkomen. Ze missen de structuur en hun sociale contacten. Dat leidt tot ontregeling, waardoor de klachten verergeren. Ook mantelzorgers en familie zien dat. Dat blijkt uit een enquête van MIND, de koepel van cliënten en familieorganisaties in de geestelijke gezondheidszorg.

Bij 60 procent van de patiënten zijn de behandelingen geheel of gedeeltelijk gestaakt. De dagbehandeling of het inloopcentrum is bij 80 procent van de patiënten dicht. "Je ziet wel dat instellingen op zoek zijn om alternatieven te bieden", zegt Nic Vos de Wael, beleidsadviseur bij MIND, in het NOS Radio 1 Journaal.

Het contact verloopt momenteel vooral via telefoongesprekken en beeldbellen. "In een aantal gevallen is het belangrijk persoonlijk contact te hebben, dan kun je bijvoorbeeld samen een rondje door het park gaan wandelen."

Het is belangrijk dat hulpverleners wel in gesprek blijven met cliënten en hun naasten, om te zoeken naar een passende oplossing, zegt Vos de Wael. Beeldbellen is niet voor iedereen een goed alternatief. Het is allemaal maatwerk. "En op het moment dat er een panieksituatie is, zul je echt iets meer moeten doen dan alleen beeldbellen."

Sommige patiënten gaan tijdelijk weer bij hun familie wonen. Dat betekent dat er ook aandacht moet zijn voor de mensen om hen heen. "Dat kan nog wel beter, de familie wordt nog niet automatisch betrokken, dat zouden we wel willen."

'Aantal hypotheekaanvragen tegen verwachting sterk gestegen'

In maart steeg het aantal hypotheekaanvragen met bijna een derde ten opzichte van februari, meldt De Hypotheker op basis van eigen cijfers. In vergelijking met januari is er zelfs sprake van een plus van 54 procent. De hypotheekadviseur noemt de groei opvallend en tegen de verwachting in.

De stijging zou vooral komen doordat huizenbezitters besluiten hun hypotheek over te sluiten vanwege de nu nog lage rente. "Alles wijst erop dat de hypotheekrente sinds lange tijd weer gaat stijgen. Al vijftien hypotheekverstrekkers hebben een rentestijging doorgevoerd", stelt de adviseur. Ook willen mensen hun woning verbouwen of verduurzamen.

Eerder vanochtend meldden de makelaars dat ze niet bezorgd zijn over de huizenmarkt (zie 07.43 uur). (Ver-)kopers zetten hun plannen door en er wordt nog steeds boven de vraagprijs geboden. " Voor de langere termijn is het niet te zeggen, maar voorlopig draait de markt gewoon door", zei makelaarsvereniging NVM.

Prostitutie gaat ondanks corona gewoon door

Prostituees werken door, ondanks de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat melden hulpverleners aan Nieuwsuur. Sekswerkers bieden hun diensten nu aan vanuit huis, blijkt ook uit advertenties op erotische websites.

Vouchers voor Franse daklozen

Frankrijk trekt 15 miljoen euro uit om dak- en thuislozen te helpen. Ze krijgen tegoedbonnen waarmee ze aankopen kunnen doen in bepaalde winkels, zoals eten maar ook verzorgingsproducten.

De vouchers zullen worden verdeeld over 60.000 daklozen van wie de helft in en rond Parijs verblijft. Omgerekend gaat het om ongeveer 7 euro per dag die ze dankzij deze maatregel kunnen spenderen.

Volgens de Franse regering zijn voor zover bekend bijna duizend daklozen besmet met het coronavirus. Zij zijn opgevangen in speciale centra met medische hulp. Hoeveel daklozen op straat leven die besmet zijn, is onbekend.

HEMA vreest voor voortbestaan en neemt maatregelen

Winkelketen HEMA laat weten dat het voortbestaan van de onderneming in gevaar komt door de coronacrisis. Een faillissement kan alleen worden voorkomen als belangrijkste zakelijke relaties het bedrijf lastenverlichting bieden, schrijft de directie in een brief die in handen is van het FD.

Zo betaalt de winkel over april en mei de helft minder huur en het personeel krijgt pas later in het jaar zijn loonsverhoging.

Miljoenen tv-kijkers voor persconferentie kabinet

De persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge is gisteravond door 7,5 miljoen mensen bekeken op tv. Het extra NOS Journaal op NPO 1 om 19.00 uur trok volgens Stichting Kijkonderzoek verreweg de meeste kijkers: 5,7 miljoen. Op RTL 4 keken bijna 1,5 miljoen mensen naar het kabinet, op SBS 6 nog eens bijna 400.000.

Ook keken er via NOS.nl en de socialemediakanalen van de NOS honderdduizenden mensen naar de livestream van de persconferentie.

Rutte maakte op de persconferentie bekend dat alle maatregelen die nu gelden tegen de verspreiding van het coronavirus worden verlengd tot en met dinsdag 28 april.

  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS

Huizenmarkt lijdt vooralsnog niet onder coronacrisis

De verkoop van huizen is de afgelopen twee weken gedaald met 12 procent. Dat is in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het aantal huizen dat in de verkoop gaat, is 9 procent lager. De daling is niet alleen gerelateerd aan de coronacrisis. In december werd de dalende lijn al ingezet.

De makelaars vinden de cijfers dan ook enorm meevallen. Lana Gerssen, makelaar en voorzitter van de NVM Vakgroep-Wonen ziet dat veel mensen hun plannen gewoon doorzetten. "Mensen wachten misschien wat langer dan voor de coronacrisis, maar het kan ook over een paar weken weer aantrekken", zegt Gerssen in het NOS Radio 1 Journaal.

Ook wordt er gemiddeld gezien nog steeds boven de vraagprijs geboden. "Bij een bieding komen nu misschien geen twintig mensen, maar tien. Dus het aantal neemt af, maar er moeten nog steeds veel mensen teleurgesteld worden. Voor de langere termijn is het niet te zeggen, maar voorlopig draait de markt gewoon door", zegt Gerssen.

De bezichtigingen zien er tegenwoordig wel wat anders uit. Zo mogen er niet meer dan twee mensen samen komen kijken naar een woning. "We informeren naar de gezondheid van mensen en ter plaatse zorgen we ervoor dat we netjes afstand houden. Ook hebben we altijd handschoentjes bij ons. Als iemand verkouden is, laten we die eerst virtueel kijken, bijvoorbeeld via videobellen. Maar uiteindelijk wil iedereen toch fysiek komen kijken. Een huis kopen blijft een gevoelskwestie."

Trump over cruiseschepen Holland America Line: 'Moeten geen spookschepen worden'

De Amerikaanse president gaat praten met de gouverneur van Florida om te kijken of die bereid is de cruiseschepen Zaandam en Rotterdam te laten afmeren. Op de Zaandam vertonen meerdere passagiers en bemanningsleden griepachtige verschijnselen en zijn vier opvarenden overleden.

Trump: 'Het moeten geen spookschepen worden'

149 nieuwe coronadoden in Duitsland

Het dodental in Duitsland is de afgelopen dag opgelopen met 149. Er zijn daar nu zeker 732 coronapatiënten overleden. Dat meldt het Robert Koch-Institut, het Duitse RIVM. In totaal zijn er nu 67.366 coronabesmettingen vastgesteld bij onze oosterburen. Dat zijn er 5453 meer dan een dag eerder.

Het Robert Koch-Institut zegt erbij dat niet alle nieuwe besmettingen gisteren zijn vastgesteld. Dat komt doordat het soms enkele dagen duurt voordat lokale en regionale gezondheidsautoriteiten hun cijfers doorgeven aan het instituut.

Deurwaarders: bel op tijd als je in problemen komt

Gerechtsdeurwaarders lanceren vandaag een campagne gericht op mensen en bedrijven die door de coronacrisis financieel in de problemen komen. Ze roepen iedereen die daardoor nu te maken krijgt met een deurwaarder op om snel contact op te nemen, zodat er op tijd afspraken gemaakt kunnen worden over eventuele betalingsmogelijkheden.

De beroepsvereniging voor gerechtsdeurwaarders, de KBvG, verwacht dat door de crisis veel mensen voor het eerst in hun leven te maken krijgen met een deurwaarder. "Dat gaat dan om mkb'ers die hun volledige omzet zien wegvallen of particulieren voor wie al het werk stil is komen te liggen", zegt Paul Otter, bestuurslid bij de KBvG. "En we weten uit allerlei onderzoek dat mensen vaak te laat aan de bel trekken, terwijl veel problemen opgelost kunnen worden als we er op tijd bij zijn."

De boodschap van de campagne van de deurwaarders is vanaf vandaag te horen in radiospotjes en via de website bellenisoplossen.nl.

Jazztrompettist Roney overleden aan coronavirus

Jazztrompettist Wallace Roney is in een ziekenhuis in New Jersey bezweken aan het coronavirus. Dat melden Amerikaanse media.

Roney, die 59 jaar werd, was een groot bewonderaar van het in 1991 overleden jazz-icoon Miles Davis. Hij ontmoette zijn idool voor het eerst in 1983 en kreeg toen een trompet van Davis. De twee raakten daarna met elkaar bevriend. Roney trad meerdere keren op met Davis en hij was de enige trompettist die ooit persoonlijk is begeleid door Davis.

Pop-upcoronatest in Sydney

De Australische autoriteiten hebben een pop-upkliniek voor coronatests geopend nabij het onder toeristen populaire strand Bondi Beach in de stad Sydney. Mensen met corona-achtige klachten en die recent in het buitenland zijn geweest, kunnen in de tijdelijke kliniek getest worden op het virus. Australië hoopt via de kliniek meer zicht te krijgen op de verspreiding van het virus. Rond Bondi Beach zijn relatief veel besmettingen geteld.

De pop-uptestkliniek nabij Bondi Beach

Besmette CNN-journalist maakt programma vanuit kelder

CNN-journalist Chris Cuomo is besmet met het coronavirus. Sindsdien zit hij in quarantaine in zijn kelder, vanwaaruit hij zijn programma Cuomo Prime Time blijft maken. Cuomo maakte het nieuws van zijn besmetting aan het begin van zijn programma wereldkundig, waarna hij onder andere een dokter interviewde. Cuomo is de jongere broer van Andrew Cuomo, de gouverneur van de staat New York.

Politie haalt malafide coronasites offline

De afgelopen weken heeft het Landelijke Meldpunt Internetoplichting van de politie tien webshops uit de lucht gehaald van oplichters die proberen misbruik te maken van de coronacrisis.

De sites verkochten zogenaamd zaken als mondkapjes en zelftesten, maar leverden die producten niet. Ook de Fraudehelpdesk ziet tal van nieuwe manieren van oplichting. Bijvoorbeeld via phishingmails uit naam van het RIVM of mails waarin mensen wordt gevraagd hun bankpas op te sturen, zodat die omgeruild kan worden voor een 'antibacteriële' pas.

Trump gaat met gouverneur Florida praten over cruiseschip Zaandam

De Amerikaanse president Trump gaat in gesprek met gouverneur DeSantis van de staat Florida over het schip Zaandam van cruisemaatschappij Holland America Line. Aan boord van het schip waart het coronavirus rond en zijn inmiddels ook mensen overleden. Het schip is al door meerdere landen geweigerd en zet nu koers naar eindbestemming Fort Lauderdale, maar Florida wil niet dat het schip in die stad afmeert. Waar Trump het precies over gaat hebben met DeSantis is onduidelijk. Hij wilde alleen zeggen dat hij "het juiste" ging doen. "Niet alleen voor ons, maar voor de mensheid."

De baas van Holland America Line vreest ondertussen dat het dodental aan boord van de Zaandam door het coronavirus gaat oplopen als het schip niet mag aanmeren. "Vier mensen zijn er al overleden en ik ben bang dat er meer levens in gevaar zijn", schrijft Orlando Ashford in een opiniestuk in de lokale krant South Florida Sun Sentinel. "Op 30 maart vertoonden 76 passagiers en 117 bemanningsleden griepachtige verschijnselen. Deze ongelukkigen zitten onvrijwillig gevangen in een politiek spel."

Volgens gouverneur DeSantis is de zorg in zijn staat, waar bijna 7000 besmettingen zijn geteld, overbelast. "En dan is het niet logisch deze mensen bij ons af te zetten", zei hij. Aan boord van de Zaandam zitten nog zo'n 1000 mensen. 1400 andere passagiers en bemanningsleden die ogenschijnlijk klachtenvrij waren zijn overgeplaatst naar zusterschip Rotterdam.

Nederland doet geen zaken meer met fabriek van afgekeurde mondkapjes

Nederland doet geen zaken meer met de Chinese fabriek die ruim 600.000 mondkapjes leverde, en die vervolgens werden afgekeurd vanwege een te slechte kwaliteit. Overige bestellingen bij de fabriek zijn stopgezet, schrijft zorgminister De Jonge in een Kamerbrief, en "nieuwe zendingen zijn afkomstig van een andere Chinese producent".

Daarnaast laat de minister weten dat toekomstige leveringen vooraf extra gecontroleerd zullen worden op kwaliteit. Zijn collega-minister Van Rijn twitterde zondag al met de Chinese ambassadeur te hebben gesproken over de afgekeurde levering. Volgens de ambassadeur was dat een goed gesprek.

Italiaanse premier: vriendschap met Nederland blijft intact

Volgens de Italiaanse premier Giuseppe Conte is er geen sprake van woede vanuit zijn land richting Nederland. "De vriendschap met het Nederlandse volk blijft intact", zegt Conte in een interview in De Telegraaf.

Gisteren ageerden twaalf prominente Italiaanse politici in een open brief in de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung tegen de Nederlandse opstelling in Europa, dat met een aantal andere landen huiverig is om onder meer een Europees noodfonds met daarin 400 miljard euro aan te spreken in de bestrijding van de coronacrisis. Italië wordt zwaar getroffen door het coronavirus en volgens de politici toont de Nederlandse houding "in elk opzicht een gebrek aan solidariteit en ethiek".

"Ik denk niet dat het een kwestie is van woede van Italië tegen Nederland of van het Italiaanse volk tegen het Nederlandse volk", zegt Conte over de kritiek. "Veel Italianen begrijpen echter het verzet van de kant van de Nederlandse autoriteiten niet tegen een sterke, onmiddellijke, rigoureuze en effectieve, op Europees niveau gecoördineerde reactie om deze crisis het hoofd te bieden."

Minister van Financiën Hoekstra erkende gisteren al dat het kabinet niet empathisch genoeg is geweest richting Zuid-Europa.

Hamstergrap minister De Jonge

Hoewel premier Rutte en volksgezondheidsminister De Jonge gisteravond een ernstige boodschap verkondigden, was er in de persconferentie over de verlenging van de coronamaatregelen toch nog even tijd voor een jolig onderonsje.

Op sociale media gaat een filmpje rond van De Jonge die tijdens het uitspreken van het woord "hamsteren" met een glimlach even achterom kijkt naar gebarentolk Irma Sluis.

De Jonge koos het woord bewust, hopend op net zo'n driftige uitbeelding van het woord als op 19 maart, toen Sluis met verbeten gezicht en graaiende handen in één klap een internethit werd.

Dialectcoach en Stars Wars-acteur overleden aan coronavirus

De Britse acteur Andrew Jack is op 76-jarige leeftijd overleden aan het coronavirus. Dat meldt zijn agent aan persbureau AP. Jack speelde in het populaire sciencefiction-universum Star Wars de rol van verzetsgeneraal Caluan Ematt in de films The Force Awakens (2015) en The Last Jedi (2017).

Daarnaast was hij in de filmwereld een bekend gezicht als dialectcoach. Zo hielp hij de cast van de Lord of the Rings-trilogie bij het leren van de fictieve elven- en orktalen die werden gesproken in de films en bedacht hij de accenten van de karakters.

Viroloog: eind april is virus zeker niet weg

Eind april is het coronavirus zeker nog niet weg. Dat zei Marion Koopmans, hoofd van de afdeling virologie van het Erasmus Medisch Centrum, gisteravond in NOS Met het Oog op Morgen. Of de maatregelen die zijn verlengd tot en met 28 april nog langer moeten gelden, hangt volgens haar daarom vooral af van het effect van die maatregelen. "Dus dat er dan een kentering is te zien in het aantal IC-opnames en overlijdens", aldus Koopmans, die ook lid is van het zogenoemde Outbreak Management Team dat het kabinet adviseert.

"Het is echt step by step", legde Koopmans uit. "Anderhalve week geleden was bijvoorbeeld duidelijk dat behoorlijk wat mensen zich niet aan die maatregelen hielden. Dan begint die teller weer te lopen, want je zou kunnen verwachten dat dat heeft geleid tot verdere verspreiding. Vanaf toen is het hele land ook strenger aangepakt, dus het effect van die maatregelen moet je de komende tijd gaan zien."

KNVB: 'UEFA-vergadering van woensdag is voor ons vooral van belang'

KNVB: 'UEFA-vergadering van woensdag is voor ons vooral van belang'

VS gaat uit van zeker 100.000 coronadoden

De VS verwacht dat zeker tussen de 100.000 en 240.000 Amerikanen zullen overlijden aan het coronavirus. In dat scenario gaat het Witte Huis er wel vanuit dat de inwoners van het land zich aan de coronamaatregelen houden. Zonder maatregelen zouden er miljoenen Amerikanen overlijden, maakten de gezondheidsexperts van president Trump bekend in een persconferentie in het Witte Huis.

Volgens Trump wacht zijn land "twee heel zware weken", omdat de komende tijd het aantal doden en besmettingen nog rap zal stijgen. Om de piek van het aantal besmettingen op te kunnen vangen, heeft de federale overheid inmiddels 10.000 beademingsmachines in het magazijn liggen. Trump benadrukte dat hij zal bepalen hoe die machines worden verdeeld over de staten. Gisteren kondigde autofabrikant Ford aan met technologiebedrijf General Electric zo'n 50.000 beademingsapparaten te gaan maken.

Amerika is momenteel het epicentrum van de coronapandemie. Vandaag overtrof het land China als het gaat om het aantal coronadoden; de VS telt nu meer dan 3600 coronaslachtoffers.

'Heel blij met uitbreiding testcapaciteit'

Alex Friedrich, hoofd van de afdeling medische microbiologie en infectiepreventie van het UMC in Groningen, is heel blij met de aankondiging van volksgezondheidsminister De Jonge dat de testcapaciteit flink wordt uitgebreid. "Ik denk dat de boodschap eindelijk is aangekomen dat zorginstellingen stroomversnellingen van de epidemie kunnen zijn. In andere landen zagen we dat geïnfecteerde zorgmedewerkers zo'n 20 tot 30 collega's konden besmetten, omdat verspreiding in zorginstellingen veel sneller gaat."

Een ander voordeel van meer testen is dat zorgmedewerkers die niet in ziekenhuizen werken, voortaan bij klachten ook zeker weten of ze de ziekte wel of niet hebben. Daardoor kan het gezonde personeel gelijk weer aan het werk, benadrukt Friedrich.

Op dit moment is er capaciteit voor 4000 tests per dag. Volgens De Jonge wordt dat op korte termijn uitgebreid tot 17.500 per dag. Uiteindelijk moet dat opgehoogd worden tot 29.000 tests per dag. Dan kunnen ook mensen buiten de zorgsector getest worden.

Zo gaat het eraan toe op de corona-afdeling van een Brabants ziekenhuis

Nieuwsuur mocht afgelopen weekeinde meekijken op de corona-afdeling van het Amphia Ziekenhuis in Breda. Dat leverde onderstaande reportage op:

Nieuw liveblog

We gaan verder in dit nieuwe liveblog. Lees hier het liveblog van gisteravond terug.