NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

'Zware tijd' voor horeca en recreatie, eerste besmetting in azc

 • De maatregelen om het coronavirus in te dammen worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. Scholen blijven dicht.
 • Op dit moment liggen 1151 coronapatiënten op de intensive care. Er zijn nu 1900 van de beoogde 2400 IC-bedden.
 • Minister Hoekstra vindt dat Nederland te weinig empathie naar Zuid-Europa heeft getoond. Hij benadrukt de landen te willen helpen.
 • Het RIVM meldt 722 nieuwe ziekenhuisopnames van coronapatiënten. Ook is het dodental gestegen met 175.
 • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart de door het RIVM gemelde Nederlandse besmettingen. Hier vind je de laatste cijfers uit Nederland.
 • Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het coronavirus.
Liveblog gesloten
 • Sluiting liveblog

  We sluiten het liveblog voor vandaag. Het liveblog van morgen start hier.

 • Zeeuwse studenten maken beschermingskappen met 3D-printer

  De beschermingskappen worden in elkaar gezet Omroep Zeeland

  Oud-studenten van de Hogeschool Zeeland zijn beschermingskappen gaan maken voor zorgpersoneel, meldt Omroep Zeeland. De onderdelen worden geleverd door zo'n 50 bedrijven, die ze kosteloos uitprinten met een 3D-printer. De kappen zijn bedoeld voor het ambulancepersoneel van ziekenhuizen en bedekken in tegenstelling tot mondkapjes het hele gezicht. "Het transparante glas bedekt van oor tot oor en van voorhoofd tot kin, zodat de zorgmedewerkers tegen hoesten zijn beschermd als ze dichtbij de coronapatiënt komen", vertelt initiatiefnemer Alexander Bol.

  Inmiddels zijn er zo'n 90 beschermingskappen gemaakt en geleverd aan ambulanceorganisatie Witte Kruis. Eind deze week zouden dat er 500 moeten zijn. Vrijwilligers met een 3D-printer mogen zich melden om mee te helpen.

 • Coronadoden New York met heftruck in vrachtwagen geladen

  Doden als gevolg van het coronavirus worden bij een ziekenhuis in New York met een heftruck in een koelwagen geladen. De staat is zwaar getroffen door het virus, met ruim 75.000 besmettingen en 1550 doden.

  Let op: de beelden kunnen als schokkend worden ervaren

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Doden door corona New York met heftruck vrachtwagen ingeladen
 • 24 uur in het Amphia Ziekenhuis

  Nieuwsuur mocht bij hoge uitzondering meekijken op alle afdelingen van het Amphia Ziekenhuis in Breda, dat middenin de Brabantse coronabrandhaard ligt. Verslaggever Saskia Dekkers sprak met patiënten, artsen en het bestuur:

 • Eerste coronabesmetting in azc van Nederland ontdekt

  Een bewoner van een asielzoekerscentrum in Maastricht is op de intensive care opgenomen na een positieve coronatest. Het is de eerste besmetting in een azc, schrijft 1Limburg. Twee bewoners die in dezelfde woonunit verbleven als de besmette asielzoeker zijn in quarantaine geplaatst. Het COA zegt veel energie te hebben gestoken in preventie en voorlichting van personeel en bewoners.

 • Ook Facebook en Instagram verwijderen video van Bolsonaro

  Na Twitter hebben ook Facebook en Instagram berichten verwijderd van de Braziliaanse president Bolsonaro. Hij plaatste gisteren een video waarin hij rondloopt in de hoofdstad Brasilia en zich mengt onder groepjes mensen, in weerwil van de oproep van de Wereldgezondheidsorganisatie om afstand te houden en zo veel mogelijk thuis te blijven.

  Ook zegt Bolsonaro in de video dat het malariamedicijn hydroxychloroquine "overal werkt tegen corona", terwijl dat niet is bevestigd door wetenschappers. Volgens Facebook is de video gewist omdat die "valse informatie bevat, die de gezondheid van mensen in gevaar kan brengen".

  De Braziliaanse president heeft al enkele keren gezegd dat de angst voor corona "hysterisch" is en dat het virus nauwelijks meer voorstelt dan een griep of verkoudheid. Hij wordt daarin tegengesproken door leden van zijn eigen kabinet, die benadrukken dat de instructies van internationale gezondheidsorganisaties opgevolgd moeten worden.

 • Corona-onderzoek in Gangelt, net over grens bij Sittard

  Virologen zijn een onderzoek gestart naar het effect van de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus in Gangelt, net over de grens bij Sittard. In het Duitse dorp werden de eerste grootschalige besmettingen van Duitsland vastgesteld. Zo'n duizend inwoners staan speeksel en bloed af en beantwoorden een uitgebreide vragenlijst. De onderzoekers hopen te achterhalen wat de verspreiding versnelt of juist tegenhoudt.

 • Een overzicht van de verlengde maatregelen

  1/6 NOS
  2/6 NOS
  3/6 NOS
  4/6 NOS
  5/6 NOS
  6/6 NOS
 • Mbo's, hogescholen en universiteiten gaan in gesprek met minister

  Minister Van Engelshoven van Onderwijs praat morgenochtend met de hogescholen en universiteiten over de gevolgen van de verlenging van de coronamaatregelen. Bij het overleg zijn ook de MBO Raad, de Vereniging Hogescholen en de Vereniging van Universiteiten aanwezig.

  De Algemene Onderwijsbond (Aob) noemt het dichthouden van de basisscholen een verstandig besluit. "Dit was onvermijdelijk, de gezondheid staat voorop", laat voorzitter Eugenie Stolk weten. CNV Onderwijs sluit zich daarbij aan. De vakbond zegt met leerlingen, ouders en leraren in gesprek te zijn om thuisonderwijs vol te houden en achterstanden te voorkomen. De PO-Raad vindt het goed dat er duidelijkheid is.

 • Competities amateurvoetbal per direct beëindigd

  De KNVB heeft besloten de competities van het amateurvoetbal dit seizoen niet meer te hervatten. Dat geldt voor de mannen, vrouwen en de jeugd. De maatregel volgt op het besluit van het kabinet om de sportclubs tot in elk geval 28 april dicht te houden vanwege het coronavirus. Er komen geen kampioenen, geen enkele club degradeert of promoveert.

  Eerder vanavond maakte premier Rutte bekend dat het betaald voetbal tot 1 juni stilligt.

 • Dodental Frankrijk stijgt opnieuw harder dan dag ervoor

  Het dodental als gevolg van corona is in Frankrijk het afgelopen etmaal gestegen met ruim 16 procent. Voor de derde dag op rij is de toename groter dan de dag ervoor. Er werden 499 nieuwe sterfgevallen gemeld, waarmee het totaal op 3523 komt. Niet eerder kwamen er zoveel sterfgevallen bij op één dag. Het aantal vastgestelde coronabesmettingen steeg in dezelfde tijd met 7578 tot 52.128, een stijging van 17 procent.

  Op dit moment worden uitsluitend de patiënten die zijn overleden in het ziekenhuis meegerekend. Binnenkort hoopt de regering het aantal doden uit verzorgingshuizen daaraan toe te voegen, waardoor een flinke stijging van het dodental wordt verwacht.

  Er liggen nu 5565 mensen in Frankrijk op intensivecare-afdelingen. Er zijn in totaal 10.000 bedden beschikbaar, maar de overheid streeft naar een opschaling tot 14.500 IC-bedden.

 • Horeca- en recreatiesector: het wordt een zware tijd

  De verlenging van de coronamaatregelen is een zware dobber voor de horeca. "Het is blijkbaar nodig voor de gezondheid, maar het wordt een zware tijd voor de branche", zei Robèr Willemse, voorzitter van de Koninklijke Horeca Nederland op NPO Radio 1. Hij hoopt dat de steunmaatregelen van de regering snel worden uitgevoerd, omdat "anders in april ondernemingen gaan omvallen".

  Ook de recreatiesector vreest voor de komende weken. "Ik ben blij dat recreatieparken niet op slot gaan, maar Rutte geeft wel een zwaar negatief reisadvies", reageert Geert Dijks, directeur van branchevereniging Hiswa-Recron. "Dit gaat 5000 banen kosten. Al sinds half maart zijn wij met het ministerie in gesprek over compensatie, maar we hebben nog geen reactie gekregen."

 • Nederlandse trucker komt om bij ongeval bij Belgische grenscontrole

  Een Nederlandse trucker is in België om het leven gekomen bij een verkeersongeval op de snelweg tussen Antwerpen en Breda. De vrachtwagenchauffeur reed in op een andere vrachtwagen die stilstond in een file, die was ontstaan door grenscontroles vanwege het coronavirus. De Nederlander overleed ter plaatse, meldt de Gazet van Antwerpen. Een andere bestuurder liep zware verwondingen op. Bij het ongeval op de E19 in Meer waren in totaal vier vrachtwagens en een bestelwagen betrokken.

 • OV-bedrijven gaan door met aangepaste dienstregeling

  De aangepaste dienstregeling van alle openbaarvervoer-organisaties wordt verlengd tot 28 april, in navolging van de verlenging van de kabinetsmaatregelen. Dat meldt branchevereniging OV-NL. Daarnaast wordt geprobeerd om per station ten minste één winkel en één fietsenstalling open te houden voor reizigers.

 • Tot 3 maanden cel voor 'coronahoesters'

  De Haagse politierechter heeft celstraffen tot drie maanden opgelegd aan verschillende 'coronahoesters'. Zij werden vorige week en afgelopen weekend op verschillende plekken door de politie aangehouden. Daarbij hoestten zij agenten en anderen in het gezicht en riepen "corona".

  De hoogste straf was voor een 34-jarige man uit Rijswijk, die op 22 maart in een Haagse drogisterij cosmetica stal. Twee agenten hielden hem buiten aan. De man hoestte en spuugde in hun richting en riep iets over corona.

  Een dag later betrapte een medewerkster van een sportwinkel in Voorburg twee mannen op de diefstal van een trainingspak. De vrouw werd in haar gezicht gehoest, net als een toegesnelde agent. Het tweetal kreeg tot twee maanden cel opgelegd.

  Op 29 maart hoestte een 34-jarige passagier op een snorfiets agenten in het gezicht, met de opmerking "Hier heb je corona". De man was samen met de bestuurder van de snorfiets staande gehouden door de agenten. Hij verzette zich ook tegen zijn aanhouding. De rechter vonniste hem tot zeven weken cel. Sinds de uitbraak van het virus zijn meerdere mensen in soortgelijke zaken veroordeeld.