liveblog
NOS NieuwsAangepast

Italië breidt lockdown uit tot Pasen, Frankrijk vierde land boven 3000 doden

  • De afgelopen 24 uur zijn er 93 nieuwe sterfgevallen gemeld, minder dan gisteren (toen waren het er 132).
  • Er zijn 507 nieuwe coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. In totaal zijn er 3.990 patiënten opgenomen (geweest).
  • Het kabinet wil de coronamaatregelen, die tot 6 april zouden gelden, verlengen. Het is nog niet bekend tot wanneer.
  • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart de door het RIVM gemelde Nederlandse besmettingen. Hier vind je de laatste cijfers uit Nederland.
  • Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het coronavirus.
liveblog gesloten

Sluiting liveblog

We sluiten het liveblog voor vandaag. Het liveblog van morgen start hier.

Bekende Nederlanders 'zingen corona de wereld uit' bij Jinek

Bekende Nederlanders 'zingen corona de wereld uit'

Amsterdammers doen massaal mee aan corona-check OLVG

Al 64.000 mensen hebben de speciale corona-check van het OLVG-ziekenhuis in Amsterdam en het techbedrijf Luscii gedownload, meldt AT5. Met de app kunnen mensen die vermoeden dat zij het coronavirus hebben, gezondheidsmetingen doorsturen naar een medisch team van het ziekenhuis.

Aan de hand van de doorgegeven waardes wordt er dan besloten of het medisch team telefonisch contact opneemt met de gebruiker. Bij 2849 deelnemers is een coronaverdenking vastgesteld. 35 mensen zijn doorverwezen voor een test bij het OLVG.

Burgemeesters: geen aanscherping maatregelen nodig

Burgemeesters hebben geen behoefte aan aanscherping van de coronamaatregelen, zei burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen na overleg van de veiligheidsregio's met premier Rutte en minister Grapperhaus.

Volgens Bruls zijn extra bevoegdheden niet nodig. "We hebben niet per se gevraagd om er nog meer maatregelen bij te doen." Daarbij komt dat het draagvlak voor de huidige regels heel groot is, zegt Bruls. Burgemeesters kregen afgelopen week meer bevoegdheden, nadat het weekend daarvoor veel mensen een bezoek hadden gebracht aan boulevards en natuurgebieden.

De nieuwe maatregelen werken volgens Bruls. "Het effect is hartstikke positief." Dat onderschreven ook Rutte en Grapperhaus. Morgen wordt bekend of en hoelang de huidige maatregelen ook na 6 april blijven gelden.

Aandelenbeurzen sluiten weer overwegend positief

Na de topweek van vorige week sloten de aandelenbeurzen in New York vandaag opnieuw positief. De Dow Jones, de S&P 500 en de Nasdaq stegen allemaal met ruim 3 procent. Eerder vandaag sloten ook de beurzen in Europa overwegend hoger.

De Amsterdamse AEX-index eindigde op een winst van 2,4 procent, nadat het eerder nog op een verlies van ruim 2 procent had gestaan. Niet alle Nederlandse beursbedrijven hadden een goede dag. Met name de bankensector had het zwaar na de oproep van de Europese Centrale Bank om voorlopig geen dividend meer uit te keren. ABN Amro en ING verloren vandaag 9,9 procent en 8,9 procent.

300 Nederlanders die vastzaten in Peru vliegen terug naar huis

Honderden Nederlanders die vastzaten in Peru vliegen terug naar huis

'KLM wil temperatuur passagiers meten'

KLM wil de temperatuur van passagiers die op Schiphol of elders in de wereld in een KLM-vliegtuig stappen gaan meten, meldt NRC. De maatregel is bedoeld om de veiligheid van KLM-werknemers te vergroten.

Passagiers naar Singapore worden op Schiphol al gecontroleerd op koorts, omdat die landen dat graag willen. KLM wil reizigers van en naar andere landen ook gaan controleren, al is nog onduidelijk om welke landen dat gaat, schrijft de krant.

Personeel van de luchtvaartmaatschappij is bang besmet te raken. Dat zou vooral gelden voor vluchten van en naar New York, waar het virus flink om zich heen grijpt. KLM vliegt nog dagelijks naar New York.

Italië breidt lockdown uit tot na Pasen

In Italië blijft de lockdown in ieder geval van kracht tot en met 12 april. Dat heeft de minister voor Gezondheidszorg, Speranza, bekendgemaakt.

Italië is wereldwijd het hardst getroffen land door de coronacrisis. Ruim 11.000 mensen zijn gestorven aan de gevolgen van het virus. Er zijn ruim 100.000 besmettingsgevallen geregistreerd.

De lockdown werd op 10 maart ingesteld en zou in eerste instantie tot 3 april duren. De bevolking mag alleen naar buiten als dat strikt noodzakelijk is.

Ook bloemencorso Zundert gaat niet door

Ook het bloemencorso in Zundert gaat dit jaar niet door. "De coronacrisis maakt het dit jaar onmogelijk en onverantwoord om het grootschalige evenement te realiseren", zegt de organisatie tegen Omroep Brabant.

Het corso zou worden gehouden in september, maar kan niet doorgaan vanwege de lange voorbereidingen die nodig zijn. De meeste buurtschappen beginnen eind mei al aan de bouw van de tenten en wagens.

Ook zouden de buurtschappen rond deze tijd de dahlia's aanplanten die ze voor de wagens gebruiken. De dahliacorso in Zundert is het grootste bloemencorso ter wereld.

Zimbabwe stelt lockdown van drie weken in

In Zimbabwe is vandaag een nationale lockdown ingegaan die drie weken gaat duren. Eerder deed Zuid-Afrika hetzelfde. In tegenstelling tot inwoners van dat land luisteren vooralsnog veel Zimbabwanen naar de oproep om binnen te blijven.

In het land zijn slechts zeven besmettingen geregistreerd en één dode. "Ik wil dat jullie de komende 21 dagen net doen alsof je het virus hebt", zei president Mnangagwa in een toespraak die op tv werd uitgezonden. De maatregel is een klap voor de toch al zwakke economie.

Geen toeristen op Bali, 'maar dat is ook het enige dat je merkt'

Verlaten stranden op Bali: 'Indonesië is niet voorbereid op corona'

Waarom Nederland vergeleken met andere landen weinig IC-bedden heeft

Het aantal IC-plekken in Nederland is relatief laag, ten opzichte van andere EU-landen. Hoe komt het dat Nederland zo weinig IC-bedden heeft, en hoe kijken artsen in het buitenland daartegenaan?

Bus met coronapatiënten die pech had naar ziekenhuis gereden

Een bus met zes coronapatiënten die eerder vanavond door pech stil kwam te staan op de A73, is daar inmiddels weg. De patiënten die in de bus zaten, zijn naar het Radboudumc in Nijmegen gebracht.

De speciale bus was onderweg van Heerlen naar Groningen. Maar door een koelvloeistoflekkage kon de bus niet verder. Monteurs hebben geprobeerd het voertuig te maken, maar dat lukte niet. "De bus is op een takelwagen van de bergingsdienst gezet, terwijl de patiënten er nog in zaten", zegt een woordvoerder van de veiligheidsregio tegen Omroep Brabant.

De patiënten worden in Nijmegen gecontroleerd. Het is de bedoeling dat ze daarna alsnog in meerdere ambulances naar Groningen gaan. Als het goed is, gebeurt dat vanavond nog.

Noors staatsfonds koopt toch weer aandelen Shell

Het Noorse staatsfonds verdubbelde afgelopen week hun aandelen in oliemaatschappij Shell, meldt het FD. Dat is opmerkelijk omdat het staatsfonds de laatste jaren juist aankondigde dat het steeds meer aandelen van olie- en gasbedrijven zou gaan verkopen.

De Noren kochten de aandelen op een moment dat ze historisch goedkoop waren. Op 18 maart zakte de prijs door de coronacrisis naar een 24-jarig dieptepunt. Een paar dagen later sloegen de Noren hun slag. Voor ongeveer 1,4 miljard euro kochten ze ruim 92 miljoen aandelen. Daardoor hebben ze nu ongeveer 3 procent van alle aandelen van Shell in handen.

Veel ultra-orthodoxe joden in Israël houden zich niet aan de coronaregels

Veel ultra-orthodoxe joden in Israël houden zich niet aan de coronaregels

Regio Rotterdam verbiedt ook verblijf op vaste recreatieplekken

Het is in de regio Rotterdam niet meer toegestaan om gebruik te maken van vaste seizoensplekken op campings, jachthavens, het strand en vakantieparken. Ook de verhuur van plekken is verboden, heeft de voorzitter Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond Aboutaleb besloten. Eerder verbood de regio al incidentele gasten naar de recreatieplekken te komen.

Er blijft een uitzondering van kracht voor nachtverblijf door seizoenarbeiders en tijdelijke bewoning, bijvoorbeeld door zorgmedewerkers die in de regio werken.

De extra maatregel wordt genomen op verzoek van zorgpersoneel in de regio. "De zorgverleners geven aan dat de druk op de zorg al erg hoog is en vreesden de gevolgen van een extra toestroom van toeristen", staat in een verklaring. "Toeristen die nu op een camping of vakantiepark verblijven, hebben tot woensdag 1 april 16.00 uur om terug te keren naar huis. De maatregel geldt vooralsnog tot 6 april, maar kan verlengd worden. Dit is afhankelijk van de landelijke maatregelen."

Zo word je ziek van het coronavirus

Hoe je ziek wordt van het coronavirus

'Kabinet gaat coronamaatregelen tot eind april, begin mei verlengen'

Het kabinet heeft geen andere optie dan de maatregelen die nu tot 6 april gelden in de strijd tegen het virus, te verlengen. Volgens ingewijden is de kans groot dat er morgen besloten wordt de maatregelen te verlengen tot waarschijnlijk eind april, begin mei. Op die manier wil het kabinet de Nederlanders zoveel mogelijk duidelijkheid bieden.

Bovendien blijft door zo'n verlenging het besef leven dat de maatregelen urgent en noodzakelijk zijn. Waarschijnlijk gaat het om alle beperkingen die nu gelden, zoals het sluiten van de scholen, voldoende afstand houden en de sluiting van horeca. Volgens de ingewijden is het niet waarschijnlijk dat er nieuwe voorschriften afgekondigd worden. Het kabinet zou tevreden zijn over de manier waarop de bevolking zich de afgelopen dagen heeft gedragen.

'Kliklijn' Purmerend en Beemster populair

Purmerenders en inwoners van de gemeente Beemster in Noord-Holland maken goed gebruik van een corona-klachtenpunt, dat te vinden is op de websites van de gemeenten. Bezorgde bewoners kunnen er sinds een paar dagen melding van maken als ze bijvoorbeeld mensen op straat zien die volgens de nieuwe regels te dicht bij elkaar in de buurt staan.

Inmiddels is er 131 keer geklaagd in beide gemeenten, zegt een woordvoerder tegen NH Nieuws. Handhavers hebben tot nu toe alleen waarschuwingen gegeven aan overtreders. Vanaf nu worden er boetes gegeven aan mensen die zich niet aan de regels houden.

Rutte steekt ov-medewerkers een hart onder de riem

Premier Rutte heeft vanmiddag een bezoek gebracht aan buschauffeurs van de Haagse openbaar vervoerder HTM. Hij wilde de medewerkers een hart onder de riem steken tijdens de coronacrisis. Volgens Rutte vervult het personeel van ov-bedrijven in deze tijd een cruciale rol, omdat ze mensen vervoeren die in de zorg en andere cruciale beroepen werken.

Hij toonde zich onder de indruk van de aanpassingen die er in tram en bus zijn gedaan, zodat reizigers niet meer in de buurt van de chauffeur hoeven te komen en ook niet meer op een knopje hoeven te drukken om de tram of bus te laten stoppen bij de halte. Vorige week sprak Rutte al met supermarktmedewerkers en verpleegkundigen op de IC.

Rutte steekt ov-medewerkers een hart onder de riem

Nieuw systeem om inzicht te krijgen in aantal ziekenhuisbedden

Een nieuw computersysteem moet gaan helpen bij het beter spreiden van coronapatiënten over ziekenhuizen. Dat staat in een brief van het Landelijke Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding, dat valt onder het ministerie van VWS.

Frankrijk passeert 3000-doden-grens

In Frankrijk zijn 3024 mensen overleden aan het coronavirus, meldt de Franse gezondheidsautoriteit. Daarmee is Frankrijk na China, Italië en Spanje het vierde land waar meer dan 3000 doden zijn gevallen. Gisteren stond het dodental 418 lager, op 2606.

Mogelijk ligt het dodental nog hoger: Frankrijk registreert alleen overledenen die in een ziekenhuis zijn overleden en niet die thuis of in een bejaardentehuis stierven.

Het totaal aantal bevestigde besmettingen is 44.550, 11 procent dan een dag eerder. 20.946 mensen zijn in een ziekenhuis opgenomen met het coronavirus, van wie 5056 op de intensive care liggen, zei de regering in zijn dagelijkse update.

Miljard euro voor ontwikkeling ‘Nederlands’ corona-vaccin

Farmaciebedrijf Johnson & Johnson en het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid investeren samen een miljard euro in de ontwikkeling van een corona-vaccin. Dat vaccin wordt mede ontwikkeld door het Nederlandse farmaceutische bedrijf Janssen Vaccines & Prevention, onderdeel van het Amerikaanse bedrijf.

Janssen doet vanaf januari al onderzoek naar een vaccin, toen de genetische code van het virus naar buiten kwam. "Het is vandaag een heuglijke dag", aldus hoofd virale vaccins Hanneke Schuitemaker. "Jammer dat er weinig mensen op kantoor zijn om het mee te vieren."

Met het vrijgekomen geld kan het vaccin sneller ontwikkeld worden. "Vandaag hebben we het interessantste kandidaat-vaccin uitgekozen, dat nu verder onderzocht wordt. Daarnaast hebben we twee reserve-kandidaten geselecteerd. Dat maakt de kans het grootst dat het juiste vaccin grootschalig in productie kan."

De verwachting is dat in september klinische studies bij mensen starten. Begin volgend jaar hoopt de farmaceut de eerste vaccins te kunnen leveren. "Dat is wel in het meest gunstige geval", zegt Schuitemaker. "Dat zou dan gaan om gebruik in noodsituaties, dus dat is ook afhankelijk van hoe de pandemie er tegen die tijd uitziet."

De investering wordt vooral ook gebruikt om de productiecapaciteit op te schalen. Op jaarbasis moeten er straks zo'n één miljard vaccins geleverd worden. "Een extra fabriek staat er niet morgen, en extra mensen zijn niet zomaar opgeleid. Met dit geld kunnen we daar nu al mee beginnen."

'Binnen een week naar 2400 IC-bedden is een enorme opgave'

"Binnen een week uitbreiden naar 2400 plekken op de intensive care is een enorme opgave", zegt Conny van Velden van belangenvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland. Op dit moment is er op IC's in Nederland plaats voor ongeveer 1100 coronapatiënten en zo'n 500 niet-coronapatiënten. Het is de bedoeling dat binnen een week 2400 bedden op de intensive care beschikbaar zijn.

"Het verplegen van covid-19-patiënten is hoog complex. Dat kan alleen worden gedaan door gespecialiseerde IC-verpleegkundigen", zegt Van Velden. "Zij werken keihard om zoveel mogelijk patiënten te helpen. Daarbij worden zij ondersteund door andere zorgprofessionals, zodat er meer patiënten kunnen worden verpleegd. Om het aantal IC-plekken te verhogen, moet de ondersteuning door niet-IC-verpleegkundigen verder worden uitgebreid. Daar zit wel een grens aan. Deze grens moeten we zeer goed bewaken, om onveilige situaties, psychische overbelasting en uitval van verpleegkundigen te voorkomen."

Ambulance voor coronapatiënten staat stil

Een speciale ambulancebus die coronapatiënten van het ene ziekenhuis naar het andere brengt, staat met pech stil op de A73 bij Vierlingsbeek. Dat bevestigt de politie. De bus was onderweg van Heerlen naar Groningen, toen er iets misging. Monteurs proberen het probleem op te lossen, zodat de bus weer verder kan rijden.

De patiënten en het verplegend personeel mogen niet naar buiten, meldt Omroep Brabant. Hoeveel mensen er in het voertuig worden vervoerd, is niet bekendgemaakt.

'Onlinebloemisten kunnen vraag nauwelijks aan'

Onlinebloemenwinkels hebben moeite om te voldoen aan de vraag naar boeketten. Tijdens de coronacrisis bestellen mensen in groten getale bloemen, voor zichzelf en voor anderen, meldt persbureau ANP dat een rondje langs de velden heeft gemaakt.

De website Topbloemen.nl zag een verviervoudiging van het aantal orders. Bij Bloomon.nl is er sprake van een verdubbeling van het aantal bestellingen. De website Greetz.nl ziet ook een stijging van het aantal verrassingen en boeketten. Ook Fleurop heeft het druk.

Topbloemen.nl riep onlangs op de lokale bloemisten te ondersteunen en schrapte daarom de verzendkosten. "Ontzettend gaaf om te zien dat zoveel mensen gehoor hebben gegeven aan deze oproep, die natuurlijk geweldig heeft uitgepakt voor de lokale bloemisten", zei woordvoerder Edwin van Arkel. "De orders blijven maar binnenstromen." De keerzijde van de grote stijging is dat de website de bezorgdatum niet kan garanderen. De actie met gratis verzendkosten is daarom stopgezet.

De website Greetz.nl, die de bloemen levert via de veiling, ziet ook een stijging van het aantal verrassingen en boeketten. "Nu fysieke aanwezigheid niet altijd mogelijk is, is er een grote vraag naar onze producten", aldus Jaimy Daniluk van Greetz. "Vooral veldboeketten doen het nu goed, boeketten met veel verschillende kleuren. Ook een toenemende vraag naar ballonnen is zichtbaar. Omdat het vieren van verjaardagen ook even niet gaat en ballonnen toch lang blijven 'hangen'." Ook Greetz benadrukt dat de bezorgdiensten het enorm druk hebben en niet alles op de gewenste datum afgeleverd kan worden.

Minder tanken door corona

Vanwege de coronacrisis wordt er veel minder vaak getankt. Sommige tankstations hebben tot wel 70 procent omzetverlies, zegt een woordvoerder van Oliehandel Postma uit het Friese Tietjerksteradeel tegen Omrop Fryslân. Met name particulieren tanken minder vaak; ze werken vaak thuis en hoeven bijna niet de weg op. Oliebedrijven kopen juist wel veel in. "Omdat ze bang zijn dat er straks minder zal zijn", zegt de woordvoerder.

Veel garages doen wel goede zaken, zegt een woordvoerder van een autodealer in dezelfde gemeente. Mensen plannen vaker een apk in, omdat ze toch niet hoeven te rijden.

Defensie gaat ziekenhuizen helpen

De komende dagen gaan zo'n honderd verpleegkundigen en artsen van Defensie aan de slag in ziekenhuizen. Het ministerie van Volksgezondheid bepaalt waar ze worden ingezet. Vandaag meldden de eerste achttien militairen zich in Ede.

Defensie gaat ziekenhuizen helpen

Nog eens 2000 Nederlanders melden zich bij Buitenlandse Zaken

Sinds vorige week hebben zich 2000 Nederlandse reizigers gemeld bij het ministerie van Buitenlandse Zaken voor hulp bij terugkeer naar Nederland. Daarmee komt het totaalaantal op 21.000.

Vandaag vertrekken drie toestellen uit Alicante, Kaapverdië en Peru. Sommige zijn al onderweg. Buitenlandse Zaken laat weten dat Nederland ook reizigers uit andere EU-landen meeneemt als daar plaats voor is.

Vorig week kwamen er al drie vluchten aan uit Spanje. Afgelopen weekend landden twee toestellen uit het Portugese Faro en uit Gambia.

'Wisselvallige cijfers in Italië'

Het Italiaanse dodental door het coronavirus is met 812 opgelopen tot 11.591, meldt de Italiaanse gezondheidsautoriteit. Het dodental past in het beeld van de afgelopen dagen. Italië telt de meeste coronadoden van de wereld. Een derde van de mensen die zijn gestorven door het coronavirus komt uit Italië.

In het ziekenhuis zijn de afgelopen 24 uur minder mensen opgenomen dan de afgelopen dagen het geval was. Het aantal mensen dat is opgenomen op de intensive care was de afgelopen 24 uur wel iets hoger dan de dag ervoor.

Het aantal besmettingen is met 4050 toegenomen, het laagste aantal nieuwe gevallen sinds 17 maart. In totaal zijn 101.739 besmettingsgevallen geregistreerd in Italië.

Correspondent Mustafa Marghadi spreekt van "wisselvallige cijfers":

Burgemeester New York: verdrievoudiging ziekenhuisbedden noodzakelijk

Het aantal ziekenhuisbedden in New York moet in mei zijn verdrievoudigd om coronapatiënten op te kunnen vangen, zegt burgemeester De Blasio. Hij dankte president Trump voor het sturen van een cruiseschip, dat tot ziekenhuis is omgedoopt. Maar er zijn nog meer middelen nodig om te crisis het hoofd te bieden, liet De Blasio weten.

Eerder vandaag reageerde De Blasio nog woedend op uitlatingen van Trump, die beweerde dat ziekenhuispersoneel in New York medische hulpmiddelen zou stelen. Hij noemde die opmerking "beledigend".

In de staat New York ligt het aantal doden door het coronavirus inmiddels boven de duizend. Bijna de helft van het aantal besmettingen in het land is in die staat geregistreerd.

Sneller vergunning voor onderzoek naar gentherapie

Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft een spoedregeling opgetuigd om vergunningsaanvragen voor onderzoek naar gentherapie sneller te behandelen. Dat soort onderzoek kan mogelijk bijdragen aan de ontwikkeling van een vaccin of een remedie tegen het coronavirus. Wie onderzoek doet naar genetisch gemodificeerde organismen heeft een vergunning nodig van haar ministerie.

"Concreet heeft de spoedregeling tot gevolg dat vergunningen direct kunnen worden verleend waarna door belanghebbenden daartegen bezwaar kan worden gemaakt", schrijft de minister. "De beslistermijn op de aanvraag wordt verkort tot ten hoogste 28 dagen."

Parlement Hongarije stemt in met wet die Orbán onbeperkte macht geeft

Het parlement van Hongarije heeft ingestemd met een omstreden noodwet die premier Orbán de mogelijkheid geeft om voor onbepaalde tijd zonder tussenkomst van het parlement te regeren. Volgens de premier is dat nodig in de strijd tegen het coronavirus. De noodtoestand in het land is met onbepaalde tijd verlengd en de verkiezingen zijn opgeschort. Oppositiepartijen zeiden wel voor maatregelen te zijn, maar vroegen tevergeefs om een tijdslimiet aan de noodwet.

Op de noodwet van Orbán is de afgelopen dagen veel kritiek gekomen, onder meer van de Raad van Europa, het Europees Parlement en mensenrechtenorganisaties. Secretaris-generaal Marija Pejcinovic Buric van de Raad van Europa vroeg zich in een brief aan de Hongaarse premier af of "bij een onbepaalde en ongecontroleerde uitzonderingssituatie als deze" de basisprincipes van de democratie nog wel overeind blijven.

Een mensenrechtenactivist in Hongarije noemt het "buitengewoon zorgwekkend" dat uitgerekend Hongarije met deze maatregelen komt. De afgelopen tien jaar heeft de Hongaarse regering voortdurend instellingen verzwakt en de rechtsstaat proberen te ontmantelen, zegt ze. "En dit nieuwe, onbeperkte mandaat kan die ontmanteling absoluut versnellen."

Makers beademingsapparatuur: 'Vraag is of we op tijd zijn'

Met de toestroom van patiënten op de Nederlandse intensivecareafdelingen wordt de roep om beademingsapparaten steeds sterker. Maar fabrikanten van de complexe medische apparatuur zeggen dat het nog maar de vraag is of zij op tijd voldoende apparaten kunnen leveren aan de vollopende ziekenhuizen.

Er is te veel vraag en overheden zijn te laat in actie gekomen met als resultaat een schreeuwend tekort, zeggen deskundigen. De ministeries van Economische Zaken en Volksgezondheid struinen de markt in binnen- en buitenland af op zoek naar fabrikanten die kunnen leveren, liefst veel en snel. Maar dat is geen eenvoudige zoektocht.

Vliegmaatschappijen mogen tijdelijk vouchers geven

Luchtvaartmaatschappijen mogen gedupeerde klanten tijdelijk compenseren met vouchers, schrijft minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) in een Kamerbrief. Eigenlijk is dat tegen de EU-wetgeving, maar de minister wil het tijdelijk gedogen in verband met de coronacrisis.

Er zijn wel drie voorwaarden: de vouchers mogen maximaal twaalf maanden geldig zijn, passagiers moeten na het verloop van de vouchers het ongebruikte deel uitbetaald krijgen en het initiatief om tot uitbetaling over te gaan moet bij de luchtvaartmaatschappijen liggen.

Vreemdelingen vrijgelaten uit detentie

Nederland heeft een aantal mensen vrijgelaten uit vreemdelingendetentie omdat ze vanwege de wereldwijde coronacrisis niet snel kunnen worden uitgezet. Ze mogen op juridische gronden niet langer worden vastgehouden.

De uitzetting van vreemdelingen die hier niet langer mogen blijven, verloopt moeizaam doordat veel landen hun grenzen hebben gesloten. Er is dus vaak geen zicht op "uitzetting op een redelijke termijn", wat juridisch wordt vereist om hen in bewaring te houden.

Deel bemanning Nederlandse onderzeeër besmet

Een aantal bemanningsleden van de onderzeeboot Zr. Ms. Dolfijn is positief getest op besmetting met het coronavirus. De onderzeeër heeft een oefening op de Atlantische Oceaan afgebroken en heeft koers gezet naar Nederland.

De Dolfijn heeft 58 opvarenden. Vijftien van hen hebben of hadden milde griepverschijnselen en zijn positief getest op het virus. Slechts een van hen heeft nog klachten.

Als de boot terug is in Den Helder gaat de volledige bemanning in quarantaine.

Ahoy wordt tijdelijke zorglocatie

Meerdere hallen in Rotterdam Ahoy worden deze week ingericht als tijdelijke zorglocatie voor patiënten met en zonder corona, die niet naar het ziekenhuis hoeven maar ook niet thuis kunnen blijven. "Als alles volledig bezet is, hebben we een kleine 700 plekken", zegt Arjen Littooij, directeur van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond tegen de regionale omroep Rijnmond.

Ahoy gaat patiënten opvangen om ziekenhuizen te ontlasten

Taxichauffeurs mogen niet demonstreren op Malieveld

Taxichauffeurs hebben geen toestemming gekregen om morgen te demonstreren op het Malieveld. Waarnemend burgemeester Remkes heeft dat in een verklaring laten weten. "Het is onverantwoord om met grote groepen bij elkaar te komen in een tijd waarin iedere Nederlander wordt opgeroepen thuis te blijven. Het is een bedreiging voor de volksgezondheid en daarom zal ik het niet toestaan." De demonstratie was niet officieel aangemeld, maar op sociale media aangekondigd.

De taxichauffeurs zijn boos omdat zij niet worden gecompenseerd door de overheid voor de gevolgen van de coronacrisis.

Griekenland komt met steunplan voor werknemers en kleine ondernemers

Griekenland heeft nieuwe financiële steun en belastingverlichting aangekondigd voor bedrijven en werknemers die worden getroffen door de coronacrisis. In de maand april krijgen 1,7 miljoen werknemers in de private sector en honderdduizenden kleine bedrijven en zelfstandigen een eenmalig bedrag van 800 euro. De overheid zal ook de kosten van de sociale premies op zich nemen voor bepaalde tijd. Betalingen aan de btw en inkomstenbelasting zijn voor drie maanden uitgesteld.

Het overgrote deel van de bedrijven en winkels is al enkele weken gesloten of heeft de omzet drastisch zien kelderen door de strenge beperkingen die de Griekse regering heeft opgelegd. Sinds een week geldt ook een lockdown in Griekenland, waardoor de bewegingsvrijheid van inwoners sterk is ingeperkt. Grenzen zijn gesloten, en passagiersvluchten uit veel landen gestopt. Met de maatregelen is een bedrag van 6,8 miljard euro gemoeid.

Vluchtelingen maken mondkapjes in de voormalige Bijlmerbajes

Vluchtelingen maken mondkapjes in voormalige Bijlmerbajes

Ajax wil gesprek met Promes na 'quarantainesquad'-video

Ajax gaat in gesprek met Quincy Promes naar aanleiding van een video die gisteren opdook, meldt supporterswebsite Ajax Life. Daarin is te zien dat Promes met enkele anderen voetbalt op een Cruyff Court in Amsterdam. In het filmpje wordt gesproken van de 'quarantainesquad'.

"We bespreken het met hem en houden het verder intern", reageert een Ajax-woordvoerder tegen de fansite.

In de video is ook profvoetballer Daishawn Redan te zien. Diens werkgever FC Groningen laat in een verklaring weten een gesprek te hebben gehad met Redan naar aanleiding van het incident. "Zeker in deze periode wordt iedereen gevraagd discipline te houden. Er worden overheidsmaatregelen getroffen tegen het coronavirus en daaraan houden wij ons", zegt technisch directeur Mark-Jan Fledderus.

Volgens de directeur toonde Redan zich in het gesprek "zeer schuldbewust". "Wij hebben zijn excuses geaccepteerd en steunen zijn donatie aan het supportersinitiatief voor het schenden van gemaakte afspraken."

Miljoenen mondkapjes uit China naar Frankrijk en Griekenland

In Noordoost-Frankrijk is een vliegtuig uit China geland met acht miljoen mondkapjes aan boord. Frankrijk heeft die aangeschaft om de tekorten in eigen land aan te vullen. De regering heeft er in totaal een miljard gekocht, met name in China. Om die te vervoeren is, zegt de regering, een luchtbrug ingesteld.

Volgens Franse media gaan vrachtvliegtuigen de komende veertien weken heen en weer vliegen. In Frankrijk worden dezer dagen veertig miljoen mondkapjes per week gebruikt terwijl er in eigen land slechts acht miljoen per week worden geproduceerd.

Ook in Griekenland zijn mondkapjes aangekomen. Met een vlucht van de Griekse luchtvaartmaatschappij Aegean Airlines is vandaag uit China medisch materiaal in Athene aangekomen, waaronder 1,7 miljoen mondkapjes. De kosten daarvan zijn betaald door de filantropische Stichting Onassis en verschillende Griekse reders.

De komende dagen worden meer vluchten verwacht uit China. Al eerder werden uit de Verenigde Arabische Emiraten en India onder meer mondkapjes en beschermende kleding naar Griekenland vervoerd. Veel ziekenhuizen hebben een tekort aan dit soort materiaal.

LAKS lanceert klachtenlijn voor schoolexamens

De centrale eindexamens gaan dit jaar niet door vanwege de coronacrisis, maar scholierenvakbond LAKS lanceert vanmiddag toch een (online) klachtenlijn. Die is bedoeld voor leerlingen met klachten over hun schoolexamens. "Het is in deze onzekere tijden heel belangrijk dat scholieren ergens terechtkunnen met hun klachten en problemen", zegt Corlien Douma van het LAKS.

Volgens het scholierencomité stromen de vragen al binnen sinds het kabinet bekendmaakte dat de centrale examens en praktijkexamens dit jaar worden afgelast. "Dat kan gaan van klachten bij het digitaal afnemen van de examens tot aan onduidelijkheid over het programma en de planning van toetsen", vertelt Douma.

Het LAKS lanceert ieder jaar een klachtenlijn waar eindexamenkandidaten terechtkunnen met vragen en klachten over het centraal examen. Dit jaar ziet die klachtenlijn er iets anders uit: er is geen callcenter met een belteam, dus leerlingen kunnen alleen online hun ei kwijt, via examenklacht.nl.

Trouwen? Ook daar stoelen uit elkaar en afstand houden

Burgerzaal van het Raadhuis van Hilversum

'2400 IC-bedden aan einde van de week'

Binnen een week moeten op de intensive care 2400 bedden beschikbaar zijn. Dat zegt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, tegen de NOS. Op dit moment zijn er ongeveer 1600 bedden, waarvan 1100 voor coronapatiënten. Volgens Gommers werken ziekenhuizen er op dit moment "keihard" aan om het aantal bedden op de IC te verhogen. Bovendien moet ook voldoende personeel beschikbaar zijn. Van zorgmedewerkers wordt "ontiegelijk veel" gevraagd, benadrukt Gommers.

'Er zijn nog steeds voldoende bedden op de intensive care'

RIVM meldt 93 nieuwe sterfgevallen, afvlakking nog niet zeker

Er zijn 507 nieuwe coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Dat meldt het RIVM. Dat zijn minder nieuwe patiënten dan gisteren werd gemeld: toen ging het om 529 nieuwe patiënten. Het totaal aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen of opgenomen is geweest is 3.990.

Volgens het RIVM blijkt uit de cijfers dat het virus zich minder snel aan het verspreiden is. De daling in het aantal ziekenhuisopnames lijkt er volgens het instituut op te duiden dat de maatregelen tegen het virus effect hebben. "Deze week zal duidelijk worden of er sprake is van een werkelijke afvlakking."

Het dodental als gevolg van het coronavirus is gestegen met 93, meldt het RIVM. In totaal zijn nu, voor zover bekend, 864 mensen in Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat aantal ligt in werkelijkheid hoger, doordat alleen geteste patiënten worden meegerekend als ze overlijden aan de gevolgen van een besmetting.

Het aantal nieuw gemelde besmettingen is 884. In totaal zijn er nu 11.750 besmettingsgevallen bekend. Doordat lang niet iedereen getest wordt, ligt het werkelijke aantal besmettingen hoger.

Oud-president DNB: 'We zijn geen rijk noorden meer als het hele zuiden omvalt'

De eurolanden moeten de handen ineenslaan en gezamenlijke leningen uitgeven om geld op te halen. Dat zei Nout Wellink, de oud-president van De Nederlandsche Bank, in het programma 1op1 op NPO Radio 1.

Er is op dit moment veel discussie over zogenoemde 'coronabonds'. Landen die er zelf financieel sterker voor staan, zoals Nederland of Duitsland, willen niet meebetalen aan de hogere rente die veroorzaakt wordt door landen die er slechter voorstaan, zoals Italië of Griekenland. Ook ligt het gevaar van monetaire financiering op de loer.

Maar volgens Wellink heeft het geen zin om daar zo over te denken. "Wij zijn geen rijk noorden meer als het hele zuiden omvalt. Het is als een kerngezonde patiënt die omringd is door allerlei mensen met een besmettelijke ziekte: die houdt ook niet vol dat hem niks kan gebeuren. Die gaat er ook aan."

Ook Sint-Maarten voert avondklok in

Op Sint-Maarten mag niemand meer zonder uitdrukkelijke toestemming de straat op tussen 20.00 uur en 06.00 uur. Eerder stelden Aruba en Curaçao al een avondklok in. Op Curaçao is dat gisteren omgezet in lockdown.

Er zijn zes coronabesmettingen bekend op Sint-Maarten. Op het Franse deel van het eiland zijn vijftien gevallen vastgesteld. Daar is geen avondklok afgekondigd.

Drive-in wordt steeds populairder

Steeds meer ondernemers stappen door de coronacrisis over op een drive-in, bekend van fastfoodrestaurants. Zo kunnen bijvoorbeeld bloementelers, boeren en tuincentra het contact met klanten tot een minimum beperken, en toch producten verkopen.

"Het is hartstikke druk, er stond vanochtend een file. Ik schrok ervan, echt waar", zegt een tulpenteler in deze video:

Steeds meer winkels gaan over op drive-in vanwege het coronavirus

Ook de drive-in voor aardbeien in Uden is populair. Die is nu een week open. "Het is altijd wel druk, maar dit heb ik nog nooit gezien", vertellen de eigenaren aan het Brabants Dagblad. "Gisteren was er een man die vertelde dat hij twee uur en 39 minuten in de rij had gestaan. Was 'ie nog trots op ook. Er waren hier zelfs mensen uit Hengelo."

Rumag stopt corona-actie na uitzending Zondag met Lubach

Website Rumag is gestopt met het verkopen van kleding met betrekking tot het coronavirus, een dag na een kritisch item in Zondag met Lubach. Met de 'coronashirts' wilde het bedrijf geld ophalen voor het Rode Kruis, maar het satirische VPRO-programma beschuldigde ervan Rumag winst te maken op de benefietactie.

Het platform zegt geschrokken te zijn van de inhoud en stelt met de acties ruim 100.000 euro voor het Rode Kruis te hebben opgehaald. Ook benadrukken ze geen journalistieke organisatie te zijn en "te spelen volgens de regels van het wereldwijde web". Na eerdere kritiek zei Rumag dat critici hun "smoel" moesten houden en "het knopje van een zebrapad" moesten likken. Daar komt het bedrijf nu op terug. "We hadden niet in de emotie moeten reageren."

Kabinet verlengt coronamaatregelen

Het kabinet gaat morgen bekendmaken dat de coronamaatregelen die tot 6 april zouden gelden worden verlengd. Het is nog niet bekend tot wanneer. Ook is onduidelijk of er voor bepaalde sectoren en bedrijven aanvullende regels of voorschriften gaan gelden. Het besluit over het hele pakket aan maatregelen wordt vandaag en morgen voorbereid. Het verbod op alle evenementen met een vergunnings- of meldplicht geldt in ieder geval tot 1 juni en zal dan weer beoordeeld worden.

Morgen spreekt het kabinet met deskundigen en adviseurs, later op de middag komt de Mccb, de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing, bij elkaar. Aan het begin van de avond, naar verwachting rond 19.00 uur, volgt een persconferentie van premier Rutte en de andere betrokken ministers. De NOS zal die persconferentie weer live uitzenden.

Italiaanse premier op bezoek bij paus Franciscus

Premier Conte bezoekt de paus in het Apostolisch Paleis, het woon- en werkpaleis in Vaticaanstad

Transavia houdt vliegtuigen langer aan de grond

Transavia schrapt alle commerciële vluchten van en naar Nederland tot en met 6 mei. Eerder had de luchtvaartmaatschappij de vluchten al tot en met 15 april opgeschort, maar die maatregel wordt dus verlengd.

Een woordvoerder van het bedrijf zegt tegen persbureau ANP dat Transavia zijn klanten zekerheid wil bieden, gelet op de opgelegde beperkingen, restricties en maatregelen in Nederland en andere landen. De luchtvaartmaatschappij voert nog wel repatriëringsvluchten uit, als het ministerie van Buitenlandse Zaken daarom vraagt.

Eerder vandaag maakte prijsvechter EasyJet bekend per direct te stoppen met alle commerciële vluchten.

Korte telefoonstoring treft zorginstellingen

Verschillende zorginstellingen zijn tijdelijk slecht bereikbaar geweest. Onder meer het Deventer Ziekenhuis, GGD Drenthe en het Zaans Medisch Centrum meldden problemen met de vaste lijn. Bij storingswebsite allestoringen.nl kwamen de meeste klachten binnen bij Ziggo. Volgens een woordvoerder is de storing inmiddels opgelost.

De telecomexploitant zegt dat de storing verspreid door het land speelde. Waarom juist ziekenhuizen hinder ondervonden is niet duidelijk. Mogelijk heeft het ermee te maken dat het probleem vooral bij 'B2B' (bedrijven die aan bedrijven leveren) speelt.

Vertrouwen consumenten en industrie ingestort

De coronacrisis heeft de positieve stemming bij bedrijven en consumenten in een maand tijd de nek omgedraaid. Het Europese vertrouwenscijfer van de industrie, de dienstensector en consumenten daalt in maart met 8,9 punten naar 94,5 punten. Dat is in 35 jaar tijd de sterkste daling in een maand. Het economisch sentiment komt daarmee voor het eerst sinds 2014 weer onder de 100, zo blijkt uit de jongste cijfers van Eurostat, het Europees Bureau voor de Statistiek.

In alle geledingen van de economie is de daling dramatisch. Vooral in de handel en dienstensector is de ineenstorting groot. De crisis zet een streep door productieverwachtingen, de orders lopen terug en voorraden dalen.

In Italië is de val het grootst, met een afname van 17,6 punten, gevolgd door Duitsland met 9,8 punten minder. In Nederland bedroeg de daling 4 punten.

De onderlinge verschillen laten zich verklaren door de ontwikkeling en ernst van het coronavirus in Europese landen en de periode waarin de data verzameld zijn. De gegevens zijn tussen 26 februari en 23 maart verzameld, maar de meeste dateren van vóór de ingrijpende beperkingsmaatregelen en sluitingen. Het feitelijke vertrouwenscijfer zal daarom nog veel lager liggen.

812 nieuwe doden gemeld in Spanje

Het aantal sterfgevallen als gevolg van het coronavirus in Spanje is met 812 nieuwe doden toegenomen. Dat is iets minder dan gisteren, toen er 838 doden werden gemeld. In totaal zijn 7340 mensen in het land overleden. Spanje is na Italië het zwaarst getroffen land.

Het Spaanse ministerie voor gezondheid meldt dat het aantal gemelde besmettingen met 6398 is toegenomen tot 85.195. Daarmee heeft het land officieel meer infecties dan China, de oorspronkelijke brandhaard van de pandemie. Het hoofd van het Spaanse crisisteam is eerder vandaag bij een eerste controle positief getest op het coronavirus.

Om 12.00 uur is een minuut stilte gehouden. Bij overheidsgebouwen zijn vlaggen halfstok gehangen.

Red Bull-adviseur: 'We wilden Max Verstappen met corona besmetten'

Binnen Red Bull Racing leefde het idee om zijn Formule 1-coureurs, onder wie Max Verstappen, in een gecontroleerde omgeving te besmetten met het coronavirus. Zo zouden zij immuun worden en een onbezorgd najaar hebben, wanneer er weer geracet kan worden. Het idee hield niet lang stand, liet de Oostenrijkse Red Bull-adviseur Helmut Marko in een interview weten.

Oostenrijk verplicht mondmaskers in supermarkt

Bezoekers van Oostenrijkse supermarkten worden deze week verplicht om een beschermend gezichtsmasker te dragen. Dat heeft bondskanselier Kurz bekendgemaakt. De maskers worden waarschijnlijk vanaf woensdag uitgedeeld en zijn vanaf dan verplicht. Volgens Kurz is de kwaliteit van de maskers wel lager dan die in de medische wereld. Het is de bedoeling dat Oostenrijkers de mondkapjes op middellange termijn ook op andere plekken in het openbaar moeten dragen.

Buurland Tsjechië verplichtte zulke beschermingsmiddelen eerder deze maand al. Tsjechen mogen niet meer de straat op zonder hun mond en neus te bedekken. Wie geen mondkapje heeft, moet een sjaal gebruiken.

'Corona-epidemie in België neemt in kracht af'

Het aantal geregistreerde doden door het coronavirus is in België met 82 gevallen toegenomen tot 513. Het aantal IC-opnames is met 60 personen toegenomen tot 927. Volgens de gezondheidsautoriteiten neemt de kracht van de epidemie af.

In Duitsland is het geregistreerde dodental met 66 opgelopen tot 455, meldt het Robert Koch-instituut, vergelijkbaar met het RIVM in Nederland. In totaal zijn 57.298 mensen besmet met het virus, 4751 meer dan gisteren werd gemeld.

Winkels in Wuhan weer open

In de Chinese stad Wuhan zijn veel winkels weer opengegaan. Wuhan, in de provincie Hubei, geldt als brandhaard van de corona-uitbraak. In december werd daar de eerste besmetting met het coronavirus vastgesteld. De stad werd daarna zwaar getroffen door het virus en ging wekenlang op slot.

Inwoners van Wuhan zijn naar eigen zeggen zo blij als een kind dat ze nu weer mogen winkelen:

Winkels Wuhan, waar corona begon, weer open

Groot onderzoek naar risicofactoren coronavirus

Er komt een groot onderzoek in Groningen, Friesland en Drenthe naar de risicofactoren voor het coronavirus. Ruim 135.000 Nederlanders krijgen de komende tijd wekelijks een vragenlijst toegestuurd. Het gaat om mensen die in het verleden bijvoorbeeld urine, bloed of haar beschikbaar hebben gesteld aan biobank Lifelines.

In samenwerking met het UMC Groningen en de Aletta Jacobs School of Public Health wordt onderzocht of erfelijke en omgevingsfactoren van invloed zijn op de ziekteontwikkeling van mensen met het coronavirus. Ook wordt onderzocht welke invloed het virus op de mentale gezondheid heeft. De onderzoekers hopen dat de kennis bijdraagt om in de toekomst het verloop van andere infectieziekten te voorspellen.

The Passion gaat door in aangepaste vorm

Er komt een actuele en aangepaste versie van The Passion, zonder live band en zonder publiek. Omroepen EO en KRO-NCRV beloven een virtuele processie, een live vertelling door Johnny de Mol en fragmenten uit de afgelopen negen edities. Kijkers kunnen online aansluiten bij de plechtige optocht met het verlichte kruis.

Oorspronkelijk zou de tiende editie van het paasspektakel in Roermond plaatsvinden, maar die werd vorige week afgelast vanwege het coronavirus. De speciale jubileumeditie wordt op Witte Donderdag, 9 april, om 20.30 uur op NPO 1 uitgezonden.

Overgewicht is 'risicofactor', maar artsen raden crash-dieet af

Artsen raden mensen met obesitas af om streng te gaan diëten omdat ze bang zijn met een coronabesmetting op de IC terecht te komen. Vrijdag zei Diederik Gommers, voorzitter van de Vereniging voor Intensive Care, dat 80 procent van de coronapatiënten op de IC overgewicht heeft.

Volgens Liesbeth van Rossum, internist bij het Erasmus MC in Rotterdam, is ernstig overgewicht een risicofactor doordat het immuunsysteem is aangetast. "Maar met een crash-dieet los je je obesitasprobleem niet op", zegt ze. Door het strenge dieet kan er bovendien een gebrek aan voedingsstoffen ontstaan, waardoor je een voedingspatroon krijgt dat je immuunsysteem nog verder aantast.

Militaire ondersteuning voor ziekenhuis Ede

Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede krijgt hulp van achttien militairen met een medische achtergrond. Het is voor het eerst dat een ziekenhuis wordt ondersteund door zorgverleners van het leger, schrijft Omroep Gelderland. Het is de bedoeling dat ook andere ziekenhuizen militaire steun krijgen. Eerder was Defensie al betrokken bij de herverdeling van coronapatiënten, hulp bij een verzorgingstehuis in Heerde en de opbouw van een zorghotel in Urmond.

Meer regio's in Rusland in lockdown

De oblasten Moermansk en Tsjetsjenië volgen Moskou in het isoleren van hun inwoners. Moskovieten mogen sinds vanochtend alleen nog onder strenge voorwaarden hun huis verlaten, bijvoorbeeld om eten of medicijnen te kopen, vuilnis buiten te zetten of om, als het niet anders kan, naar werk te gaan. Ook mogen honden worden uitgelaten, maar niet verder dan 100 meter van huis.

De Russische dienst van de BBC schrijft dat het oorspronkelijk de bedoeling was om later deze week een lockdown in Moskou in te voeren. Dat zou door de stad vervroegd zijn nadat op tv beelden van barbecueënde Moskovieten in park werden getoond.

In Rusland zijn ruim 1500 besmettingen bekend, waarvan ruim duizend in de hoofdstad.

Het Rode Plein in Moskou is nagenoeg leeg

Zorgpersoneel kan aan de bel trekken over tekorten

Zorgmedewerkers kunnen tot 2 april anoniem een vragenlijst invullen om het tekort aan beschermende middelen in kaart te brengen. NU'91, de beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden, krijgt vanuit het hele land signalen dat er bijvoorbeeld onvoldoende mondmaskers beschikbaar zijn.

De resultaten van de enquête worden voorgelegd aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Hoogleraar Besturen van Veiligheid: denk na over versoepeling maatregelen

Er moet nagedacht worden over het versoepelen van de maatregelen die zijn genomen om het coronavirus tegen te gaan, vindt hoogleraar Besturen van Veiligheid Ira Helsloot. Bij Op1 zei hij dat de maatregelen de volksgezondheid op lange termijn juist meer schade berokkenen, door de economische terugval waartoe die leiden en het uitstellen van reguliere zorg.

"Het gaat mij niet om het geld, maar om de effecten op de volksgezondheid", mede als gevolg van een eventuele financiële crisis en oplopende werkloosheid. Dat vertaalt zich normaal gesproken in een afname van gezonde levensjaren. Ook vindt Helsloot dat het geld van de noodmaatregelen om de economie te ondersteunen beter naar de zorg had kunnen gaan.

Daarnaast is geplande zorg opgeschort en dat kan fatale gevolgen hebben, aldus Helsloot. Arts-viroloog Anne Wensing, die ook aan tafel zat, herkent zich niet in dat verhaal. "De zorg is afgeschaald, maar dat is niet voor mensen die acuut in de problemen komen."

De Volkskrant schrijft vanochtend dat in ziekenhuizen een "schaduwcrisis" of "een tweede, stille crisis" voltrekt door het uitstellen van behandelingen en operaties. Dat zal levens gaan eisen, concludeert de krant. Volgens onderzoekers gaat bijna de helft van de reguliere zorg op dit moment niet door.

Trump: 'Dit soort dingen zag ik op tv in landen ver weg, maar nooit hier'

President Trump heeft de maatregelen tegen het coronavirus verlengd tot 30 april. Eerder dacht hij dat de VS met Pasen, dit jaar op 12 april, weer normaal zou kunnen functioneren. Trump hoopt dat het aantal doden beperkt kan blijven tot zo'n 100.000.

Trump: 'Niets zou erger zijn dan de overwinning vieren voordat die behaald is'

Oproep van Oranjeverenigingen: speel taptoe op 4 mei

De Oranjeverenigingen van Etten-Leur roepen alle trompettisten en anders bespelers van blaasinstrumenten in Nederland op om 4 mei om 19:58 de taptoe te spelen. Het is dit jaar 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd, maar door de coronacrisis kunnen de herdenkingen op 4 mei niet doorgaan. Het taptoesignaal wordt traditiegetrouw voorafgaand aan de Nationale Dodenherdenking gespeeld.

"Het zou akelig zijn als we daar nu helemaal niets aan zouden doen. Op deze manier kunnen we elkaar toch een beetje opzoeken", zei Bastiaan Anink van de Oranjeverenigingen in Etten-Leur in het NOS Radio 1 Journaal. "Steek het instrument uit het raam of ga in de tuin staan en laat de buurt horen dat je er bent." Het is de bedoeling dat na de taptoe en de twee minuten stilte het Wilhelmus wordt gespeeld. Volgens Anink zijn er al veel reacties binnengekomen. Signaal taptoe wordt bij de dodenherdenking gespeeld voor de minuten stilte. Het wordt wel verward met de Last Post, maar dat is de Britse variant.

3FM komt met speciale editie Serious Request

3FM start over twee weken een speciale editie van Serious Request. Onder de noemer Never Walk Alone willen 3FM-dj's van maandag 13 tot en met zaterdag 18 april geld ophalen voor het Rode Kruis, dat hulp biedt tijdens de coronapandemie. Luisteraars kunnen liedjes aanvragen voor iemand die ziek is, thuiswerkt of in de zorg actief is. Hoewel de dj's bij de reguliere Serious Request-edities door het land lopen, zullen zij nu in de studio blijven.

Colombiaanse politie waarschuwt inwoners voor coronavirus

In Colombia probeert de politie de bevolking op allerlei manieren te overtuigen om thuis te blijven. Agenten geven concerten en gebruiken lijkwagens om inwoners te waarschuwen voor het coronavirus:

Colombia zet zingende agenten, lijkwagens en drones in tegen coronacrisis

EasyJet houdt hele vloot aan de grond

Luchtvaartmaatschappij EasyJet stopt per direct met alle commerciële vluchten. De volledige vloot blijft aan de grond, meldt het Britse bedrijf, "als gevolg van de ongekende reisbeperkingen die door landen zijn opgelegd als reactie op het coronavirus".

EasyJet heeft de afgelopen dagen meer dan 650 repatriëringsvluchten uitgevoerd voor meer dan 45.000 mensen, zegt de luchtvaartmaatschappij. "We blijven samenwerken met overheden om op hun verzoek extra reddingsvluchten uit te voeren."

Minister Van Rijn sprak Chinese ambassadeur over mondkapjes

Minister Van Rijn heeft gisteren gesproken met de Chinese ambassadeur Xu Hong over de levering van ondeugdelijke mondkapjes door China. De helft van een grote partij maskers bedoeld voor artsen en verpleegkundigen bleek niet aan de kwaliteits- en veiligheidseisen te voldoen. Van Rijn benadrukt dat Nederland en China blijven samenwerken. Ambassadeur Xu laat weten te hopen dat het incident de goede samenwerking tussen de twee landen in de strijd tegen het virus niet zal beïnvloeden.

De mondkapjes zijn allemaal teruggehaald uit de ziekenhuizen, maar het ministerie kan niet garanderen dat geen enkele arts zo'n mondkapje heeft gebruikt.

Ook ING en ABN Amro keren tijdelijk geen dividend uit

ING en ABN Amro keren tot ten minste 1 oktober geen dividend uit aan de aandeelhouders. De Europese Centrale Bank en De Nederlandsche Bank hebben daartoe opgeroepen zodat banken de economie kunnen blijven steunen. Gisteren volgde de Rabobank dat advies al op. De banken benadrukken voldoende kapitaal in huis te hebben.

Twitter verwijdert video's van president Bolsonaro

De Braziliaanse president Bolsonaro heeft gisteren een markt bezocht, net buiten de hoofdstad Brasilia. Op een video die hij daarna op Twitter plaatste, was te zien dat hij daar met een straatverkoper sprak, meldt persbureau Reuters. "We moeten werken", zei de verkoper tegen hem. "Er vallen doden, maar dat is aan god, we kunnen niet stoppen. Als we niet sterven door de ziekte, sterven we door de honger."

Bolsonaro zei in de video dat hij met mensen heeft besproken dat ze willen werken om hun inkomen te behouden. Ook uitte hij zijn twijfels over het nut en de noodzaak van quarantainemaatregelen in de strijd tegen verspreiding van het coronavirus. Twitter heeft de video verwijderd omdat deze niet voldeed aan de pas aangescherpte regels van het sociale netwerk. Inhoud die mogelijk in strijd is met de volksgezondheidsrichtlijnen wordt verwijderd, zegt het bedrijf in een verklaring.

De president van Brazilië blijft het virus bagatelliseren. Vorige week riep hij Brazilianen op om "terug te keren naar het gewone leven". Volgens hem gaan de maatregelen van deelstaten om verspreiding van het virus tegen te gaan veel te ver.

Gemeente Amsterdam geeft duizenden laptops in bruikleen aan scholieren

De gemeente Amsterdam gaat 3250 laptops en 450 wifi-hotspots in bruikleen geven aan kinderen die thuis geen computer of internet hebben. Daarmee moet voorkomen worden dat scholieren een grote achterstand oplopen zolang de scholen gesloten blijven. Wethouder Marjolein Moorman zei in het NOS Radio 1 Journaal dat ze zich zorgen maakt over de ongelijkheid die ontstaat.

Oxfam Novib vreest tientallen miljoenen doden in ontwikkelingslanden

Als het coronavirus zich verder over de wereld verspreidt, dreigt in armere landen een ramp, zegt ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib. "Het gaat steeds slechter in een aantal rijkere landen, terwijl we eigenlijk nog maar aan het begin staan van wat het virus teweeg kan brengen in de armere landen", zegt Michiel Servaes, directeur van Oxfam Novib Nederland in het NOS Radio 1 Journaal. "Die landen zijn er absoluut niet klaar voor. Wij maken ons daar grote zorgen over."

Oxfam verwacht dat het dodental in ontwikkelingslanden kan oplopen tot in de tientallen miljoenen, als het virus daar toeslaat. "Dat is iets waar we nu op moeten reageren, willen we daar nog een beetje sturing aan kunnen geven." Volgens de organisatie is zeker 140 miljard euro nodig om miljoenen doden te voorkomen. "We vrezen dat de impact heel groot is en daarom is er een gigantische investering nodig, zowel aan de preventiekant als aan de zorgkant."

Zo hebben ontwikkelingslanden volgens Servaes een groot tekort aan basale middelen, zoals water en zeep. "Ook is er voorlichting nodig en moet de zorg worden versterkt met onder meer personeel." Maar het belangrijkste is dat er een vaccin komt, zegt hij. "Er wordt wereldwijd aan een vaccin gewerkt, maar de vrees hiermee is dat als dat er eenmaal is, het vaak alleen beschikbaar is voor de rijkeren en de rijkere landen. Wij willen nu dat we als wereldgemeenschap verklaren: dit vaccin moet voor iedereen toegankelijk zijn als het er is."

Cruiseschepen MS Zaandam en MS Rotterdam door Panamakanaal

De cruiseschepen MS Zaandam en MS Rotterdam zijn het Panamakanaal doorgevaren, meldt de beheerder van de waterweg. De Zaandam zou oorspronkelijk over twee dagen het kanaal doorvaren, maar door vier overlijdensgevallen en gezondheidsklachten bij 189 reizigers en medewerkers is het schip dringend op zoek naar een haven om af te meren. De passagiers waren op 14 maart in Chili voor het laatst aan wal.

Honderden passagiers zonder gezondheidsklachten zijn intussen overgebracht naar de Rotterdam, dat eveneens een haven zoekt. Volgens Holland America Line, de beheerder van de cruiseschepen, wordt er hard gewerkt een haven te vinden. In een videoboodschap van de directeur van HAL werd het nieuws aan de cruisereizigers medegedeeld. Hij bedankte daarbij de Panamese autoriteiten.

Noodhospitaal in Central Park, dodental staat New York voorbij 1000

Op een grasveld in het Central Park in New York wordt een veldhospitaal opgezet, waar 68 coronapatiënten kunnen worden opgevangen. Het virus heeft in de staat New York inmiddels 1026 levens geëist, waarvan 776 in de stad New York. Gouverneur Cuomo zei gisteren te vrezen dat "duizenden mensen" zullen volgen.

Aantal nieuwe besmettingen in China blijft dalen

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in China is wederom gedaald. De autoriteiten maakten maandag bekend dat in 24 uur tijd bij 31 mensen is vastgesteld dat ze het longvirus hebben. Dat waren er een dag eerder nog 45. Er zijn vier mensen overleden, allen in de provincie Hubei waar de virusuitbraak begon.

China gold voorheen als het epicentrum van de wereldwijde virusuitbraak, maar het zwaartepunt van de pandemie is nu verschoven naar Europa en de Verenigde Staten.

De Chinese overheid wil voorkomen dat mensen die besmet zijn geraakt in andere landen het virus weer meenemen. Luchtvaartmaatschappijen hebben opdracht gekregen minder internationale vluchten uit te voeren en veel buitenlanders komen het land niet meer in.

Cruiseschip Zaandam zoekt bestemming

Directeur Orlando Ashford van de Holland America Line (HAL) zegt dat zijn bemanning "de klok rond" werkt om een bestemming te vinden voor het cruiseschip de Zaandam. Het schip ligt voor de kust van Panama. Meerdere personen aan boord zijn besmet met het coronavirus, vier mensen zijn eerder overleden. Over de identiteit van de overledenen is niets bekendgemaakt. Er zijn twintig Nederlanders aan boord.

Zaterdag zijn honderden passagiers zonder aantoonbare klachten verhuisd naar de Rotterdam, beide schepen zijn van HAL. De Zaandam vaart waarschijnlijk richting de haven van Fort Lauderdale, in Florida, in de VS. Volgens de Panamese autoriteiten keert de Rotterdam terug naar San Diego, waar het schip vandaan kwam. Burgemeester Dean Trantalis van Fort Lauderdale zei zondag dat het aanmeren van de Zaandam bij zijn stad nog geen uitgemaakte zaak is.

"De Amerikaanse kustwacht en het ministerie van Binnenlandse Veiligheid moeten eerst een plan opstellen om onze gemeenschap te beschermen", zei hij op Facebook en Twitter.

Passagiers van het cruiseschip MS Zaandam

Curaçao per direct in lockdown

Curaçao is twee weken in lockdown gegaan. Mensen mogen alleen naar buiten in het geval van een medische noodzaak of om boodschappen te doen bij de supermarkt, apotheek of bouwmarkt. Wie zich niet aan de regels houdt kan hoge boetes krijgen. Na afloop van de twee weken wordt geëvalueerd of de periode verlengd wordt.

Er zijn inmiddels elf bevestigde coronabesmettingen op het eiland. De eerste negen patiënten kwamen uit het buitenland, maar volgens minister-president Rhuggenaath is er nu ook sprake van een interne besmetting van mens op mens. Daarom wil de regering van Curaçao snel handelen om te voorkomen dat er een situatie zoals in Europa ontstaat.

Zaterdag werd op Curaçao al een avondklok ingesteld en die is per direct uitgebreid naar de volledige lockdown. Minister Girigorie van Justitie liet in een persconferentie weten enigszins coulant te zullen zijn voor ondernemers die maandag hun zaak moeten afsluiten en dingen moeten regelen, maar verder mag niemand de straat meer op. Curaçaoënaars mogen bijvoorbeeld ook niet meer van hun erf af om hun hond uit te laten.

Volgens correspondent Dick Drayer is het momenteel erg stil op straat op Curaçao, maar hij vraagt zich wel af hoelang dit zo blijft. "Op Curaçao leven we buiten. Binnen is het warm, buiten hebben we de wind. Dus ik ben benieuwd of iedereen over een paar dagen nog steeds binnen zit."

  • ANP
    In Willemstad waren de straten gisteren al vrijwel leeg
  • ANP
    In Willemstad waren de straten gisteren al vrijwel leeg
  • ANP
    In Willemstad waren de straten gisteren al vrijwel leeg

Trump: Maatregelen VS tot eind april van kracht

De Amerikaanse president Donald Trump verwacht de piek in het aantal dagelijkse doden in de VS als gevolg van het coronavirus over twee weken. De regels voor het behouden van afstand tot elkaar blijven van kracht tot 30 april. Dat heeft de president gezegd in een persconferentie in het Witte Huis.

"De modellen schatten in dat de piek in het sterftecijfer waarschijnlijk over twee weken zal zijn", aldus Trump. "Daarom zullen we onze richtlijnen verlengen tot 30 april om de verspreiding te vertragen. Het is erg belangrijk dat iedereen zich strikt aan de richtlijnen houdt."

De president verwacht dat het land rond 1 juni "op weg is naar herstel". Eerder hoopte hij dat tegen Pasen (12 april) het ergste voorbij zou zijn. "Niets is erger dan de overwinning bekend te maken voordat de overwinning is behaald", zei hij. Trump zei dat er dinsdag een "belangrijke" aankondiging komt over de plannen en strategie van de regering voor de toekomst.

Nederland bestelde beademingsapparaten twee weken geleden

Nederland trok twee weken geleden aan de bel bij Philips voor beademingsapparaten, vertelde Philips-topman Frans van Houten in televisieprogramma Op1. Hij ging niet specifiek in op de vraag of dat aan de late kant was. Wel zei hij: "Ik denk dat heel de wereld niet scherp genoeg naar China heeft gekeken. Men dacht dat het wel mee zou vallen." In China zijn begin dit jaar veel beademingsapparaten geleverd. Daarna volgde een grote vraag uit Italië. "En toen was de voorraad op."

De Nederlandse overheid heeft bestellingen voor beademingsapparaten bij verschillende bedrijven uitstaan. Zaterdag heeft Philips er 100 geleverd. In totaal zijn er 1000 bij het bedrijf besteld. "De andere komen zo snel mogelijk. Dat hangt af van hoe snel we kunnen produceren." Het bedrijf probeert de productie nu flink op te schroeven. "Normaal zouden we daar een jaar over doen. Nu proberen dat in weken te doen."

Het bedrijf is bij de productie afhankelijk van andere factoren. De onderdelen in een beademingsapparaat moeten uit verschillende landen komen. Uiteindelijk vindt de productie in de Verenigde Staten plaats. Vorige week werd bekend dat Philips vreesde dat de Amerikanen beademingsapparatuur van het bedrijf gaan opeisen. De Amerikaanse president Trump heeft de mogelijkheid een wet uit 1950 van stal te halen die hem het recht geeft de apparatuur in eigen land te houden, de Defense Production Act.

"Ik ben in gesprek met regeringsleiders om uit te leggen waarom ze de grenzen open moeten houden, want als er op dit moment een land de grenzen dichtgooit doen anderen dat ook." Van Houten geeft aan dat de enorme vraag om levensreddende apparatuur hem zwaar weegt.

"Daar krijg je slapeloze nachten van. Niet alleen ik, maar ook de medewerkers die dit produceren. Die voelen dit persoonlijk. De mensen die dit uitleveren weten dat er levens van afhangen. Dat is echt heel belangrijk."

Philips-topman over beademingsapparaten: 'Ik krijg hier slapeloze nachten van'

Waarom Duitsland zoveel IC-capaciteit heeft

Twee Nederlandse coronapatiënten zijn opgenomen in een Duits ziekenhuis. Daar is voorlopig voldoende ziekenhuiscapaciteit. "En dat zegt wel iets over Duitsland", vertelt correspondent Wouter Zwart in NOS Met het Oog op Morgen. "Er zijn zo'n 28.000 IC-bedden en dat is met afstand het meeste per hoofd van de bevolking in heel Europa."

Het is moeilijk om exact te verklaren waarom er zoveel capaciteit is, maar een ding speelt volgens Zwart zeker mee: "In Nederland zijn we de afgelopen jaren al gaan snijden in het aantal ziekenhuizen, omdat de kwaliteit van de zorg volgens experts vooruitgaat als je die concentreert in een aantal klinieken. In Duitsland speelt die discussie ook, maar is er nog geen besluit genomen."

Ziekenhuizen sluiten is een zeer onpopulaire maatregel in Duitsland. "De Duitsers hechten enorm aan hun ziekenhuis in de buurt. Dat speelt wel degelijk mee denk ik." Er zullen de komende tijd meer Nederlanders worden opgenomen in Duitsland, denkt Zwart. "Maar het Duitse RIVM heeft de rem al een beetje ingedrukt. Zij zeggen: de piek moet hier nog komen. Dus ja, er kan nog hulp zijn voor Italianen of Nederlanders, maar hoeveel precies is nog afwachten."

Eerste Kamer handelt noodpakket coronacrisis plenair af

Eerste Kamervoorzitter Bruijn zal de fractievoorzitters van de verschillende partijen voorstellen om vanaf dinsdag 7 april kort en op aangepaste wijze plenair te vergaderen om spoedwetsvoorstellen van het kabinet te behandelen. De eerste vijf corona-noodmaatregelen zijn al door de Tweede Kamer goedgekeurd.

Vanwege de coronacrisis kwam de Eerste Kamer op dinsdag 10 maart voor het laatst bij elkaar en sindsdien werken de senatoren digitaal. Om de spoedwetten te bekrachtigen komen de fractieleiders, die samen het zogenoemde College van Senioren vormen, toch bij elkaar.

Belgische VTM drone lokt positieve reacties uit

Televisiezender VTM vliegt met een drone over België en krijgt daarop ontzettend veel positieve reacties op. "Mensen smeken of we boven hun dorp komen filmen met de drone, dus mensen willen laten zien dat ze solidair zijn, dat ze saamhorig zijn", zegt Stef Wauters, de presentator van het VTM Nieuws.

België is in de ban van deze drone