NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Italië breidt lockdown uit tot Pasen, Frankrijk vierde land boven 3000 doden

 • De afgelopen 24 uur zijn er 93 nieuwe sterfgevallen gemeld, minder dan gisteren (toen waren het er 132).
 • Er zijn 507 nieuwe coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. In totaal zijn er 3.990 patiënten opgenomen (geweest).
 • Het kabinet wil de coronamaatregelen, die tot 6 april zouden gelden, verlengen. Het is nog niet bekend tot wanneer.
 • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart de door het RIVM gemelde Nederlandse besmettingen. Hier vind je de laatste cijfers uit Nederland.
 • Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het coronavirus.
Liveblog gesloten
 • Sluiting liveblog

  We sluiten het liveblog voor vandaag. Het liveblog van morgen start hier.

 • Bekende Nederlanders 'zingen corona de wereld uit' bij Jinek

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Bekende Nederlanders 'zingen corona de wereld uit'
 • Amsterdammers doen massaal mee aan corona-check OLVG

  Al 64.000 mensen hebben de speciale corona-check van het OLVG-ziekenhuis in Amsterdam en het techbedrijf Luscii gedownload, meldt AT5. Met de app kunnen mensen die vermoeden dat zij het coronavirus hebben, gezondheidsmetingen doorsturen naar een medisch team van het ziekenhuis.

  Aan de hand van de doorgegeven waardes wordt er dan besloten of het medisch team telefonisch contact opneemt met de gebruiker. Bij 2849 deelnemers is een coronaverdenking vastgesteld. 35 mensen zijn doorverwezen voor een test bij het OLVG.

 • Burgemeesters: geen aanscherping maatregelen nodig

  Burgemeesters hebben geen behoefte aan aanscherping van de coronamaatregelen, zei burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen na overleg van de veiligheidsregio's met premier Rutte en minister Grapperhaus.

  Volgens Bruls zijn extra bevoegdheden niet nodig. "We hebben niet per se gevraagd om er nog meer maatregelen bij te doen." Daarbij komt dat het draagvlak voor de huidige regels heel groot is, zegt Bruls. Burgemeesters kregen afgelopen week meer bevoegdheden, nadat het weekend daarvoor veel mensen een bezoek hadden gebracht aan boulevards en natuurgebieden.

  De nieuwe maatregelen werken volgens Bruls. "Het effect is hartstikke positief." Dat onderschreven ook Rutte en Grapperhaus. Morgen wordt bekend of en hoelang de huidige maatregelen ook na 6 april blijven gelden.

 • Aandelenbeurzen sluiten weer overwegend positief

  Na de topweek van vorige week sloten de aandelenbeurzen in New York vandaag opnieuw positief. De Dow Jones, de S&P 500 en de Nasdaq stegen allemaal met ruim 3 procent. Eerder vandaag sloten ook de beurzen in Europa overwegend hoger.

  De Amsterdamse AEX-index eindigde op een winst van 2,4 procent, nadat het eerder nog op een verlies van ruim 2 procent had gestaan. Niet alle Nederlandse beursbedrijven hadden een goede dag. Met name de bankensector had het zwaar na de oproep van de Europese Centrale Bank om voorlopig geen dividend meer uit te keren. ABN Amro en ING verloren vandaag 9,9 procent en 8,9 procent.

 • 300 Nederlanders die vastzaten in Peru vliegen terug naar huis

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Honderden Nederlanders die vastzaten in Peru vliegen terug naar huis
 • 'KLM wil temperatuur passagiers meten'

  KLM wil de temperatuur van passagiers die op Schiphol of elders in de wereld in een KLM-vliegtuig stappen gaan meten, meldt NRC. De maatregel is bedoeld om de veiligheid van KLM-werknemers te vergroten.

  Passagiers naar Singapore worden op Schiphol al gecontroleerd op koorts, omdat die landen dat graag willen. KLM wil reizigers van en naar andere landen ook gaan controleren, al is nog onduidelijk om welke landen dat gaat, schrijft de krant.

  Personeel van de luchtvaartmaatschappij is bang besmet te raken. Dat zou vooral gelden voor vluchten van en naar New York, waar het virus flink om zich heen grijpt. KLM vliegt nog dagelijks naar New York.

 • Italië breidt lockdown uit tot na Pasen

  In Italië blijft de lockdown in ieder geval van kracht tot en met 12 april. Dat heeft de minister voor Gezondheidszorg, Speranza, bekendgemaakt.

  Italië is wereldwijd het hardst getroffen land door de coronacrisis. Ruim 11.000 mensen zijn gestorven aan de gevolgen van het virus. Er zijn ruim 100.000 besmettingsgevallen geregistreerd.

  De lockdown werd op 10 maart ingesteld en zou in eerste instantie tot 3 april duren. De bevolking mag alleen naar buiten als dat strikt noodzakelijk is.

 • 2400 IC-bedden halen wordt spannend, zegt Gommers: 'Iedereen moet meedoen'

 • Marine bouwt aan medisch centrum op Sint-Maarten

 • Ook bloemencorso Zundert gaat niet door

  Ook het bloemencorso in Zundert gaat dit jaar niet door. "De coronacrisis maakt het dit jaar onmogelijk en onverantwoord om het grootschalige evenement te realiseren", zegt de organisatie tegen Omroep Brabant.

  Het corso zou worden gehouden in september, maar kan niet doorgaan vanwege de lange voorbereidingen die nodig zijn. De meeste buurtschappen beginnen eind mei al aan de bouw van de tenten en wagens.

  Ook zouden de buurtschappen rond deze tijd de dahlia's aanplanten die ze voor de wagens gebruiken. De dahliacorso in Zundert is het grootste bloemencorso ter wereld.

 • Zimbabwe stelt lockdown van drie weken in

  In Zimbabwe is vandaag een nationale lockdown ingegaan die drie weken gaat duren. Eerder deed Zuid-Afrika hetzelfde. In tegenstelling tot inwoners van dat land luisteren vooralsnog veel Zimbabwanen naar de oproep om binnen te blijven.

  In het land zijn slechts zeven besmettingen geregistreerd en één dode. "Ik wil dat jullie de komende 21 dagen net doen alsof je het virus hebt", zei president Mnangagwa in een toespraak die op tv werd uitgezonden. De maatregel is een klap voor de toch al zwakke economie.

 • Geen toeristen op Bali, 'maar dat is ook het enige dat je merkt'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Verlaten stranden op Bali: 'Indonesië is niet voorbereid op corona'
 • Waarom Nederland vergeleken met andere landen weinig IC-bedden heeft

  Het aantal IC-plekken in Nederland is relatief laag, ten opzichte van andere EU-landen. Hoe komt het dat Nederland zo weinig IC-bedden heeft, en hoe kijken artsen in het buitenland daartegenaan?

 • Bus met coronapatiënten die pech had naar ziekenhuis gereden

  Een bus met zes coronapatiënten die eerder vanavond door pech stil kwam te staan op de A73, is daar inmiddels weg. De patiënten die in de bus zaten, zijn naar het Radboudumc in Nijmegen gebracht.

  De speciale bus was onderweg van Heerlen naar Groningen. Maar door een koelvloeistoflekkage kon de bus niet verder. Monteurs hebben geprobeerd het voertuig te maken, maar dat lukte niet. "De bus is op een takelwagen van de bergingsdienst gezet, terwijl de patiënten er nog in zaten", zegt een woordvoerder van de veiligheidsregio tegen Omroep Brabant.

  De patiënten worden in Nijmegen gecontroleerd. Het is de bedoeling dat ze daarna alsnog in meerdere ambulances naar Groningen gaan. Als het goed is, gebeurt dat vanavond nog.

  Roland Heitink