NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Trump geeft General Motors opdracht om beademingsapparatuur te produceren

 • Het kabinet stelt de klimaatplannen vanwege andere prioriteiten uit, er zijn vandaag 112 nieuwe coronadoden gemeld.
 • Het aantal besmettingen in de VS heeft de 100.000 bereikt, volgens verschillende tellingen.
 • De Britse premier Johnson en zijn minister van Volksgezondheid zijn besmet, maar werken gewoon door.
 • Het aantal coronapatiënten op de IC is opgelopen tot 873.
 • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart de door het RIVM gemelde Nederlandse besmettingen. Hier vind je de laatste cijfers uit Nederland.
 • Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het coronavirus.
 • EINDE

  We beëindigen nu dit liveblog. De belangrijkste cijfers van vandaag staan hier.

 • Aantal besmettingen in de VS bereikt de 100.000

  Het aantal bevestigde coronabesmettingen in de VS heeft de 100.000 bereikt. Dat is nog geen officieel cijfer; het blijkt uit tellingen van de Johns Hopkins University en persbureau Reuters, dat de cijfers van alle staten bij elkaar heeft opgeteld. Volgens Johns Hopkins University zijn er in Amerika ruim 1500 mensen overleden aan de gevolgen van een besmetting. De meeste besmettingen, zo'n 44.000, zijn in de staat New York. 25.000 gevallen daarvan zijn geregistreerd in de stad New York.

  De officiële nieuwe cijfers uit de VS worden naar verwachting morgen in de loop van de middag gepubliceerd.

  Na de VS zijn Italië met ruim 86.000 besmettingen en China met ruim 81.000 gevallen de landen die het zwaarst zijn getroffen door de epidemie.

 • Geen dividend voor aandeelhouders

  De Europese Centrale Bank vraagt banken voorlopig geen dividend uit te keren aan aandeelhouders in verband met de coronacrisis. Ook wordt banken ten strengste geadviseerd niet eigen aandelen op te kopen, zeker tot 1 oktober niet.

  Ook De Nederlandsche Bank drukte de banken op het hart geen dividend uit te keren. De banken worden verzocht hun reserves vooral in te zetten voor leningen aan mensen en ondernemers die getroffen worden door de coronacrisis.

 • Coronagezant kabinet: Nederland is niet voorbereid op pandemie als deze

  Nederland heeft ten opzichte van andere landen een tekort aan testen voor het coronavirus omdat het niet was voorbereid op een pandemie van deze omvang. Dat zei Feike Sijbesma, speciaal coronagezant van het kabinet, in het tv-programma Op1.

 • Sjors Fröhlich ontroerd door genezing besmette medewerker IC

  Burgemeester Sjors Fröhlich van Vijfheerenlanden is geraakt door de genezing van een IC-verpleegkundige uit zijn gemeente. Die was besmet was met het coronavirus, maar voelt zich weer beter en hoopt volgende week weer aan het werk te kunnen.

 • Trump geeft General Motors opdracht om beademingsapparatuur te maken

  President Trump heeft General Motors, een van de grootste autofabrikanten ter wereld, opdracht gegeven om beademingsapparatuur te gaan produceren. Er is in de VS een wet die de president de bevoegdheid geeft om zulke orders uit te delen, de Defense Production Act. Hoeveel apparaten GM moet gaan leveren is nog niet vastgesteld, maar volgens Trump gaat het om duizenden.

  GM zal zijn productieproces moeten aanpassen, want het maakt geen beademingsapparaten. Die aanpassing werd al voorbereid in een fabriek in Indiana, waar normaal gesproken elektronica worden geassembleerd.

  Over de opdracht is hard onderhandeld, omdat de Amerikaanse regering en GM het niet eens konden worden over de prijs en de aantallen. Trump maakte zich daar op Twitter kwaad over.

  General Motors heeft zijn reguliere productie in de VS volledig stilgelegd met het oog op het coronavirus. Dat duurt ten minst tot eind maart. Ook andere autobouwers hebben de productie tijdelijk gestopt.

 • Liverpool-selectie bedankt zorgmedewerkers: 'Jullie zijn helden'

  Virgil van Dijk, Georginio Wijnaldum en de andere spelers van Liverpool richten zich in een persoonlijke videoboodschap tot alle zorgmedewerkers die strijden tegen het coronavirus.

  Net als alle andere Europese topcompetities, ligt de Premier League volledig stil door de corona-uitbraak. In een gezamenlijke verklaring hebben de clubs laten weten dat ze het seizoen alleen willen afmaken als het echt 'safe' is. Financiële consequenties mogen geen rol spelen bij de beslissing over het wel of niet uitspelen van de competitie.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Liverpool-selectie bedankt zorgmedewerkers: 'Jullie zijn helden'
 • Voorlopig geen repatriëringsvluchten uit Nieuw-Zeeland

  Repatriëringsvluchten van Air New Zealand om gestrande reizigers thuis te brengen zijn voorlopig uitgesteld. De luchtvaartmaatschappij zou op verzoek van de Duitse ambassade zo'n 12.000 Duitse reizigers naar huis brengen en ook waren er afspraken met Zuid-Korea over vluchten.

  De regering heeft voorlopig een stokje gestoken voor die vluchten, waarop ook Nederlanders zouden meereizen, omdat ze bezorgd zijn over de gezondheidsrisico's die het met zich meebrengt als al deze reizigers uit verschillende delen van Nieuw-Zeeland naar de vliegvelden van Auckland en Christchurch reizen.

  Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gestrande reizigers in Nieuw Zeeland laten weten dat er gewerkt wordt aan oplossingen om ze naar Nederland terug te kunnen brengen, maar dat ze "helaas om wat geduld moeten vragen".

 • Tóch nog een uitje: door het hele land gingen kinderen op berenjacht

  Door heel Nederland stonden teddyberen achter de ramen. Zo konden duizenden kinderen vandaag op (teddy)berenjacht. En dat is minstens even leuk voor de ouders. "Echt positief, die verbinding van de mensen onderling."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Tóch nog een uitje: door het hele land gingen kinderen op berenjacht
 • Erdogan vraagt Turken om in 'vrijwillige quarantaine' te gaan

  De Turkse president Erdogan heeft aan zijn burgers gevraagd om in 'vrijwillige quarantaine' te gaan, om strengere maatregelen te voorkomen. De 80 miljoen Turken wordt gevraagd om het huis niet te verlaten, behalve voor basisbehoeften en noodsituaties.

  Ook kondigde Erdogan aan dat al het internationale vliegverkeer in Turkije wordt stilgelegd. Voor het reizen tussen Turkse steden moet er toestemming zijn van de gouverneurs. En voor elk van de dertig grote steden van het land komt er een speciale raad voor de pandemie.

  In Turkije zijn nu 92 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

 • Zanger Rammstein toch niet besmet met corona

  De zanger van de Duitse rockformatie Rammstein is toch niet besmet met het coronavirus. Eerder vandaag meldden wij dat hij op de IC lag van een ziekenhuis in Berlijn met een longontsteking.

  De band meldt op Facebook dat Till Lindemann op doktersadvies naar het ziekenhuis is gegaan en op de IC heeft gelegen. Inmiddels is hij daarvanaf. Verder schrijft Rammstein dat de zanger van Rammstein negatief heeft getest op het coronavirus.

 • Profploegen organiseren online Ronde van Zwitserland op hometrainers

  De sportwereld ligt helemaal stil vanwege het coronavirus, maar voor een aantal wielerprofs wordt het eind april toch mogelijk om aan de start van een wedstrijd te verschijnen.

  In de week waarin normaal gesproken de Ardennenklassiekers Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik zouden worden verreden (22-26 april), wordt een serie van vijf e-sportswedstrijden georganiseerd: 'The Digital Swiss 5'.

  Drie renners per team zullen dan via een online-wielersimulatieprogramma op hun hometrainer delen van het parcours van de Ronde van Zwitserland rijden.

 • Protocol voor bouwvakkers tijdens de coronacrisis

  Bouwvakkers moeten zo veel mogelijk zelfstandig naar hun werk komen en in kleine groepen op vaste locaties werken. Dat staat in het protocol voor veiligheid op de bouwplaats dat het kabinet heeft vastgesteld samen met de bouw- en technieksector.

  Voor werklui die een woonhuis verbouwen, is het belangrijk dat de bewoners in een andere ruimte zijn. Verder mogen bouwvakkers noch bewoners ziek zijn.

  De regels moeten ervoor zorgen dat bouwwerkzaamheden zoveel mogelijk kunnen doorgaan tijdens de coronacrisis, maar dat het werk wel veilig gebeurt, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken.

 • Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis schaalt op

  Het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam schaalt op om zoveel mogelijk kankerpatiënten te helpen en de regionale ziekenhuizen te ontlasten zodat de IC's vrij blijven voor coronapatiënten.

  Het kankerziekenhuis deed vorige week een oproep voor extra vrijwilligers en kreeg daarop heel veel respons. Daarnaast is extra personeel aangetrokken en wordt het aantal operatiekamers uitgebreid van zeven naar tien.

  Daarbij is het wel belangrijk dat het ziekenhuis zelf coronavrij blijft. Mogelijk worden coronapatiënten in een aparte vleugel ondergebracht en zo spoedig mogelijk uitgeplaatst naar andere ziekenhuizen.

 • 873 mensen op de intensive care

  NOS