liveblog
NOS NieuwsAangepast

Trump geeft General Motors opdracht om beademingsapparatuur te produceren

  • Het kabinet stelt de klimaatplannen vanwege andere prioriteiten uit, er zijn vandaag 112 nieuwe coronadoden gemeld.
  • Het aantal besmettingen in de VS heeft de 100.000 bereikt, volgens verschillende tellingen.
  • De Britse premier Johnson en zijn minister van Volksgezondheid zijn besmet, maar werken gewoon door.
  • Het aantal coronapatiënten op de IC is opgelopen tot 873.
  • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart de door het RIVM gemelde Nederlandse besmettingen. Hier vind je de laatste cijfers uit Nederland.
  • Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het coronavirus.

EINDE

We beëindigen nu dit liveblog. De belangrijkste cijfers van vandaag staan hier.

Aantal besmettingen in de VS bereikt de 100.000

Het aantal bevestigde coronabesmettingen in de VS heeft de 100.000 bereikt. Dat is nog geen officieel cijfer; het blijkt uit tellingen van de Johns Hopkins University en persbureau Reuters, dat de cijfers van alle staten bij elkaar heeft opgeteld. Volgens Johns Hopkins University zijn er in Amerika ruim 1500 mensen overleden aan de gevolgen van een besmetting. De meeste besmettingen, zo'n 44.000, zijn in de staat New York. 25.000 gevallen daarvan zijn geregistreerd in de stad New York.

De officiële nieuwe cijfers uit de VS worden naar verwachting morgen in de loop van de middag gepubliceerd.

Na de VS zijn Italië met ruim 86.000 besmettingen en China met ruim 81.000 gevallen de landen die het zwaarst zijn getroffen door de epidemie.

Geen dividend voor aandeelhouders

De Europese Centrale Bank vraagt banken voorlopig geen dividend uit te keren aan aandeelhouders in verband met de coronacrisis. Ook wordt banken ten strengste geadviseerd niet eigen aandelen op te kopen, zeker tot 1 oktober niet.

Ook De Nederlandsche Bank drukte de banken op het hart geen dividend uit te keren. De banken worden verzocht hun reserves vooral in te zetten voor leningen aan mensen en ondernemers die getroffen worden door de coronacrisis.

Coronagezant kabinet: Nederland is niet voorbereid op pandemie als deze

Nederland heeft ten opzichte van andere landen een tekort aan testen voor het coronavirus omdat het niet was voorbereid op een pandemie van deze omvang. Dat zei Feike Sijbesma, speciaal coronagezant van het kabinet, in het tv-programma Op1.

Sjors Fröhlich ontroerd door genezing besmette medewerker IC

Burgemeester Sjors Fröhlich van Vijfheerenlanden is geraakt door de genezing van een IC-verpleegkundige uit zijn gemeente. Die was besmet was met het coronavirus, maar voelt zich weer beter en hoopt volgende week weer aan het werk te kunnen.

Trump geeft General Motors opdracht om beademingsapparatuur te maken

President Trump heeft General Motors, een van de grootste autofabrikanten ter wereld, opdracht gegeven om beademingsapparatuur te gaan produceren. Er is in de VS een wet die de president de bevoegdheid geeft om zulke orders uit te delen, de Defense Production Act. Hoeveel apparaten GM moet gaan leveren is nog niet vastgesteld, maar volgens Trump gaat het om duizenden.

GM zal zijn productieproces moeten aanpassen, want het maakt geen beademingsapparaten. Die aanpassing werd al voorbereid in een fabriek in Indiana, waar normaal gesproken elektronica worden geassembleerd.

Over de opdracht is hard onderhandeld, omdat de Amerikaanse regering en GM het niet eens konden worden over de prijs en de aantallen. Trump maakte zich daar op Twitter kwaad over.

General Motors heeft zijn reguliere productie in de VS volledig stilgelegd met het oog op het coronavirus. Dat duurt ten minst tot eind maart. Ook andere autobouwers hebben de productie tijdelijk gestopt.

Liverpool-selectie bedankt zorgmedewerkers: 'Jullie zijn helden'

Virgil van Dijk, Georginio Wijnaldum en de andere spelers van Liverpool richten zich in een persoonlijke videoboodschap tot alle zorgmedewerkers die strijden tegen het coronavirus.

Net als alle andere Europese topcompetities, ligt de Premier League volledig stil door de corona-uitbraak. In een gezamenlijke verklaring hebben de clubs laten weten dat ze het seizoen alleen willen afmaken als het echt 'safe' is. Financiële consequenties mogen geen rol spelen bij de beslissing over het wel of niet uitspelen van de competitie.

Liverpool-selectie bedankt zorgmedewerkers: 'Jullie zijn helden'

Voorlopig geen repatriëringsvluchten uit Nieuw-Zeeland

Repatriëringsvluchten van Air New Zealand om gestrande reizigers thuis te brengen zijn voorlopig uitgesteld. De luchtvaartmaatschappij zou op verzoek van de Duitse ambassade zo'n 12.000 Duitse reizigers naar huis brengen en ook waren er afspraken met Zuid-Korea over vluchten.

De regering heeft voorlopig een stokje gestoken voor die vluchten, waarop ook Nederlanders zouden meereizen, omdat ze bezorgd zijn over de gezondheidsrisico's die het met zich meebrengt als al deze reizigers uit verschillende delen van Nieuw-Zeeland naar de vliegvelden van Auckland en Christchurch reizen.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gestrande reizigers in Nieuw Zeeland laten weten dat er gewerkt wordt aan oplossingen om ze naar Nederland terug te kunnen brengen, maar dat ze "helaas om wat geduld moeten vragen".

Tóch nog een uitje: door het hele land gingen kinderen op berenjacht

Door heel Nederland stonden teddyberen achter de ramen. Zo konden duizenden kinderen vandaag op (teddy)berenjacht. En dat is minstens even leuk voor de ouders. "Echt positief, die verbinding van de mensen onderling."

Tóch nog een uitje: door het hele land gingen kinderen op berenjacht

Erdogan vraagt Turken om in 'vrijwillige quarantaine' te gaan

De Turkse president Erdogan heeft aan zijn burgers gevraagd om in 'vrijwillige quarantaine' te gaan, om strengere maatregelen te voorkomen. De 80 miljoen Turken wordt gevraagd om het huis niet te verlaten, behalve voor basisbehoeften en noodsituaties.

Ook kondigde Erdogan aan dat al het internationale vliegverkeer in Turkije wordt stilgelegd. Voor het reizen tussen Turkse steden moet er toestemming zijn van de gouverneurs. En voor elk van de dertig grote steden van het land komt er een speciale raad voor de pandemie.

In Turkije zijn nu 92 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

Zanger Rammstein toch niet besmet met corona

De zanger van de Duitse rockformatie Rammstein is toch niet besmet met het coronavirus. Eerder vandaag meldden wij dat hij op de IC lag van een ziekenhuis in Berlijn met een longontsteking.

De band meldt op Facebook dat Till Lindemann op doktersadvies naar het ziekenhuis is gegaan en op de IC heeft gelegen. Inmiddels is hij daarvanaf. Verder schrijft Rammstein dat de zanger van Rammstein negatief heeft getest op het coronavirus.

Profploegen organiseren online Ronde van Zwitserland op hometrainers

De sportwereld ligt helemaal stil vanwege het coronavirus, maar voor een aantal wielerprofs wordt het eind april toch mogelijk om aan de start van een wedstrijd te verschijnen.

In de week waarin normaal gesproken de Ardennenklassiekers Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik zouden worden verreden (22-26 april), wordt een serie van vijf e-sportswedstrijden georganiseerd: 'The Digital Swiss 5'.

Drie renners per team zullen dan via een online-wielersimulatieprogramma op hun hometrainer delen van het parcours van de Ronde van Zwitserland rijden.

Protocol voor bouwvakkers tijdens de coronacrisis

Bouwvakkers moeten zo veel mogelijk zelfstandig naar hun werk komen en in kleine groepen op vaste locaties werken. Dat staat in het protocol voor veiligheid op de bouwplaats dat het kabinet heeft vastgesteld samen met de bouw- en technieksector.

Voor werklui die een woonhuis verbouwen, is het belangrijk dat de bewoners in een andere ruimte zijn. Verder mogen bouwvakkers noch bewoners ziek zijn.

De regels moeten ervoor zorgen dat bouwwerkzaamheden zoveel mogelijk kunnen doorgaan tijdens de coronacrisis, maar dat het werk wel veilig gebeurt, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis schaalt op

Het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam schaalt op om zoveel mogelijk kankerpatiënten te helpen en de regionale ziekenhuizen te ontlasten zodat de IC's vrij blijven voor coronapatiënten.

Het kankerziekenhuis deed vorige week een oproep voor extra vrijwilligers en kreeg daarop heel veel respons. Daarnaast is extra personeel aangetrokken en wordt het aantal operatiekamers uitgebreid van zeven naar tien.

Daarbij is het wel belangrijk dat het ziekenhuis zelf coronavrij blijft. Mogelijk worden coronapatiënten in een aparte vleugel ondergebracht en zo spoedig mogelijk uitgeplaatst naar andere ziekenhuizen.

873 mensen op de intensive care

Bewakers Schiphol willen 'van achter fouilleren'

Bewakers op Schiphol zijn niet tevreden met de maatregelen die zijn genomen om hen te beschermen tegen het coronavirus. Zo is er onder andere een tekort aan beschermingsmiddelen zoals maskers en handschoenen. Bovendien moeten de beveiligers mensen van de zijkant fouilleren en niet van achter zoals bij de douane nu gebeurt. De vakbond FNV is niet te spreken over deze aanpak.

Schiphol zegt de richtlijnen van de RIVM te volgen en ziet niet perse de noodzaak het fouilleerbeleid direct te veranderen. "Op dit moment mogen ze van de zijkant fouilleren dus dat betekent in ieder geval dat er geen face to face contact is", zegt Miriam Hoekstra- van der Deen, directeur Airport Operations. Wel zegt de luchthaven te overleggen met de beveiligers over mogelijke nieuwe veiligheidsmaatregelen. Maar vooralsnog moeten de bewakers passagiers van de zijkant fouilleren.

Camping dicht, maar verblijf in stacaravan mag wel: 'Het is een chaos'

Afzonderlijke besluiten van de 25 veiligheidsregio's over hotels, campings en vakantieparken leiden tot chaos. Dat zegt belangenorganisatie voor recreatiebedrijven Hiswa-Recron. Iedere regio heeft gisteren zijn eigen besluit genomen, waardoor de regels in het hele land verschillen. De veiligheidsregio's hebben noodverordeningen opgesteld om verspreiding van het coronavirus in toeristische accommodaties te voorkomen.

Rode Kruis verdeelt ingezamelde goederen

Het Rode Kruis is vandaag begonnen met het verdelen van de medische hulpmiddelen en beschermingsmiddelen die deze week zijn gedoneerd. Twee volle vrachtwagens met daarin de eerste lading, gingen onder bewaking van motoragenten, de weg op om de goederen af te leveren bij de hiervoor ingestelde landelijke distributiekanalen. Het transport werd bewaakt in verband met de waarde van de materialen, meldt de hulporganisatie.

Tot nu toe zijn in totaal 4,4 miljoen artikelen gedoneerd waar op dit moment een tekort aan is in de zorg.

Vrachtwagens met beschermingsmiddelen zijn, begeleid door motoragenten, onderweg naar zorginstellingen

Paus spreekt speciaal urbi et orbi uit

Vanaf het bordes voor de Sint-Pieter heeft paus Franciscus - tegenover een verlaten plein - zijn zegen uitgesproken over de stad Rome en de wereld. Een unieke gebeurtenis, want het urbi et orbi is doorgaans voorbehouden aan een paar specifieke gelegenheden: met Kerst en Pasen en vlak na de uitverkiezing van een nieuwe paus.

Spieken, privacy? Scholen vragen hulp bij afstandsonderwijs

Sinds twee weken volgen scholieren massaal les vanaf hun eigen bureau, bank of bed. Maar zo'n duizend middelbare scholieren volgden afgelopen jaar voor alle coronamaatregelen ook al les op afstand. NOS Stories sprak met vier van hen en zocht uit of je vanuit huis je diploma kan halen.

België twee weken langer op slot

De Belgische regering heeft de periode dat het land op slot is met twee weken verlengd tot het weekend van 18 april. Ook verscherpt België de handhaving van de beperkende maatregelen in verband met het coronavirus.

In België zijn sinds 19 maart alleen nog essentiële winkels open, werken mensen massaal thuis en geldt een verbod op samenscholing en niet-noodzakelijke verplaatsingen. Ook heeft België zijn grenzen gesloten voor toeristen en dagjesmensen.

Google trekt 800 miljoen dollar uit voor bestrijden coronavirus

Google trekt 800 miljoen dollar uit om het coronavirus te bestrijden en bedrijven te helpen. 250 miljoen daarvan gaat naar advertenties voor de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). 340 miljoen is voor advertenties van Google-klanten. Ook komt er een investeringsfonds van 200 miljoen dollar om kleine bedrijven te helpen.

Het is niet het eerste techbedrijf dat geld vrijmaakt voor de bestrijding van de coronacrisis. Facebook kondigde eerder deze maand aan 100 miljoen dollar beschikbaar te stellen voor bedrijven met financiële problemen, en Apple maakte deze week bekend tien miljoen mondkapjes te doneren.

Paasvuur in Holten vroegtijdig ontstoken

Paasvuurbouwers uit Espelo kijken van een afstand naar het paasvuur, dat in overleg met de gemeente Rijssen-Holten nu al is aangestoken. Het paasvuur mag vanwege het coronavirus niet doorgaan en verder bouwen is ook niet toegestaan.

Het paasvuur in Holten

Gekochte toegangskaartjes worden mogelijk vouchers

Het kabinet onderzoekt of toegangskaarten voor geannuleerde theatervoorstellingen, concerten en andere culturele evenementen in de vorm van vouchers kunnen worden terugbetaald. Zo moet worden voorkomen dat de cultuur- en evenementensector instort.

Lees via de link hieronder het hele artikel.

Met meer dan drie op het strand? Deze drone jaagt je weg

Om het scenario van vorig weekend tegen te gaan, zet de veiligheidsregio Noord-Holland Noord een drone in. Een vooraf ingesproken boodschap moet strandgangers waarschuwen.

Met meer dan drie op het strand? Deze drone jaagt je weg

Beurzen vandaag wereldwijd in het rood, maar geen slechte beursweek

Beurzen wereldwijd zien rood vandaag. De AEX sloot vandaag op 4 procent in de min op zo'n 465 punten. En ook de Dow Jones toont rode cijfers. Toch kan het geen slechte beursweek genoemd worden. De afgelopen drie dagen veerden de beurzen wereldwijd juist op. De AEX is de afgelopen week met 7,6 procent gestegen. Vooral dinsdag was een goede beursdag toen steeg de Amsterdamse hoofdindex met 9 procent.

Inburgeringstermijn verlengd met twee maanden

De termijn waarbinnen mensen moeten inburgeren, wordt twee maanden verlengd. Vanwege de maatregelen tegen de coronacrisis kunnen inburgeraars nu geen examens afleggen: die zullen later moeten worden ingehaald. En hoewel er diverse afspraken zijn gemaakt over 'onderwijs op afstand' zijn ook gewone klassikale lessen niet mogelijk.

Minister Koolmees vindt dat inburgeraars door de coronacrisis niet in de knel mogen komen met de termijn en daarom heeft hij tot verlenging met twee maanden besloten. Afhankelijk van de ontwikkelingen kan de termijn later nog eens worden opgerekt.

Spaans zorgpersoneel sluit zich op bij bejaarden

In Spanje stierven afgelopen etmaal 769 mensen aan het coronavirus. Een record. Grote zorgen zijn er over verzorgingshuizen voor ouderen, waar al honderden mensen omkwamen. In het noorden van het land is nu een opmerkelijk initiatief gestart: verzorgers sluiten zich vrijwillig met tientallen bewoners op in hun verzorgingshuis.

Lees via de link hieronder het hele artikel.

Vragen in Tweede Kamer over maatregelen op Schiphol

D66 wil van minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat weten welke maatregelen op Schiphol worden genomen om passagiers en grondpersoneel te beschermen tegen het coronavirus, meldt NH Nieuws. Grondpersoneel liet eerder deze week weten bang te zijn corona te krijgen. De medewerkers werken onder meer in overvolle bagagehallen.

Vorige week stelde de SP ook al vragen over de situatie op Schiphol. De partij maakt zich zorgen om het personeel dat in de luxe Aspire Lounge werkt en nog steeds eten en drinken aan passagiers aanbiedt. De SP vraagt zich af waarom er in de lounge nog bediend wordt, terwijl cafés en restaurants dicht zijn.

Er is nog geen antwoord gekomen op de vragen van D66 en SP.

40.000 deelnemers voor internetplatform gewoonmensendiemensenwillenhelpen.nl

Wat begon als idee van vier bevriende studenten, is binnen anderhalve week uitgegroeid tot een platform met 40.000 deelnemers. Via de site gewoonmensen.nl kan iedereen zich aanmelden om hulp te vragen en aan te bieden in deze coronacrisistijd.

Vraag en aanbod op de site varieert van boodschappenhulp, de hond uitlaten tot digitaal lesgeven aan kinderen. Ook bedrijven zijn vrijgevig. "Het Delftsch Studenten Corps was zo geïnspireerd door de toespraak van Koning Willem-Alexander dat zij spontaan 300 tulpen tegen kostprijs kochten bij een bloemist en deze met een persoonlijk kaartje erbij bezorgden bij twee verzorgingstehuizen", Thijs de Jongh, een van de initiatiefnemers van deze actie. "Het geeft het warme gevoel van dit initiatief direct aan. Je maakt mensen met een klein gebaar al heel blij in deze onzekere tijd."

Zaterdag start een grote maaltijdbezorgactie in het Westland. Vanaf 11 uur bezorgen studenten in onder andere Den Haag, Delft en Zoetermeer gedurende een aantal dagen 6.000 tot 10.000 maaltijden bij hulpvragers, thuis of in een verzorgingshuis. Ook de Voedselbank krijgt hulp. "Het is gewoon waanzinnig om te zien hoe iedereen vanuit solidariteit zijn steentje op deze manier bijdraagt. Deze acties krijgen de komende weken zeker een mooi vervolg", belooft De Jongh.

Zwitsers bedrijf Roche deelt recept coronatest

Het Zwitserse farmaceutische bedrijf Roche deelt de receptuur van een vloeistof die nodig is voor coronatesten met de Nederlandse overheid. Roche zegt te begrijpen dat er een enorme vraag is naar de tests en wil alles doen wat in zijn vermogen ligt om patiënten en zorgverleners te ondersteunen.

Onze teams blijven keihard werken om ziekenhuizen en laboratoria over de hele wereld in staat te stellen zo veel mogelijk tests uit te voeren, zegt het bedrijf.

Roche gaat in nauwe samenwerking met de overheid zoeken naar partijen die in staat zijn om de vloeistof veilig en betrouwbaar te kunnen produceren. Daarmee kan een stap worden gezet om de testcapaciteit te vergroten.

Franse maatregelen verlengd

Frankrijk verlengt de lockdown in het land met twee weken tot 15 april om het coronavirus verder in te dammen. Dat maakte premier Édouard Philippe bekend.

In Frankrijk gelden strikte beperkingen op de bewegingsvrijheid van inwoners.

Als je door corona je kind niet meer mag zien

Veel ouders grijpen de coronacrisis aan om hun kind niet meer naar hun ex te brengen. Dat vertelt de Nationale Adviesbalie, die juridisch advies geeft en mensen verbindt aan advocaten en mediators, in podcast De Dag.

Jeugdhulpverlener Erna Kamp herkent dat. "Het zijn vooral de moeders die dit doen," zegt ze. "Zij trekken alles uit de kast om te voorkomen dat de kinderen naar de andere ouder gaan." Ze spreekt van schrijnende situaties, waarbij kinderen hun ouders soms weken niet kunnen zien.

LUMC opent poli voor patiënten die besmet zijn geweest

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) opent een polikliniek voor patiënten die in het ziekenhuis opgenomen zijn geweest met een coronavirusinfectie. Na hun ontslag uit het ziekenhuis krijgen ze een afspraak op de nieuwe polikliniek.

Op deze manier wil het LUMC het herstel van de patiënten bevorderen en tegelijkertijd meer te weten komen over het effect van zo'n infectie op de lange termijn.

Koning bezoekt Isala Ziekenhuis in Zwolle

Koning Willem-Alexander heeft zojuist een bezoek gebracht aan het Isala Ziekenhuis in Zwolle. Hij was daar om te zien hoe het coronavirus wordt bestreden. Hij sprak er met artsen, leden van het crisiscoördinatieteam en de Raad van Bestuur over hoe het regioziekenhuis omgaat met de crisis.

Om goed voorbereid te zijn op de verwachte piek in de toestroom van nieuwe coronapatiënten, heeft het Isala onder andere de maatregelen tegen infecties aangescherpt, de Eerste Hartlonghulp en de Spoedeisende Hulp samengebracht en planbare, niet-acute zorg afgeschaald. De koning bekeek ook een triagetent die voor het ziekenhuis is neergezet voor de eerste opvang van patiënten en hoorde over de psychosociale bijstand voor patiënten, familieleden, artsen en medewerkers.

Behalve Zwolle heeft het ziekenhuis nog vier locaties, in Meppel, Steenwijk, Kampen en Heerde, die samen schaarse middelen zoals mondkapjes naar behoefte verdelen. Om overname-verzoeken van patiënten uit Brabant te stroomlijnen, is het Isala een zogenoemd buddy-ziekenhuis van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch.

Koning bezoekt Isala Ziekenhuis in Zwolle

Deelname Nijmeegse Vierdaagse waarschijnlijk zonder loting

Vandaag sluit de inschrijving voor de Nijmeegse Vierdaagse. Als het wandelevenement doorgaat, zijn er 49.000 startkaarten beschikbaar. Tot nu toe hebben 49.625 mensen zich gemeld, maar veel inschrijvers hebben inmiddels al weer geannuleerd. Maandag wordt geteld hoeveel afmeldingen er de afgelopen maand precies zijn binnengekomen, maar volgens de organisatie is loten waarschijnlijk niet nodig.

Of de wandeltocht van 21 t/m 24 juli doorgaat, wordt niet op korte termijn beslist. "Tenzij de rijksoverheid dinsdag bekendmaakt dat het verbod op groepsevenementen veel langer gaat duren dan tot 1 juni. Dan valt het doek", aldus een woordvoerster van de organisatie.

Máxima bezoekt kwekerij in Honselersdijk

Koningin Máxima was vanmiddag bij een kwekerij in Honselersdijk van onder andere violen en primula's. Ze kreeg er een rondleiding.

De Nederlandse sierteelt is zwaar getroffen door de uitbraak van het coronavirus. De aanloop naar Pasen en Moederdag is normaal gesproken de drukste tijd van het jaar voor de sector, maar de wereldwijde vraag naar Nederlandse bloemen en planten is bijna stilgevallen.

Meer Tefaf-bezoekers slachtoffer van coronavirus

Twee bezoekers van de kunstbeurs Tefaf in Maastricht zijn daar besmet geraakt met corona, meldt de GGD Zuid-Limburg. Het kunsttijdschrift The Art Newspaper maakte ook een inventarisatie en schat dat tussen de 25 en de 35 mensen corona kregen nadat ze de Tefaf hadden bezocht. Of zij ook in Maastricht zijn besmet, is niet duidelijk.

De Tefaf opende op 5 maart, toen er al corona in Nederland was vastgesteld. Nadat op 9 maart een Italiaanse exposerende kunsthandelaar in zijn thuisland positief was getest, werd op 11 maart besloten de beurs alsnog vroegtijdig te beëindigen, vier dagen eerder dan gepland.

Een woordvoerder van de Tefaf laat weten mee te leven met de mensen die ziek zijn geworden. De Tefaf benadrukt dat de beurs zich heeft gehouden aan de regels van dat moment en steeds met de autoriteiten heeft overlegd.

Dit weekend alleen boodschappen of even frisse neus halen

Vorige week was het overvol in parken, tuincentra en op het strand en daarom heeft het kabinet de regels afgelopen maandag verscherpt. Dit weekend moet het goed gaan, hoopt het kabinet. De premier vindt dat de regels heel duidelijk zijn. Eigenlijk moet iedereen thuis blijven, behalve als er boodschappen gedaan moet worden of er een "frisse neus" gehaald moet worden. "Want als je in een klein flatje woont, zonder tuin of balkon word je gek."

Iedereen moet altijd 1,5 meter afstand houden en als er meer dan 3 personen samen lopen, kan de politie een bekeuring geven tot 400 euro per persoon.

"We hopen van harte dat het goed gaat", aldus Rutte. Want mensen moeten op het strand en in de parken niet tegen elkaar "opbotsen".

Verzoek Rutte: blijf binnen, houd afstand en ga in je eentje 'frisse neus' halen

Vakbond wil 1,5 meter afstand aan boord van alle vluchten

De vakbond voor cabinepersoneel VNC vindt het niet langer verantwoord voor cabinepersoneel om met volle vliegtuigen te vliegen. Ze willen dat de KLM op alle vluchten die nu nog worden gemaakt de 1,5 meterregel in acht neemt. Ook heeft de vakbond grote zorgen over het blijven doorvliegen op het New Yorkse vliegveld JFK. New York is de brandhaard van corona in de VS.

De VNC noemt het onverantwoord dat er nog zeven keer per week naar New York wordt gevlogen. "Het gaat om de sterk verhoogde kans dat we passagiers met corona vervoeren en daarmee het cabinepersoneel blootstellen aan een niet uit te leggen risico."

De VNC verwacht dat de KLM, net als toen China de grote coronabrandhaard was, per direct de vluchten staakt. KLM heeft nog niet gereageerd.

Aubade van brandweer en politie in Den Bosch en Breda

Zo'n vijftig politiemensen en twintig brandweerlieden hebben vanmiddag een eerbetoon gebracht aan de medewerkers van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch. Een groot deel van het helikopterplatform bij het ziekenhuis werd bezet door surveillance-auto's en brandweervoertuigen. Agenten en brandweerlieden stapten uit om minutenlang te applaudisseren. Een flinke groep verpleegkundigen kwam naar buiten.

"We hadden vanochtend bedacht dat we iets wilden doen voor de mensen in de zorg. En daar heeft een groot aantal collega's op gereageerd. Volgens mij is het geslaagd", zegt agent Roy Peijnenburg tegen het Brabants Dagblad.

Gisteravond was er een vergelijkbaar eerbetoon door politiemensen bij het Amphia Ziekenhuis in Breda, meldde Omroep Brabant.

Het eerbetoon bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Franse online porno-consumptie flink gestegen

De Franse regering heeft internetaanbieders van pornovideo's gevraagd om hun beeldkwaliteit te verminderen. Ruim een week geleden werden quarantainemaatregelen afgekondigd, waardoor ook in Frankrijk mensen vooral thuis moeten blijven.

Sindsdien is de 'consumptie' van porno op internet met 50 procent gestegen, zegt staatssecretaris van Digitale Zaken, Cédric O. "Het maakt mij niet uit wat mensen in hun vrije tijd doen, maar ik wil wel dat iederéén internet op kan, ook kinderen om schoolles te volgen of zorgpersoneel voor hun werk."

Internet zou dezer dagen door zo veel mensen voor 'plezierdoeleinden' gebruikt worden dat de noodzakelijke gebruikers in de knoop komen, vreest de Franse regering.

Ouders klagen over eindexamentraining

Op Facebook klagen honderden ouders over Lyceo, een bedrijf dat eindexamentrainingen geeft aan middelbare scholieren. Vanwege het coronavirus zijn de eindexamens afgelast en zijn die trainingen dus niet meer nodig.

Lyceo schrijft in een mail aan ouders dat er sprake is van overmacht. Daardoor zegt het bedrijf geen geld terug te storten, maar een voucher te geven. De klagers zijn niet blij met dit aanbod, omdat ze de diensten niet meer nodig hebben nu hun kind klaar is met de middelbare school. Volgens hen heeft het bedrijf deze week de voorwaarden aangepast, waardoor de trainingen ook niet meer zijn te annuleren. Lyceo zou niet op hun klachten ingaan.

De Autoriteit Consument & Markt zegt dat in dit geval gedupeerden hun geld zouden moeten terugkrijgen. Lyceo is niet bereikbaar voor vragen van de NOS.

Protocol voor het openbaar vervoer

Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur heeft een protocol voor het openbaar vervoer naar buiten gebracht. "Uitgangspunt is dat het ov rijdt of vaart en blijft rijden en varen." Volgens het kabinet moet het ov toegankelijk blijven voor mensen die deel uitmaken van vitale processen, mensen die niet thuis kunnen werken en mensen die naar zorgafspraken moeten.

De capaciteit in het openbaar vervoer is de afgelopen weken flink teruggeschroefd. Sommige mensen klaagden daarna dat treinen te vol waren om nog 1,5 meter afstand te houden. In het protocol staat nu dat vervoerders de drukte moeten monitoren en de inzet van materieel waar mogelijk moeten aanpassen.

Ook kwamen er klachten over agressie in het ov, nu er nauwelijks nog kaartcontrole is. Volgens het protocol is agressie "niet acceptabel" en wordt het "niet getolereerd".

Van Nieuwenhuizen hekelt 'asocialen' in openbaar vervoer

Eerste boetes uitgedeeld in natuurgebied

In natuurgebied de Soester Duinen zijn de eerste boetes uitgedeeld, meldt RTV Utrecht. De nieuwe noodverordening die maandag door het kabinet werd aangekondigd is vanaf nu van kracht. Burgemeesters hebben daardoor meer bevoegdheden om maatregelen te nemen wanneer mensen zich niet houden aan de corona-richtlijnen.

Vorig weekend gingen mensen in drommen naar het strand en het bos, wat leidde tot taferelen die sterk worden afgeraden.

De politie hield mensen tegen op de toegangswegen naar de boulevard en het strand van Noordwijk

'Wielerclubs, ga alleen en organiseer iets na de crisis'

Minister van Justitie en Veiligheid doet voor de start van het weekend opnieuw een oproep om alleen het huis uit te gaan als het noodzakelijk is voor het werk. Iedereen die een "frisse neus" wil halen, moet alleen gaan en afstand houden. Grapperhaus, zelf een fervent wielrenner, heeft een duidelijke oproep aan de wielerclubs: doe het nu alleen, tot de crisis over is. "Laten we dan met heel veel wielerclubs iets organiseren."

Zijn advies geldt ook voor sportclubs die zijn uitgeweken naar het park. "Mensen, disciplineer jezelf. We moeten ons houden aan een veel gedisciplineerder en ook saaier leven."

Grapperhaus: wielerclubs stop nu en ga alleen op pad

Jonge Française met hoestje binnen paar dagen gestorven

Ze was pas 16 en kwam maandag met ademnood in een ziekenhuis in Parijs terecht. Dinsdagavond overleed ze. De moeder en zus van de Franse Julie vertellen hun verhaal aan de Franse krant Le Parisien. Die meldt dat ze het eerste minderjarige dodelijke slachtoffer van het coronavirus in Frankrijk is.

"Vorige week had Julie gewoonweg een lichte hoest. Dat verergerde het weekend met slijm en maandag zijn we naar de huisarts gegaan", zegt haar zus Manon. Julie, die hiervoor een goede gezondheid had, bleek ademnood te hebben. Ze werd opgenomen in een ziekenhuis en kreeg beademing, maar haar longen konden dat niet aan. "De artsen hebben alles gedaan wat ze konden om haar weer wakker te krijgen, maar dat was voor niets."

Haar moeder kwam in het ziekenhuis aan toen Julie al was overleden. "We hadden tijd om haar te zien, maar we moesten al snel vooruitdenken. Het protocol gaat heel erg snel. Het is ingewikkeld, maar er zou een beetje meer menselijkheid moeten zijn."

Julie wordt maandag begraven, met maximaal tien personen erbij. Ze was "heel sociaal, grappig, welwillend, ambitieus en door iedereen op school geliefd", schrijven vrienden.

Klimaatplannen vanwege corona uitgesteld

Het kabinet komt vanwege de coronacrisis voorlopig niet met nieuwe maatregelen om de CO2-uitstoot te verminderen. Dit ondanks de eis van de Tweede Kamer om voor 1 april met nieuwe plannen te komen.

"Veel mensen, ook wij, hebben nu andere dingen te doen", zei minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat na afloop van de ministerraad. "Het vonnis van Urgenda is niet van tafel, maar er zijn nu andere prioriteiten."

Het gaat goed met koningin Elizabeth (93)

Koningin Elizabeth is nog altijd in goede gezondheid, bevestigt een woordvoerder van Buckingham Palace aan Britse media. De 93-jarige koningin zag premier Johnson, die besmet is met het coronavirus, op 11 maart voor het laatst. Ook zag ze haar zoon prins Charles onlangs nog, terwijl die nu ook het coronavirus heeft.

Koningin Elizabeth hield haar werkoverleg deze week met premier Johnson telefonisch

De Jonge: kijk naar de trends, niet naar de cijfers

Minister De Jonge van Volksgezondheid waarschuwt om niet te snel conclusies te trekken uit cijfers over besmettingen of IC-capaciteit die elke dag naar buiten komen. "We proberen trends in de cijfers te ontwaren, maar die kan je pas na een tijdje zien. Als het een beetje de goede kant op lijkt te gaan, moet je niet concluderen dat minder urgentie nodig is", zei hij na afloop van de ministerraad.

Hij benadrukte, niet voor het eerst, dat het kabinet er "alles aan doet" om de capaciteit op de intensive care te vergroten. Twee patiënten op één beademingsapparaat is daarvoor een mogelijkheid. "Maar dat is echt een last resort. Er moet nog ervaring mee worden opgedaan."

Hij wilde niet ingaan op gesprekken met Duitsland over het verplaatsen van Nederlandse patiënten daar naartoe. "Als gesprekken lopen, is het goed om geen tussentijdse mededelingen te doen. Daar is het resultaat bij gebaat."

Minister de Jonge komt aan op het Binnenhof voor de ministerraad

Ook Britse minister van Volksgezondheid besmet

De Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock is ook positief getest op het coronavirus. "Gelukkig zijn mijn symptomen mild", twittert hij. Hij zit in thuisisolatie en is net als de Britse premier Johnson, die ook besmet is, nog gewoon aan het werk.

Kleine AH's even dicht om veilig vakken te vullen

Supermarktketen Albert Heijn is van plan bij sommige kleine winkels overdag even de deuren te sluiten zodat werknemers op een veilige manier de vakken kunnen vullen. Dat schrijft algemeen directeur Marit van Egmond in een mail aan klanten. Volgens Van Egmond moeten kleine winkels vier keer per dag vakken vullen en grote winkels soms zelfs vijftien keer.

Verder krijgen zorgmedewerkers voortaan voorrang als er een rij staat voor een winkel om alsnog hun boodschappen te doen. De maatregelen volgen na onder meer het plaatsen van plexiglas schermen bij kassa's en het dragen van oranje hesjes door winkelmedewerkers om verdere besmetting te voorkomen.

"Het is goed om te weten dat alle veranderingen vaak om maatwerk vragen, afhankelijk van hoe groot de winkel is, de drukte en wanneer en hoe vaak er nieuwe goederen worden geleverd", zegt de algemeen directeur.

RIVM: 112 nieuwe coronadoden gemeld

In de afgelopen 24 uur zijn er 112 nieuwe coronadoden aan het RIVM gemeld. Daarmee komt het totale dodental in Nederland op 546. Het aantal patiënten dat in een ziekenhuis opgenomen is (geweest), is met 349 toegenomen tot 2500.

Het aantal nieuw opgenomen patiënten en het aantal overledenen neemt minder snel toe dan je zonder maatregelen zou verwachten, meldt het RIVM. "Als deze lijn zich doorzet kan over een aantal dagen geconcludeerd worden of de genomen maatregelen (afstand houden, sociaal contact beperken, handen wassen) werken."

De provincie Noord-Brabant is met 2488 besmettingsgevallen nog steeds de zwaarst getroffen provincie, al neemt het aantal nieuwe ziekenhuisopnames daar wel af.

In de provincies Zuid-Holland en Noord-Holland, daarna de provincies met de meeste patiënten (beide ruim 1200), neemt het aantal ziekenhuisopnames juist relatief snel toe. "Dit geldt ook voor de provincie Gelderland", meldt het RIVM.

De nieuwe sterfgevallen zijn niet per definitie in het laatste etmaal overleden. Ze kunnen ook eerder zijn gestorven, maar pas de afgelopen dag zijn gemeld bij het RIVM.

De RIVM-cijfers van 27 maart

Lucht boven Nederland flink schoner

Als gevolg van de maatregelen om de coronacrisis te bestrijden, is de lucht boven Nederland flink schoner geworden. Dat blijkt volgens het KNMI uit metingen door het Nederlandse satellietinstrument Tropomi. Op basis van een vergelijking tussen metingen dit jaar en vorig jaar wordt geschat dat de luchtvervuiling met 20 tot 60 procent is afgenomen.

Nieuw liveblog

Welkom in het vervolg van het corona-liveblog van vrijdag 27 maart. Het eerste liveblog van vandaag kun je hier teruglezen.