liveblog
NOS NieuwsAangepast

RIVM: afgelopen 24 uur 78 corona-doden gemeld

  • Recessie en veel werkloosheid door coronacrisis, stelt het CPB.
  • De Tweede Kamer debatteert met het kabinet over de coronacrisis. Het debat is live te volgen via NPO 1 en NOS.nl.
  • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart de door het RIVM gemelde Nederlandse besmettingen. Hier vind je de laatste cijfers uit Nederland.
  • Lees in deze collectie de antwoorden op jullie vragen over het coronavirus.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Dit liveblog is gesloten. We gaan verder in een nieuw liveblog.

RTL: samenscholingsregels worden aangescherpt

Er komt een aanscherping van de samenscholingsregels in Nederland. Iedereen die met drie of meer mensen in de openbare ruimte is, krijgt een proces verbaal, ook als mensen binnen een groep zich aan de regel houden om 1,5 meter afstand te bewaren. Er wordt een uitzondering gemaakt voor gezinnen, of kinderen onder de twaalf jaar met een begeleider.

Dat zegt Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, dat bestaat uit de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's, tegen RTL Nieuws. Maandag maakte minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid al bekend dat burgemeesters voortaan kunnen handhaven op groepsvorming. Groepen van drie personen of meer die geen anderhalve meter afstand houden, konden vanaf maandag een boete krijgen van maximaal 400 euro per persoon.

Geen bovengrens voor steunmaatregelen ECB

De Europese Centrale Bank gaat ongelimiteerd staatsleningen en bedrijfsleningen opkopen in de strijd tegen de coronacrisis. Vandaag is met de opkoop een begin gemaakt.

Vorige week kondigde de ECB het speciale opkoopprogramma aan met een maximum van 750 miljard euro schuldpapier. Maar vannacht besloot de ECB stilletjes ook de limiet van 750 miljard te schrappen. De centrale bank kan hierdoor potentieel eindeloos geld bijdrukken. De Amerikaanse Federal Reserve deed maandag hetzelfde bij zijn opkoopprogramma van staatsschulden, bedrijfsschulden en hypotheken.

"De ziekte heeft een extreme economische schok veroorzaakt die een ambitieuze, gecoördineerde en dringende reactie op alle beleidsterreinen vereist om bedrijven en werknemers die gevaar lopen te ondersteunen", stelt de ECB. Besloten is "om pas te stoppen met de aankopen tot de Covid-19-crisis voorbij is, maar in elk geval niet voor het einde van 2020." De eerder aangekondigde 750 miljard euro was bedoeld voor dit jaar.

Het besluit en het opkopen drukte onmiddellijk de rentes op de obligatiemarkten. De Duitse en Nederlandse rente daalden licht, die van Italië en Spanje, de twee probleemlanden met corona en hoge schulden, gingen met 10 tot 20 basispunten omlaag.

De aandelenbeurzen staan inmiddels weer allemaal in het rood, gemiddeld rond de 2,5 procent. Wall Street zal naar verwachting ook weer lager openen

RIVM: maatregelen lijken aantal doden te drukken

In de afgelopen 24 uur zijn er 78 corona-doden gemeld. Dat meldt het RIVM. Daarmee komt het totale dodental in Nederland op 434. Het aantal patiënten dat in een ziekenhuis opgenomen is of is geweest is met 315 toegenomen tot 2151.

"Het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten en het aantal overledenen neemt minder snel toe dan je zonder maatregelen zou verwachten. Dit zou er mogelijk op kunnen wijzen dat de genomen maatregelen invloed krijgen op de snelheid van verspreiding van het virus", schrijft het RIVM. Volgens het instituut zijn de effecten eind deze week of begin volgende week beter te duiden.

De meeste positief geteste personen wonen in Noord-Brabant (2161), gevolgd door Zuid-Holland (1042) en Noord-Holland (1029). In de provincies Friesland en Drenthe zijn de minste besmettingen.

De meeste overleden patiënten zijn tussen de 80 en 84 jaar oud.

De Jonge herhaalt: het blijft spannend of we genoeg IC-bedden zullen hebben

Minister De Jonge van Volksgezondheid kan geen garantie geven dat er volgende week voldoende intensive care-bedden zijn voor coronapatiënten. IC-arts Gommers zei gisteren dat er rond 1 april in totaal 1100 bedden voor die patiënten nodig zijn. Kamerleden wilden in het debat van De Jonge weten of dat gaat lukken. "We zetten alles op alles. Dan denk ik dat we het gaan halen, maar het blijft spannend."

Minister De Jonge zegt dat er alles aan gedaan wordt om volgende week genoeg IC-bedden te hebben maar kan dat niet garanderen:

De Jonge: we doen alles voor voldoende IC bedden maar blijft spannend

Sterke toename werkloosheidsuitkeringsaanvragen VS

Het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS is geëxplodeerd. Bijna 3,3 miljoen Amerikanen hebben in één week een uitkering aangevraagd. Dat zijn er bijna elf keer meer dan een week eerder. Ook in de VS sluiten bedrijven de deuren vanwege de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

In 2009 verloren tijdens het dieptepunt van de financiële crisis in de VS 665.000 mensen in één week hun baan. Het record stamt uit 1982, toen ging het om 695.000 Amerikanen. Het aantal uitkeringsaanvragen is een van de snelste graadmeters voor hoe het met de Amerikaanse economie gaat.

Zorgen in Tweede Kamer over beschermingsmiddelen zorgmedewerkers

De Tweede Kamer maakt zich grote zorgen over het tekort aan beschermingsmiddelen zoals mondkapjes en schorten voor zorgmedewerkers. Premier Rutte vindt dat ook heel ernstig omdat deze mensen zo gevaar lopen tijdens hun werk. "Beschermingsmiddelen, beademingsmachines en tests staan elke dag bovenaan mijn lijstje", zegt hij. Maar hij wil geen beloften doen die hij niet na kan komen.

Rutte: beschermingsmiddelen zorgverleners staan bovenaan mijn lijstje

'Spanje kocht 640.000 onbetrouwbare tests in China'

Spanje heeft honderdduizenden Covid-19-tests gekocht bij een Chinees bedrijf dat niet erkend is door de lokale overheid. De tests zouden erg onbetrouwbaar zijn en daardoor waardeloos, melden Spaanse media.

Volgens de krant El Mundo zouden de tests van het bedrijf Shenzhen Bioeasy Biotechnology een betrouwbaarheid hebben van 30 procent, terwijl dit meer dan 80 procent zou moeten zijn. Patiënten zouden daardoor positief getest kunnen worden, terwijl ze niet besmet zijn met het virus.

De Chinese ambassade in Spanje schrijft in een reactie op Twitter dat de tests China nog niet hebben verlaten en dat het bedrijf geen vergunning heeft om medische spullen te verkopen.

Rutte: kinderen niet laten buitenspelen gaat te ver

Premier Rutte staat er nog steeds achter dat kinderen mogen buitenspelen, als zij en hun ouders zich maar aan bepaalde regels houden. Het zou op dit moment te ver gaan gezonde kinderen binnen te houden, zegt Rutte. Want er zijn ook kinderen die thuis weinig ruimte hebben om te spelen en die geen tuin of balkon hebben.

Kinderen niet buiten laten spelen gaat te ver, zegt Rutte

André Kuipers over quarantaine: sfeer heel belangrijk

Houd rekening met elkaar, blijf fit en verpest de goede sfeer vooral niet. Dat zijn de belangrijkste quarantainetips van astronaut André Kuipers, die als geen ander weet hoe het is om afgesloten te zijn van de rest van de wereld.

Lees hieronder hoe hij dat al die maanden volhield:

Brabantse ziekenhuizen: we gaan het waarschijnlijk redden

De Brabantse ziekenhuizen lijken de toestroom van patiënten op hun intensive care-afdelingen aan te kunnen. "De berekeningen laten zien dat dat moet kunnen", zei Bart Berden van het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) in het radioprogramma 1op1 op NPO Radio 1.

Volgens Berden, die ook bestuursvoorzitter is van het Elizabeth-TweeStedenziekenhuis in Tilburg, is dit mede te danken aan het grote aantal overplaatsingen van patiënten naar ziekenhuizen in de rest van Nederland. De verwachtingen zijn ook positief, zegt hij.

"Wij zien in Brabant dat de afgelopen 2 à 3 dagen de groei minder is dan in de dagen ervoor. Dus dat zou erop kunnen wijzen dat we langzaam richting de top van het aantal patiënten komen", aldus Berden. "Die zouden we binnen een dag of 4 tot 5 kunnen bereiken."

Berden denkt dat er in Noord-Brabant genoeg IC-bedden zijn om het aantal corona-patiënten op te vangen.

Rutte: we gaan het beter doen

Premier Rutte heeft in de Tweede Kamer erkend dat zijn persconferentie van maandag rommelig was. Hij had de maatregelen overzichtelijk over willen brengen, maar dat is niet helemaal gelukt concludeert hij. Hij belooft beterschap en meer informatie vanuit de overheid.

Rutte was blij dat de media het toch nog op een rijtje hadden weten te krijgen:

Premier Rutte: we gaan de communicatie verbeteren

Meer dan 4000 coronadoden in Spanje

Spanje meldt dat er 655 coronapatiënten in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Dat is iets minder dan het etmaal ervoor, toen stierven 738 mensen aan de gevolgen van het virus. In totaal zijn nu 4089 patiënten met corona overleden, stelt het ministerie van Volksgezondheid. Spanje is na Italië het zwaarst getroffen land in Europa.

Het virus is tot nu toe bij 56188 mensen vastgesteld, 8578 meer dan 24 uur geleden. Ruim 7000 mensen zijn genezen verklaard.

Jongeren hoestten voorbijgangers in gezicht

De politie in Utrecht is op zoek naar een groep jongeren die gistermiddag mensen heeft lastiggevallen en mishandeld. De jongens liepen op het Vredenburg in het centrum van de Domstad vlak langs anderen zonder 1,5 meter afstand te houden. Ook werden voorbijgangers in het gezicht gehoest.

Toen een man en vrouw de jongeren aanspraken op hun gedrag werden zij in hun gezicht gehoest en geslagen. Het duo belde de politie, maar agenten konden de jongens, die ondertussen waren gevlucht, niet meer vinden.

De politie neemt het incident hoog op en probeert de jongeren op basis van camerabeelden alsnog te pakken. Getuigen wordt gevraagd om contact op te nemen.

Fransen die een ommetje willen maken, moeten eerst op de kaart kijken

In Frankrijk mogen mensen sinds deze week nog maar 1 uur per dag naar buiten, om bijvoorbeeld te sporten of de hond uit te laten.

Dat mag alleen als je in je eentje bent en ook alleen binnen een straal van 1 kilometer van je huis. Maar waar ligt die grens?

Om dat te weten is een speciale site opgezet. Je tikt je huisadres in en op een landkaart verschijnt een gemarkeerd gebied: de straal van 1 kilometer om je huis.

Kamer steunt aanpak coronacrisis, alleen PVV wil nog zwaardere lockdown

De meeste partijen in de Tweede Kamer zijn tevreden over de manier waarop het kabinet nu omgaat met de coronacrisis, al zijn er nog wel vragen over het gebrek aan beschermingsmiddelen, het aantal IC-bedden en het opvoeren van de testcapaciteit. Alleen PVV-leider Wilders drong in het debat dat op dit moment gehouden wordt nogmaals aan op een zwaardere lockdown. "Het pakket maatregelen is nu een stuk steviger, maar wel ingewikkeld. Waarom laten we niet iedereen gewoon voorlopig thuisblijven?"

Thierry Baudet van Forum voor Democratie was eerder zeer kritisch, maar vindt dat het kabinet nu "eindelijk" goede maatregelen heeft genomen. Wel vindt hij dat er ook streng gehandhaafd moet worden op het verbod op groepsvorming en andere maatregelen. Verder wil Baudet dat er veel meer grenscontroles moeten komen. "Nu weten we niet wie er binnenkomt en of het virus op die manier verspreid wordt."

Kamer: kabinet moet helderder communiceren over corona

Alle Kamerleden die tot nu toe aan het woord zijn geweest in het debat over de coronacrisis, hebben kritiek geuit op de manier waarop het kabinet communiceert. Er is onder de bevolking veel verwarring over de genomen maatregelen, zeggen de politici.

Vooral de persconferentie van afgelopen maandag, waarbij vier ministers het woord voerden, is niet voor herhaling vatbaar, vindt de Kamer. Op die persconferentie werd een verbod tot 1 juni op samenkomsten en evenementen afgekondigd, maar een dag later bleek dat alleen te gelden voor bijeenkomsten waar een vergunning voor nodig is. "Een blunder", vond PvdA-leider Lodewijk Asscher. "Wees helder over wat je van ons Nederlanders verwacht."

Premier Rutte zei gisteren ook al dat de persconferentie van maandag "scherper" had gekund.

Meer financiële garanties voor exporterende bedrijven

Het bedrijfsleven kan in meer gevallen een zogenoemde exportkredietverzekering bij de overheid afsluiten. Zo'n verzekering behoedt Nederlandse bedrijven voor grote financiële risico's als buitenlandse afnemers ineens niet kunnen betalen of aan andere verplichtingen kunnen voldoen.

Ook gaan deze verzekeringen in meer gevallen dekking bieden. De maatregelen moeten helpen de internationale handel op gang te houden tijdens de coronacrisis.

Het kabinet heeft verder met het bedrijfsleven afgesproken in Europees verband het vervoer van essentiële goederen op gang te houden en te strijden tegen protectionisme voor bijvoorbeeld medische goederen.

Laatste Europese topsportevenement toch stilgelegd

Het kandidatentoernooi schaken in het Russische Jekaterinenburg is stopgezet. Dat heeft de wereldschaakbond besloten, nadat de Russische overheid had besloten om het luchtruim vanaf morgen te sluiten. Het toernooi was het enige topsportevenement in Europa dat ondanks de coronapandemie nog doorging. Door de sluiting van het luchtruim is het onzeker wanneer de deelnemers weer naar huis kunnen.

Als het virus onder controle is, wordt het toernooi weer hervat. De resultaten van de eerste zeven ronden blijven staan. Anish Giri is de enige Nederlandse deelnemer op het toernooi en staat gedeeld derde met 3,5 punt.

Tweede Kamer neemt extra maatregelen tegen besmetting

In het gebouw van de Tweede Kamer zijn extra maatregelen genomen om te voorkomen dat het coronavirus zich daar verspreidt. Het parlement houdt op dit moment een debat over de crisis.

Er was al afgesproken dat er per fractie niet meer dan twee Kamerleden aanwezig zijn en dat iedereen afstand houdt. Daarnaast is nu het aantal interruptiemicrofoons in de zaal teruggebracht tot twee, die door de Kamerleden via een voetpedaal aan- en uitgezet kunnen worden. Zo hoeven ze er niet met hun handen aan te zitten.

Na iedere spreker wordt het spreekgestoelte schoongemaakt door een bode:

Spreekgestoelte Tweede Kamer wordt steeds ontsmet

Koning bezoekt crisiscoördinatie Buitenlandse Zaken

Koning Willem-Alexander heeft een werkbezoek gebracht aan het contactcentrum van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Medewerkers daarvan zijn 24 uur per dag, zeven dagen in de week actief om Nederlanders in het buitenland te helpen die problemen hebben door het coronavirus. De koning sprak met hen over hun ervaringen van de laatste tijd en luisterde mee met een telefoongesprek.

Na het bezoek aan het contactcentrum sprak Willem-Alexander met andere medewerkers van Buitenlandse Zaken over de corona-uitbraak. Ook deed hij mee aan een videoconferentie met chef des postes en medewerkers van de Nederlandse ambassades in Rome en Peking over de problemen waarmee zij te maken krijgen.

Kamerleden: fabrikant desnoods dwingen recept coronatest vrij te geven

Verschillende partijen in de Tweede Kamer willen farmaceutisch bedrijf Roche desnoods dwingen om de receptuur vrij te geven van de coronatest die ze maken. Met zo'n 'dwanglicentie' is het dan mogelijk om in Nederland zelf testen te produceren.

Er heerst een groot tekort aan coronatesten en volgens deskundigen draagt dat bij aan de verspreiding van het virus. Roche heeft inmiddels laten weten dat de productie is opgevoerd en dat er ook een ander bedrijf is dat een coronatest kan leveren. Toch willen PvdA, CDA en GroenLinks de druk op de fabrikant opvoeren, bleek tijdens het debat over de coronacrisis.

Prijzen voor sinaasappelsap door het dak

Hoewel heel veel aandelen de afgelopen weken flink in waarde zijn gedaald, geldt dat niet voor alle beleggingsproducten. Zo zijn de prijzen voor futures in sinaasappelsap deze maand meer dan 20 procent gestegen. Futures zijn termijncontracten waarmee het risico dat een prijs stijgt of daalt wordt afgekocht.

Een Amerikaanse analist legt een verband met de coronacrisis, waardoor consumenten meer sap kopen vanwege de gezonde eigenschappen zoals vitamine C. Ook zijn er zorgen of er wel genoeg plukkers zijn om de vruchten te oogsten en vrachtschepen en -vliegtuigen om het sap naar de winkel te brengen.

De prijs van sinaasappelsap-futures ligt nog wel een stuk lager dan in de periode 2016-2018. De prijs was de laatste jaren gekelderd doordat steeds meer consumenten het sap links lieten liggen vanwege de hoeveelheid suiker die erin zit.

Brussel steunt bloementelers niet

Er komt voorlopig geen extra Europese steun voor de Nederlandse sierteelt. Volgens de Europese Commissie is het nog te vroeg voor crisismaatregelen. Minister Schouten heeft tijdens een speciale vergadering van de EU-landbouwministers gevraagd om financiële compensatie voor de bloemenhandel en aardappeltelers.

De Nederlandse telers (bloemen en bloembollen) die jaarlijks voor 5,5 miljard euro exporteren krijgen momenteel zware klappen door de coronacrisis. Het merendeel van de export valt in het water.

De Europese Commissie is minder streng als het gaat over de problemen bij de vissers. De vraag naar verse vis is ingezakt en de vissers willen hun vangstquota van dit jaar doorschuiven naar volgend jaar. Bovendien willen ze inkomenssteun. De commissie heeft beloofd om snel met nieuwe regels te komen.

Debat over aanpak coronacrisis begonnen

In de Tweede Kamer is het debat over de aanpak van de corona-crisis begonnen. Daarbij zijn premier Rutte en minister De Jonge aanwezig.

Verslaggever Wilco Boom verwacht dat het vooral zal gaan over de intensive care-afdelingen. Veel politici vrezen dat er een tekort ontstaat aan bedden. In het debat zullen verder het tekort aan corona-testen en de communicatie vanuit het kabinet over maatregelen aan de orde komen.

Het debat is te volgen via NPO Politiek.

Aziatische beurzen sluiten lager, ook verliezen in Europa

Na twee dagen van flinke stijgingen is de beurs van Hongkong lager gesloten. Hoofdindex Hang Seng verloor 0,7 procent. De belangrijkste index van China (Shanghai Composite) sloot 0,6 procent lager en de hoofdindex van Japan (Nikkei) verloor fors: -4,5 procent.

In Amsterdam staat de AEX na ruim een uur handel op ruim 2 procent verlies. Een van de grote verliezers is ABN Amro. De bank meldde voordat de beurs openging een verlies van 183 miljoen euro op een Amerikaanse klant (zie 8.43 uur). Ook de beurzen in Frankfurt en Londen staan lager.

Speciaal gezant voor coronacrisis

Feike Sijbesma, oud-ceo van biochemieconcern DSM, wordt speciaal corona-gezant namens het kabinet. Hij richt zich in eerste instantie op coronatests en de beschikbaarheid daarvan. Sijbesma zal daarin samenwerken met de Taskforce Diagnostiek, die is ingesteld door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

De 60-jarige Sijbesma gaat per direct aan de slag.

Circus Renz Berlin vast in Drachten: 'We hebben hulp nodig'

Circus Renz Berlin luidt de noodklok vanuit Drachten, waar het gezelschap heeft overwinterd. Het nieuwe seizoen zou binnenkort beginnen, maar vanwege het coronavirus staat alles stil. Daardoor komt er geen geld binnen en dat begint problematisch te worden. Het voer voor de paarden, pony's, kamelen en honden dreigt op te raken.

"Het publiek kan niet meer komen en zonder publiek kunnen wij niet meer bestaan", zegt spreekstalmeester Sarina Renz tegen Omrop Fryslân. Er liggen nu nog wat strobalen, maar volgens Renz zijn die binnen een paar dagen op. "We hebben nu snel hulp nodig. Als mensen iets over hebben, zouden we dat heel graag willen hebben."

De kamelen van het circus in Drachten