liveblog

RIVM: afgelopen 24 uur 78 corona-doden gemeld

  • Recessie en veel werkloosheid door coronacrisis, stelt het CPB.
  • De Tweede Kamer debatteert met het kabinet over de coronacrisis. Het debat is live te volgen via NPO 1 en NOS.nl.
  • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart de door het RIVM gemelde Nederlandse besmettingen. Hier vind je de laatste cijfers uit Nederland.
  • Lees in deze collectie de antwoorden op jullie vragen over het coronavirus.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Dit liveblog is gesloten. We gaan verder in een nieuw liveblog.

RTL: samenscholingsregels worden aangescherpt

Er komt een aanscherping van de samenscholingsregels in Nederland. Iedereen die met drie of meer mensen in de openbare ruimte is, krijgt een proces verbaal, ook als mensen binnen een groep zich aan de regel houden om 1,5 meter afstand te bewaren. Er wordt een uitzondering gemaakt voor gezinnen, of kinderen onder de twaalf jaar met een begeleider.

Dat zegt Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, dat bestaat uit de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's, tegen RTL Nieuws. Maandag maakte minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid al bekend dat burgemeesters voortaan kunnen handhaven op groepsvorming. Groepen van drie personen of meer die geen anderhalve meter afstand houden, konden vanaf maandag een boete krijgen van maximaal 400 euro per persoon.

Geen bovengrens voor steunmaatregelen ECB

De Europese Centrale Bank gaat ongelimiteerd staatsleningen en bedrijfsleningen opkopen in de strijd tegen de coronacrisis. Vandaag is met de opkoop een begin gemaakt.

Vorige week kondigde de ECB het speciale opkoopprogramma aan met een maximum van 750 miljard euro schuldpapier. Maar vannacht besloot de ECB stilletjes ook de limiet van 750 miljard te schrappen. De centrale bank kan hierdoor potentieel eindeloos geld bijdrukken. De Amerikaanse Federal Reserve deed maandag hetzelfde bij zijn opkoopprogramma van staatsschulden, bedrijfsschulden en hypotheken.

"De ziekte heeft een extreme economische schok veroorzaakt die een ambitieuze, gecoördineerde en dringende reactie op alle beleidsterreinen vereist om bedrijven en werknemers die gevaar lopen te ondersteunen", stelt de ECB. Besloten is "om pas te stoppen met de aankopen tot de Covid-19-crisis voorbij is, maar in elk geval niet voor het einde van 2020." De eerder aangekondigde 750 miljard euro was bedoeld voor dit jaar.

Het besluit en het opkopen drukte onmiddellijk de rentes op de obligatiemarkten. De Duitse en Nederlandse rente daalden licht, die van Italië en Spanje, de twee probleemlanden met corona en hoge schulden, gingen met 10 tot 20 basispunten omlaag.

De aandelenbeurzen staan inmiddels weer allemaal in het rood, gemiddeld rond de 2,5 procent. Wall Street zal naar verwachting ook weer lager openen

RIVM: maatregelen lijken aantal doden te drukken

In de afgelopen 24 uur zijn er 78 corona-doden gemeld. Dat meldt het RIVM. Daarmee komt het totale dodental in Nederland op 434. Het aantal patiënten dat in een ziekenhuis opgenomen is of is geweest is met 315 toegenomen tot 2151.

"Het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten en het aantal overledenen neemt minder snel toe dan je zonder maatregelen zou verwachten. Dit zou er mogelijk op kunnen wijzen dat de genomen maatregelen invloed krijgen op de snelheid van verspreiding van het virus", schrijft het RIVM. Volgens het instituut zijn de effecten eind deze week of begin volgende week beter te duiden.

De meeste positief geteste personen wonen in Noord-Brabant (2161), gevolgd door Zuid-Holland (1042) en Noord-Holland (1029). In de provincies Friesland en Drenthe zijn de minste besmettingen.

De meeste overleden patiënten zijn tussen de 80 en 84 jaar oud.

De Jonge herhaalt: het blijft spannend of we genoeg IC-bedden zullen hebben

Minister De Jonge van Volksgezondheid kan geen garantie geven dat er volgende week voldoende intensive care-bedden zijn voor coronapatiënten. IC-arts Gommers zei gisteren dat er rond 1 april in totaal 1100 bedden voor die patiënten nodig zijn. Kamerleden wilden in het debat van De Jonge weten of dat gaat lukken. "We zetten alles op alles. Dan denk ik dat we het gaan halen, maar het blijft spannend."

Minister De Jonge zegt dat er alles aan gedaan wordt om volgende week genoeg IC-bedden te hebben maar kan dat niet garanderen:

De Jonge: we doen alles voor voldoende IC bedden maar blijft spannend

Sterke toename werkloosheidsuitkeringsaanvragen VS

Het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS is geëxplodeerd. Bijna 3,3 miljoen Amerikanen hebben in één week een uitkering aangevraagd. Dat zijn er bijna elf keer meer dan een week eerder. Ook in de VS sluiten bedrijven de deuren vanwege de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

In 2009 verloren tijdens het dieptepunt van de financiële crisis in de VS 665.000 mensen in één week hun baan. Het record stamt uit 1982, toen ging het om 695.000 Amerikanen. Het aantal uitkeringsaanvragen is een van de snelste graadmeters voor hoe het met de Amerikaanse economie gaat.

Zorgen in Tweede Kamer over beschermingsmiddelen zorgmedewerkers

De Tweede Kamer maakt zich grote zorgen over het tekort aan beschermingsmiddelen zoals mondkapjes en schorten voor zorgmedewerkers. Premier Rutte vindt dat ook heel ernstig omdat deze mensen zo gevaar lopen tijdens hun werk. "Beschermingsmiddelen, beademingsmachines en tests staan elke dag bovenaan mijn lijstje", zegt hij. Maar hij wil geen beloften doen die hij niet na kan komen.

Rutte: beschermingsmiddelen zorgverleners staan bovenaan mijn lijstje

'Spanje kocht 640.000 onbetrouwbare tests in China'

Spanje heeft honderdduizenden Covid-19-tests gekocht bij een Chinees bedrijf dat niet erkend is door de lokale overheid. De tests zouden erg onbetrouwbaar zijn en daardoor waardeloos, melden Spaanse media.

Volgens de krant El Mundo zouden de tests van het bedrijf Shenzhen Bioeasy Biotechnology een betrouwbaarheid hebben van 30 procent, terwijl dit meer dan 80 procent zou moeten zijn. Patiënten zouden daardoor positief getest kunnen worden, terwijl ze niet besmet zijn met het virus.

De Chinese ambassade in Spanje schrijft in een reactie op Twitter dat de tests China nog niet hebben verlaten en dat het bedrijf geen vergunning heeft om medische spullen te verkopen.

Rutte: kinderen niet laten buitenspelen gaat te ver

Premier Rutte staat er nog steeds achter dat kinderen mogen buitenspelen, als zij en hun ouders zich maar aan bepaalde regels houden. Het zou op dit moment te ver gaan gezonde kinderen binnen te houden, zegt Rutte. Want er zijn ook kinderen die thuis weinig ruimte hebben om te spelen en die geen tuin of balkon hebben.

Kinderen niet buiten laten spelen gaat te ver, zegt Rutte

André Kuipers over quarantaine: sfeer heel belangrijk

Houd rekening met elkaar, blijf fit en verpest de goede sfeer vooral niet. Dat zijn de belangrijkste quarantainetips van astronaut André Kuipers, die als geen ander weet hoe het is om afgesloten te zijn van de rest van de wereld.

Lees hieronder hoe hij dat al die maanden volhield:

Brabantse ziekenhuizen: we gaan het waarschijnlijk redden

De Brabantse ziekenhuizen lijken de toestroom van patiënten op hun intensive care-afdelingen aan te kunnen. "De berekeningen laten zien dat dat moet kunnen", zei Bart Berden van het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) in het radioprogramma 1op1 op NPO Radio 1.

Volgens Berden, die ook bestuursvoorzitter is van het Elizabeth-TweeStedenziekenhuis in Tilburg, is dit mede te danken aan het grote aantal overplaatsingen van patiënten naar ziekenhuizen in de rest van Nederland. De verwachtingen zijn ook positief, zegt hij.

"Wij zien in Brabant dat de afgelopen 2 à 3 dagen de groei minder is dan in de dagen ervoor. Dus dat zou erop kunnen wijzen dat we langzaam richting de top van het aantal patiënten komen", aldus Berden. "Die zouden we binnen een dag of 4 tot 5 kunnen bereiken."

Berden denkt dat er in Noord-Brabant genoeg IC-bedden zijn om het aantal corona-patiënten op te vangen.

Rutte: we gaan het beter doen

Premier Rutte heeft in de Tweede Kamer erkend dat zijn persconferentie van maandag rommelig was. Hij had de maatregelen overzichtelijk over willen brengen, maar dat is niet helemaal gelukt concludeert hij. Hij belooft beterschap en meer informatie vanuit de overheid.

Rutte was blij dat de media het toch nog op een rijtje hadden weten te krijgen:

Premier Rutte: we gaan de communicatie verbeteren

Meer dan 4000 coronadoden in Spanje

Spanje meldt dat er 655 coronapatiënten in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Dat is iets minder dan het etmaal ervoor, toen stierven 738 mensen aan de gevolgen van het virus. In totaal zijn nu 4089 patiënten met corona overleden, stelt het ministerie van Volksgezondheid. Spanje is na Italië het zwaarst getroffen land in Europa.

Het virus is tot nu toe bij 56188 mensen vastgesteld, 8578 meer dan 24 uur geleden. Ruim 7000 mensen zijn genezen verklaard.

Jongeren hoestten voorbijgangers in gezicht

De politie in Utrecht is op zoek naar een groep jongeren die gistermiddag mensen heeft lastiggevallen en mishandeld. De jongens liepen op het Vredenburg in het centrum van de Domstad vlak langs anderen zonder 1,5 meter afstand te houden. Ook werden voorbijgangers in het gezicht gehoest.

Toen een man en vrouw de jongeren aanspraken op hun gedrag werden zij in hun gezicht gehoest en geslagen. Het duo belde de politie, maar agenten konden de jongens, die ondertussen waren gevlucht, niet meer vinden.

De politie neemt het incident hoog op en probeert de jongeren op basis van camerabeelden alsnog te pakken. Getuigen wordt gevraagd om contact op te nemen.

Fransen die een ommetje willen maken, moeten eerst op de kaart kijken

In Frankrijk mogen mensen sinds deze week nog maar 1 uur per dag naar buiten, om bijvoorbeeld te sporten of de hond uit te laten.

Dat mag alleen als je in je eentje bent en ook alleen binnen een straal van 1 kilometer van je huis. Maar waar ligt die grens?

Om dat te weten is een speciale site opgezet. Je tikt je huisadres in en op een landkaart verschijnt een gemarkeerd gebied: de straal van 1 kilometer om je huis.

Kamer steunt aanpak coronacrisis, alleen PVV wil nog zwaardere lockdown

De meeste partijen in de Tweede Kamer zijn tevreden over de manier waarop het kabinet nu omgaat met de coronacrisis, al zijn er nog wel vragen over het gebrek aan beschermingsmiddelen, het aantal IC-bedden en het opvoeren van de testcapaciteit. Alleen PVV-leider Wilders drong in het debat dat op dit moment gehouden wordt nogmaals aan op een zwaardere lockdown. "Het pakket maatregelen is nu een stuk steviger, maar wel ingewikkeld. Waarom laten we niet iedereen gewoon voorlopig thuisblijven?"

Thierry Baudet van Forum voor Democratie was eerder zeer kritisch, maar vindt dat het kabinet nu "eindelijk" goede maatregelen heeft genomen. Wel vindt hij dat er ook streng gehandhaafd moet worden op het verbod op groepsvorming en andere maatregelen. Verder wil Baudet dat er veel meer grenscontroles moeten komen. "Nu weten we niet wie er binnenkomt en of het virus op die manier verspreid wordt."

Kamer: kabinet moet helderder communiceren over corona

Alle Kamerleden die tot nu toe aan het woord zijn geweest in het debat over de coronacrisis, hebben kritiek geuit op de manier waarop het kabinet communiceert. Er is onder de bevolking veel verwarring over de genomen maatregelen, zeggen de politici.

Vooral de persconferentie van afgelopen maandag, waarbij vier ministers het woord voerden, is niet voor herhaling vatbaar, vindt de Kamer. Op die persconferentie werd een verbod tot 1 juni op samenkomsten en evenementen afgekondigd, maar een dag later bleek dat alleen te gelden voor bijeenkomsten waar een vergunning voor nodig is. "Een blunder", vond PvdA-leider Lodewijk Asscher. "Wees helder over wat je van ons Nederlanders verwacht."

Premier Rutte zei gisteren ook al dat de persconferentie van maandag "scherper" had gekund.

Meer financiële garanties voor exporterende bedrijven

Het bedrijfsleven kan in meer gevallen een zogenoemde exportkredietverzekering bij de overheid afsluiten. Zo'n verzekering behoedt Nederlandse bedrijven voor grote financiële risico's als buitenlandse afnemers ineens niet kunnen betalen of aan andere verplichtingen kunnen voldoen.

Ook gaan deze verzekeringen in meer gevallen dekking bieden. De maatregelen moeten helpen de internationale handel op gang te houden tijdens de coronacrisis.

Het kabinet heeft verder met het bedrijfsleven afgesproken in Europees verband het vervoer van essentiële goederen op gang te houden en te strijden tegen protectionisme voor bijvoorbeeld medische goederen.

Laatste Europese topsportevenement toch stilgelegd

Het kandidatentoernooi schaken in het Russische Jekaterinenburg is stopgezet. Dat heeft de wereldschaakbond besloten, nadat de Russische overheid had besloten om het luchtruim vanaf morgen te sluiten. Het toernooi was het enige topsportevenement in Europa dat ondanks de coronapandemie nog doorging. Door de sluiting van het luchtruim is het onzeker wanneer de deelnemers weer naar huis kunnen.

Als het virus onder controle is, wordt het toernooi weer hervat. De resultaten van de eerste zeven ronden blijven staan. Anish Giri is de enige Nederlandse deelnemer op het toernooi en staat gedeeld derde met 3,5 punt.

Tweede Kamer neemt extra maatregelen tegen besmetting

In het gebouw van de Tweede Kamer zijn extra maatregelen genomen om te voorkomen dat het coronavirus zich daar verspreidt. Het parlement houdt op dit moment een debat over de crisis.

Er was al afgesproken dat er per fractie niet meer dan twee Kamerleden aanwezig zijn en dat iedereen afstand houdt. Daarnaast is nu het aantal interruptiemicrofoons in de zaal teruggebracht tot twee, die door de Kamerleden via een voetpedaal aan- en uitgezet kunnen worden. Zo hoeven ze er niet met hun handen aan te zitten.

Na iedere spreker wordt het spreekgestoelte schoongemaakt door een bode:

Spreekgestoelte Tweede Kamer wordt steeds ontsmet

Koning bezoekt crisiscoördinatie Buitenlandse Zaken

Koning Willem-Alexander heeft een werkbezoek gebracht aan het contactcentrum van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Medewerkers daarvan zijn 24 uur per dag, zeven dagen in de week actief om Nederlanders in het buitenland te helpen die problemen hebben door het coronavirus. De koning sprak met hen over hun ervaringen van de laatste tijd en luisterde mee met een telefoongesprek.

Na het bezoek aan het contactcentrum sprak Willem-Alexander met andere medewerkers van Buitenlandse Zaken over de corona-uitbraak. Ook deed hij mee aan een videoconferentie met chef des postes en medewerkers van de Nederlandse ambassades in Rome en Peking over de problemen waarmee zij te maken krijgen.

Kamerleden: fabrikant desnoods dwingen recept coronatest vrij te geven

Verschillende partijen in de Tweede Kamer willen farmaceutisch bedrijf Roche desnoods dwingen om de receptuur vrij te geven van de coronatest die ze maken. Met zo'n 'dwanglicentie' is het dan mogelijk om in Nederland zelf testen te produceren.

Er heerst een groot tekort aan coronatesten en volgens deskundigen draagt dat bij aan de verspreiding van het virus. Roche heeft inmiddels laten weten dat de productie is opgevoerd en dat er ook een ander bedrijf is dat een coronatest kan leveren. Toch willen PvdA, CDA en GroenLinks de druk op de fabrikant opvoeren, bleek tijdens het debat over de coronacrisis.

Prijzen voor sinaasappelsap door het dak

Hoewel heel veel aandelen de afgelopen weken flink in waarde zijn gedaald, geldt dat niet voor alle beleggingsproducten. Zo zijn de prijzen voor futures in sinaasappelsap deze maand meer dan 20 procent gestegen. Futures zijn termijncontracten waarmee het risico dat een prijs stijgt of daalt wordt afgekocht.

Een Amerikaanse analist legt een verband met de coronacrisis, waardoor consumenten meer sap kopen vanwege de gezonde eigenschappen zoals vitamine C. Ook zijn er zorgen of er wel genoeg plukkers zijn om de vruchten te oogsten en vrachtschepen en -vliegtuigen om het sap naar de winkel te brengen.

De prijs van sinaasappelsap-futures ligt nog wel een stuk lager dan in de periode 2016-2018. De prijs was de laatste jaren gekelderd doordat steeds meer consumenten het sap links lieten liggen vanwege de hoeveelheid suiker die erin zit.

Brussel steunt bloementelers niet

Er komt voorlopig geen extra Europese steun voor de Nederlandse sierteelt. Volgens de Europese Commissie is het nog te vroeg voor crisismaatregelen. Minister Schouten heeft tijdens een speciale vergadering van de EU-landbouwministers gevraagd om financiële compensatie voor de bloemenhandel en aardappeltelers.

De Nederlandse telers (bloemen en bloembollen) die jaarlijks voor 5,5 miljard euro exporteren krijgen momenteel zware klappen door de coronacrisis. Het merendeel van de export valt in het water.

De Europese Commissie is minder streng als het gaat over de problemen bij de vissers. De vraag naar verse vis is ingezakt en de vissers willen hun vangstquota van dit jaar doorschuiven naar volgend jaar. Bovendien willen ze inkomenssteun. De commissie heeft beloofd om snel met nieuwe regels te komen.

Debat over aanpak coronacrisis begonnen

In de Tweede Kamer is het debat over de aanpak van de corona-crisis begonnen. Daarbij zijn premier Rutte en minister De Jonge aanwezig.

Verslaggever Wilco Boom verwacht dat het vooral zal gaan over de intensive care-afdelingen. Veel politici vrezen dat er een tekort ontstaat aan bedden. In het debat zullen verder het tekort aan corona-testen en de communicatie vanuit het kabinet over maatregelen aan de orde komen.

Het debat is te volgen via NPO Politiek.

Aziatische beurzen sluiten lager, ook verliezen in Europa

Na twee dagen van flinke stijgingen is de beurs van Hongkong lager gesloten. Hoofdindex Hang Seng verloor 0,7 procent. De belangrijkste index van China (Shanghai Composite) sloot 0,6 procent lager en de hoofdindex van Japan (Nikkei) verloor fors: -4,5 procent.

In Amsterdam staat de AEX na ruim een uur handel op ruim 2 procent verlies. Een van de grote verliezers is ABN Amro. De bank meldde voordat de beurs openging een verlies van 183 miljoen euro op een Amerikaanse klant (zie 8.43 uur). Ook de beurzen in Frankfurt en Londen staan lager.

Speciaal gezant voor coronacrisis

Feike Sijbesma, oud-ceo van biochemieconcern DSM, wordt speciaal corona-gezant namens het kabinet. Hij richt zich in eerste instantie op coronatests en de beschikbaarheid daarvan. Sijbesma zal daarin samenwerken met de Taskforce Diagnostiek, die is ingesteld door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

De 60-jarige Sijbesma gaat per direct aan de slag.

Circus Renz Berlin vast in Drachten: 'We hebben hulp nodig'

Circus Renz Berlin luidt de noodklok vanuit Drachten, waar het gezelschap heeft overwinterd. Het nieuwe seizoen zou binnenkort beginnen, maar vanwege het coronavirus staat alles stil. Daardoor komt er geen geld binnen en dat begint problematisch te worden. Het voer voor de paarden, pony's, kamelen en honden dreigt op te raken.

"Het publiek kan niet meer komen en zonder publiek kunnen wij niet meer bestaan", zegt spreekstalmeester Sarina Renz tegen Omrop Fryslân. Er liggen nu nog wat strobalen, maar volgens Renz zijn die binnen een paar dagen op. "We hebben nu snel hulp nodig. Als mensen iets over hebben, zouden we dat heel graag willen hebben."

De kamelen van het circus in Drachten

CPB-directeur: maatregelen nog nooit vertoond

CPB-directeur Pieter Hasekamp noemt de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen noodzakelijk, hoewel het duidelijk is dat ze diep ingrijpen in de economie. Het Centraal Planbureau verwacht dat Nederland hoe dan ook in een recessie belandt en dat de crisis leidt tot veel werkloosheid.

Dit soort maatregelen is nog nooit eerder vertoond, zegt Hasekamp. "Het overheidsbeleid is erop gericht om ontslagen en faillissementen te beperken, maar de klap kan hooguit deels worden opgevangen. Als de crisis langer aanhoudt, zal de economische schade groter zijn."

Wiebes: dit gaat pijn doen

Minister Wiebes van Economische Zaken zegt in reactie op de berekeningen van het Centraal Planbureau dat er ruige tijden aanbreken. "Dat betekent dat we voortvarend verder moeten gaan met de uitvoering van het noodpakket voor banen en economie. Dit pakket staat nooit stil. We doen wat nodig is."

Volgens de minister wordt er gezocht naar manieren om de bedrijvigheid zoveel mogelijk door te laten gaan. "Want iedereen weet: dit gaat pijn doen."

CPB vreest diepe recessie

Het Centraal Planbureau (CPB) heeft de eerste berekeningen gemaakt van de economische gevolgen van de coronacrisis. In het lichtste scenario met drie maanden beperkingen krimpt de economie dit jaar met 1,2 procent en loopt de werkloosheid licht op naar 4 procent. Volgend jaar groeit de economie dan weer. Als de beperkingen 6 maanden of langer duren krijgt de economie het zwaar voor de kiezen. De economie krimpt dit jaar tot wel 7,7 procent met volgend jaar een licht herstel. De werkloosheid loopt op naar 8 procent.

ABN verliest 183 miljoen euro

ABN Amro heeft door de enorme bewegingen op de financiële markten bij een Amerikaanse klant een verlies geleden van zo'n 200 miljoen dollar, oftewel 183 miljoen euro. In perspectief: dat komt neer op zo'n 10 procent van de jaarwinst.

Het onderdeel ABN Amro Clearing financierde voor een grote klant de aankoop in Amerikaanse opties en futures. Door de extreme bewegingen op de aandelenbeurs moest de klant op een gegeven moment bijstorten, maar die kon daar niet aan voldoen. De bank besloot de beleggingen van de klant te verkopen en het verlies te nemen.

Het verlies wordt verwerkt in de resultaten van het eerste kwartaal. Die cijfers worden in mei gepubliceerd.

Iran vreest tweede corona-uitbraak

Iran heeft een reeks maatregelen afgekondigd om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De autoriteiten in het land zijn bang voor een tweede besmettingsgolf.

De sluiting van scholen, universiteiten en culturele centra is verlengd en Iraniërs worden opgeroepen om binnen te blijven. Mensen die naar andere steden zijn gereisd voor Perzisch Nieuwjaar, dat op 20 maart begon, moeten direct naar hun woonplaats terugreizen, zonder op andere plekken tussendoor te stoppen.

In Iran zijn zeker 2077 mensen omgekomen door het coronavirus en zijn ruim 27.000 besmettingen vastgesteld.

Ook Efteling doet beroep op steun

Pretpark de Efteling vraagt voor de salarissen van 3300 personeelsleden steun van de overheid. Het park is bijna twee weken dicht vanwege de coronauitbraak en het is nog onduidelijk wanneer het weer open kan.

De meeste personeelsleden zitten thuis, maar worden wel doorbetaald. Ook vakantiekrachten krijgen salaris op basis van hun gewerkte uren van het afgelopen jaar. Het bedrijf maakt daarom net als veel andere bedrijven aanspraak op het Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid.

De Efteling haalt normaal gesproken gemiddeld per dag meer dan een half miljoen euro omzet. Elke dag waarop het park dichtblijft, kost dus veel geld. "Wij kunnen ook niet zomaar ergens geld vandaan toveren", zegt woordvoerder Laura van de Bos in het NOS Radio 1 Journaal. "Het fonds is voor ons een uitkomst om ervoor te zorgen dat onze medewerkers hun normale leven kunnen behouden."

De sluiting zou aanvankelijk tot 6 april duren, maar dat wordt waarschijnlijk langer. "Wij doen geen uitspraken meer over data", zegt Van den Bos. "We blijven gesloten tot nader order en wachten af wat de maatregelen zijn van de Rijksoverheid."

Ook andere bedrijven in Noord-Brabant zijn zwaar getroffen door de sluiting van het pretpark. De Efteling heeft meer dan duizend regionale toeleveranciers voor wie nu een deel van het werk is weggevallen.

Nibud maakt speciale Geldkrant

Het Nibud heeft een speciale Geldkrant gemaakt om mensen te helpen die door de coronacrisis opeens (veel) minder te besteden hebben. "Want grip op geld geeft rust in deze onrustige tijden", schrijft het instituut.

In de krant staan ideeën waar je op kunt besparen, zoals het kritisch bekijken van abonnementen. En tips hoe je het hoofd koel houdt als consument en weerstand kan bieden tegen verleidelijke aanbiedingen. "Heeft u nog steeds zo veel plezier ervan als er krappere tijden aanbreken of bent u dan toch niet meer zo blij met deze aankoop?"

Tijdelijk geen huisuitzettingen

Door de coronacrisis worden huurders tijdelijk niet uit hun woning gezet. Dat heeft minister Van Veldhoven afgesproken met verhuurdersorganisaties en brancheverenigingen Aedes, IVBN, Kences en Vastgoed Belang. Alleen in extreme gevallen, zoals wanneer huurders erg veel overlast veroorzaken of criminele activiteiten ondernemen, wordt een uitzondering gemaakt.

De minister komt verder met een spoedwet om tijdelijke huurcontracten te verlengen tijdens de crisis. Nu kan een tijdelijk huurcontract alleen worden opgezegd of worden omgezet in een vast contract. De maatregel moet voorkomen dat mensen van wie het huurcontract bijna afloopt op straat komen te staan.

Het kabinet wil ervoor zorgen dat zo min mogelijk mensen op korte termijn in de financiële problemen komen. Voor huurders die ondanks de maatregelen hun huur niet kunnen betalen, wordt gekeken naar maatwerk.

De betrokken partijen vertegenwoordigen ruim 80 procent van de huurhuizen in Nederland. De minister sluit niet uit dat zij maatregelen neemt als een verhuurder die is aangesloten bij een van de organisaties zich niet houdt aan de gemaakte afspraken.

'Farmaceut Roche staat meer testen op coronavirus in de weg'

Dat Nederland niet massaal op het coronavirus kan testen, komt door een te grote afhankelijkheid bij Nederlandse laboratoria van farmaceut Roche. Dat schrijft Follow the Money. Het Zwitserse bedrijf is marktleider en kan niet genoeg tests leveren, maar wil laboratoria ook niet helpen door bijvoorbeeld de receptuur van een belangrijke vloeistof beschikbaar te stellen.

Een meerderheid van de Nederlandse laboratoria werkt met machines van Roche en is voor een groot deel afhankelijk van de testmaterialen die de farmaceut levert. De tekorten zijn niet makkelijk op te lossen, omdat er sprake is van een vendor lock-in; wie de machines van Roche gebruikt, moet ook de materialen van Roche gebruiken.

Arts-microbioloog Vossen sprak een paar dagen geleden in de Volkskrant de hoop uit dat Roche dit recept zou delen met de Nederlandse laboratoria. Follow the Money stelde de farmaceut daarom de vraag of die bereid is het recept prijs te geven, maar daar wilde Roche geen antwoord op geven.

Mbo'ers in onzekerheid over opleiding

Mbo-studenten vrezen de gevolgen nu scholen voorlopig dichtblijven vanwege het coronavirus. Een fors deel van de ruim half miljoen mbo'ers kan sowieso lastig alle onderdelen van hun opleiding vanuit huis doen.

Enkele studenten die wij spraken zijn bang voor een flinke studievertraging:

'Corona raakt onze samenleving in de kern'

Kim Putters, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), zei gisteravond in Nieuwsuur dat het belangrijk om nu al na te denken over hoe onze samenleving eruit komt te zien na corona. Het SCP doet onderzoek naar maatschappelijke ontwikkelingen en het welzijn van mensen.

Putters zegt dat de coronacrisis onze samenleving in de kern raakt. "Mensen willen elkaar nu helpen en er ontstaan allerlei nieuwe initiatieven. Bij veel mensen brengt dit een reflectie teweeg: we moeten dit samenwerken vasthouden. Maar: houden we dat vol als we straks weer in drukke banen zitten?"

Bekijk hieronder het interview met Putters:

Wat krijg je terug van de verzekering?

Nederland staat erom bekend: veel mensen zijn goed verzekerd. Maar wat betekent dat in het geval van een pandemie? Wat krijg je wel en wat krijg je niet vergoed?

We zetten op een rij waarop je recht hebt als verzekerde:

Rusland verbiedt internationale vluchten

De Russische regering verbiedt alle passagiersvluchten van en naar Rusland. Het verbod gaat morgen in. Russische vliegmaatschappijen mogen nog wel naar andere landen vliegen om Russen te repatriëren.

Rusland neemt steeds meer maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. Gisteren zei president Poetin dat hij niet wil dat er volgende week mensen naar hun werk gaan, behalve de mensen met vitale beroepen. Winkels, apotheken en banken blijven open. Hij deed een oproep aan alle Russen om zoveel mogelijk binnen te blijven.

Lokale en regionale kranten zoeken steun

Door een dramatische daling van advertentie-inkomsten verkeren uitgevers van lokale en regionale kranten in acute geldnood. Ze kunnen freelance-medewerkers niet meer betalen en vrezen voor hun voortbestaan.

Zowel de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) als de branchevereniging NNP voor lokale en regionale huis-aan-huisbladen dringt aan op steun. Die zou moeten komen van gemeenten en provincies. Ook bij minister Slob, die gaat over de media, is aangeklopt. Hij zegt dat de kwestie zijn aandacht heeft.

Leger des Heils vraagt aandacht voor daklozen

Het Leger des Heils vraagt aandacht voor de situatie van dak- en thuislozen in tijden van corona en start daarom vandaag met de campagne: 'Thuisblijven, hoe dan?!' De organisatie wil extra opvangplekken creëren in hotels en vakantieparken.

Ook wil de instelling veldbedden plaatsen in lege sporthallen. In Rotterdam is deze week een quarantaineafdeling voor daklozen geopend.

Nieuw liveblog

Welkom in het corona-liveblog van donderdag 26 maart. Het liveblog van gisteren kan je hier teruglezen.