NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Noodtoestand in Nieuw-Zeeland, Zuid-Korea schiet VS te hulp

 • In Nieuw-Zeeland is de noodtoestand afgekondigd en gaat het land vanmiddag helemaal op slot
 • Zuid-Korea gaat coronatests naar de VS sturen, waar het aantal besmettingen snel toeneemt
 • De scholen in Nederland blijven waarschijnlijk ook na 6 april nog dicht, in afwachting van een RIVM-onderzoek
 • Sinds maandag zijn 63 coronapatiënten overleden, 29 meer dan een dag eerder.
 • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart de door het RIVM gemelde Nederlandse besmettingen. Hier vind je de laatste cijfers uit Nederland.
 • Lees in deze collectie de antwoorden op jullie vragen over het coronavirus.
Liveblog gesloten
 • We gaan verder in een nieuw liveblog

  Dit liveblog sluit nu. We gaan verder in een nieuw liveblog met regelmatige updates. Lees dat hier.

 • Aantal besmettingen op Aruba in twee dagen verdubbeld

  Op Aruba is het aantal bevestigde besmettingsgevallen in twee dagen bijna verdubbeld. Maandag stond de teller op negen, dinsdagavond was het opgelopen tot zeventien. Onder de patiënten is een medewerker van het ziekenhuis in Oranjestad.

  Aruba heeft 106.000 inwoners, vergelijkbaar met bijvoorbeeld Emmen, waar zeven besmettingen zijn. De hogere cijfer hangt volgens de minister van Gezondheidszorg samen met het grotere aantal tests dat wordt afgenomen. Curaçao houdt vast aan de praktijk waarbij alleen mensen getest worden die al symptomen van de ziekte covid-19 vertonen en uit het buitenland komen.

  Toch steeg ook daar het aantal bevestigde gevallen gisteren, van vier naar zes. Op Sint Maarten zijn op het Nederlandse gedeelte twee besmettingen bekend, evenals op het Franse gedeelte. Op Bonaire, Saba en Sint Eustatius zijn geen besmettingen geregistreerd. Wel zijn er ongeveer 250 mensen in quarantaine op Bonaire.

 • VS krijgt hulp van Zuid-Korea bij strijd tegen virus

  Zuid-Korea gaat tests voor het coronavirus naar de VS sturen, als het die tenminste nog overheeft. President Trump heeft in een telefoongesprek met zijn Zuid-Koreaanse ambtgenoot Moon Jae-in toegezegd dat hij zal zorgen voor goekeuring door de instantie die toeziet op medicijnen in de VS, de Food and Drug Adminstration (FDA).

  Zuid-Korea is snel nadat het virus daar toesloeg begonnen met het op grote schaal testen van mogelijke patiënten. Bij een positieve uitslag moesten mensen in quarantaine en werden zoveel mogelijk mensen met wie zij contact hadden gehad getraceerd en ook getest. Daardoor wist het land de verspreiding naar verhouding snel te vertragen en zijn er relatief weinig doden: 120 op ruim 9000 besmettingen. Ook is de afgelopen twee weken het aantal besmettingen beperkt gebleven tot niet meer dan 100 per dag.

  In de VS werden aanvankelijk maar weinig tests afgenomen. Het aantal besmettingen neemt nu snel toe met duizenden per dag. Vooral de staat New York wordt de laatste dagen zwaar getroffen: daar zijn zo'n 25.000 mensen besmet, van wie 15.000 in de stad New York - een derde van alle gevallen in de VS.

 • Braziliaanse president: media hebben angst gezaaid, we moeten terug naar het normale leven

  In een tv-toespraak heeft de Braziliaanse president Bolsonaro opgeroepen om "terug te keren naar het gewone leven". De uiterst rechtse president had geen goed woord over voor de verregaande maatregelen in verschillende Braziliaanse deelstaten om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hij merkte op dat het coronavirus vooral gevaarlijk is voor mensen boven de zestig. "Dus waarom zijn de scholen dan gesloten?", vroeg hij zich af. Ook viel hij de media frontaal aan: die hebben met hun berichtgeving "angst gezaaid", beweerde hij.

  Bolsonaro, die zaterdag 65 werd, zegt zich geen zorgen te maken over zijn eigen gezondheid. "Vanwege mijn atletische achtergrond hoef ik nergens bang voor te zijn. Als ik besmet zou raken, zou ik hoogstens de symptomen hebben van een griepje". Begin deze maand was hij in de Verenigde Staten, waar hij onder andere een ontmoeting had met president Trump. Zeker 23 leden van de delegatie die met Bolsonaro meereisde zijn besmet. De president zegt dat hij is getest en niet besmet is, maar hij weigert de officiële testresultaten te publiceren.

  In Brazilie bestaat veel onvrede over Bolsonaro's aanpak van de coronacrisis. Ook tijdens deze toespraak klonken in veel plaatsen vanaf de balkons 'potten-en-pannenprotesten'.

 • Noodtoestand in Nieuw-Zeeland, aantal besmettingen stijgt naar verwachting nog dagen

  In Nieuw-Zeeland is de noodtoestand afgekondigd nadat 50 nieuwe coronapatiënten zijn gemeld. Van drie van hen staat overigens nog niet vast dat zij zijn besmet met het virus. De noodtoestand blijft zeven dagen van kracht, maar kan worden verlengd. De regering krijgt daardoor de mogelijkheid om bijvoorbeeld militaire patrouilles te laten uitvoeren.

  Om middernacht lokale tijd (12.00 uur 's middags in Nederland) gaat het land volledig op slot voor zeker vier weken. Verwacht wordt wel dat het aantal besmettingsgevallen nog ten minste tien dagen zal blijven stijgen. Er zijn tot nu toe ruim 200 besmettingsgevallen bekend in Nieuw-Zeeland. Zes mensen zijn opgenomen in het ziekenhuis, geen van hen ligt op de intensive care.

  "Als je je afvraagt wat je wel of niet kan doen, houd het dan simpel: doe alsof je covid-19 hebt", zei premier Ardern in een persconferentie. "Elke beweging die je dan maakt betekent een risico voor een ander. Zo moeten we met zijn allen denken."

 • Niet naleven quarantaineregels in Italië? Maximaal vijf jaar cel

  Italië verhoogt de maximale celstraf voor coronapatiënten die zich niet aan de quarantaineregels houden tot vijf jaar. Dat staat in een decreet dat de regering dinsdagavond heeft uitgegeven. Tot nog toe was de maximale gevangenisstraf drie maanden. Eerder waren de boetes voor mensen die besmet zijn met het coronavirus en toch hun huis uit gaan al verhoogd: van zo'n 200 euro naar minimaal 400 euro en maximaal 3000 euro.

  In het decreet is verder bepaald dat de regionale autoriteiten meer vrijheid krijgen om zelf maatregelen te nemen in de strijd tegen het virus. In Italië is het alleen toegestaan om de deur uit te gaan voor werk, artsenbezoek of boodschappen doen. Er zijn ruim 69.000 mensen besmet met het coronavirus. De maatregelen tegen de verspreiding van het virus gelden tot 3 april; premier Conte noemde berichten dat die tot eind juli zouden worden verlengd compleet onwaar.

 • Eerste coronapatiënt van Nederland hersteld en weer aan het werk

  De patiënt bij wie in Nederland een maand geleden als eerste een besmetting met het coronavirus werd vastgesteld, een 56-jarige man uit Loon op Zand, is hersteld. Burgemeester Wetering van Tilburg zei bij Jinek dat de man weer naar buiten mag en aan het werk is. Ook met zijn gezin gaat het goed; zijn vrouw en dochter raakten ook besmet.

 • Alpe d'HuZes doorgeschoven naar juni 2021

  Alpe d'HuZes gaat dit jaar niet door vanwege het coronavirus en wordt doorgeschoven naar juni 2021, heeft de organisatie van het evenement bekendgemaakt. Alpe d'Huzes zou dit jaar op 4 juni voor de vijftiende keer plaatsvinden. Er is voor deze editie tot nu toe ruim 6 miljoen euro ingezameld. Dat bedrag telt mee voor volgend jaar.

 • New York epicentrum van corona-uitbraak in VS

  In de Amerikaanse staat New York dreigt de corona-epidemie uit de hand te lopen. Het aantal besmettingen neemt veel sneller toe dan werd gevreesd. In New York zijn nu ruim 25.000 gevallen bevestigd. Gouverneur Cuomo verwacht de piek van de besmettingen over twee tot drie weken.

  In de stad New York, waar ruim acht miljoen mensen wonen, zijn 157 mensen overleden aan de gevolgen van een besmetting. Er zijn zo'n 15.000 mensen besmet, bijna een derde van het totale aantal in de VS. Er gelden al strenge maatregelen, maar het Witte Huis zegt dat iedereen die onlangs in New York is geweest nu twee weken in quarantaine moet.

 • Slob: scholen waarschijnlijk ook na 6 april nog dicht

  Minister Slob van Onderwijs zegt dat het besluit wanneer de scholen weer open gaan pas genomen kan worden als de uitkomsten er zijn van een onderzoek naar corona binnen gezinnen, dat vandaag is begonnen. De resultaten van dat onderzoek zijn vrijwel zeker nog niet op 6 april bekend.

  In Op1 zegt Slob: "We hebben heel duidelijk aangegeven dat we die uitkomsten ook willen gebruiken voor de periode daarna. Als duidelijk is dat dit onderzoek na 6 april pas zal gaan verschijnen, dan zal ook de maatregel dat de scholen nog niet open gaan worden verlengd." Slob hoopt morgen te weten wanneer het onderzoek van het RIVM klaar is, om de scholen duidelijkheid te kunnen geven.

  Het onderzoek wordt gehouden onder honderd gezinnen met corona-patiënten. Nadat er een besmetting is vastgesteld, neemt een verpleegkundige monsters af. Een maand lang worden van het gezin alle klachten bijgehouden. Nu is nog onbekend hoe besmettelijk kinderen precies zijn en wat hun rol in de verspreiding van corona is.

 • Meer duidelijkheid kabinet over evenementen en bijeenkomsten

  Het kabinet heeft de aanvullende maatregelen die gisteren zijn genomen vandaag verder uitgewerkt. Er is met name meer duidelijk geworden over het soort evenementen en het aantal mensen dat daarbij aanwezig mag zijn.

  Voor de meeste maatregelen geldt dat ze uiterlijk op 6 april worden heroverwogen.

 • Ov-personeel bedreigd vanwege coronamaatregelen

  In de regio Amsterdam zijn medewerkers van het openbaar vervoer de laatste paar dagen herhaaldelijk bedreigd en mishandeld vanwege de coronamaatregelen, meldt Het Parool. Reizigers denken dat ze niet hoeven te betalen voor hun rit omdat de bussen minder vaak rijden, zegt Connexxion.

  In het ov zijn extra maatregelen genomen om mensen op gepaste afstand van elkaar te houden. Ook stappen mensen nu achter in de bus en de tram. Daardoor is er geen controle bij het instappen en gebeurt het dat mensen niet inchecken. Als personeel hen daarop aanspreekt, wordt het volgens de vervoerders onheus bejegend.

  Minister Van Nieuwenhuizen noemt het gedrag op Twitter "gestoord en totaal onacceptabel":

 • Zonderland heeft 'intentie om door te gaan'

  Nu de Olympische Spelen in Tokio definitief zijn uitgesteld naar 2021 is er voor sporters eindelijk duidelijkheid. Er kunnen nieuwe voorbereidingsplannen worden opgesteld, of sporters denken nog eens na over hun toekomst.

  Tot die laatste categorie behoort turner Epke Zonderland. De olympisch kampioen van 2012 aan de rekstok was sinds vorige maand nagenoeg zeker van deelname aan zijn vierde Spelen. "Ik had graag gezien dat-ie had kunnen doorgaan. Maar nu de Spelen verplaatst zijn, heb ik wel de intentie om volgend jaar door te gaan", zegt hij.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Het had nu moeten gebeuren voor mij, maar het besluit is begrijpelijk'

  Zonderland is niet de enige die de komende tijd een lastige knoop moet doorhakken. Toch is chef de mission Pieter van den Hoogenband tevreden met het besluit van het IOC. Hij zag dat veel sporters de afgelopen tijd in onzekerheid leefden en werden gedwongen om risico's te nemen met doortrainen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Chef de mission Van den Hoogenband vindt uitstellen Spelen 'fijn nieuws'
 • Eerste veroordeling in Spanje voor overtreden lockdown

  In Spanje is voor het eerst een man veroordeeld voor 'verzet tegen de autoriteiten' tijdens de lockdown. Hij kreeg vier maanden cel.

  De afgelopen 24 uur werden 130 Spanjaarden gearresteerd voor het niet naleven van de afgrendeling. 20.000 mensen kregen een boete. In totaal zijn sinds het uitroepen van de noodtoestand 926 Spanjaarden gearresteerd. 102.000 mensen kregen een proces-verbaal voor overtreding van de lockdown.

  Volgens minister van Justitie Grande-Merlaska is afgelopen dagen ook een aantal coronapatiënten weggelopen uit de ziekenhuizen waar ze werden behandeld. Er wordt nu gekeken hoe deze mensen vervolgd kunnen worden.

  In de hoofdstad Madrid worden de regels van de afgrendeling verder verscherpt. Werknemers zijn vanaf nu verplicht een verklaring van hun werkgever te laten zien bij de verkeerscontroles in de stad. Wie geen verklaring heeft, krijgt een boete, zo heeft het stadsbestuur aangekondigd. Madrid heeft om het grote aantal lijken van coronadoden te kunnen herbergen een geïmproviseerd mortuarium ingericht op een openbare ijsbaan.

  In Spanje zijn nu bijna 40.000 mensen geregistreerd met het coronavirus. In totaal zijn 2696 Spanjaarden overleden. Behalve in Madrid groeit vooral in Catalonië het aantal besmettingen snel.

  De ijsbaan in Madrid, die is ingericht als tijdelijk mortuarium EPA
 • Hoekstra: nog geen extra geld nodig voor eurolanden

  Geen enkel euroland is momenteel in de financiële problemen door de coronacrisis. Dat zei minister Hoekstra van Financiën na afloop van een speciale vergadering van de Eurogroep. Vooraf hadden enkele zwaar getroffen landen zoals Italië aangedrongen op extra geld om de crisis te bestrijden. Maar volgens Hoekstra is daar nog geen acute aanleiding voor.

  De komende weken gaan de ministers inventariseren wat de problemen zijn en welke middelen ze kunnen inzetten. "Voorlopig helpen de soepele begrotingsregels enorm evenals de grote sommen met extra geld die individuele lidstaten beschikbaar hebben gesteld", aldus Hoekstra. Hij wil daarom voorlopig nog geen al te grote instrumenten, zoals het Europees Stabilisatie Mechanisme (ESM), inzetten. Die pot met geld (meer dan 400 miljard euro) is na de bankencrisis in het leven geroepen om in noodsituaties te kunnen gebruiken.

  Hoekstra: "De economie krijgt een enorme dreun en het is zeker niet uitgesloten dat sommige landen nog in de problemen komen, maar op korte termijn kunnen we het allemaal bolwerken". Donderdag vergaderen de 27 regeringsleiders over de coronasituatie in de EU. Ook de premiers doen dat via een videoverbinding.