NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Bijeenkomsten verboden, maar handhaven thuis geen prioriteit

 • Het kabinet heeft de maatregelen om het coronavirus te bestrijden vandaag aanzienlijk aangescherpt. Alle bijeenkomsten tot 1 juni worden verboden, wie zich niet houdt aan de regel voor anderhalve meter afstand kan flinke boetes krijgen en als één gezinslid koorts heeft, moet voortaan het hele gezin binnenblijven.
 • Afgelopen dag zijn in Nederland 34 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus.
 • Zo'n 600 kapperszaken zijn om 13.00 uur gesloten.
 • Lees hier het liveblog van vanochtend terug.
 • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart de door het RIVM gemelde Nederlandse besmettingen, afgezet tegen het aantal inwoners in een gemeente. Hier vind je de laatste cijfers uit Nederland. Lees ook de antwoorden op jullie vragen.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  We zijn hier een nieuw liveblog gestart.

 • Texas zet stappen tegen abortus: 'corona bestrijden prioriteit'

  In Texas legt de corona-uitbraak mogelijk ook flinke beperkingen op aan vrouwen om een abortus te ondergaan. De minister van Justitie in de staat, Ken Paxton, zegt dat een decreet dat de gouverneur eerder uitvaardigde aan medici om zich uitsluitend te richten op noodzakelijke zorg, betekent dat abortussen alleen nog mogen als het leven van de moeder in gevaar is.

  Anti-abortusgroepen hebben oproepen gedaan om in zoveel mogelijk staten in actie te komen voor verboden, met het argument dat de corona-uitbraak nu alle aandacht verdient.

 • Trump waarschuwt voor economische impact van corona-lockdown

  President Trump lijkt er weinig voor te voelen om strenge maatregelen tegen het coronavirus lang te handhaven. "Ons land is niet gebouwd om op slot te gaan", zei hij in een corona-briefing die zo'n twee uur duurde. "Amerika zal snel weer open zijn voor zaken."

  Volgens Trump zou de hele wereld op slot gaan als het aan artsen ligt. "Dit kan een groter probleem gaan vormen dan het probleem waarmee het allemaal begon." Hij kondigde aan dat hij vijftien dagen na het instellen van de eerste maatregelen een nieuw besluit zal nemen of maatregelen van kracht blijven.

  Trump trok een vergelijking met autorijden. Het aantal verkeersongelukken zou een veel groter probleem zijn. "Dat betekent niet dat we iedereen gaan vertellen dat ze geen auto meer mogen rijden."

 • Ook Amerikanen roepen om uitstel Olympische Spelen

  Het Amerikaanse Olympisch en paralympisch comité vindt dat de Spelen in Japan uitgesteld moeten worden. De Amerikanen sluiten zich daarmee aan bij aan de toenemende kritiek op het Internationaal Olympisch Comité, dat nog geen besluit heeft genomen over Tokio 2020.

  De uitbraak van het virus heeft het trainingsschema van veel Amerikaanse atleten in de war geschopt of stilgelegd, blijkt uit een enquête die het Amerikaanse comité dit weekend hield. "Het wordt steeds duidelijker dat uitstel de beste oplossing is", zeggen bestuursleden in een statement.

  Een Amerikaanse krant citeerde eerder al een Canadees IOC-lid over de kwestie. Volgens hem is al besloten dat de Spelen worden verplaatst naar volgend jaar.

 • Massale legerinzet voorlopig niet nodig

  In talkshow Op1 kreeg minister van Defensie Ank Bijleveld de vraag of het Nederlandse leger breder ingezet gaat worden om de coronacrisis te bestrijden. Bij het zien van beelden van legervoertuigen die in Italië lichamen van slachtoffers vervoeren, sprak de minister de hoop en verwachting uit dat het hier niet zover komt. "Ik ga ervan uit dat dat met de maatregelen die we hebben genomen niet nodig is."

  Afgelopen weekend zijn al wel medische planners van de krijgsmacht ingezet in het crisiscentrum dat patiënten over Nederland verdeelt. "Onze mensen zijn gewend ondersteuning te bieden in crisissituaties", zei Bijleveld daarover. Komende weken zullen er nog meer van deze 'puzzelaars' worden ingezet: "Zij puzzelen eigenlijk een beetje voor de ziekenhuizen: waar kan iemand naartoe? Dat is hun vak, en doktoren kunnen zich dan op patiënten richten."

  Op de vraag of militairen ook eventueel parken kunnen bewaken als mensen de regels niet naleven, zei Bijleveld dat de politie daar in principe voor is. "In theorie kan het, maar laten we hopen dat dat niet nodig is."

 • Scholen stellen schoolexamens zelf al uit

  Na de persconferentie van het kabinet hebben sommige scholen vanavond zelf besloten dat de schoolexamens worden uitgesteld. Dat blijkt uit e-mails die naar ouders zijn gestuurd.

  "Wij organiseren de schoolexamens volgens de richtlijnen van het RIVM, maar de maatregelen en adviezen die vandaag zijn aangekondigd stijgen daar in sommige opzichten bovenuit", schrijft een Limburgse scholengemeenschap aan ouders van leerlingen. "Daarnaast is de voorbereiding van de leerlingen door zoveel onzekerheid omgeven dat wij van mening zijn dat van een goede wijze van toetsing geen sprake meer kan zijn."

  De schoolexamens tellen mee voor het eindexamen. Scholen en onderwijsbonden gaven al aan liever te zien dat de schoolexamens werden opgeschort en de eindexamens helemaal worden geschrapt.

 • Burgemeesters blij met de juiste 'instrumenten': 'In huis blijft u de baas'

  Het kabinet heeft burgemeesters met de noodverordening de juiste "instrumenten" en "duidelijke spelregels" gegeven om op te treden tegen mensen die de coronavoorschriften negeren. Dat zegt voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad namens de veiligheidsregio's. Het kabinet heeft volgens hem goed geluisterd naar de wensen.

  Bruls, die burgemeester is van Nijmegen, is blij met de mogelijkheid om mensen te beboeten die in groepen dicht bij elkaar staan. Dat betekent ook dat burgemeesters minder vaak "ruige middelen" hoeven in te zetten die anderen duperen. "Dat maatwerk bevordert denk ik ook het draagvlak voor deze natuurlijk forse maatregelen", zegt Bruls. "Dat kan alleen maar ten goede komen aan het bestrijden van het virus."

  De maatregel dat mensen ook thuis maximaal drie mensen op bezoek mogen hebben, zal niet worden gehandhaafd, zei Bruls in Nieuwsuur. "Wij gaan er niet over wat er binnen een huis gebeurt. Er is gewoon een heel dringend advies van het kabinet, wat ik begrijp en kan steunen: haal niet te veel mensen bij je gezin in huis. Maar dat gaan wij natuurlijk niet handhaven. In huis blijft u gewoon de baas hoor."

 • Dodenherdenking op de Dam zonder publiek

  De Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam gaat wel door, maar zonder publiek. Dat heeft voorzitter Gerdi Verbeet van Nationaal Comité 4 en 5 mei vanavond gezegd in radioprogramma Met het Oog op Morgen.

  De precieze invulling van de herdenking is nog niet bekend, maar het staat vast dat koning Willem-Alexander een toespraak geeft. Het comité zoekt nog naar manieren om de rest van Nederland bij Dodenherdenking en Bevrijdingsdag te betrekken.

 • Onduidelijkheid over maatregelen op sociale media

  Op sociale media zeggen veel mensen dat de aangescherpte regels die het kabinet vanavond afkondigde voor hen nog niet duidelijk zijn. Zo vragen mensen zich bijvoorbeeld af waarom kinderen nog mogen buitenspelen, terwijl de ouders zoveel mogelijk binnen moeten blijven. Veel Nederlanders zijn bovendien teleurgesteld dat ze familie en vrienden ook na april veel minder kunnen zien. Ook weten mensen niet precies wat onder een bijeenkomst valt of hoe de maatregelen precies verschillen van de eerder genomen maatregelen. Over het algemeen is er wel begrip voor de aanscherping van de regels, omdat veel mensen vrezen voor Italiaanse scenario's waarbij de ziekenhuizen overvol raken.

  Veel onbegrip is er voor de mensen die er afgelopen weekend op uit trokken. Nederlanders reageren op sociale media boos op de dagjesmensen die naar het strand en het park gingen, waardoor het op sommige plaatsen erg druk werd. Hoewel het kabinet geen aanleiding heeft genoemd, hebben zij het gevoel dat de verscherping van de regels komt doordat wandelaars afgelopen weekend niet genoeg afstand hielden.

 • 'Pandemie is aan het versnellen'

  WHO-chef Tedros zei vandaag in een persconferentie dat de coronaviruspandemie aan het versnellen is over de wereld. Inmiddels zijn er volgens de WHO wereldwijd ruim 300.000 mensen besmet met het coronavirus. Binnen de laatste vier dagen kwamen er 100.000 coronagevallen bij.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  WHO: Het virus is aan het versnellen
 • Zwem- en basketbalcompetities beëindigd

  De Nederlandse zwembond (KNZB) en de Nederlandse basketbalbond (NBB) hebben alle lopende competities in het seizoen 2019-2020 beëindigd vanwege de nieuwe maatregelen van het kabinet.

  "Dit besluit geldt voor alle niveaus van het schoonspringen, synchroonzwemmen, waterbasketbal, waterpolo en het wedstrijdzwemmen", liet de KNZB weten. "Zwembaden zijn gesloten en het verenigingsleven ligt stil. Zowel voor de topsporters als voor hen die op andere niveaus als sporter actief zijn, is er geen sprake meer van een normaal trainingsregime." De NBB maakte bekend voor dit seizoen geen kampioenen aan te wijzen. "De NBB acht dit niet passend gelet op het gemankeerde seizoen en de situatie waarin het land verkeert."

 • Burgerhulpverleners: geen mond-op-mondbeademing meer bij volwassenen

  HartslagNu, een netwerk met burgerhulpverleners die onder meer worden opgeroepen bij reanimaties, roept hulpverleners op volwassenen tijdelijk geen mond-op-mondbeademing meer te geven. Die maatregel neemt het netwerk om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Onder de 50 jaar is het risico op de ziekte laag. Boven de 50 jaar is het risico groter.

  Ook roept HartslagNu de komende periode alleen burgerhulpverleners op die onder de 50 jaar zijn. Mensen die geen leeftijd hebben ingevoerd, worden niet gealarmeerd. Daarnaast vervalt het 'luisteren' of 'voelen' van een ademhaling en mag je alleen nog maar 'kijken'. En als iemand zich ziek voelt of in een hoogrisicogroep valt, mag diegene niet naar een reanimatie.

 • Suikerfeest kan dit jaar niet groots gevierd worden

  Op sociale media uitten moslims hun teleurstelling over de ramadan en met name het Suikerfeest, dat dit jaar niet groots gevierd kan worden. Dit vanwege de aangescherpte maatregelen van het kabinet, die tot zeker 1 juni duren. Ook gebedsbijeenkomsten in moskeeën kunnen daardoor niet doorgaan.

  De ramadan begint dit jaar op 23 of 24 april, afhankelijk van de stand van de maan, en duurt een maand. Het Suikerfeest wordt daarna gevierd. Veel moslims vieren dit met familie en vrienden, maar doordat alle bijeenkomsten en evenementen verboden zijn tot 1 juni, kunnen de ramadan en Suikerfeest dit jaar alleen in gezinsverband worden beleefd.

 • Beurzen beginnen week met verliezen

  De beurzen begonnen de week opnieuw met verliezen. In de loop van de middag was er nog wat hoop. De Federal Reserve kwam met een nieuw steunprogramma voor de Amerikaanse economie. Toch was het niet genoeg om de vrees onder beleggers vanwege de coronacrisis weg te nemen. Op Wall Street leden zowel de Dow Jonesindex als de S&P 500 ongeveer 3 procent verlies. Technologiebeurs Nasdaq beperkte het verlies tot 0,3 procent.

  Ook de Amsterdamse AEX sloot in het rood met een verlies van 1,91 procent. Supermarktconcern Ahold Delhaize vormde een positieve uitzondering met een plusje van 1,2 procent. De supermarktsector is een van de weinige branches waar nog forse omzetten gehaald worden. Ook Shell won vandaag op de Amsterdamse beurs (plus 3,2 procent). Beleggers reageerden positief op de flinke bezuinigen die het olie- en gasbedrijf aankondigde.

 • Ook Britse regering perkt bewegingsvrijheid in

  Ook in het Verenigd Koninkrijk zijn strengere maatregelen aangekondigd. Per direct mogen Britten alleen de deur uit als het echt niet anders kan, zei premier Johnson in een tv-toespraak. Een reden om wél het huis te verlaten, is bijvoorbeeld het kopen van eerste levensbehoeften.

  Verder mogen mensen nog maar met maximaal één ander tegelijk de straat op, uitgezonderd gezinsleden. Alle winkels, behalve die voor 'essentiële goederen', gaan dicht.