NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Trump zet reservisten in in strijd tegen coronavirus

 • Minder doden in Italië.
 • In Duitsland wordt een contactverbod ingesteld, bondskanselier Merkel moet in thuisquarantaine.
 • De afgelopen dag zijn er in Nederland 43 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus, de grootste stijging tot nu toe. 405 patiënten liggen op de intensive care.
 • De Rijksoverheid heeft via een NL-alert opgeroepen om anderhalve meter afstand te houden, en bij ziekte thuis te blijven.
 • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart de door het RIVM gemelde Nederlandse besmettingen. Hier vind je de laatste cijfers uit Nederland. Lees ook de antwoorden op jullie vragen.
Liveblog gesloten
 • We gaan verder in een nieuw liveblog

  Dit liveblog gaat nu dicht. We gaan verder in een nieuw liveblog met regelmatige updates.

 • Advies van Tom Hanks

  Acteur Tom Hanks en zijn vrouw Rita zijn aan de betere hand na een besmetting met covid-19. Ze komen nu met een advies voor iedereen: blijf thuis.

 • Even geen vakantiegeld?

  Bedrijven die ondanks de toegezegde steun van de overheid zwaar in de problemen komen, zouden in het uiterste geval het uitbetalen vakantiegeld mogen opschorten. Dat zegt vakbond FNV in De Telegraaf. Het gaat dan vooral om bedrijven in de horeca en de detailhandel, die het moeilijk hebben nu de corona-uitbraak heeft geleid tot vergaande beperkingen. Zakaria Boufangacha van FNV zegt bereid te zijn "constructief" mee te denken. "Wat ons betreft zou dit een ultieme stap zijn voor sectoren in nood."

  Directeur Dirk Beljaarts van Koninklijke Horeca Nederland schetst in de krant het dilemma: "Je kan nu vakantiegeld uitkeren, maar misschien is er dan over drie maanden helemaal geen bedrijf meer."

 • Japanse premier: Spelen mogelijk uitstellen

  De Japanse premier Abe heeft voor het eerst gezegd dat de Olympische Spelen in zijn land mogelijk uitgesteld moeten worden als het evenement niet in zijn geheel kan worden gehouden. De Spelen helemaal niet door laten gaan, is wat hem betreft geen optie. Het IOC zei gisteren ook rekening te houden met uitstel. Steeds meer landen pleiten daarvoor.

  Canada zegt geen sporters te sturen tenzij het evenement met een jaar wordt uitgesteld. Ook Australië sluit uit dat de Spelen zoals gepland in juni doorgaan. Australische sporters moeten zich erop voorbereiden dat de Spelen in 2021 zijn, in de 'noordelijke zomer'. De gezondheid van sporters en hun naasten moet nu vooropstaan, staat in een verklaring van het Australische Olympisch Comité.

  Het Nederlandse NOC*NSF liet gisteren weten dat de Spelen alleen door zouden moeten gaan als het virus wereldwijd onder controle is:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  NOC*NSF-voorzitter Van Zanen: 'IOC gevraagd om snel duidelijkheid te geven'
  Deze video is alleen in Nederland te bekijken.
 • Lichtshow op Curaçao

  Gisteravond waren er in Nederland verschillende lichtshows. Entertainmentbedrijven in heel Nederland wilden er Nederlanders een hart mee onder de riem steken. Ook op Curaçao werd het initiatief opgepakt:

 • Speciaal vignet voor grensarbeiders

  Grensarbeiders die in vitale sectoren werken, kunnen een speciaal vignet aanvragen om sneller de grens tussen België en Nederland door te komen. Dat maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken gisteravond bekend. Vorige week woensdag sloot België de grenzen voor niet essentiële-reizen.

  Wie voor werk de grens over moet, moet dat kunnen aantonen met een werkgeversverklaring. Dat kan bij de controles voor veel oponthoud zorgen. Met het speciale vignet kunnen mensen met een cruciaal beroep, bijvoorbeeld zorgverleners, nu sneller langs die grenscontroles komen.

 • Nieuw-Zeeland grijpt in

  Premier Jacinda Ardern van Nieuw-Zeeland heeft maatregelen aangekondigd om de impact van het coronavirus te dempen. Binnen 48 uur gaan scholen, cafés, restaurants en bioscopen dicht. Supermarkten en apotheken blijven open. "Nieuw-Zeeland maakt zich op om in quarantaine te gaan", sprak Ardern. Ze verwacht dat de maatregelen in elk geval vier weken gaan duren. In het land zijn 102 besmettingen vastgesteld.

 • 'We sturen de politie met vlammenwerpers op jullie af'

  Burgemeesters in Italië hebben het gehad met burgers die zich niet houden aan de quarantainevoorschriften. Zoveel wordt duidelijk uit deze compilatie:

 • Senatoren in VS nog niet op één lijn

  In de Amerikaanse Senaat is geen overeenstemming bereikt over een grootschalig financieel hulppakket voor getroffenen van covid-19. Een Republikeins plan waarmee 1,8 biljoen dollar is gemoeid bleef haken op 47 tegen 47 stemmen, waar er 60 vóór hadden moeten stemmen. De Democraten vinden het pakket te mager. Het zou te weinig doen voor werknemers in de zorg en te veel gericht zijn op steun aan het bedrijfsleven. De onderhandelingen erover gaan verder. De Democratische leider Schumer verwacht dat er binnen 24 uur alsnog een akkoord kan zijn.

  Het nieuws kwam terwijl president Trump bekendmaakte dat hij fondsen vrijmaakt voor de getroffen staten New York, Californië en Washington. De nationale garde wordt ingeschakeld om onder meer noodhospitalen op te zetten. Ook gaan er hulpmiddelen naartoe zoals mondkapjes. New York is veruit de zwaarst getroffen staat in de VS, met meer dan 15.000 geregistreerde besmettingen. Vandaag worden er vergaande maatregelen van kracht om de bewegingen van New Yorkers drastisch te beperken.

 • Zorgen bij werknemers in de luchtvaart

  Vliegpersoneel maakt zich zorgen over de risico's die hun werk dezer dagen met zich meebrengt. De Vereniging Nederlands Cabinepersoneel zegt tegen Hart van Nederland dat er veel bezorgde berichten binnenkomen. "Mensen zijn bang", zegt bestuurder Chris van Elswijk. "Men maakt zich zorgen om de afstand en de contactmomenten met passagiers." Van Elswijk benadrukt dat het lastig is om anderhalve meter afstand te houden in een vol vliegtuig. KLM zegt tegen het programma dat er maatregelen zijn genomen om de afstand tussen crew en passagiers te vergroten. Van Elswijk verwacht dat er voorlopig wel vluchten blijven doorgaan. "Er zijn nog veel Nederlanders in het buitenland. Die moeten nog worden opgehaald."

 • Overzicht van het coronanieuws van vandaag

  In dit artikel staan de belangrijkste gebeurtenissen van vandaag op een rij:

 • Aboutaleb: contactverbod 'zou in beeld kunnen komen'

  De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb staat positief tegenover een contactverbod zoals dat vandaag in Duitsland is afgekondigd. In het tv-programma Nieuwsuur zei hij dat dat wat hem betreft ook in Nederland "in beeld zou kunnen komen".

  Nu geldt in Nederland het advies om zo veel mogelijk thuis te blijven en om afstand te houden, maar Aboutaleb wees erop dat dat advies op vrij grote schaal wordt genegeerd. Dat kan "waanzinnig veel ellende veroorzaken", zei de burgemeester. Hij sprak van een zorgwekkende situatie.

  In Duitsland mogen mensen voortaan nog hooguit met z'n tweeën de straat op, uitgezonderd gezinnen. Overtreders zullen worden beboet. Als zo'n verbod er in Nederland ook komt, dan is het volgens Aboutaleb goed te handhaven.

  Morgen overleggen burgemeesters met het kabinet over de situatie. Aboutaleb verwacht dat er dan allerlei opties zullen worden besproken.

 • Indiërs steunen zorgmedewerkers met lawaai

  In India is massaal gehoor gegeven aan de oproep om een lawaai-actie voor de zorgmedewerkers te houden. Met potten, pannen, lepels en ander keukengerei werd vanaf de balkons en de straten volop herrie gemaakt.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Indiërs steunen zorgmedewerkers met lawaai
 • Oproep aan bezoekers Zillertal: u loopt groot risico op corona

  Nederlanders die tussen 8 en 15 maart in het Oostenrijkse Zillertal op wintersport zijn geweest worden opgeroepen goed te letten op eventuele symptomen die in verband kunnen worden gebracht met het coronavirus en zo nodig in thuisisolatie te gaan. Vooral mensen die in de bars en restaurants in Mayrhofen, Gerlos, Zell am Ziller en Aschau-Kaltenbach zijn geweest lopen risico.

  Volgens wintersportwebsite Snowchamps zijn er nu 32 bevestigde coronabesmettingen in het Zillertal gemeld, maar waarschijnlijk ligt dit aantal hoger. Voor de regio 15 maart in quarantaine werd geplaatst, liep het aantal besmettingen al langere tijd op zonder dat daar iets over bekend was, schrijft Snowchamps. De regionale regering in Innsbruck heeft veel kritiek gekregen vanwege de trage reactie op de uitbraak van het coronavirus.

 • Lichtevenement als steunbetuiging zorgpersoneel