liveblog
NOS NieuwsAangepast

637 besmettingen en 30 doden erbij in Nederland, drukte op strand en markten

  • In de afgelopen 24 uur zijn er in Nederland 30 mensen overleden aan het coronavirus, 354 patiënten liggen op de intensive care.
  • Minister Koolmees doet een moreel appèl op ondernemers om geen misbruik te maken van de compensatieregelingen van de overheid.
  • In België is het aantal coronadoden de afgelopen 24 uur bijna verdubbeld, Spanje telde ruim 300 doden erbij.
  • Hier lees je een overzicht van het belangrijkste coronanieuws van gisteren.
  • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd, op deze kaart de maatregelen die Europese landen treffen en op deze kaart de door het RIVM gemelde Nederlandse besmettingen. Hier vind je de laatste cijfers uit Nederland. Lees ook de antwoorden op jullie vragen.
liveblog gesloten

Nieuw liveblog

We zijn gestart met een nieuw liveblog over het coronavirus, lees hier verder.

Kunnen wij iets leren van de corona-aanpak van China?

Voor het eerst sinds het allereerste begin van de corona-uitbraak zijn in de Chinese stad Wuhan geen nieuwe besmettingen gemeld. Dat meldden Chinese gezondheidsautoriteiten donderdag. Dat wordt nu voorzichtig gevierd in China.

Het land voerde zeer strenge maatregelen in om verdere verspreiding tegen te gaan. Die aanpak lijkt te werken. Maar er is ook wantrouwen over cijfers van de Chinese overheid. Een deel van de daling wordt mogelijk veroorzaakt doordat de Chinese overheid minder of geen tests meer laat uitvoeren. En hoe duurzaam is het Chinese succes?

In deze video gaat NOS op 3 terug naar het begin van de uitbraak, hoe China reageerde en of daar lessen uit te leren zijn voor Nederland:

73 nieuwe coronapatiënten op de intensive care

Vandaag liggen er 354 corona-patiënten op de intensive care, meldt de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. Dat zijn er 73 meer dan een dag eerder. Van donderdag op vrijdag was er een soortgelijke stijging van 71 bezette 'corona-bedden' op de ic's.

NS-directeur Van Boxtel waarschuwt om afstand te blijven houden in de treinen

Volgens Van Boxtel blijven de treinen rijden zodat mensen in vitale functies naar hun werk kunnen en zijn ze niet bedoeld voor dagjesmensen. "Als we totale lock down willen vermijden moeten we verantwoordelijkheid nemen", zegt hij.

Omroepen en de coronacrisis

Eerder deze week schreef hoofdredacteur Marcel Gelauff al over hoe NOS Nieuws omgaat met de coronacrisis. Ook de regionale omroepen hebben hun werkwijze moeten aanpassen. Veel mensen werken thuis, maar wel met het besef dat het journalistieke werk door moet gaan. Of zoals hoofdredacteur Sandrina Hadderingh van Omroep Gelderland het verwoordt: "Gek genoeg zijn het voor journalisten interessante tijden, nu moeten we het doen." Lees in dit stuk meer over hoe de coronacrisis regionale omroepen raakt, en welke afwegingen zij maken.

Corona-update 21 maart

D66 Ede kwaad op college over weigeren langere openingstijden supermarkten op zondag

D66-fractievoorzitter Stephen Neijenhuis uit Ede heeft zich op Twitter opgewonden over de christelijke partijen in het college die zich verzetten tegen langere openingstijden op zondag van supermarkten in Ede.

Zijn bericht heeft succes gehad want inmiddels is geregeld dat supermarkten in Ede stad morgen bij wijze van uitzondering tussen 8.00 - 20.00 uur open mogen gaan. Ook supermarkten in de buitendorpen mogen als ze dat willen open. Normaal mogen supermarkten in Ede-Stad op zondagen tussen 12.00 en 17.00 uur open zijn.

Vanaf volgende week bevallen in een hotelkamer in Uden

Nu het in ziekenhuizen in Noord-Brabant alle hens aan dek is vanwege de zorg voor coronapatiënten, kunnen zwangere en gezonde vrouwen minder goed terecht wanneer ze in het ziekenhuizen willen bevallen.

De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) bedacht samen met de verzekeraars CZ en VGZ een geboortecentrum in het Van der Valk hotel in Uden om poliklinisch bevallen toch mogelijk te maken. Het geboortecentrum gaat aanstaande week al open en krijgt dezelfde faciliteiten en apparatuur als een normale poliklinische bevalkamer in een ziekenhuis.

Vrouwen die vanwege een medische indicatie in een ziekenhuis moeten bevallen kunnen op dit moment in heel Nederland nog gewoon in het ziekenhuis terecht.

Zwitserland moet alle zeilen bijzetten

In Zwitserland is het aantal besmettingen opgelopen tot 6113. Er zijn 56 mensen aan covid-19 overleden. Vooral het zuidelijke kanton Ticino, dat grenst aan Italië, krijgt het zwaar te verduren. De autoriteiten zeggen dat de ziekenhuizen het er nog aankunnen.

Daniel Koch van de Zwitserse variant van het RIVM zegt dat Zwitserland veel beter voorbereid is dan Italië. Hij verwacht binnen een week dat het aantal besmettingen afvlakt. In Zwitserland geldt het advies binnen te blijven, behalve als je niet thuis kunt werken of om levensmiddelen of medicijnen te kopen. Er mogen niet meer dan vijf mensen bij elkaar zijn. Scholen, veel winkels en cafés zijn dicht.

'Repatriëring Nederlanders verloopt voorspoedig'

De repatriëring van Nederlanders verloopt voorspoedig, melden verschillende reisorganisaties. De laatste reizigers met een pakketreis, dus een complete vakantie, worden opgehaald vanuit verschillende locaties. Reisorganisaties als TUI, Sunweb en Corendon voeren dit weekend de laatste verwachte repatriëringsvluchten uit.

Volgens de ANVR zijn er wel nog Nederlanders in plukjes her en der verspreid. "Het terughalen van deze mensen is nog wel een opgave, want velen van hen zijn gestrand in Marokko en verschillende Zuid-Amerikaanse landen", zegt directeur Frank Oostdam. "Voor de Nederlanders die nog in het buitenland vastzitten wordt per geval bekeken hoe zij het snelst gerepatrieerd kunnen worden in samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken."

Vast op schepen

Transavia heeft vandaag vier extra geplande repatriëringsvluchten uit Spanje en Portugal. Morgen nog eens drie vanuit de Canarische Eilanden. De luchtvaartmaatschappij geeft aan tot en met in elk geval 15 april niet meer te vliegen, met uitzondering van repatriëringsvluchten.

"Morgen worden de laatste extra geplande vluchten uitgevoerd," zegt een woordvoerder. "Als er nog Nederlanders op bepaalde plekken zijn, dan voeren we extra vluchten uit om hen op te halen." Dat het niet altijd makkelijk is schetst Steven van der Heijden, directeur van Corendon. "Zo zitten er nog Nederlanders vast op schepen die in principe begin volgende week aanmeren in Italië en Frankrijk. Het is dan lastig repatriëren, want die landen zijn in lockdown."

Volgens TUI zijn de repatriëringsvluchten een race tegen de klok. "Landen sluiten hun grenzen en we proberen Nederlanders voor die tijd terughalen. Het is een uitdagende logistieke operatie", aldus een woordvoerder.

Steeds grotere vraagtekens achter Spelen

Dichte sportscholen, afgelaste trainingen en geen officiële wedstrijden meer. De sportwereld staat sinds een week echt helemaal stil. Veel topsporters proberen op hun eigen manier in vorm te blijven. Of ze proberen zich op een andere manier nuttig te maken. Zoals golfer Joost Luiten, die bijklust op de golfbaan van zijn schoonouders in Zandvoort.

Maar hoe lang zo'n sportloze periode vol is te houden? "Drie weken is gemiddeld wel de maximale tijd om niet je normale trainingen te volgen", zegt fysiotherapeut Leo Echteld van sportmedisch centrum Fysiomed in Amsterdam. Ondertussen zegt het mondiale antidopingbureau WADA steeds meer moeite te hebben om op volle kracht te functioneren en dreigen er allerlei andere praktische problemen, bijvoorbeeld als het gaat om het doorgaan van de Spelen in Tokio eind juli.

Met nog geen zicht op het einde van de coronacrisis groeit daarom de roep om duidelijkheid. Zowel het IOC als Japan benadrukt dat afgelasting of uitstel nog niet op tafel ligt, maar sporters en sportbonden twijfelen eraan hoe realistisch die houding is. Het Braziliaans olympisch comité en de Amerikaanse zwembond willen de Spelen verplaatsen naar 2021 en vandaag pleitte sportersvakbond World Players Association voor een dialoog met het IOC over uitstel van de Spelen.

Golfer Luiten heeft tijdelijke bijbaan bij schoonouders

Drukte op strand en duinen

Het is druk op het strand in Zandvoort en in de Kennemerduinen. De politie heeft grote mobiele matrixborden op het strand in Zandvoort geplaatst. Op de borden wordt gewaarschuwd om je te houden aan de coronamaatregelen. De strandpaviljoens en toiletten in Zandvoort zijn wel gesloten.

Drive-through bakker

Hij is een beetje huiverig voor direct contact met zijn klanten, en daarom heeft de Middelburgse bakker Ruben Goedhart een 'veilige' oplossing bedacht. Hij legt het brood klaar in een grote loods op een bedrijventerrein. Zijn klanten kunnen met hun auto de loods door en het (vooraf bestelde) brood meenemen.

"Online kun je een bestelling plaatsen. Het enige wat je hoeft te doen is het op te halen. Je hoeft de auto niet uit", aldus Goedhart tegenover Omroep Zeeland. "Zo kan de kwetsbare doelgroep toch levensmiddelen op een veilige manier in huis halen."

Echt nieuw is het idee niet. Goedhart werkte vlak voor de jaarwisseling ook al met een zogenoemde drive-through. Maar toen verkocht hij oliebollen en appelflappen. De broodloods is deze week elke werkdag en zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur open. Als er genoeg klanten zijn, verlengt de bakker de proef.

Verplaatsing coronapatiënten

Bij het Elisabeth TweestedenZiekenhuis in Tilburg staan ambulances klaar om coronapatiënten te verplaatsen. Vandaag worden er 60 patiënten vanuit Brabantse ziekenhuizen overgebracht naar ziekenhuizen in Groningen, Leeuwarden, Drachten, Zwolle, Rotterdam en Maastricht.

RIVM: 637 besmettingen erbij, 30 coronapatïenten overleden

In de afgelopen 24 uur zijn 637 mensen positief getest op corona. Dat heeft het RIVM bekendgemaakt. Daarmee komt het totaalaantal vastgestelde besmettingen op 3631. 30 mensen zijn in diezelfde periode overleden aan het coronavirus. In totaal zijn nu 136 mensen bezweken aan de gevolgen van het virus. De meeste overledenen zijn tussen de 80 en 84 jaar oud. De jongste dode is 63 jaar.

Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn 836 patiënten opgenomen (geweest) in een ziekenhuis. De meeste positief geteste mensen wonen in de provincie Noord-Brabant, namelijk 1180 personen. Daarna komen de meeste ziekmeldingen uit Zuid Holland (486), Noord-Holland (461) en Limburg (418). Het RIVM benadrukt dat het werkelijke aantal besmettingen hoger ligt, omdat niet alle mogelijke coronapatiënten worden getest.

Hongaarse regering: parlement opschorten tot eind 2020

De Hongaarse regering wil voor de rest van het jaar de noodtoestand uitroepen en het parlement in die periode buitenspel zetten. De minister van Justitie heeft een wetsvoorstel met deze strekking ingediend bij het parlement. Met een verwijzing naar de coronacrisis wil de regeringsploeg van premier Orbán de komende negen maanden per decreet regeren, dus zonder tussenkomst van de volksvertegenwoordiging.

Er zullen geen tussentijdse verkiezingen of referenda worden gehouden en op verspreiding van fake news en geruchten staat maximaal vijf jaar celstraf. Sinds 11 maart is de noodtoestand van kracht in Hongarije, voor een periode van vijftien dagen. De regering van de populistische Fidesz-partij van Orbán en zijn christendemoicratische coalitiepartner hebben een tweederdemeerderderheid in het parlement, dus het voorstel wordt vrijwel zeker aangenomen.

D66 wil vliegtuigen uit Spanje weren

Regeringspartij D66 snapt niet waarom er nog vliegtuigen uit Spanje in Nederland mogen landen. Spanje telt inmiddels bijna 25.000 bevestigde coronabesmettingen en is na Italië het zwaarst getroffen Europese land.

Nederland weerde relatief snel vliegtuigen uit Italië na de uitbraak in dat land, maar vandaag landen er nog wel 21 vliegtuigen uit Spanje. D66 vraagt minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat of het luchtverkeer met het land niet meteen beperkt kan worden tot vliegtuigen met enkel Nederlanders die uit Spanje moeten worden gerepatrieerd.

Bijna 25.000 besmettingen in Spanje

In Spanje zijn nog eens 324 mensen overleden aan het coronavirus. Het totaal aantal doden staat nu op 1326. Het Spaanse ministerie van Volksgezondheid meldt ook dat het aantal bevestigde coronagevallen is gestegen met 4946.

Het land is nu met bijna 25.000 besmettingen mondiaal gezien het op drie na zwaarst getroffen land, na Italië, China en Iran. Madrid is de stad met de meeste coronabesmettingen: 8921.

Winkelstraten leeg, drukte op weekmarkten en in doe-het-zelfzaken

Het Rembrandtplein in Amsterdam

Op de normaal gesproken zo drukke zaterdag ogen veel winkelstraten vandaag verlaten. Nogal wat grote winkelketens hebben inmiddels alle vestigingen gesloten, zoals H&M, Primark, C&A, Ikea en WE. Maar op andere plekken lijkt het net zo druk als anders; bouwmarkten, tuincentra en ketens zoals Blokker en HEMA blijven gewoon open. Ook gaat de zaterdagse markt in veel steden en dorpen gewoon door; ook die zijn drukbezocht.

Detailhandel Nederland spreekt van een gemengd beeld. "Voor kleine individuele ondernemers is het belangrijk wat de grote ketens rondom doen. Zitten ze bijvoorbeeld naast een Albert Heijn en Etos die open zijn, dan houden ze zelf vaak ook de deuren open."

Bouwmarkten rekenen op drukte en daarom zijn er voor het personeel en de klanten aanpassingen gedaan. Er mogen minder mensen in de winkel, bij de kassa moeten klanten anderhalve meter afstand van elkaar houden en er zijn schotten geplaatst bij de kassa's. Ook zijn er extra beveiligers ingezet en er gelden kortere openingstijden.

Zaterdagmarkt in Hilversum

De Jonge: mondkapjes vorderen schrikt af

Het kabinet gaat beschermingsmiddelen toch niet vorderen. Dat schrijft gezondheidsminister De Jonge in een Kamerbrief. Daarmee komt hij terug van het besluit van de inmiddels opgestapte minister Bruins, die woensdag onder druk van een aantal oppositiepartijen, waaronder GroenLinks, beloofde van fabrieken te gaan eisen hun voorraad te verkopen aan de overheid.

Bruins besloot de voorbereiding op het vorderen in gang te zetten, omdat de prijs van bijvoorbeeld mondkapjes gezien de sterke mondiale vraag wordt opgedreven. "Maar we zien nu al dat meerdere verkopers en buitenlandse leveranciers door de aankondiging worden afgeschrikt en niet meer via Nederland willen leveren, terwijl er juist met hen nog mogelijkheden zijn om op vrijwillige basis tot afspraken te komen", schrijft De Jonge.

Ajax en Feyenoord steunen zorgpersoneel

Feyenoord en Ajax slaan de handen ineen om het zorgpersoneel in de coronacrisis een steuntje in de rug te geven. De aartsrivalen doen dit in het weekend dat eigenlijk De Klassieker op het programma stond. In de zaterdagkranten hebben de clubs een paginagrote advertentie geplaatst met de tekst 'Hand op hand voor onze dapp're strijders in de zorg'. De tekst is een samenvoeging van twee lijfspreuken van de clubs: Hand in hand kameraden (het clublied van Feyenoord) en Dapp're strijders fier en koen (uit het clublied van Ajax).

De gezamenlijke advertentie van Feyenoord en Ajax

Lege straten in Los Angeles

Californië zit grotendeels binnen in de strijd tegen het coronavirus en dat is de te merken op plaatsen in bijvoorbeeld Los Angeles waar het normaal druk is, zoals op de Walk of Fame in Hollywood of de beroemde pier in Santa Monica.

Lege straten rond toeristen-hotspots in Los Angeles

Ouderen in Istanbul komen bij elkaar, gemeente haalt bankjes weg

In de wijk Üsküdar in Istanbul is de gemeente begonnen met het weghalen van bankjes. Ouderen zitten op die bankjes en zoeken elkaar op, terwijl er door de gemeente herhaaldelijk is opgeroepen om thuis te blijven vanwege het coronavirus. "Zaterdagochtend zaten de bankjes in de wijk Üsküdar gewoon weer vol ouderen die ongestoord bij elkaar kwamen", zegt Turkije-correspondent Mitra Nazar.

De burgemeester van het district publiceerde een video van de weghaalactie op Twitter. Sommige bankjes worden verwijderd, terwijl de ouderen er nog op zitten. "We zijn genoodzaakt de regels voor onze ouderen te verscherpen. Ga niet naar buiten omdat het mooi weer is. Er zal geen enkel bankje meer staan om op te zitten." Hij belooft dat als dit allemaal voorbij is, er nieuwe en zelfs betere bankjes voor terug zullen komen.

Orgelchallenge rond You'll Never Walk Alone

Organisten zijn op Facebook een challenge begonnen om een eigen interpretatie van het nummer You'll Never Walk Alone online te zetten. Het initiatief is bedoeld om iedereen een hart onder de riem te steken tijdens de coronacrisis.

You'll Never Walk Alone, een nummer uit 1945 dat in de jaren 60 grote bekendheid kreeg in de versie van Gerry & the Pacemakers, werd gisteren door meer dan 180 radiostations in binnen- en buitenland tegelijkertijd uitgezonden. Het idee voor de actie kwam van 3FM-dj Sander Hoogendoorn.

You'll never walk alone op ruim 180 radiozenders tegelijk

Bijna 700.000 mondkapjes aangekomen

Er is een eerste lading van 690.000 mondkapjes aangekomen in Nederland. Dat meldt gezondheidsminister De Jonge op Twitter. De mondkapjes worden volgens De Jonge meteen gebracht "naar de plekken waar de nood het hoogst is".

30 nieuwe coronadoden in België

België meldt dat er in de afgelopen 24 uur dertig mensen aan de gevolgen van corona zijn overleden. Alles bijeen heeft het virus in België tot dusver aan 67 mensen het leven gekost, van wie de meesten ouder waren dan 65 jaar.

Er zijn 558 nieuwe besmettingen vastgesteld; in totaal zijn er 2815 geregistreerde coronabesmettingen in Vlaanderen en Wallonië samen. 238 coronapatiënten worden verpleegd op de intensive care, in totaal zijn er 1900 IC-bedden beschikbaar.

Defensie bereidt zich voor: 'We zijn hier klaar voor'

Defensie is volop bezig met het nemen van maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. Dat zegt Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer in de Defensiekrant, een online magazine van het ministerie van Defensie. "Dat u ons nog niet fysiek tegenkomt, is positief. Als dit wel het geval is, dan is de situatie in ons land ook dermate verslechterd", zegt Bauer.

Op de achtergrond bereidt Defensie zich wel voor op mogelijke escalatie van de coronacrisis. Zo zijn er 40 beademingsapparaten beschikbaar gesteld die op IC's gebruikt kunnen worden. Ook wordt er nagedacht over het openen van een calamiteitenhospitaal, het omtoveren van kazernes tot quarantainelocaties en het beschikbaar stellen van mobiele intensive cares. Verder is volgens Bauer het defensiepersoneel getraind om met de huidige, unieke situatie om te gaan en kunnen er binnen 24 uur 1000 militairen klaarstaan. Bauer: "We zijn hier klaar voor."

'Geen scherpe lijntjes' in gehandicaptenzorg

Gehandicapteninstellingen trekken niet één lijn bij het beperken van bezoek vanwege de coronacrisis. Iedereen doet iets anders, is de klacht van familieleden en vrienden van bewoners van de instellingen. Dat klopt, zei Boris van der Ham, bestuursvoorzitter van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland, in het NOS Radio 1 Journaal. Er zitten namelijk jonge, fysiek sterke mensen in instellingen voor gehandicapten, maar ook kwetsbare ouderen, dus er is geen uniforme aanpak, zo legde Van der Ham uit.

Bij de verzorging van gehandicapten worden ouders, broers en zussen onder normale omstandigheden intensief ingeschakeld, omdat ze vaak heel goed begrijpen wat iemand wil of nodig heeft. "We willen het liefst dat deze mensen blijven komen", aldus Van der Ham, mits ze geen ziekteverschijnselen hebben. Maar voor sommige mensen is bezoek te riskant. "Deze praktische aanpak, waarin geen scherpe lijntjes getrokken kunnen worden, hebben we neergelegd bij de minister." Van der Ham hoopt dat die ermee instemt en vraagt ook met klem om meer coronatesten beschikbaar te maken voor de instellingen.

De natuur in, maar wel op afstand

Geen voetbal, geen hockey, geen tennis en ook de sportschool is gesloten. Alle reden voor veel mensen om in dit mooie weekend de natuur in te gaan. Haastig neergezette borden herinneren wandelaars en hardlopers eraan dat ook hier 1,5 meter tussenruimte in acht moet worden genomen.

Nederlanders teruggestuurd bij grens met België

Grenscontrole bij Meerle

Bij de grensovergang bij Meerle, ten zuiden van Breda, worden Nederlanders die naar België willen, tegengehouden en teruggestuurd. België heeft de grenzen gesloten voor niet-essentiële bezoeken aan het land. Gisteren zeiden de Belgische autoriteiten al extra te gaan controleren vanwege de vele Nederlandse 'tanktoeristen'. De brandstof in België is aanzienlijk goedkoper dan in Nederland, waardoor veel mensen over de grens hun auto voltanken.

Auto's tegengehouden bij Belgische grens

Mondkapjes-oplichters misbruiken coronacrisis

Bij de politie zijn meldingen binnengekomen van oplichting bij de aanschaf van miljoenen mondkapjes die bestemd zijn voor Nederlandse ziekenhuizen. De mondkapjes zouden tientallen miljoenen waard zijn. Jannine van den Berg, politiechef van de Landelijke Eenheid, noemt de oplichting "volstrekt ontoelaatbaar".

De politie meldt dat door extra oplettendheid van banken en ziekenhuizen erger kon worden voorkomen. Toch waarschuwt de politie bedrijven goed uit te kijken met welke personen of bedrijven transacties worden aangegaan bij de aankoop van mondkapjes én uitvoerig klantenonderzoek te doen.

Iraanse president: over drie weken teugels laten vieren

Straatbeeld in Teheran

De Iraanse president Rohani verwacht dat de coronamaatregelen in zijn land over twee à drie weken versoepeld kunnen worden. Hij doelt daarmee op de richtlijnen om onderling afstand te bewaren en op de reisbeperkingen voor Iraniërs. "Iran moet alles in het werk stellen om de economische activiteiten weer op niveau te brengen", zei Rohani op de staatstelevisie. Hij beschuldigde "contrarevolutionairen" ervan de productie te willen stilleggen.

Iran wordt zwaar getroffen door de coronapandemie met 20.610 vastgestelde besmettingen en een officieel dodental van 1556, een stijging van 123 ten opzichte van gisteren. Volgens tegenstanders van het sjiitische regime worden de cijfers met opzet laag gehouden en geen rigoureuze maatregelen genomen, om de economie te beschermen.

Voor de uitbraak van corona kreeg de Iraanse economie al zware klappen te verduren door verscherpte Amerikaanse sancties, nadat de VS uit de Irandeal was gestapt.

'Scenario om horeca over drie weken gecontroleerd weer te openen'

Hans de Boer, voorzitter van werkgeversbond VNO-NCW, laat weten dat er wordt nagedacht over het "gecontroleerd heropenen" van winkels en horeca over drie weken. "Het noodpakket begint er nu goed uit te zien. Daarom zeggen we tegen elkaar: zullen we eens heel voorzichtig gaan nadenken over de situatie over een maand?", zei De Boer in het programma Nieuwsweekend op NPO Radio 1.

Hij benadrukte daarbij wel dat ook andere scenario's worden besproken. Bijvoorbeeld als de situatie rond het coronavirus verergert en er een complete isolatie wordt ingesteld. "Maar je moet dus ook kijken of straks weer veilig winkelen of het drinken van een kopje koffie bevorderd kan worden. We hebben alle scenario's voor de bril."

De Boer zei verder dat er deze dagen "elk uur" contact is met de vakbonden en het kabinet. "En dat doen we in een heel goede werksfeer. We hebben een soort pact gesloten van eendracht en daadkracht. We begraven even de strijdbijl van cao's en proberen nu echt even het goede te doen voor de samenleving. Dat is dan weer het mooie van deze situatie."

Koolmees: misbruik compensatie mogelijk, even achter oren krabben

Iedereen heeft een morele verantwoordelijkheid om geen misbruik te maken van de compensatieregelingen van de overheid, zegt minister Koolmees van Sociale Zaken in een vraaggesprek in de Volkskrant. De regering kwam afgelopen week met een pakket van tientallen miljarden euro's aan compensatiemaatregelen voor ondernemers die gedupeerd worden door de coronamaatregelen. Zo kan het Rijk bij noodlijdende bedrijven 90 procent van de loonkosten van het personeel voor zijn rekening nemen en kunnen zzp'ers inkomenssteun aanvragen.

Ondanks controlemechanismen blijft fraude mogelijk, aldus Koolmees. "Dat kan altijd bij dit soort noodmaatregelen." Grotere bedrijven moeten bijvoorbeeld met een accountantsverklaring aantonen dat er sprake is van een omzetdaling, als ze aanspraak maken op financiële steun van de overheid. Maar bij zzp'ers is dat lastiger te controleren, evenals bij andere zelfstandigen. Koolmees hierover: "Je kunt overal een aanvraag voor doen, ook al heb je het niet echt nodig, maar dan zou ik me toch wel even achter de oren krabben."

Hieronder nog even alle maatregelen op een rij:

'2,25 miljoen Amerikanen verloren deze week hun werk'

In de Verenigde Staten zijn deze week 2,25 miljoen Amerikanen hun baan kwijtgeraakt, schatten analisten van de Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs. Vorige week verloren in totaal 281.000 Amerikanen hun werk, het grootste aantal in één week sinds 1992.

Volgens de bank komt het door het coronavirus dat zoveel mensen binnen zeven dagen werkloos zijn geworden. Onder andere luchtvaartmaatschappijen, restaurants, hotels, sportevenementen en ondernemers worstelen in de VS en elders met de plotselinge omzetdaling.

6,7 miljoen mensen keken naar toespraak koning

Zeker 6,7 miljoen mensen hebben gisteravond gekeken naar de toespraak van koning Willem-Alexander over de coronacrisis. De boodschap van de koning, over medemenselijkheid en de noodzakelijke gezamenlijke inspanning om zo goed mogelijk door de crisis heen te komen, trok ruim 5,1 miljoen kijkers naar de NPO en bijna 1,2 miljoen naar RTL 4. Ook op andere zenders was de toespraak te zien.

De koning benadrukte vanuit Huis ten Bosch dat het noodzakelijk is om ouderen, eenzamen en mensen met een zwakke gezondheid aandacht te blijven geven, maar dan bijvoorbeeld via digitale hulpmiddelen. Kijk de toespraak hier terug:

Kijk hier de hele toespraak van koning Willem-Alexander over corona terug

Afgelopen maandag sprak premier Rutte de bevolking toe over de coronamaatregelen en de effecten ervan op de samenleving. Die toespraak werd door zo'n 7 miljoen mensen gezien.

Ook inwoners New York en Illinois moeten thuisblijven

Na Californië hebben nog twee grote Amerikaanse staten, Illinois en New York, hun inwoners opgedragen thuis te blijven vanwege het coronavirus. In Illinois gaan de maatregelen vandaag in. In New York geldt de verordening vanaf morgen. In de staten mogen mensen straks alleen nog naar buiten om boodschappen en medicijnen te halen. Inclusief Californië moeten nu zo'n 70 miljoen Amerikanen vanaf dit weekeinde binnenblijven.

Tegelijk start in China, waar het coronavirus als eerste om zich heen greep, langzaam het dagelijks leven weer op. In Peking heropent de dierentuin maandag. Bezoekers moeten wel mondkapjes dragen en hun bezoek aankondigen. En in epicentrum Wuhan mogen supermarkten en een beperkt aantal andere winkels weer hun deuren openen tussen 09.00 uur en 18.00 uur.

Friezen roepen op: straks vakantie vieren in Friesland

Friesland vraagt Nederlanders vandaag via een oproep in verschillende kranten om de komende zomer in eigen land vakantie te vieren, en dan in het bijzonder in Friesland. Met dit initiatief wil de provincie lokale ondernemers steunen die nu hard getroffen worden door de coronamaatregelen. "Hopelijk kunnen we voor de zomer zeggen: We zijn erdoorheen", klinkt het hoopvol in de oproep. Het provinciebestuur roemt de vele attracties van Friesland, van skûtsjesilen tot fierljeppen, om campings, bootverhuurders en vakantieaccommodaties straks weer de wind in de rug te geven. "Uiteraard op één voorwaarde: geen corona meer."

Australië sluit drukbezocht Bondi Beach, vanaf nu koppen tellen

Strandgangers op Bondi Beach

De politie heeft het populairste strand van Australië, Bondi Beach, gesloten. De Australische autoriteiten werden gisteren in verlegenheid gebracht door foto's van duizenden opeengepakte zonaanbidders op het strand in Sydney. Officiële richtlijnen verbieden bijeenkomsten van meer dan 500 mensen om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Minister van Volksgezondheid Hunt noemde de strandtaferelen onacceptabel, en wees erop dat het aantal besmettingen in Australië snel stijgt. Volgens officiële cijfers zijn 874 mensen besmet, maar Australische media melden dat er meer dan 1000 coronagevallen zijn vastgesteld.

Strandwachten zullen in de komende dagen koppen tellen op Bondi Beach, en de politie waarschuwen als er te grote aantallen badgasten bijeen zijn. In dat geval gaat het strand opnieuw dicht.

Terwijl de supermarktschappen leeg zijn en mensen zich voorbereiden op langdurig binnenblijven, zaten de terrassen op Bondi Beach tot vandaag propvol, meldt correspondent Eva Gabeler. Volgens haar loopt Australië met coronamaatregelen twee weken achter op Europa. Zo zijn beperkte bijeenkomsten dus nog toegestaan en blijven scholen open, terwijl de universiteiten al gesloten zijn. Premier Morrison heeft geopperd om specifieke wijken in Sydney in quarantaine te doen.

'Nog eens 70 coronapatiënten naar het noorden'

Dit weekend worden zeventig coronapatiënten uit ziekenhuizen in Brabant overgeplaatst naar ziekenhuizen in Groningen, Friesland en Drenthe, meldt RTV Noord. Gisteren werden al acht besmette patiënten vanuit Brabant naar Groningen gebracht om de druk op de ziekenhuizen in het zuiden te verlichten. De meeste zieken die naar het noorden worden verhuisd, komen uit het Bernhoven-ziekenhuis in Uden. Ze liggen daar niet op de IC. De zeventig patiënten worden gelijkelijk over de provincies verdeeld.

Verzet journalisten Aruba tegen avondklok

De pers op Aruba heeft forse kritiek op de avondklok die op het eiland van kracht is. Tussen 21.00 uur en 6.00 uur mag niemand de straat op. Een uur eerder moeten alle winkels al dicht. De maatregel geldt niet voor hotels en resorts.

Politiediensten en onder anderen medisch personeel zijn vrijgesteld, maar de pers niet. De Regionale Commissie Persvrijheid en Nieuwsgaring eist in een brief aan de autoriteiten te worden opgenomen in de lijst van essentiële beroepen. Die brief is gestuurd aan het Openbaar Ministerie, de politie en de Nederlandse journalistenvakbond NVJ.

De commissie ziet de uitsluiting van de pers als een inperking van de persvrijheid. In Nederland en veel andere landen worden journalisten wel gerekend tot sectoren die cruciaal zijn. Op Aruba zijn inmiddels vijf mensen die het corona-virus hebben. Een van hen is gisteren genezen verklaard. Over een zesde geval is nog geen uitsluitsel.

Veel mondkapjes aangeboden, soms tegen woekerprijzen

Het ministerie van Volksgezondheid heeft honderden berichten binnengekregen van burgers en bedrijven die mondkapjes en andere beschermingsmiddelen aanbieden om de grote tekorten te bestrijden. Maar heel veel van die aanbiedingen lopen op niets uit, onder meer omdat er voor de voorraden woekerprijzen worden gevraagd, schrijft minister De Jonge aan de Tweede Kamer.

Cuba sluit grenzen

Cuba sluit de grenzen voor buitenlanders om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat heeft president Miguel Diaz-Canel vrijdag in een televisietoespraak gezegd.

Het inreisverbod is vanaf dinsdag een maand van kracht. Op Cuba zijn 21 besmettingen bekend en is een 61-jarige Italiaanse toerist aan het virus overleden.

IMF: economische impact 'ernstig', maar wereldeconomie sterk

De economische impact van de coronacrisis wordt "vrij ernstig", zegt een hoge functionaris van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Maar vanwege de lange periode van economische groei en hoge werkgelegenheid zou de wereldeconomie de schok op moeten kunnen vangen, zegt Martin Muehleisen in een IMF-podcast.

Ziekenhuizen weigerden coronapatiënten uit Brabant

Ziekenhuizen hebben de afgelopen dagen geweigerd om patiënten uit Brabantse ziekenhuizen op hun intensive care of andere afdelingen op te nemen. Dat zegt Bart Berden, bestuursvoorzitter van het Elisabeth TweeSteden-ziekenhuis in Tilburg en voorzitter van Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) in Brabant tegen de Volkskrant.

"Een ander ziekenhuis eiste dat een patiënt coronavrij was voordat ze hem wilden ontvangen", zo citeert de krant Berden. Sommige regio's, zoals Nijmegen, hielpen juist wel bij het overnemen van patiënten.

Gisteren deden Brabantse ziekenhuizen een noodoproep aan ziekenhuizen elders in het land en het kabinet:

Colombia in quarantaine

Vanaf dinsdagnacht gaat Colombia in quarantaine, kondigde president Duque aan.

Het is de meest drastische maatregel die het land tot nu toe nam om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De nationale quarantaine duurt tot 13 april.

Inwoners van hoofdstad Bogota zitten al sinds vrijdag verplicht thuis. Er zijn 158 bevestigde gevallen van het virus in het Zuid-Amerikaanse land.

Eerste coronadoden in Singapore

In Singapore zijn twee coronapatiënten overleden. Het zijn de eerste mensen die in de stadstaat aan het virus zijn gestorven. Het gaat om een 75-jarige Singaporese vrouw en een Indonesische man van 64 jaar. Beiden hadden al andere gezondheidsproblemen.

Singapore wordt wereldwijd geprezen om de strenge maatregelen die het land nam om de verspreiding van het virus te bestrijden. Zo staan er hoge boetes op het overtreden van quarantaine. Sinds eind januari, toen het virus voor het eerst in de dichtbevolkte stadstaat werd vastgesteld, zijn er minder dan 400 bevestigde gevallen geteld. In Nederland zijn dat er bijna 3000.