NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Veel meer IC-patiënten, landelijke coördinatie van de overplaatsingen

 • Koning Willem-Alexander heeft een toespraak gehouden waarin hij medeleven en waardering uitsprak en opriep tot saamhorigheid.
 • De overheid verwacht in drie maanden 45 tot 65 miljard euro extra te lenen.
 • In Nederland zijn nu 2994 mensen positief getest, 281 IC-patiënten en 106 mensen overleden, blijkt uit de cijfers van het RIVM.
 • Hier lees je een overzicht van het belangrijkste coronanieuws van gisteren.
 • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd, op deze kaart de maatregelen die Europese landen treffen en op deze kaart de door het RIVM gemelde Nederlandse besmettingen. Lees ook de antwoorden op jullie vragen.
Liveblog gesloten
 • Overzicht van het coronanieuws van vandaag

  Het liveblog wordt gesloten. In dit artikel hebben we de belangrijkste gebeurtenissen van vandaag nog even op een rij gezet:

 • Duitse topclub Leipzig traint toch

  Coronavirus of niet, bij Bundesliga-club RB Leipzig zijn de trainingen weer hervat. De spelers van de nummer drie van Duitsland en de kersvers kwartfinalist in de Champions League meldden zich vandaag na een week afwezigheid voor het eerst weer op de club. "Voetbal verbindt ons", zei sportdirecteur Markus Krösche tegen Sky.

  Voor de training waren speciale maatregelen getroffen. Trainer Julian Nagelsmann riep alle Leipzig-volgers op om vooral binnen te blijven.

 • Prins Albert van Monaco bedankt voor steun

  Prins Albert II van Monaco (62), die besmet is met het coronavirus, zegt dat hij geraakt is door alle uitingen van medeleven die hij van over de hele wereld heeft ontvangen. Albert is voorlopig thuis in het prinselijk paleis van Monaco, waar artsen hem meerdere keren per dag controleren.

  Er is geen reden tot bezorgdheid, zegt hij. "Ik voel me oké. Mijn symptomen zijn vergelijkbaar met die van een griep, maar het voelt als een milde vorm. Ik heb lichte koorts, niet zo erg." Hoe Albert (62) besmet is geraakt, weet hij niet. Hij bedankt iedereen voor de steun, meldt zijn hofhouding op Instagram:

 • Hoofd IC-artsen is bezorgd

  Hulpverleners die coronapatiënten in het ziekenhuis Bernhoven in Uden helpen, hebben het zwaar, zei Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care in Nieuwsuur. Het Udense ziekenhuis deed vandaag een noodoproep, want de grens van het aantal coronapatiënten dat kan worden opgevangen, komt in zicht.

  Verpleegkundigen en artsen maken mee dat coronapatiënten overlijden en dat maakt diepe indruk. "Zij staan te huilen en de psycholoog van het ziekenhuis moet ze troosten", zei Gommers.

  Hij vindt dat het aantal besmettingen echt omlaag moet. "De Nederlander moet zich realiseren dat hij verantwoordelijk is dat het gaat dalen. Toen ik gisteren in de auto zat en het weer drukker zag worden, begon ik me toch zenuwachtig te maken."

 • 125 Indiërs zitten vast op Schiphol

  Op Schiphol zitten 125 mensen uit India vast in de transitzone, meldt de marechaussee. Ze vlogen vandaag van Schiphol naar India, maar hun vlucht werd halverwege teruggestuurd door de Indiase autoriteiten. De reizigers mogen ook Nederland niet in vanwege de coronamaatregelen. Wat er met ze gaat gebeuren, is niet bekend.

 • Hoopvolle en alarmerende speech sprak veel mensen aan

  Waardering en troost sprak uit de speech van de koning vanavond, maar ook een waarschuwing: de coronacrisis kan nog langer aanhouden. "Als je hem dat hoort zeggen in dat donkere pak, dan schrik je wel even. Mocht het nog niet het geval zijn geweest, ik denk dat iedereen nu wel doordrongen is van de ernst van de situatie", zegt speechschrijver Nancy Olthoff.

  Zij luisterde als deskundige naar de speech, maar ook als dochter van iemand in een verpleeghuis, als ondernemer en als inwoner van Nederland. "En het mooie is: de koning sprak me aan in al mijn rollen."

 • Opkomstpercentage bloedbank: 96 procent

  96 procent van de mensen die afgelopen week door bloedbank Sanquin zijn opgeroepen om bloed te komen doneren, is ook gekomen. Dat is fors meer dan de 45 procent die in reguliere weken komt opdagen, staat in een e-mail van Sanquin.

  Volgens de bloedbank zijn er records verbroken en gaat ook het aantal aanmeldingen van nieuwe bloeddonoren door het dak. Gisteravond stond de teller alleen voor deze week op ruim 11.000 aanmeldingen, veel meer dan de hooguit 1200 in een normale week.

 • 80-jarige in verpleeghuis: 'Ik mis jullie zo erg'

  Rob en Simone Timman, broer en zus, kunnen door de coronamaatregelen alleen nog maar videobellen met hun 80-jarige moeder in het verpleeghuis. De oude mevrouw Timman heeft alzheimer.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  80-jarige in verpleeghuis: 'Ik mis jullie zo erg'
 • Landelijke coördinatie om coronapatiënten te verplaatsen

  Er komt landelijke coördinatie om het aantal coronapatiënten vanuit Noord-Brabant te verdelen over de rest van het land. Dat hebben minister De Jonge (Volksgezondheid) en Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg afgesproken.

  Daarbij komt er hulp van Defensie. "Defensie kan hier uitstekend bij helpen in de logistieke support", zei Kuipers in Nieuwsuur. "Van planning tot transport." Hij denkt dat de situatie hiermee onder controle is te krijgen.

  Vanaf komend weekend wordt iedere ochtend per regio bekeken hoeveel IC-bedden er beschikbaar zijn en hoeveel patiënten moeten worden overgeplaatst. "Om ook de volgende 24 uur voldoende capaciteit te hebben", zegt Kuipers.

  Vandaag deden Brabantse ziekenhuizen een noodoproep aan ziekenhuizen elders in het land en het kabinet: de toestroom van patiënten die zijn besmet in Brabant is zo groot, dat er geen zorg meer kan worden verleend aan andere spoedeisende patiënten. Het ziekenhuis Bernhovens in Uden en het Amphia Ziekenhuis in Breda sloegen alarm.

 • Shell biedt grondstof voor handgel gratis aan

  Shell stelt 2,5 miljoen liter isopropylalcohol (IPA) beschikbaar, een van de grondstoffen voor het maken van handgel. Het bedrijf doet dat gratis. De essentiële grondstof wordt gemaakt in de Shell-fabriek in Pernis. Vanwege de corona-pandemie wassen mensen veel vaker hun handen en daardoor stijgt de wereldwijde vraag naar desinfecterende handgels explosief.

  Shell heeft de productie van de grondstof verhoogd en stelt die kosteloos beschikbaar voor de productie van handgels voor de zorgsector in Nederland. "Fantastisch, dit is precies wat we nodig hebben", zegt Niels Maijers, vanuit de Nederlandse Federatie Academische Ziekenhuizen en het ministerie van VWS verantwoordelijk voor de beschikbaarheid van deze middelen. "Hiermee is in ieder geval een solide basis gelegd voor de komende maanden in Nederland."

  Reguliere klanten van Shell stellen bestellingen uit. In plaats daarvan gaat 2 kiloton IPA naar chemiebedrijf DSM. Dit bedrijf is deze week gestart met de productie van ontsmettingsmiddelen. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gaf DSM daarvoor een ontheffing. Die is nodig omdat het om een stof gaat die schadelijk is voor het milieu.

 • Dertig besmette ouderen in Brabant hersteld

  BrabantZorg, dat vanuit 35 locaties in Brabant zorg en ondersteuning biedt aan zo'n 6000 mensen, meldt dat er inmiddels ook alweer dertig ouderen binnen de organisatie zijn hersteld van het coronavirus. "Zij hadden milde tot ernstige klachten", zegt een woordvoerder tegen Omroep Brabant.

  Er zijn op dit moment tientallen mensen bij BrabantZorg besmet met het virus. Een deel van hen zit in verpleeghuizen, de andere zieken ontvangen bijvoorbeeld thuiszorg.

 • Britse pubs, restaurants, theaters per vanavond dicht

 • Songfestival-liedjes 2020 mogen niet mee naar 2021

  De liedjes die dit jaar op het Eurovisie Songfestival zouden worden gezongen, mogen niet gebruikt worden bij de editie van het Songfestival in 2021, heeft de organisatie van Europese publieke omroepen EBU laten weten.

  Voor Nederland zou Jeangu Macrooy meedoen met het nummer Grow. De EBU zegt dat artiesten die dit jaar mee zouden doen, wel bij de volgende editie mogen aantreden.

  De EBU maakte ook bekend dat er wordt gezocht naar een alternatief voor het Songfestival van dit jaar, dat vanwege de coronacrisis niet doorgaat. "De EBU is zich er zeer van bewust hoezeer het Songfestival dit jaar gemist zal worden", staat in een verklaring. "We zoeken daarom naar een alternatief om de eenheid te bevorderen en om het publiek in Europa te entertainen in deze uitdagende tijden." Het wordt in ieder geval geen competitie, zegt de EBU.

 • 'Begrotingsregels Europese Unie versoepelen'

  Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen wil de begrotingsregels van de Europese Unie versoepelen. Landen kunnen daardoor onbeperkt investeren in hun economieën die nu onder grote druk staan. "Dit is nog niet eerder gedaan", zegt Von der Leyen in een video die ze in het Duits, Frans en Engels op Twitter liet verspreiden:

 • 100 miljoen dollar van Netflix in fonds creatieve sector

  Netflix zegt dat het bedrijf 100 miljoen dollar stopt in een steunfonds voor mensen in de creatieve sector die werkloos zijn geworden door de coronacrisis. Vanwege het virus zijn de meeste film- en tv-producties stilgelegd.

  "Deze mensen hebben Netflix gesteund in goede tijden en wij willen hen door de moeilijke tijden heen helpen, vooral nu veel regeringen nog bezig zijn om uit te vinden welke steunmaatregelen ze kunnen treffen", maakte Ted Sarandos, Netflix' hoofd creativiteit bekend.

 • Meer berichten tonen