liveblog
NOS NieuwsAangepast

Veel meer IC-patiënten, landelijke coördinatie van de overplaatsingen

  • Koning Willem-Alexander heeft een toespraak gehouden waarin hij medeleven en waardering uitsprak en opriep tot saamhorigheid.
  • De overheid verwacht in drie maanden 45 tot 65 miljard euro extra te lenen.
  • In Nederland zijn nu 2994 mensen positief getest, 281 IC-patiënten en 106 mensen overleden, blijkt uit de cijfers van het RIVM.
  • Hier lees je een overzicht van het belangrijkste coronanieuws van gisteren.
  • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd, op deze kaart de maatregelen die Europese landen treffen en op deze kaart de door het RIVM gemelde Nederlandse besmettingen. Lees ook de antwoorden op jullie vragen.
liveblog gesloten

Overzicht van het coronanieuws van vandaag

Het liveblog wordt gesloten. In dit artikel hebben we de belangrijkste gebeurtenissen van vandaag nog even op een rij gezet:

Duitse topclub Leipzig traint toch

Coronavirus of niet, bij Bundesliga-club RB Leipzig zijn de trainingen weer hervat. De spelers van de nummer drie van Duitsland en de kersvers kwartfinalist in de Champions League meldden zich vandaag na een week afwezigheid voor het eerst weer op de club. "Voetbal verbindt ons", zei sportdirecteur Markus Krösche tegen Sky.

Voor de training waren speciale maatregelen getroffen. Trainer Julian Nagelsmann riep alle Leipzig-volgers op om vooral binnen te blijven.

Prins Albert van Monaco bedankt voor steun

Prins Albert II van Monaco (62), die besmet is met het coronavirus, zegt dat hij geraakt is door alle uitingen van medeleven die hij van over de hele wereld heeft ontvangen. Albert is voorlopig thuis in het prinselijk paleis van Monaco, waar artsen hem meerdere keren per dag controleren.

Er is geen reden tot bezorgdheid, zegt hij. "Ik voel me oké. Mijn symptomen zijn vergelijkbaar met die van een griep, maar het voelt als een milde vorm. Ik heb lichte koorts, niet zo erg." Hoe Albert (62) besmet is geraakt, weet hij niet. Hij bedankt iedereen voor de steun, meldt zijn hofhouding op Instagram:

Hoofd IC-artsen is bezorgd

Hulpverleners die coronapatiënten in het ziekenhuis Bernhoven in Uden helpen, hebben het zwaar, zei Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care in Nieuwsuur. Het Udense ziekenhuis deed vandaag een noodoproep, want de grens van het aantal coronapatiënten dat kan worden opgevangen, komt in zicht.

Verpleegkundigen en artsen maken mee dat coronapatiënten overlijden en dat maakt diepe indruk. "Zij staan te huilen en de psycholoog van het ziekenhuis moet ze troosten", zei Gommers.

Hij vindt dat het aantal besmettingen echt omlaag moet. "De Nederlander moet zich realiseren dat hij verantwoordelijk is dat het gaat dalen. Toen ik gisteren in de auto zat en het weer drukker zag worden, begon ik me toch zenuwachtig te maken."

125 Indiërs zitten vast op Schiphol

Op Schiphol zitten 125 mensen uit India vast in de transitzone, meldt de marechaussee. Ze vlogen vandaag van Schiphol naar India, maar hun vlucht werd halverwege teruggestuurd door de Indiase autoriteiten. De reizigers mogen ook Nederland niet in vanwege de coronamaatregelen. Wat er met ze gaat gebeuren, is niet bekend.

Hoopvolle en alarmerende speech sprak veel mensen aan

Waardering en troost sprak uit de speech van de koning vanavond, maar ook een waarschuwing: de coronacrisis kan nog langer aanhouden. "Als je hem dat hoort zeggen in dat donkere pak, dan schrik je wel even. Mocht het nog niet het geval zijn geweest, ik denk dat iedereen nu wel doordrongen is van de ernst van de situatie", zegt speechschrijver Nancy Olthoff.

Zij luisterde als deskundige naar de speech, maar ook als dochter van iemand in een verpleeghuis, als ondernemer en als inwoner van Nederland. "En het mooie is: de koning sprak me aan in al mijn rollen."

Opkomstpercentage bloedbank: 96 procent

96 procent van de mensen die afgelopen week door bloedbank Sanquin zijn opgeroepen om bloed te komen doneren, is ook gekomen. Dat is fors meer dan de 45 procent die in reguliere weken komt opdagen, staat in een e-mail van Sanquin.

Volgens de bloedbank zijn er records verbroken en gaat ook het aantal aanmeldingen van nieuwe bloeddonoren door het dak. Gisteravond stond de teller alleen voor deze week op ruim 11.000 aanmeldingen, veel meer dan de hooguit 1200 in een normale week.

80-jarige in verpleeghuis: 'Ik mis jullie zo erg'

Rob en Simone Timman, broer en zus, kunnen door de coronamaatregelen alleen nog maar videobellen met hun 80-jarige moeder in het verpleeghuis. De oude mevrouw Timman heeft alzheimer.

80-jarige in verpleeghuis: 'Ik mis jullie zo erg'

Landelijke coördinatie om coronapatiënten te verplaatsen

Er komt landelijke coördinatie om het aantal coronapatiënten vanuit Noord-Brabant te verdelen over de rest van het land. Dat hebben minister De Jonge (Volksgezondheid) en Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg afgesproken.

Daarbij komt er hulp van Defensie. "Defensie kan hier uitstekend bij helpen in de logistieke support", zei Kuipers in Nieuwsuur. "Van planning tot transport." Hij denkt dat de situatie hiermee onder controle is te krijgen.

Vanaf komend weekend wordt iedere ochtend per regio bekeken hoeveel IC-bedden er beschikbaar zijn en hoeveel patiënten moeten worden overgeplaatst. "Om ook de volgende 24 uur voldoende capaciteit te hebben", zegt Kuipers.

Vandaag deden Brabantse ziekenhuizen een noodoproep aan ziekenhuizen elders in het land en het kabinet: de toestroom van patiënten die zijn besmet in Brabant is zo groot, dat er geen zorg meer kan worden verleend aan andere spoedeisende patiënten. Het ziekenhuis Bernhovens in Uden en het Amphia Ziekenhuis in Breda sloegen alarm.

Shell biedt grondstof voor handgel gratis aan

Shell stelt 2,5 miljoen liter isopropylalcohol (IPA) beschikbaar, een van de grondstoffen voor het maken van handgel. Het bedrijf doet dat gratis. De essentiële grondstof wordt gemaakt in de Shell-fabriek in Pernis. Vanwege de corona-pandemie wassen mensen veel vaker hun handen en daardoor stijgt de wereldwijde vraag naar desinfecterende handgels explosief.

Shell heeft de productie van de grondstof verhoogd en stelt die kosteloos beschikbaar voor de productie van handgels voor de zorgsector in Nederland. "Fantastisch, dit is precies wat we nodig hebben", zegt Niels Maijers, vanuit de Nederlandse Federatie Academische Ziekenhuizen en het ministerie van VWS verantwoordelijk voor de beschikbaarheid van deze middelen. "Hiermee is in ieder geval een solide basis gelegd voor de komende maanden in Nederland."

Reguliere klanten van Shell stellen bestellingen uit. In plaats daarvan gaat 2 kiloton IPA naar chemiebedrijf DSM. Dit bedrijf is deze week gestart met de productie van ontsmettingsmiddelen. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gaf DSM daarvoor een ontheffing. Die is nodig omdat het om een stof gaat die schadelijk is voor het milieu.

Dertig besmette ouderen in Brabant hersteld

BrabantZorg, dat vanuit 35 locaties in Brabant zorg en ondersteuning biedt aan zo'n 6000 mensen, meldt dat er inmiddels ook alweer dertig ouderen binnen de organisatie zijn hersteld van het coronavirus. "Zij hadden milde tot ernstige klachten", zegt een woordvoerder tegen Omroep Brabant.

Er zijn op dit moment tientallen mensen bij BrabantZorg besmet met het virus. Een deel van hen zit in verpleeghuizen, de andere zieken ontvangen bijvoorbeeld thuiszorg.

Songfestival-liedjes 2020 mogen niet mee naar 2021

De liedjes die dit jaar op het Eurovisie Songfestival zouden worden gezongen, mogen niet gebruikt worden bij de editie van het Songfestival in 2021, heeft de organisatie van Europese publieke omroepen EBU laten weten.

Voor Nederland zou Jeangu Macrooy meedoen met het nummer Grow. De EBU zegt dat artiesten die dit jaar mee zouden doen, wel bij de volgende editie mogen aantreden.

De EBU maakte ook bekend dat er wordt gezocht naar een alternatief voor het Songfestival van dit jaar, dat vanwege de coronacrisis niet doorgaat. "De EBU is zich er zeer van bewust hoezeer het Songfestival dit jaar gemist zal worden", staat in een verklaring. "We zoeken daarom naar een alternatief om de eenheid te bevorderen en om het publiek in Europa te entertainen in deze uitdagende tijden." Het wordt in ieder geval geen competitie, zegt de EBU.

'Begrotingsregels Europese Unie versoepelen'

Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen wil de begrotingsregels van de Europese Unie versoepelen. Landen kunnen daardoor onbeperkt investeren in hun economieën die nu onder grote druk staan. "Dit is nog niet eerder gedaan", zegt Von der Leyen in een video die ze in het Duits, Frans en Engels op Twitter liet verspreiden:

100 miljoen dollar van Netflix in fonds creatieve sector

Netflix zegt dat het bedrijf 100 miljoen dollar stopt in een steunfonds voor mensen in de creatieve sector die werkloos zijn geworden door de coronacrisis. Vanwege het virus zijn de meeste film- en tv-producties stilgelegd.

"Deze mensen hebben Netflix gesteund in goede tijden en wij willen hen door de moeilijke tijden heen helpen, vooral nu veel regeringen nog bezig zijn om uit te vinden welke steunmaatregelen ze kunnen treffen", maakte Ted Sarandos, Netflix' hoofd creativiteit bekend.

Iraniërs vertrouwen cijfers niet: 'Mensenlevens zijn niet belangrijk'

Iran viert vandaag het Perzisch Nieuwjaar, een feest waarbij Iraniërs normaal gesproken veel inkopen doen en bij elkaar komen. Maar vanwege de corona-uitbraak heeft het regime nu opgeroepen om zoveel mogelijk binnen te blijven. Volgens officiële cijfers zijn er ruim 1200 doden en ruim 18.000 besmettingen, maar veel Iraniërs vertrouwen deze cijfers niet. De NOS sprak met verschillende Iraniërs over de situatie in hun land:

Gulle giften: beschermingsmiddelen aangeboden

Na publicatie van een artikel over dreigende tekorten aan allerlei testmaterialen kwamen er verschillende reacties binnen bij de NOS. Een kwam van Omnigen, een lab in Delft dat circa 5000 steriele wattenstaven ter beschikking kan stellen, een van een lab van de Wageningen University dat ook nog over de nodige materialen beschikt en die wil afstaan, en nog een paar met suggesties voor oplossingen. Bij de receptie van de NOS kwam een telefoontje binnen van iemand die een van de ziekenhuizen met het grootste tekort graag mondkapjes wil brengen.

Het Rode Kruis is een centrale inzameling begonnen van beschermingsmiddelen waar een tekort aan is. Particulieren en ondernemers met bijvoorbeeld handschoenen, beschermingsbrillen, mondkapjes en beademingsapparatuur kunnen zich melden via de site van de hulporganisatie.

Vrijwilligers stellen bij het Rode Kruis pakketten beschermingsmiddelen samen voor hulpverleners.

Gesprek met de minister-president

Politiek verslaggever Ron Fresen sprak vandaag met minister-president Rutte, over hoe de coronacrisis wordt bestreden en hoe die ook de premier raakt.

Een overzicht: 183 radiostations draaien You'll Never Walk Alone

WHO-baas waarschuwt jonge mensen: jullie zijn niet onoverwinnelijk

Het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie, Tedros Adhanom Ghebreyesus, heeft jonge mensen gewaarschuwd dat ze "niet onoverwinnelijk" zijn. "Dit virus kan je weken naar het ziekenhuis sturen of zelfs doden", zei hij.

De WHO-baas roept jonge mensen ook op zich te houden aan de voorschriften van overheden. "Zelfs als je niet ziek wordt, kunnen je keuzes het verschil maken tussen leven en dood voor iemand anders." Volgens de WHO-topman lijkt het erop dat mensen onder de 50 een aanzienlijk deel uitmaken van de coronapatiënten die in het ziekenhuis moeten worden opgenomen. "De ouderen worden het hardst geraakt, maar jonge mensen worden niet gespaard", zei hij.

Hij adviseert mensen om in deze tijd van angst ook de tijd te nemen voor de mentale gezondheid. "Luister muziek, lees een boek of speel een spel, en probeer niet teveel het nieuws te lezen of te kijken als het je bang maakt."

Patiënten in bus van Breda naar Groningen

UMC Groningen haalt patiënten op uit Breda

Hopen op een vlucht terug in Istanbul

Veel Nederlandse reizigers zijn gestrand in het buitenland. Deze Nederlandse broer en zus hopen dat er in Istanbul nog een vlucht teruggaat en dat ze thuis kunnen komen:

Chaos op luchthaven Istanbul: 'heel opgelucht dat we naar Nederland kunnen'

Koning: eenzaamheidsvirus kunnen we stoppen

Koning Willem-Alexander heeft in een toespraak tot het Nederlandse volk zijn medeleven betuigd aan de slachtoffers van het coronavirus, zijn waardering uitgesproken voor iedereen die bijdraagt aan de strijd tegen het virus en opgeroepen om eenzaamheid te bestrijden.

Hij brak ook een lans voor de deskundigen van het RIVM, de GGD's "en alle andere instellingen die ons op basis van wetenschappelijk onderzoek en ervaring de weg wijzen". Hij roept op om hun adviezen goed te volgen: "Zij hebben maar één doel voor ogen en dat is samen zo goed mogelijk door deze crisis komen en dat de risico's voor kwetsbare mensen zo klein mogelijk blijven."

De koning zei dat dit iets is waar we samen doorheen moeten. "Het coronavirus kunnen we niet stoppen, het eenzaamheidsvirus wel. Laten we samen zorgen dat niemand zich in de steek gelaten voelt."

Bekijk hieronder de hele toespraak van koning Willem-Alexander:

Koning: ‘Coronavirus kunnen we niet stoppen, eenzaamheidsvirus wel’

Kijk mee met de toespraak van koning Willem-Alexander

De toespraak van koning Willem-Alexander staat op het punt van beginnen. Kijk live mee:

  • Op NPO 1
  • Met gebarentolk op NPO Nieuws (op digitale tv: Ziggo kanaal 501, KPN kanaal 43) of online: Klik hier
  • Via een livestream op de site en app: Klik hier
  • Via de livestream op NPO start: Klik hier
  • Via de Facebookpagina van de NOS: Klik hier
  • Via het NOS-YouTube-kanaal: Klik hier

Nu 281 coronapatiënten op de intensive care

Er liggen nu 281 coronapatiënten op de intensive cares in Nederlandse ziekenhuizen, meldt de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. Dat zijn er 71 meer dan gisteren.

Alle ouders krijgen kosten kinderopvang terug

Alle ouders krijgen de eigen bijdrage die ze betalen voor de kinderopvang in de periode van 16 maart tot en met 6 april terug, heeft het kabinet besloten. In eerste instantie kwam naar buiten dat ouders met een cruciaal beroep geen geld zouden terugkrijgen, maar naar nu blijkt krijgen ook zij het geld terug.

KLM schrapt nu ook veel Europese bestemmingen

KLM gaat minder vluchten uitvoeren in Europa, nu reizigers wegblijven vanwege het coronavirus. Dat heeft de luchtvaartmaatschappij vanmiddag bekend gemaakt.

Vanaf zondag wordt niet meer volgens schema gevlogen op Dresden, Montpellier, Belfast, Bologna, Rome, Florence, Genua, Milaan, Napels, Turijn, Venetië, Zagreb, Kiev, Graz, Gdansk, Krakau (vanaf maandag), Wroclaw (vanaf maandag), Porto, Sint Petersburg, Ålesund, Kristiansand, Linköping, Sandefjord, Växjö, Istanbul, Belfast, Inverness, Humberside en Durham.

Eerder was een groot aantal annuleringen naar bestemmingen buiten Europa bekendgemaakt. Die stopzettingen gelden voor tenminste twee maanden.

627 doden in één dag in Italië

In Italië zijn de afgelopen dag 627 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus, melden de autoriteiten. Niet eerder kwamen er op één dag zoveel doden bij. Gisteren kwamen er 427 doden bij in 24 uur tijd.

Het dodental in Italië staat nu op 4032. Ruim 5100 mensen zijn genezen.

Nog maar voor enkele dagen mondkapjes

De voorraad mondkapjes in ziekenhuizen is bijna op. "De nood is ondertussen groot", zegt bestuursvoorzitter Ernst Kuipers van het Erasmus MC. "Niet alleen bij ziekenhuizen, maar ook bij huisartsen, ambulancediensten. Velen hebben een voorraad voor niet meer dan dagen. Het is een groot probleem, want het aantal patiënten stijgt."

Bestellen in het buitenland lukt bijna niet meer. In een naaiatelier in het Zuid-Hollandse Monster fabriceren medewerkers van het Reinier de Graaf ziekenhuis, vrijwilligers en studenten mondmaskers voor het zorgpersoneel, gemaakt van een basisonderdeel van stofzuigerzakken.

Hier maken ze mondkapjes van stofzuigerzakken

Het Rode Kruis start een centrale inzamelactie van beschermingsmiddelen waar tekorten aan zijn. Particulieren en ondernemers met bijvoorbeeld handschoenen, beschermingsbrillen, mondkapjes en beademingsapparatuur kunnen zich vanaf nu melden via de site van de hulporganisatie.

De organisatie controleert de ingezamelde spullen en draagt deze vervolgens over aan het Landelijk Netwerk Acute Zorg. "Wij doen een dringend beroep op ondernemers als tuinders of aannemers die de juiste beschermingsmiddelen over hebben. Wij kunnen zorgen dat al deze middelen ook echt gecoördineerd in de zorginstellingen komen, waar deze als eerste nodig zijn", laat het Rode Kruis weten.

Ouders krijgen kosten kinderopvang terug

Ouders krijgen de kosten van de kinderopvang terug voor de periode dat ze hun kinderen niet mogen brengen. Sinds maandag mogen alleen mensen met zogenoemde cruciale beroepen, zoals de zorg en hulpdiensten, hun kinderen nog naar de opvang brengen.

Alle andere ouders krijgen de eigen bijdrage die ze betalen voor de periode van 16 maart tot en met 6 april terug, heeft het kabinet besloten. Ouders moeten overigens wel eerst de rekening betalen. Later wordt het bedrag dan teruggestort via de kinderopvangorganisaties.

Bestuursvoorzitter UMCG besmet

Ate van der Zee, bestuursvoorzitter van het UMCG in Groningen, is besmet met het coronavirus. Hij is voorzitter van het corona-crisisteam van het ziekenhuis, meldt RTV Noord. Het ziekenhuis laat weten dat Van der Zee zich goed voelt en dat hij vanuit huis werkt. "Ik heb er alle vertrouwen in dat we met elkaar deze crisis aankunnen", laat hij zelf weten in een videoboodschap.

In totaal zijn bij het ziekenhuis 886 medewerkers getest op het virus. 39 medewerkers bleken covid-19 te hebben.

Paasvuren in Drenthe gaan dit jaar niet door

In Drenthe mogen dit jaar geen paasvuren worden opgebouwd en aangestoken. De bouw daarvan zou dit weekeinde beginnen, maar dit is niet mogelijk vanwege de maatregelen tegen het coronavirus. "Omdat het aannemelijk is dat dat de maatregelen na 6 april blijven gelden, is besloten het opbouwen en het afsteken van paasvuren in Drenthe niet door te laten gaan", stelt de Veiligheidsregio Drenthe.

Bijstand voor zzp'ers leidt tot topdrukte bij gemeenten

De bijstandshulp met versoepelde voorwaarden voor zzp'ers is nog niet eens officieel in gegaan, en leidt nu al tot topdrukte bij gemeente-loketten. In Utrecht hebben in een paar dagen honderden en in Amsterdam duizenden zzp'ers aanspraak gedaan op de BBZ: het Besluit Bijstandverlening Zelfstandigen. In Den Haag hebben zich al meer 1800 ondernemers bij de gemeente Den Haag gemeld om ondersteuning te krijgen.

Dat deze BBZ nu zo populair is, komt door de versoepelde voorwaarden die het kabinet heeft bedacht, zegt een woordvoerder van de gemeente Amsterdam. Elke zelfstandig ondernemer kan deze bijstand nu versneld aanvragen voor een periode van drie maanden. Door de corona-crisis hoeven zij nu geen bewijs te leveren van bijvoorbeeld levensvatbaarheid van hun onderneming, of dat hun partner een inkomen heeft.

In Amsterdam kwamen er sinds vorige week donderdag 5100 aanvragen binnen. Normaal zijn het er zo'n tweeduizend per jaar. De financiële vergoeding werkt met terugwerkende kracht: hij compenseert gemist inkomen vanaf 1 maart. De uitkering bedraagt maximaal 1500 euro netto.

50 beademingsmachines per week uit Enschede

Minister Hugo de Jonge heeft het Enschedese bedrijf Demcon gevraagd of zij beademingsmachines kunnen produceren om Nederlandse IC-afdelingen te helpen.

"De minister belde ons met de vraag of het mogelijk is en hoe lang dat zou duren", vertelt directeur Dennis Schipper, die zegt dat het bedrijf de kennis en mensen in huis heeft om meteen te beginnen aan de productie. "Het financiële plaatje moet nog worden goedgekeurd. Wij wachten nu op een 'go' vanuit het ministerie en dan staat ons team klaar om aan de slag te gaan."

Het Enschedese bedrijf produceert normaal gesproken beademingsmodules, een onderdeel van beademingsapparatuur. Maar ze hebben ook de kennis in huis om hele machines te bouwen. Volgens het bedrijf kunnen ze er 50 per week produceren. Eerder zei de voorzitter van de Nederlandse IC-artsen Diederik Gommers dat Nederland 500 apparaten tekort komt, maar volgens de directeur van het bedrijf zullen dat er eerder 1000 zijn.

Noodkreet Brabantse ziekenhuizen: we hebben hulp nodig

Brabantse ziekenhuizen doen een noodoproep aan ziekenhuizen elders in het land en het kabinet: de toestroom van patiënten die zijn besmet met het coronavirus is in Noord-Brabant zo groot dat er geen zorg meer kan worden verleend aan andere spoedeisende patiënten.

"Wij zijn in een crisissituatie, zien een enorme toestroom van patiënten en hebben het ziekenhuis moeten ombouwen naar een plaats waar alleen nog maar coronapatiënten worden opgevangen", zegt Caroline Heijckmann, medisch coördinator van het Bernhoven-ziekenhuis in Uden.

Ook het Amphia Ziekenhuis in Breda slaat alarm: "De Brabantse ziekenhuizen kunnen de stroom patiënten die we op korte termijn verwachten niet alleen aan. We moeten nu als land in actie komen", zegt hoofd infectiepreventie Jan Kluytmans.

Creatieve oplossingen voor de Vrijmibo

Na een week van veelal thuiswerken, luidt Nederland vanmiddag het weekend in. En net als voor het werk worden ook creatieve oplossingen gezocht om de borrel 'gewoon' door te laten gaan.

Het team van A Bigger Circle

Repatriëringsvluchten vanuit Marokko geannuleerd

De Marokkaanse autoriteiten hebben alle repatriëringsvluchten vanuit Marokko van Corendon en Transavia voor de komende dagen geannuleerd, meldt de Nederlandse ambassade in Marokko.

Transavia bevestigt het nieuws. Volgens een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij mogen hun toestellen van Marokko niet opstijgen. Nederlanders die in Marokko vastzitten, moeten contact opnemen met het ministerie van Buitenlandse Zaken, aldus de woordvoerder.

Gisteren kregen Nederlanders die in Marokko zitten juist nog langer de tijd om terug naar keren naar Nederland. De Nederlandse ambassadeur in Marokko zei toen dat de deadline van 00.00 uur (afgelopen nacht) werd verschoven naar komende zondag 12.00 uur. Waarom het nu weer anders lijkt te zijn geworden, is niet duidelijk.

Basketbalcompetitie gestopt, geen winnaar

De Dutch Basketball League acht een herstart van de competitie in mei niet mogelijk en heeft besloten per direct een punt te zetten achter het basketbalseizoen. De mannencompetitie lag sinds vorige week al stil vanwege de coronapandemie.

Hoekstra: in drie maanden 45 tot 65 miljard extra lenen

De overheid verwacht de komende drie maanden 45 tot 65 miljard euro extra te lenen om de economische gevolgen van de corona-uitbraak het hoofd te kunnen bieden. Dat meldt minister Hoekstra van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer.

Dat geld moet worden geleend om ondernemers en zzp'ers te kunnen bijstaan en omdat er de komende maanden minder belastinginkomsten zijn: naar schatting 35 tot 45 miljard. "Uiteraard heeft dit gevolgen voor de staatsschuld. Dat kunnen we dragen, want de overheidsfinanciën zijn op orde", schrijft Hoekstra.

Geld voor laptops en veilig thuisonderwijs

Minister Slob van Onderwijs neemt maatregelen voor kinderen die nu geen thuisonderwijs kunnen krijgen. Leerlingen die geen laptop of tablet hebben kunnen er eentje krijgen. In totaal trekken de regering, gemeenten en scholen daarvoor 2,5 miljoen euro uit.

Het kabinet heeft besloten om scholen en kinderdagverblijven te sluiten tot en met 6 april. Veel leerlingen krijgen nu via internet les op afstand. "We merken dat er een groep is voor wie dat niet goed lukt. Zij moeten extra ondersteuning krijgen", zegt minister Slob.

Er komen ook maatregelen voor kinderen in een onveilige thuissituatie. Om hen te ondersteunen, gaan gemeenten samen met scholen, opvang en hulpinstanties onderwijs en begeleiding organiseren, bijvoorbeeld in een bibliotheek of in een klaslokaal.

"Groter dan de oliecrisis in de jaren 70"

"Ik heb dit nog niet eerder meegemaakt in mijn leven", zei premier Rutte op zijn wekelijkse persconferentie. "In vredestijd is dit misschien wel de grootste crisis. Dit lijkt mij groter dan de oliecrisis in de jaren 70."

De premier sprak nogmaals zijn medeleven uit met de nabestaanden van corona-slachtoffers. "De cijfers zijn heel heftig en ik leef met iedereen mee, achter iedere overledene zit familie", zei hij. "Ik mag natuurlijk niemand meer omarmen, maar het liefst zou ik 17 miljoen mensen omarmen en zeggen: er gaat niemand meer dood."

De premier ging ook in op de toespraak vanavond van koning Willem-Alexander. "Mijn toespraak maandag was natuurlijk ook politiek, over maatregelen. Maar als er iemand verbindend is voor dit land is het onze koning. Als hij de natie toespreekt is dat heel bijzonder."

Koning Willem-Alexander houdt vanavond om 19.00 uur een toespraak die is te volgen op NPO 1, NPO Radio 1 en online via NPO Nieuws (met gebarentolk), NOS.nl en de socialmediakanalen van de NOS.

Rutte: Dit weekend even een paar dagdelen geen corona

België sluit grenzen voor 'niet-essentiële verplaatsingen

De grenzen van België zijn voortaan dicht voor "niet-essentiële verplaatsingen", heeft het Belgische kabinet bekendgemaakt. De politie controleert dat en voert grenscontroles uit. "In het bijzonder worden de toeristische verplaatsingen naar België verboden en zullen grenscontroles voortaan van toepassing zijn", aldus de Belgische autoriteiten.

Grote drukte verwacht in natuurgebieden

Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten verwachten dat mensen dit weekend massaal de Nederlandse natuur in gaan, omdat alle sportwedstrijden en evenementen zijn afgelast. De organisaties zeggen dat iedereen welkom is, als men zich maar houdt aan de richtlijn van het RIVM om 1,5 meter afstand van elkaar te houden.

Ook wijzen de organisaties erop dat het broedseizoen is begonnen. "Dat betekent doorgaans dat je op de paden moet blijven en dat de hond aan de lijn moet. Lees de borden in het gebied goed en houd je daar ook aan."

Dit waarschuwingsbord staat bij een bos in de gemeente Haarlemmermeer

Voorlopig geen colleges bij universiteiten

Ook de Rijksuniversiteit Groningen geeft voorlopig geen normale colleges meer. Studenten krijgen dit academische jaar alleen nog online onderwijs en tentamens. Voor de practica wordt naar een maatwerkoplossing gezocht, laat de universiteit weten. De universiteit sloot eerder zijn gebouwen al tot 10 april.

Mocht het kabinetsbeleid versoepeld worden, dan worden er misschien vanaf mei toch weer colleges gegeven. De RUG volgt daarmee dezelfde lijn als de universiteiten in Leiden en Maastricht. Zij maakten gisteren bekend dat de collegezalen tot eind augustus leeg blijven, tenzij de situatie na mei het toelaat om nog dit collegejaar gewoon les te geven.

Het leidt tot bijzondere situaties, twittert onder meer de Leidse universiteit:

Delft ziekenhuis maakt eigen mondkapjes

Er wordt nog altijd een groot tekort verwacht aan mondkapjes. Het Reinier de Graaf Ziekenhuis in Delft is daarom begonnen met het fabriceren van eigen mondkapjes. In een naaiatelier in Monster wordt vanaf vandaag met medewerkers van het ziekenhuis, studenten en vrijwilligers 24 uur per dag gewerkt om het aantal mondkapjes op peil te houden.

Er worden 2000 FFP2-mondkapjes per dag gemaakt en de bedoeling is om dat uit te breiden. Het ziekenhuis verwacht dat er op termijn, als het aantal coronapatiënten toeneemt, meer mondkapjes per dag nodig zijn. Ook wil het ziekenhuis graag voor andere ziekenhuizen produceren.

De mondkapjes worden gemaakt van spunbond microfiber, materiaal dat normaal gebruikt wordt voor onder andere stofzuigerzakken. De maskers zijn al getest door de TU Delft, maar moeten nog worden goedgekeurd door het RIVM.

De productie van mondkapjes is in volle gang

Groep Nederlanders uit Vietnam keert terug

De 25 Nederlandse toeristen die zo'n anderhalve week vastzaten in Vietnam, keren terug naar Nederland. Dat laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten. Iedereen is volgens het ministerie negatief getest op het coronavirus en de quarantaine is opgeheven.

De groep was bezig met een groepsreis door het land in Zuidoost-Azië.

Koningin belt ook met MKB-Nederland

Koningin Máxima heeft vanochtend niet alleen met het Amphia Ziekenhuis gebeld, maar ook met MKB-Nederland. Ze belde vanuit Paleis Huis ten Bosch met voorzitter Jacco Vonhof om alle kleine ondernemers van Nederland haar steun te betuigen.

Vonhof: "Met haar belletje wilde de koningin alle ondernemers succes wensen in deze turbulente en onzekere tijd. Ik heb haar verteld dat het mooi is om te zien hoe ondernemers elkaar helpen. Je ziet de mooiste initiatieven opbloeien in het land. Ook de samenwerking van de sociale partners met het kabinet is uitstekend. Er ligt een goed pakket aan maatregelen dat echt ruggensteun en vertrouwen geeft."

Ook druk bij de drogisterij en online supermarkt

Naast drukte in hun winkels, krijgen supermarkten ook online veel meer bestellingen binnen dan normaal. Zo lag vorige week (9-15 maart) de omzet van de online platforms van supermarkten ruim 8 procent hoger dan de week ervoor, blijkt uit cijfers van marktonderzoeker IRI Nederland.

Vorige week bleek al dat de totale omzet van supermarkten vorige week ruim 32 procent hoger lag dan in dezelfde periode vorig jaar.

Ook bij veel drogisterijen is het aanzienlijk drukker. Ketens als Etos, DA en Kruidvat draaiden vorige week ruim 23 procent meer omzet dan de week ervoor. Het is wel zo dat de omzetten van drogisterijen altijd minder stabiel zijn dan die van supermarkten. "Het is daarom niet met 100 procent zekerheid te zeggen of deze toename ook volledig door 'hamstergedrag' komt, maar eraan bijdragen zal het zeker", zegt marktanaliste Sjanny van Beekveld van IRI Nederland.

Duitse deelstaten nemen één voor één strengere maatregelen

Steeds meer Duitse deelstaten besluiten op eigen houtje de coronamaatregelen aan te scherpen. Sinds afgelopen week gelden er landelijke regels en werden bijvoorbeeld veel winkels gesloten, maar onder meer Beieren, Saarland, Hessen en Baden-Württemberg hebben besloten verdere stappen te nemen. Op straat mogen groepen niet groter zijn dan vijf personen en restaurants, kappers, tuin- en bouwmarkten moeten toch dicht.

De eerste dorpen en steden hebben ook al een totale lockdown ingevoerd. Mensen mogen daar ook voor een wandeling of om te sporten de straat niet meer op.

Bondskanselier Merkel wil zondag met de minister-presidenten van de deelstaten praten over een eventuele landelijke 'Ausgangssperre'. Daarbij is het belangrijk hoe de Duitsers zich zaterdag gaan gedragen, zei Merkels stafchef vandaag. Als dan nog blijkt dat een deel zich niks van de afstandsregels aantrekt, zal een lockdown niet te vermijden zijn, zei hij.

Kappers kunnen onder voorwaarden blijven knippen

Kappers mogen hun deuren open houden, als zij zich houden aan de voorwaarden om het risico van verspreiding van het coronavirus zo klein mogelijk te houden. Dat heeft staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken) gezegd.

Kappers kunnen geen 1,5 meter afstand houden en daarom zijn er speciale afspraken gemaakt met de kappersbranche. Er mogen niet te veel klanten binnen zijn, met voldoende afstand tussen iedereen. En de kapper en zijn klanten mogen geen verschijnselen van verkoudheid hebben.

Rutte hamert nogmaals op 1,5 meter afstand

Tijdens zijn wekelijkse persconferentie hamerde minister-president Rutte er nogmaals op dat mensen afstand moeten houden en niet moeten hamsteren:

Rutte uitte ook zijn verbazing over mensen die over de grens gaan om te tanken of voor een uitje. "Doe dat nou niet!" We moeten het doen met 17 miljoen mensen, voegde hij nog toe. "En dat is niet zo'n politicus-zinnetje."

Koningin belt met Amphia Ziekenhuis

Koningin Máxima heeft vanochtend gebeld met het Amphia Ziekenhuis in Breda om medewerkers, ook van alle andere Brabantse ziekenhuizen, patiënten en hun familie een hart onder de riem te steken. De twee bestuurders met wie ze sprak, zeggen dat ze meeleeft en enorm veel waardering heeft voor de inzet van iedereen die de zorg mogelijk maakt.

Aantal bloeddonoren flink opgelopen

Door het coronavirus kwamen minder mensen naar de bloedbank, maar na een oproep van bloedbank Sanquin hebben veel mensen zich gemeld. "Het puilt hier nu echt uit", zegt een tevreden woordvoerder.

Studenten TU Delft bezig met ontwikkelen goedkoop beademingsapparaat

Dertig studenten van de TU Delft zijn maandag begonnen om "zo snel mogelijk een simpel en relatief goedkoop beademingsapparaat te ontwikkelen". Ze hopen daarmee een bijdrage te leveren in de strijd tegen het coronavirus, vertelt teammanager Tom Dijkhuis.

Het project zit nog in de opstartende fase, maar de studenten hopen dat als het meezit ze de apparaten in de loop van april kunnen leveren. "Het zou heel mooi zijn als we kunnen helpen, maar of dat gaat lukken is nog de vraag."

Bijna 10.000 aanmeldingen extra zorgverleners

Bijna 10.000 mensen met een achtergrond in de zorg hebben zich sinds zondagavond via de de beroepsorganisatie NU'91 aangemeld om te helpen de coronacrisis het hoofd te bieden. "Het aantal aantal aanmeldingen is overweldigend", zegt NU'91. De organisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden gaat nu samen met het ministerie van Volksgezondheid en werkgevers bekijken waar hun inzet het hardst nodig is.

Onder de mensen die zich hebben aangemeld zijn artsen, verpleegkundigen en fysiotherapeuten. Het gaat bijvoorbeeld om gepensioneerden, studenten van medische opleidingen en mensen met een zorgachtergrond die ander werk zijn gaan doen, maar zich nu geroepen voelen om tijdelijk terug te keren naar hun oude beroep. Ook zijn er enkele verpleegkundigen bij die zelf het coronavirus al gehad hebben en daarom ingezet willen worden.

Ruim een kwart van de mensen die zich hebben aangemeld staat nog officieel geregistreerd als zorgverlener in het BIG-register en kan vrijwel direct aan het werk. Vooral op de intensive care is behoefte aan extra handen en daar zijn nu extra mensen voor beschikbaar. Aanmelden is overigens nog steeds mogelijk.

PvdA'er Van Rijn volgt minister Bruins op

Martin van Rijn wordt tijdelijk de nieuwe minister voor Medische Zorg. Van Rijn volgt Bruno Bruins op, die gisteren opstapte vanwege oververmoeidheid. Hij was belast met de aanpak van de coronacrisis. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) neemt het coronadossier over van Bruins. Hij krijgt nu assistentie van Van Rijn.

Martin van Rijn was namens de PvdA van 2012 tot 2017 staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in het kabinet-Rutte II. Hij wordt nu minister op persoonlijke titel, dat betekent, niet namens de PvdA.

Het is nooit eerder gebeurd dat een kabinet wordt uitgebreid met een minister van een partij die niet in het kabinet zetelt. "Maar ik heb niet gekozen voor een PvdA'er", zei Rutte in een persconferentie. "Ik heb gekozen voor iemand die meteen beschikbaar is, het ministerie kent een waarin ik een enorm vertrouwen heb. Deze crisis is zo groot. Dan is de partijkleur niet interessant."

Rutte reageerde geërgerd toen hij werd bevraagd over het beleid van Van Rijn als staatssecretaris:

Geïrriteerde Rutte: 'laten we blij zijn dat Martin van Rijn komt in het landsbelang'

RIVM: 30 mensen overleden in laatste 24 uur in Nederland

Sinds de laatste update van het RIVM, gisteren, zijn 534 mensen positief getest. Daarmee komt het totaal aantal positief geteste mensen op 2994, zegt het instituut op basis van aangeleverde gegevens. Onder hen zijn 725 mensen die werken in de zorg.

30 mensen zijn de afgelopen 24 uur overleden aan het coronavirus. In totaal zijn er nu 106 mensen in Nederland gestorven aan de ziekte. Hun leeftijd ligt tussen 63 en 95 jaar. In totaal zijn 643 patiënten opgenomen (geweest) in een ziekenhuis.

De meeste positief geteste mensen wonen in de provincie Noord-Brabant, namelijk 1012 personen. Daarna komen de meeste ziekmeldingen uit Zuid Holland (405), Limburg (366) en Noord-Holland (353).

De RIVM-cijfers van 20 maart

Nieuw liveblog

We gaan verder met een nieuw liveblog. Lees hier het liveblog van vanochtend en vannacht terug.