liveblog

Achttien nieuwe doden, meer tijd voor Nederlanders in Marokko

  • In totaal zijn 2460 mensen in Nederland positief getest op het virus, zegt het RIVM. 76 mensen zijn overleden.
  • Volgende week worden 500 tot 1000 coronapatiënten op IC's verwacht.
  • Banken geven MKB half jaar uitstel van aflossen leningen.
  • Italiaanse premier: verlenging lockdown is onvermijdelijk.
  • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd, op deze kaart de maatregelen die Europese landen treffen en op deze kaart de door het RIVM gemelde Nederlandse besmettingen. Lees ook de antwoorden op jullie vragen.

Dit liveblog is gesloten

We openen een nieuw liveblog met regelmatige updates, dat staat hier.

RIVM: 18 mensen overleden in de laatste 24 uur

Sinds de laatste update van het RIVM, gisteren, zijn 409 mensen positief getest. Daarmee komt het totaal aantal positief geteste mensen op 2460, zegt het instituut op basis van aangeleverde gegevens. Onder hen zijn 594 mensen die werken in de zorg.

Achttien mensen zijn de afgelopen 24 uur overleden aan het coronavirus. In totaal zijn er nu 76 mensen in Nederland gestorven aan de ziekte. Hun leeftijd ligt tussen 63 en 95 jaar.

De meeste positief geteste mensen wonen in de provincie Noord-Brabant, namelijk 870 personen. Daarna komen de meeste ziekmeldingen uit Zuid Holland (312) en Limburg (301).

Tóch nog sporten: fitness vanaf je balkon met instructeur op het dak

Een sportschool bij de Zuidas bedacht wat leuks voor de buurtbewoners: een les vanaf het dak zodat iedereen vanaf het balkon mee kan doen.

Tóch nog sporten: fitness vanaf je balkon met instructeur op het dak

Bloemencorso Bollenstreek gaat dit jaar niet door

Het Bloemencorso Bollenstreek gaat dit jaar niet door. Vanwege de corona-uitbraak vindt de organisatie het niet verantwoord om het evenement waar jaarlijks steeds bijna een miljoen mensen op afkomen, door te laten gaan.

"Het is in deze nieuwe realiteit niet verantwoord om de ruim 1200 vrijwilligers die wij hebben aan de wagens te laten werken, of langs de weg hun werkzaamheden te doen", zegt voorzitter Willem Heemskerk. "Een enorme teleurstelling voor ons allemaal. Want wij doen het voor al die lachende gezichten langs de kant van weg. Dit jaar zal het corso niet rijden, omdat het corona-virus ons in een ijzeren greep houdt. Het aantrekken van zoveel mensen, past niet in het tijdsbeeld van dit moment."

Een praalwagen tijdens het bloemencorso in 2017

Volgende week 500 tot 1000 coronapatiënten op IC's verwacht

De Nederlandse Vereniging voor Intensive Care verwacht dat er volgende week 500 tot 1000 coronapatiënten op de Nederlandse intensivecareafdelingen zullen liggen, vooral in Noord-Brabant. Gisteravond waren dat er nog 177.

Om daarop voorbereid te zijn, zullen de komende dagen patiënten van intensivecareafdelingen van Brabantse ziekenhuizen worden overgeplaatst naar ziekenhuizen buiten Noord-Brabant. Zo neemt het UMCG, in Groningen, vandaag nog twee patiënten over.

Op dit moment zijn er 575 IC-plekken in heel Nederland beschikbaar voor coronapatiënten. In een crisisfase kan dat aantal verhoogd worden tot 1500 bedden.

Operatie Europese Centrale Bank heeft effect: rentes voor overheden dalen

De actie van de Europese Centrale Bank om 750 miljard euro in de economie te steken, heeft direct effect. Rentes dalen, waardoor landen zoals Italië, Frankrijk en ook Nederland goedkoper kunnen lenen.

De Europese Centrale Bank koopt de komende maanden voor vele miljarden aan schuldenpapier op die overheden en bedrijven hebben uitgegeven. Dat gebeurt met nieuw geld. Doel van die operatie is om geld lenen goedkoper te maken, zodat overheden genoeg kunnen lenen om bedrijven en inwoners te helpen.

Nederlanders in Marokko hebben meer tijd om terug te keren

Nederlanders die in Marokko zitten, krijgen langer de tijd om terug naar keren naar Nederland. De Nederlandse ambassadeur in Marokko zegt dat de deadline van komende nacht 00.00 uur is verschoven naar zondag 12.00 uur. Duizenden Nederlanders zijn volgens haar de afgelopen dagen al teruggebracht naar Nederland.

"Vandaag gaan dertien Transavia-vluchten vanuit vijf steden, en ook andere maatschappijen vliegen nog op Nederland", meldt ambassadeur Désirée Bonis via sociale media. "Je kunt ook nog via Frankrijk, Duitsland en Engeland naar huis. Het doel blijft om jullie tijdig naar huis te krijgen." De ambassadeur roept mensen op zich in te schrijven voor de informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken. "Dan kunnen wij een beeld houden van hoeveel mensen er nog zijn."

167 Nederlandse kampeerders keren terug uit Marokko, laten camper achter

Een groep van 167 kampeerders komt vanavond zonder hun camper terug naar Nederland. Ze waren onderweg in Marokko met vijf verschillende groepsreizen van de Nederlandse Kampeerauto Club (NKC). "In het belang van de veiligheid en de gezondheid van de deelnemers, heeft de NKC de repatriëring met een extra vlucht van Transavia uit Marrakech geregeld", laat de organisatie weten. Vanavond landt de groep om 23.00 uur op Schiphol.

De kampeerders laten hun camper achter in Marokko. Daar worden ze gestald op een bewaakt terrein. "Als de rust is teruggekeerd, kunnen ze hun huis op wielen weer ophalen en mogelijk hun abrupt gestaakte reis vervolgen", zegt de NKC. Volgens een van de reisleiders benaderde de plaatselijke bevolking de Nederlandse kampeerders de afgelopen dagen "minder vriendelijk".

Vier besmettingen op Aruba, 127 mensen in quarantaine

Op Aruba zitten in totaal 127 mensen in quarantaine. Van hen zijn 82 daar geplaatst na aankomst op de luchthaven van Oranjestad en 45 na contactonderzoek. Ze zijn in quarantaine geplaatst om verspreiding van het virus op het eiland te voorkomen.

Inmiddels is bij vier patiënten een besmetting met het coronavirus vastgesteld. De laatste besmetting is een Amerikaanse toerist die sinds vorige week op vakantie is op het eiland. Van de vier gevallen ligt er één in het ziekenhuis, de rest is thuis en zit daar afgezonderd. Er zijn nog 5 vermoedelijke gevallen, waarvan de testresultaten nog binnen moeten komen.

Olympische vlam officieel overgedragen aan Tokio, maar zonder publiek

In Athene werd de Olympische vlam officieel overgedragen aan het organisatiecomité van de Zomerspelen in Tokio. Het ceremoniële moment was zonder publiek, vanwege de corona-uitbraak.

Olympische vlam officieel overgedragen aan Tokio, maar zonder publiek

Zeven nieuwe doden in België, 309 nieuwe gevallen

In België zijn de afgelopen 24 uur zeven mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Daarmee komt het dodental in België op 21. Ook zijn er 309 nieuwe geteste gevallen van het virus, waarmee het totaal aantal vastgestelde besmettingen in België op 1795 komt. In België liggen 634 mensen in het ziekenhuis vanwege het coronavirus, 130 van hen liggen op de intensive care.

Evenementen aan de lopende band afgelast, maar wie draagt de kosten?

2020 is het jaar waarin Koningsdag niet doorgaat, het EK voetbal is afgelast en er een streep is gezet door het Songfestival. Ook heel veel andere evenementen, zoals concerten, festivals en theatervoorstellingen zijn afgelast. Lees in het artikel hieronder wie er voor de kosten opdraait.

Coronavirus verdrijft Playboy uit de schappen in Amerika

De Amerikaanse versie van de Playboy is voorlopig niet meer in gedrukte vorm te verkrijgen. De lente-editie, die deze week in de schappen verschijnt, wordt de laatste van 2020, schrijft de topman van Playboy in een open brief. Door de verspreiding van het virus is zowel de aanvoer van nieuwe inhoud voor het blad als de distributie verstoord.

Het blad blijft wel online beschikbaar en is van plan volgend jaar terug te keren met een papieren versie in de schappen. De Nederlandse versie van het tijdschrift blijft wel gewoon verschijnen.

Brexitonderhandelaar Michel Barnier besmet met coronavirus

Ook Michel Barnier, de man die namens de EU de brexitonderhandelingen voert, is besmet met het coronavirus. Op Twitter schrijft hij dat hij zich goed voelt en in een goed humeur is. Hij en zijn team volgen alle instructies.

"Voor iedereen die al door het virus getroffen is en voor iedereen die momenteel in quarantaine is: we zullen hier samen doorheen komen."

Tientallen miljarden in noodfonds voor Duitse ondernemers

De Duitse regering is van plan 50 miljard euro uit te trekken voor hulp aan kleine en zelfstandige ondernemers om de coronacrisis te doorstaan, meldt persbureau DPA. Het geld moet komen uit een solidariteitsfonds dat Berlijn snel wil opzetten. Kleine en zelfstandige ondernemers kunnen daaruit direct subsidies of leningen ontvangen. Het hulppakket maakt deel uit van een reeks maatregelen die Duitsland neemt vanwege de coronacrisis.

Vanochtend meldde het Robert Koch Instituut, het Duitse RIVM, dat het aantal vastgestelde besmettingsgevallen in Duitsland is opgelopen naar 10.999, 2801 meer dan gisteren. Het aantal doden staat op twintig.

Minister Bruins blijft nog thuis, maar het gaat een stuk beter

Het gaat een stuk beter met minister Bruins voor Medische Zorg. Hij blijft vandaag en mogelijk ook morgen nog thuis. Wel houdt hij contact met het 'coronateam' van het kabinet, de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing.

Gisteren zakte de minister tijdens het Kamerdebat over de coronacrisis door zijn knieën. Hij liep wel zelf de zaal uit, maar ging even later naar huis.

Cabaretier Youp van 't Hek besmet met coronavirus

Youp van 't Hek heeft het coronavirus, maakt zijn management bekend. De cabaretier is opgenomen in het ziekenhuis. "Vooralsnog hebben de artsen alles onder controle", schrijft Hekwerk theaterproducties. Ook verzoekt het bedrijf om de familie met rust te laten, zodat zij alle aandacht aan het herstel van Van 't Hek kunnen geven.

Youp van 't Hek (66) is sinds enige jaren hartpatiënt. De cabaretier werd in 2015 een aantal keren onwel op het podium. Hij onderging daarna een hartoperatie en een aantal bypasses. Vier maanden later begon hij weer met optreden. Eind vorig jaar belandde hij opnieuw in het ziekenhuis, nadat hij onwel was geworden tijdens een voorstelling in Rotterdam.

Banken geven MKB half jaar uitstel van aflossen leningen

Kleinere ondernemingen, met een financiering tot 2,5 miljoen euro, kunnen een half jaar uitstel van aflossingen krijgen. Daarvoor geldt wel dat ze in de kern gezond moeten zijn. ABN Amro, ING, Rabobank, de Volksbank en Triodos hebben dat samen besloten. Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken is de nood onder ondernemingen groot door de coronacrisis.

De banken willen ook consumenten helpen die door de coronacrisis hun hypotheek niet meer kunnen betalen. Voor hen is geen gezamenlijke maatregel aangekondigd, maar zij kunnen contact opnemen met de bank voor een "passende oplossing".

Consumenten mogen boodschappen doen in groothandels

Zelfbedieningsgroothandels zoals Sligro en Makro openen in de loop van vandaag tijdelijk hun deuren voor consumenten. Dat meldt het CBL, de brancheorganisatie van supermarkten.

Het openen van de winkels voor consumenten, die doorgaans alleen voor bedrijven open zijn, maakt deel uit van het noodpakket dat de levensmiddelensector gisteren presenteerde aan premier Rutte. De groothandels blijven gedurende de coronacrisis open voor consumenten.

Brabants ziekenhuis verwacht "vloedgolf van patiënten"

Voor ziekenhuis Bernhoven in Uden wordt morgen een triagetent geplaatst bij de spoedeisende hulp. Daar kan de selectie van patiënten "snel en professioneel" gebeuren, zegt algemeen directeur Geert van den Enden.

Uden ligt in het epicentrum van de coronacrisis. "In Bernhoven worden bijna alleen maar coronapatiënten verpleegd op dit moment", zegt Van den Enden. Hij verwacht dat het aantal coronapatiënten de komende tijd snel zal toenemen. "Dat betekent dat daar waar het soms nog relatief rustig lijkt, dat de komende periode snel voorbij zal zijn."

Volgens de directeur zijn de regionale en nationale overheden bezig om maatregelen voor te bereiden om te helpen met de "vloedgolf van patiënten" die hij verwacht.

Conte: verlenging lockdown onvermijdelijk

In Italië heeft het kabinet vanochtend opnieuw overlegd over de coronacrisis. Er zijn nog geen beslissingen genomen over nieuwe maatregelen, maar premier Conte zei na afloop dat het verlengen van de lockdown in het land en de sluiting van de scholen onvermijdelijk is. Verder wordt er gewerkt aan een miljardenpakket voor de zorg en om de Italiaanse economie te steunen, maar hoe dat eruit gaat zien is nog onduidelijk.

Een deel van de ministers deed aan het overleg mee via een videoverbinding. De ministers die wel fysiek aanwezig waren, droegen mondkapjes en handschoenen.

Premier Rutte bezoekt supermarkt en steunt vakkenvullers

Premier Rutte heeft vanochtend een bezoek gebracht aan een grote supermarkt in Den Haag. Namens de vakkenvullers van supermarkten deed hij een oproep om ook bij hen anderhalve meter afstand te houden. De vakkenvullers vertelden Rutte dat zij veel last hebben van winkelende mensen die heel dicht bij hen in de buurt komen en zelfs over hen heen gaan hangen om boodschappen te pakken.

Volgens Rutte is er genoeg wc-papier voorradig om tien jaar naar de wc te gaan:

Er is genoeg wc-papier, zegt Rutte: 'We kunnen tien jaar poepen'

Wijkagenten in Amsterdam zijn bezorgd over jongeren

Twee wijkagenten in Amsterdam maken zich zorgen over groepen jongeren die geen rekening houden met corona. Op Facebook en Twitter schrijven de agenten dat ze op straat grote groepen jongeren tegenkomen. "Wij zien hen samenkomen en dicht bij elkaar staan, zonder rekening te houden met de geadviseerde afstand. Dit vinden wij zeer zorgelijk. Een grote groep jongeren lijkt geen rekening te houden met de kans op besmetting."

Ze doen een oproep aan ouders om hun kinderen zoveel mogelijk binnen te houden. "Mochten zij toch naar buiten gaan, informeer hen dan goed over de risico's en geef hen mee hoe ze hiermee om moeten gaan. Laten we allemaal ons steentje bijdragen om te voorkomen dat dit virus zich verder verspreidt!"

Humanitaire ramp dreigt in Noord-Korea

Er dreigt een humanitaire ramp te ontstaan in Noord-Korea vanwege het coronavirus. Leider Kim Jong-un uitte zijn zorgen in de staatskrant Rodong Sinmun, de spreekbuis van de arbeiderspartij.

Met de huidige status van de gezondheidszorg in het land, zegt de Noord-Koreaanse leider zich "miserabel en zelfkritisch te voelen dat hij niet de juiste medische diensten aan zijn volk kan bieden". Hij heeft de bouw van een nieuw ziekenhuis aangekondigd.

Goed je handen wassen? De politie in India doet het voor

In een ludieke video doen politieagenten uit de Indiase deelstaat Kerala voor hoe je goed en effectief je handen wast. Alles om de strijd tegen corona te winnen natuurlijk!

Goed je handen wassen? De politie in India doet het voor

Online les op Universiteit Leiden tot eind collegejaar

De Universiteit Leiden gaat tot het einde van het collegejaar over op online onderwijs. Dat gaat maandag in voor alle opleidingen en vakken.

"Over practica is nog geen besluit genomen", laat de universiteit aan zijn studenten weten. "We onderzoeken of onderwijs op afstand een haalbare vervanging is of dat practica bijvoorbeeld later in het programma kunnen worden ingehaald."

Kindertelefoon veel gebeld: “Juist nu hebben kinderen ons nodig”

De Kindertelefoon heeft het met 1500 gesprekken per dag drukker dan ooit. "Het is duidelijk dat kinderen ons nu echt nodig hebben en we zetten echt alle zeilen bij om in deze tijd voor hen zo goed mogelijk bereikbaar te zijn", zegt directeur Roline de Wilde.

Omdat de meeste kinderen de komende tijd thuiszitten, komen daar volgens de Kindertelefoon ook de nodige problemen bij kijken. Veel kinderen maken zich zorgen: over dierbaren, school en een verslechterende thuissituatie. "De spanningen in huiselijke kring kunnen op dit moment hoger oplopen en escapes als school en sport vallen voor kinderen weg", aldus De Wilde.

De Kindertelefoon is te bereiken via 0800-0432 of via de chat op kindertelefoon.nl.

Driekwart van overleden patiënten niet op ic

Driekwart van de coronapatiënten die overlijden, is niet op de intensive care geweest. Dat zegt voorzitter Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) in de Volkskrant. Van de 58 mensen die in Nederland overleden zijn aan het virus lagen er 14 op de intensive care. De anderen stierven op een 'gewone' ziekenhuisafdeling, in het verpleeghuis of thuis.

"Als de patiënt heel oud is, een slecht hart heeft en de afgelopen maanden al drie operaties heeft ondergaan, dan kan de arts soms in samenspraak met de familie besluiten dat het niet zinvol is om hem op de intensive care te gaan behandelen", zegt Gommers in de krant.

Gisteren liep het totaal aantal geregistreerde coronapatiënten op tot 2051. Op de intensive care liggen 177 coronapatiënten. Volgens de NVIC is er momenteel voldoende plek op de Nederlandse intensivecareafdelingen.

Topman ABN Amro: banken zijn deel van de oplossing

De Nederlandse banken hebben genoeg vet op de botten om klanten tijdens de coronacrisis tegemoet te komen. Dat zei topman Kees van Dijkhuizen van ABN Amro vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal: "Vorige keer bij de crisis waren wij als banken onderdeel van het probleem. Op dit moment zijn wij nadrukkelijk onderdeel van de oplossing."

Volgens Van Dijkhuizen kunnen de banken de crisis de komende maanden prima aan en kunnen ze klanten helpen.

'Heel Frankrijk naait'

De Fransen lijken massaal aan het naaien geslagen om het tekort aan mondmaskers op te vangen. Van noord tot zuid werpen mode- en stoffenbedrijven zich op de 'amateurproductie' en particulieren gaan thuis met de naaimachine aan de slag. Het Kankerinstituut in Montpellier heeft zelfs een handleiding online gezet: hoe zet je zelf een masker in elkaar? Met knip- en naaiaanwijzingen.

De Franse gezondheidsautoriteiten waarschuwen dat deze niet-professionele maskers nauwelijks beschermen tegen het coronavirus. Dat lijken ook de amateurnaaiers zich te realiseren. "Het is misschien niet ideaal, maar het is toch beter dan niks?", zei een Zuid-Franse producent van espadrilles die met zijn stoffen nu ook maskers maakt.

Bijna niemand op station Rotterdam Centraal

Normaal gesproken is het rond 08.00 uur een drukte van belang op station Rotterdam Centraal. Nu is het er leeg, zo legde een fotograaf van het ANP vast.

  • ANP
    Rust op station Rotterdam Centraal
  • ANP
    Achter de poortjes is bijna niemand
  • ANP
    Veel treinen rijden niet

Vanaf zaterdag rijdt de NS met een 'basisdienstregeling'. Bijna alle intercity's vervallen en vanaf de stations rijdt nog maximaal twee keer per uur een trein in beide richtingen. Vanaf stations waar nu één keer per uur een trein vertrekt, blijft dit zo. Op vier trajecten blijven intercity's rijden. Ook vandaag en morgen rijden al fors minder treinen.

Coronapatiënten in Madrid naar leegstaand hotel

In Madrid zijn voor het eerst coronapatiënten ondergebracht in een hotel. Het gaat om mensen die niet hoeven te worden opgenomen op de intensive care. In totaal zijn 360 kamers beschikbaar in een hotel in het centrum van de stad.

De maatregel is bedoeld om de overvolle ziekenhuizen te ontlasten. De bedoeling is dat meer leegstaande hotels hiervoor worden ingezet.

Gisteren overleden in Madrid 88 mensen aan het virus. Omgerekend is dat een dode per 16 minuten.

Ministerie: nog geen uitkomst over sluiting verpleeghuizen

Een mogelijke sluiting van alle verpleeghuizen in Nederland, wat De Telegraaf vanochtend meldde, wordt tegenover de NOS niet bevestigd. Het ministerie van Volksgezondheid laat weten dat er voortdurend overleg is met alle zorgpartijen, dus ook met de verpleeghuizen, maar dat er nog geen uitkomst is te melden.

Tientallen metrostations in Londen dicht

In Londen gaan tientallen metrostations dicht vanwege de corona-uitbraak. Ook rijden er op sommige trajecten van het Londense metronetwerk minder of helemaal geen metro's meer, laat Transport for London weten. Zo stoppen de nachtmetro's met rijden. Ook bussen worden minder ingezet.

De maatregel volgt na uitspraken van premier Johnson. Die zei deze week dat het coronavirus zich in Londen sneller verspreidt dan in andere delen van Groot-Brittannië. Hij riep inwoners van Londen op vooral thuis te werken en sociaal contact zoveel mogelijk te vermijden. Uit overheidscijfers blijkt dat in Londen meer dan 900 mensen positief getest zijn op het coronavirus en dat er 34 mensen aan zijn overleden. In heel Groot-Brittannië zijn 2626 mensen positief getest en 103 mensen overleden.

Johnson kondigde vandaag aan dat de Britten per dag 25.000 mensen willen gaan testen op het coronavirus.

Eerste coronabesmetting bij gevangene

In het gevangenisziekenhuis van de gevangenis Haaglanden in Scheveningen is gisteravond de eerste coronabesmetting bij een gedetineerde vastgesteld. Volgens minister Dekker was het personeel hierop voorbereid en is er snel en adequaat gehandeld. De Dienst Justitiële Inrichtingen meldt dat hij volgens protocol is geïsoleerd en goed in de gaten wordt gehouden.

Telegraaf: alle verpleeghuizen gaan op slot

Alle verpleeghuizen in Nederland gaan vanwege het coronavirus op slot, meldt De Telegraaf op basis van bronnen. De maatregel is bedoeld om de kwetsbare bewoners en het personeel van de verpleeghuizen te beschermen. Dat betekent dat bezoek niet meer welkom is.

De NOS heeft de informatie nog niet bevestigd gekregen.

Volgens De Telegraaf ziet het ernaar uit dat de plannen snel ingaan, mogelijk vandaag al. Volgens de krant adviseerde het zogeheten Outbreak Management Team (OMT) het kabinet eergisteren om met aparte plannen te komen voor de ouderenzorg. Daar zou de afgelopen dagen hard aan gewerkt zijn.

Verschillende verpleeghuizen hebben de deuren de afgelopen dagen al op slot gedaan. Bewoners van verpleeghuizen behoren tot de zogeheten hoogrisicogroepen.

Buitenlandse Zaken: rederij verantwoordelijk voor passagiers cruiseschip

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat het aan de rederij en betrokken reisorganisaties is om voor de passagiers op het cruiseschip Costa Luminosa te zorgen. Volgens de Volkskrant zitten 121 Nederlanders vast op het cruiseschip dat onderweg is van het Spaanse eiland Tenerife naar Marseille, in Frankrijk. Het ministerie zegt de precieze cijfers niet te kennen.

De rederij en betrokken reisorganisaties zijn in ieder geval verantwoordelijk voor hun terugkeer naar Nederland, zegt het ministerie. Waar nodig biedt Buitenlandse Zaken hulp. Het ministerie wijst erop dat het schip niet onder Nederlandse vlag vaart. Mochten de passagiers om hulp vragen, dan krijgen zij consulaire bijstand.

Potten- en pannenprotest tegen virusbeleid Brazilië

Met een kakofonie van potten- en pannengekletter hebben Brazilianen voor de tweede avond op rij vanaf balkons geprotesteerd tegen het coronabeleid van president Bolsonaro. Hij noemde het virus vorige week nog een fantasieverhaal.

Potten- en pannenprotest tegen virusbeleid Brazilië

Nederlanders verbannen uit Belgische badplaats

Nederlanders zijn niet langer welkom in de Belgische grensgemeente Knokke-Heist. Burgemeester Lippens vindt dat Nederland veel te laks optreedt in de coronacrisis en stelt daarom strenge maatregelen in.

"Blijkbaar vindt de Nederlandse regering het nog altijd niet nodig om horecazaken te sluiten en kan de bevolking er nog altijd volop feestjes bouwen", zei hij in Het Laatste Nieuws. Zijn uitspraak is opvallend, want in Nederland zijn alle cafés en eetgelegenheden sinds zondag gesloten.

"Zolang we hier in ons land in een gevaarlijke coronacrisis verkeren, zijn Nederlanders dan ook absoluut niet welkom in onze gemeente", vervolgt hij zijn verhaal. "En zeker niet in ons ziekenhuis, waar alle mogelijke preventieve maatregelen zijn genomen om het virus buiten te houden, zodat we ons kunnen voorbereiden op het ergste."

Volgens Lippens worden de grenscontroles aangescherpt. Er komt geen permanente controle, maar de grensovergangen zijn wel opgenomen in het algemene patrouilleschema van de lokale politie.

Friends-reünie uitgesteld door coronavirus

De populaire televisieserie Friends uit de jaren 90 zou deze maand voor het eerst sinds de laatste aflevering in 2004 weer een nieuwe aflevering opnemen. Volgens het Amerikaanse tijdschrift Variety is dat nu uitgesteld tot mei.

Israël sluit ambassades waaronder die in Nederland

Israël heeft zijn ambassades gesloten in Nederland, Duitsland, Spanje, Griekenland en Cyprus. In de ambassades van Duitsland, Spanje en Griekenland bleek de ambassadeur besmet met het coronavirus. In die van Nederland en Cyprus ging het om personeelsleden van de ambassades.

7000 oud-zorgmedewerkers willen helpen

De afgelopen dagen hebben zich "her en der" zo'n 7000 oud-zorgmedewerkers gemeld die graag zouden willen helpen in de zorg, nu er overuren gemaakt worden vanwege het coronavirus. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid.

Het aanbod van gepensioneerde en andere oud-zorgmedewerkers wordt nu gebundeld in een centraal overzicht op www.extrahandenvoordezorg.nl. Ook zorgorganisaties "die door de coronacrisis staan te springen om extra medewerkers kunnen hier terecht", aldus het ministerie.

Lidl bedankt medewerkers in paginagrote advertentie in kranten

In een paginagrote advertentie in verschillende ochtendkranten, zoals De Telegraaf en het AD, bedankt supermarktketen Lidl alle 19.045 medewerkers, chauffeurs en leveranciers voor hun "tomeloze inzet". Onder de advertentie zijn hun duizenden voornamen geplaatst.

De advertentie in de kranten

Supermarkten in Nederland hebben afgelopen week een omzet gedraaid van 996,3 miljoen euro. Dat is 32 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar, blijkt uit nieuwe cijfers van marktonderzoeker IRI Nederland. Minister Wiebes van Economische Zaken heeft voorgesteld om, net als in België, dagelijks een uur te reserveren voor oudere klanten. Zij zouden nu soms geen boodschappen durven te doen uit angst het coronavirus op te lopen.

'Business as usual in Taiwan'

Waar Nederlanders gestrand zijn in het buitenland en graag naar huis willen, zijn er ook mensen die het liefst wegblijven, zoals Oussama el Maimouni. Hij woont en werkt in Taiwan. "Het is hier eigenlijk grotendeels business as usual", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Dat komt omdat Taiwan vanaf dag 1 al preventieve maatregelen heeft genomen die relatief simpel zijn, dus daar ben ik nu wel een beetje aan gewend."

Taiwan heeft geleerd van de SARS-uitbraak in 2002 en nam een aantal weken geleden al strenge maatregelen toen in China de eerste besmettingen werden gemeld. Het aantal besmettingen in Taiwan ligt nu op 100. Er zijn geen doden gemeld.

Volgens El Maimouni zijn aan het begin van de uitbraak alle scholen twee weken preventief gesloten. Ook werden mensen in een vroeg stadium al gecontroleerd op hun temperatuur en zijn mondkapjes op veel plekken verplicht. "Dat is nu al bijna twee maanden aan de gang", zegt hij. "Dat zijn relatief kleine dingen waar ik nu niet meer van opkijk."

In Taiwan gaat het leven vrij normaal door. "Ik ga straks lekker lunchen op het strand. Ik werk gewoon, in de avond ga ik sporten, in het weekend lekker de hort op. Dus ja, in dat opzicht is hier eigenlijk niks veranderd", zegt El Maimouni.

Luister hier het hele gesprek terug:

'121 Nederlanders vast op cruiseschip'

Op een cruiseschip dat onderweg is van het Spaanse eiland Tenerife naar Marseille, in Frankrijk, zitten 121 Nederlanders, bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken aan de Volkskrant. Op het schip, de Costa Luminosa, is bij drie opvarenden het coronavirus vastgesteld. Zij waren al van boord gegaan in de havens van de Kaaimaneilanden en Puerto Rico, maar het is nog onduidelijk of niemand anders het virus heeft opgelopen en of alle opvarenden in Marseille het schip kunnen verlaten.

De Italiaanse rederij van het schip, Costa Crociere, zegt op Twitter dat er tests worden uitgevoerd.

Australië en Nieuw-Zeeland sluiten grenzen

Australië sluit vanaf morgenochtend de grenzen voor iedereen die geen Australiër is of niet in Australië woont. Dat heeft premier Morrison gezegd in een televisietoespraak. In Australië zijn 600 gevallen van het coronavirus vastgesteld en zes mensen zijn aan de gevolgen ervan overleden. "Het overgrote deel van de gevallen in Australië is afkomstig uit het buitenland", zei Morrison.

Ook Nieuw-Zeeland sluit de grenzen voor buitenlanders, heeft premier Ardern laten weten. Volgens haar kunnen inwoners van Nieuw-Zeeland nog wel terugkeren, maar moeten zij haast maken omdat steeds meer luchtvaartmaatschappijen geen vluchten meer uitvoeren. "We zullen geen risico's aan onze grenzen tolereren", aldus Ardern. In Nieuw-Zeeland zijn tot nu 28 bevestigde gevallen van het coronavirus.

Kabinet gesteund in corona-aanpak, Kamer unaniem voor bonus zorgpersoneel

De Tweede Kamer staat achter de kabinetsplannen om het coronavirus te bestrijden en de economische gevolgen te verzachten. De meeste partijen vinden het verstandig dat Nederland niet helemaal op slot gaat. Alleen oppositiepartijen PVV en Forum voor Democratie pleiten voor een totale lockdown, dat wil zeggen dat burgers zo veel mogelijk binnen moeten blijven. Een motie om zorgpersoneel een bonus te geven voor hun extra inzet bij de aanpak van het coronavirus kreeg de unanieme steun van de Kamer.

Kijk hier naar wat de partijen vinden van het op slot doen van Nederland en hoe premier Rutte daarop reageerde:

Geen nieuwe besmettingen gemeld in corona-epicentrum Wuhan

In de Chinese miljoenenstad Wuhan en de provincie Hubei zijn de afgelopen dag geen nieuwe coronabesmettingen vastgesteld, melden de Chinese gezondheidsautoriteiten. Dat is voor het eerst sinds de uitbraak van het virus, eind december. Wel zijn in de regio nog eens acht patiënten overleden. Gisteren meldden de Chinese gezondheidsautoriteiten één nieuwe besmetting.

Wantrouwen richting cijfers van de Chinese overheid is er ook: een deel van de daling wordt mogelijk ook veroorzaakt doordat de Chinese overheid minder of geen tests meer laat uitvoeren.

Bloedbanken gaan opbouw immuniteit coronavirus onderzoeken

Onderzoekers van de Nederlandse bloedbanken gaan een landelijk bevolkingsonderzoek doen naar het nieuwe coronavirus. Daarvoor gebruiken ze een nieuwe bloedtest. Doel is om te achterhalen hoe breed het virus is verspreid en hoe snel de samenleving immuniteit tegen de ziekte opbouwt, meldt het AD. Met de test, die wordt uitgevoerd met bloed en plasma van tienduizenden donoren van bloedbank Sanquin, wordt onderzocht of die donoren antistoffen hebben aangemaakt tegen het coronavirus. Zo moet duidelijk worden of er in Nederland al een grote groep tegen het virus bestand is.

Het coronanieuws van gisteren

We gaan verder met het liveblog. Lees hier het liveblog van gisteravond terug en bekijk hier ons artikel met de belangrijkste gebeurtenissen van gisteren.