liveblog
NOS NieuwsAangepast

Politie voorbereid op lockdown, Nederlandse grens weer meer op slot

  • Schiphol gaat grotendeels dicht. Ook veel landelijke winkelketens sluiten de deuren.
  • In de Tweede Kamer is gedebatteerd over de corona-aanpak van het kabinet, waar veel partijen steun voor uitspraken.
  • Nederland gaat de grenzen sluiten voor mensen van buiten Europa.
  • In totaal zijn 2051 mensen in Nederland positief getest op het virus, zegt het RIVM. 58 mensen zijn overleden.
  • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd, op deze kaart de maatregelen die Europese landen treffen en op deze kaart de door het RIVM gemelde Nederlandse besmettingen. Lees ook de antwoorden op jullie vragen.
liveblog gesloten

Overzicht van het coronanieuws van vandaag

Het liveblog wordt gesloten. In dit artikel zetten we belangrijkste gebeurtenissen van vandaag voor je op een rij:

Uitstellen Songfestival kost Rotterdam maximaal 6,7 miljoen

Het uitstellen van het Eurovisiesongfestival bezorgt de gemeente Rotterdam een financiële domper. De kosten voor het verplaatsen van het liedjesfestijn worden geschat op maximaal 6,7 miljoen euro. Dat is te lezen in een brief van burgemeester Aboutaleb en de wethouders van de gemeenteraad.

De gemeente gaat met verzekeraars in gesprek om te zien of een deel van de gemaakte kosten verhaald kan worden. De burgemeester schrijft verder dat de gemeente er volgend jaar "alsnog een groot feest van gaat maken".

Coronadebat voorbij

Het debat in de Tweede Kamer over de kabinetsplannen om het coronavirus te bestrijden is afgelopen. De meeste partijen vinden het verstandig dat Nederland niet helemaal op slot gaat. Alleen oppositiepartijen PVV en Forum voor Democratie pleiten voor een totale lockdown, dat wil zeggen dat burgers zo veel mogelijk binnen blijven.

In dit artikel zetten we de belangrijkste momenten van het debat voor je op een rij:

Van Barneveld en Taylor darten tegen elkaar vanuit eigen huis

Het coronavirus heeft de sportagenda nagenoeg leeggemaakt, maar dat hoeft niet te betekenen dat de sportliefhebber zich moet vervelen. Oud-darters Raymond van Barneveld en Phil Taylor gaan namelijk op korte termijn tegen elkaar darten, ieder vanuit de eigen woonkamer op een elektronisch bord. Het duel zal worden gestreamd op Facebook.

Politie: Nederlanders houden zich aan coronamaatregelen

Vooralsnog reageert Nederland goed op de coronamaatregelen, zegt de Nationale Politie tegen Nieuwsuur. Max Daniel, nationaal commandant van de politie in de coronacrisis, omschrijft de situatie in het land als rustig. "Incidenten zijn op één hand te tellen. We kunnen mensen echt aanspreken op hun gezond verstand."

De politie hanteert een speciaal draaiboek als richtlijn voor de coronapandemie. Daarnaast is de politie goed voorbereid op allerlei scenario's, zoals een lockdown, volgens Daniel. "Noodverordeningen handhaven wij en daar bereiden we ons ook op voor. We zullen beginnen met mensen aanspreken op hun eigen gezond verstand."

Lees meer over de inzet van de politie in de coronacrisis in dit artikel:

Franse politie deelt ruim 4000 'lockdown-boetes' uit

In Frankrijk zijn bijna 4100 boetes uitgedeeld aan mensen die het bevel om thuis te blijven hebben overtreden. Mensen mogen alleen de straat op voor werk, het bezoek aan een arts of het kopen van eten. Zij moeten daarvoor een ondertekend document kunnen tonen.

De boete was gisteren nog 35 euro, maar die is vandaag verhoogd tot 135 euro en kan zelfs oplopen tot 375 euro. Er zijn 100.000 agenten ingezet om erop toe te zien dat de regels worden nageleefd. Overigens mogen de Fransen nog wel naar buiten om te wandelen of te sporten, mits ze dat in hun eentje doen, legde minister Castaner van Binnenlandse Zaken uit bij de tv-zender TF1.

Vietnamese nagelsalon in Haarlem doneert mondkapjes

Een nagelsalon uit Haarlem doneert 2500 mondkapjes aan een ziekenhuis in Alkmaar. Op Facebook roept Elsa Nails & Spa andere Vietnamese nagelstudio's op om dat voorbeeld te volgen vanwege het tekort aan mondkapjes in de zorg. "Nederland is ook ons land en ons huis. Samen moeten wij deze coronacrisis door. We roepen jullie hierbij op om ook in deze moeilijke tijden steun te geven aan de Nederlandse samenleving."

Bonaire kondigt noodverordening af

Hoewel er nog geen besmettingen van het coronavirus op Bonaire bekend zijn, heeft het eiland een noodverordening vanwege het virus afgekondigd. Per direct worden demonstraties en bijeenkomsten met meer dan vijftig personen verboden. Alle sportclubs, kerken en scholen gaan dicht. Wie zich niet aan de regels houdt, kan worden gestraft met een geldboete van 2500 euro of drie maanden celstraf.

Daarnaast is besloten dat de internationale luchthaven van Bonaire voor iedereen verboden terrein is, behalve voor medewerkers en voor passagiers van de nog resterende vluchten die mensen van het eiland moeten halen. Een passagier mag door maximaal één persoon worden gebracht, die binnen een half uur weer weg moet zijn. De marechaussee ziet daarop toe.

Grensdorp Baarle-Nassau leeft onder twee regimes

Hetzelfde dorp, andere regels. Omroep Brabant ging naar grensplaats Baarle-Nassau, waar de ene winkel wél en de ander winkel niet open mag blijven. Dat heeft alles te maken met de verschillende coronamaatregelen in België en Nederland.

In grensdorp Baarle-Nassau mag de ene winkel wel open, de andere niet

Koolmees roept ouders op kinderopvang te blijven betalen

Minister Koolmees roept mensen op om de rekening van kinderopvang te blijven betalen, ook als de kinderen thuiszitten. In het Kamerdebat over de coronacrisis noemde hij daarvoor drie redenen. "Ouders behouden dan hun recht op kinderopvangtoeslag, ze behouden hun plek op de kinderopvang en de sector is cruciaal voor de opvang van kinderen van ouders die bijvoorbeeld in de zorg werken."

De minister erkent dat hij veel van de ouders vraagt. "Bijvoorbeeld als ze zijn teruggegaan in inkomen, maar het is belangrijk om de continuïteit te waarborgen."

Frankrijk verlengt papieren migranten en asielzoekers

De Franse regering gaat verblijfsvergunningen van migranten met zes maanden verlengen. Het gaat om mensen die na 16 maart hun papieren moesten verlengen, maar dat niet kunnen vanwege de quarantaine-regels. Het besluit van de regering gaat niet alleen over buitenlanders met een langdurige vergunning, maar ook over asielzoekers die in de procedure zitten.

Sinds dinsdag gelden in Frankrijk strenge regels. In principe moet iedereen binnenblijven, behalve voor zaken als werk en artsenbezoek.

Wiebes wil 'ouderenuurtje' in supermarkt

Minister Wiebes van Economische Zaken zou het een goed idee vinden als supermarkten dagelijks een uur reserveren voor oudere klanten. Zij zouden nu soms geen boodschappen durven te doen uit angst het coronavirus op te lopen.

Winkels in onder meer België hebben al zo'n 'ouderenuurtje' ingesteld. Dat bracht D66 en 50Plus ertoe het kabinet te vragen om ook hier iets dergelijks te organiseren. De minister gaat het "sympathieke idee" onder de aandacht van de supermarkten brengen.

Beeldkwaliteit van streamingdiensten mogelijk omlaag vanwege corona

De beeldkwaliteit van streamingdiensten als Netflix gaat mogelijk omlaag om overbelasting van het internet te voorkomen. Dat heeft de Europese Commissie vandaag met Netflix besproken. Brussel wil dat streamingplatforms gaan samenwerken met internetaanbieders om de doorvoer van data aan te passen.

Vanwege de coronacrisis werken veel mensen thuis en zijn daarvoor afhankelijk van het internet, bijvoorbeeld voor videoconferenties. Een verlaagde beeldkwaliteit bij de streamingdiensten zou ervoor kunnen zorgen dat het internet niet 'verstopt' raakt.

Netflixt laat in een reactie weten te hechten aan het overeind houden van het internet tijdens "deze kritieke tijd".

Opnieuw forse verliezen Amerikaanse beurzen

Hoofdindex Dow Jones verloor op Wall Street meer dan 1300 punten en sloot 6,3 procent lager. Ook de S&P 500 en technologie-index Nasdaq verloren flink, respectievelijk 5,2 en 4,7 procent. De zorgen over een wereldwijde en langdurige recessie blijven de gemoederen ook in de VS bezighouden. Eerder op de dag sloot de Amsterdamse AEX-index 4,75 procent in de min.

Winkels sluiten 'omdat er te weinig gekocht wordt'

WE, Zara, C&A, Nespresso, maar ook GameMania, Footlocker en Lego: het is een flinke greep uit de winkels die morgen niet opengaan. Het sluiten van de deuren gebeurt vrijwillig, want in tegenstelling tot landen als België en Frankrijk mogen winkels hier nog gewoon open zijn.

Waarom dan de boel toch dichtgooien? Brancheorganisatie INretail: "Er wordt gewoon te weinig gekocht."

Wiebes: supermarkten moeten duidelijker zeggen dat ze genoeg in huis hebben

Minister Wiebes van Economische Zaken heeft aan de levensmiddelenbranche gevraagd om beter te laten zien dat er genoeg voorraad is. Daarmee moeten winkels en producenten hamsteren ontmoedigen. "We hebben allemaal de beelden van supermarkten gezien."

"Er wordt ruim voldoende voedsel geproduceerd en er zijn ruim voldoende voorraden. Maar dat dringt blijkbaar tot veel Nederlanders niet door en dat leidt tot hamsteren", zei hij in het debat over de coronacrisis. De branche gaat volgens de minister meer "gericht communiceren over beschikbaarheid". Wiebes hoopt dat "mensen dan niet meer het zekere voor het onzekere nemen".

Spaanse verzorgingstehuizen onderzocht om vele coronadoden

De Spaanse justitie is een onderzoek gestart naar het hoge aantal sterfgevallen door het coronavirus in een aantal verpleegtehuizen. Zo overleden er in een verzorgingshuis in Tomelloso veertien bewoners aan de gevolgen van het virus. In tehuizen in Vitoria en Madrid zijn respectievelijk acht en negentien doden gemeld. Tientallen andere bewoners en verplegend personeel zijn besmet geraakt.

In Spanje zijn voor zover bekend bijna 14.000 mensen besmet met het virus. 598 coronapatiënten zijn overleden. Spanje is na Italië het land in Europa dat het zwaarst is getroffen door het virus.

Erp in rouw na dood vier dorpsgenoten

Als gevolg van het coronavirus zijn in korte tijd vier mensen overleden in het Brabantse Erp. Twee van hen waren lid van de plaatselijke voetbalclub RKVV. De sportvereniging is in rouw. Ook de rest van het dorp is geschrokken.

Erp verloor al vier inwoners aan het coronavirus: 'Dat raakt hier iedereen'

Ook provincies trekken portemonnee vanwege coronavirus

Verschillende provincies komen bedrijven en instanties financieel tegemoet om de impact van het coronavirus op te vangen. Zo stelt Noord-Brabant 5 miljoen euro beschikbaar om de informatievoorziening te verbeteren en online scholen te bevorderen. Overijssel belooft subsidies en sponsorbijdragen uit te keren, hoewel evenementen niet doorgaan.

De provincies Overijssel en Friesland beloven dat ze openstaande facturen binnen een week betalen en dat betalingen van mkb'ers aan de provincie juist even kunnen wachten.

De maatregelen komen bovenop het miljardenpakket voor het bedrijfsleven en zzp'ers dat het kabinet gisteren heeft aangekondigd.

ABN Amro schiet gedupeerde klanten te hulp

ABN Amro wil klanten die door het coronavirus in de financiële problemen komen, helpen met hun hypotheek of krediet. Dat bevestigt de bank na berichtgeving in De Telegraaf. Volgens een woordvoerder komt de bank voor het einde van de week met de details naar buiten.

Het is nog niet zeker wie er precies voor de regeling in aanmerking komen en of het om uitstel of een kwijtschelding gaat. "Het gaat om mensen die het lastig hebben door het coronavirus", zegt de woordvoerder. In De Telegraaf heeft topman Kees van Dijkhuizen het over "consumenten met een nulurencontract, zzp'ers of kleine ondernemers".

Nederland sluit grenzen voor mensen van buiten Europa

Vanaf morgenavond 18.00 uur zijn de grenzen van Nederland gesloten voor mensen die hier niet per se naartoe moeten. Het inreisverbod geldt niet voor reizigers uit EU-lidstaten, Schengenlanden of het Verenigd Koninkrijk. Ook mensen met een vitale functie, zoals zorg- of transportpersoneel, zijn uitgezonderd van de nieuwe regels. Het inreisverbod geldt vooralsnog voor 30 dagen.

Minister Bruins beantwoordt geen vragen bij vertrek van Binnenhof

Minister Bruins verlaat het Binnenhof na onwelwording

Forse stijging aantal doden in Frankrijk

Het dodental als gevolg van het coronavirus in Frankrijk is met 89 nieuwe sterfgevallen opgelopen tot 264. In totaal is bij 9134 mensen in Frankrijk het virus vastgesteld, van wie er 931 slecht aan toe zijn.

Terugkijken én -luisteren: kerkklokken luiden voor 'hoop en troost'

Kerkklokken luiden voor 'hoop en troost'

'Coronavirus kán 72 uur overleven op plastic en roestvrij staal'

Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat het coronavirus onder ideale omstandigheden tot wel 72 uur intact kan blijven op oppervlakten van plastic en roestvrij staal. Hoelang het virus precies kan overleven op bijvoorbeeld winkelwagentjes of deurklinken valt niet zeggen.

Lees meer over de belangrijkste uitkomsten van het onderzoek:

Transavia schort tijdelijk alle vluchten op

Transavia staakt vanaf maandag tot en met 5 april alle vluchten vanwege het coronavirus. Wel worden er nog vluchten uitgevoerd om gestrande passagiers in het buitenland thuis te brengen. Er worden reisvouchers aangeboden aan gedupeerde reizigers.

Eerder vandaag kondigde Ryanair aan nagenoeg alle vluchten te schrappen. Luchthaven Schiphol zal mede vanwege de geschrapte vluchten vijf van de zeven pieren sluiten.

Merkel: coronavirus grootste uitdaging sinds WOII

De bestrijding van het coronavirus is een "historische taak" waarbij solidariteit en discipline van de bevolking nodig is. Dat zei de Duitse bondskanselier Merkel in een toespraak die vanavond werd uitgezonden.

Merkel riep de Duitse bevolking op de crisis serieus te nemen. "Sinds de Duitse hereniging, nee, sinds de Tweede Wereldoorlog is er voor ons land geen uitdaging geweest die zo erg afhangt van onze gemeenschappelijke solidariteit."

De vrijheidsbeperkende maatregelen die zijn genomen zullen voor veel Duitsers lastig te accepteren zijn, volgens de bondskanselier. "Zeker zij die onder het communisme in de DDR hebben geleefd." Desondanks roept ze iedereen op een steentje bij te dragen aan het indammen van het virus. Merkel verzekerde dat de Duitse regering alles zal doen om banen te behouden.

Bruins onwel in Tweede Kamer

Tijdens het Kamerdebat over de coronacrisis is minister Bruins voor Medische Zorg onwel geworden. Hij werd kritisch ondervraagd door de oppositie, die vond dat hij te weinig deed om voor beschermingsmiddelen zoals mondkapjes te zorgen (zie ook 19.16 uur).

Bruins wankelt een beetje en zakt door zijn knieën, waarna minister Koolmees hem opvangt. Bruins staat snel weer op en neemt een slok water. Kamervoorzitter Arib schorst de vergadering tot 20.15 uur, waarna Bruins en zijn collega's de plenaire zaal verlaten.

Bruins zakt tijdens corona-debat in elkaar

Kerkklokken luiden voor hoop

Overal in Nederland zijn tussen 19.00 en 19.15 uur de kerkklokken geluid. De Raad van Kerken in Nederland had daartoe opgeroepen "om in deze tijd van onzekerheid een boodschap van bemoediging, hoop en troost te verspreiden". Ook de komende twee woensdagen zullen de kerkklokken luiden.

Thuisbezorgd slachtoffer DDos-aanval

Thuisbezorgd heeft sinds 16.00 uur last van een DDos-aanval. "Er wordt met man en macht aan gewerkt om dit op te lossen", zegt een woordvoerder. "Het is erg vervelend dat mensen het in deze moeilijke tijden leuk vinden om zo'n aanval uit te voeren." Door de aanval komen bestellingen mogelijk niet door of krijgen mensen geen bevestiging dat het geld is overgemaakt.

Bij een DDos-aanval worden computerservers bestookt met data, waardoor servers verstopt raken en geen ruimte meer hebben voor legitiem internetverkeer.

140.000 extra mondkapjes en 'enkele miljoenen' in zicht

Er zijn in Nederland 140.000 mondkapjes binnengekomen, zei minister Bruins in de Tweede Kamer. Ook zullen er "enkele miljoenen" bij komen, maar een exact aantal wil de minister voor Medische Zorg niet geven. Ook is niet helemaal duidelijk wanneer de levering komt.

Zo nodig zal hij mondkapjes vorderen, dat betekent dat de overheid kan eisen dat fabrieken hun voorraad verkopen aan het ministerie. De prijs wordt opgedreven, omdat er in de hele wereld erg veel vraag naar is.

Rutte: reisorganisaties moeten Nederlanders terughalen

De regering is niet bezig met het zelf terughalen van Nederlanders uit het buitenland, zei premier Rutte in het Kamerdebat over de coronacrisis. Naar schatting zijn er zo'n 200.000 mensen gestrand. "We hebben geen luchtbrug naar al die regio's. We hebben één regeringstoestel, daar passen twintig mensen in. Het moet via reisorganisaties gaan, dat proberen wij zo goed mogelijk te ondersteunen. Maar het gaat om 200.000 mensen, dat is nogal wat."

Vanochtend spraken we bezorgde reizigers op Schiphol:

Bezorgde reacties op Schiphol: 'mijn kind zit nog op Bali'

Bløf-zanger Paskal Jakobsen is nu maaltijdbezorger

Paskal Jakobsen van Bløf heeft door het coronavirus geen optredens. Maar ook zijn plan B, zijn eigen restaurant Hard en Ziel in Middelburg, is dicht. Dus biedt hij nu op Facebook aan om zelf maaltijden bij klanten te bezorgen.

Update 20.55 uur: het restaurant heeft de post zonder toelichting verwijderd. Het restaurant was telefonisch onbereikbaar.

Wat zou Rutte doen in quarantaine?

Wat zou Mark Rutte doen als hij geen premier was en in quarantaine zou zitten? En is de premier bang? In een interview met het NOS Jeugdjournaal heeft Rutte antwoord gegeven op vragen van kinderen.

Rutte: 'In quarantaine zou ik vrienden bellen, heel veel Netflixen en boeken lezen'

Groot-Brittannië sluit scholen en neemt verdere maatregelen

In het Verenigd Koninkrijk gaan de scholen vanaf vrijdag dicht. Alleen als hun ouders een vitaal beroep hebben kunnen kinderen worden opgevangen. Dat heeft premier Johnson bekendgemaakt. Hij zei verder dat ondernemingen en burgers kunnen rekenen op financiële steun en andere hulp, bijvoorbeeld maaltijden als ze die nodig hebben.

In het VK ging het openbare leven tot nu toe min of meer gewoon door. De beslissing om de scholen te sluiten is genomen met het argument dat daardoor de verspreiding van het coronavirus wordt vertraagd. Het heeft gevolgen voor bijna 9 miljoen leerlingen.

In mei en juni zullen geen examens worden afgenomen, maar eindexamenkandidaten hoeven niet bang te zijn dat ze geen diploma krijgen, zei Johnson.

Rutte: groepsimmuniteit helpt, maar geen doel op zich

In het Kamerdebat over de coronacrisis ging premier Rutte in op de verwarring die is ontstaan rond het begrip groepsimmuniteit, waarover hij sprak in zijn toespraak maandag.

"Het doel van het beleid is ervoor zorgen dat de zorg het aankan en dat ouderen en kwetsbaren zo goed mogelijk worden beschermd", stelde de premier. "Immuniteit is een bijkomend effect, wat heel langzaam wordt opgebouwd. Het helpt, maar het is geen doel van het beleid. En het is dus ook geen doel om zoveel mogelijk mensen te besmetten, wat ik hier en daar lees."

Bij het opstellen van nieuwe maatregelen wordt geluisterd naar deskundigen, maar tegelijkertijd is het kabinet niet doof voor zorgen uit de samenleving, zei Rutte verder. Hij wees op de sluiting van de scholen, die volgens de experts nog niet noodzakelijk was. "De samenleving was zelf met de voeten aan het stemmen. Dat was een democratisch besluit."

475 nieuwe coronadoden gemeld in Italië

In Italië zijn de afgelopen 24 uur 475 mensen om het leven gekomen als gevolg van het coronavirus. Dat is het hoogste dodental op één dag van een land sinds de eerste besmetting vorig jaar in China werd ontdekt. In totaal zijn 2978 om het leven gekomen.

Voor zover bekend zijn 35.713 Italianen besmet geraakt met het virus. Zeker 4025 mensen zijn volledig hersteld van het virus.

Morgen al fors minder treinen

Treinreizigers moeten vanaf morgen rekening houden met fors minder treinen dan gebruikelijk. Het aantal ziekmeldingen bij de NS stijgt, waardoor er gesneden moet worden in het aantal ritten. Vanaf zaterdag gaat de speciale basisdienstregeling in, waarbij bijna alle intercity's vervallen. De NS adviseert de reisplanner kort voor vertrek te raadplegen.

Ook België op slot: 'Alles is dicht'

Correspondenten Thomas Spekschoor en Sander van Hoorn rijden in onderstaande video een rondje door de verlaten straten van Brussel.

Ook België op slot: 'Alles is dicht'

Supermarkten zien omzet fors stijgen

Supermarkten in Nederland hebben afgelopen week een omzet gedraaid van 996,3 miljoen euro. Dat is 32 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van marktonderzoeker IRI Nederland.

Ter vergelijking: afgelopen Kerstdagen lag de omzet 11 procent lager dan vorige week. Toch benadrukken de supermarkten dat er ook veel extra kosten gemaakt zijn. Om de schappen gevuld te krijgen, moest er extra personeel worden ingezet en honderden extra vrachtwagens rijden.

Naar verwachting zullen de omzetcijfers van deze week nog hoger liggen. Volgens de marktonderzoeker was er vorige week sprake van 'slechts' drie hamsterdagen.

Opnieuw dieprode dag op de beurs

De AEX heeft de dag weer met flinke verliezen afgesloten. De Amsterdamse beursgraadmeter verloor 4,8 procent en staat op 404,1 punten. Vanwege de alsmaar dalende olieprijs is Shell met een verlies van 11,3 procent één van de negatieve uitschieters.

Opvallend vandaag was de stijgende rente op staatsobligaties. De rente op Nederlands en Duits schuldpapier daalt normaal gesproken als beleggers een veilig heenkomen zoeken. Nu loopt die rente flink op. Een hogere rente is positief voor pensioenfondsen, omdat de rekenrente hiervan wordt afgeleid. Het is een klein lichtpuntje voor de fondsen, die enorme verliezen lijden op hun aandelenportefeuilles.

In Zuid-Europese landen zijn de rentestijgingen nog sterker. Beleggers maken zich vermoedelijk zorgen over al het geld dat landen nodig gaan hebben om coronamaatregelen te financieren.

Begrijpelijke corona-informatie voor laaggeletterden

Het RIVM, de Rijksoverheid, media en andere organisaties zijn druk bezig om het publiek voor te lichten over het coronavirus. Maar daarbij wordt vaak niet gedacht aan mensen die niet goed kunnen lezen. In Nederland zijn er 2,5 miljoen laaggeletterden. Speciaal voor hen heeft expertisecentrum Pharos deze informatiekaarten gemaakt:

Sportwereld staat massaal op tegen corona

De sportwereld komt in actie om zijn steentje bij te dragen in de strijd tegen het coronavirus. Diverse clubs, atleten en organisaties bieden hulp aan of steken hulpverleners een hart onder de riem.

NOS Sport maakte dit overzicht van de initiatieven:

Alle Amerikanen krijgen geld van overheid

Het Amerikaanse ministerie van Financiën wil honderden miljarden direct aan Amerikaanse huishoudens overmaken. De hoogte van de cheque hangt af van hoeveel mensen er in huis wonen en wat hun gezamenlijke inkomen is. Hoe armer, hoe meer geld een familie krijgt. Het Congres moet nog instemmen met het voorstel, maar dat lijkt geen belemmering te zijn.

Rutte is geen voorstander van een lockdown

De premier is aan het woord en hij ontkent dat Nederland veel minder maatregelen neemt dan andere Europese landen, zoals Frankrijk en Duitsland. "Niemand in heel Europa kiest voor een volledige lockdown."

De PVV en Forum voor Democratie hameren in het debat op het op slot doen van Nederland. Rutte zegt dat een volledige lockdown betekent dat burgers binnen moeten blijven tot het vaccin er is. Dat kan wel een of twee jaar duren, misschien langer. "Dit betekent dat je als land hier zwaar verarmd uitkomt. Dat er geen geld meer is om de zorg te betalen of het vaccin te verspreiden." Rutte denkt dat Nederlanders dit niet willen. Het vaccin is er ook nog niet.

Rutte probeert Wilders en Baudet te overtuigen dat Nederland, net als andere Europese landen, nu strenge maatregelen neemt. "Nederland zit grotendeels op slot." Dat er een verschil is met andere Europese landen, komt volgens Rutte omdat het nu in Nederland niet nodig is. "Je kunt nog extra maatregelen nemen en dat doen we als het nodig is." Het gaat dan om bijvoorbeeld het sluiten van winkels en het stilleggen van het openbaar vervoer.

Rutte: Wij doen niets anders dan de Fransen, Duitsers en Zweden

Eerste coronadode op Curaçao

Op Curaçao is voor het eerst iemand overleden die eerder positief werd getest op het coronavirus. Het gaat om een 68-jarige man uit Noord-Brabant, die op het Caribische eiland op vakantie was. Afgelopen maandag verslechterde zijn toestand en werd hij opgenomen op de intensive care, waar hij vandaag overleed.

Op dit moment zijn er nog twee bevestigende gevallen van mensen met het coronavirus geconstateerd. Zij zitten in quarantaine.

Lange files aan grenzen Oost-Europa

Doordat sommige Oost-Europese landen strenge maatregelen nemen tegen de verspreiding van het coronavirus staan aan verschillende grensovergangen lange files. Polen wil bijvoorbeeld alle vrachtwagenchauffeurs die het land binnenkomen, testen op het virus.

Tussen Polen en Litouwen staat daardoor een file van zo'n 60 kilometer. Aan de Poolse zuidgrens staat tussen Polen en Tsjechië 50 kilometer file. Het openen van extra grensovergangen biedt weinig soelaas: er kunnen hooguit zo'n veertig vrachtwagens per uur worden gecontroleerd. Ook het grensverkeer tussen Polen en Duitsland en Tsjechië en Slowakije is vastgelopen.

Hongarije daarentegen heeft juist zijn grenzen opengesteld om inwoners van andere landen de kans te geven thuis te komen. Eerst mochten Bulgaren in een zorgvuldig begeleid konvooi doorrijden, daarna Roemenen en Serviërs. Aan de grens tussen Oostenrijk en Hongarije stond vanochtend 28 kilometer aan file van vrachtwagens en 14 kilometer van personenauto's.

Deze vrachtwagens staan al 50 kilometer voor de Oostenrijks-Hongaarse grens vast

Hoe gaat NOS te werk in de coronacrisis?

Bij de NOS komen veel vragen binnen over hoe wij opereren en hoe we ervoor zorgen dat we zelf als redactie de ziekte niet verder verspreiden. Marcel Gelauff, hoofdredacteur NOS Nieuws, legt in een blog uit welke maatregelen op de redactie zijn genomen.

88 procent van scholen heeft thuisonderwijs op orde

Op 88 procent van de basis- en middelbare scholen is het afstandsonderwijs bijna of volledig gerealiseerd. Dat blijkt uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) onder 752 schooldirecteuren. Bij 11 procent van de scholen is het thuisonderwijs nog in ontwikkeling, waarvan de meeste verwachten dit vandaag af te ronden. Slechts 1 procent heeft nog niets geregeld.

Ook de opvang van kinderen van ouders met cruciale beroepen blijkt veelal in orde. Zeven op de tien scholen laten ook kinderen toe waarbij slechts één ouder een vitaal beroep heeft. Uit de peiling blijkt dat per school gemiddeld vijf kinderen naar school gaan.

De koepel van schoolleiders prijst de snelle overgang van scholen naar onderwijs op afstand. "Ook zien we dat er veel begripvolle en steunende reacties binnenkomen van ouders", zegt AVS-voorzitter Petra van Haren.

Thomas Acda gaat boodschappen inpakken voor zorgpersoneel

De zanger/acteur is vandaag op Twitter een actie gestart om zorgpersoneel, ouderen en invaliden te helpen die moeilijk aan boodschappen kunnen komen. Hij roept zijn volgers op om ook bij hen in de buurt zoiets te organiseren.

171 coronapatiënten op de intensive care, nog voldoende plek

Op dit moment liggen er 171 mensen met het coronavirus op intensivecareafdelingen in Nederland. Dat meldt de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC). Twee dagen geleden ging het nog om 96 mensen. Gisteren waren het er 135.

In totaal zijn er 575 bedden die beschikbaar zijn voor coronapatiënten. Dat aantal kan, als het nodig is, worden uitgebreid tot 1500 en in een 'crisisfase' zelfs tot 2000.

Tweede Kamer: 'lockdown' klinkt heerlijk, maar is geen oplossing

De PVV en Forum voor Democratie vinden dat in Nederland niemand de straat meer op zou moeten, maar de meeste partijen geloven nu niet in zo'n lockdown. Dat bleek in het eerste deel van het Kamerdebat over de coronacrisis.

Tweede Kamer: 'lockdown' klinkt heerlijk, maar is geen oplossing

Kabinet aan zet in Kamerdebat over coronacrisis

De Tweede Kamer debatteert al de hele middag over de actuele ontwikkelingen rondom het coronavirus. Politici hebben het kabinet veel vragen gesteld. De premier en zijn ministers zijn nu aan de beurt om antwoorden te geven. Volg het debat via onze livestream of op NPO 2.

Vlaamse vrienden scoren 'coronahit' met Borsato-parodie

De Jaap van Dissel (RIVM) van België heet Marc van Ranst. Deze Belgische viroloog is er door het coronavirus vrijwel onafgebroken in de publiciteit. Twee vrienden hebben daarom een lied over hem gemaakt. De parodie op Marco Borsato's Hoe het danst staat sinds gisteren op YouTube en is op dit moment al bijna 200.000 keer bekeken.

Ook C&A en Game Mania sluiten alle winkels

Kledingwinkelketen C&A sluit alle 116 filialen in Nederland. Gisteren gingen de Belgische vestigingen al dicht.

Ook de 44 winkels van Game Mania worden gesloten.

Tuincentrum schenkt vuurwerkbrillen aan ziekenhuis

Tuincentrum Bull uit het Gelderse Beuningen schenkt zo'n duizend vuurwerkbrillen aan het Radboud UMC in Nijmegen. Daarmee kunnen zorgmedewerkers zichzelf extra beschermen tegen het coronavirus.

Het tuincentrum had nog een grote lading brillen van Oud en Nieuw liggen, zegt de eigenaar tegen De Gelderlander. "Je kunt beter brillen overhebben dan vuurwerk."

Supermarktbaas: heel bijzonder om te zien hoe snel winkel wordt leeggehaald

Hamsteren? In deze supermarkt mogen klanten maximaal 2 artikelen van 1 soort kopen

Gedeeltelijke sluiting van Schiphol

Schiphol blijft open, maar in afgeslankte vorm. Van de zeven pieren blijven er twee open. De vijf pieren die dichtgaan, worden gebruikt als parkeerplaats voor vliegtuigen.

Ook zijn niet alle vertrekhallen langer nodig. Van de drie zal er één hal volledig worden benut, de andere daar waar nodig. Bijvoorbeeld voor repatriëring of vrachtvluchten.

Schiphol verwacht geen ontslagen voor personeel. Wel wordt bekeken of de luchthaven aanspraak kan maken op steunmaatregelen van het kabinet.

Alleen de D- en E-pier blijven open

Baudet: lockdown, anders dweilen met kraan open

"Is groepsimmuniteit nou inzet van het kabinet of niet?" Dat vraagt FvD-leider Baudet zich af in het Kamerdebat over corona. Net als PVV-leider Wilders wil hij dat het kabinet een lockdown instelt. "Anders is het dweilen met de kraan open. Je moet vooruit denken." Volgens Baudet kan je tijd kopen met een lockdown, onder meer om een vaccin te ontwikkelen.

ChristenUnie-leider Segers wijst Baudet erop dat in Aziatische landen waar strenge isolatiemaatregelen van kracht zijn, sprake lijkt te zijn van een tweede golf aan besmettingen. NRC-journalist Tom-Jan Meeus schrijft op Twitter dat The Economist daarover bericht.

Asscher wil duidelijk verhaal van kabinet

PvdA-leider Asscher vindt dat de enige mogelijke strategie tegen corona "het maximaal controleren van de besmetting" is. "Het is belangrijk om nu duidelijk te maken dat maximale beheersing het doel is", zei hij in het Kamerdebat over de coronacrisis. "Vandaag moet duidelijk worden dat Nederland niet heel andere keuzes maakt dan andere landen", voegde hij daar nog aan toe.

FvD-leider Baudet riep Asscher op om steviger woorden te gebruiken in de richting van het kabinet. "U kunt toch ook gewoon zeggen dat ze zich vergist hebben?" Maar daar ging de PvdA'er niet in mee. "Ik vraag de premier om meer duidelijkheid te geven."

Asscher had ook nog een advies voor alle Nederlanders wat betreft social distancing: "Gedraag je alsof je het virus in je draagt. Dat lijkt me de beste opstelling."

Tsjechië verplicht gezichtsbedekking op straat

De Tsjechische overheid heeft een nieuw pakket vergaande maatregelen aangekondigd om het coronavirus in te dammen. Vanaf middernacht is het verboden om zonder bedekking van de mond en neus op straat te komen. Wie niet over een mondkapje beschikt, moet met een sjaal het gezicht bedekken.

Daarnaast kondigde premier Babis aan dat supermarkten, apotheken en drogisterijen tussen 10.00 en 12.00 uur alleen nog bezocht mogen worden door mensen ouder dan 65 jaar.

Jeangu Macrooy: voelt heel gek

De Nederlandse Songfestivaldeelnemer zegt dat het heel gek voelt dat het liedjesfestijn is verzet naar volgend jaar. "We waren met een heel groot team in een lekkere flow en we waren zo goed bezig met de voorbereidingen."

Maar het is niet anders, zegt de zanger. Hij begrijpt de beslissing helemaal en noemt de gezondheid van iedereen in Nederland veel belangrijker dan zijn deelname aan het Songfestival.

Macrooy over afgelasten Songfestival: 'Het voelt gek'

Iedereen mag meedenken over aanpassing Dodenherdenking en Bevrijdingsdag

Voor de Nationale Dodenherdenking wordt dit jaar een vorm gezocht die "past bij de uitzonderlijke omstandigheden", meldt het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Het uitgangspunt daarbij is "het gevoel van verbondenheid dat veel mensen ontlenen aan de Dodenherdenking en Bevrijdingsdag".

Het comité roept iedereen op om mee te denken over een manier om ondanks de crisis rond het coronavirus stil te staan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog. Omdat dat dit jaar 75 jaar geleden is, staan er al allerlei activiteiten gepland, die mogelijk worden verplaatst naar later dit jaar. De Maand van de Vrijheid, waarin twaalf bussen door alle provincies zouden rijden onder de noemer Vrijheid-express, is afgelast.

Belgische supermarkt 's ochtends vroeg alleen voor 65-plussers

Een grote supermarktketen in België laat sinds een paar dagen het eerste uur alleen 65-plussers toe. "We controleren niet op ID-kaarten, het idee is dat we elkaar allemaal helpen", zegt een woordvoerder. Per 15 m2 winkelruimte wordt 1 klant toegelaten. En de keten heeft meer tips voor het boodschappen doen: "Gebruik bij voorkeur een winkelkar, zo creëer je vanzelf afstand" en "Kom liefst alleen, zonder familie".

Speciaal shopuurtje voor ouderen in België

Grens VS en Canada gaat dicht

De grens tussen de Verenigde Staten en Canada wordt gesloten voor personenverkeer dat niet noodzakelijk is. President Trump laat op Twitter weten dat de twee landen dit samen hebben besloten. Hij belooft dat de grenssluiting de handel niet zal beïnvloeden. Wanneer de sluiting ingaat, is nog onbekend.

De grens met Mexico blijft vooralsnog geopend. Vorige week zei de Mexicaanse minister van Volksgezondheid te overwegen de controle aan de Amerikaanse grens op te voeren, uit angst voor verspreiding van het coronavirus. In de VS zijn voor zover bekend 6519 mensen besmet geraakt, in Mexico slechts 93.

Steeds meer winkelketens sluiten de deuren

Het wordt steeds leger in de Nederlandse winkelstraten. Onder meer Zara, Pull&Bear, Tommy Hilfiger, Nespresso en WE hebben besloten hun deuren te sluiten.

Andere winkelketens kiezen ervoor hun openingstijden aan te passen, waaronder de Zweedse kledingketen H&M en parfumerieketen Douglas. Eerder gingen de Bijenkorf en IKEA al over tot sluiting.

Niet alle winkels lijden onder de gevolgen van het coronavirus. Bouwmarkten en tuincentra ervaren juist topdrukte, zeggen vakbonden CNV Vakmensen en FNV Handel. Zij maken zich zorgen over de "grote hoeveelheden opeengepakte mensen" en roepen mensen op thuis te blijven of niet met het hele gezin een doosje schroeven te kopen.

De branchevereniging voor doe-het-zelf-winkels zegt dat de situatie "behapbaar" is. Ook zijn er maatregelen getroffen om de veiligheid van het personeel en bezoekers te waarborgen, zoals het plaatsen van plexiglas bij de kassa's en extra schoonmaakrondes.

SP wil dat Rutte reageert op kritiek groepsimmuniteit

De SP wil dat premier Rutte reageert op de kritiek van Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat er geen bewijs is voor het opbouwen van groepsimmuniteit, terwijl Rutte dat wel noemde in zijn toespraak afgelopen maandag. Dat zei SP-Kamerlid Hijink in het debat over de coronacrisis.

Als iemand besmet is geweest met het virus is er geen 100 procent garantie dat die persoon dan voor altijd immuun is. Bij andere virussen geldt dat in ieder geval voor een jaar en van een dergelijke periode gaan deskundigen nu ook uit, zei RIVM-directeur Jaap van Dissel vanochtend in een briefing in de Kamer.

Verder heeft Hijink kritiek op het beperkte testen op corona in Nederland. "De WHO raadt aan zoveel mogelijk te testen. Waarom wordt er zo weinig getest in ons land?"

Ondernemers blij met maatregelen kabinet

Veel ondernemers die door de coronacrisis in zwaar weer zitten, zijn opgelucht over de steunmaatregelen die gisteren door het kabinet zijn gepresenteerd. INretail, met 13.000 aangesloten winkels de grootste brancheorganisatie in de non-foodsector, schrijft in een mail aan haar leden: "We zien de belangen van de retail voor een groot deel terug in de steunmaatregelen".

Ambassade verspreidt brief voor Nederlanders die Spanje willen verlaten

De Nederlandse ambassade in Spanje heeft een brief van vrije doorgang gemaakt voor landgenoten die over de weg het land willen verlaten. "U heeft recht op vrije doorgang mits u de kortste route naar huis kiest en geen toeristische rondreis maakt. De Spaanse autoriteiten hebben dit bevestigd en grensposten geïnformeerd. Ik wens u allen een voorspoedige reis", schrijft ambassadeur Jan Versteeg op Facebook. Aan de Costa Blanca overwinteren zo'n 60.000 Nederlanders. Naar schatting de helft daarvan is inmiddels vertrokken.

Jetten doet oproep aan energiebedrijven en verhuurders

In het Kamerdebat over de coronacrisis heeft D66-leider Jetten een oproep gedaan aan energiebedrijven. "Voorkom afsluitingen van gas en licht als mensen de rekening niet kunnen betalen." En een oproep aan verhuurders. "Voorkom uithuiszettingen of verlaag de huren van winkeliers."

Hij ging ook in op de groepsimmuniteit en de roep om een lockdown van PVV-leider Wilders en FvD-leider Baudet. "Het woord lockdown klinkt heerlijk, maar er is al heel veel gesloten in Nederland. Politici die doen alsof ze in andere landen veel meer doen, die schetsen een verkeerd beeld. Als er meer maatregelen nodig zijn, dan ondersteunt D66 dat, maar wel op basis van wetenschappelijke adviezen."

Haarlemse chauffeur: verbroedering in de bus

Klaver bezorgd over allerarmsten

In het debat over de coronacrisis vraagt GroenLinks-leider Klaver aan het kabinet of 'social distancing' genoeg is om het virus in te dammen. "Ik kan me voorstellen dat een lockdown in de toekomst nodig kan zijn, maar zover zijn we nog niet", voegde hij daaraan toe.

Verder uitte Klaver zorgen over de allerarmsten. "Hoe zorgen we dat ze niet zonder eten komen te zitten?" En nam hij het op voor de cruciale beroepen. "De mensen voor wie we gisteravond klapten, waren altijd al het kloppend hart van onze samenleving. Er is geen tekort aan aandeelhouders op dit moment."

Klaver: een kaars op de vensterbank voor mensen in "kleine crisis"

Songfestival gaat niet door, niet duidelijk wanneer wel

Het Eurovisie Songfestival dat in mei in Rotterdam zou worden gehouden, gaat niet door vanwege de coronacrisis. Dat is besloten door de organisatie van Europese publieke omroepen EBU.

De drie organiserende omroeporganisaties NPO, NOS en AVROTROS zeggen dat ze begrip hebben voor de beslissing. "Dit besluit was onvermijdelijk", zegt voorzitter Shula Rijxman van de NPO. "Gezien de omstandigheden die heel Europa als gevolg van het coronavirus momenteel treffen en alle maatregelen die overheden nu moeten nemen."

Hoofdproducent Sietse Bakker begrijpt dat veel mensen teleurgesteld zijn dat het Songfestival dit jaar niet doorgaat. "Enige relativering past daarbij, want tegelijkertijd beseffen we ook dat dit besluit en de gevolgen ervan verbleken bij de uitdagingen waar mensen voor staan die, direct of indirect, zijn getroffen door het coronavirus en de moeilijke, maar nodige maatregelen."

Volgens de EBU, de omroepen en de gemeente Rotterdam is het voor iedereen het meest logische scenario dat het 65ste Songfestival op een ander moment alsnog in Rotterdam en dus in Nederland wordt gehouden. "We zijn enorm trots dat Rotterdam bereid is deze rol ook in 2021 op zich te nemen." Wel waarschuwen de omroepen dat in "deze buitengewone tijden" garanties niet te geven zijn.

Hoofdproducent Sietse Bakker is bedroefd dat het Songfestival dit jaar geen doorgang kan vinden, maar begrijpt het besluit ook:

Songfestival gaat niet door: 'We zetten alles op alles op Rotterdam 2021'

Vijftien nieuwe doden door coronavirus

Sinds gisteren zijn 15 patiënten in Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus, meldt het RIVM. Daarmee komt het totale aantal doden op 58. De leeftijd van de overledenen ligt tussen de 63 en 95 jaar.

Er zijn 346 nieuwe besmettingen vastgesteld door het RIVM. Het totale aantal geteste besmettingsgevallen is nu 2051. Onder hen zijn 485 mensen die in de zorg werken; zij worden vaker dan andere groepen getest.

De meeste positief geteste mensen wonen in de provincie Noord-Brabant: 759 personen. Daarna zijn de meeste positief geteste mensen gemeld in Limburg (265) en Zuid Holland (241). Het RIVM meldt dat 408 mensen opgenomen zijn (geweest) in een ziekenhuis.

Gisteren meldde het RIVM 19 overledenen en 292 nieuwe patiënten.

Filialen winkelketen WE sluiten per direct

In Nederland zijn 100 winkels van modeketen WE per direct gesloten. "Wij willen de gezondheid van werknemers en klanten centraal stellen, met het recente nieuws kunnen we dat niet garanderen. We volgen het RIVM en de overheid, maar we willen meer doen. Onze gezondheid staat voorop", zegt een woordvoerder.

Over de gevolgen van de sluiting voor het bedrijf en personeel kan de woordvoerder nog niks zeggen. Het is nog niet duidelijk hoelang de winkels gesloten blijven.

Ritme, gezond eten en bewegen: zo blijf je thuis mentaal gezond

We zitten massaal thuis in onzekere tijden. Sociale agenda's raken leeg en uitgaan zit er ook niet in. Goed tegen de verspreiding van het coronavirus, minder voor onze mentale gezondheid. Hoe zorg je dat je thuis mentaal gezond blijft en dat de muren niet op je afkomen? NOS op 3 geeft tips.

  • NOS
    Zo blijf je fit in thuisisolatie
  • NOS
    Zo blijf je fit in thuisisolatie
  • NOS
    Zo blijf je fit in thuisisolatie
  • NOS
    Zo blijf je fit in thuisisolatie
  • NOS
    Zo blijf je fit in thuisisolatie
  • NOS
    Zo blijf je fit in thuisisolatie

Nieuw liveblog

We gaan verder in een nieuw liveblog. Lees hier het nieuws van eerder vandaag terug.