liveblog
NOS NieuwsAangepast

Songfestival gaat niet door, niet duidelijk wanneer wel

liveblog gesloten

We gaan verder in een nieuw liveblog

We sluiten dit liveblog en gaan verder in een nieuw liveblog.

Songfestival gaat niet door, niet duidelijk wanneer wel

Het Eurovisie Songfestival dat in mei in Rotterdam zou worden gehouden, gaat niet door vanwege de coronacrisis. Dat is besloten door de organisatie van Europese publieke omroepen EBU.

De drie organiserende omroeporganisaties NPO, NOS en AVROTROS zeggen dat ze begrip hebben voor de beslissing. "Dit besluit was onvermijdelijk", zegt voorzitter Shula Rijxman van de NPO. "Gezien de omstandigheden die heel Europa als gevolg van het coronavirus momenteel treffen en alle maatregelen die overheden nu moeten nemen."

Hoofdproducent Sietse Bakker begrijpt dat veel mensen teleurgesteld zijn. "Enige relativering past daarbij, want tegelijkertijd beseffen we ook dat dit besluit en de gevolgen ervan verbleken bij de uitdagingen waar mensen voor staan die, direct of indirect, zijn getroffen door het coronavirus en de moeilijke, maar nodige maatregelen."

Volgens de EBU, de omroepen en de gemeente Rotterdam is het voor iedereen het meest logische scenario dat het 65ste Songfestival op een ander moment alsnog in Rotterdam wordt gehouden. "We zijn enorm trots dat Rotterdam bereid is deze rol ook in 2021 op zich te nemen." Wel waarschuwen de omroepen dat in "deze buitengewone tijden" garanties niet te geven zijn.

Hoofdproducent Sietse Bakker is bedroefd dat het Songfestival dit jaar geen doorgang kan vinden, maar begrijpt het besluit ook:

Songfestival gaat niet door: 'We zetten alles op alles op Rotterdam 2021'

Begrip na schrappen van eindtoets basisschool

"Een wijs besluit", noemt de PO-Raad namens basisschoolbesturen in Nederland de beslissing om de eindtoets van groep 8 te schrappen. Die zou eigenlijk vanaf 15 april worden afgenomen, maar minister Slob heeft besloten dat de toets niet doorgaat om de werkdruk voor het onderwijzend personeel te verlichten.

"We zien dat er veel energie gaat zitten om het onderwijs zo goed mogelijk te organiseren en dat is waar we ons nu op moeten richten", zegt Anko van Hoepen, vice-voorzitter van de vereniging voor basisscholen. "Het moet gewoon helder zijn en wij zijn blij dat er nu een helder besluit is genomen."

Leerlingen in groep 8 hebben de afgelopen weken al een schooladvies gekregen en dat is leidend bij de keuze voor een middelbare schoolopleiding. "Dat is wel een aandachtspunt", zegt Van Hoepen. "We moeten wel nagaan of leerlingen op de juiste plek terecht zijn gekomen, want het controle-effect van de toets is er nu niet. En ik kan me voorstellen dat ouders dat wel spannend vinden."

Vijftien nieuwe doden door coronavirus

Sinds gisteren zijn 15 patiënten in Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus, meldt het RIVM. Daarmee komt het totale aantal doden op 58. De leeftijd van de overledenen ligt tussen de 63 en 95 jaar.

Er zijn 346 nieuwe besmettingen vastgesteld door het RIVM. Het totale aantal geteste besmettingsgevallen is nu 2051. Onder hen zijn 485 mensen die in de zorg werken; zij worden vaker dan andere groepen getest.

De meeste positief geteste mensen wonen in de provincie Noord-Brabant: 759 personen. Daarna zijn de meeste positief geteste mensen gemeld in Limburg (265) en Zuid Holland (241). Het RIVM meldt dat 408 mensen opgenomen zijn (geweest) in een ziekenhuis.

Gisteren meldde het RIVM 19 overledenen en 292 nieuwe patiënten.

Strenge hygiënemaatregelen in nachtopvang

Eén voor één naar binnen, handen wassen, verplicht douchen en dan pas naar binnen. Ook voor de dak- en thuislozen in Leeuwarden is door het coronavirus alles anders. "Het neemt meer tijd. En er moet veel gewacht worden. Maar ik moet zeggen dat de passanten goed meewerken", zegt Marrit Koelstra van de nachtopvang bij Omrop Fryslân. "Maar ze vinden het ook fijn dat er iets aan wordt gedaan."

Tot voor kort was het zo dat de dak- en thuislozen samen stonden te wachten in het voorportaal. Dan was het om 17.00 uur dringen om binnen te komen. Daar is met het coronaprotocol geen sprake meer van: iedereen gaat gedisciplineerd naar binnen.

De nachtopvang in Leeuwarden heeft acht afgezonderde plekken ingericht voor mensen die ziek worden, geheel volgens de richtlijnen van de RIVM. Koelstra: "We kunnen ook contact opnemen met de GGD, mocht het problematisch worden. Maar tot nu toe is iedereen nog gezond."

VDL Nedcar vier weken dicht door tekort aan onderdelen

De fabriek van VDL Nedcar in Born gaat vanaf vrijdag voor vier weken dicht. Vanwege een tekort aan "kritische onderdelen" is het voor het bedrijf niet mogelijk om Mini's en de BMW X1 te blijven produceren.

VDL Groep is tot dit besluit gekomen in navolging van opdrachtgever BMW Groep. De komende dagen wordt de productie "gecontroleerd en verantwoord" afgebouwd. Het plan is om de productie op 20 april weer op te starten.

Het bedrijf is van plan een beroep te doen op de maatregelen die het kabinet gisteren aankondigde voor de ongeveer 5000 medewerkers die in de fabriek werkzaam zijn.

Filialen winkelketen WE per direct

In Nederland zijn 100 winkels van modeketen WE per direct gesloten. "Wij willen de gezondheid van werknemers en klanten centraal stellen, met het recente nieuws kunnen we dat niet garanderen. We volgen het RIVM en de overheid, maar we willen meer doen. Onze gezondheid staat voorop", zegt een woordvoerder.

Over de gevolgen van de sluiting voor het bedrijf en personeel kan de woordvoerder nog niks zeggen. Het is nog niet duidelijk hoelang de winkels gesloten blijven.

Plastic platen tegen besmetting bij AH en Etos

Alle vestigingen van Albert Heijn en Etos krijgen platen van plexiglas bij de kassa's en servicebalies om de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk tegen te gaan. "We zijn er gistermiddag mee begonnen", zegt een AH-woordvoerder.

"Op deze manier creëren we een fysieke afscheiding tussen de kassamedewerker en de klant. In combinatie met het plaatsen van tape op de vloer, die 1,5 meter aangeeft, zorgen we ook voor onze kassamedewerkers voor een veilige werkplek. De komende dagen worden al onze winkels voorzien van de platen."

Ook andere supermarkten nemen maatregelen, waaronder filialen van Jumbo en Lidl. Soms worden karretjes gebruikt om afstand te creëren tussen kassamedewerkers en klanten.

Karretjes wordt gebruikt bij deze Lidl in Amstelveen om afstand te creëren

Kamerdebat: beperkt aantal Kamerleden zit verspreid

Bij het debat over de aanpak van het coronavirus in de plenaire zaal van Tweede Kamer zit een beperkt aantal Kamerleden, op afstand van elkaar. Ook de vijf ministers zitten verspreid. Dat is uit voorzorg om eventuele verspreiding van het virus te voorkomen. "Deze situatie hebben we nog niet eerder meegemaakt. Alle ogen zijn op Den Haag gericht", zei Kamervoorzitter Arib aan het begin.

PVV-leider Wilders kreeg als eerste het woord. Hij herhaalde zijn kritiek op het kabinetsbeleid. "Het is een levensgevaarlijk voorstel om groepsimmuniteit te willen opbouwen. Het is nog niet bekend of er immuniteit kan ontstaan. Het is een experiment met mensenlevens!"

In de briefing aan de Tweede Kamer vanochtend zei Jaap van Dissel van het RIVM dat er te veel betekenis wordt gehangen aan het woord groepsimmuniteit. Groepsimmuniteit is niet per se een doel van de huidige maatregelen, maar kan daar een gevolg van zijn. Het doel is het beschermen van kwetsbare groepen en het voorkomen van overbelasting van de zorg, legde hij uit.

Bekendste viroloog België: Nederland gaat hiervan terugkomen

De bekendste viroloog van België, Marc van Ranst, is buitengewoon kritisch over het coronabeleid van Nederland. Op de Vlaamse Radio 1 zei hij dat Nederland ervan terug gaat komen.

"Zij hebben nu nog altijd onder de 50 doden, maar ze komen daar wel al dichtbij. 100 doden en heel dit beleid verandert. En op dat moment gaat het te laat zijn, of heel laat zijn, om dezelfde maatregelen te nemen als België nu neemt. Zeker wanneer er beelden komen van de gezondheidszorg die het niet aankan, mensen die op de gang moeten liggen, enorm veel mensen aan de beademing, dan gaat de roep om die maatregelen heel groot worden."

In België geldt sinds 12.00 uur een samenscholingsverbod. Alle niet-essentiële winkels zijn gesloten en in supermarkten mag nog maar een beperkt aantal mensen naar binnen.

Ritme, gezond eten en bewegen: zo blijf je thuis mentaal gezond

We zitten massaal thuis in onzekere tijden. Sociale agenda's raken leeg en uitgaan zit er ook niet in. Goed tegen de verspreiding van het coronavirus, minder voor onze mentale gezondheid. Hoe zorg je dat je thuis mentaal gezond blijft en dat de muren niet op je afkomen? NOS op 3 geeft tips.

  • NOS
    Zo blijf je fit in thuisisolatie
  • NOS
    Zo blijf je fit in thuisisolatie
  • NOS
    Zo blijf je fit in thuisisolatie
  • NOS
    Zo blijf je fit in thuisisolatie
  • NOS
    Zo blijf je fit in thuisisolatie
  • NOS
    Zo blijf je fit in thuisisolatie

Rk-kerk gelast paasvieringen af: 'Met pijn in het hart'

De Nederlandse bisschoppen hebben alle publieke vieringen rond Pasen afgelast. Die op Palmzondag en de andere dagen in de Goede Week en met Pasen gaan niet door. Dit gebeurt met grote pijn in het hart, melden de bisschoppen.

Alle maatregelen die de bisschoppen in verband met het coronavirus hadden afgekondigd op 28 februari en 13 maart, worden verlengd tot en met maandag 13 april, Tweede Paasdag.

De maatregel komt niet onverwacht, maar is wel bijzonder. Voor de Rooms-Katholieke Kerk is het besluit een grote stap, omdat Pasen één van de belangrijkste christelijke feestdagen is.

Bruins: voormalig verpleegkundigen en artsen welkom

Voormalig verpleegkundigen en artsen van wie de registratie in het BIG-register is verlopen na 1 januari 2018, mogen tijdelijk weer aan de slag in zorg. Ze hoeven zich niet opnieuw in het zorgregister in te schrijven, heeft minister Bruins bekendgemaakt. De maatregel geldt tot nader order.

Bruins zegt dagelijks signalen te krijgen van voormalig zorgpersoneel dat zich wil inzetten vanwege de coronacrisis. "Daarom neem ik nu maatregelen om ervoor te zorgen dat zorginstellingen gebruik kunnen gaan maken van de ervaring en kennis van deze voormalig verpleegkundigen en artsen."

Het Kamerdebat over de corona-aanpak begint, kijk mee

De Tweede Kamer debatteert vanaf ongeveer dit tijdstip over de actuele ontwikkelingen rondom het coronavirus. Eén van de onderwerpen is het steunpakket van tientallen miljarden euro's voor bedrijven en kleine ondernemers dat gisteravond werd aangekondigd.

Kijk mee via de livestream of op tv via NPO 1 of via updates op NPO Radio 1.

Briefing in de Kamer: onrust over tekort aan maskers

Op intensive care-afdelingen is onrust over het tekort aan maskers. Dat vertelde intensivist en voorzitter van de Nederlandse vereniging voor intensive care Diederik Gommers aan de Tweede Kamer. Hij is de tweede deskundige die vandaag door de Kamer is uitgenodigd, na Jaap van Dissel van het RIVM.

Gommers deed een oproep aan de Kamerleden om te helpen. "We hebben jullie nodig om die maskers bij ons te krijgen." Ook met de aanvoer van andere middelen gaat niet alles goed. Gommers: "De tachtig beademingsapparaten van het leger zijn eerst voor een servicebeurt ergens heen gestuurd en nu hebben wij ze nog steeds niet. We zouden maskers krijgen die klaar staan in vrachtwagens in Brussel. We hebben ze nog steeds niet, misschien bestaan ze niet."

De ziekenhuizen hebben minister Bruins gevraagd om 500 beademingsapparaten te kopen. Los van de materiaaltekorten gaat het in de ziekenhuizen goed, zegt Gommers. De ziekenhuizen in Noord-Brabant, waar veel patiënten met coronaklachten liggen, zijn "totaal in control". IC-verpleegkundigen die besmet zijn geraakt, hebben tot nu toe lichte klachten. Geen van hen is zelf op de IC beland, zei Gommers.

Diederik Gommers (anesthesioloog-intensivist Erasmus MC) en Jaap van Dissel (RIVM) gaven een toelichting aan de Kamer over het coronavirus

NOS Jeugdjournaal interviewt premier Rutte

Het NOS Jeugdjournaal riep vanochtend kinderen op om hun vragen in te sturen aan minister-president Rutte. Dat deden heel veel kinderen, dank jullie wel! Inmiddels is het interview aan de gang, dus vragen insturen, heeft geen zin meer. Kijk vanavond om 19.00 uur naar NPO Zapp.

Inloggen in schoolsysteem Magister niet mogelijk

Het schoolsysteem Magister, dat veel middelbare scholen gebruiken, ligt eruit. Leerlingen en hun ouders kunnen sinds 10.00 uur vanochtend niet meer inloggen. "Magister wordt zwaarbelast en de performance kan zo nu en dan minder zijn dan gebruikers van ons gewend zijn", meldt het bedrijf achter het systeem. "We werken aan oplossingen om de beschikbaarheid optimaal te houden."

Leerlingen gebruiken het systeem om contact te houden met hun leraren en huiswerk te maken. Een woordvoerder weet niet of het probleem snel is opgelost, maar zegt nadrukkelijk dat scholen moeten helpen om het systeem te ontlasten door onderwijsmateriaal niet in Magister te uploaden, maar op eigen systemen of cloud-omgevingen.

Supermarkten willen verbod op contant geld

De supermarkten willen dat het kabinet wettelijke restricties omtrent rij-, winkel- en bevoorradingstijden tijdelijk opheft. Dat staat in een brief van supermarktbrancheorganisatie CBL aan premier Rutte. Ook vraagt het CBL om nachtleveringen toe te staan en voertuigrestricties tijdelijk af te schaffen, zoals het verbod op dieselvoertuigen in binnensteden.

De brancheorganisatie wil ook personeel flexibeler inzetten en vraagt om een verbod op contant geld.

De organisatie zou het ook een goed idee vinden als consumenten boodschappen mogen doen in groothandels. Die zijn nu alleen toegankelijk voor bedrijven, maar door de sluiting van eet- en drinkgelegenheden is het daar veel rustiger. "Deze zelfbedieningsgroothandels liggen momenteel nog vol goede producten, die anders grotendeels moeten worden weggegooid."

Marc Janssen van het CBL lichtte de brief op NPO Radio 1 toe:

Muziekfestival Glastonbury in Engeland afgelast

Het Glastonbury Festival in Engeland, één van de grootste popfestivals ter wereld, is afgelast. Het openluchtmuziekfestival zou voor de 50ste keer gehouden worden en 135.000 mensen hadden al een kaartje gekocht, maar vanwege het coronavirus is het enige logische besluit om het dit jaar niet door te laten gaan, zeggen de organisatoren.

Het festival staat vooral bekend om zijn rock- en popconcerten, maar er zijn ook dans-, cabaret-, circus- en andere voorstellingen. Bezoekers met een kaartje kunnen dat bewaren voor volgend jaar, staat op de website. Mensen die hun geld terug willen, kunnen zich melden zodat dat in de komende dagen geregeld kan worden, verzekert de organisatie.

Defensie bereidt zich voor op hulpverlening

Defensie bereidt zich voor om de Nederlandse bevolking te helpen in de strijd tegen het coronavirus. Volgens minister Ank Bijleveld houdt de krijgsmacht rekening met allerlei scenario's: "Gelukkig is de militaire inzet nog niet nodig geweest, maar als het moet ondersteunen we waar dat mogelijk is."

Zo heeft de krijgsmacht ook medische capaciteit. Er is het calamiteitenhospitaal in Utrecht en daarnaast ook een noodhospitaal en opvangcapaciteit om mensen in quarantaine te houden. Ook de de amfibische transportschepen van Defensie hebben geavanceerde en ruime ziekenboegen om mensen met besmettelijke ziekten te behandelen.

Het bevoorradingsschip Zr. Ms. Karel Doorman bewees zijn meerwaarde al eens in 2014 toen het werd ingezet bij de ebola-bestrijding in West-Afrika, meldt Defensie.

Een chirurgisch team van Defensie tijdens een oefening in de operatiekamer aan boord van Zr. Ms. Rotterdam

De Fransen mogen alleen met een formulier de straat nog op

In sommige landen, zoals Frankrijk, is een lockdown afgekondigd door de regering. Als je de straat op wilt, mag dat alleen met een speciaal formulier.

De Fransen mogen alleen met een formulier de straat nog op

Vragen beantwoord: wat nog wel te doen en wat niet?

Transavia: staken alle vluchten is realistisch scenario

Luchtvaartmaatschappij Transavia verwacht steeds grotere gaten in de dienstregeling. Nu al vallen door de coronacrisis vier op de tien vluchten uit en de verwachting is dat dit aantal de komende dagen toeneemt. Dat uiteindelijk alles stil komt te liggen is "een realistisch scenario", zegt een woordvoerder. Eerder had de KLM-dochter reizigers ook al opgeroepen om hun reisplannen uit te stellen.

Vliegtuigen die nog wel gaan zijn vooral bedoeld om mensen die in het buitenland zitten, terug te halen, vooral uit landen als Spanje, Marokko en Egypte. De vluchten naar Italië werden gisteren helemaal gestaakt, omdat uit dat land geen Nederlanders meer teruggehaald hoeven te worden.

Eindtoetsen in groep 8 geschrapt

Er komt geen centrale eindtoets voor kinderen in groep 8 van het basisonderwijs. Dat heeft minister Slob van Onderwijs besloten om de werkdruk voor leerkrachten te verminderen. Zij zijn druk bezig met het organiseren en geven van thuisonderwijs.

Slob: "We vragen op dit moment heel veel van het onderwijspersoneel. Ik heb erg veel bewondering voor al die leraren en schoolleiders die zich met al hun creativiteit inzetten voor onderwijs aan kinderen die thuis zitten. Dat heeft nu prioriteit voor scholen."

Leerlingen in groep 8 hebben de afgelopen weken al een schooladvies gekregen. Dat is altijd al leidend geweest bij de keuze van een middelbare schoolopleiding.

Van Dissel (RIVM): groepsimmuniteit geen doel van de maatregelen

In de Tweede Kamer is een briefing aan Kamerleden over het coronavirus aan de gang. Jaap van Dissel van het RIVM zei dat er te veel betekenis wordt gegeven aan het woord groepsimmuniteit. "Daar zal ik zelf schuldig aan zijn", zei hij. Groepsimmuniteit is niet per se een doel van de huidige maatregelen, maar kan er een gevolg van zijn. Het doel is het beschermen van kwetsbare groepen en het voorkomen van overbelasting van de zorg, legde hij uit. "Er zijn ook nog patiënten met andere ernstige aandoeningen die geholpen moeten worden."

Volgens Van Dissel is er in aanpak van de Europese landen in de praktijk niet zo veel verschil. De doelstellingen zijn ook hetzelfde, zei hij. "Van sommige landen wordt gezegd dat ze in lockdown zijn, maar als je gaat kijken naar de maatregelen dan zijn ze dat uiteindelijk niet." Volgens hem heeft een totale lockdown in het begin grote voordelen, omdat minder mensen besmet raken, zegt hij.

"Maar als je weer teruggaat naar de normale situatie, want ooit moet dat weer, dan staat de samenleving weer bloot aan dezelfde gevaren als in het begin." Als voorbeeld noemt hij de situatie in het besmette gebied in China. Daar is sprake van een echte lockdown, die de instanties niet meer durven op te heffen omdat het virus dan weer net zo hard toeslaat.

Jaap van Dissel van het RIVM arriveert in de Tweede Kamer

Ook Amstel Gold Race van de baan

Ook de Amstel Gold Race zal dit voorjaar niet gereden worden. Het bestuur van de voorjaarsklassieker, die op 19 april verreden zou worden in Zuid-Limburg, volgt de maatregelen die genomen zijn om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Koersdirecteur Leo van Vliet hoopt dat de wielerklassieker op een later tijdstip in het jaar alsnog verreden kan worden. Dat geldt ook voor de toerversie, die gepland stond voor zaterdag 18 april.

Tramaanslag Utrecht in stilte herdacht

Op het 24 Oktoberplein in Utrecht is de aanslag op een tram van precies een jaar geleden in stilte herdacht. Vanwege de corona-uitbraak was er geen publiek toegestaan; veel mensen volgden de herdenking thuis via een videoverbinding.

Een jaar geleden kwamen vier mensen om het leven en raakten meerdere mensen gewond, toen Utrechter Gökmen T. in de tram het vuur opende op reizigers. Om 10.43 uur, het tijdstip waarop de schutter het vuur opende, luidden de klokken van de Domtoren vier keer. Daarna werd een minuut stilte in acht genomen. Ook trams bleven een minuut stilstaan.

Burgemeester Van Zanen hield een korte toespraak. Hij had daarvoor met minister Grapperhaus bloemen gelegd op het plein.

Burgemeester Van Zanen en minister Grapperhaus legden vanochtend bloemen op het 24 Oktoberplein

Terughalen 200.000 Nederlanders kan nog weken duren

Het terughalen van alle Nederlanders die zijn gestrand in het buitenland door beperkingen vanwege het coronavirus, gaat nog weken duren. Dat zegt Frank Oostdam, directeur van de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen. "Dit is de nieuwe realiteit en vanuit daar gaan we handelen."

Op dit moment zitten vele tienduizenden Nederlanders vast in het buitenland. Volgens een schatting van de ANVR gaat het om zo'n 200.000 mensen die of via een reisbureau op reis zijn, of alleen via een vliegticket. "We kunnen ze niet allemaal tegelijk terughalen, dat gaat gewoon niet."

Dag van Nationaal Gebed

De Raad van Kerken organiseert vandaag een Dag van Nationaal Gebed vanwege het coronavirus. De raad roept alle kerken op om mee te doen en om 19.00 uur een kwartier lang de klokken te luiden, als boodschap van "hoop en troost".

Creatieve leerkrachten: ook kleuterjuf maakt lesvideo's

Kleuterjuf Nina van den Hurk-Berends uit Zaanstad is één van de creatieve leerkrachten die hun leerlingen digitaal van lesmateriaal voorzien. Ze geeft haar kleuters de komende weken les via online video's, nu de kinderen thuis moeten blijven. "De kleuters hebben me nodig", zegt ze tegen NH Nieuws:

Minister Bruins blij met de tienduizenden mondkapjes

Minister Bruins voor Medische Zorg is blij met de donatie van tienduizenden mondkapjes en handschoenen van Chinese partners van KLM aan Nederland. Hij spreekt van "heel mooi nieuws". "Via het Erasmus MC gaan deze nu naar de zorgverleners die het hard kunnen gebruiken. Wij zijn druk bezig om zoveel mogelijk beschermingsmiddelen hier naar toe te halen."

Weer verlies op aandelenbeurzen

Aandelenbeurzen zijn de dag na de massieve miljardensteun in veel landen toch weer met grote verliezen begonnen. De grote Europese beurzen openden met verliezen van 3 tot 4 procent, de AEX noteerde zelfs min 4,5 procent. De Aziatische beurzen sloten tot 5 procent lager.

"De honderden miljarden euro's en dollars die worden uitgetrokken om de economie die kraakt onder het coronavirus te helpen, zijn welkom, maar je lost er de crisis niet mee op, zoveel is duidelijk na een nachtje slapen", zegt NOS-economieredacteur André Meinema.

Kamer wordt bijgepraat over coronavirus

Kamerleden worden op dit moment bijgepraat over het coronavirus door Jaap van Dissel van het RIVM en Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care en het Erasmus MC. Om 13.00 uur volgt een Kamerdebat.

Het gesprek en het debat zijn live te volgen via NPO 1 en via de livestream.

Kinderen werken massaal thuis aan hun schoolwerk

  • Hilversum, . Scholten
    Een tiener comfortabel aan het werk in Hilversum
  • Amsterdam, M. Lenderink
    Kinderen in Amsterdam aan het schoolwerk
  • Eindhoven, A. Peulen
    Kinderen doen thuis hun schoolwerk
  • Utrecht, F. Schutten
    Kinderen thuis aan het schoolwerk

Nederland krijgt tienduizenden mondkapjes van KLM-partners

Nederland heeft tienduizenden mondkapjes gekregen van de Chinese partnermaatschappijen van KLM, China Eastern Airlines, China Southern Airlines en Xiamen Airlines. Vanochtend landde op Schiphol een toestel van Xiamen Airlines met de eerste zending, van ongeveer 80.000 mondkapjes en 50.000 handschoenen. KLM doneert de mondkapjes aan het Erasmus MC in Rotterdam en andere Nederlandse zorginstellingen.

"Deze donatie dankzij KLM helpt alle Nederlandse zorginstellingen op een cruciaal moment in de opvang van Nederlandse patiënten", zegt bestuursvoorzitter Ernst Kuipers van het Erasmus MC. "Daar zijn we deze Chinese partners van KLM enorm dankbaar voor."

Ernst Kuipers van het Erasmus MC en KLM-topman Pieter Elbers

Geld voor islamitische begraafplaats in Drenthe is bijeen

Een crowdfundingsactie van de Stichting Bijzondere Islamitische Begraafplaatsen in Nederland is geslaagd. De stichting miste nog ruim 130.000 euro om in Drenthe grond te kopen voor de grootste islamitische begraafplaats in West-Europa.

Dit weekend berichtte het AD dat overleden moslims vanuit Europa vanwege het coronavirus niet konden worden gerepatrieerd naar Marokko. Dat leidde tot paniek onder Marokkaanse moslims. Daarop was het geld in een paar dagen binnen, vertelt de voorzitter van de stichting.

Bewoners Duits Big Brotherhuis horen nu pas van corona

Grote ogen, opengevallen monden en schuddende hoofden; geschrokken en vol ongeloof reageerden de kandidaten van Big Brother Duitsland op de corona-uitbraak en de gevolgen ervan in Europa. Ze hoorden er gisteren pas voor het eerst van.

Bezorgde reacties op Schiphol: 'Mijn kind zit nog op Bali'

Op Schiphol is het weer wat drukker, maar door het aangepaste reisadvies nog steeds een stuk rustiger dan normaal. Er zijn weinig Nederlanders op pad, er zijn vooral reizigers uit het buitenland. De Nederlanders die er zijn, willen graag snel terug naar huis of wachten op familie uit het buitenland.

Bezorgde reacties op Schiphol: 'mijn kind zit nog op Bali'

Europa-breed radio-initiatief

3FM-dj Sander Hoogendoorn had het idee om alle radiostations in Nederland samen te brengen tijdens de coronacrisis door op hetzelfde tijdstip 'You'll Never Walk Alone' te draaien, vrijdag om 08.45 uur. Zijn initiatief is een beetje uit de hand gelopen: ook andere Europese landen willen meedoen, zoals België. Groot-Brittannië, Luxemburg, Bulgarije, Spanje, Duitsland en Oostenrijk. Zelfs bekende zenders als Studio Brussel en BBC Radio 1 en 2 hebben zich aangesloten bij het initiatief.

Online winkels gaan goed, behalve in de reisbranche

Met de online winkels gaat het "extreem goed", maar in de reisbranche is het een drama. Dat zegt directeur Wijnand Jongen van brancheorganisatie Thuiswinkel.org in het NOS Radio 1 Journaal. "Daar is sprake van een totale vraaguitval. Niemand durft, wil en denkt überhaupt aan een reis of het boeken van een vakantie."

Ook in de kledingsector gaat het volgens Jongen minder. "Niemand zit ondanks het mooie weer te denken aan een nieuw jurkje of een spijkerbroek. Het zou kunnen veranderen, als mensen zichzelf als de crisis voorbij is, willen belonen."

Goed gaat het uiteraard met de online supermarktverkopen. Ook ziet Jongen dubbele cijfers bij onder meer doe-het-zelfzaken. "Denk ook even aan sportartikelen. Mensen trekken er met het mooie weer graag op uit." En volgens hem gaat ook alles wat met thuiswerken te maken heeft erg goed. "Van laptops, iPads, tot snoertjes en beeldschermen, stoelen zelfs. Je kunt het zo gek niet bedenken."

Beluister het hele gesprek in het NOS Radio 1 Journaal met Wijnand Jongen terug:

Maatregelen in het OV

Trambestuurders in Amsterdam houden reizigers op afstand

'Laat in de supermarkt wat over voor de hulpverleners'

Veel zorgmedewerkers en hulpverleners zijn blij met de steun die bleek uit het applaus voor hen, gisteren, maar velen lopen na hun werkdag aan tegen lege schappen in de supermarkt. En dat ergert ze flink, blijkt op de sociale media, onder meer uit deze tweet van een huisarts:

Gevangenen gaan mondkapjes produceren

Zo'n honderd gedetineerden in de gevangenissen in Dordrecht, Nieuwegein, Nieuwersluis, Ter Apel en Sittard gaan vanaf morgen mondkapjes produceren vanwege het tekort aan mondkapjes door het coronavirus. Het worden eenvoudige mondkapjes van katoen, laat het ministerie van Justitie en Veiligheid weten.

"We hopen op deze manier ongeveer 50.000 mondkapjes per week te kunnen maken. Die zijn niet alleen voor eigen gebruik, maar we verwachten ook andere maatschappelijke sectoren hiermee te kunnen helpen", aldus het ministerie.

Zzp-belangenvereniging: aanvulling omhoog als die te laag blijkt

ZZP Nederland is blij dat het kabinet zo snel met een noodpakket is gekomen om kleine bedrijven en zzp'ers te beschermen tegen de coronacrisis, maar de belangenorganisatie is wel bang dat de financiële aanvulling die zelfstandigen kunnen krijgen te laag is. Dat zei Maarten Post van ZZP Nederland in het NOS Radio 1 Journaal. Gisteren maakte het kabinet bekend dat er een regeling komt waarmee zzp'ers voor een periode van drie maanden een aanvulling krijgen voor hun levensonderhoud. De regeling vult hun inkomen aan tot het sociaal minimum.

"Ik snap natuurlijk best dat ze niet zonder meer kunnen zeggen: we verhogen het bedrag", zegt Post. "Je moet ook een beetje kunnen inschatten wat het gaat kosten. Hoekstra zegt wel dat ze alles doen wat nodig is. Als nou blijkt dat het sociaal minimum te laag is, dan moeten ze denk ik ook het lef hebben om het te veranderen."

Coronacrisis is goed voor de luchtkwaliteit

Eén van de weinige lichtpuntjes van de coronacrisis is dat het de luchtkwaliteit ten goede komt. Zowel in China als in Italië is het effect van maatregelen tegen corona duidelijk zichtbaar. Door de afname van het verkeer en de bedrijvigheid daalde de uitstoot van vervuilende stoffen, blijkt uit satellietbeelden en metingen aan het aardoppervlak.

In China is sinds eind januari de hoeveelheid stikstofdioxide in de lucht gemiddeld 35 procent minder geworden. In sommige steden liep dit op tot ruim 50 procent.

Voor het klimaat maakt het vooralsnog weinig uit, zeggen experts tegen de NOS.

Boven de oude situatie, onder de nieuwe situatie in China

Onderzoek met tbc-vaccin voor bescherming tegen coronavirus

De academische ziekenhuizen in Nijmegen en Utrecht gaan op grote schaal een tbc-vaccin inzetten in een poging hun zorgmedewerkers beter te beschermen tegen het coronavirus. Dit maken de ziekenhuizen vandaag bekend, meldt Nieuwsuur. Het vaccin tegen tuberculose (tbc) geeft het afweersysteem van de zorgmedewerkers een boost, waardoor een infectie mogelijk milder zal verlopen.

Het vaccin zal aan vijfhonderd medewerkers worden gegeven, een tweede groep van vijfhonderd medewerkers krijgt een placebo.

Nog even terugkijken: zo klapte Nederland voor alle hulpverleners

Zo klapte Nederland om 20.00 uur voor alle hulpverleners

Oproep Rode Kruis: help kwetsbare mensen

Het Rode Kruis roept Nederlanders op kwetsbare mensen op afstand te helpen door bijvoorbeeld te bellen, skypen of whatsappen. Bij grote groepen mensen leven veel vragen en onzekerheid, zegt het Rode Kruis.

De hulporganisatie begon maandag een hulplijn (070-4455 888) voor mensen die in quarantaine of thuisisolatie zitten. Sinds maandagochtend hebben 5150 mensen gebeld. Ze zijn soms ongerust en verdrietig of hebben heel praktische vragen over het thuisblijven. Het Rode Kruis heeft een flyer gemaakt met algemene adviezen en tips die over heel Nederland wordt verspreid.

"We zien een enorme saamhorigheid. Mensen willen massaal een ander helpen. Hoewel iedereen natuurlijk op een veilige afstand van elkaar moet blijven, zijn er genoeg dingen die je wel kunt doen. Bel een ander of schrijf weer eens een brief. Een van de tips die we geven is dat het heel normaal is om je verdrietig, gespannen, bang of boos te voelen tijdens een crisis. Met anderen hierover praten helpt," zegt Marieke van Schaik, directeur van het Rode Kruis.

De hulplijn van het Rode Kruis wordt veel gebeld

Herdenking tramaanslag zonder publiek

In Utrecht wordt vanochtend een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van de tramaanslag, vandaag precies een jaar geleden. Rond zeventien minuten voor elf, het tijdstip van de aanslag, slaat de Domtoren vier maal, voor elke dode een keer. Vanwege het coronavirus zijn de openbare herdenking en de onthulling van de herdenkingsplek afgelast.

Debat in Tweede Kamer om 13.00 uur

De Kamer debatteert vanaf vanmiddag 13.00 over de actuele ontwikkelingen rond het coronavirus. Premier Rutte en vier ministers leggen verantwoording af over de bestrijding en gevolgen van het virus. Dat zijn de ministers Bruins (Medische Zorg), Hoekstra (Financiën), Koolmees (Sociale Zaken) en Wiebes (Economische Zaken). Het is waarschijnlijk de enige Kamerbijeenkomst deze week. Alle andere debatten zijn geschrapt vanwege besmettingsgevaar met het virus.

Voorafgaand aan het debat worden de Kamerleden bijgepraat door Jaap van Dissel van het RIVM en voorzitter Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care en het Erasmus MC.

De NOS zendt deze briefing live uit op NPO 1 van 10.00 uur tot 12.30 uur. Het Kamerdebat begint dan om 13.00 uur, bekijk de livestream hier.

Laatste cijfers uit China

In China zijn sinds gisteren 13 nieuwe besmettingen geregistreerd, waarmee het totaal in dat land op bijna 81.000 komt. Het aantal doden steeg met 11 naar ruim 3200.

In Zuid-Korea zijn 93 nieuwe besmettingen geteld. Volgens de gezondheidsautoriteiten hebben in totaal ruim 8400 mensen het virus opgelopen.

Uit cijfers van de Amerikaanse Johns Hopkins University blijkt dat wereldwijd - volgens de officiële cijfers - ruim 198.000 mensen besmet zijn geraakt, van wie er bijna 8000 zijn overleden. Een 82.000 mensen zijn inmiddels hersteld.

Waarom is 'social distancing' belangrijk?

Uit de nacht: steeds meer landen nemen maatregelen

Steeds meer landen nemen maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Onder meer Brazilië, Colombia en Australië hebben de noodtoestand afgekondigd. De Braziliaanse regering kan zo meer geld uitgeven aan de gezondheidszorg en de economische gevolgen opvangen. Colombia heeft alle ouderen opgeroepen om niet naar buiten te gaan en Australië vraagt inwoners ook om niet naar afgelegen gebieden te reizen, om te voorkomen dat de inheemse bevolking wordt besmet.