NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Songfestival gaat niet door, niet duidelijk wanneer wel

Liveblog gesloten
 • We gaan verder in een nieuw liveblog

 • Songfestival gaat niet door, niet duidelijk wanneer wel

  Het Eurovisie Songfestival dat in mei in Rotterdam zou worden gehouden, gaat niet door vanwege de coronacrisis. Dat is besloten door de organisatie van Europese publieke omroepen EBU.

  De drie organiserende omroeporganisaties NPO, NOS en AVROTROS zeggen dat ze begrip hebben voor de beslissing. "Dit besluit was onvermijdelijk", zegt voorzitter Shula Rijxman van de NPO. "Gezien de omstandigheden die heel Europa als gevolg van het coronavirus momenteel treffen en alle maatregelen die overheden nu moeten nemen."

  Hoofdproducent Sietse Bakker begrijpt dat veel mensen teleurgesteld zijn. "Enige relativering past daarbij, want tegelijkertijd beseffen we ook dat dit besluit en de gevolgen ervan verbleken bij de uitdagingen waar mensen voor staan die, direct of indirect, zijn getroffen door het coronavirus en de moeilijke, maar nodige maatregelen."

  Volgens de EBU, de omroepen en de gemeente Rotterdam is het voor iedereen het meest logische scenario dat het 65ste Songfestival op een ander moment alsnog in Rotterdam wordt gehouden. "We zijn enorm trots dat Rotterdam bereid is deze rol ook in 2021 op zich te nemen." Wel waarschuwen de omroepen dat in "deze buitengewone tijden" garanties niet te geven zijn.

  Hoofdproducent Sietse Bakker is bedroefd dat het Songfestival dit jaar geen doorgang kan vinden, maar begrijpt het besluit ook:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Songfestival gaat niet door: 'We zetten alles op alles op Rotterdam 2021'
 • Begrip na schrappen van eindtoets basisschool

  "Een wijs besluit", noemt de PO-Raad namens basisschoolbesturen in Nederland de beslissing om de eindtoets van groep 8 te schrappen. Die zou eigenlijk vanaf 15 april worden afgenomen, maar minister Slob heeft besloten dat de toets niet doorgaat om de werkdruk voor het onderwijzend personeel te verlichten.

  "We zien dat er veel energie gaat zitten om het onderwijs zo goed mogelijk te organiseren en dat is waar we ons nu op moeten richten", zegt Anko van Hoepen, vice-voorzitter van de vereniging voor basisscholen. "Het moet gewoon helder zijn en wij zijn blij dat er nu een helder besluit is genomen."

  Leerlingen in groep 8 hebben de afgelopen weken al een schooladvies gekregen en dat is leidend bij de keuze voor een middelbare schoolopleiding. "Dat is wel een aandachtspunt", zegt Van Hoepen. "We moeten wel nagaan of leerlingen op de juiste plek terecht zijn gekomen, want het controle-effect van de toets is er nu niet. En ik kan me voorstellen dat ouders dat wel spannend vinden."

 • Vijftien nieuwe doden door coronavirus

  Sinds gisteren zijn 15 patiënten in Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus, meldt het RIVM. Daarmee komt het totale aantal doden op 58. De leeftijd van de overledenen ligt tussen de 63 en 95 jaar.

  Er zijn 346 nieuwe besmettingen vastgesteld door het RIVM. Het totale aantal geteste besmettingsgevallen is nu 2051. Onder hen zijn 485 mensen die in de zorg werken; zij worden vaker dan andere groepen getest.

  De meeste positief geteste mensen wonen in de provincie Noord-Brabant: 759 personen. Daarna zijn de meeste positief geteste mensen gemeld in Limburg (265) en Zuid Holland (241). Het RIVM meldt dat 408 mensen opgenomen zijn (geweest) in een ziekenhuis.

  Gisteren meldde het RIVM 19 overledenen en 292 nieuwe patiënten.

 • Strenge hygiënemaatregelen in nachtopvang

  Eén voor één naar binnen, handen wassen, verplicht douchen en dan pas naar binnen. Ook voor de dak- en thuislozen in Leeuwarden is door het coronavirus alles anders. "Het neemt meer tijd. En er moet veel gewacht worden. Maar ik moet zeggen dat de passanten goed meewerken", zegt Marrit Koelstra van de nachtopvang bij Omrop Fryslân. "Maar ze vinden het ook fijn dat er iets aan wordt gedaan."

  Tot voor kort was het zo dat de dak- en thuislozen samen stonden te wachten in het voorportaal. Dan was het om 17.00 uur dringen om binnen te komen. Daar is met het coronaprotocol geen sprake meer van: iedereen gaat gedisciplineerd naar binnen.

  De nachtopvang in Leeuwarden heeft acht afgezonderde plekken ingericht voor mensen die ziek worden, geheel volgens de richtlijnen van de RIVM. Koelstra: "We kunnen ook contact opnemen met de GGD, mocht het problematisch worden. Maar tot nu toe is iedereen nog gezond."

 • VDL Nedcar vier weken dicht door tekort aan onderdelen

  De fabriek van VDL Nedcar in Born gaat vanaf vrijdag voor vier weken dicht. Vanwege een tekort aan "kritische onderdelen" is het voor het bedrijf niet mogelijk om Mini's en de BMW X1 te blijven produceren.

  VDL Groep is tot dit besluit gekomen in navolging van opdrachtgever BMW Groep. De komende dagen wordt de productie "gecontroleerd en verantwoord" afgebouwd. Het plan is om de productie op 20 april weer op te starten.

  Het bedrijf is van plan een beroep te doen op de maatregelen die het kabinet gisteren aankondigde voor de ongeveer 5000 medewerkers die in de fabriek werkzaam zijn.

 • Filialen winkelketen WE per direct

  In Nederland zijn 100 winkels van modeketen WE per direct gesloten. "Wij willen de gezondheid van werknemers en klanten centraal stellen, met het recente nieuws kunnen we dat niet garanderen. We volgen het RIVM en de overheid, maar we willen meer doen. Onze gezondheid staat voorop", zegt een woordvoerder.

  Over de gevolgen van de sluiting voor het bedrijf en personeel kan de woordvoerder nog niks zeggen. Het is nog niet duidelijk hoelang de winkels gesloten blijven.

 • Plastic platen tegen besmetting bij AH en Etos

  Alle vestigingen van Albert Heijn en Etos krijgen platen van plexiglas bij de kassa's en servicebalies om de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk tegen te gaan. "We zijn er gistermiddag mee begonnen", zegt een AH-woordvoerder.

  "Op deze manier creëren we een fysieke afscheiding tussen de kassamedewerker en de klant. In combinatie met het plaatsen van tape op de vloer, die 1,5 meter aangeeft, zorgen we ook voor onze kassamedewerkers voor een veilige werkplek. De komende dagen worden al onze winkels voorzien van de platen."

  Ook andere supermarkten nemen maatregelen, waaronder filialen van Jumbo en Lidl. Soms worden karretjes gebruikt om afstand te creëren tussen kassamedewerkers en klanten.

  Karretjes wordt gebruikt bij deze Lidl in Amstelveen om afstand te creëren NOS / Aida Brands
 • Kamerdebat: beperkt aantal Kamerleden zit verspreid

  Bij het debat over de aanpak van het coronavirus in de plenaire zaal van Tweede Kamer zit een beperkt aantal Kamerleden, op afstand van elkaar. Ook de vijf ministers zitten verspreid. Dat is uit voorzorg om eventuele verspreiding van het virus te voorkomen. "Deze situatie hebben we nog niet eerder meegemaakt. Alle ogen zijn op Den Haag gericht", zei Kamervoorzitter Arib aan het begin.

  PVV-leider Wilders kreeg als eerste het woord. Hij herhaalde zijn kritiek op het kabinetsbeleid. "Het is een levensgevaarlijk voorstel om groepsimmuniteit te willen opbouwen. Het is nog niet bekend of er immuniteit kan ontstaan. Het is een experiment met mensenlevens!"

  In de briefing aan de Tweede Kamer vanochtend zei Jaap van Dissel van het RIVM dat er te veel betekenis wordt gehangen aan het woord groepsimmuniteit. Groepsimmuniteit is niet per se een doel van de huidige maatregelen, maar kan daar een gevolg van zijn. Het doel is het beschermen van kwetsbare groepen en het voorkomen van overbelasting van de zorg, legde hij uit.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  1/2 Kamervoorzitter Arib: Een debat in een uitzonderlijk moeilijke tijd

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  2/2 VVD: wat de heer Wilders doet is kwalijk
 • Bekendste viroloog België: Nederland gaat hiervan terugkomen

  De bekendste viroloog van België, Marc van Ranst, is buitengewoon kritisch over het coronabeleid van Nederland. Op de Vlaamse Radio 1 zei hij dat Nederland ervan terug gaat komen.

  "Zij hebben nu nog altijd onder de 50 doden, maar ze komen daar wel al dichtbij. 100 doden en heel dit beleid verandert. En op dat moment gaat het te laat zijn, of heel laat zijn, om dezelfde maatregelen te nemen als België nu neemt. Zeker wanneer er beelden komen van de gezondheidszorg die het niet aankan, mensen die op de gang moeten liggen, enorm veel mensen aan de beademing, dan gaat de roep om die maatregelen heel groot worden."

  In België geldt sinds 12.00 uur een samenscholingsverbod. Alle niet-essentiële winkels zijn gesloten en in supermarkten mag nog maar een beperkt aantal mensen naar binnen.

 • Ritme, gezond eten en bewegen: zo blijf je thuis mentaal gezond

  We zitten massaal thuis in onzekere tijden. Sociale agenda's raken leeg en uitgaan zit er ook niet in. Goed tegen de verspreiding van het coronavirus, minder voor onze mentale gezondheid. Hoe zorg je dat je thuis mentaal gezond blijft en dat de muren niet op je afkomen? NOS op 3 geeft tips.

  1/6 Zo blijf je fit in thuisisolatie NOS
  2/6 Zo blijf je fit in thuisisolatie NOS
  3/6 Zo blijf je fit in thuisisolatie NOS
  4/6 Zo blijf je fit in thuisisolatie NOS
  5/6 Zo blijf je fit in thuisisolatie NOS
  6/6 Zo blijf je fit in thuisisolatie NOS
 • Rk-kerk gelast paasvieringen af: 'Met pijn in het hart'

  De Nederlandse bisschoppen hebben alle publieke vieringen rond Pasen afgelast. Die op Palmzondag en de andere dagen in de Goede Week en met Pasen gaan niet door. Dit gebeurt met grote pijn in het hart, melden de bisschoppen.

  Alle maatregelen die de bisschoppen in verband met het coronavirus hadden afgekondigd op 28 februari en 13 maart, worden verlengd tot en met maandag 13 april, Tweede Paasdag.

  De maatregel komt niet onverwacht, maar is wel bijzonder. Voor de Rooms-Katholieke Kerk is het besluit een grote stap, omdat Pasen één van de belangrijkste christelijke feestdagen is.

 • Bruins: voormalig verpleegkundigen en artsen welkom

  Voormalig verpleegkundigen en artsen van wie de registratie in het BIG-register is verlopen na 1 januari 2018, mogen tijdelijk weer aan de slag in zorg. Ze hoeven zich niet opnieuw in het zorgregister in te schrijven, heeft minister Bruins bekendgemaakt. De maatregel geldt tot nader order.

  Bruins zegt dagelijks signalen te krijgen van voormalig zorgpersoneel dat zich wil inzetten vanwege de coronacrisis. "Daarom neem ik nu maatregelen om ervoor te zorgen dat zorginstellingen gebruik kunnen gaan maken van de ervaring en kennis van deze voormalig verpleegkundigen en artsen."

 • Het Kamerdebat over de corona-aanpak begint, kijk mee

  De Tweede Kamer debatteert vanaf ongeveer dit tijdstip over de actuele ontwikkelingen rondom het coronavirus. Eén van de onderwerpen is het steunpakket van tientallen miljarden euro's voor bedrijven en kleine ondernemers dat gisteravond werd aangekondigd.

  Kijk mee via de livestream of op tv via NPO 1 of via updates op NPO Radio 1.

 • Briefing in de Kamer: onrust over tekort aan maskers

  Op intensive care-afdelingen is onrust over het tekort aan maskers. Dat vertelde intensivist en voorzitter van de Nederlandse vereniging voor intensive care Diederik Gommers aan de Tweede Kamer. Hij is de tweede deskundige die vandaag door de Kamer is uitgenodigd, na Jaap van Dissel van het RIVM.

  Gommers deed een oproep aan de Kamerleden om te helpen. "We hebben jullie nodig om die maskers bij ons te krijgen." Ook met de aanvoer van andere middelen gaat niet alles goed. Gommers: "De tachtig beademingsapparaten van het leger zijn eerst voor een servicebeurt ergens heen gestuurd en nu hebben wij ze nog steeds niet. We zouden maskers krijgen die klaar staan in vrachtwagens in Brussel. We hebben ze nog steeds niet, misschien bestaan ze niet."

  De ziekenhuizen hebben minister Bruins gevraagd om 500 beademingsapparaten te kopen. Los van de materiaaltekorten gaat het in de ziekenhuizen goed, zegt Gommers. De ziekenhuizen in Noord-Brabant, waar veel patiënten met coronaklachten liggen, zijn "totaal in control". IC-verpleegkundigen die besmet zijn geraakt, hebben tot nu toe lichte klachten. Geen van hen is zelf op de IC beland, zei Gommers.

  Diederik Gommers (anesthesioloog-intensivist Erasmus MC) en Jaap van Dissel (RIVM) gaven een toelichting aan de Kamer over het coronavirus ANP