NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Meer reisorganisaties schrappen reizen, Friese scholen gaan dicht

 • Cafés, restaurants en niet-noodzakelijke winkels moeten dicht in Frankrijk
 • Medisch specialisten roepen op tot het sluiten van scholen.
 • Wat betekenen de corona-maatregelen voor jou?
 • Kijk hier de extra NOS-uitzending over het coronavirus terug.
 • Bekijk op deze kaart waar wereldwijd besmettingen gemeld zijn. Op deze kaart houden we de door het RIVM gemelde Nederlandse besmettingen bij. Lees ook de antwoorden op jullie vragen.
 • Liveblog gesloten

  De komende dag is er een nieuw liveblog over het coronavirus.

  Het belangrijkste nieuws van de afgelopen dag is samengevat in dit artikel.

 • Meer reisorganisaties schrappen reizen in maart

  Ook de Sunweb Group en Prijsvrij annuleren hun reizen vanwege de corona-pandemie. Net als bij Corendon kunnen klanten van deze reisorganisaties tot en met 31 maart niet meer naar een vakantiebestemming vertrekken. Bij de Sunweb Group geldt de annulering van reizen naar Turkije tot en met 17 april. Reizigers die al op hun bestemming zijn, kunnen vooralsnog op de geplande datum naar Nederland terugkeren.

 • Morgen geen debat over sluiten scholen

  Er is geen meerderheid in de Tweede Kamer om morgen bijeen te komen voor een debat over het sluiten van scholen, heeft kamervoorzitter Arib bekendgemaakt. Forum voor Democratie, PVV en DENK hadden gevraagd om een ingelast overleg.

 • In Druten heeft de politie ingegrepen bij een bruiloft waar te veel gasten waren

 • 'Iedereen is bang denk ik'

  Inwoners en toeristen in Madrid reageren gelaten op de nieuwe ingrijpende maatregelen die de Spaanse regering neemt tegen het coronavirus. Spanjaarden mogen vanaf middernacht hun huis alleen nog uit voor werk, boodschappen of doktersbezoek.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Onzekere tijden in Madrid: 'Het is net een spookstad hier'
 • Verschil in rouwadvertenties

  Een Italiaanse journalist laat op Twitter de enorme toename zien van het aantal rouwadvertenties in een regionale krant. In de editie van maandag besloegen die anderhalve pagina, in die van gisteren tien.

 • Willem-Alexander en Máxima ontmoetten Indonesische ministers die getest worden

  Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben op de laatste dag van hun staatsbezoek in Indonesië twee ministers ontmoet die worden getest op corona.

  Vanmiddag werd bij een collega van de twee, de Indonesische minister van Transport, corona vastgesteld. Hij had afgelopen week een ontmoeting met minister Van Nieuwenhuizen. Zij gaat daarom twee weken in zelfisolatie.

  Omdat de koning en koningin niet direct in aanraking zijn geweest met een coronapatiënt worden zij niet getest, conform de richtlijnen van het RIVM.

 • Straatfeestje in Rome

  Italianen komen zo min mogelijk hun huis uit om verspreiding van het virus te voorkomen. Een beetje saai, maar er zijn ook verrassend leuke momenten, ontdekte correspondent Mustafa Marghadi op zijn balkon in Rome.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Mustafa Marghadi viert straatfeestje op afstand
 • Noodtoestand in Spanje

  De Spaanse premier Sánchez heeft de noodtoestand afgekondigd. De komende vijftien dagen ligt het openbare leven in het land daardoor stil. Sánchez spreekt van een "buitengewone beslissing".

  Vanaf middernacht mogen Spanjaarden alleen nog de straat op om boodschappen te doen, naar de apotheek of naar het werk te gaan, om ouderen te helpen en in noodgevallen. De noodmaatregelen gelden voor heel het land, 47 miljoen mensen hebben ermee te maken.

  "Ze zagen afgelopen dagen dat scholen sloten en dat mensen naar vakantiehuisjes in andere regio's gingen", vertelt correspondent Rop Zoutberg. "Dat soort situaties moeten hiermee gestopt worden. Mensen moeten thuisblijven om verspreiding te voorkomen."

  Premier Sánchez heeft gezegd dat het leger klaarstaat om ervoor te zorgen dat iedereen zich houdt aan de opgelegde maatregelen. Die gaan komende nacht in.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Nieuwe maatregelen Spanje grijpen ontzettend diep in'

  Ook Israël heeft nieuwe maatregelen aangekondigd tegen de verspreiding van het coronavirus. Winkelcentra, hotels en restaurants gaan dicht. Ook theaters, sportscholen en bioscopen sluiten de deuren. Alleen essentiële zaken blijven open, zoals supermarkten, apotheken en tankstations.

  Donderdag maakte de Israëlische regering al bekend dat alle scholen en universiteiten tot midden april dichtgaan. Ook verplicht Israël alle reizigers die het land binnenkomen om eerst twee weken in quarantaine te gaan.

 • Morgen spoedoverleg na oproep specialisten

  Het ministerie van Volksgezondheid organiseert morgen een spoedoverleg met de Federatie Medisch Specialisten, andere medische organisaties en het RIVM. Aanleiding is de oproep van de federatie om alle scholen per direct te sluiten.

  Het ministerie wijst erop dat uit onderzoeken van de Wereldgezondheidsorganisatie blijkt dat jongeren tot 20 jaar nauwelijks geraakt worden door het coronavirus en ook maar een zeer beperkte rol spelen bij de verspreiding ervan. Artsen van het zogeheten Outbreak Management Team zeggen daarom dat scholen niet gesloten moeten worden.

  "Het zekere voor het onzekere nemen, betekent ook dat het openbare leven stil komt te liggen. Daarbij komt dat het belangrijk is dat kinderen onderwijs blijven krijgen. En als de kinderen thuis zouden blijven, heeft dat een enorme weerslag op tal van vitale sectoren, waaronder de zorg", schrijft het ministerie in een verklaring.

  Er is morgen ook overleg tussen het kabinet en de onderwijsraden over het openhouden van scholen.

 • Tijdelijk vliegverbod voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba

  Het vliegverkeer naar Bonaire, Sint-Eustatius en Saba is beperkt in de strijd tegen het coronavirus. Sinds 20.00 uur Nederlandse tijd is burgerluchtvaart vanuit Europa, China, Zuid-Korea en Iran naar de vliegvelden op de eilanden niet meer toegestaan. De regeling geldt zeker tot 27 maart, 18.00 uur.

  Eerder vandaag werd al bekend dat Bonaire in verband met de corona-pandemie zijn luchthaven heeft gesloten voor vluchten uit Europa. Ook cruiseschepen zijn niet meer welkom. De zorg op het eiland kan een grote uitbraak van corona niet aan.

  Wat de gevolgen zijn voor Nederlandse reizigers op de eilanden, is nog onduidelijk.

 • 52 scholen in Friesland vanaf maandag dicht

  In Friesland blijven 52 basisscholen vanaf maandag dicht. De vier koepels waar zij onder vallen nemen de maatregel uit voorzorg, om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, meldt Omrop Fryslân.

  "Het was een moeilijk besluit, omdat we het niet helemaal met elkaar eens waren", zei Gert van Tol van PCBO Dantumadiel na het sluiten van de koepels in Noord- en Oost-Fryslân. "De doorslag gaf dat we in één gebied geen verschillende keuzes willen maken."

  De koepels onderzoeken de mogelijkheden voor alternatief onderwijs. "We zijn naar het kijken naar de mogelijkheden om een digitale vorm van thuisonderwijs aan te bieden."

  De sluiting duurt in ieder geval tot 30 maart.

 • Ook minister Van Veldhoven werkt komende week thuis

  Minister Van Veldhoven voor Milieu en Wonen werkt komende week vanuit huis. Aanleiding is een ontmoeting die ze vorige week vrijdag had met de Franse minister Brune Poirson. Die is positief getest op het coronavirus.

  "Ik voel me prima, maar werk uit voorzorg de komende week vanuit huis, conform advies van het RIVM", schrijft Van Veldhoven in een verklaring.

  Eerder vandaag werd bekend dat minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) tot 24 maart vanuit huis werkt, omdat ze afgelopen week contact heeft gehad met de Indonesische minister van Transport, die het coronavirus blijkt te hebben. Ook Van Nieuwenhuizen voelt zich goed en heeft geen klachten.

 • Hard werken aan een medicijn

  Onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum en de Universiteit Utrecht werken hard aan een medicijn tegen het coronavirus. De eerste uitkomsten zijn voorzichtig positief, zegt viroloog Berend-Jan Bosch.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Het is een eerste stap voor de ontwikkeling van een medicijn'
 • Ingrijpende maatregelen Frankrijk, openbare leven op slot

  Frankrijk neemt verregaande maatregelen om ervoor te zorgen dat de verspreiding van het coronavirus beperkt blijft. Alle restaurants, cafés en discotheken gaan dicht, net als bioscopen en 'niet-essentiële' winkels. Supermarkten en andere levensmiddelenzaken, apotheken, benzinepompen en banken blijven open, net als tabakszaken en alle overheidsdiensten. De maatregelen gaan vanaf middernacht in.

  De regering roept mensen op zich zo min mogelijk te verplaatsen, met name tussen steden. Premier Philippe vindt dat Fransen nog te veel naar cafés en restaurants gaan. "We moeten meer discipline tonen", zei hij.

  In Frankrijk zijn 4499 geregistreerde gevallen van besmetting met het coronavirus. 91 mensen zijn aan de gevolgen van de ziekte overleden. Tussen vrijdagavond en vanavond kwamen er 838 nieuwe besmettingen bij.