NOS Nieuws Regionaal nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Kinderen uit Coevorden besmet met coronavirus, Portugese president in quarantaine

 • Twee Nederlandse coronapatiënten van 82 en 86 jaar zijn vandaag overleden. Ze hadden ernstige onderliggende medische problemen. Het aantal besmettingen in ons land is met 77 gestegen tot 264, zo meldt het RIVM.
 • Voor zo'n 16 miljoen mensen in Noord-Italië zijn vergaande quarantainemaatregelen ingesteld vanwege de coronavirusuitbraak.
 • Nederland heeft het reisadvies aangescherpt: in de betreffende gebieden in Noord-Italië wordt reizen volledig afgeraden, behalve om de regio te verlaten.
 • Ben je verkouden, hoest je of heb je koorts en woon je in Noord-Brabant? Het advies is dan om binnen te blijven.
 • Op deze kaart houden we het aantal besmettingen in Nederland bij. Bekijk ook onze mondiale coronakaart, explainer en krijg antwoord op je vragen in de collectie.
 • Liveblog gesloten

  Een overzicht met de recentste artikelen over het coronavirus inclusief antwoorden op veelgestelde vragen vind je hier.

 • Qatar weigert reizigers uit veertien landen

  Qatar gaat vanaf morgen reizigers uit veertien landen weigeren vanwege de uitbraak van het coronavirus. Mensen uit China, Egypte, India, Irak, Iran, Libanon, Bangladesh, Nepal, Pakistan, de Filipijnen, Zuid-Korea, Sri Lanka, Syrië en Thailand komen het oliestaatje niet meer in.

  Eerder had Qatar Airways alle vluchten van en naar Italië al geschrapt. Het land telt vijftien coronagevallen.

 • Hoeveel coronagevallen kan Nederland aan?

  In Nederland steeg vandaag het aantal coronagevallen weer en Italië is ondertussen de grootste coronahaard buiten China. Is de zorg in Nederland eigenlijk wel berekend op nog veel meer eventuele nieuwe gevallen? Hebben onze ziekenhuizen voldoende capaciteit? Waarom wordt er eigenlijk niet veel meer getest? En wat kunnen we allemaal leren van de Italianen?

  Op die vragen gaven vanavond Sjaak de Gouw, directeur publieke gezondheid bij de GGD, en Ernst Kuipers als bestuursvoorzitter bij het Erasmus MC vanavond antwoord in Nieuwsuur:

 • Twee kinderen uit Coevorden besmet

  Twee kinderen uit Coevorden zijn besmet geraakt met het coronavirus. Dat meldt de GGD Drenthe. Beide kinderen gaan naar school in de Drentse stad. De een zit op een basisschool, de ander op een middelbare school. Ouders en medewerkers van beide scholen hebben vanavond een informatiebrief ontvangen. De GGD zegt "in nauw contact" te staan met de schooldirecteuren.

  Er zijn in totaal nu zeven besmettingen gemeld in Coevorden.

 • Portugese president in thuisisolatie

  De Portugese president Marcelo Rebelo de Sousa heeft zichzelf uit voorzorg in quarantaine geplaatst. Recent ontving hij een groep studenten die in de gaten wordt gehouden, omdat een medestudent besmet is geraakt met het coronavirus.

  Het kantoor van Rebelo de Sousa benadrukt dat de 71-jarige president geen gezondheidsklachten heeft en dat de bewuste student niet mee was bij het bezoek aan het presidentiële paleis van Rebelo de Sousa. Met zijn zelfgekozen thuisisolatie wil de president vooral "het goede voorbeeld" geven.

  Portugal meldde vooralsnog 25 coronagevallen. Er is in het land nog niemand overleden aan het virus.

 • Vragen over het coronavirus

  Het coronavirus levert veel vragen op. Hoe raak je bijvoorbeeld besmet? Wat zijn de kansen op genezing, moet ik nog wel naar mijn werk en kan ik eigenlijk nog reizen? Wij hebben hier zoveel mogelijk antwoorden een rij gezet.

 • Coronasteekproef

  Vandaag bleek dat tien werknemers van het Amphia Ziekenhuis in Breda zijn besmet met het coronavirus. Het ziekenhuis was een van de zes ziekenhuizen in Noord-Brabant, waar de afgelopen dagen honderden medewerkers zijn getest op het coronavirus. De tests zijn onderdeel van een steekproef van het RIVM, om meer zicht te krijgen op de verspreiding van het virus.

  Verslaggever Joris van Poppel keek mee bij de coronasteekproef in het Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'We willen in beeld hebben hoe het virus zich wel of niet verspreidt'
 • Eerste Duitse coronadode

  Voor het eerst is een Duitser overleden aan het coronavirus. Het gaat om een 60-jarige man, die tijdens een vakantie in Egypte het virus opliep. Hij bezweek in een ziekenhuis in badplaats Hurghada. De Duitser is ook de eerste coronadode in Egypte.

  Dat land poogt ondertussen op alle mogelijke manieren de toeristensector te beschermen, nu op een cruiseschip op de Nijl het virus is vastgesteld bij 45 passagiers. Vandaag bezocht de minister voor toerisme nog een tempel in toeristentrekpleister Luxor, om zo te benadrukken dat toeristen nog veilig en zonder problemen naar Egypte kunnen komen.

  Toeristen bij het Karnak-tempelcomplex, ten noorden van Luxor AFP
 • Saudi-Arabië sluit scholen

  Saudi-Arabië gaat alle onderwijsinstellingen in het land sluiten vanwege de uitbraak van het coronavirus. De maatregel gaat morgen in en geldt voor onbepaalde tijd.

  Het land telde vandaag vier nieuwe coronabesmettingen, waarmee het totaal op elf komt. De meeste gevallen zijn geconstateerd in de olieregio Qatif, in het oosten van het land. Niemand mag het gebied nog in of uit, maar de Saudische regering denkt niet dat dit gevolgen zal hebben voor de olieproductie.

  Verder heeft Saudi-Arabië de zogenoemde Saudi Games uitgesteld. Het grootste sportevenement van het land zou op 23 maart beginnen. Meer dan 6000 atleten uit het hele land komen op het toernooi in actie.

 • Kwart minder bezoekers Tefaf

  De kunst- en antiekbeurs Tefaf in Maastricht meldt een kwart minder bezoekers vanwege het coronavirus. Tijdens de openingsdagen op donderdag en vrijdag bezochten zo'n 10.000 mensen de beurs. Normaal zijn dat er 12.500, aldus een woordvoerder.

  De beurs is nog een week open. Er zijn vanwege de virusuitbraak extra hygiënische maatregelen getroffen. Ook is er een infodesk waar bezoekers terechtkunnen.

 • Reizen door het Italiaanse quarantainegebied

  Correspondent Mustafa Marghadi werd vannacht wakker in Sestriere, niet ver van Turijn, en hoorde dat hele regio's in Noord-Italië werden afgesloten. Hij vroeg zich af of hij nog naar Rome kon reizen, ging dat proberen en maakte er een vlog over:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Daar zijn we, Milaan, daar kun je dus gewoon komen'
 • Israël overweegt reizigers uit alle landen te weren

  Israël overweegt buitenlandse reizigers de toegang tot het land te weigeren, uit angst voor besmetting met het coronavirus. Alleen voor reizigers die kunnen bewijzen dat ze direct na aankomst in Israël twee weken in quarantaine gaan, zou een uitzondering gemaakt worden. Morgen neemt het land daar een beslissing over, maakte premier Netanyahu vanavond bekend.

  Het voornemen zou toerisme naar Israël praktisch onmogelijk maken. Voor reizigers uit Duitsland, Frankrijk, Spanje, Oostenrijk en Zwitserland gelden de strenge regels al een paar dagen. Andere landen, waaronder China, Italië en Zuid-Korea, staan al langer op de zwarte lijst. Israëli's die uit die landen terugkeren, moet ook twee weken in quarantaine. Ook de Palestijnse Autoriteit weert buitenlandse toeristen.

  Israël telt nu 28 coronagevallen. "In verhouding tot het aantal besmettingen neemt het land zeer strenge maatregelen", zegt correspondent Ties Brock. Ook alle evenementen met meer dan 5000 deelnemers zijn in Israël afgelast. Naar schatting tienduizenden mensen zitten in thuisquarantaine.

 • KLM vliegt morgen niet naar Milaan

  KLM vliegt morgen niet op Venetië en Milaan. De vluchten naar Turijn, Genua en Bologna staan vooralsnog wel gepland, zo laat een woordvoerder weten aan persbureau ANP. Maar de luchtvaartmaatschappij adviseert mensen met vliegtickets naar die steden wel de app en site in de gaten te houden. "Want gezien de snelheid van de ontwikkelingen kunnen vluchtschema's veranderen."

 • Recordstijging coronadoden en -gevallen Italië

  In Italië zijn de afgelopen 24 uur 133 mensen bezweken aan het coronavirus. Dat is een recordtoename sinds het virus ruim twee weken geleden voor het eerst opdook in Italië. Het totaalaantal coronadoden in het land staat nu op 366. De meeste nieuwe doden werden geteld in de regio Lombardije.

  Ook het aantal nieuwe besmettingen in Italië was met een stijging van 5883 naar 7375 gevallen hoger dan ooit. Italië telt nu de meeste coronabesmettingen buiten China; het land heeft sinds vandaag zo'n zestig besmettingen meer dan Zuid-Korea.

  Italë nam afgelopen nacht vergaande maatregelen om de uitbraak in te dammen door een kwart van de Italiaanse bevolking in quarantaine te plaatsen.

 • Nederlandse besmettingen bijgesteld naar 264

  Het aantal coronabesmettingen in Nederland is bijgesteld van 265 naar 264. Een woordvoerder van het RIVM laat weten dat een patiënt in eerste instantie positief testte op het virus, maar een tweede test bleek negatief. Bij het delen van de nieuwste coronacijfers eerder vandaag was de patiënt alleen nog wel meegeteld als nieuwe besmetting.

  Er zijn in Nederland vooralsnog drie mensen overleden aan het virus.