liveblog
NOS NieuwsAangepast

Kinderen uit Coevorden besmet met coronavirus, Portugese president in quarantaine

  • Twee Nederlandse coronapatiënten van 82 en 86 jaar zijn vandaag overleden. Ze hadden ernstige onderliggende medische problemen. Het aantal besmettingen in ons land is met 77 gestegen tot 264, zo meldt het RIVM.
  • Voor zo'n 16 miljoen mensen in Noord-Italië zijn vergaande quarantainemaatregelen ingesteld vanwege de coronavirusuitbraak.
  • Nederland heeft het reisadvies aangescherpt: in de betreffende gebieden in Noord-Italië wordt reizen volledig afgeraden, behalve om de regio te verlaten.
  • Ben je verkouden, hoest je of heb je koorts en woon je in Noord-Brabant? Het advies is dan om binnen te blijven.
  • Op deze kaart houden we het aantal besmettingen in Nederland bij. Bekijk ook onze mondiale coronakaart, explainer en krijg antwoord op je vragen in de collectie.

Liveblog gesloten

Een overzicht met de recentste artikelen over het coronavirus inclusief antwoorden op veelgestelde vragen vind je hier.

Qatar weigert reizigers uit veertien landen

Qatar gaat vanaf morgen reizigers uit veertien landen weigeren vanwege de uitbraak van het coronavirus. Mensen uit China, Egypte, India, Irak, Iran, Libanon, Bangladesh, Nepal, Pakistan, de Filipijnen, Zuid-Korea, Sri Lanka, Syrië en Thailand komen het oliestaatje niet meer in.

Eerder had Qatar Airways alle vluchten van en naar Italië al geschrapt. Het land telt vijftien coronagevallen.

Hoeveel coronagevallen kan Nederland aan?

In Nederland steeg vandaag het aantal coronagevallen weer en Italië is ondertussen de grootste coronahaard buiten China. Is de zorg in Nederland eigenlijk wel berekend op nog veel meer eventuele nieuwe gevallen? Hebben onze ziekenhuizen voldoende capaciteit? Waarom wordt er eigenlijk niet veel meer getest? En wat kunnen we allemaal leren van de Italianen?

Op die vragen gaven vanavond Sjaak de Gouw, directeur publieke gezondheid bij de GGD, en Ernst Kuipers als bestuursvoorzitter bij het Erasmus MC vanavond antwoord in Nieuwsuur:

Twee kinderen uit Coevorden besmet

Twee kinderen uit Coevorden zijn besmet geraakt met het coronavirus. Dat meldt de GGD Drenthe. Beide kinderen gaan naar school in de Drentse stad. De een zit op een basisschool, de ander op een middelbare school. Ouders en medewerkers van beide scholen hebben vanavond een informatiebrief ontvangen. De GGD zegt "in nauw contact" te staan met de schooldirecteuren.

Er zijn in totaal nu zeven besmettingen gemeld in Coevorden.

Portugese president in thuisisolatie

De Portugese president Marcelo Rebelo de Sousa heeft zichzelf uit voorzorg in quarantaine geplaatst. Recent ontving hij een groep studenten die in de gaten wordt gehouden, omdat een medestudent besmet is geraakt met het coronavirus.

Het kantoor van Rebelo de Sousa benadrukt dat de 71-jarige president geen gezondheidsklachten heeft en dat de bewuste student niet mee was bij het bezoek aan het presidentiële paleis van Rebelo de Sousa. Met zijn zelfgekozen thuisisolatie wil de president vooral "het goede voorbeeld" geven.

Portugal meldde vooralsnog 25 coronagevallen. Er is in het land nog niemand overleden aan het virus.

Vragen over het coronavirus

Het coronavirus levert veel vragen op. Hoe raak je bijvoorbeeld besmet? Wat zijn de kansen op genezing, moet ik nog wel naar mijn werk en kan ik eigenlijk nog reizen? Wij hebben hier zoveel mogelijk antwoorden een rij gezet.

Coronasteekproef

Vandaag bleek dat tien werknemers van het Amphia Ziekenhuis in Breda zijn besmet met het coronavirus. Het ziekenhuis was een van de zes ziekenhuizen in Noord-Brabant, waar de afgelopen dagen honderden medewerkers zijn getest op het coronavirus. De tests zijn onderdeel van een steekproef van het RIVM, om meer zicht te krijgen op de verspreiding van het virus.

Verslaggever Joris van Poppel keek mee bij de coronasteekproef in het Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg:

'We willen in beeld hebben hoe het virus zich wel of niet verspreidt'

Eerste Duitse coronadode

Voor het eerst is een Duitser overleden aan het coronavirus. Het gaat om een 60-jarige man, die tijdens een vakantie in Egypte het virus opliep. Hij bezweek in een ziekenhuis in badplaats Hurghada. De Duitser is ook de eerste coronadode in Egypte.

Dat land poogt ondertussen op alle mogelijke manieren de toeristensector te beschermen, nu op een cruiseschip op de Nijl het virus is vastgesteld bij 45 passagiers. Vandaag bezocht de minister voor toerisme nog een tempel in toeristentrekpleister Luxor, om zo te benadrukken dat toeristen nog veilig en zonder problemen naar Egypte kunnen komen.

Toeristen bij het Karnak-tempelcomplex, ten noorden van Luxor

Saudi-Arabië sluit scholen

Saudi-Arabië gaat alle onderwijsinstellingen in het land sluiten vanwege de uitbraak van het coronavirus. De maatregel gaat morgen in en geldt voor onbepaalde tijd.

Het land telde vandaag vier nieuwe coronabesmettingen, waarmee het totaal op elf komt. De meeste gevallen zijn geconstateerd in de olieregio Qatif, in het oosten van het land. Niemand mag het gebied nog in of uit, maar de Saudische regering denkt niet dat dit gevolgen zal hebben voor de olieproductie.

Verder heeft Saudi-Arabië de zogenoemde Saudi Games uitgesteld. Het grootste sportevenement van het land zou op 23 maart beginnen. Meer dan 6000 atleten uit het hele land komen op het toernooi in actie.

Kwart minder bezoekers Tefaf

De kunst- en antiekbeurs Tefaf in Maastricht meldt een kwart minder bezoekers vanwege het coronavirus. Tijdens de openingsdagen op donderdag en vrijdag bezochten zo'n 10.000 mensen de beurs. Normaal zijn dat er 12.500, aldus een woordvoerder.

De beurs is nog een week open. Er zijn vanwege de virusuitbraak extra hygiënische maatregelen getroffen. Ook is er een infodesk waar bezoekers terechtkunnen.

Reizen door het Italiaanse quarantainegebied

Correspondent Mustafa Marghadi werd vannacht wakker in Sestriere, niet ver van Turijn, en hoorde dat hele regio's in Noord-Italië werden afgesloten. Hij vroeg zich af of hij nog naar Rome kon reizen, ging dat proberen en maakte er een vlog over:

'Daar zijn we, Milaan, daar kun je dus gewoon komen'

Israël overweegt reizigers uit alle landen te weren

Israël overweegt buitenlandse reizigers de toegang tot het land te weigeren, uit angst voor besmetting met het coronavirus. Alleen voor reizigers die kunnen bewijzen dat ze direct na aankomst in Israël twee weken in quarantaine gaan, zou een uitzondering gemaakt worden. Morgen neemt het land daar een beslissing over, maakte premier Netanyahu vanavond bekend.

Het voornemen zou toerisme naar Israël praktisch onmogelijk maken. Voor reizigers uit Duitsland, Frankrijk, Spanje, Oostenrijk en Zwitserland gelden de strenge regels al een paar dagen. Andere landen, waaronder China, Italië en Zuid-Korea, staan al langer op de zwarte lijst. Israëli's die uit die landen terugkeren, moet ook twee weken in quarantaine. Ook de Palestijnse Autoriteit weert buitenlandse toeristen.

Israël telt nu 28 coronagevallen. "In verhouding tot het aantal besmettingen neemt het land zeer strenge maatregelen", zegt correspondent Ties Brock. Ook alle evenementen met meer dan 5000 deelnemers zijn in Israël afgelast. Naar schatting tienduizenden mensen zitten in thuisquarantaine.

KLM vliegt morgen niet naar Milaan

KLM vliegt morgen niet op Venetië en Milaan. De vluchten naar Turijn, Genua en Bologna staan vooralsnog wel gepland, zo laat een woordvoerder weten aan persbureau ANP. Maar de luchtvaartmaatschappij adviseert mensen met vliegtickets naar die steden wel de app en site in de gaten te houden. "Want gezien de snelheid van de ontwikkelingen kunnen vluchtschema's veranderen."

Recordstijging coronadoden en -gevallen Italië

In Italië zijn de afgelopen 24 uur 133 mensen bezweken aan het coronavirus. Dat is een recordtoename sinds het virus ruim twee weken geleden voor het eerst opdook in Italië. Het totaalaantal coronadoden in het land staat nu op 366. De meeste nieuwe doden werden geteld in de regio Lombardije.

Ook het aantal nieuwe besmettingen in Italië was met een stijging van 5883 naar 7375 gevallen hoger dan ooit. Italië telt nu de meeste coronabesmettingen buiten China; het land heeft sinds vandaag zo'n zestig besmettingen meer dan Zuid-Korea.

Italë nam afgelopen nacht vergaande maatregelen om de uitbraak in te dammen door een kwart van de Italiaanse bevolking in quarantaine te plaatsen.

Nederlandse besmettingen bijgesteld naar 264

Het aantal coronabesmettingen in Nederland is bijgesteld van 265 naar 264. Een woordvoerder van het RIVM laat weten dat een patiënt in eerste instantie positief testte op het virus, maar een tweede test bleek negatief. Bij het delen van de nieuwste coronacijfers eerder vandaag was de patiënt alleen nog wel meegeteld als nieuwe besmetting.

Er zijn in Nederland vooralsnog drie mensen overleden aan het virus.

Quarantainevlucht

Nadat gisteravond was uitgelekt dat sommige regio's in Italië worden afgesloten vanwege de corona-uitbraak, probeerden sommigen op het laatste moment nog weg te komen. Bijvoorbeeld via het station van Padua:

Op de vlucht voor quarantaine: 'Ik wil hier niet vast komen te zitten'

Ruim 100 nieuwe coronadoden in Lombardije

Het aantal coronadoden in de Italiaanse regio Lombardije is de afgelopen 24 uur gestegen van 154 naar 257. Dat meldt persbureau Reuters.

Tienduizenden alsnog de straat op in Madrid

Tienduizenden mensen zijn vandaag in de binnenstad van de Spaanse hoofdstad Madrid op de been in het kader van de Internationale Vrouwendag. Tot het laatste moment was er twijfel of de samenkomst door moest gaan. In buurland Frankrijk zijn bijeenkomsten met meer dan 5000 mensen inmiddels verboden.

In de regio-Madrid zijn nu 200 besmettingen met het coronavirus geteld. Het aantal coronadoden in Spanje is vandaag opgelopen tot zeventien.

Tien medewerkers Amphia Ziekenhuis besmet

Tien werknemers van het Bredase ziekenhuis zijn besmet met het coronavirus, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving door Omroep Brabant. Het Amphia Ziekenhuis had de afgelopen dagen 300 van de 5000 medewerkers getest op het virus. Zij hadden ziekteverschijnselen of waren in risicogebieden geweest. De mensen die positief testten, zitten in thuisisolatie.

Een woordvoerder sluit niet uit dat de medewerkers hebben gewerkt, terwijl ze besmet waren met het coronavirus. Maar het ziekenhuis benadrukt dat ze dan mogelijk niet lang doorgewerkt hebben. Personeel met ziekteverschijnselen werd uit voorzorg al geadviseerd thuis te blijven.

Frankrijk: kinderen, blijf weg van opa's en oma's

Frankrijk heeft nu ook in een officieel overheidsadvies kinderen jonger dan 15 jaar afgeraden de komende tijd hun opa's en oma's te bezoeken. Vrijdag riep de Franse president Macron al op om ouderen in verzorgingstehuizen als het even kan niet meer te bezoeken vanwege besmettingsgevaar. Met name de kleinkinderen moesten wegblijven, was de boodschap.

Nu adviseert de Franse overheid kinderen hun opa's en opa's ook buiten die verzorgingstehuizen even niet op te zoeken. Kinderen dragen het coronavirus vaak over en ouderen blijken het vaakst ernstig ziek te worden door het virus.

Verzekerd, ja of nee?

Als je naar de gebieden in Italië reist waarvoor code rood geldt, bestaat de kans dat je niet verzekerd bent. Dat meldt het Verbond van Verzekeraars. Het verbond zette hier een aantal vragen op een rij die verzekeraars de afgelopen binnenkregen.

Wie twijfelt over de verzekering, wordt geadviseerd contact op te nemen met een reisverzekeraar. Er zijn namelijk gespecialiseerde verzekeraars die onder bepaalde omstandigheden dekking bieden voor risicogebieden. Wie al in het gebied was voordat het reisadvies werd aangepast van oranje naar rood, is volgens het verbond nog wel verzekerd.

Videomis

Bezoekers die vandaag voor het wekelijkse angelusgebed naar het Sint-Pietersplein in Rome kwamen, konden het gebed alleen via een groot videoscherm volgen. Met die maatregel wil het Vaticaan het ontstaan van grote menigten voorkomen.

Paus niet zelf, maar op videoscherm op Sint-Pietersplein: 'beetje onwerkelijk'

Eerste Nederlanders met coronavirus hersteld

In Nederland zijn nu ook patiënten van het coronavirus hersteld. Omroep Brabant sprak met Gaby uit Loon op Zand die na een week weer beter is, Omroep West meldt dat iemand uit de regio Haaglanden genezen is.

De Brabants Gaby moest een week met haar man Jeroen in isolatie. Tegenover Omroep Brabant zegt dat ze blij is dat ze de straat weer op mag: "Mijn man zei: ik ga de stad in, een pilsje pakken!"

'Tien besmettingen in ziekenhuis Breda'

Omroep Brabant heeft van meerdere bronnen gehoord dat tien medewerkers van het Amphia Ziekenhuis in Breda besmet zijn met het coronavirus. Een woordvoerder laat tegenover de regionale omroep weten hier niets over te mogen zeggen. Ook de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant doet hier geen mededelingen over. Eerder meldde de regionale omroep dat het om elf medewerkers ging, maar dat aantal werd later bijgesteld.

Het aantal besmettingen in Breda is in 24 uur opgelopen van 2 tot 16, waarmee Breda de gemeente met de meeste besmettingen is geworden. In heel Brabant zijn 90 mensen besmet.

Duitse minister: gelast alle evenementen met meer dan duizend deelnemers af

De Duitse minister van Volksgezondheid vindt dat alle evenementen met meer dan duizend deelnemers moeten worden afgelast, waaronder ook voetbal- en andere sportwedstrijden. Hij heeft al met organisatoren van verschillende evenementen gesproken, maar tot nu toe werken die volgens hem slechts aarzelend mee. Dat moet gezien de snelle verbreiding van het coronavirus snel veranderen, zegt minister Jens Spahn. "Ik beveel nadrukkelijk aan die evenementen af te zeggen".

Spahn zei dat hij zich realiseert welke gevolgen het afgelasten van grote bijeenkomsten heeft. "We zullen de komende dagen bespreken hoe we met de economische gevolgen omgaan. Maar duidelijk is dat de gezondheid op de eerste plaats komt.

In Duitsland is het aantal coronabesmettingen opgelopen tot 847. Dat zijn er vijftig meer dan gisteren.

Geen mixed zone voor PSV- en Feyenoordspelers

In navolging van PSV heeft ook Feyenoord besloten om de spelers voorlopig uit voorzorg uit de mixed zone te houden, de plek waar ze normaal gesproken voor interviews beschikbaar zijn voor de pers. De PSV'ers geven geen interviews na de uitwedstrijd tegen FC Groningen, de Feyenoorders zijn niet voor de pers beschikbaar na het duel in De Kuip met Willem II.

De Eredivisie heeft de clubs vanwege het coronavirus opgeroepen om de spelers voorlopig uit publieke ruimtes te houden, waarbij de mixed zone wel een uitzondering is. PSV en Feyenoord gaan nog iets verder en houden hun spelers ook weg bij de pers.

Nu 273 besmettingen in het Verenigd Koninkrijk

Het aantal besmettingen in het Verenigd Koninkrijk is in 24 uur met 64 gestegen. Er zijn nu 273 patiënten. Tot nu toe zijn in het VK twee mensen met het coronavirus overleden.

Geen bezoek meer in sommige Franse verzorgingstehuizen

Vrijdag riep de Franse president Macron op om ouderen in verzorgingstehuizen als het even kan niet meer te bezoeken vanwege besmettingsgevaar. Met name de kleinkinderen moeten wegblijven, was de boodschap.

De eerste instellingen hebben die oproep ter harte genomen en daar krijgen Franse ouderen dus voorlopig geen visite meer. Het is niet bekend hoe lang dit gaat duren.

Hoe zit het met de scholen in Brabant morgen?

Verreweg de meeste leerlingen op Brabantse basisscholen kunnen morgen gewoon naar school.

Bij de Filios Scholengroep (veertien scholen in totaal) moeten zeven van de in totaal 143 groepen thuisblijven omdat de juf of meester verkouden is, hoest of koorts heeft. Bij de scholenkoepel SAAM (27 scholen) gaat het om maximaal 23 groepen.

Volgens de bestuurders van deze Brabantse koepels komt er geen beleid om kinderen de toegang tot de klas te weigeren als zij zich verkouden bij de poort melden. "Wij volgen uiteraard het advies van het RIVM voor Noord-Brabant nauwkeurig, maar aan de deur gaan staan is niet onze rol", benadrukt Archel Kerkhof van Filios.

"Wij gaan ervan uit dat ouders hun verantwoordelijkheid nemen", zegt Edith van Montfort van SAAM. "Als je kijkt naar de aangescherpte adviezen voor onze provincie, maar bijvoorbeeld ook voor Italië de afgelopen dagen, dan denk ik dat de urgentie voor iedereen inmiddels wel duidelijk is."

Minister Bruins: ik wens naasten kracht en sterkte toe

Beide mannen met corona die vandaag zijn overleden, waren in het ziekenhuis opgenomen. De 86-jarige lag in het Bernhoven Ziekenhuis in Uden en de 82-jarige in het Zuyderland Medisch Centrum in Sittard-Geleen. Ze hadden behalve Covid-19 ook andere ernstige medische problemen, schrijft het RIVM. De besmettingsbron van de twee mannen wordt nog onderzocht.

Van alle 265 bekende patiënten zijn er 144 in het buitenland geweest, van wie 131 in Noord-Italië. Daarnaast zijn 74 mensen in Nederland besmet geraakt door contact met iemand bij wie het virus is vastgesteld. Bij 47 mensen loopt het onderzoek nog naar hoe ze geïnfecteerd zijn geraakt.

Verreweg de meeste coronapatiënten verblijven in thuisisolatie. Het RIVM meldt dat 36 patiënten (tijdelijk) zijn opgenomen in het ziekenhuis.

Twee coronapatiënten overleden, 77 nieuwe besmettingen

Het aantal bevestigde besmettingen van het coronavirus in Nederland is volgens het RIVM met 77 gestegen tot 265. Het dodental is met twee gestegen: een 86-jarige man en een 82-jarige man zijn aan het virus overleden. Beide patiënten hadden volgens het RIVM ernstige onderliggende medische problemen.

Dit is het nieuwe kaartje met de besmettingen in Nederland:

Ministerie: reis niet naar deze gebieden

Vanwege de vergaande quarantainemaatregelen in Noord-Italië is het reisadvies verscherpt. Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt Nederlanders af om naar de rode gebieden op deze kaart te reizen. Rechts is de nieuwe situatie, links was het vorige advies:

Voor de oranje gebieden geldt het advies 'alleen noodzakelijke reizen'. Voor geel geldt een waarschuwing voor veiligheidsrisico's.

"Nederlandse reizigers die zich in de rode gebieden bevinden, worden aangeraden te vertrekken met de bestaande mogelijkheden (met de trein, bus, over de weg, vliegverkeer), in lijn met aanwijzingen van de Italiaanse autoriteiten", meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Extra maatregel bij ProRail

ProRail splitst tijdelijk de afdeling die gaat over de toezicht op en het bestuur van de hoogspanningskabels. Vanaf maandag werkt deze afdeling op twee locaties, schrijft de spoorbeheerder op zijn website. De preventieve maatregel wordt genomen vanwege het coronavirus en is bedoeld om de continuïteit van treinverkeer te waarborgen.

Sportminister: overweeg stilleggen Serie A

Overweeg om de Serie A per direct stop te zetten, dat heeft de Italiaanse minister van Sport tegen de landelijke voetbalbond gezegd. Deze draconische maatregel moet volgens minister Spadafora serieus worden overwogen om de uitbraak van coronavirus in te dammen.

In Italië worden grote sportevenementen, zoals voetbalwedstrijden uit de Serie A, al zonder publiek afgewerkt. Minister Spadafora zou een brief hebben ontvangen van de spelersvakbond, waarin wordt verzocht alle duels uit te stellen. Momenteel zijn zeker al tien duels afgelast vanwege Covid-19.

België meldt 31 nieuwe besmettingen

Het aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus in België is gestegen met 31 en staat nu op 200.

Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Italië aangescherpt en raadt "niet-essentiële reizen" naar de regio Lombardije en veertien Italiaanse provincies af. Het nieuwe advies volgt op de strenge maatregelen die de Italiaanse regering afgelopen nacht heeft bekendgemaakt voor het gebied.

Over de dilemma's van corona-verslaggeving

De hoofdredactie van NOS Nieuws legt hier uit hoe we omgaan met de verslaggeving rondom het nieuwe coronavirus en wat dat betekent voor de aanwezigheid van NOS Nieuws-journalisten in Noord-Italië op dit moment.

Correspondent Mustafa Marghadi legt uit wat we wel en niet weten over de maatregelen in Noord-Italië

'Iedereen hier in Milaan kan gecontroleerd worden'

Overzicht: hier gelden noodmaatregelen in Noord-Italië

De quarantainemaatregelen gelden in de regio Lombardije, een groot gebied rond Milaan waar twaalf provincies onder vallen. Ook in veertien provincies buiten Lombardije gelden de quarantainemaatregelen. Vakantieregio's als Zuid-Tirol en het Aosta-dal, waarvoor het ministerie van Buitenlandse Zaken ook een verscherpt reisadvies heeft uitgegeven, vallen er niet onder.

Tsjechische premier wil reisverbod voor Italianen

Italië moet voor zijn inwoners een reisverbod instellen naar Europese landen, die oproep doet de Tsjechische premier Babis. Hij denkt dat dit de beste manier is om de uitbraak in Noord-Italië te beteugelen.

Volgens Babis kan Tsjechië de Italianen niet verbieden naar het land te reizen vanwege het Schengenverdrag. Daarin is vastgelegd dat mensen in principe niet meer bij de grens worden gecontroleerd en er vrij verkeer is van personen tussen landen die het verdrag hebben ondertekend.

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Italië om opheldering gevraagd over de strenge anti-coronavirusmaatregelen. De Duitsers hebben het reisadvies voor Italië aangepast na de Italiaanse aankondiging dat in een flink deel van Noord-Italië een in- en uitreisverbod geldt.

In Nederland is het reisadvies vooralsnog ongewijzigd gebleven.

Officiële cijfers Iran: 49 doden sinds laatste telling

De Iraanse autoriteiten zijn met nieuwe cijfers gekomen: 6566 mensen hebben het coronavirus en er zijn sinds de vorige telling 49 mensen overleden, wat het totale aantal in Iran aan corona gestorven mensen op 194 brengt.

Reactie Schiphol en Transavia op maatregelen Noord-Italië

Het net ingevoerde pakket quarantainemaatregelen in Noord-Italië heeft vooralsnog geen gevolgen voor Schiphol of Transavia. Dat zeggen de luchthaven en luchtvaartmaatschappij in een eerste reactie tegen de NOS.

Transavia: "Wij vliegen alleen op Verona en Bologna, wat buiten het gebied ligt. We houden de ontwikkelingen in de gaten, maar vooralsnog geen veranderingen ten opzichte van gisteren."

Schiphol: "We volgen de adviezen van het RIVM en die zijn nog ongewijzigd. Een aantal luchtvaartmaatschappijen heeft eerder dit weekend al aangekondigd minder te gaan vliegen op het gebied, dus we zien het aantal vluchten wel teruglopen."

Iran Air schrapt alle vluchten naar Europa

De nationale luchtvaartmaatschappij van Iran schrapt alle vluchten naar Europa, dat meldt persbureau Reuters op basis van staatsmedia. Het is nog onduidelijk hoelang de noodmaatregel van Iran Air van kracht blijft.

Iran is een van de zwaarst getroffen landen door de corona-uitbraak. Ruim 5800 mensen zijn besmet geraakt en 145 mensen zijn aan het virus bezweken.

Ziekenhuismedewerker besmet in Zwolle

Een medewerker van het Isala Ziekenhuis in Zwolle is besmet geraakt met het nieuwe coronavirus. Het gaat om een medewerker van de polikliniek dermatologie, in een bijgebouw van het ziekenhuis. Isala meldt dat de medewerker tijdens de besmettelijke periode niet heeft gewerkt en dat er dus geen bezoekers of ander personeel besmet zijn geraakt.

De persoon zit in thuisisolatie en de GGD voert een contactonderzoek uit. Volgens het ziekenhuis is er vooralsnog geen link gevonden tussen de besmette werknemer en andere patiënten, ook is de persoon niet in risicogebied geweest.

Dodental instorting quarantainehotel China opgelopen

Het aantal doden bij de instorting van een quarantainehotel in China is opgelopen van zes tot tien. Volgens Chinese staatsmedia zitten nog ruim twintig mensen vast onder het puin. Zo'n duizend hulpverleners hebben bijna vijftig mensen gered uit het in elkaar gestorte pand.

De oorzaak van het ongeluk wordt nog onderzocht. In het hotel zaten tientallen mensen in quarantaine vanwege het nieuwe coronavirus.

Vreugdedansje na vertrek uit quarantaine

Ramon Sinkeldam mag zijn hotel in Abu Dhabi verlaten. De wielrenner van Groupama-FDJ mocht sinds eind februari zijn kamer niet meer af wegens de uitbraak van het coronavirus in de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten. Uit een video op zijn Twitter-pagina wordt duidelijk dat de opluchting groot is:

Noodtoestand ook uitgeroepen in staat New York

Het dodental door het nieuwe coronavirus is in de VS opgelopen tot negentien, ruim 400 mensen zijn besmet. De gouverneur van de staat New York heeft de noodtoestand uitgeroepen vanwege het stijgende aantal besmettingen. Eerder hadden ook al de staten Maryland, Washington, Florida en Californië de noodtoestand afgekondigd om de uitbraak in te dammen.

De gouverneurs van deze staten hebben dit gedaan om alle lokale autoriteiten snel te mobiliseren in de strijd tegen het virus. Het is dus wat anders dan de noodtoestand uitroepen op federaal niveau, wat bijvoorbeeld gebeurt na natuurrampen.

In de Verenigde Staten is er kritiek op de aanpak van de regering, zoals correspondent Arjen van der Horst samenvat in deze tweet:

Reactie KLM op maatregelen in Noord-Italië

"Op dit moment is nog onduidelijk welke gevolgen de aangekondigde quarantainemaatregelen in Noord-Italië hebben voor de vliegvelden waar wij op vliegen. Wij volgen de ontwikkelingen nauwgezet en zullen indien nodig maatregelen nemen", laat een woordvoerder weten aan de NOS.

Eerder vandaag werd duidelijk dat er verwarring is in Italië over quarantainemaatregelen. Bijvoorbeeld over de handhaving van de reisbeperkingen in het openbaar vervoer.

Reisadvies Noord-Italië ongewijzigd

Het ministerie van Buitenlandse Zaken ziet geen reden om het reisadvies voor Noord-Italië aan te scherpen nu daar vergaande quarantainemaatregelen zijn ingesteld. Dat bevestigt een woordvoerder tegen de NOS.

"Het reisadvies is recent aangepast en dekt al het volledige gebied. Het is dus vooralsnog niet nodig om verdere aanpassingen te doen. Het gebied is oranje, wat betekent dat de in- en uitreismogelijkheden beperkt zijn. Een gebied zal pas rood gemarkeerd worden als het echt gevaarlijk is om erheen te reizen en dat is niet het geval."

Op het onderstaande kaartje is te zien dat voor het grootste gedeelte van Noord-Italië het reisadvies 'alleen noodzakelijke reizen', oftewel de kleur oranje geldt. Het aantal provincies waar de Italiaanse regering de noodmaatregelen heeft genomen is overigens iets kleiner, zie het bericht van 07.58 uur in dit liveblog voor een overzicht.

Eerste besmettingen in Bulgarije en Moldavië

In Bulgarije en Moldavië zijn de eerste besmettingen van het nieuwe coronavirus gemeld. In Bulgarije gaat het om vier patiënten en in Moldavië om een persoon. Daarmee zijn in bijna alle Europese landen besmettingen vastgesteld.

Op dit kaartje zie je een overzicht van Covid-19 wereldwijd:

Geen bezoekers bij Formule 1 in Bahrein

Vanwege de wereldwijde coronavirusuitbraak zijn er geen bezoekers bij de Grand Prix van Bahrein. De Formule 1-race van 22 maart wordt uit voorzorg achter gesloten deuren gereden en zal alleen op televisie te zien zijn.

Vorige maand was al besloten dat de vierde race op de kalender, de Grote Prijs van China, vanwege het coronavirus wordt uitgesteld. Voor die race is nog geen nieuwe datum geprikt.

Vrachtwagen vol mondkapjes vast bij Zwitserse grens

Zwitserland heeft de Duitse ambassadeur op het matje geroepen, omdat een vrachtwagen vol mondkapjes wordt vastgehouden bij de grens. Duitsland heeft vorige week namelijk een exportverbod ingesteld op medische hulpmiddelen, zoals beschermende kleding en mondkapjes.

De vrachtwagen is van een Zwitsers bedrijf en mag de grens naar Zwitserland niet over, schrijft de NZZ am Sonntag. In het voertuig zouden 240.000 mondkapjes liggen, die de Zwitsers goed kunnen gebruiken. Het land maakt ze zelf nauwelijks en ook buurland Frankrijk heeft de export ervan al stilgelegd. Zwitserland zou overigens niet onmiddellijk in de problemen komen als de Duitsers voet bij stuk houden, er zijn nog wel enige reserves.

Premier Conte: 'Huwelijken en begrafenissen gaan ook niet door'

In een zeldzame nachtelijke persconferentie maakte de Italiaanse premier Conte het pakket noodmaatregelen bekend. In deze video legt hij uit wat er van de zestien miljoen burgers in het gebied wordt verwacht:

Premier vraagt zestien miljoen Italianen om deze maand thuis te blijven

Wanneer mag je wel of niet reizen in Noord-Italië?

Het pakket noodmaatregelen in Noord-Italië roept bij bestuurders, burgers en toeristen veel vragen op. Want alleen met zwaarwegende redenen mag je de door uitbraak getroffen regio's nog in- of uitreizen. "Het is alleen een beetje vaag wat die zwaarwegende redenen nou precies zijn", zegt correspondent Mustafa Marghadi op NPO Radio 1. Hij was net aangekomen op een treinstation in Turijn.

De correspondent had in de trein een conducteur gevraagd of hij uit mocht stappen in Milaan. Hij kreeg als antwoord dat conducteurs "niemand tegen kunnen houden". Dat roept vragen op over de handhaving van de reisbeperkingen.

"Er heerst wat verwarring en onzekerheid in Italië", zegt Marghadi. Toen gisteravond het concept-decreet uitlekte, probeerde talloze mensen snel nog de trein te pakken naar het zuiden van het land.

"Het is ongelofelijk dat deze belangrijke informatie eerst in een krant komt, nog voordat de lokale autoriteiten ervan horen", zegt de burgemeester van de noordelijke stad Asti op Facebook. Hij heeft per telefoon honderden berichten gehad van inwoners die opheldering vragen.

In deze gebieden gelden de noodmaatregelen in Italië

In Noord-Italië gelden voor 16 miljoen mensen vergaande quarantainemaatregelen. Dat geldt voor de regio Lombardije, rond Milaan, en deze 14 provincies: Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia, Rimini, Pesaro en Urbino, Alessandria, Asti, Novara, Verbano Cusio Ossola, Vercelli, Padua, Treviso en Venetië.

Dat komt voor een groot deel overeen met het oranje gebied waar een verscherpt reisadvies geldt van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Voor bijvoorbeeld het Aosta-dal of de regio Zuid-Tirol gelden de maatregelen niet.

In de gebieden sluiten zwembaden, musea, bioscopen, skiresorts en sportscholen hun deuren. Restaurants en cafés mogen alleen tussen 06.00 en 18.00 uur open zijn en bezoekers moeten een meter afstand houden van elkaar. Ook begrafenissen, trouwerijen en culturele en religieuze evenementen gaan niet door. Mensen met koorts mogen hun huis niet verlaten, ongeacht of ze zijn getest op het coronavirus.

Zes doden bij instorting quarantainehotel in China

In China is een hotel ingestort waar mensen, die mogelijk het coronavirus hebben, in quarantaine zaten. Daarbij zijn volgens Chinese staatsmedia zeven mensen omgekomen.

Zeker 43 mensen zijn levend onder het puin vandaan gehaald. Ruim 35 van hen zijn met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. De oorzaak van de instorting is nog onduidelijk.

Dit zijn beelden van de reddingsactie:

Chinees hotel met mensen in quarantaine ingestort

Quarantainemaatregelen voor kwart van Italiaanse bevolking

In het noorden van Italië mogen zo'n zestien miljoen mensen zich niet zonder goede reden verplaatsen in verband met de uitbraak van het coronavirus. Dat heeft premier Conte bekendgemaakt in een zeldzame nachtelijke persconferentie. De stap, die een kwart van de Italiaanse bevolking treft, is de meest vergaande die een regering buiten China heeft genomen vanwege het virus.

De noodmaatregelen gelden tot zeker 3 april voor de regio Lombardije en veertien provincies in het noorden van het land. De belangrijkste stad van het noorden, Milaan, hoort ook bij het gebied, net als toeristenbestemming Venetië.

"We staan hier voor een noodsituatie, een nationale noodsituatie", zei Conte bij de aankondiging van het decreet waarin de maatregelen staan.

Wereldwijd ruim 106.000 besmettingen

Het aantal bevestigde besmettingen is wereldwijd opgelopen tot ruim 106.000. Zo'n 3600 mensen zijn overleden aan het nieuwe virus en ruim de helft van alle patiënten is hersteld. Dit zijn volgens persbureau Reuters de landen met de meeste slachtoffers:

  1. China met ruim 80.500 besmettingen en 3.097 doden.
  2. Zuid-Korea heeft ruim 7.100 patiënten en vijftig doden.
  3. Italië telt zeker 5.880 besmettingen, waarvan er 233 zijn overleden.
  4. In Iran zijn volgens de autoriteiten ruim 5820 mensen besmet en 145 mensen overleden.
  5. Japan heeft ruim 1150 patiënten en dertien sterfgevallen.