NOS Nieuws Binnenland Buitenland

RIVM gaat Brabants ziekenhuispersoneel testen

 • Waarom Brabanders met klachten beter thuis kunnen blijven

  Waarom vraagt het RIVM Brabanders met milde gezondheidsklachten om het contact met de buitenwereld voorlopig tot een minimum te beperken? Is dat overdreven of juist verstandig? Volgens virologen zijn de gevolgen van het advies groot, maar is het een verstandig besluit.

  En tot zover ons liveblog voor vandaag. Als er aanleiding voor is, starten we morgen een nieuw blog.

 • Amerikaanse beursindexen blijven dalen

  De Amerikaanse beurzen op Wall Street blijven maar dalen als gevolg van het coronavirus. Net als gisteren stonden de belangrijkste indexen lang op 3 procent lager, maar aan het einde van de handelsdag werd het verlies toch wat teruggedrongen. De Dow Jones-index sloot uiteindelijk 1 procent lager, de S&P 500 noteerde een verlies van 1,7 procent en technologiebeurs Nasdaq daalde 1,9 procent.

  De olieprijzen kregen veel hardere klappen. Een vat Amerikaanse olie kelderde bijna 10 procent en Brentolie werd ruim 9 procent goedkoper. En dus leden bedrijven uit de oliesector forse verliezen, tot ruim 18 procent. De luchtvaartsector profiteerde juist van de lagere olieprijzen. United Airlines, Southwest Airlines en Delta Air Lines noteerden zelfs plusjes van rond de 2 procent.

 • Drie Brabantse ziekenhuizen stellen operaties uit

  Drie Brabantse ziekenhuizen stellen operaties uit, meldt Omroep Brabant. Het gaat om het Amphia Ziekenhuis, waar niet-spoedeisende operaties tijdelijk niet worden uitgevoerd. Operaties op de afdeling oncologie en verloskunde gaan wel door. Om hoeveel operaties het in totaal gaat, is niet duidelijk. In het ziekenhuis, met vestigingen in Oosterhout en Breda, werd het virus bij een medewerker vastgesteld. Die had geen contact met patiënten gehad.

  In ziekenhuis Bernhoven in Uden zijn ongeveer twintig operaties uitgesteld die maandag en dinsdag zouden plaatsvinden. In de zorginstelling zijn vier mensen met het virus opgenomen.

  Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch stelde vrijdag al operaties uit om voldoende kamers over te hebben voor coronapatiënten.

 • RIVM gaat Brabants ziekenhuispersoneel testen

  Het RIVM gaat komend weekend in Brabant ziekenhuispersoneel testen om na te gaan in hoeverre het coronavirus zich in de provincie heeft verspreid. Het instituut doet dit, omdat van een aantal besmettingen in Brabant niet duidelijk is wat de bron is. Van de 128 besmettingen zijn er 34 in Brabant geconstateerd. Bij acht tot tien van hen is onbekend hoe zij het virus hebben opgelopen. RIVM-directeur infectieziekenbestrijding Jaap van Dissel noemde dat in Nieuwsuur "verontrustend".

  Het RIVM hoopt honderden personeelsleden te kunnen testen, zei Van Dissel. De uitslag wordt maandag of dinsdag verwacht. Het gaat om zes à zeven Brabantse ziekenhuizen waarvan het personeel op vrijwillige basis moet worden getest. Als weinig personeelsleden dit weekend positief worden getest, circuleert het virus in Brabant waarschijnlijk niet op grote schaal, zei Van Dissel.

  Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding ANP
 • Studenten Vindicat krijgen bij thuiskomst voorlichting van GGD

  De studenten van studentenvereniging Vindicat krijgen bij thuiskomst in Groningen voorlichting van de GGD. De groep vertrok vandaag met 14 bussen vanuit Noord-Italië en komt morgen in de loop van de ochtend aan. Geen van de Vindicaters vertoonde bij vertrek ziekteverschijnselen, waardoor niemand achter hoefde te blijven in Italië.

  Toch wil de GGD Groningen de groep van 900 wintersporters bij thuiskomst informeren over het coronavirus, voor het geval ze alsnog symptomen krijgen. Ze krijgen daarom voorlichting over wat ze moeten doen als ze alsnog ziek worden.

  Studenten die luchtwegklachten hebben, worden bij thuiskomst meteen getest op het virus. Wie geen klachten heeft, hoeft niet getest te worden.

  ANP
 • Rutte: virus indammen is een gezamenlijke nationale opdracht

  Het bestrijden van corona is een "gezamenlijke, nationale opdracht". Dat heeft premier Mark Rutte gezegd. Ook zei hij dat er in Nederland vooralsnog sprake is van het "indammen" van het virus.

  Om te voorkomen dat het virus zich verder verspreidt en we een volgende fase in gaan, is het volgens Rutte raadzaam om de adviezen van het RIVM te volgen over hygiëne. "We kunnen geen garanties geven dat dat lukt, maar we kunnen er wel alles aan doen."

  De volgende stap is volgens Rutte de 'beheersingsfase', maar daar wilde hij nog niets over kwijt. Het is niet precies te zeggen wanneer wordt opgeschaald naar zo'n volgende fase, zei Rutte.

  Volgens de premier is er in Nederland geen sprake van paniek: "Nederland is geen land voor paniek, wij zijn een nuchter land. Dat zie je aan hoe we met het virus omgaan." Het gewone leven moet zo veel mogelijk doorgaan, benadrukte de minister-president.

 • Hoe reageert Tilburg op het advies van het RIVM?

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Hoe de Tilburgers omgaan met het nieuwe advies van het RIVM
 • Première Neflix-serie The Letter for the King afgeblazen

  Netflix heeft de première van de serie The letter for the King afgeblazen. De première van de serie, naar het boek De brief voor de koning van de Nederlandse schrijfster Tonke Dragt, zou 16 maart in het Tuschinski in Amsterdam zijn. Het is het eerste grote cultuurevenement in Nederland dat niet doorgaat vanwege het virus.

  "Met een première van dit formaat met internationale gasten spreekt het voor zich dat Netflix geen enkel risico wil nemen", schrijft de streamingdienst in een verklaring. De serie is wel, zoals gepland, vanaf 20 maart te zien bij Netflix.

 • RIVM over Noord-Brabant: werk thuis en ga niet op bezoek bij anderen

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Bekijk hier het volledige interview met het RIVM over het advies aan Noord-Brabant
 • President Macron: bezoek ouderen even niet

  De Franse president Macron heeft een oproep gedaan om vanwege het coronavirus ouderen even niet te bezoeken, schrijven Franse media. Hij hoopt de ouderen, die kwetsbaar zijn voor het virus, op die manier te beschermen, ook al is het voor hen pijnlijk als ze geen bezoek krijgen. Macron: "Onze topprioriteit is het beschermen van de kwetsbaarste mensen. Wij staan achter onze ouderen."

  In Frankrijk zijn nu negen mensen overleden aan de gevolgen van het virus, vrijwel allemaal ouderen. Ook zijn ruim vijfhonderd Fransen besmet. De president waarschuwde vandaag voor een "onvermijdelijke" epidemie in het land.

 • Boekenweektournee Ilja Leonard Pfeijffer afgelast

  Ilja Leonard Pfeijffer heeft zijn boekenweektournee afgelast. De auteur van Grand Hotel Europa zou in acht plaatsen in Nederland komen spreken, maar ziet daar toch vanaf. Pfeijffer woont in Noord-Italië, waar tot dusver ongeveer 4000 besmettingen zijn vastgesteld. Zijn woonplaats, Genua, ligt in de zone waarvoor het ministerie van Buitenlandse Zaken een negatief reisadvies heeft uitgegeven.

  Volgens Pfeijffer is zijn management afgelopen dagen benaderd door bezorgde organisatoren van evenementen. De schrijver zegt naar die zorgen te hebben geluisterd, en in samenspraak met zijn uitgeverij heeft besloten om niet naar Nederland te komen. Pfeijffer zegt overigens dat hij geen klachten heeft: "Maar ik zou het mijzelf nooit vergeven als ik de gezondheid van mijn lezers ongewild en ongemerkt door roekeloos enthousiasme in gevaar zou brengen."

  ANP
 • Bijna 200 doden door coronavirus in Italië

  In Italië zijn nu 197 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Op verzoek van het RIVM raadt het ministerie van Buitenlandse Zaken alle niet-noodzakelijke reizen naar een groot aantal Italiaanse regio's af, ter voorkoming van verdere besmettingen in Nederland. Het negatieve advies geldt nu voor de Aosta-vallei, Piemont, Lombardije, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië, Veneto, Emilia-Romagna, Ligurië en Pesaro-Urbino. Voor al die regio's geldt kleurcode oranje.

  De Italiaanse overheid heeft maatregelen genomen. Scholen in het hele land zijn tot 15 maart gesloten en alle (sport)evenementen zijn afgelast of uitgesteld. Mensen wordt aangeraden tenminste een meter afstand van elkaar te houden.

 • RIVM adviseert iedereen in Brabant met milde klachten: blijf thuis

  Het RIVM adviseert iedereen in Brabant met milde gezondheidsklachten om het contact met de buitenwereld voorlopig tot een minimum te beperken. Onder zulke klachten verstaat het RIVM hoesten, een neusverkoudheid of koorts. Het instituut komt met dit advies omdat het de bron van een aantal besmettingen in Brabant niet kan achterhalen.

  Het instituut roept mensen met klachten dus op om het uitgaansleven te mijden, geen evenementen te bezoeken en niet naar het werk te gaan. "Ga uitzieken thuis en beperk je contacten", luidt het advies. Het RIVM heeft niet gezegd tot hoelang dit advies geldt.

  Verschillende instanties waren sinds vanochtend bijeen in crisisoverleg. In Nederland zijn nu 128 mensen positief getest op het virus. Van de patiënten waarvan onduidelijk is hoe ze het virus hebben opgelopen, komt het merendeel uit Brabant.

  In Noord-Brabant wordt momenteel aanvullend onderzoek gedaan naar de verspreiding van het virus. Dat verloopt via een steekproef. Buiten Brabant is de situatie beheersbaar, benadrukt het RIVM.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'We vragen iedereen in Brabant contacten te beperken bij milde klachten'
 • Olie op laagste prijs in 3 jaar tijd

  De olieprijs is vandaag ineengestort als gevolg van mislukte gesprekken over het terugschroeven van de olieproductie. Sinds de uitbraak van het coronavirus is de olieprijs al met 25 procent gedaald. De vraag naar olie stokt onder meer doordat fabrieken stilliggen en er minder wordt gevlogen, gereden en gevaren.

  De club voor olieproducerende landen (Opec) besloot daarop de productie te verlagen om zo de prijs weer wat op te krikken. Maar Rusland doet niet mee aan de productiebeperkingen. En dus stond de olieprijs vanmiddag bijna 10 procent lager, de laagste prijs in ruim drie jaar.

  Ook de beurzen hadden opnieuw een slechte dag. De AEX-index van de Amsterdamse beurs eindigde 3,9 procent lager. Sinds begin van dit jaar is de AEX al ruim 12 procent gedaald.

 • AEX-index sluit 3,9 procent lager door zorgen coronavirus

  De AEX-index van de beurs in Amsterdam is vandaag 3,9 procent lager gesloten. Beleggers zijn bezorgd over de gevolgen van het coronavirus. Vorige week leverden de beurzen ook al flink in en die bezorgdheid wordt groter.