NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

82 coronabesmettingen in Nederland, drie stafleden Ajax uit voorzorg thuis

Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  We sluiten nu dit liveblog. Volg het laatste nieuws over het coronavirus via onze reguliere berichtgeving op de site en app.

 • Aandelenbeurzen weer diep in het rood

  De verdere verspreiding van het coronavirus heeft de aandelenbeurzen weer diep in het rood gesleurd. Op Wall Street sloot de Dow Jones index 3,5 procent lager, de technologiebeurs Nasdaq 3 procent, bijna het omgekeerde van gisteren. De Europese markten sloten eerder vandaag met verlies van 1 tot 2 procent.

  De opleving gisteren volgde op de renteverlaging van onder meer de Fed, maar de zorgen en ongerustheid over de economische impact blijken groter.

  De internationale luchtvaartorganisatie IATA becijferde dat dat de luchtvaart meer dan 100 miljard dollar omzet gaat verliezen. De aandelen van vliegmaatschappijen maakten een duikvlucht. Air-France KLM verloor meer dan 11 procent en is in twee weken tijd al 40 procent in waarde gedaald.

  De Opec besloot vandaag de olieproductie terug te schroeven met 1,5 miljoen vaten per dag, in een poging de dalende olieprijs te stoppen. Het coronavirus verlamt de economie en legt bedrijven en transport stil wat de vraag naar energie drukt en dus de prijs. Rusland doet niet mee met de productiebeperking en de markt verwacht er ook niet veel van. De olieprijs zakte onder de 50 dollar.

 • Beatrixziekenhuis: dit had in ieder ziekenhuis kunnen gebeuren

  Het Beatrixziekenhuis in Gorinchem was tot vandaag uit voorzorg enkele dagen dicht, nadat een patiënt op intensive care positief was getest op Covid-19. De vrouw lag een week op de IC zonder dat artsen wisten dat ze het virus had.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Je verwacht juist in een ziekenhuis dat je het daar wél krijgt'
 • Marathons Parijs en Rome uitgesteld

  Vanwege de uitbraak van het coronavirus zijn de marathons van Parijs en Rome uitgesteld en geschrapt. De marathon van Parijs is verplaatst van 5 april naar 18 oktober. De marathon van Rome, die zou worden gelopen op 29 maart, wordt dit jaar niet meer ingehaald.

  Voor de marathon van Parijs had zich een recordaantal van 65.000 hardlopers uit 150 verschillende landen ingeschreven. De marathon van Rome is minder groot, maar trekt ook tienduizenden hardlopers uit alle delen van de wereld.

 • Lufthansa schrapt ruim 7000 vluchten

  De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa schrapt tot het eind van de maand zo'n 7100 vluchten. Volgens Lufthansa is er minder vraag naar vluchten vanwege het coronavirus. Het gaat vooral om vluchten naar Italië en Israël. Italië is een van de zwaarst getroffen landen door het coronavirus en Israël weigert reizigers uit Duitsland, Frankrijk, Spanje, Oostenrijk en Zwitserland het land binnen te laten als ze niet kunnen aantonen dat ze daar eerst in quarantaine gaan.

 • Rusland doodt zwerfdieren uit angst voor corona

  Zwerfhonden in Moskou AFP

  In Rusland worden massaal zwerfdieren afgemaakt uit angst dat zij het coronavirus verder verspreiden, schrijft Novaya Gazeta. Wetenschappers en milieuorganisaties komen daar nu tegen in opstand. Volgens wetenschapsjournalist Irina Jakutenko zijn zwerfdieren niet direct een dreiging, en is het onnodig dat ze worden afgemaakt. "Honden en katten kunnen verschillende vormen van het coronavirus bij zich dragen, maar niet COVID-19". Ook is het nog geen enkele keer gebeurd dat het virus is overgedragen van een hond of kat naar mensen."

  "Sterker nog", zegt hoogleraar Nikolaj Nikitin van de universiteit van Moskou, "het afmaken van zwerfhonden- en katten zorgt voor een ander probleem. De dode karkassen trekken namelijk veel ratten aan, en dat is nog zorgwekkender aangezien we nog niet weten wat de bron is van het nieuwe coronavirus."

  Verschillende dierenorganisaties zijn een online campagne gestart waarin ze mensen oproepen om de dieren te adopteren in plaats van ze af te maken.

 • Drie stafleden Ajax blijven thuis uit vrees voor coronavirus

  Cristian Poulsen, de assistent-trainer van Ajax en twee andere stafleden van Ajax moeten tot 13 maart thuisblijven. Het is een preventieve maatregel omdat Poulsen, inspanningsfysioloog Alessandro Schoenmaker en een van de fysiotherapeuten op een verjaardag waren waar iemand aanwezig was die woensdag positief testte op het coronavirus.

  Lees via onderstaande link het hele artikel:

 • Europees parlement blijft in Brussel vanwege corona

  Het Europees parlement blijft deze maand als voorzorgsmaatregel tegen de verspreiding van het coronavirus de hele maand in Brussel. Normaal gesproken verhuist het Europees Parlement een keer per maand naar Straatsburg. Volgens voorzitter Sassoli vormt die verplaatsing een te groot gezondheidsrisico voor de parlementsleden en de lokale bevolking nu het aantal besmettingen in Europa toeneemt.

 • Intensive Care RKZ Beverwijk weer open

  De afdeling Intensive Care van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk is weer open. De afgelopen dagen was de afdeling gesloten omdat er een patiënt was opgenomen met het coronavirus. De patiënt ligt nog steeds in het ziekenhuis, maar wordt nu verpleegd in een isolatiekamer.

  25 medewerkers die in aanraking kwamen de besmette patiënt moeten uit voorzorg veertien dagen thuisblijven.

 • Jeroen Bosch Ziekenhuis zegt operaties af vanwege tekort aan kamers

  Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch heeft alle geplande operaties voor morgen afgezegd. Dat heeft te maken met de nieuwe coronamaatregelen die het ziekenhuis heeft ingesteld. Voortaan worden alle nieuwe patiënten met symptomen van een luchtweginfectie in een eenpersoonskamer in isolatie verpleegd totdat duidelijk is of ze wel of niet besmet zijn met het coronavirus. Om voldoende eenpersoonskamers te hebben worden morgen alle operaties afgezegd. Spoedoperaties en oncologische operaties met spoed gaan wel gewoon door.

  Het ziekenhuis meldt verder dat ook een tweede patiënt besmet is met het coronavirus. Hij werd al in strikte isolatie verpleegd. Vrijdag werd een andere patiënt op de Spoedeisende hulp van het ziekenhuis verpleegd. Een arts-assistent die hem opving is ook besmet geraakt. Zowel de arts-assistent als de twee patiënten maken het goed.

  Acht patiënten van de afdeling Oncologie die dinsdag contact hebben gehad met de besmette arts-assistent, zijn geïsoleerd en worden gemonitord op de ontwikkeling van koorts en luchtwegklachten.

 • Belgische koning niet naar Italië en Chinese president niet naar Japan

  Het staatsbezoek van koning Filip en koningin Mathilde aan Italië wordt uitgesteld door het coronavirus. Het koninklijk paar zou Italië bezoeken van 23 tot 25 maart in het gezelschap van een handelsdelegatie en wetenschappers en academici.

  Ook het staatsbezoek van de Chinese president Xi Jinping aan Japan is uitgesteld.

 • Kunstbeurs TEFAF open, maar minder bezoekers

  TEFAF, de jaarlijkse internationale kunstbeurs in Maastricht, is het eerste grote internationale evenement in Nederland sinds de corona-uitbraak. Er worden zo'n tien tot twintig procent minder bezoekers verwacht, maar de meeste mensen laten zich niet afschrikken door het virus. "Ik ben hier voor de kunst hè, niet voor corona."

  De organisatie heeft extra voorzorgsmaatregelen genomen, maar niet van alles wordt evenveel gebruik gemaakt. De palen met desinfectie-pompjes staan er wat eenzaam bij en de health desk van de GDD had rond het middaguur pas twee vragen gekregen, waarvan één of er een telefoonoplader te leen was.

  Lees het hele artikel via onderstaande link:

 • Eerste coronadode in Groot-Brittannië

  In Groot-Brittannië is voor het eerst iemand overleden aan het coronavirus. Het gaat om een oudere patiënt die ook andere medische problemen had. In Engeland zijn nu 115 mensen besmet met het virus, dat zijn er 30 meer dan gisteren.

 • Aantal besmettingen in Italië gestegen naar 3858

  In Italië is het aantal coronabesmettingen met 769 patiënten gestegen van 3089 naar 3858. Het dodental in Lombardije is in de afgelopen 24 uur gestegen van 73 naar 98. In heel Italië zijn inmiddels 148 mensen overleden door het coronavirus. 414 mensen die besmet waren zijn genezen.

  Alle scholen in Italië zijn vanaf vandaag gesloten voor minstens tien dagen.

 • WHO-chef Tedros: sommige landen nemen het coronavirus niet serieus genoeg

  Volgens de chef van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Tedros, kan de epidemie van het coronavirus worden ingeperkt en beheerst door een gecoördineerde reactie van alle regeringen in de wereld. Hij uitte zijn bezorgdheid over sommige landen die het virus niet serieus genoeg nemen of er niets tegen doen. "Dit is niet het moment om op te geven", zei hij. "Dit is geen moment voor uitvluchten. Dit is een tijd om alles uit de kast te halen."