liveblog
NOS NieuwsAangepast

Vrouw in Delft is zevende coronapatiënt in Nederland, zit in thuisisolatie

  • Bij een vrouw in Delft is het coronavirus vastgesteld.
  • De vrouw en dochter van de 56-jarige coronapatiënt uit Loon op Zand zijn ook besmet met het virus.
  • Ook de partner en het jongste kind van de besmette vrouw uit Amsterdam hebben het virus.
  • In Italië is het aantal besmettingen opgelopen tot boven de duizend.
  • Bekijk ook onze coronakaart, explainer en krijg antwoord op je vragen in de collectie.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

We sluiten nu dit liveblog. Volg het laatste nieuws over het coronavirus via onze reguliere berichtgeving op de site en app.

RIVM: mogelijk besmettingsgeval in Rotterdams ziekenhuis

Ook in Rotterdam is een verdenking van een nieuwe besmetting met het coronavirus. De man of vrouw is zaterdag opgenomen in het Erasmus Medisch Centrum en is eenmaal positief getest op het virus, zegt het RIVM. De uitslag van een tweede test wordt morgenochtend verwacht. Pas als iemand twee keer positief test op het virus, is er sprake van een besmetting.

Mogelijk eerste besmetting in Luxemburg

Bij een man van in de veertig is bij een eerste test het coronavirus vastgesteld. De autoriteiten zeggen dat een tweede test, die in Rotterdam wordt uitgevoerd, zekerheid moet geven. De man was teruggekeerd uit Italië en via de luchthaven van het Belgische Charleroi naar Luxemburg gereisd.

Vluchtelingen krijgen voorlichting

Medisch personeel geeft in vluchtelingenkampen in Irak voorlichting over het coronavirus. Ze proberen een massale uitbraak onder vluchtelingen, die dicht op elkaar leven, te voorkomen.

In Irak zijn op dit moment 13 mensen besmet met het virus.

Voorlichtingscampagne over coronavirus in Iraakse vluchtelingenkampen

'Brits-Iraanse gevangene heeft coronavirus'

Een Brits-Iraanse vrouw is in een Iraanse gevangenis besmet geraakt met het coronavirus. Dat zegt de echtgenoot van Nazanin Zaghari-Ratcliffe tegen Britse media. De gevangenis weigert volgens hem de besmetting te bevestigen.

De Iraanse autoriteiten arresteerden Zaghari-Ratcliffe in 2016, toen ze Iran wilde verlaten. De hulpverleenster had daar familie bezocht met haar dochtertje. Ze kreeg vijf jaar gevangenisstraf opgelegd nadat ze was beschuldigd van een poging de Iraanse staat omver te werpen. Zaghari-Ratcliffe zegt onschuldig te zijn.

Iran is relatief zwaar getroffen door het nieuwe virus. Er zijn volgens de overheid bijna 600 besmettingen geconstateerd.

Richard Ratcliffe voerde afgelopen juni actie voor de vrijlating van zijn vrouw bij de Iraanse ambassade in Londen

NIEUWE BESMETTING IN DELFT

Een vrouw in Delft heeft het coronavirus. Dat heeft het RIVM zojuist bekendgemaakt. Zij zit met ziekteverschijnselen in thuisisolatie.

De vrouw zou besmet zijn geraakt in Noord-Italië en heeft geen contact gehad met andere coronapatiënten in Nederland. De GGD Haaglanden is een contactonderzoek gestart.

Leraar besmet op basisschool in Duitsland

Bij een leraar op een basisschool in het Duitse Mönchengladbach is het coronavirus vastgesteld. Daarom gaan zeventig leerlingen uit de derde klas en dertig onderwijzers in thuisquarantaine. De school, die 375 leerlingen heeft, gaat tot half maart dicht. Broertjes en zusjes van de kinderen en hun ouders hoeven niet afgezonderd thuis te zitten.

Zuid-Koreaanse corona-apps populair

In Zuid-Korea worden corona-apps massaal gedownload. Zes van de vijftien meest gedownloade apps in de Google Play Store van het land zijn programmaatjes waarmee de besmettingen met het coronavirus kunnen worden gevolgd. "Ieder uur groeit het aantal downloads met 20.000", zegt ontwikkelaar Bae Won-Seok tegen CNN. Hij maakte de app Corona 100m.

In de apps kunnen gebruikers zien op welke datum een besmetting bij een coronapatiënt is vastgesteld en wat de nationaliteit, het geslacht en de leeftijd van de patiënt is. Die gegevens zijn afkomstig van de Zuid-Koreaanse overheid. De app stuurt tevens een waarschuwing als de gebruiker binnen een straal van 100 meter komt van een locatie waar iemand met het coronavirus is geweest.

Voetgangers in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul

Nieuwe reisrestricties VS

Iedereen die geen Amerikaanse staatsburger is en in de afgelopen twee weken Iran heeft bezocht, mag de VS voorlopig niet in. Dat heeft de Amerikaanse vice-president Mike Pence vanavond laten weten.

Op verzoek van president Trump wordt ook het reisadvies van Buitenlandse Zaken strenger. Amerikanen wordt verzocht om niet naar gebieden in Italië en Zuid-Korea te reizen waar veel besmettingen met het coronavirus zijn.

Vijftien Zuid-Limburgers gemonitord

De GGD Zuid-Limburg houdt vijftien mensen in de gaten die mogelijk met het coronavirus zijn besmet. Het gaat om inwoners van Eijsden, Landgraaf, Margraten, Maastricht, Valkenburg aan de Geul, Hoensbroek en Schinveld.

"Dit zijn mensen die in contact zijn geweest met mensen die besmet zijn met het coronavirus of op een plek zijn geweest waar het virus is vastgesteld", zegt een woordvoerster van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg tegen omroep 1Limburg.

De mensen die gemonitord worden moeten eenmaal per dag hun lichaamstemperatuur meten. Bij klachten moeten ze direct contact opnemen met de GGD. Vooralsnog hoeven ze niet in quarantaine.

Kernkabinet België komt samen

De Belgische premier Sophie Wilmès roept zondag het kernkabinet bijeen om maatregelen te bespreken in geval van een uitbraak van het coronavirus. In België was al een man besmet die terugkwam van een reis naar China. Hij werd in een militair hospitaal in quarantaine geplaatst.

De regering heeft onder leiding van minister van Gezondheidszorgen Maggie De Block al een noodplan voorbereid. Zo is het de bedoeling dat het UZ Gent, een van de grootste ziekenhuizen in Vlaanderen, mogelijke patiënten zal afzonderen. Ook is het afgelasten van grote evenementen en het sluiten van scholen een optie.

'Basisschool IJburg kan gewoon open'

Ondanks het goede nieuws dat twee kinderen van de besmette vrouw uit Amsterdam het virus niet hebben, houdt de kwestie ouders van de Laterna Magica-basisschool op IJburg bezig. Een van de kinderen gaat naar die basisschool, en daarom is het druk in de ouder-appgroep van de betrokken klas. "Ouders willen vooral weten of ze hun kinderen maandag gewoon naar school moeten laten gaan", zegt NOS-verslaggever Edwin van den Berg, die met enkele ouders sprak.

Omdat het kind van de besmette vrouw niet ziek was, adviseert de GGD de basisschool om maandag gewoon de deuren te openen.

100 besmettingen in Frankrijk

Volgens de Franse nationale gezondheidsdienst is het aantal Fransen bij wie het coronavirus is vastgesteld vandaag opgelopen van 73 naar 100.

Eerste coronadode in VS

In de Amerikaanse staat Washington is iemand overleden aan het coronavirus. De patiënt kwam uit de omgeving van Seattle. President Trump maakte zojuist in een persconferentie bekend dat de man of vrouw eind vijftig was en bestaande gezondheidsklachten had.

Echtpaar op Sint Maarten naar ziekenhuis

Een Frans echtpaar is gisteren door Franse en Nederlandse autoriteiten op Princess Juliana International Airport in Philipsburg (Sint Maarten) uit de rij gehaald omdat vermoed werd dat ze symptomen hebben van het coronavirus. Ze wilden op een vlucht naar Parijs stappen. Eerder die dag waren ze met een veerboot aangekomen uit St. Barths.

De beveiligingsafdeling van de luchthaven was getipt door de politie van Sint Maarten. Die waren op hun beurt gewaarschuwd door de Franse autoriteiten.

De luchthaven startte vervolgens het pandemieplan. Het echtpaar werd verplaatst naar de isolatieruimte van de luchthaven, die op een afgelegen locatie nabij het terminalgebouw is geplaatst.

Na onderzoek werd het koppel overgebracht naar het Louis Constant Fleming Hospital aan de Franse kant van het eiland. Het is nog niet duidelijk of het echtpaar het virus heeft opgelopen.

Meer dan duizend besmettingen in Italië

Italië telt op dit moment ruim duizend coronapatiënten. Sinds de uitbraak in het land zijn er 29 mensen overleden aan het virus. Het zijn er acht meer dan gisteren.

Ziekenhuispersoneel Tilburg getest op coronavirus

Een deel van het personeel van het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) in Tilburg mag voorlopig niet naar het werk komen. Ze hebben contact gehad met de moeder en dochter van de 56-jarige man uit Loon op Zand die besmet is met het coronavirus. Vandaag bleek dat moeder en dochter ook besmet zijn.

Het ziekenhuis is gestart met een contactonderzoek onder het personeel. "Een klein deel van het personeel heeft contact gehad. We gaan eerst kijken om hoeveel mensen het gaat. Zij worden dan getest", zegt een woordvoerder tegen Omroep Brabant. Medewerkers die negatief getest worden, mogen daarna gewoon komen werken. Wel moeten ze twee weken lang tests op het virus ondergaan.

Het Tilburgse ziekenhuis gaat niet dicht en ook operaties komen vooralsnog niet in gevaar.

Maatregelen in katholieke kerk

Het bisdom Haarlem-Amsterdam laat weten dat de coronapatiënte uit Amsterdam lid is van een parochie in het bisdom. Of de vrouw onlangs nog een viering bezocht heeft is niet bekendgemaakt.

Nederlandse bisschoppen nemen extra maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus. Vanaf morgen is het niet mogelijk om tijdens vieringen de communie op de tong te ontvangen. De kelkcommunie is alleen voorbehouden aan de celebrant. Ook mogen kerkgangers elkaar bij de vredeswens niet de hand schudden, en wordt er geen gebruik gemaakt van wijwater bij het binnenkomen en verlaten van de kerk.

Geen kersenbloesemfestivals

In Japan worden twee grote kersenbloesemfestivals geschrapt. Het Nakameguro Cherry Blossom Festival in Tokio gaat vanwege de uitbraak van het coronavirus niet door. De kersenbloesems langs de rivier worden 's avonds daarom niet verlicht. Ook het Osaka Mint Cherry Blossom Festival is afgelast. Beide festivals, tussen eind maart en half april, trekken ieder jaar veel internationale bezoekers.

Bezoekers met mondkapjes op een kersenbloesemfestival ten zuiden van Tokio

Nederlandse fabrikant maakt middel tegen coronavirus

Het Zeewolder bedrijf Ace Pharmaceuticals zegt het malariamedicijn te kunnen leveren dat ziekteverschijnselen van het coronavirus vermindert. Het medicijn, chloroquine, zou koorts snel reduceren en de longfunctie verbeteren. Voor malaria wordt het nauwelijks nog gebruikt, vandaar dat het middel nog maar mondjesmaat gemaakt wordt. Het bedrijf uit Zeewolde doet dat dus wel, voor een kleine groep reumapatiënten die er ook baat bij heeft.

Zonder klachten niet besmettelijk

Het is niet zo dat willekeurige Amsterdammers nu besmet kunnen zijn, zegt Yvonne van Duijnhoven van de GGD Amsterdam. "We hebben de contacten van de besmette gezinsleden opgeroepen om hun gezondheid in de gaten te houden. Dus die hebben we in kaart. En als ze geen klachten hebben, kunnen ze gewoon doen wat ze doen, want dan zijn ze nog niet besmettelijk."

Niet-besmette kinderen uit gezin Amsterdam tijdelijk niet naar school

De twee kinderen van de besmette vrouw uit Amsterdam die het coronavirus niet hebben, zijn tijdelijk ondergebracht bij familieleden. Dat zegt de GGD Amsterdam tegen de NOS. Eerder vandaag werd bekend dat de partner en het jongste kind wel besmet zijn. Zij zitten in thuisquarantaine in Diemen. "Het belangrijkste advies aan hen is: blijf binnen, geen sociale contacten, afgesloten van de buitenwereld eigenlijk."

Het middelste en oudste kind van het gezin hadden geen klachten en testten ook negatief op het coronavirus. Zij wonen nu dus even in bij familieleden. Uit voorzorg gaan ze twee weken niet naar school, aldus de GGD.

'Lokale GGD-locaties hebben het heel druk'

In totaal zijn nu zes mensen in Nederland besmet met het coronavirus. Dat het gaat om gezinsleden van de twee eerste patiënten - uit Loon op Zand en Amsterdam - ligt volgens Jaap van Dissel van het RIVM in de lijn der verwachtingen. "Wel hebben we ook breder gekeken dan alleen het gezinsleven. Er waren een aantal contacten met klachten, maar die testten allemaal negatief." Ook enkele andere gezinsleden bleken niet besmet.

Het contactonderzoek wordt nu weer uitgebreid, vertelt Van Dissel. "De contacten van de nieuwe besmettingen moeten ook weer onderzocht worden. De lokale GGD-locaties hebben het heel erg druk."

Van Dissel legt uit wat zij moeten doen: "Identificeer degene met de infectie, isoleer hem, ga na met wie hij contact heeft en ga bij die contacten na of ze wel of niet ziek zijn." Contacten met klachten worden direct getest, mensen zonder klachten worden gemonitord gedurende de periode dat ze ziek kunnen worden. "Dat is de klassieke aanpak die we ook bij andere infecties volgen, heel effectief en erop gericht om het virus de kop in te drukken."

Volgens Van Dissel kunnen we de komende tijd meer besmettingen verwachten. "We realiseren ons dat we heel veel contacten met Noord-Italië hebben en dat daar de situatie blijkbaar niet onder controle is."

RIVM: nu zes coronabesmettingen in Nederland, meer contactonderzoeken

Ook vrouw en dochter van Brabantse coronapatiënt besmet

De vrouw en dochter van de coronapatiënt uit Loon op Zand zijn ook besmet met het virus. Dat heeft het RIVM bekendgemaakt. De twee nieuwe patiënten verblijven thuis in isolatie. De GGD brengt nu ook in kaart met wie zij contact hebben gehad.

Donderdag werd bekend dat de 56-jarige man uit Loon op Zand deze week in isolatie was opgenomen in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg.

Ook enkele andere contacten van hem zijn onderzocht, maar die testten negatief op het coronavirus, zegt het RIVM.

Deze Chinese fabriek kan weer langzaam aan het werk

Industrie China langzaam op gang

In bijna alle winkels is de desinfecterende handgel uitverkocht

Ook online is de handgel nauwelijks meer te krijgen.

Halve marathon Parijs gaat niet door vanwege coronavirus

De hardloopwedstrijd zou morgen plaatsvinden, maar in overleg met het stadsbestuur gaat de organisatie het evenement verzetten. Er zouden 44.000 hardlopers meedoen. Een nieuwe datum is nog niet bekend.

Verder schrapt de Franse regering indoor-bijeenkomsten voor meer dan 5000 mensen. Daarmee hoopt de regering de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, maakte de minister van Gezondheid vanmiddag bekend. Volgens de minister zijn inmiddels 73 mensen in Frankrijk besmet met het virus.

Opnieuw toeristen vertrokken uit 'coronahotel' Tenerife

Mensen verlaten hotel Tenerife

Veilig skiën

In het Noord-Italiaanse Bormio, een wintersportgebied vlak bij de grens met Zwitserland, bleek vorige week een 17-jarige jongen besmet met het coronavirus. Hij is daarop naar een ziekenhuis in Lecco gevlogen en maakt het goed. Volgens correspondent Mustafa Marghadi blijft dit een "geïsoleerd geval" en kun je nog steeds veilig skiën in Noord-Italië. Het is net alsof je niet in Utrecht zou gaan voetballen vanwege de ziektegevallen in Diemen, zegt hij:

Eerder deze week maakte Marghadi een reportage in het skigebied Livigno, op ongeveer 30 kilometer afstand van Bormio. Dat gebied loopt snel leeg, omdat mensen bang zijn voor het coronavirus.

Miljardenverlies

De 500 rijkste mensen ter wereld zagen hun gezamenlijke fortuin deze week met ruim 400 miljard euro slinken, meldt het financiële persbureau Bloomberg. De drie rijksten, Jeff Bezos (Amazon), Bill Gates (Microsoft) en Bernard Arnault (Louis Vuitton en Dior) leden de grootste verliezen, samen bijna 30 miljard euro.

De verliezen hangen volgens Bloomberg samen met de verspreiding van het coronavirus en de daardoor ontstane onzekerheid op de financiële markten. Deze week pakten veel beleggers - klein en groot - daarom hun biezen.

Steeds meer besmettingen in Heinsberg

In de Duitse regio Heinsberg, net over de grens bij Sittard, is het aantal coronabesmettingen vandaag snel opgelopen. Volgens de Duitse omroep WDR is bij 60 mensen het virus vastgesteld, onder wie bij vier kinderen van een kinderdagverblijf. Gisteravond stond de teller nog op 37 besmettingen. De scholen en kinderopvang in de regio blijven zeker tot vrijdag dicht.

'Een goede arts beschermt ook zichzelf'

Artsen in China moeten ernstig zieke patiënten met het coronavirus vaak zuurstof direct in de longen toedienen. Een riskante procedure waarbij veel virusdeeltjes kunnen vrijkomen. Daarom hebben ze speciale pakken aan:

Heldhaftige artsen in Wuhan 'Een goede arts beschermt ook zichzelf'

Opnieuw of nog steeds besmet?

Gisteren testte in Zuid-Korea een 73-jarige vrouw positief op het coronavirus. Opvallend, want vorige week was zij juist uit het ziekenhuis ontslagen, omdat ze genezen zou zijn. De Zuid-Koreaanse is niet de enige: ook in China en Japan testten genezen verklaarde patiënten opnieuw positief. Hoe kan dat? Lees het hier.

Bruins verwacht meer uitslagen vandaag

Minister Bruins voor Medische Zorg zegt dat er nog 29 tests voor het coronavirus lopen. Hij verwacht in de loop van de dag meer uitslagen te kunnen melden. Tot vandaag werden er in heel Nederland ruim 60 tests gedaan, zegt de minister.

Naar het speciale informatienummer 0800-1351 hebben gisteren meer dan duizend mensen met vragen over corona gebeld, zegt Bruins verder. De site van het RIVM is donderdag, toen de eerste coronapatiënt in Nederland werd vastgesteld, meer dan een miljoen keer bezocht.

Meer bekend over eerste patiënt in Qatar

De overheid van de Golfstaat meldde aan het begin van de middag de eerste coronapatiënt van het land. Het gaat om een 36-jarige Qatarees die onlangs was teruggekeerd uit Iran. Dat land kampt met een grote uitbraak van het coronavirus. De gezondheidstoestand van de Qatarees is stabiel.

Minister Bruins over de twee nieuwe besmettingen

Bruins: 'Ook partner en jongste kind van besmette vrouw drager van het virus'

TWEE NIEUWE CORONAPATIËNTEN

De partner en het jongste kind van de besmette vrouw uit Amsterdam hebben ook het coronavirus opgelopen, meldt het RIVM. Zij zitten in thuisisolatie. Het RIVM meldt dat de partner in Lombardije is geweest, net als de vrouw. In dat gebied in Noord-Italië zijn honderden mensen besmet.

De GGD in Amsterdam testte sinds gisteren mensen met wie de vrouw contact had gehad en die klachten hadden die konden wijzen op een besmetting. Behalve bij de twee familieleden is bij niemand het virus gevonden, zegt het RIVM.

De contacten die nog niet zijn getest, moeten de komende dertien dagen hun gezondheid in de gaten houden. Twee keer per dag moeten zij hun temperatuur opmeten en doorgeven aan de GGD. Als mensen toch klachten krijgen, zoals koorts en luchtwegklachten, worden ze alsnog getest.

Topper Juventus-Inter uitgesteld

De Italiaanse voetbalbond heeft toch een streep gezet door de topper Juventus-Internazionale vanwege de uitbraak van het coronavirus. Het duel wordt op woensdag 13 mei ingehaald. Ook vier andere Serie A-wedstrijden gaan niet door:

Eerste coronageval in Qatar

Ook in Qatar is nu een eerste besmetting met het coronavirus vastgesteld, meldt het staatspersbureau. Details ontbreken vooralsnog.

Bezorgde importeurs zitten te wachten op kerstspullen

De circa 15.000 Nederlandse importeurs die zaken doen met China wachten met smart op duizenden containers met bestelde artikelen uit dat land. Maar door de uitbraak van het coronavirus ligt de meerderheid van de fabrieken stil en komen bestellingen waarschijnlijk maanden later aan in Europa.

Dat is een probleem voor de hele sector, maar vooral voor de importeurs van kerstspullen, zoals Diederik Kersten uit Nieuwegein:

Kerstballen waarschijnlijk te laat: 'Wordt kerstshow zonder pop-art'

Iraanse regering: vermijd grote groepen

In Iran zijn er vandaag 205 nieuwe coronapatiënten bijgekomen, wat het totaal op 593 besmette mensen brengt. 43 patiënten zijn overleden. Iran is, na China, het land met de meeste coronadoden.

Een woordvoerder van het ministerie van Gezondheid drukt Iraniërs op het hart om grote menigten te vermijden en zo min mogelijk te reizen.

Japanners hamsteren toiletpapier

Geruchten dat de aanvoer van toiletpapier en zakdoekjes in gevaar is omdat de import vanuit China is stilgevallen, geven sommige Japanners aanleiding om te gaan hamsteren. Autoriteiten en de papierverwerkende industrie verwijzen de verhalen naar het rijk der fabelen. De papierproducten worden gewoon in Japan zelf gemaakt, zeggen ze.

Onze correspondent trof vandaag desalniettemin een lange rij in de plaatselijke drogist:

Meer herstelde patiënten dan nieuwe besmettingen

Voor de tiende dag op rij is het aantal genezen verklaarde coronapatiënten groter dan het aantal nieuwe besmettingen, twittert een Duitse journalist op basis van gegevens verzameld door de Johns Hopkins-universiteit. De cijfers van die Amerikaanse universiteit vormen ook de basis van onze coronakaart.

Een van de belangrijkste adviezen tegen corona: was je handen

Recordaantal nieuwe besmettingen in Zuid-Korea

Zuid-Korea heeft bij nog eens 219 mensen het coronavirus vastgesteld. Dat aantal komt boven op de 594 gevallen die eerder op de dag werden gemeld. Het dagtotaal van 813 is een record voor het Aziatische land, dat na China het hoogste aantal coronapatiënten telt. De meeste zieken komen uit de miljoenenstad Daegu en omgeving.

Tien mensen liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis. Zeventien patiënten zijn aan de gevolgen van het virus overleden en enkele tientallen zijn hersteld.

Ook Zuid-Korea meldt herbesmetting

Na China en Japan meldt ook Zuid-Korea dat een genezen verklaarde coronapatiënt opnieuw positief op het virus heeft getest. Het gaat om een 73-jarige vrouw die op 22 februari uit het ziekenhuis was ontslagen nadat ze volledig was hersteld van de besmetting. Gisteren werd bij haar het virus voor de tweede keer vastgesteld. Mogelijk heeft ze het gekregen van haar besmette zoon of schoondochter.

Wetenschappers onderzoeken hoe het kan dat genezen patiënten het virus weer krijgen. Het kan zijn dat de zieken nog niet genoeg weerstand hebben opgebouwd tegen het virus en daardoor nog niet immuun zijn ervoor. Of het virus kan in een soort sluimerstand komen, waardoor het weken kan duren voordat symptomen opnieuw de kop op steken.

In enkele gevallen in China waren tests niet goed uitgevoerd, waardoor het alleen leek alsof patiënten het virus niet meer hadden. Al met al maakt het de bestrijding van het virus nog ingewikkelder, zeggen de experts.

Krijg antwoord op veel van je vragen

Bij ons komen vragen binnen via coronavragen@nos.nl en op Twitter via #coronavragen. In onze speciale collectie geven we per categorie zoveel mogelijk antwoord op die vragen.

De komende dagen breiden we de collectie uit met meer thema's:

Australië laat reizigers uit Iran niet meer binnen

Vanaf morgen houdt Australië alle buitenlanders tegen die vanuit Iran het land proberen binnen te komen. Zij moeten eerst veertien dagen in een ander land verblijven, voordat ze Australië mogen binnenkomen. Iran is zwaar getroffen door het coronavirus, het aantal besmettingen staat nu op bijna 400. Gezondheidsminister Hunt zegt dat het aannemelijk is dat dat aantal in werkelijkheid veel hoger ligt en dat coronapatiënten niet goed worden herkend bij vertrek uit Iran.

Australische burgers en mensen met een verblijfsvergunning die uit of via Iran naar huis reizen, mogen het land wel in op voorwaarde dat ze veertien dagen in thuisquarantaine gaan. Bij 25 mensen in Australië is het coronavirus vastgesteld. Vijftien van hen zijn hersteld, de rest is stabiel.

Nieuwe coronagevallen in VS zonder duidelijke bron

In de Verenigde Staten zijn twee nieuwe coronapatiënten gevonden van wie niet duidelijk is hoe zij het virus hebben opgelopen. De personen zijn niet in het buitenland geweest en hebben voor zover bekend geen direct contact gehad met iemand met het virus. De gezondheidsautoriteiten zijn naarstig op zoek naar de bron van de besmetting.

De Amerikaanse evenknie van het RIVM, het CDC, benadrukt dat er vooralsnog relatief heel weinig coronabesmettingen zijn in de VS. Het aantal bevestigde gevallen staat op 64. "We hopen dat mocht het virus zich verspreiden, dat slechts beperkt gebeurt en dat de ziekte in de VS mild zal verlopen", zegt een CDC-directeur.

De Amerikaanse president Trump zegt dat zijn regering helemaal klaar is voor de bestrijding van het virus:

Trump: 'We zijn voorbereid op het ergste'

Enkele evenementen Zuid-Limburg afgelast

Twee evenementen in Zuid-Limburg hebben het advies van de veiligheidsregio overgenomen en hun festiviteiten afgelast. Volgens 1Limburg gaat het om de carnavalsoptocht in Wijnandsrade en het Hoeje Schrikkelfeest in Schinveld.

De veiligheidsregio Zuid-Limburg adviseerde gemeenten in de grensregio's met Duitsland gisteravond om evenementen af te gelasten. "Beekdaelen, Sittard-Geleen, Landgraaf en Kerkrade kijken welke evenementen eventueel worden afgelast", zei de Maastrichtse burgemeester Annemarie Penn-te Strake, ook voorzitter van de veiligheidsregio. De gemeente neemt dan contact op met de organisatie om gepaste maatregelen te nemen.

Sittard-Geleen liet gisteravond al weten dat alle evenementen gewoon doorgaan.

Witte pakken in plaats van winterjassen

Ugly Duck Industry in het Chinese Wenzhou maakt momenteel geen winterjassen, zoals eigenlijk de bedoeling was, maar beschermende kleding. De fabriek heeft de productielijn omgegooid na een oproep van de Chinese overheid aan de industrie om vooral mondkapjes, medische instrumenten en andere goederen te maken die kunnen helpen bij de bestrijding van het coronavirus. Het Franse persbureau AFP nam een kijkje:

  • AFP
  • AFP
  • AFP
  • AFP
  • AFP

Teruglezen: het corona-overzicht van gisteren

De uitbraak van het coronavirus domineert het nieuws. Aan het eind van elke dag maken we een overzichtsverhaal waarin je de belangrijkste gebeurtenissen terugleest. Dat van gisteren vind je hieronder:

Alle scholen Libanon dicht

In Libanon zijn vanaf vandaag alle onderwijsinstellingen dicht om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De sluiting, van kleuterschool tot universiteit, geldt tot 8 maart. In het land in het Midden-Oosten werd gisteren voor het virus vastgesteld bij een vierde patiënt. Bij nog eens 25 mensen zijn er vermoedens dat ze het virus hebben opgelopen. Zij zijn opgenomen in het ziekenhuis of staan onder thuisquarantaine.

Grootste toename besmettingen Zuid-Korea tot nu toe

Zuid-Korea, dat na China de meeste besmettingen telt, heeft gisteren 594 nieuwe gevallen gemeld. Dat is het hoogste dagtotaal tot nu toe. In het land zijn nu ruim 2900 mensen besmet met het coronavirus. Zestien van hen zijn overleden. De meeste zieken wonen in en om de stad Daegu.

Ook China heeft nieuwe besmettingscijfers bekendgemaakt. Daar zijn er 427 patiënten bij gekomen, waardoor het aantal besmettingen in het land op ruim 79.000 staat.

Vandaag duidelijkheid over gezinsleden Amsterdamse

Het RIVM maakt naar verwachting vandaag bekend of de gezinsleden van de besmette vrouw uit Amsterdam ook geïnfecteerd zijn met het coronavirus. De vrouw, die in een woning in Diemen in quarantaine zit, heeft een partner en drie kinderen. Twee kinderen vertonen milde gezondheidsklachten.

Chinese industrie krijgt grootste klap ooit

De uitbraak van het coronavirus heeft de Chinese industrie een zware klap toegebracht. Een belangrijke graadmeter, de inkoopmanagersindex, heeft deze maand een historisch dieptepunt bereikt. Zelfs in de crisisjaren 2008 en 2009 stond de index hoger. Er was al rekening gehouden met een klap, maar die is volgens analisten groter dan verwacht.