liveblog
NOS NieuwsAangepast

Vrouw in Delft is zevende coronapatiënt in Nederland, zit in thuisisolatie

  • Bij een vrouw in Delft is het coronavirus vastgesteld.
  • De vrouw en dochter van de 56-jarige coronapatiënt uit Loon op Zand zijn ook besmet met het virus.
  • Ook de partner en het jongste kind van de besmette vrouw uit Amsterdam hebben het virus.
  • In Italië is het aantal besmettingen opgelopen tot boven de duizend.
  • Bekijk ook onze coronakaart, explainer en krijg antwoord op je vragen in de collectie.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

We sluiten nu dit liveblog. Volg het laatste nieuws over het coronavirus via onze reguliere berichtgeving op de site en app.

RIVM: mogelijk besmettingsgeval in Rotterdams ziekenhuis

Ook in Rotterdam is een verdenking van een nieuwe besmetting met het coronavirus. De man of vrouw is zaterdag opgenomen in het Erasmus Medisch Centrum en is eenmaal positief getest op het virus, zegt het RIVM. De uitslag van een tweede test wordt morgenochtend verwacht. Pas als iemand twee keer positief test op het virus, is er sprake van een besmetting.

Mogelijk eerste besmetting in Luxemburg

Bij een man van in de veertig is bij een eerste test het coronavirus vastgesteld. De autoriteiten zeggen dat een tweede test, die in Rotterdam wordt uitgevoerd, zekerheid moet geven. De man was teruggekeerd uit Italië en via de luchthaven van het Belgische Charleroi naar Luxemburg gereisd.

Vluchtelingen krijgen voorlichting

Medisch personeel geeft in vluchtelingenkampen in Irak voorlichting over het coronavirus. Ze proberen een massale uitbraak onder vluchtelingen, die dicht op elkaar leven, te voorkomen.

In Irak zijn op dit moment 13 mensen besmet met het virus.

Voorlichtingscampagne over coronavirus in Iraakse vluchtelingenkampen

'Brits-Iraanse gevangene heeft coronavirus'

Een Brits-Iraanse vrouw is in een Iraanse gevangenis besmet geraakt met het coronavirus. Dat zegt de echtgenoot van Nazanin Zaghari-Ratcliffe tegen Britse media. De gevangenis weigert volgens hem de besmetting te bevestigen.

De Iraanse autoriteiten arresteerden Zaghari-Ratcliffe in 2016, toen ze Iran wilde verlaten. De hulpverleenster had daar familie bezocht met haar dochtertje. Ze kreeg vijf jaar gevangenisstraf opgelegd nadat ze was beschuldigd van een poging de Iraanse staat omver te werpen. Zaghari-Ratcliffe zegt onschuldig te zijn.

Iran is relatief zwaar getroffen door het nieuwe virus. Er zijn volgens de overheid bijna 600 besmettingen geconstateerd.

ANP
Richard Ratcliffe voerde afgelopen juni actie voor de vrijlating van zijn vrouw bij de Iraanse ambassade in Londen

NIEUWE BESMETTING IN DELFT

Een vrouw in Delft heeft het coronavirus. Dat heeft het RIVM zojuist bekendgemaakt. Zij zit met ziekteverschijnselen in thuisisolatie.

De vrouw zou besmet zijn geraakt in Noord-Italië en heeft geen contact gehad met andere coronapatiënten in Nederland. De GGD Haaglanden is een contactonderzoek gestart.

Leraar besmet op basisschool in Duitsland

Bij een leraar op een basisschool in het Duitse Mönchengladbach is het coronavirus vastgesteld. Daarom gaan zeventig leerlingen uit de derde klas en dertig onderwijzers in thuisquarantaine. De school, die 375 leerlingen heeft, gaat tot half maart dicht. Broertjes en zusjes van de kinderen en hun ouders hoeven niet afgezonderd thuis te zitten.

Zuid-Koreaanse corona-apps populair

In Zuid-Korea worden corona-apps massaal gedownload. Zes van de vijftien meest gedownloade apps in de Google Play Store van het land zijn programmaatjes waarmee de besmettingen met het coronavirus kunnen worden gevolgd. "Ieder uur groeit het aantal downloads met 20.000", zegt ontwikkelaar Bae Won-Seok tegen CNN. Hij maakte de app Corona 100m.

In de apps kunnen gebruikers zien op welke datum een besmetting bij een coronapatiënt is vastgesteld en wat de nationaliteit, het geslacht en de leeftijd van de patiënt is. Die gegevens zijn afkomstig van de Zuid-Koreaanse overheid. De app stuurt tevens een waarschuwing als de gebruiker binnen een straal van 100 meter komt van een locatie waar iemand met het coronavirus is geweest.

Reuters
Voetgangers in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul

Nieuwe reisrestricties VS

Iedereen die geen Amerikaanse staatsburger is en in de afgelopen twee weken Iran heeft bezocht, mag de VS voorlopig niet in. Dat heeft de Amerikaanse vice-president Mike Pence vanavond laten weten.

Op verzoek van president Trump wordt ook het reisadvies van Buitenlandse Zaken strenger. Amerikanen wordt verzocht om niet naar gebieden in Italië en Zuid-Korea te reizen waar veel besmettingen met het coronavirus zijn.

Vijftien Zuid-Limburgers gemonitord

De GGD Zuid-Limburg houdt vijftien mensen in de gaten die mogelijk met het coronavirus zijn besmet. Het gaat om inwoners van Eijsden, Landgraaf, Margraten, Maastricht, Valkenburg aan de Geul, Hoensbroek en Schinveld.

"Dit zijn mensen die in contact zijn geweest met mensen die besmet zijn met het coronavirus of op een plek zijn geweest waar het virus is vastgesteld", zegt een woordvoerster van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg tegen omroep 1Limburg.

De mensen die gemonitord worden moeten eenmaal per dag hun lichaamstemperatuur meten. Bij klachten moeten ze direct contact opnemen met de GGD. Vooralsnog hoeven ze niet in quarantaine.

Kernkabinet België komt samen

De Belgische premier Sophie Wilmès roept zondag het kernkabinet bijeen om maatregelen te bespreken in geval van een uitbraak van het coronavirus. In België was al een man besmet die terugkwam van een reis naar China. Hij werd in een militair hospitaal in quarantaine geplaatst.

De regering heeft onder leiding van minister van Gezondheidszorgen Maggie De Block al een noodplan voorbereid. Zo is het de bedoeling dat het UZ Gent, een van de grootste ziekenhuizen in Vlaanderen, mogelijke patiënten zal afzonderen. Ook is het afgelasten van grote evenementen en het sluiten van scholen een optie.

'Basisschool IJburg kan gewoon open'

Ondanks het goede nieuws dat twee kinderen van de besmette vrouw uit Amsterdam het virus niet hebben, houdt de kwestie ouders van de Laterna Magica-basisschool op IJburg bezig. Een van de kinderen gaat naar die basisschool, en daarom is het druk in de ouder-appgroep van de betrokken klas. "Ouders willen vooral weten of ze hun kinderen maandag gewoon naar school moeten laten gaan", zegt NOS-verslaggever Edwin van den Berg, die met enkele ouders sprak.

Omdat het kind van de besmette vrouw niet ziek was, adviseert de GGD de basisschool om maandag gewoon de deuren te openen.

100 besmettingen in Frankrijk

Volgens de Franse nationale gezondheidsdienst is het aantal Fransen bij wie het coronavirus is vastgesteld vandaag opgelopen van 73 naar 100.

Eerste coronadode in VS

In de Amerikaanse staat Washington is iemand overleden aan het coronavirus. De patiënt kwam uit de omgeving van Seattle. President Trump maakte zojuist in een persconferentie bekend dat de man of vrouw eind vijftig was en bestaande gezondheidsklachten had.

Echtpaar op Sint Maarten naar ziekenhuis

Een Frans echtpaar is gisteren door Franse en Nederlandse autoriteiten op Princess Juliana International Airport in Philipsburg (Sint Maarten) uit de rij gehaald omdat vermoed werd dat ze symptomen hebben van het coronavirus. Ze wilden op een vlucht naar Parijs stappen. Eerder die dag waren ze met een veerboot aangekomen uit St. Barths.

De beveiligingsafdeling van de luchthaven was getipt door de politie van Sint Maarten. Die waren op hun beurt gewaarschuwd door de Franse autoriteiten.

De luchthaven startte vervolgens het pandemieplan. Het echtpaar werd verplaatst naar de isolatieruimte van de luchthaven, die op een afgelegen locatie nabij het terminalgebouw is geplaatst.

Na onderzoek werd het koppel overgebracht naar het Louis Constant Fleming Hospital aan de Franse kant van het eiland. Het is nog niet duidelijk of het echtpaar het virus heeft opgelopen.

Meer dan duizend besmettingen in Italië

Italië telt op dit moment ruim duizend coronapatiënten. Sinds de uitbraak in het land zijn er 29 mensen overleden aan het virus. Het zijn er acht meer dan gisteren.

Ziekenhuispersoneel Tilburg getest op coronavirus

Een deel van het personeel van het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) in Tilburg mag voorlopig niet naar het werk komen. Ze hebben contact gehad met de moeder en dochter van de 56-jarige man uit Loon op Zand die besmet is met het coronavirus. Vandaag bleek dat moeder en dochter ook besmet zijn.

Het ziekenhuis is gestart met een contactonderzoek onder het personeel. "Een klein deel van het personeel heeft contact gehad. We gaan eerst kijken om hoeveel mensen het gaat. Zij worden dan getest", zegt een woordvoerder tegen Omroep Brabant. Medewerkers die negatief getest worden, mogen daarna gewoon komen werken. Wel moeten ze twee weken lang tests op het virus ondergaan.

Het Tilburgse ziekenhuis gaat niet dicht en ook operaties komen vooralsnog niet in gevaar.

Maatregelen in katholieke kerk

Het bisdom Haarlem-Amsterdam laat weten dat de coronapatiënte uit Amsterdam lid is van een parochie in het bisdom. Of de vrouw onlangs nog een viering bezocht heeft is niet bekendgemaakt.

Nederlandse bisschoppen nemen extra maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus. Vanaf morgen is het niet mogelijk om tijdens vieringen de communie op de tong te ontvangen. De kelkcommunie is alleen voorbehouden aan de celebrant. Ook mogen kerkgangers elkaar bij de vredeswens niet de hand schudden, en wordt er geen gebruik gemaakt van wijwater bij het binnenkomen en verlaten van de kerk.

Geen kersenbloesemfestivals

In Japan worden twee grote kersenbloesemfestivals geschrapt. Het Nakameguro Cherry Blossom Festival in Tokio gaat vanwege de uitbraak van het coronavirus niet door. De kersenbloesems langs de rivier worden 's avonds daarom niet verlicht. Ook het Osaka Mint Cherry Blossom Festival is afgelast. Beide festivals, tussen eind maart en half april, trekken ieder jaar veel internationale bezoekers.

AP Photo
Bezoekers met mondkapjes op een kersenbloesemfestival ten zuiden van Tokio

Nederlandse fabrikant maakt middel tegen coronavirus

Het Zeewolder bedrijf Ace Pharmaceuticals zegt het malariamedicijn te kunnen leveren dat ziekteverschijnselen van het coronavirus vermindert. Het medicijn, chloroquine, zou koorts snel reduceren en de longfunctie verbeteren. Voor malaria wordt het nauwelijks nog gebruikt, vandaar dat het middel nog maar mondjesmaat gemaakt wordt. Het bedrijf uit Zeewolde doet dat dus wel, voor een kleine groep reumapatiënten die er ook baat bij heeft.

Zonder klachten niet besmettelijk

Het is niet zo dat willekeurige Amsterdammers nu besmet kunnen zijn, zegt Yvonne van Duijnhoven van de GGD Amsterdam. "We hebben de contacten van de besmette gezinsleden opgeroepen om hun gezondheid in de gaten te houden. Dus die hebben we in kaart. En als ze geen klachten hebben, kunnen ze gewoon doen wat ze doen, want dan zijn ze nog niet besmettelijk."

Niet-besmette kinderen uit gezin Amsterdam tijdelijk niet naar school

De twee kinderen van de besmette vrouw uit Amsterdam die het coronavirus niet hebben, zijn tijdelijk ondergebracht bij familieleden. Dat zegt de GGD Amsterdam tegen de NOS. Eerder vandaag werd bekend dat de partner en het jongste kind wel besmet zijn. Zij zitten in thuisquarantaine in Diemen. "Het belangrijkste advies aan hen is: blijf binnen, geen sociale contacten, afgesloten van de buitenwereld eigenlijk."

Het middelste en oudste kind van het gezin hadden geen klachten en testten ook negatief op het coronavirus. Zij wonen nu dus even in bij familieleden. Uit voorzorg gaan ze twee weken niet naar school, aldus de GGD.

'Lokale GGD-locaties hebben het heel druk'

In totaal zijn nu zes mensen in Nederland besmet met het coronavirus. Dat het gaat om gezinsleden van de twee eerste patiënten - uit Loon op Zand en Amsterdam - ligt volgens Jaap van Dissel van het RIVM in de lijn der verwachtingen. "Wel hebben we ook breder gekeken dan alleen het gezinsleven. Er waren een aantal contacten met klachten, maar die testten allemaal negatief." Ook enkele andere gezinsleden bleken niet besmet.

Het contactonderzoek wordt nu weer uitgebreid, vertelt Van Dissel. "De contacten van de nieuwe besmettingen moeten ook weer onderzocht worden. De lokale GGD-locaties hebben het heel erg druk."

Van Dissel legt uit wat zij moeten doen: "Identificeer degene met de infectie, isoleer hem, ga na met wie hij contact heeft en ga bij die contacten na of ze wel of niet ziek zijn." Contacten met klachten worden direct getest, mensen zonder klachten worden gemonitord gedurende de periode dat ze ziek kunnen worden. "Dat is de klassieke aanpak die we ook bij andere infecties volgen, heel effectief en erop gericht om het virus de kop in te drukken."

Volgens Van Dissel kunnen we de komende tijd meer besmettingen verwachten. "We realiseren ons dat we heel veel contacten met Noord-Italië hebben en dat daar de situatie blijkbaar niet onder controle is."

RIVM: nu zes coronabesmettingen in Nederland, meer contactonderzoeken

Ook vrouw en dochter van Brabantse coronapatiënt besmet

De vrouw en dochter van de coronapatiënt uit Loon op Zand zijn ook besmet met het virus. Dat heeft het RIVM bekendgemaakt. De twee nieuwe patiënten verblijven thuis in isolatie. De GGD brengt nu ook in kaart met wie zij contact hebben gehad.

Donderdag werd bekend dat de 56-jarige man uit Loon op Zand deze week in isolatie was opgenomen in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg.

Ook enkele andere contacten van hem zijn onderzocht, maar die testten negatief op het coronavirus, zegt het RIVM.

Deze Chinese fabriek kan weer langzaam aan het werk

Industrie China langzaam op gang

In bijna alle winkels is de desinfecterende handgel uitverkocht

Ook online is de handgel nauwelijks meer te krijgen.

ANP

Halve marathon Parijs gaat niet door vanwege coronavirus

De hardloopwedstrijd zou morgen plaatsvinden, maar in overleg met het stadsbestuur gaat de organisatie het evenement verzetten. Er zouden 44.000 hardlopers meedoen. Een nieuwe datum is nog niet bekend.

Verder schrapt de Franse regering indoor-bijeenkomsten voor meer dan 5000 mensen. Daarmee hoopt de regering de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, maakte de minister van Gezondheid vanmiddag bekend. Volgens de minister zijn inmiddels 73 mensen in Frankrijk besmet met het virus.

Opnieuw toeristen vertrokken uit 'coronahotel' Tenerife

Mensen verlaten hotel Tenerife

Veilig skiën

In het Noord-Italiaanse Bormio, een wintersportgebied vlak bij de grens met Zwitserland, bleek vorige week een 17-jarige jongen besmet met het coronavirus. Hij is daarop naar een ziekenhuis in Lecco gevlogen en maakt het goed. Volgens correspondent Mustafa Marghadi blijft dit een "geïsoleerd geval" en kun je nog steeds veilig skiën in Noord-Italië. Het is net alsof je niet in Utrecht zou gaan voetballen vanwege de ziektegevallen in Diemen, zegt hij:

Eerder deze week maakte Marghadi een reportage in het skigebied Livigno, op ongeveer 30 kilometer afstand van Bormio. Dat gebied loopt snel leeg, omdat mensen bang zijn voor het coronavirus.

Miljardenverlies

De 500 rijkste mensen ter wereld zagen hun gezamenlijke fortuin deze week met ruim 400 miljard euro slinken, meldt het financiële persbureau Bloomberg. De drie rijksten, Jeff Bezos (Amazon), Bill Gates (Microsoft) en Bernard Arnault (Louis Vuitton en Dior) leden de grootste verliezen, samen bijna 30 miljard euro.

De verliezen hangen volgens Bloomberg samen met de verspreiding van het coronavirus en de daardoor ontstane onzekerheid op de financiële markten. Deze week pakten veel beleggers - klein en groot - daarom hun biezen.