NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Vrouw in Delft is zevende coronapatiënt in Nederland, zit in thuisisolatie

 • Bij een vrouw in Delft is het coronavirus vastgesteld.
 • De vrouw en dochter van de 56-jarige coronapatiënt uit Loon op Zand zijn ook besmet met het virus.
 • Ook de partner en het jongste kind van de besmette vrouw uit Amsterdam hebben het virus.
 • In Italië is het aantal besmettingen opgelopen tot boven de duizend.
 • Bekijk ook onze coronakaart, explainer en krijg antwoord op je vragen in de collectie.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  We sluiten nu dit liveblog. Volg het laatste nieuws over het coronavirus via onze reguliere berichtgeving op de site en app.

 • RIVM: mogelijk besmettingsgeval in Rotterdams ziekenhuis

  Ook in Rotterdam is een verdenking van een nieuwe besmetting met het coronavirus. De man of vrouw is zaterdag opgenomen in het Erasmus Medisch Centrum en is eenmaal positief getest op het virus, zegt het RIVM. De uitslag van een tweede test wordt morgenochtend verwacht. Pas als iemand twee keer positief test op het virus, is er sprake van een besmetting.

 • Mogelijk eerste besmetting in Luxemburg

  Bij een man van in de veertig is bij een eerste test het coronavirus vastgesteld. De autoriteiten zeggen dat een tweede test, die in Rotterdam wordt uitgevoerd, zekerheid moet geven. De man was teruggekeerd uit Italië en via de luchthaven van het Belgische Charleroi naar Luxemburg gereisd.

 • Vluchtelingen krijgen voorlichting

  Medisch personeel geeft in vluchtelingenkampen in Irak voorlichting over het coronavirus. Ze proberen een massale uitbraak onder vluchtelingen, die dicht op elkaar leven, te voorkomen.

  In Irak zijn op dit moment 13 mensen besmet met het virus.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Voorlichtingscampagne over coronavirus in Iraakse vluchtelingenkampen
 • 'Brits-Iraanse gevangene heeft coronavirus'

  Een Brits-Iraanse vrouw is in een Iraanse gevangenis besmet geraakt met het coronavirus. Dat zegt de echtgenoot van Nazanin Zaghari-Ratcliffe tegen Britse media. De gevangenis weigert volgens hem de besmetting te bevestigen.

  De Iraanse autoriteiten arresteerden Zaghari-Ratcliffe in 2016, toen ze Iran wilde verlaten. De hulpverleenster had daar familie bezocht met haar dochtertje. Ze kreeg vijf jaar gevangenisstraf opgelegd nadat ze was beschuldigd van een poging de Iraanse staat omver te werpen. Zaghari-Ratcliffe zegt onschuldig te zijn.

  Iran is relatief zwaar getroffen door het nieuwe virus. Er zijn volgens de overheid bijna 600 besmettingen geconstateerd.

  Richard Ratcliffe voerde afgelopen juni actie voor de vrijlating van zijn vrouw bij de Iraanse ambassade in Londen ANP
 • NIEUWE BESMETTING IN DELFT

  Een vrouw in Delft heeft het coronavirus. Dat heeft het RIVM zojuist bekendgemaakt. Zij zit met ziekteverschijnselen in thuisisolatie.

  De vrouw zou besmet zijn geraakt in Noord-Italië en heeft geen contact gehad met andere coronapatiënten in Nederland. De GGD Haaglanden is een contactonderzoek gestart.

 • Leraar besmet op basisschool in Duitsland

  Bij een leraar op een basisschool in het Duitse Mönchengladbach is het coronavirus vastgesteld. Daarom gaan zeventig leerlingen uit de derde klas en dertig onderwijzers in thuisquarantaine. De school, die 375 leerlingen heeft, gaat tot half maart dicht. Broertjes en zusjes van de kinderen en hun ouders hoeven niet afgezonderd thuis te zitten.

 • Zuid-Koreaanse corona-apps populair

  In Zuid-Korea worden corona-apps massaal gedownload. Zes van de vijftien meest gedownloade apps in de Google Play Store van het land zijn programmaatjes waarmee de besmettingen met het coronavirus kunnen worden gevolgd. "Ieder uur groeit het aantal downloads met 20.000", zegt ontwikkelaar Bae Won-Seok tegen CNN. Hij maakte de app Corona 100m.

  In de apps kunnen gebruikers zien op welke datum een besmetting bij een coronapatiënt is vastgesteld en wat de nationaliteit, het geslacht en de leeftijd van de patiënt is. Die gegevens zijn afkomstig van de Zuid-Koreaanse overheid. De app stuurt tevens een waarschuwing als de gebruiker binnen een straal van 100 meter komt van een locatie waar iemand met het coronavirus is geweest.

  Voetgangers in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul Reuters
 • Nieuwe reisrestricties VS

  Iedereen die geen Amerikaanse staatsburger is en in de afgelopen twee weken Iran heeft bezocht, mag de VS voorlopig niet in. Dat heeft de Amerikaanse vice-president Mike Pence vanavond laten weten.

  Op verzoek van president Trump wordt ook het reisadvies van Buitenlandse Zaken strenger. Amerikanen wordt verzocht om niet naar gebieden in Italië en Zuid-Korea te reizen waar veel besmettingen met het coronavirus zijn.

 • Vijftien Zuid-Limburgers gemonitord

  De GGD Zuid-Limburg houdt vijftien mensen in de gaten die mogelijk met het coronavirus zijn besmet. Het gaat om inwoners van Eijsden, Landgraaf, Margraten, Maastricht, Valkenburg aan de Geul, Hoensbroek en Schinveld.

  "Dit zijn mensen die in contact zijn geweest met mensen die besmet zijn met het coronavirus of op een plek zijn geweest waar het virus is vastgesteld", zegt een woordvoerster van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg tegen omroep 1Limburg.

  De mensen die gemonitord worden moeten eenmaal per dag hun lichaamstemperatuur meten. Bij klachten moeten ze direct contact opnemen met de GGD. Vooralsnog hoeven ze niet in quarantaine.

 • Kernkabinet België komt samen

  De Belgische premier Sophie Wilmès roept zondag het kernkabinet bijeen om maatregelen te bespreken in geval van een uitbraak van het coronavirus. In België was al een man besmet die terugkwam van een reis naar China. Hij werd in een militair hospitaal in quarantaine geplaatst.

  De regering heeft onder leiding van minister van Gezondheidszorgen Maggie De Block al een noodplan voorbereid. Zo is het de bedoeling dat het UZ Gent, een van de grootste ziekenhuizen in Vlaanderen, mogelijke patiënten zal afzonderen. Ook is het afgelasten van grote evenementen en het sluiten van scholen een optie.

 • 'Basisschool IJburg kan gewoon open'

  Ondanks het goede nieuws dat twee kinderen van de besmette vrouw uit Amsterdam het virus niet hebben, houdt de kwestie ouders van de Laterna Magica-basisschool op IJburg bezig. Een van de kinderen gaat naar die basisschool, en daarom is het druk in de ouder-appgroep van de betrokken klas. "Ouders willen vooral weten of ze hun kinderen maandag gewoon naar school moeten laten gaan", zegt NOS-verslaggever Edwin van den Berg, die met enkele ouders sprak.

  Omdat het kind van de besmette vrouw niet ziek was, adviseert de GGD de basisschool om maandag gewoon de deuren te openen.

 • 100 besmettingen in Frankrijk

  Volgens de Franse nationale gezondheidsdienst is het aantal Fransen bij wie het coronavirus is vastgesteld vandaag opgelopen van 73 naar 100.

 • Eerste coronadode in VS

  In de Amerikaanse staat Washington is iemand overleden aan het coronavirus. De patiënt kwam uit de omgeving van Seattle. President Trump maakte zojuist in een persconferentie bekend dat de man of vrouw eind vijftig was en bestaande gezondheidsklachten had.

 • Echtpaar op Sint Maarten naar ziekenhuis

  Een Frans echtpaar is gisteren door Franse en Nederlandse autoriteiten op Princess Juliana International Airport in Philipsburg (Sint Maarten) uit de rij gehaald omdat vermoed werd dat ze symptomen hebben van het coronavirus. Ze wilden op een vlucht naar Parijs stappen. Eerder die dag waren ze met een veerboot aangekomen uit St. Barths.

  De beveiligingsafdeling van de luchthaven was getipt door de politie van Sint Maarten. Die waren op hun beurt gewaarschuwd door de Franse autoriteiten.

  De luchthaven startte vervolgens het pandemieplan. Het echtpaar werd verplaatst naar de isolatieruimte van de luchthaven, die op een afgelegen locatie nabij het terminalgebouw is geplaatst.

  Na onderzoek werd het koppel overgebracht naar het Louis Constant Fleming Hospital aan de Franse kant van het eiland. Het is nog niet duidelijk of het echtpaar het virus heeft opgelopen.