liveblog
NOS NieuwsAangepast

Gezinsleden Amsterdamse vrouw getest op corona, uitslag vanavond of morgen

  • In Amsterdam is bij een tweede Nederlander het coronavirus vastgesteld. Het gaat om een vrouw die vorige week in Noord-Italië was.
  • Met de eerste patiënt, die in isolatie ligt in een ziekenhuis in Tilburg, gaat het goed.
  • De overheid heeft de lijnen opengezet op het speciale informatienummer 0800-1351.
  • Heb je een vraag over de besmettingen in Nederland? Mail naar: coronavragen@nos.nl
  • Bekijk ook onze coronakaart, explainer en krijg antwoord op je vragen in de Q&A.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Hierbij sluiten we het liveblog. Een overzicht van het corona-nieuws van vandaag vindt u hier. Over nieuwe ontwikkelingen zullen wij uiteraard berichten via al onze kanalen.

Advies veiligheidsregio Zuid-Limburg: gelast evenement grensstreek af

De veiligheidsregio Zuid-Limburg adviseert gemeenten in de grensregio's met Duitsland evenementen af te gelasten. "Het gaat hier dus specifiek om die gebieden, waarin de landsgrens in het dagelijks leven geen rol speelt, omdat men woont, werkt en recreëert over de grens heen."

Of het daadwerkelijk tot afgelastingen leidt, moet dit weekend blijken. "Het is aan de gemeenten om te bepalen welke evenementen doorgaan en welke niet", zegt een woordvoerder.

Landelijk heeft het RIVM geadviseerd evenementen door te laten gaan. Maar dit besluit wordt "vanwege de specifieke lokale situatie" gesteund door het RIVM, schrijft de Zuid-Limburgse veiligheidsregio.

Hoe was je je handen virusvrij?

Het belangrijkste advies om coronabesmetting te voorkomen luidt: was goed je handen. Maar hoe doe je dat nou écht goed? NOS op 3 geeft in onderstaande video een spoedcursus.

Meer controles aan grens Duitsland

Duitsland gaat meer controles uitvoeren aan de grens om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Een crisiscomité van de regering heeft dat besloten.

Ook moeten reizigers uit zwaar getroffen landen als Italië, Iran, Japan en Zuid-Korea bij aankomst informatie geven over hun gezondheidstoestand. Tot dusver was dat alleen van toepassing op reizigers vanuit China.

De Duitse spoorwegbedrijven moeten melding maken van reizigers met verdachte symptomen.

Diefstal van mondkapjes uit Spaanse ziekenhuizen

In een ziekenhuis in Valladolid in Spanje zijn 5000 mondkapjes gestolen. Ook ziekenhuizen in Alicante, Madrid, Malaga en Barcelona maken melding van het verdwijnen van mondkapjes, waardoor bij operaties tekorten dreigen voor artsen in operatiekamers. Net als in veel andere Europese landen zijn in Spanje in apotheken geen mondkapjes of desinfecterende gel meer te krijgen.

In Spanje zijn op dit moment 37 besmettingen door het coronavirus, waaronder twee artsen en een verpleegster.

Nepnieuws over het coronavirus

Het AD en Het Parool waarschuwen voor nepnieuws over het coronavirus. Zo wordt via WhatsApp en andere sociale media een nepbericht verspreid waarin staat dat een familie uit Amsterdam-Osdorp zou zijn opgenomen in het AMC. Het bericht lijkt afkomstig van het AD, maar dat is niet het geval.

Ook wordt er nepnieuws verspreid met de vormgeving van Het Parool. Het lijkt alsof een derde besmettingsgeval is vastgesteld in Rijswijk, en dat een winkelcentrum om die reden is afgesloten. Dat bericht is ook nepnieuws. Ook onderstaand bericht dat lijkt op een stuk van AT5 is fake:

Contactonderzoek besmette man afgerond

De GGD heeft alle mensen in beeld die in contact zijn geweest met de 56-jarige man uit Loon op Zand die besmet is met het coronavirus. Daarmee is het onderzoek van de GGD afgerond, laat de Veiligheidsregio Midden- en West Brabant weten.

De GGD monitort deze mensen de komende twee weken en houdt nauw contact met hen. Bij klachten worden ze door de GGD getest. Om hoeveel mensen het gaat is niet bekendgemaakt.

De man werd woensdag in het ziekenhuis opgenomen. Hij heeft vorige week nog carnaval gevierd in Tilburg, maar heeft in die periode waarschijnlijk niemand besmet. Volgens burgemeester Weterings van Tilburg maakt hij het goed.

Aantal besmettingen in Duits grensgebied met Nederland gestegen

Het aantal besmettingen in de Duitse regio Heinsberg, bij de grens met Limburg, is door de autoriteiten naar boven bijgesteld. Bij zeker 35 mensen is het coronavirus vastgesteld. Gisteren waren dat er nog 20.

De meeste mensen zitten thuis in quarantaine. Wel wordt er een echtpaar behandeld in het ziekenhuis, een vrouw van 46 en een man van 47. Die man was de eerste patiënt in Noordrijn-Westfalen. Volgens de regionale omroep WDR is de toestand van de man, die op de intensive care ligt, ernstig maar enigszins gestabiliseerd. Zijn vrouw van 46 is ook besmet, haar toestand is stabiel.

Vanavond worden nog de testresultaten verwacht van kinderen van een kleuterschool, waar de 46-jarige vrouw werkt. Naar schatting zitten meer dan 1000 mensen in Heinsberg thuis in quarantaine.

Amsterdamse vrouw was actief als luizenmoeder

De Amsterdamse vrouw die het coronavirus heeft opgelopen, was op een basisschool actief als luizenmoeder. Dat blijkt uit de brief die de GGD heeft verstuurd aan ouders van basisschool Laterna Magica in de wijk IJburg. De vrouw was afgelopen woensdag nog op de school en onderzocht kinderen die dag op luizen.

In de brief raadt de GGD ouders aan om de gezondheid in de gaten te houden van kinderen tot veertien dagen na het laatste contact met de vrouw.

19 nieuwe coronagevallen in Frankrijk, "geef elkaar geen handen meer"

In Frankrijk zijn vandaag 19 nieuwe gevallen van het coronavirus vastgesteld. In Frankrijk zijn nu 57 gevallen bekend. De Franse minister van Volksgezondheid Veran raadt mensen nu aan om elkaar geen handen meer te geven. Ook blijven scholen in het departement Oise, ten noorden van Parijs, de komende tijd dicht om de uitbraak van het coronavirus een halt toe te roepen.

De Franse minister van Defensie heeft laten weten dat er ook op een militaire basis in Creil verschillende gevallen van het coronavirus zijn vastgesteld.

Grote Duitse reisbeurs geannuleerd om coronavirus

De grote Duitse reisbeurs ITB in Berlijn is geannuleerd vanwege de uitbraak van het coronavirus. De beurs had van 4 tot en met 8 maart moeten plaatsvinden. Er werden zo'n 160.000 bezoekers en 10.000 exposanten verwacht, onder meer uit China, Hongkong en Taiwan. Steeds meer deelnemers haakten af vanwege de uitbraak van het virus.

Volgens de organisatie is de beurs geannuleerd op advies van de Berlijnse autoriteiten, en nadat de gezondheidsautoriteit steeds striktere controles had geëist. Zo mochten geen deelnemers worden toegelaten die uit een risicogebied kwamen, of die contact hadden gehad met mensen uit een risicogebied. De organisator zegt niet aan deze voorwaarden te kunnen voldoen.

Eerder werd in Zwitserland ook de autoshow van Genève geannuleerd.

Vrouw op school en kinderdagverblijf geweest

De Amsterdamse vrouw die het coronavirus heeft, is afgelopen week op zowel een kinderdagverblijf in Amsterdam-Zuidoost als op een basisschool in de wijk IJburg in Amsterdam geweest. Vanmiddag werd al bekend dat het kinderdagverblijf voorlopig is gesloten.

Ouders van kinderen met wie ze contact heeft gehad, hebben van de autoriteiten een brief gekregen. "Bij vragen of zorgen kunnen ouders via een speciaal telefoonnummer contact opnemen met specialisten van de GGD", zei Halsema.

De burgemeester benadrukte dat het openbare leven "gewoon zijn doorgang" kan vinden. "Dit betekent ook dat evenementen en sportmanifestaties die voor de komende dagen in Amsterdam en omliggende gemeenten zijn gepland, gewoon door kunnen gaan."

Burgemeester Halsema van Amsterdam: 'Extra maatregelen nu niet nodig'

Halsema: nog geen duidelijkheid over situatie gezin Amsterdamse vrouw

Het is nog niet duidelijk of de gezinsleden van de Amsterdamse vrouw die besmet is met het coronavirus, ook besmet zijn of dat zij het virus niet hebben. Dat zei burgemeester Halsema van Amsterdam in een persconferentie. Haar partner en drie kinderen zijn getest, maar de monsters van die test worden nog door het RIVM onderzocht. Naar verwachting volgt de uitslag daarvan vanavond laat of morgen.

Volgens Yvonne van Duijnhoven van de GGD hebben ook een aantal gezinsleden klachten, maar zijn die mild van aard. Dat is ook bij de Amsterdamse vrouw het geval.

Amsterdam houdt persconferentie over coronabesmetting

De gemeente Amsterdam houdt straks om 19.30 uur een persconferentie vanwege de coronabesmetting bij een Amsterdammer. Tijdens de bijeenkomst zullen burgemeester Halsema van Amsterdam, burgemeester Boog van Diemen, Yvonne van Duijnhoven van de GGD en Tijs van Lieshout van de Veiligheidsregio Amsterdam een toelichting geven op de stand van zaken.

De persconferentie is vanaf 19.30 uur te volgen via onze site en app.

Hoe pak je het coronavirus aan?

De autoriteiten in Nederland hebben allerlei draaiboeken klaarliggen voor de aanpak van het coronavirus. Sjaak de Gouw van de GGD vertelt welke scenario's er zijn.

GGD over aanpak coronavirus: 'Er zijn verschillende draaiboeken'

WHO: verspreidingsrisico virus "zeer hoog"

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO noemt het verspreidingsrisico en de gevolgen van het coronavirus "zeer hoog", maar de VN-organisatie denkt dat het nog wel mogelijk is om de uitbraak van het virus onder controle te krijgen. WHO-chef Tedros Adhanom Ghebreyesus zegt dat het een grote fout zou zijn om te stoppen met het proberen in te dammen van het virus.

"Onze epidemiologen volgen deze ontwikkeling doorlopend", zei hij. "We zien nu geen bewijs dat het virus zich vrij kan verspreiden in gemeenschappen. Zolang dat het geval is, hebben we kans om het virus in te dammen."

De WHO heeft het coronavirus ingeschaald in de hoogste alarmcategorie die er bij de organisatie bestaat. Volgens WHO-functionaris Mike Ryan is er geen sprake van een pandemie. "Als we zeggen dat het een pandemie is, dan betekent dat in feite dat ieder mens wordt blootgesteld aan het virus. Dat blijkt niet uit onze data."

BBC: zeker 210 doden in Iran door virus

In Iran zijn zeker 210 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat meldt de Britse omroep BBC op basis van bronnen binnen het Iraanse gezondheidssysteem. Het getal van 210 is veel hoger dan het officiële dodental van 34. De meeste slachtoffers komen uit de hoofdstad Teheran en de stad Qom, waar de coronauitbraak in het land begon.

Opnieuw vier doden door coronavirus in Italië

In Italië zijn opnieuw vier mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus, melden de autoriteiten. In totaal zijn nu 21 mensen in Italië overleden aan het virus. Nog eens 821 mensen zijn ziek. Dat waren er gisteren nog 650.

Zwaar verlies voor AEX, slechtste week sinds najaar 2008

De AEX is vrijdag met een fors verlies gesloten. Sinds maandag is de belangrijkste graadmeter van de Amsterdamse beurs bijna 13 procent kwijtgeraakt, waarmee het de slechtste week sinds oktober 2008 is. De afgelopen week is bij de 25 bedrijven in de AEX voor 90 miljard euro aan beurswaarde verdampt.

De AEX sloot vrijdag 3,7 procent lager op 539,38 punten. Vorige week stond de AEX nog even op 629 punten. De AMX-index raakte 3,2 procent kwijt en sluit de week op 843,12 punten. Beleggers hebben zorgen over de gevolgen van de wereldwijde coronabesmettingen.

Kinderopvang A'dam voorlopig dicht om moeder met coronavirus

Een kinderopvang in Amsterdam-Zuidoost blijft voorlopig dicht omdat bij een moeder van een kind het coronavirus is vastgesteld. Dat meldt de organisatie CompaNanny. Het kind vertoont zelf ook ziekteverschijnselen, later vandaag moet blijken of het kind het coronavirus heeft. Dat wordt nu getest.

Vooralsnog vertonen andere kinderen geen ziekteverschijnselen.

De moeder van het kind is de vrouw uit Amsterdam, van wie eerder vandaag bekend werd dat ze het coronavirus heeft. Zij zit in thuisquarantaine in een huis in Diemen, en daar gaat het kind volgens de woordvoerder van de opvang ook heen. De vestiging in Amsterdam-Zuidoost gaat voor minimaal twee weken dicht.

"We willen nog geen promille risico lopen"

De thuiswedstrijden van de lokale voetbalclub in Loon op Zand gaan dit weekend niet door. Voorzitter Joost van Loon van v.v. Uno Animo legt uit waarom:

'We willen nog geen promille risico lopen'

Besmette Nederlanders waren in en rond Milaan

De twee Nederlanders die besmet zijn geraakt met het coronavirus, zijn in Milaan en omgeving geweest. Dat laat het RIVM weten. Volgens Aura Timen van het rijksinstituut zijn er geen aanwijzingen dat de twee het virus op dezelfde locatie hebben opgelopen. "Beide GGD'en hebben speurwerk gedaan en daaruit blijkt niet dat er iets gemeenschappelijks is tussen deze twee mensen."

Ook coronavirus in IJsland

Het coronavirus is nu ook vastgesteld in IJsland, melden de lokale autoriteiten. Het gaat om een man van middelbare leeftijd, die onlangs in Noord-Italië is geweest. Hij is volgens het ziekenhuis niet ernstig ziek, maar heeft wel de symptomen van het coronavirus. De man is naar het universiteitsziekenhuis in de hoofdstad Reykjavik gebracht en is afgezonderd van andere mensen.

Zorgen in Nigeria

Ondanks strenge maatregelen is ook in Nigeria het coronavirus vastgesteld. Inwoners zijn bezorgd:

Zorgen om coronavirus in Lagos: 'Ik ben bang en ik blijf bidden'

Roda JC - FC Dordrecht gaat gewoon door

De wedstrijd tussen Roda JC en FC Dordrecht van vanavond gaat gewoon door. Volgens de club uit Kerkrade heeft de GGD Zuid-Limburg groen licht gegeven om het duel doorgang te laten vinden. De wedstrijd in de eerste divisie begint om 20.00 uur.

Burgemeesters Limburgse grensgemeenten vanavond bij elkaar

De vijf burgemeesters van Limburgse grensgemeenten komen om 19.00 uur bij elkaar in Maastricht om te praten over een eventuele afgelasting van evenementen. Volgens de veiligheidsregio heeft de GGD het advies gegeven om tot en met 2 maart alle evenementen in de grensgemeenten af te gelasten waar groepen Duitsers en Nederlanders samen kunnen komen. Burgemeesters kunnen dat advies overnemen en eventueel uitbreiden.

Vanochtend werd bij een vrouw uit Herzogenrath, net over de grens bij Kerkrade, het coronavirus vastgesteld. De vrouw zit in haar eigen huis in quarantaine.

Jumbo-ploeg vast in hotel in Abu Dhabi

Net als andere wielerploegen die meedoen aan de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten, moet ook het team Jumbo-Visma in het hotel blijven. Twee stafleden van een Italiaanse ploeg bleken besmet met het coronavirus. Om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, besloot de organisatie de laatste twee etappes te schrappen. "Niemand van onze ploeg is ziek, niemand voelt zich slecht. Maar het zou wel vervelend zijn als we hier nog twee weken opgesloten zitten", zegt Jumbo-Visma-ploegleider Grischa Niermann.

Steeds meer interesse in arbeidstijdverkorting

Steeds meer bedrijven vragen bij de overheid om zogenoemde werktijdverkorting voor hun personeel, omdat zij door het coronavirus minder werk hebben. Sinds woensdag steeg het aantal met bijna de helft tot ongeveer 150, laat het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid weten.

Tot nu toe kregen 65 bedrijven groen licht om bij het UWV een gedeeltelijke WW-uitkering aan te vragen voor in totaal 731 werknemers. 63 bedrijfsaanvragen zijn nog in behandeling, 17 aanvragen zijn afgewezen. Bedrijven kunnen een beroep doen op de regeling als zij verwachten de komende twee tot 24 weken minstens 20 procent minder werk te hebben.

Als het ministerie de aanvraag goedkeurt, kunnen de bedrijven bij het UWV uitkeringen aanvragen voor de uren die hun werknemers minder werken.

Viroloog: we kunnen moeilijk de wereld op slot doen

'We kunnen moeilijk de wereld op slot doen'

Franse bedrijven mogen zich beroepen op 'overmacht'

Franse bedrijven die afspraken niet na kunnen komen door het coronavirus, mogen zich beroepen op "overmacht". Dat heeft de Franse minister van Economische Zaken Bruno Le Maire bekendgemaakt. Als ondernemers bijvoorbeeld niet volgens afspraken en op tijd kunnen producten leveren aan de overheid, zullen ze daarvoor niet beboet of gestraft worden.

Zo'n 2000 Franse kinderen zitten thuis en niet op school, omdat ze in 'risicogebied' geweest zijn, zoals in Italië. Ouders van kinderen die in quarantaine moeten, mogen zich ziek melden en krijgen een 'dagvergoeding'.

Ook katholieke kerk neemt maatregelen

Na de Protestantse Kerk Nederland neemt ook de katholieke kerk maatregelen. Met ingang van komende zondag is het ontvangen van de hostie op de tong tijdens vieringen niet mogelijk. De hostie kan alleen op de hand worden ontvangen en mag alleen worden uitgereikt door de priester of pastoraal werker die de viering leidt. Normaal gesproken mogen ook anderen dat doen.

De katholieke kerk zegt ook dat er geen gebruik gemaakt wordt van wijwater bij binnenkomst en verlaten van de kerk. Ook wil de kerk niet dat kerkgangers elkaar bij de vredeswens de hand geven. "De bisschoppen vragen de gelovigen om te bidden voor alle mensen die wereldwijd slachtoffer zijn van het virus en voor allen die patiënten met hun zorg en deskundigheid begeleiden", staat in een mail die door het Bisdom Roermond verstuurd is aan alle bisdommen.

Scholen Loon op Zand maandag gewoon open

Twee basisscholen in Loon op Zand, de Blokkendoos en de Lage Weijkens, gaan maandag gewoon open. Dat zegt de bestuurder van de overkoepelende stichting Leerrijk. Op de scholen werken familieleden van de man die besmet is met het coronavirus.

Volgens Omroep Brabant gaat ook de derde basisschool in Loon op Zand, basisschool De Vlinderboom, maandag gewoon open.

GGD Amsterdam: resultaten contactonderzoek aan het eind van de dag

De GGD Amsterdam verwacht de resultaten van het contactonderzoek over de Amsterdamse vrouw die besmet is met het coronavirus, aan het einde van de dag. Dat meldt de gemeente Diemen. De Amsterdamse verblijft momenteel in thuisisolatie in Diemen, omdat haar eigen woning verbouwd wordt. In Diemen en Amsterdam worden geen verdere maatregelen genomen naar aanleiding van de besmetting.

Burgemeester Erik Boog van Diemen zegt in een verklaring dat de gemeente in nauw contact staat met de GGD, de Veiligheidsregio en het RIVM. "Alle instanties doen wat zij moeten doen. We houden de situatie goed in de gaten. Mensen die vragen hebben moeten de informatie van het RIVM volgen."

De vrouw werkt in het ziekenhuis, maar heeft geen contact met patiënten:

GGD Amsterdam: 'Coronapatiënt betreft geen arts of verpleegkundige'

Rode Kruis vraagt om meer financiële steun

Het Rode Kruis wil wereldwijd hulp opschalen en daarvoor is meer geld nodig. Op dit moment heeft de hulpinstantie nog maar een fractie opgehaald opgehaald van het bedrag dat nodig is.

Rode Kruis: '30 miljoen nodig, 37.000 euro opgehaald'

Britse passagier Diamond Princess overleden

Een Britse man die aan boord van cruiseschip Diamond Princess verbleef in Japan, is overleden.

35 mensen in Mönchengladbach in quarantaine

In de Duitse stad Mönchengladbach, niet ver van de grens met Nederlands, zijn 35 mensen in quarantaine geplaatst. Ze hadden contact met een besmette arts. Vijftien patiënten en twintig medewerkers van de Maria Hilf-kliniek hadden contact met de man. Ze hebben vooralsnog geen ziekteverschijnselen.

De arts woont in het nabijgelegen Heinsberg en zou tijdens het carnaval in Gangelt contact hebben gehad met een besmet paar.

GGD: patiënt was niet besmettelijk toen hij carnaval vierde

'Patiënt was niet besmettelijk toen hij carnaval vierde'

Wereldwijd 83.000 infecties

Inmiddels zijn wereldwijd ongeveer 83.000 besmettingen gemeld, meer dan 2800 mensen zijn overleden. Dit zijn de landen met het grootste aantal slachtoffers:

  • China: 78.824 besmettingen, 2788 doden
  • Zuid-Korea: 2337 besmettingen, 16 doden
  • Italië: 650 besmettingen, 15 doden
  • Japan: 927 besmettingen, 10 doden
  • Iran: 388 besmettingen, 34 doden

Alle scholen Iran drie dagen dicht

Vanaf morgen sluiten alle scholen in Iran drie dagen lang, heeft de minister van Volksgezondheid aangekondigd. "Uit onderzoek kwam naar voren dat er een wens is tot het sluiten van alle scholen. Daarom gaan de scholen vanaf morgen drie dagen dicht."

Besmette vrouw Diemen is ziekenhuismedewerker

De met het coronavirus besmette vrouw die in Diemen in isolatie zit, is een medewerker van het Amsterdam UMC, meldt het ziekenhuis. Dat is afgelopen nacht bekend geworden. Het gaat om de vroegere AMC-locatie. Ze doet geen patiëntgebonden werkzaamheden.

De vrouw kwam deze week terug van vakantie en was gisteren korte tijd aan het werk in het ziekenhuis. De kans op besmetting in het ziekenhuis is klein. GGD Amsterdam en de afdeling infectiepreventie brengen in kaart met wie de vrouw contact heeft gehad.

Landelijk informatienummer nu bereikbaar

De overheid heeft de lijnen opengezet voor alle vragen over corona op het speciale nummer 0800-1351.

7000 Rode Kruis-vrijwilligers zijn beschikbaar, zijn ze allemaal nodig?

Rode Kruis: 7000 vrijwilligers stand-by

Protestantse Kerk Nederland: let op bij Avondmaal

De Protestantse Kerk Nederland adviseert kerkgangers voorzichtig te zijn bij het Avondmaal en het handen schudden. "Met betrekking tot het Avondmaal is het wellicht aan te raden om niet te drinken uit één gezamenlijke beker, maar een andere vorm te kiezen."

"Het spreekt vanzelf dat de mensen die brood en wijn uitdelen hun handen van te voren goed wassen. U kunt ook denken aan het gebruik van desinfecterende gel."

Terugkijken: burgemeester Tilburg complimenteert coronapatiënt

Burgemeester Tilburg: "Patiënt heeft goed gehandeld"

Evenementen Tilburg gaan gewoon door

Burgemeester Weterings zegt op de persconferentie in Tilburg dat er geen reden is om evenementen, sporttoernooien en festival in zijn gemeente af te gelasten.

GGD: man had contact met tientallen mensen

Het contactonderzoek van de GGD naar de Tilburgse patiënt richt zich op enkele tientallen mensen. Zij hadden mogelijk contact met hem in de periode dat hij besmettelijk was. Als zij nauw contact hebben gehad met de patiënt én ziekteverschijnselen vertonen, neemt de GGD een test bij hen af. Of dat al is gebeurd, wilde arts Ariene Rietveld van de GGD Hart voor Brabant niet zeggen.

Burgemeester Tilburg: het gaat goed met de patiënt

De man met het coronavirus die in het ziekenhuis in Tilburg ligt, maakt het goed, zegt de Tilburgse burgemeester Weterings. Er wordt al nagedacht om hem naar huis over te brengen zodat hij daar in isolatie kan zitten. De burgemeester zei verder dat de man inderdaad carnaval heeft gevierd, maar dat hij toen nog niet besmettelijk was. "Dat betekent dat er geen reden is voor ongerustheid bij mensen die zich zorgen maken over contacten met betrokkenen tijdens carnaval", zei Weterings.

Kijk mee met de persconferentie in Tilburg over de eerste coronapatiënt

Bekijk de persconferentie via de livestream.

Viroloog legt uit: waarom trekken ze alles uit de kast vanwege corona?

Viroloog UMC Utrecht: 'Het probleem is niet dit virus, maar dat het een nieuw virus is'

Tweede coronapatiënt niet opgenomen, RIVM legt uit waarom

RIVM: "Bij tweede patiënt is sprake van een milder ziektebeeld"

Deel toeristen Tenerife verlaten quarantaine-hotel

Inmiddels verlaten de eerste groepjes toeristen het hotel H10 Costa Adeje Palace. Dat was gisteren al aangekondigd. "Het gebeurt heel discreet en druppelsgewijs, vanwege de vele cameraploegen die buiten staan", zegt correspondent Rop Zoutberg.

"Het gaat om de 130 toeristen die later zijn aangekomen en daardoor niet in contact kunnen zijn geweest met de besmette Italianen. Er wordt nog gekeken naar wat er met de overgebleven groep moet gebeuren. Daarin zitten mensen uit 25 landen."

Onder hen zijn ook de 23 Nederlanders. Zij hoorden gisteren dat ze tot 10 maart in het hotel moeten blijven. "Er zijn nog veel praktische vragen: kunnen zij nadat ze het hotel hebben verlaten bijvoorbeeld in een normale vlucht naar Nederland komen?", zegt Zoutberg.

Patiënt uit Amsterdam werd twee dagen na thuiskomst ziek

De vrouw die in een woning in Diemen in isolatie zit, liep het coronavirus op in Noord-Italië. Ze was daar tussen 20 en 23 februari. Twee dagen na thuiskomst, op dinsdagavond, kreeg ze de eerste ziekteverschijnselen, zegt Aura Timen van het RIVM. "Het exacte moment wordt nog uitgezocht. De GGD Amsterdam achterhaalt wat er precies is gebeurd."

Ook aantal coronapatiënten in Duitsland loopt op

In Duitsland zijn nu bijna zestig mensen besmet geraakt met het coronavirus. Dat waren er 48. Bij dat aantal zitten ook de patiënten die inmiddels weer zijn hersteld van het virus. Geen van de patiënten in het land is aan de gevolgen van het virus overleden.

Straks op NPO 1, NOS.nl en app: persconferentie Tilburg

Vanaf 12.00 uur is er een extra lang NOS Journaal met rond 12.30 uur een persconferentie van de gemeente Tilburg, het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis en de GGD over de coronapatiënt uit Loon op Zand. De uitzending is te volgen via deze livestream.

Verhalen over sluiten scholen Loon op Zand voorbarig

Twee familieleden van de coronapatiënt uit Loon op Zand werken op basisscholen in het Brabantse dorp. Mede daarom gaan er geruchten dat de scholen ook na de voorjaarsvakantie gesloten blijven. Maar dat besluit is nog helemaal niet genomen, zegt Jac Leijtens van het schoolbestuur Leerrijk, waar twee van de drie basisscholen in Loon op Zand onder vallen.

"Wij kunnen er nog niets over zeggen. De GGD is leidend, die komt vanmiddag pas met handvatten. We maken ons gepast zorgen om de kinderen, maar raken niet in paniek", zegt hij. "We denken ook aan de twee mensen die bij ons werken en familie zijn, maar ik heb geen reden tot grote zorg over hen. Ergens in de middag komen we bij elkaar, tot die tijd houden we onze mond dicht."

Dodental Iran loopt op naar 34

Het dodental als gevolg van het coronavirus is in Iran opgelopen van 26 naar 34. Het virus is bij 388 mensen vastgesteld, zei een woordvoerder van het ministerie van Gezondheid op de staatstelevisie.

Een van de belangrijkste adviezen tegen corona blijft: was je handen

Rijksoverheid opent speciaal telefoonnummer

In de loop van de dag wordt het publieksinformatienummer 0800-1351 geopend, zegt minister Bruins voor Medische Zorg. Mensen die vragen hebben over het coronavirus kunnen (ook) daar terecht. Het telefoonnummer is speciaal bedoeld voor een goede informatievoorziening in crisistijd.

Miljard schade door minder containerschepen

Het coronavirus heeft tot nu toe geleid tot ongeveer 105 geannuleerde afvaarten van containerschepen vanuit Azië naar Europa en Noord-Amerika. Dat meldt Evofenedex, een ondernemersvereniging voor handel en logistiek. De schade voor de containerlijnvaart is ongeveer 1 miljard euro. De verliezen zullen verder oplopen, is de vrees.

Ook zijn er zorgen over berichten dat schepen die wél vertrekken niet vol zijn. Containers zijn op terminals blijven staan of niet op tijd afgeleverd. Het is volgens Evofenedex niet altijd duidelijk wat wel en wat niet mee is genomen. Mogelijk komen ondernemers daarom voor onaangename verassingen te staan als deze schepen in Europese havens aankomen.

GGD Amsterdam start contactonderzoek

Net als de GGD in Tilburg gaat ook die in Amsterdam de gangen na van de nieuwe coronapatiënt. Met zo'n contactonderzoek brengt de GGD in kaart met wie de besmette vrouw recent in aanraking is geweest. De vrouw zit in Diemen in thuisquarantaine. Aura Timen van het RIVM zei op NPO Radio 1 dat de klachten van de vrouw blijkbaar niet zo ernstig zijn dat ze moest worden opgenomen in het ziekenhuis. "Dan kan ze dus thuis uitzieken."

Patiënt is vrouw uit Amsterdam

Het RIVM heeft meer informatie gedeeld over de tweede patiënt. Het gaat om een vrouw uit Amsterdam bij wie vannacht het virus is vastgesteld. Ze was vorig week in Lombardije, het gebied in Noord-Italië waar een grote uitbraak is. Ze heeft geen link met de eerste patiënt uit Loon op Zand.

Virus ontdekt vlak over de grens bij Kerkrade

Het coronavirus is vanmorgen vastgesteld bij een vrouw uit Herzogenrath, net over de grens bij Kerkrade. Dat meldt 1Limburg. De vrouw, die thuis in quarantaine zit, heeft het virus waarschijnlijk opgelopen tijdens het carnaval in het Duitse Gangelt, zegt de stadsregio Aken. Eerder werd het virus al vastgesteld bij andere carnavalvierders daar.

Zwitserland verbiedt grote evenementen

De Zwitserse regering verbiedt per direct alle evenementen waar meer dan duizend bezoekers op af komen. Het gaat bijvoorbeeld om sportwedstrijden, maar ook het grootste carnaval van het land, in Basel, en de autobeurs van Genève gaan niet door. In Zwitserland zijn vijftien mensen besmet met het coronavirus en de minister van Gezondheid verwacht dat dat aantal de komende dagen verder zal oplopen. Het verbod op grote evenementen blijft van kracht tot zeker 15 maart.

Hulpdiensten en instanties Tilburg extra alert

Vanwege de coronapatiënt in Tilburg geldt daar voor hulpdiensten een GRIP 2, dat wordt uitgegeven bij een crisissituatie op gemeentelijk niveau. Zo kunnen ze de situatie beter coördineren en is er structureel overleg met de betrokken instanties.

'Scholen in Libanon desinfecteren leerlingen'

Al Arabiya twittert een filmpje waarop te zien zou zijn hoe Libanese scholieren worden bespoten met desinfecterend middel. "De Wereldgezondheidsorganisatie zegt dat deze methode niet helpt om de verspreiding van de ziekte te voorkomen", schrijft de Arabische nieuwszender erbij. In Libanon zijn twee coronabesmettingen vastgesteld.

Willem II speelt vanavond gewoon tegen Groningen

Zonder tegenbericht gaat de wedstrijd van vanavond gewoon door, zegt Willem II. De eredivisieclub uit Tilburg, waar in een ziekenhuis de eerste Nederlandse coronapatiënt ligt, speelt thuis tegen FC Groningen. "Een beslissing over het doorgaan van de wedstrijd ligt in handen van de overheidsinstanties. Uiteraard conformeert Willem II zich aan dat besluit", zegt directeur Martin van Geel in een verklaring.

Ruim 300 coronapatiënten erbij in Zuid-Korea

De Zuid-Koreaanse autoriteiten hebben het coronavirus vastgesteld bij nog eens 315 mensen. Het totaal van vandaag komt daarmee op 571. Tot nu toe hebben 2337 mensen het virus opgelopen. Het land is daarmee, na China, het zwaarst getroffen. Een meerderheid van de patiënten heeft banden met een omstreden kerkgenootschap. Dertien mensen zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

Voor een overzicht van alle ziektegevallen wereldwijd bekijk je onze coronakaart.

Bezoekers markt Loon op Zand reageren gelaten: 'Je moet toch de deur uit'

Loon op Zand maakt zich weinig zorgen: 'Griep is ook erg, hè'

Ook bezoekers Tilburgs ziekenhuis blijven nuchter

Personeel, bezoekers en patiënten maken zich geen zorgen bij het naar binnengaan van het ziekenhuis waar de eerste coronapatiënt van Nederland ligt. "Hij ligt in quarantaine en ik ga ervan uit dat degene die hiermee bezig zijn hun werk goed doen", zegt een patiënt van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg.

Het ETZ Elisabeth in Tilburg vanmorgen

Huisarts Loon op Zand heeft het druk

Een van de huisartsenpraktijken van Loon op Zand, waar de coronapatiënt die in Tilburg ligt vandaan komt, waarschuwt inwoners van het Brabantse dorp dat het momenteel erg druk kan zijn aan de telefoon. Mensen met vragen worden daarom verzocht om eerst op thuisarts.nl te kijken. "Heeft u koorts (>38 graden) én hoesten of kortademigheid én bent u in een risicogebied geweest of in contact geweest met een een bewezen besmet persoon, neemt u dan TELEFONISCH contact met ons op", schrijft de praktijk. "Personen met klachten verzoeken we nadrukkelijk niet de praktijk te bezoeken."

AEX keldert verder

De verliezen op de Amsterdamse beurs stapelen zich verder op. Hoofdindex AEX staat vlak na opening ruim 3 procent in de min. Gisteren ging de beurs ook al onderuit, net als de indices in het buitenland. Beleggers zijn bang dat het coronavirus steeds meer economieën hard gaat raken en bedrijven en vervoer lamlegt.

President Mongolië en staf vrijwillig in quarantaine

Na een bezoek aan China zondert de Mongoolse president Battulga zich de komende twee weken af. Ook zijn minister van Buitenlandse Zaken en andere reisgenoten gaan uit voorzorg in quarantaine. Battulga had gisteren in Peking ontmoetingen met de Chinese president Xi en premier Li. Het was het eerste bezoek van een staatshoofd aan China sinds de uitbraak van het coronavirus.

Hoe is het om te werken op een isolatieafdeling in het ziekenhuis?

Saskia van Egmond van de GGD vertelde in het NOS Radio 1 Journaal over de procedure die ziekenhuizen hanteren bij patiënten die in isolatie liggen. Zo hebben de isolatiekamers een apart ventilatiesysteem. Ook dragen artsen en verpleegkundigen allerlei beschermende kleding, van spatschoenen tot speciale brillen. Van Egmond vertelde dat pittig is om lang te werken met een mondkapje op: "Na een uur ben je echt wel kaar en moet je even je mondkapje afzetten om adem te halen. Het is ontzettend zwaar om zo te werken."

Voor het grote publiek is het trouwens niet nodig om een mondkapje te dragen, zei een medewerker van het Rode Kruis gisteren nog tegen de NOS. Sterker, aan het dragen van mondkapjes kleven risico's:

Mondkapjes: moeten we die nu wel of juist niet dragen?

'Patiënt uit Loon op Zand niet bang'

De Brabander die besmet is geraakt met het coronavirus "is een nuchtere man die niet bang is voor een griepje", zegt een familielid tegen Hart van Nederland. "Hij is een keiharde werker. Een lieve familieman die voor zaken veel in Italië is." Volgens het familielid wordt de man in Tilburg goed verpleegd en wil hij er snel weer bovenop komen.

Rusland legt reizigersstroom uit Iran en Zuid-Korea aan banden

Rusland sluit vanaf zondag vrijwel de hele grens voor bezoekers uit Iran, waar al 270 coronabesmettingen zijn vastgesteld. Iraniërs kunnen alleen het land nog in via een speciaal checkpoint op de Sjeremetjevo-luchthaven in Moskou. Gisteravond werden dezelfde maatregelen al aangekondigd voor bezoekers uit Zuid-Korea, het land dat na China de meeste coronapatiënten heeft. Rusland telt vooralsnog slechts twee patiënten.

Zo ziet de isolatiekamer in Tilburg eruit

Omroep Brabant kreeg gisteren een rondleiding in de quarantaineruimte van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. 's Avonds bleek dat daar een man is opgenomen met het coronavirus.

Hier wordt de Tilburgse coronapatiënt geïsoleerd

Gelaten sfeer in Loon op Zand

In Loon op Zand, waar de eerste Nederlandse coronapatiënt volgens diverse media vandaan komt, spreekt verslaggever Roel Pauw op straat mensen aan. Zoals de groenteboer: "Ik ben er niet zo bang voor eigenlijk, ik ga ervan uit dat er weinig gebeurt. Als die man inderdaad uit Loon op Zand komt, zou ik dan thuis moeten blijven? Er moet toch brood op de plank komen, dus ik zal gewoon naar de markt moeten gaan." Een vrouw: "Ik hoop dat de paniek voor het virus niet te groot wordt. Omdat het in principe even gevaarlijk is als een griepvirus."

"Het is best wel een beetje spannend eigenlijk, maar ik ben er niet bang voor", zegt een bakker. "Maar je gaat wel nadenken en voorzorgmaatregelen treffen. Zoals extra handen wassen en desinfecteergel kopen. Ook kom ik niet te dicht bij klanten."

De markt in Loon op Zand

'Zuid-Korea vervolgt sekteleider Daegu'

Het autoriteiten van de Zuid-Koreaanse stad Daegu gaan de leider van de omstreden Shincheonji-kerk vervolgen, meldt een correspondent van de BBC. Een groot deel van de coronagevallen in het land wordt in verband gebracht met de internationale christelijke gemeenschap, die wordt beschouwd als een sekte. De kerkleider zou de wet hebben overtreden door niet alle namen van zijn leden aan de overheid te geven. Alle kerkgangers moeten worden onderzocht op het virus.

Het aantal coronapatiënten in Zuid-Korea staat nu op iets meer dan 2000. De meeste zieken wonen in de regio rond Daegu.

Terugkijken: verslaggever Kysia Hekster over patiënt in Tilburg

ZIekenhuis Tilburg gaat gewoon open, geen extra screening op corona

Green Day schrapt Aziatische tour, ook BTS treedt niet op

De Amerikaanse punkband Green Day heeft zijn Aziatische tour gecanceld vanwege het coronavirus. De groep rond voorman Billie Joe Armstrong zou in maart optreden in onder meer Singapore, Bangkok, Seoul en Taipei. Nieuwe data worden binnenkort bekendgemaakt, twittert de band.

Ook K-popgroep BTS heeft concerten afgezegd. De enorm populaire Zuid-Koreanen zouden in april vier keer optreden in het olympisch stadion in Seoul voor in totaal zo'n 200.000 fans. De concerten moesten de aftrap vormen voor de nieuwe wereldtour.

Frans ziekenhuispersoneel moet thuisblijven

Twee ziekenhuizen in Noord-Frankrijk hebben bijna 200 medewerkers naar huis gestuurd. Zij moeten uit voorzorg twee weken thuis in quarantaine blijven. In het ziekenhuis van Creil verbleef de 60-jarige coronapatiënt die deze week overleed en bij wie pas op het laatste moment het virus werd vastgesteld. Daar zijn meer dan vijftig verpleegkundigen, vijftien artsen en ook ander personeel naar huis gestuurd. In het ziekenhuis van Compiègne verbleef een 55-jarige patiënt, die er nu ernstig aan toe is. Daar zijn 117 medewerkers weggestuurd die contact met de man hebben gehad.

Student uit Iran eerste coronageval in Wit-Rusland

Ook in Wit-Rusland is een eerste coronabesmetting vastgesteld. Het ministerie van Volksgezondheid meldt dat het gaat om een student uit Iran die een week geleden het land binnenkwam. Hij ligt geïsoleerd in een ziekenhuis in Minsk en het gaat naar omstandigheden goed met hem.

Het ministerie zegt dat het de man op het spoor is gekomen omdat vanaf 20 februari alle reizigers vanuit Zuid-Korea, Italië en Iran bij aankomst in Wit-Rusland worden gecontroleerd. Die landen zijn, buiten China, zwaar getroffen door het coronavirus.

Opnieuw minder nieuwe besmettingen China

De autoriteiten in China hebben opnieuw minder nieuwe coronagevallen gemeld dan een dag eerder. Daarmee zet de dalende trend zich voort. Het aantal van 327 nieuwe besmettingen is het laagste sinds 23 januari. Het totaal aantal vastgestelde coronapatiënten in China is nu 78.824. Het overgrote deel van de patiënten komt uit de provincie Hubei, waar Wuhan ligt. In die miljoenenstad werd het virus in december voor het eerst vastgesteld.

Italiaan in Nigeria is eerste patiënt van het land

Een Italiaanse man die woont en werkt in Nigeria heeft het coronavirus. Hij is de eerste patiënt van het Afrikaanse land en ligt in een ziekenhuis in Lagos. De man kwam begin deze week terug uit Milaan, meldt het ministerie van Gezondheid. Hij is stabiel en heeft geen ernstige symptomen. De gezondheidsautoriteiten gaan de stappen van de man na. Lagos is de grootste stad van Afrika. Er wonen zeker 20 miljoen mensen.

Tilburgs ziekenhuis: alle zorg gaat gewoon door

Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg, waar woensdag de eerste Nederlandse coronapatiënt werd opgenomen, zegt dat er geen beperkingen zijn voor bezoekers en dat alle zorg gewoon doorgaat. Ook hoeven patiënten en bezoekers zich geen zorgen te maken of gescreend worden voor het coronavirus, stelt het ziekenhuis, omdat de man meteen bij binnenkomst is geïsoleerd.

Disneyland Tokio gaat twee weken dicht

Om de verspreiding van het coronavirus in Japan tegen te gaan, gaat Disneyland Tokio vanaf zaterdag dicht. De sluiting van het attractiepark duurt tot 15 maart. De eigenaren volgen daarmee het overheidsadvies om alle plekken waar grote menigten bijeenkomen twee weken te sluiten. Gisteren maakte premier Abe bekend dat vanaf maandag alle lagere en middelbare scholen dichtgaan.

Japan telt meer dan 200 coronapatiënten. Ook zijn er meer dan 700 gevallen op het cruiseschip Diamond Princess, dat in quarantaine bij Yokohama ligt. Op het schip zijn vier mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

Eerste besmetting in Litouwen

De autoriteiten in Litouwen hebben voor het eerst een coronabesmetting vastgesteld. Het gaat volgens de regering om een vrouw die maandag terugkwam van een bezoek aan Verona, dat midden in het gebied in Noord-Italië ligt waar veel coronagevallen zijn gemeld. De vrouw ligt in isolatie in een ziekenhuis in Siauliai. Ze heeft weinig symptomen en ook geen verhoging, stelt de regering.