NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Gezinsleden Amsterdamse vrouw getest op corona, uitslag vanavond of morgen

 • In Amsterdam is bij een tweede Nederlander het coronavirus vastgesteld. Het gaat om een vrouw die vorige week in Noord-Italië was.
 • Met de eerste patiënt, die in isolatie ligt in een ziekenhuis in Tilburg, gaat het goed.
 • De overheid heeft de lijnen opengezet op het speciale informatienummer 0800-1351.
 • Heb je een vraag over de besmettingen in Nederland? Mail naar: coronavragen@nos.nl
 • Bekijk ook onze coronakaart, explainer en krijg antwoord op je vragen in de Q&A.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Hierbij sluiten we het liveblog. Een overzicht van het corona-nieuws van vandaag vindt u hier. Over nieuwe ontwikkelingen zullen wij uiteraard berichten via al onze kanalen.

 • Advies veiligheidsregio Zuid-Limburg: gelast evenement grensstreek af

  De veiligheidsregio Zuid-Limburg adviseert gemeenten in de grensregio's met Duitsland evenementen af te gelasten. "Het gaat hier dus specifiek om die gebieden, waarin de landsgrens in het dagelijks leven geen rol speelt, omdat men woont, werkt en recreëert over de grens heen."

  Of het daadwerkelijk tot afgelastingen leidt, moet dit weekend blijken. "Het is aan de gemeenten om te bepalen welke evenementen doorgaan en welke niet", zegt een woordvoerder.

  Landelijk heeft het RIVM geadviseerd evenementen door te laten gaan. Maar dit besluit wordt "vanwege de specifieke lokale situatie" gesteund door het RIVM, schrijft de Zuid-Limburgse veiligheidsregio.

 • Hoe was je je handen virusvrij?

  Het belangrijkste advies om coronabesmetting te voorkomen luidt: was goed je handen. Maar hoe doe je dat nou écht goed? NOS op 3 geeft in onderstaande video een spoedcursus.

 • Meer controles aan grens Duitsland

  Duitsland gaat meer controles uitvoeren aan de grens om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Een crisiscomité van de regering heeft dat besloten.

  Ook moeten reizigers uit zwaar getroffen landen als Italië, Iran, Japan en Zuid-Korea bij aankomst informatie geven over hun gezondheidstoestand. Tot dusver was dat alleen van toepassing op reizigers vanuit China.

  De Duitse spoorwegbedrijven moeten melding maken van reizigers met verdachte symptomen.

 • Diefstal van mondkapjes uit Spaanse ziekenhuizen

  In een ziekenhuis in Valladolid in Spanje zijn 5000 mondkapjes gestolen. Ook ziekenhuizen in Alicante, Madrid, Malaga en Barcelona maken melding van het verdwijnen van mondkapjes, waardoor bij operaties tekorten dreigen voor artsen in operatiekamers. Net als in veel andere Europese landen zijn in Spanje in apotheken geen mondkapjes of desinfecterende gel meer te krijgen.

  In Spanje zijn op dit moment 37 besmettingen door het coronavirus, waaronder twee artsen en een verpleegster.

 • Nepnieuws over het coronavirus

  Het AD en Het Parool waarschuwen voor nepnieuws over het coronavirus. Zo wordt via WhatsApp en andere sociale media een nepbericht verspreid waarin staat dat een familie uit Amsterdam-Osdorp zou zijn opgenomen in het AMC. Het bericht lijkt afkomstig van het AD, maar dat is niet het geval.

  Ook wordt er nepnieuws verspreid met de vormgeving van Het Parool. Het lijkt alsof een derde besmettingsgeval is vastgesteld in Rijswijk, en dat een winkelcentrum om die reden is afgesloten. Dat bericht is ook nepnieuws. Ook onderstaand bericht dat lijkt op een stuk van AT5 is fake:

 • Contactonderzoek besmette man afgerond

  De GGD heeft alle mensen in beeld die in contact zijn geweest met de 56-jarige man uit Loon op Zand die besmet is met het coronavirus. Daarmee is het onderzoek van de GGD afgerond, laat de Veiligheidsregio Midden- en West Brabant weten.

  De GGD monitort deze mensen de komende twee weken en houdt nauw contact met hen. Bij klachten worden ze door de GGD getest. Om hoeveel mensen het gaat is niet bekendgemaakt.

  De man werd woensdag in het ziekenhuis opgenomen. Hij heeft vorige week nog carnaval gevierd in Tilburg, maar heeft in die periode waarschijnlijk niemand besmet. Volgens burgemeester Weterings van Tilburg maakt hij het goed.

 • Aantal besmettingen in Duits grensgebied met Nederland gestegen

  Het aantal besmettingen in de Duitse regio Heinsberg, bij de grens met Limburg, is door de autoriteiten naar boven bijgesteld. Bij zeker 35 mensen is het coronavirus vastgesteld. Gisteren waren dat er nog 20.

  De meeste mensen zitten thuis in quarantaine. Wel wordt er een echtpaar behandeld in het ziekenhuis, een vrouw van 46 en een man van 47. Die man was de eerste patiënt in Noordrijn-Westfalen. Volgens de regionale omroep WDR is de toestand van de man, die op de intensive care ligt, ernstig maar enigszins gestabiliseerd. Zijn vrouw van 46 is ook besmet, haar toestand is stabiel.

  Vanavond worden nog de testresultaten verwacht van kinderen van een kleuterschool, waar de 46-jarige vrouw werkt. Naar schatting zitten meer dan 1000 mensen in Heinsberg thuis in quarantaine.

 • Amsterdamse vrouw was actief als luizenmoeder

  De Amsterdamse vrouw die het coronavirus heeft opgelopen, was op een basisschool actief als luizenmoeder. Dat blijkt uit de brief die de GGD heeft verstuurd aan ouders van basisschool Laterna Magica in de wijk IJburg. De vrouw was afgelopen woensdag nog op de school en onderzocht kinderen die dag op luizen.

  In de brief raadt de GGD ouders aan om de gezondheid in de gaten te houden van kinderen tot veertien dagen na het laatste contact met de vrouw.

 • 19 nieuwe coronagevallen in Frankrijk, "geef elkaar geen handen meer"

  In Frankrijk zijn vandaag 19 nieuwe gevallen van het coronavirus vastgesteld. In Frankrijk zijn nu 57 gevallen bekend. De Franse minister van Volksgezondheid Veran raadt mensen nu aan om elkaar geen handen meer te geven. Ook blijven scholen in het departement Oise, ten noorden van Parijs, de komende tijd dicht om de uitbraak van het coronavirus een halt toe te roepen.

  De Franse minister van Defensie heeft laten weten dat er ook op een militaire basis in Creil verschillende gevallen van het coronavirus zijn vastgesteld.

 • Grote Duitse reisbeurs geannuleerd om coronavirus

  De grote Duitse reisbeurs ITB in Berlijn is geannuleerd vanwege de uitbraak van het coronavirus. De beurs had van 4 tot en met 8 maart moeten plaatsvinden. Er werden zo'n 160.000 bezoekers en 10.000 exposanten verwacht, onder meer uit China, Hongkong en Taiwan. Steeds meer deelnemers haakten af vanwege de uitbraak van het virus.

  Volgens de organisatie is de beurs geannuleerd op advies van de Berlijnse autoriteiten, en nadat de gezondheidsautoriteit steeds striktere controles had geëist. Zo mochten geen deelnemers worden toegelaten die uit een risicogebied kwamen, of die contact hadden gehad met mensen uit een risicogebied. De organisator zegt niet aan deze voorwaarden te kunnen voldoen.

  Eerder werd in Zwitserland ook de autoshow van Genève geannuleerd.

 • Vrouw op school en kinderdagverblijf geweest

  De Amsterdamse vrouw die het coronavirus heeft, is afgelopen week op zowel een kinderdagverblijf in Amsterdam-Zuidoost als op een basisschool in de wijk IJburg in Amsterdam geweest. Vanmiddag werd al bekend dat het kinderdagverblijf voorlopig is gesloten.

  Ouders van kinderen met wie ze contact heeft gehad, hebben van de autoriteiten een brief gekregen. "Bij vragen of zorgen kunnen ouders via een speciaal telefoonnummer contact opnemen met specialisten van de GGD", zei Halsema.

  De burgemeester benadrukte dat het openbare leven "gewoon zijn doorgang" kan vinden. "Dit betekent ook dat evenementen en sportmanifestaties die voor de komende dagen in Amsterdam en omliggende gemeenten zijn gepland, gewoon door kunnen gaan."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Burgemeester Halsema van Amsterdam: 'Extra maatregelen nu niet nodig'
 • Halsema: nog geen duidelijkheid over situatie gezin Amsterdamse vrouw

  Het is nog niet duidelijk of de gezinsleden van de Amsterdamse vrouw die besmet is met het coronavirus, ook besmet zijn of dat zij het virus niet hebben. Dat zei burgemeester Halsema van Amsterdam in een persconferentie. Haar partner en drie kinderen zijn getest, maar de monsters van die test worden nog door het RIVM onderzocht. Naar verwachting volgt de uitslag daarvan vanavond laat of morgen.

  Volgens Yvonne van Duijnhoven van de GGD hebben ook een aantal gezinsleden klachten, maar zijn die mild van aard. Dat is ook bij de Amsterdamse vrouw het geval.

 • Amsterdam houdt persconferentie over coronabesmetting

  De gemeente Amsterdam houdt straks om 19.30 uur een persconferentie vanwege de coronabesmetting bij een Amsterdammer. Tijdens de bijeenkomst zullen burgemeester Halsema van Amsterdam, burgemeester Boog van Diemen, Yvonne van Duijnhoven van de GGD en Tijs van Lieshout van de Veiligheidsregio Amsterdam een toelichting geven op de stand van zaken.

  De persconferentie is vanaf 19.30 uur te volgen via onze site en app.

 • Hoe pak je het coronavirus aan?

  De autoriteiten in Nederland hebben allerlei draaiboeken klaarliggen voor de aanpak van het coronavirus. Sjaak de Gouw van de GGD vertelt welke scenario's er zijn.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  GGD over aanpak coronavirus: 'Er zijn verschillende draaiboeken'