NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Duitse minister voorziet epidemie, quarantaine hotel Innsbruck voorbij

 • Bij GGD's in het hele land komen veel vragen binnen over het coronavirus.
 • Eerste besmetting in Brazilië, een man van 61 heeft corona.
 • In Duitsland, net over de grens bij Sittard, is een man besmet. Hij was ook in Limburg, maar omdat hij toen nog geen ziekteverschijnselen had, is de kans op besmetting door hem nihil.
 • Bekijk op deze kaart hoe de verspreiding wereldwijd verloopt.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  In dit artikel vind je een overzicht van het coronanieuws van vandaag.

 • Zo ziet afgesloten gebied in Italië eruit

  Casalpusterlengo ligt midden in de rode zone, het gebied in Italië dat vanwege het coronavirus van de buitenwereld is afgesloten. Hoewel het een stuk rustiger is op straat, gaat het leven er gewoon door. Maar wel iets anders dan normaal. Deze basisschoolleraar laat zien hoe het leven eruit ziet:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Italiaanse leraar laat leven in afgesloten Casalpusterlengo zien
 • Het coronavirus verspreidt zich over Europa

  In veel landen rondom Nederland zijn al besmettingen vastgesteld Localfocus/Johns Hopkins University
 • Italiaans skigebied loopt leeg

  Toeristen mijden het skigebied bij het Italiaanse Livigno, vlak bij de grens met Zwitserland. Volgens de krant Il Giorno is meer dan een derde van de buitenlandse gasten inmiddels vertrokken uit het gebied. Volgens Luca Moretti van het lokale toerismebureau is de situatie "zeer ernstig". Volgens hem zijn veel mensen bang om bij thuiskomst in quarantaine te moeten. In het skigebied zijn overigens nog geen besmettingen vastgesteld, wel in andere delen van Noord-Italië.

 • Ook besmetting in Georgië

  Voor het eerst heeft ook iemand in Georgië het coronavirus opgelopen. Dat meldt de minister van Volksgezondheid van het land, dat grenst aan onder andere Rusland en Turkije. Volgens de minister was de Georgiër onlangs in Iran geweest, waar bijna 140 mensen besmet zijn met het virus.

 • Eerste coronapatiënt in Noorwegen

  Ook in Noorwegen is iemand besmet met het coronavirus. Het gaat om een inwoner van het noorden van het land, die recent in China is geweest. De persoon is gezond en heeft geen symptomen, zegt de Noorse gezondheidsdienst. De dienst acht de kans zeer klein dat hij of zij een besmettingsrisico voor anderen vormt, maar om het zekere voor het onzekere te nemen is de persoon toch in thuisquarantaine geplaatst.

 • Nederlanders in hotel Tenerife maken er het beste van

  De NOS sprak met Nederlandse families die sinds gisterochtend in quarantaine zitten in een hotel op Tenerife. Manuela Boekweit zit vooral op haar hotelkamer, samen met haar moeder en 10-jarige dochter. Boekweit was enigszins verbaasd dat ze vandaag lunch mochten ophalen in de eetzaal. "Ik schrok van wat ik daar aantrof. Een paar honderd mensen zaten daar te eten, de meesten droegen geen mondkapje."

  Haar dochter Mila maakte voor het NOS Jeugdjournaal een filmpje over wat ze doet op haar kamer:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Mila (10) zit vast op hotelkamer in Tenerife
 • Irak legt samenleving grotendeels plat

  De Iraakse overheid neemt verregaande maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen, meldt persbureau Reuters. Vanaf morgen gaan alle scholen en universiteiten voor zeker anderhalve week dicht. Ook gelegenheden als bioscopen, koffietentjes en clubs moeten tot 7 maart de deuren sluiten. Alle openbare bijeenkomsten worden verboden. Irakezen mogen niet reizen naar China, Iran, Thailand, Zuid-Korea, Japan, Singapore, Italië, Koeweit en Bahrein.

  Het aantal coronapatiënten in Irak staat op vijf. In buurland Iran zijn bijna 140 mensen besmet. Bekijk ook onze coronakaart.

 • 'Coronavirus wordt beurskrachvirus'

  NOS economie-verslaggever André Meinema in zijn analyse van de malaise op de beurs: "In de laatste paar handelsdagen zijn de grote aandelenindexen in de wereld tot 10 procent gedaald. Het is een soort krach, een daling van de beurs met 10 procent, maar dan in een paar stapjes. Het virus dringt steeds verder binnen in Europa en laat diepe sporen na op de aandelenbeurzen. Dat het virus de wereldeconomie dreigt te verlammen, jaagt beleggers weg van de aandelenmarkten."

 • Duitse militair besmet met virus

  Bij een Duitse militair is het coronavirus vastgesteld. De 41-jarige man was volgens persbureau DPA gestationeerd bij Keulen en had tijdens het carnaval contact gehad met de man uit Gangelt, net over de grens bij Sittard, van wie vannacht duidelijk werd dat hij het coronavirus had opgelopen. De militair wordt behandeld in een legerziekenhuis in Koblenz.

 • Quarantaine hotel Innsbruck opgeheven

  Na ongeveer een etmaal hebben de Oostenrijkse autoriteiten de quarantaine van een hotel in Innsbruck opgeheven. Dat twittert het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Bij een receptioniste van het Grand Hotel Europa was het coronavirus vastgesteld. Onder anderen twee Nederlanders zaten vast in het hotel. Er waren al geen aanwijzingen dat zij het virus hadden opgelopen.

 • Noodtoestand in Litouwen - uit voorzorg

  Litouwen heeft de noodtoestand uitgeroepen vanwege het coronavirus. Uit voorzorg, want er is nog geen besmetting gemeld in het Baltische land. Volgens het ministerie van Volksgezondheid is de maatregel genomen vanwege het toenemende aantal besmettingen in Europa. Met de maatregel wordt het makkelijker het werk van verantwoordelijke instellingen te coördineren en zo nodig geld vrij te maken.

 • Twee Nederlanders in quarantaine in Innsbruck

  In de Oostenrijkse stad staat sinds gisteren een hotel onder quarantaine nadat een Italiaanse receptioniste het coronavirus had opgelopen. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken twittert dat er ook twee Nederlanders in het hotel zitten. Zij zijn niet besmet.

  Volgens dagblad De Limburger gaat het om een stel uit Maastricht dat juist Italië vanwege de corona-uitbraak was ontvlucht en de vakantie in Oostenrijk had voortgezet.

 • Gezondheidsminister Duitsland: staan aan begin corona-epidemie

  De Duitse minister Spahn van Volksgezondheid heeft gewaarschuwd dat zijn land aan het begin staat van een corona-epidemie. Hij gaf als reden dat de route die het virus in Duitsland aflegt van patiënt naar patiënt niet meer helemaal valt te achterhalen. Vandaag werd het virus vastgesteld bij nog een vijf mensen in Baden-Württemberg en Noordrijn-Westfalen, waarmee het totaalaantal op 21 kwam te staan.

  Spahn riep verder de deelstaten, ziekenhuizen en werkgevers op om hun draaiboeken over epidemieën te updaten. Morgen presenteert hij met minister van Binnenlandse Zaken Seehofer een landelijk crisisteam dat de corona-uitbraak gaat aanpakken.

 • Cafés in Milaan mogen 's avonds weer openblijven