liveblog

Duitse media: besmetting op een paar kilometer van Sittard

  • In Italië zijn vier mensen overleden aan het coronavirus, het dodental staat in Italië nu op elf en het aantal besmettingen is met honderd gestegen tot 322.
  • Vandaag zijn de eerste besmettingen in Algerije, Oostenrijk, Kroatië, Zwitserland en het vasteland van Spanje gemeld.
  • Op het Spaanse eiland Tenerife is een hotel met duizend gasten afgesloten van de buitenwereld, nadat een Italiaanse toerist besmet bleek.
  • In onze Q&A lees je meer over de recente uitbraak in Noord-Italië, en dat wereldwijd gemiddeld zo'n 3 op de 100 patiënten overlijden door het virus.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Hiermee sluiten we het liveblog af. Voor actuele informatie kunt u terecht op www.nos.nl

Besmette Duitser komt uit Selfkant, net over de grens bij Sittard

De man in Noordrijn-Westfalen die besmet is met het coronavirus komt uit het plaatsje Selfkant, net over de grens bij Sittard. Dat meldt de Duitse omroep WDR. Hij is voor behandeling naar het ziekenhuis van Erkelenz gebracht en later overgebracht naar Düsseldorf.

Morgen blijven alle scholen en kinderdagverblijven in de omgeving van Selfkant uit voorzorg dicht en komt het crisisteam van de deelstaat Noordrijn-Westfalen bijeen.

Coronabesmetting in Madrid

De Spaanse krant El Mundo meldt een corona besmetting bij jongen van 24 in Madrid. De jongen reisde recentelijk door Italië. Hij is in goede conditie en is overgebracht naar het ziekenhuis.

Lokale autoriteiten bevestigen besmetting

Een man uit de Duitse stad Erkelenz is besmet met het coronavirus. De plaats ligt op zo'n twintig kilometer afstand van de Nederlandse grens.

Het gaat om een echtpaar van begin 50. De man is met een verdachte longinfectie opgenomen in een ziekenhuis in Düsseldorf. Zijn toestand is volgens Duitse media kritiek.

'Besmetting bij echtpaar uit Duitse stad dicht bij Nederlandse grens'

Zeker een persoon uit de Duitse stad Erkelenz, zo'n dertig kilometer van Roermond, is volgens de Duitse regionale krant Rheinische Post besmet met het coronavirus. Ook andere Duitse media melden het nieuws, maar het is nog niet door de lokale autoriteiten bevestigd.

Wel duidelijk is dat een echtpaar uit Erkelenz is opgenomen in een ziekenhuis op verdenking van besmetting. Volgens Duitse media is dus bij een van hen het virus vastgesteld. Als deze informatie klopt dan is het de eerste besmetting in de deelstaat Noordrijn-Westfalen.

Duitse deelstaat meldt eerste patiënt

In de zuidelijke deelstaat Baden-Württemberg, die grenst aan Zwitserland en Frankrijk, is de eerste besmetting van het coronavirus gemeld. Een 25-jarige man uit Göppingen bleek volgens de regionale autoriteiten besmet te zijn. De man liep het virus vermoedelijk op tijdens een reis naar de Noord-Italiaanse stad Milaan. Hij vertoonde na terugkeer griepachtige verschijnselen en zocht medische hulp.

In andere regio's van Duitsland waren eerder in totaal zestien mensen besmet geraakt.

Iraanse dokter: regering vertelt niet de waarheid

Veel Iraniërs vertrouwen de coronastatistieken van de overheid niet. Volgens de autoriteiten zijn er 95 mensen besmet en zestien overleden. De NOS sprak diverse inwoners van het land die daar vraagtekens bij zetten. Zoals een dokter uit een ziekenhuis in Iran, die zegt dat hij gehoord heeft dat er zeker 25 mensen zijn gestorven aan het virus. "Dat is meer dan de regering zegt. Maar die vertelt dan ook niet de waarheid."

Nederlandse bloemenverkoper in Milaan: dit moet geen maanden duren

Bloemenhandel merkt gevolgen van coronavirus

Ook eerste besmetting in Algerije

Na Oostenrijk, Kroatië en Zwitserland heeft ook Algerije vandaag de eerste coronapatiënt gemeld. Het gaat om een Italiaanse man die op 17 februari naar Algerije is gevlogen, zo meldt de staatsomroep. De man is in quarantaine geplaatst.

Hotel in Innsbruck in quarantaine

De autoriteiten in de Oostenrijkse stad Innsbruck hebben een groot hotel in het centrum van de stad in quarantaine geplaatst vanwege het nieuwe coronavirus. In het Grand Hotel Europa heeft een Italiaanse receptioniste gewerkt die het virus heeft opgelopen. Ook haar woning in Innsbruck is geïsoleerd.

De vrouw is een van de twee personen bij wie het virus vandaag in Tirol is vastgesteld. Het waren de eerste coronabesmettingen in Oostenrijk.

Een man in het hotel die een mondkapje draagt

Bel de huisarts als je hoest en in deze gebieden bent geweest:

In een brief aan de Kamer heeft minister Bruins voor Medische Zorg laten weten dat er een aantal landen en regio's is toegevoegd aan de zogenoemde casusdefinitie van het RIVM. Iemand met koorts en hoesten of kortademigheid, die de afgelopen twee weken op een van die plekken is geweest, wordt gevraagd de huisarts te bellen. Dat geldt ook voor mensen met dergelijke symptomen die de afgelopen twee weken contact hebben gehad met een coronapatiënt.

Dit zijn de landen en regio's die het RIVM noemt: China (inclusief Hongkong, Macau en Taiwan), Singapore, Iran, Zuid-Korea en de Italiaanse gemeenten: Codogno, Sesto Cremonese, Pizzighettone, Soresina, Sesto S.G., Pieve Porto Morone, Casalpusterlengo, Castiglione d'Adda, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo en San Fiorano (provincie Lombardije) en V'o Euganeo, Mira (provincie Veneto).

Bruins schrijft verder dat het RIVM vanaf nu aan ziekenhuizen adviseert om patiënten met een longontsteking waarvan de oorzaak niet duidelijk is ook te testen op het nieuwe coronavirus.

Nederlander op Tenerife: 'Potverdikke, dan schrik je wel'

Het AD heeft een van de dertien Nederlanders gesproken die in quarantaine zit in een hotel op het eiland Tenerife. "We hadden het hier hartstikke leuk, tot die brief onder onze deur werd geschoven", zegt Ad Elissen (79). "Daarin valt te lezen dat het hotel vanwege het coronavirus gesloten is en dat de gasten in hun kamer moeten blijven tot nader bericht. Ik dacht toen echt: potverdikkie. Dan schrik je wel even. Het zal je maar overkomen!"

Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat er geen aanwijzingen zijn dat de dertien Nederlanders besmet zijn met het virus. In het hotel zitten zo'n duizend toeristen in isolatie. Ze moeten veertien dagen in quarantaine blijven, omdat bij een Italiaanse gast het virus is vastgesteld.

De Belgische omroep VRT sprak eerder op de dag met een aantal Belgische hotelgasten:

Toerist in afgesloten hotel Tenerife: 'Vervelend dat we weinig informatie krijgen'

Beurzen opnieuw in het rood

Na een scherpe daling op maandag, zijn de beurzen vandaag opnieuw flink in het rood gesloten. De AEX zakte 1,8 procent en sloot op 582,7 punten. Gemeten vanaf de hoogste stand vorige week is het verlies zo'n 7,5 procent.

Op andere beurzen in Europa is het beeld niet veel anders. De beursgraadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen verloren elk 1,9 procent. De hoofdindex in Milaan leverde 1,4 procent in.

In Nederland is de grootste daler vandaag Philips, dat bedrijf waarschuwde voor de gevolgen die het coronavirus op de resultaten heeft. Philips verloor een kleine 5 procent van haar waarde.

Uitlegvideo: wat als corona naar Nederland komt?

Wat jij moet weten over het coronavirus

Opnieuw dode in Italië, elf in totaal nu

Het dodental als gevolg van het coronavirus in Italië is opgelopen tot elf. De Italiaanse autoriteiten hebben volgens persbureau Reuters zojuist weer een dode gemeld - vlak nadat bekend was gemaakt dat er drie nieuwe sterfgevallen waren vandaag.

Een 76-jarige vrouw uit de noordelijke stad Treviso is het elfde slachtoffer in Italië.

De Italiaanse minister van Gezondheidszorg Speranza op een persconferentie over het virus

Aantal besmettingen in Italië met ruim 40 procent gestegen

Het aantal mensen in Italië waarbij het coronavirus is vastgesteld, is sinds maandagavond met ruim 40 procent gestegen. Ook zijn er nog eens drie mensen overleden aan het virus, zo melden de Italiaanse autoriteiten. Het dodental staat nu op tien en het aantal besmettingen op 322.

De nieuwe gevallen zijn niet alleen afkomstig uit de twee brandhaarden in Noord-Italië. Er waren bijvoorbeeld ook enkele besmettingen in Sicilië, Toscane en Ligurië.

Bekijk de live Q&A over de uitbraak in Italië.

Correspondent Mustafa Marhadi beantwoordt vragen van kijkers over de uitbraak in Italië. De livestream vind je hier en ook op de Facebookpagina van de NOS.

'Drie nieuwe sterfgevallen in Italië door coronavirus'

In Noord-Italië zijn nog eens drie mensen overleden aan het coronavirus, dat meldt persbureau Reuters op basis van een functionaris. Daarmee komt het totale aantal doden in Italië op tien. Het aantal besmettingen is volgens de Italiaanse autoriteiten gestegen tot 322.

Patiënt in Zwitserland is 70-jarige man

De eerste Zwitser waarbij het coronavirus is vastgesteld, is een 70-jarige man. Dat hebben de autoriteiten in Zwitserland bekendgemaakt op een persconferentie.

"De man was tien dagen geleden in Milaan en deed daar mee aan een evenement." Het is nog onduidelijk om wat voor evenement het gaat. Alle mensen waarvan bekend is dat ze onlangs met de 70-jarige in contact zijn geweest, worden in quarantaine gehouden. De komende uren maken de Zwitserse autoriteiten de uitslagen bekend van zeventig personen die getest zijn op het virus.

Iraanse parlementariër heeft weinig hoop op overleven

Vandaag maakte de Iraanse parlementariër Mahmoud Sadeghi bekend dat hij het coronavirus heeft opgelopen. Op zijn Twitter-pagina wordt duidelijk dat hij het somber inziet. "Mijn coronatest was positief (...) Ik heb niet veel hoop dat ik kan blijven leven in deze wereld", vertaalt persbureau Reuters zijn woorden.

Ook de Iraanse onderminister van Gezondheidszorg is besmet geraakt met het virus. In een videoboodschap op de staatstelevisie laat hij weten: "Ik heb koorts sinds gisternacht en rond middernacht werd ik positief getest. Ik heb mezelf geïsoleerd sindsdien."

Volgens de Iraanse overheid hebben inmiddels 95 mensen in het land het coronavirus. Zeker 16 mensen zijn aan het virus overleden, relatief gezien een zeer hoog aantal. Want wereldwijd sterven gemiddeld zo'n 3 op de 100 coronapatiënten.

Nederlandse leerlingen weg uit Florence: 'Bang om vast te komen zitten'

Een school uit Zeist heeft een uitwisselingsreis in Florence voortijdig afgebroken vanwege de corona-uitbraak in Noord-Italië. Een groep van twintig leerlingen van de Stichtse Vrije School in Zeist vertrok zaterdagochtend met de trein van Utrecht naar Florence. Zij hadden een uitwisseling met een staatsschool in de centraal gelegen stad en zouden een week blijven, maar zijn maandagavond al vertrokken naar Nederland.

"Vooral omdat we bang waren om vast te komen zitten", zegt conrector Annelies den Ouden. "Dat we wekenlang niet meer naar huis zouden kunnen, net zoals de mensen op dat cruiseschip en in dat hotel in Tenerife." Het hele uitwisselingsprogramma is daarom stilgelegd. "Als we dit van tevoren hadden geweten, waren we nooit gegaan."

Het eerste wat de groep naar eigen zeggen zag in Florence, was dat er iemand op een brancard door mensen in witte pakken uit een andere trein werd gehaald. "Dat was een enorm heftig beeld waar de leerlingen best van in paniek raakten."

Nieuwe coronagevallen in Bahrein

Bahrein bevestigt zes nieuwe gevallen van besmetting met het coronavirus. Gisteren werd er al een besmetting geconstateerd in Bahrein, maar daar zijn er nu dus nog een aantal bijgekomen.

De besmettingen worden allemaal gelinkt aan Iran. Daar zijn tot nu toe 95 besmettingen vastgesteld, zestien mensen zijn aan de gevolgen van het virus overleden.

Reisorganisaties nemen contact op met gedupeerden Tenerife

Nederlandse reisorganisaties gaan contact opnemen met klanten die in het hotel in Tenerife hebben verbleven waar iemand met een corona-besmetting heeft rondgelopen. Klanten van TUI ontvangen vandaag een brief of email waarin ze wordt gevraagd in alle gevallen contact op te nemen met de huisarts.

Corendon vraagt klanten die de afgelopen dagen in het hotel verbleven om de gezondheid scherp in de gaten te houden en bij ziekteverschijnselen de huisarts te raadplegen. Met hoeveel mensen contact wordt gezocht is nog onduidelijk.

In het H10 Costa Adeje Palace Hotel zitten momenteel zo'n duizend gasten vast, onder wie dertien Nederlanders. Ze mogen het hotel voorlopig niet verlaten.

'We zitten hier lekker in het zonnetje'

In het hotel op het Spaanse eiland Tenerife waar een Italiaanse toerist besmet bleek te zijn, is de sfeer rustig. Er heerst geen paniek, zeggen deze gasten. "We vinden het alleen vervelend dat we zo weinig informatie krijgen."

Toerist in afgesloten hotel Tenerife: 'Vervelend dat we weinig informatie krijgen'

'Geen controles op vliegveld Milaan'

De Amsterdamse Timo Leblanc komt net met zijn vriendin terug uit Noord-Italië. Volgens Timo droeg niemand op de luchthaven van Milaan een mondkapje of handschoenen. "Zowel passagiers als personeel niet", zegt hij. "We maken ons zorgen over hoe er daar werd omgegaan met besmettingsgevaar."

Ook op Schiphol werd het stel bij vertrek en bij aankomst niet gecontroleerd op koorts of andere symptomen. "Aangezien we dichtbij het gebied hebben gezeten waar het coronavirus is uitgebroken maken we ons wel zorgen en vinden we dat er erg laks wordt omgegaan met de situatie."

Afgelopen weekend bleken opeens tientallen artsen, verpleegkundigen en patiënten in het ziekenhuis van Codogno, een kleine stad ten zuidoosten van Milaan, besmet met het virus. Meerdere plaatsen in de buurt van Milaan zijn afgesloten.

Timo heeft voor de zekerheid zijn huisarts om advies gevraagd. "Maar daar hoeven we ook niet naar toe. Alleen als we koorts krijgen."

Coronageval in Zwitserland

Ook in Zwitserland is een geval van besmetting met het coronavirus gemeld.

Coronavirus nu ook in Barcelona gemeld

In Barcelona is het eerste geval van besmetting met het coronavirus gemeld. Het gaat om een 36-jarige vrouw afkomstig uit Barcelona, die afgelopen dagen door het noorden van Italië reisde. Dat zegt het Spaanse ministerie van Volksgezondheid. Ook een andere Italiaanse man wordt op dit moment in Catalonië onderzocht.

Spanje telde al drie besmettingen met het virus. Op het Canarische eiland La Gomera werden deze maand een Duitser en een Brit in quarantaine geplaatst. Beiden mochten weer gaan nadat ze beter waren verklaard.

Vandaag werd op het eiland Tenerife een hotel met duizend gasten afgesloten van de buitenwereld, nadat een Italiaanse toerist besmet bleek.

Trump: 'Virus in Amerika onder controle'

Volgens president Trump hoeven Amerikaanse burgers zich geen zorgen te maken. "We hebben de situatie in ons land zeer goed onder controle", zegt hij volgens persbureau Reuters tijdens zijn bezoek aan India. "Er zijn bij ons maar weinig mensen besmet." Hij doelt daarmee op de veertien Amerikanen die vorige week in het Japanse Yokohama van het cruiseschip Diamond Princess zijn gehaald.

Eerder vandaag liet Trump al weten 2,5 miljard dollar te willen uittrekken voor de ontwikkeling van een vaccin. Het Congres moet nog wel toestemming geven voor het geld.

Speciale stemhokjes in Israël

Israël gaat voor de parlementsverkiezingen komende maandag speciale stembureaus openen voor kiezers die in quarantaine zitten vanwege het coronavirus. Er zullen speciale tenten worden opgezet die worden begeleid door ambtenaren in beschermende pakken.

Israël trok meteen alles uit de kast toen bleek dat een aantal Zuid-Koreaanse toeristen die eerder deze maand Israël bezochten het coronavirus bij zich hadden. Iedereen die misschien in contact was gekomen met de groep werd verzocht thuis in quarantaine te blijven.

Blok na bezoek aan Iran

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken is na een bezoek aan Iran niet getest op besmetting met het coronavirus. "Tijdens de terugvlucht hebben we overlegd met de bedrijfsarts en het RIVM en in overleg met hen besloten dat we gewoon Nederland in kunnen gaan", zei de minister. "Het advies was niet om een test te ondergaan. Als mensen geen tekenen vertonen heeft zo'n test geen zin."

Blok sprak afgelopen weekend onder meer met de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken. Die had contact gehad met een bestuurder van Teheran die waarschijnlijk besmet was geraakt. "Wat voor mij van belang is, is dat ik en de mensen die met mij meereisden het advies van het RIVM hebben opgevolgd", zei Blok. "Dat is wat ik iedereen aanraad die in zo'n gebied is geweest of die twijfelt."

Blok niet getest op besmetting coronavirus: 'Wel contact gehad met RIVM en bedrijfsarts'

In Iran zijn tot nu toe 95 besmettingen vastgesteld en zestien mensen aan de gevolgen van het virus overleden. Eerder vandaag werd bekend dat de Iraanse onderminister van Volksgezondheid besmet is geraakt.

Mondkapjes en desinfecterende zeep voor vrachtwagenchauffeurs

Cees de Waard, directeur van De Waard Transport, ging afgelopen vrijdag direct aan de slag toen de eerste berichten binnen kwamen over besmettingen in Italië: "Mondkapjes en desinfecterende zeep bestellen, voor de chauffeurs."

Zijn bedrijf is Italië-specialist en komt er al sinds 1960. Levensmiddelen, agrarische goederen, grondstoffen, zo'n 60 tot 100 vrachtwagens rijden af en aan en bestrijken het hele land.

De kapjes en zeep kwamen pas vandaag binnen. De Waard hoorde van zijn chauffeurs onderweg dat zij zelf al hadden ingeslagen. "Maar we lopen geen risico. We komen niet in de geïsoleerde gebieden, alleen op de randwegen."

Hij probeert zijn personeel goed te informeren en gerust te stellen. Maar ook de klanten die contact hebben met de chauffeurs en hun huiselijke achterbannen. "Daarom maak ik zelf een informatiebulletin voor alle mensen waar wij mee te maken hebben."

Van teruglopende handel heeft zijn bedrijf geen last. "We voeren nu de orders van vorige week uit. Donderdag en vrijdag weten we meer, dan komen de nieuwe orders binnen. Ik verwacht dat het wel wat minder zal zijn."

'Geen paniek in hotel Tenerife'

De vakantiegangers die in het hotel op Tenerife verblijven, mogen het hotel niet verlaten. Zij kregen een brief waarin ze het advies kregen om op de hotelkamer te blijven, schrijft de VRT. "Maar de meeste mensen zijn hier aan het zwembad een beetje aan het zonnen of een boek aan het lezen", zegt Carine Van Poucke, een van de 110 Belgen in het hotel.

"Alle poorten zijn gesloten, dus we kunnen niet naar buiten. Het personeel draagt ook mondmaskers." Maar volgens Van Poucke is het op dit moment rustig in het hotel: "Ik denk dat er meer paniek is thuis dan in ons hotel."

Ook een Britse hotelgast zegt dat "alles er normaal aan toe gaat" in het hotel:

Hotelgasten in quarantaine op Tenerife

'Drie maanden om over Spelen te beslissen'

Als de uitbraak van het coronavirus eind mei nog niet onder controle is, is er een serieuze kans dat er een streep gaat door de Olympische Spelen van Tokio. Dat zegt Dick Pound, een vooraanstaand lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), tegen persbureau AP. Volgens Pound moet er binnen drie maanden een besluit worden genomen. En als dat besluit negatief uitvalt voor Tokio, denkt hij dat de Spelen afgelast zullen worden. Hij verwacht niet dat ze verplaatst worden, zoals een kandidaat-burgemeester voor Londen al voorstelde.

Volgens hem is een besluit na mei geen optie, omdat er dan al te veel in gang is gezet voor het mega-evenement. "Het is niet anders. Dit is de nieuwe oorlog en die moet je onder ogen zien", zegt Pound.

In Japan zijn nu 160 mensen besmet geraakt met het coronavirus. De Japanse minister van Volksgezondheid Kato vond het eerder vandaag het nog te vroeg om te praten over het annuleren van de Spelen vanwege het coronavirus.

Overzicht

Wereldwijd komen er elke dag duizenden coronagevallen bij. Maar waar precies? En hoeveel besmettingen zijn er nu eigenlijk? Bekijk het in onderstaand overzicht.

In hotel geweest? Meld je bij GGD bij ziekteverschijnselen

Zeker dertien Nederlanders zitten in het hotel op Tenerife dat vanwege een coronageval is afgesloten van de buitenwereld. Voor mensen die de afgelopen tijd in het bewuste hotel hebben gezeten, geldt volgens het RIVM hetzelfde advies als voor andere mensen die mogelijk in aanraking zijn gekomen met mensen die het virus hebben: meld je bij de GGD als je ziekteverschijnselen vertoont. Het gaat dan om koorts, hoesten en niezen.

Het heeft volgens het RIVM geen zin om iedereen preventief te testen. Om aan te tonen dat iemand het virus bij zich draagt, moet diegene de ziekteverschijnselen al vertonen. Mensen die in het hotel of in andere risicogebieden zijn geweest en zich zorgen maken, kunnen wel alsnog contact opnemen met de GGD en hun situatie uitleggen.

Het hotel in het plaatsje Adeje, in het zuiden van Tenerife

Sportevenementen op de tocht

Steeds meer sportevenementen worden afgelast of uitgesteld vanwege het coronavirus. Vandaag kwam daar het WK tafeltennis voor landenteams bij, dat eind maart moest beginnen in Zuid-Korea. Achter welke evenementen staan ook vraagtekens?

Sportevenementen op de tocht door coronavirus

Iraanse onderminister van Gezondheid besmet

De Iraanse onderminister van Gezondheid Iraj Harirchi is besmet met het coronavirus. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie op de Iraanse staatstelevisie. Harirchi leidde de speciale groep die het virus moest bestrijden. Gisteren gaf hij nog een persconferentie. Het is niet duidelijk hoe Harirchi het virus heeft opgelopen. Hij heeft zichzelf opgesloten in zijn huis, liet hij weten in een video.

Volgens de Iraanse autoriteiten zijn er in totaal 95 Iraniërs besmet met het coronavirus. Vijftien van hen zijn overleden. Landen in de regio houden de situatie in Iran nauwlettend in de gaten. De Verenigde Arabische Emiraten hebben het vliegverkeer met Iran opgeschort en Turkije heeft de grens met Iran gesloten. Vandaag verplichtte het land nog een vliegtuig uit Teheran te landen in Ankara. Aan boord zaten 132 passagiers. Er waren vermoedens dat een aantal van hen was besmet. Uit voorzorg gaan alle passagiers twee weken in quarantaine.

Zeker dertien Nederlanders in coronahotel

Inmiddels is duidelijk dat er zeker dertien Nederlanders in het afgegrendelde hotel op Tenerife zitten, blijkt uit navraag bij reisorganisaties Corendon, TUI, D-Reizen en Sunweb. In het hotel werd bij een Italiaanse toerist het coronavirus vastgesteld, waarna de Spaanse autoriteiten de duizend hotelgasten vandaag in quarantaine plaatsten.

De Nederlanders moeten zeker twee weken in quarantaine blijven, melden de reisorganisaties. Of dat in het hotel moet, of dat het eventueel ook ergens anders kan, is onduidelijk.

Twee besmettingen in Oostenrijk

In het Oostenrijkse Tirol is bij twee mensen het coronavirus vastgesteld, zo deelde de gouverneur van de deelstaat mee in een persconferentie. Het zijn de eerste coronagevallen in Oostenrijk sinds eind vorige maand het virus al werd vastgesteld in Wenen bij een Chinese stewardess.

Bij de nieuwste besmettingen gaat het om twee personen van 24 jaar uit de Italiaanse regio Lombardije, waar inmiddels honderden mensen zijn besmet met het coronavirus. Het is niet duidelijk waar ze precies het virus hebben opgelopen, of waar ze verbleven in Tirol. Het is momenteel het hoogtepunt van het wintersportseizoen, waardoor het erg druk is in de deelstaat.

De twee zijn met lichte koorts opgenomen in het ziekenhuis van Innsbruck.

Zeven Nederlanders in quarantainehotel Tenerife

Er zitten zeker zeven Nederlanders in het hotel in Tenerife, dat door de Spaanse autoriteiten vanwege een coronabesmetting is afgesloten van de buitenwereld. Corendon heeft twee Nederlandse vakantiegangers in het hotel zitten, Sunweb vijf. Dat laten de reisorganisaties weten aan de NOS.

In het hotel verblijven in totaal duizend toeristen.

Kinderdijk ziet Aziatische toeristen wegblijven

Zeker dertig Aziatische touroperators hebben vanwege het coronavirus een streep gezet door hun reis naar het Zuid-Hollandse Kinderdijk. Dat meldt RTV Rijnmond. Ondertussen worden er bij de historische molens ook volop maatregelen genomen vanwege de toeristen die er nog wel komen.

"We hebben contact met de GGD en de gemeente Alblasserdam", zegt Jan-Dirk Verheij van Stichting Werelderfgoed Kinderdijk tegen de regionale omroep. Zo staan er flacons met desinfecterende zeep, wordt de entreebalie vaker schoongemaakt en ook over de tafels in het restaurant gaat vaker een doekje.

Toeristen fietsen langs de molens in Kinderdijk

Duizend hotelgasten in quarantaine op Tenerife

Duizend toeristen moeten op het Spaanse eiland Tenerife in hun hotelkamers blijven, nadat een Italiaanse toerist in hun hotel positief testte op het coronavirus. Het hotel staat in het plaatsje Adeje, in het zuiden van het eiland. Uit voorzorg hebben de Spaanse autoriteiten het hotel, met de naam H10 Costa Adeje Palace, afgesloten van de buitenwereld.

De Italiaan is afkomstig uit de Noord-Italiaanse regio Lombardije, waar momenteel het virus rondwaart. Hij liep het virus mogelijk op in Italië en was al een week in het hotel voordat hij symptomen vertoonde. Volgens Belgische media zitten er zeker 110 Belgen in het hotel. De hotelgasten worden gecontroleerd door Spaanse gezondheidsmedewerkers.

Voorkant van het hotel in het plaatsje Adeje, in het zuiden van Tenerife

Verschillen in reisadviezen

Reisadviezen verschillen van land tot land, ook wat gedetailleerdheid betreft. Zo gaf het ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren voor delen van het noorden van Italië een negatief reisadvies af, tot op het niveau van dorpen. Terwijl een land als Zuid-Korea - dat aanzienlijk meer coronabesmettingen telt dan Italië - nog helemaal groen is (geen bijzondere veiligheidsrisico's), met de toevoeging dat de situatie snel kan veranderen.

Naar aanleiding van vragen hierover zegt Buitenlandse Zaken dat reisadviezen vaak te maken hebben met maatregelen van plaatselijke autoriteiten. Zo geldt in een aantal gemeenten in Italië een in- en uitreisverbod. Voor die gemeenten komt Buitenlandse Zaken dan met een negatief reisadvies.

'Broeikasuitstoot China drastisch gedaald'

De uitstoot van broeikasgassen in China is drastisch gedaald na de uitbraak van het coronavrius. Dat meldt de Belgische omroep VRT, op basis van satellietgegevens die zijn geanalyseerd door Belgische wetenschappers.

De daling is te verklaren door maatregelen van de Chinese autoriteiten, zeggen de wetenschappers. Bedrijven liggen stil en er is veel minder energie nodig, waardoor er minder steenkool wordt gestookt.

"Als we de meetgegevens van vorig jaar vergelijken met die van dit jaar, zien we dat er ook vorig jaar minder uitstoot van broeikasgassen was rond deze periode vanwege Chinees Nieuwjaar", zegt Karolien Lefever van onderzoeksinstituut BIRA tegen de VRT. "Maar de dip dit jaar is dieper en duurt langer. Als we kijken naar de metingen in de veertien dagen na het Chinees Nieuwjaar vorig jaar, zien we dat er in dezelfde regio nog dubbel zoveel broeikasgassen in de lucht zaten."

Quarantaine-advies voor grieperige Britten

Britten die recent zijn teruggekeerd uit Noord-Italië en griepverschijnselen vertonen, is gevraagd uit voorzorg in quarantaine te gaan. De Britse gezondheidsminister Hancock hoopt dat daarmee een uitbraak van het coronavirus in Groot-Brittannië wordt voorkomen.

In Nederland geldt zo'n maatregel nog niet. Wel gaf het ministerie van Buitenlandse Zaken gisteravond een negatief reisadvies af voor een aantal gemeenten in het noorden van Italië. Touroperator Oad laat weten dat klanten die binnen nu en 15 mei naar Noord-Italië reizen hun vakantie kosteloos kunnen omboeken naar een latere datum of andere bestemming.

Bedrijven ondervinden steeds meer hinder

Het coronavirus verstoort steeds meer het werk en de productie van Nederlandse bedrijven. Goederen en onderdelen worden niet of minder geleverd, waardoor werknemers minder te doen hebben.

Een groeiend aantal bedrijven vraagt om die reden werktijdverkorting aan voor hun personeel. Wie minstens twee weken 20 procent minder werk heeft, kan gebruik maken van die regeling. Bedrijven kunnen werknemers minder uren laten werken en laten uitbetalen via een WW-uitkering.

Volgens het ministerie van Sociale Zaken hebben tot nu 36 bedrijven toestemming gekregen voor werktijdverkorting. Het gaat in totaal om 375 werknemers. Aanvragen van 21 bedrijven zijn nog in behandeling. Tien aanvragen zijn afgewezen.

Personeel van een fabriek in de Chinese stad Foshan aan het werk met mondkapjes

Rustige start van handelsdag

De financiële markten zijn de handelsdag vandaag een stuk rustiger begonnen, met een beetje herstel van de aandelenkoersen. Beleggers komen bij van de koersdreunen die het coronavirus gisteren uitdeelde. De onzekerheid en angst voor een verdere verspreiding van het coronoavirus hangt boven de markt. Niet duidelijk is of de kalmte van vandaag slechts een adempauze is, of de stilte voor een volgende beursstorm.

De grootste beurzen openden rond een half procent hoger. De AEX noteert een kwartier na opening een plus van 0,5 procent op 596 punten. De goudprijs is wat gezakt. De Aziatische beurzen maakten een pas op de plaats. Alleen in Tokio gingen koersen nog hard omlaag. De Nikkei-index verloor ruim 3 procent. Maar Tokio liep ook een dag achter, omdat de markt daar gisteren dicht was in verband met een vakantiedag. De Japanse beleggers hadden dus nog wat in te halen.

De Chinese beurzen in Shanghai en Hongkong sloten met een klein minnetje of plusje.

Eerste coronageval in Zuid-Italië

In het zuiden van Italië is bij een persoon het coronavirus vastgesteld. Het gaat om een toerist uit de Noord-Italiaanse stad Bergamo, meldt het Italiaanse persbureau ANSA. Ze werd in een ziekenhuis in de Siciliaanse stad Palermo opgenomen met griepverschijnselen. De groep waarmee de vrouw op het eiland was, is inmiddels in quarantaine.

Het is de eerste coronabesmetting in Zuid-Italië. Het coronavirus grijpt vooral om zich heen in het noorden van Italië, in gebieden ten zuidoosten van de stad Milaan. Meer dan 200 Italianen testten al positief op het coronavirus. Zeven mensen zijn aan het virus overleden.

Scholen Hongkong nog zeker twee maanden dicht

De scholen in Hongkong blijven nog zeker twee maanden gesloten. De onderwijsminister van de stad met een aparte status in China zegt dat de uitbraak van het coronavirus nog niet onder controle is, waardoor nu alvast is besloten de heropening van de scholen op 16 maart uit te stellen naar op z'n vroegst 20 april.

Veel kinderen in Hongkong volgen momenteel via videoconferenties lessen en krijgen lesmateriaal digitaal. De stad telde vooralsnog 81 corona-besmettingen. Twee mensen in Hongkong zijn overleden aan het virus.

Een kind in een speeltuin in Hongkong

Hoe meer brandhaarden, hoe lastiger af te stoppen

Met Italië als recentste land met een serieuze corona-uitbraak komt het virus steeds dichterbij. Volgens Marion Koopmans, hoofd virologie bij het Erasmus MC, wordt het virus moeilijker af te stoppen als er meer brandhaarden zoals in Italië bijkomen. Ze benadrukt tegelijk dat er nog flink wat vraagtekens zijn, bijvoorbeeld als het gaat om hoe dodelijk het virus nou precies is.

Viroloog: 'Bij meer brandhaarden wordt het virus moeilijker te stoppen'

"Geef één reisadvies vanuit EU voor coronalanden"

Esther de Lange, Europarlementariër namens het CDA in het Europees Parlement, wil dat lidstaten stoppen met het op eigen initiatief afgeven van reisadviezen voor landen met het coronavirus. "Trek één lijn, vanuit Brussel. Want mensen zijn al onzeker genoeg", zegt ze in het NOS Radio 1 Journaal.

Volgens haar gaat er ook veel goed in de EU als het gaat om de bestrijding van het coronavirus. Als voorbeelden noemt ze de gezamenlijke repatriëring van EU-burgers vanuit China en het inkopen van beschermende kleding. Maar wat betreft communicatie is er volgens haar dus nog wel wat te winnen.

Zo heeft Nederland op eigen initiatief een negatief reisadvies afgegeven voor de gemeenten in Italië waar het coronavirus rondwaart.

Vanwege het virus is het rustig op pleinen en in straten van Milaan:

Japan wil niet praten over annuleren Spelen

De Japanse minister van Volksgezondheid Kato vindt het nog te vroeg om te praten over het annuleren van de Olympische Spelen vanwege het coronavirus. Er rijzen vragen of de Spelen, die eind juli beginnen, zouden moeten worden afgelast of worden verplaatst vanwege de uitbraak van het virus.

Een kandidaat voor het burgemeesterschap in Londen had al gezegd dat de Engelse hoofdstad klaar was om de Spelen te ontvangen, mocht dat nodig zijn. Kato reageerde tijdens een persconferentie op vragen hierover. John Coates, hoofd van de coördinatiecommissie van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), verklaarde een week eerder dat hij vanuit de gezondheidsorganisatie WHO had vernomen dat er "geen reden was een noodplan te maken om de Spelen niet door te laten gaan of te verplaatsen".

Zuid-Korea gaat kerkgemeenschap testen

Zuid-Korea gaat alle ruim 200.000 leden van een omstreden kerkgemeenschap testen op het coronavirus. Het land telt al bijna duizend besmettingen en is daarmee na China het hardst getroffen door het virus.

Zo'n 60 procent van de besmettingen wordt in verband gebracht met Shincheonji, een internationale christelijke gemeenschap die wordt beschouwd als een sekte. De kerk heeft aan de Koreaanse autoriteiten al toegezegd de namen van de leden in Zuid-Korea te geven.

Ondertussen is vanwege het virus besloten het WK tafeltennis in het land, dat eind maart zou beginnen, te verplaatsen. Waarschijnlijk vindt het toernooi nu eind juni plaats. "Gezien de onzekerheid en de veranderende situatie in Zuid-Korea vanwege de uitbraak van het virus in het hele land, is dit besluit genomen omwille van de gezondheid en veiligheid van spelers, officials en fans", zo beargumenteerde de internationale bond ITTF de keuze.

Trump wil miljarden vrijmaken

De Amerikaanse president Trump wil 2,5 miljard dollar vrijmaken om het coronavirus te bestrijden. Met dat geld moet onder meer een vaccin worden ontwikkeld.

Het Congres moet nog wel toestemming geven voor het geld. Dat lijkt geen zekerheid. Met name de Democraten hadden meteen flinke kritiek op het voorstel van Trump. "Te laat en volledig ontoereikend", zei Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden.

Er zijn 53 coronagevallen vastgesteld in de VS. Veertien patiënten hebben het virus in het land zelf opgelopen.