NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Aantal doden in Italië in een dag verdubbeld tot zes, schappen raken leeg

 • In Italië zijn zes personen overleden aan de ziekte, een verdubbeling ten opzichte van gisteren, ruim 220 mensen zijn inmiddels besmet.
 • Bij reisorganisaties komen vragen binnen of wintersporters nog wel naar het gebied kunnen. Check hier onze Q&A.
 • Irak, Bahrein en Oman melden vandaag de eerste besmettingen, ze worden allemaal gelinkt aan Iran.
 • Ook de beurzen zijn hard getroffen door het coronavirus.
Liveblog gesloten
 • Buitenlanders geweerd van marathon Tel Aviv: 'Bizarre beslissing'

  De zeker 29 Nederlanders die zich hadden verheugd op deelname aan de marathon van de Israëlische stad Tel Aviv, hebben slecht nieuws gekregen. Want alle buitenlandse deelnemers aan het sportevenement van vrijdag zijn uitgesloten van deelname. Uit angst voor verdere verspreiding van het coronavirus.

  "Het is een bizarre beslissing", zegt reisagent Werner van de Ruit. "Wij zijn een jaar bezig geweest om de reis te organiseren naar Israël en Jordanië met 57 mensen, waarvan er 29 zouden deelnemen aan de marathon." Die reis gaat gewoon door, maar de marathon lopen zit er dus niet meer in.

  De groep Nederlanders is van plan om allerlei toeristische trekpleisters te bezoeken én om vrijdag gewoon langs de weg te staan bij het sportevenement in Tel Aviv. Voor zover bekend mag dat ook gewoon, dus Werner snapt niet goed wat eigenlijk het nut is van de uitsluiting. Want al lopen de 'buitenlanders' niet mee, ze zijn wel in het land.

  "Ik begrijp wel dat de autoriteiten vergaande maatregelen nemen om verspreiding tegen te gaan. Maar aan de andere kant duperen ze mensen die maandenlang hebben getraind voor de marathon. Heel erg jammer." Alle deelnemers krijgen hun 85 euro inschrijfgeld terug.

 • Schappen raken leeg in Milanese supermarkten

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Italianen aan het hamsteren geslagen, supermarktschappen leeg
 • Coolblue en Blokker merken gevolgen coronavirus

  Coolblue, de op één na grootste webwinkel van Nederland, beperkt zijn verkopen omdat de aanvoer van artikelen uit China stokt. Het bedrijf heeft prijzen verhoogd en maakt geen reclame meer. Zo hoopt het te voorkomen dat artikelen uitverkocht raken.

  Winkelketen Blokker legt juist extra voorraden aan om mogelijke tekorten op te vangen, zo meldt het ANP. Het bedrijf verwacht vlak voor de zomer problemen met een aantal producten. Blokker wil niet zeggen welke dat precies zijn, om "leegloop" te voorkomen.

 • Italianen melden lege schappen in supermarkt

  Diverse media schrijven over supermarktschappen in Noord-Italië die steeds leger raken. "Dat is duidelijk te zien dat bij producten als bloem, water en olie", zegt een Francesco Sole uit Milaan tegen de Britse krant The Guardian. "En het vinden van een mondkapje is al even moeilijk geworden als water vinden op de maan."

  Reuters

  "Voor de apothekers staan lange rijen van mensen die een mondkapje of desinfecterende gel willen kopen", zegt correspondent Mustafa Marghadi. "Maar dat is allemaal uitverkocht."

  Marghadi zag op het centraal station van Milaan dat er amper nog mensen de stad inreizen. De weinige mensen die er wel zijn, dragen mondkapjes. Alle grote evenementen in de stad zijn vanwege de uitbraak van het coronavirus afgelast. "De burgemeester heeft gezegd: blijf vooral binnen. De meeste mensen lijken zich daar aan te houden. De mensen die ik spreek zeggen: we willen niet in paniek raken, maar we zijn wel alert."

 • Japanse overheid: quarantaine op cruiseschip was 'niet perfect'

  De quarantaine op het door coronavirus zwaar getroffen cruiseschip Diamond Princess is volgens de Japanse overheid 'niet perfect' geweest. Daarmee reageren de Japanse autoriteiten op de felle kritiek van de afgelopen weken. Ruim 690 mensen raakten besmet aan boord van het schip en drie mensen kwamen om het leven.

  Japan verdedigt zijn aanpak van het virus aan boord van het cruiseschip, dat lag aangemeerd in de haven van Yokohama. Functionarissen zeggen dat de situatie extra lastig was, omdat er geen duidelijk regels voor bestaan. "De isolatie verliep niet ideaal, maar was wel deels effectief", zegt een functionaris.

  Een Japanse viroloog, die als vrijwilliger aan boord van het schip had geholpen, zei vorige week dat het een grote chaos was aan boord. In deze video legt hij dat zo'n beetje alle veiligheidsprotocollen werden genegeerd:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Ik ben zo bang dat ik besmet ben geraakt'
 • NOS op 3 legt uit hoe het virus wereldwijd wordt aangepakt

 • Europese landen nemen maatregelen

  Vanwege het snel stijgende aantal corona-besmettingen in Italië hebben diverse Europese landen maatregelen genomen. Zo hebben Hongarije, Ierland, Kroatië, Polen, Tsjechië en Servië een negatief reisadvies afgegeven voor Noord-Italië. In Nederland geldt dat advies niet, maar reizigers worden wel aangeraden zich te informeren over de situatie op hun plek van bestemming in Italië.

  Frankrijk

  Hoewel de burgemeester van Menton, een plaats aan de grens met Italië, graag de invoer van "sanitaire controles" zou zien, neemt de regering nog geen directe maatregelen. Wel zegt de regering dat er "aan de poort van Frankrijk een zorgwekkende situatie is ontstaan". Er wordt rekening gehouden met meer besmettingen. De rechtse oppositie wil grenscontroles invoeren met Italië. Het aantal ziekenhuizen dat voor coronapatiënten kan zorgen is uitgebreid van 38 naar 70.

  Passagiers van een uit Italië afkomstige bus, die in Lyon in quarantaine worden geplaatst EPA

  Zwitserland

  In het zuiden van het land, langs de grens met Italië, worden preventieve maatregelen genomen. Ziekenhuispatiënten met sterke griepsymptomen worden uit voorzorg in quarantaine geplaatst. Mondmaskers zijn uitverkocht. Autoriteiten roepen op om vooral niet in paniek te raken. Grenscontroles zien zij tot nu toe niet als een effectieve maatregel, omdat besmette mensen zonder symptomen dan alsnog het land zouden kunnen binnenkomen.

  Oostenrijk:

  Hier is vanmiddag een speciale taskforce samengekomen. Gisteren werd het treinverkeer met Italië tijdelijk opgeschort vanwege twee verdachte gevallen. Zij bleken uiteindelijk gezond. Burgers kunnen via een hotline vragen stellen aan de taskforce.

 • WHO-team naar Iran vanwege uitbraak

  De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stuurt morgen een team naar Iran. Het doel is om de Iraanse autoriteiten te helpen om de uitbraak in te dammen. Dat laat de WHO weten.

  In verhouding met het aantal besmettingen van het coronavirus ligt het dodental in Iran fors hoger dan in andere landen. Zeker twaalf mensen zijn er omgekomen en er zijn 61 besmettingen bekend, zo melden de Iraanse autoriteiten. Terwijl wereldwijd het het sterftecijfer vrij stabiel rond de 2 procent schommelt.

  De Iraanse overheid weerspreekt eerdere berichten vandaag dat in de stad Qom vijftig mensen zijn overleden aan het virus in elf dagen tijd.

  Irak, Bahrein en Oman hebben vandaag de eerste besmettingen op hun grondgebied gemeld en die worden allemaal gelinkt aan Iran.

 • Zware verliezen op de beurzen

  De Europese beurzen hebben zwaar te lijden onder de uitbraak van het coronavirus in Zuid-Korea en Italië. Alle aandelenmarkten tekenen zware verliezen op van rond de vier procent. De AEX noteerde halverwege de middag een verlies van 4,7 procent. De beurs van Milaan verliest bijna 6 procent. Het zijn de grootste verliezen in bijna vier jaar.

  Ook Wall Street opende dieprood. De Dow Jones en de technologiebeurs Nasdaq staan bijna 3 procent lager.

  De Amsterdamse volatiliteitsmeter VAEX en de Amerikaanse VIX, die de nervositeit van de handel weergeven en gelden als een soort crisismeters, zijn als een raket gestegen en staan 30 tot 40 procent hoger. In een jaar is de handel niet zo bloednerveus geweest.

  Eerder sloten de Aziatische beurzen met verlies, vooral die in Hongkong en Zuid-Korea. De Zuid-Koreaanse Kospi-index verloor bijna vier procent.

  Olieprijs daalt, goudprijs stijgt

  Verder drukt de zorg om de economie de ruwe olieprijs. Brent-olie is bijna vijf procent goedkoper geworden en kost nu 55 dollar voor een vat. In tijden van spanningen en onzekerheid zoeken beleggers een veilige plek, goud en obligaties bijvoorbeeld. De goudprijs vliegt omhoog en kost bijna 1700 dollar voor een troy ounce (31,1 gram), 10 procent meer dan voor de corona-crisis. De obligatierente bij de meeste landen daalt, die van Italië stijgt juist.

  Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) beschouwt de uitbraak als een noodsituatie en heeft de groeiverwachtingen voor de wereldeconomie met 0,1 procent verlaagd en die van China met 0,4 procent. Het IMF zegt te rekenen met 'akeliger scenario's', als de verspreiding breder wordt en langer duurt en uitgroeit tot een pandemie.

 • In deze landen is het virus inmiddels opgedoken

  Klik op de landen voor een actueel overzicht van het aantal bevestigde gevallen van coronavirus. De cijfers zijn op basis van de Amerikaanse Johns Hopkins University, die alle beschikbare cijfers optelt.

  Coronavirus wereldwijd
 • Italiaanse media corrigeren dodental

  Een Italiaanse vrouw die zou zijn overleden aan het coronavirus, blijkt toch niet als gevolg van besmetting te zijn gestorven. Dat melden Italiaanse media. Het dodental is daarmee naar beneden bijgesteld tot zes.

 • Serie A achter gesloten deuren?

  De organisatie van de Serie A, de hoogste voetbalcompetitie van Italië, heeft een verzoek ingediend om wedstrijden in de door het coronavirus getroffen gebieden achter gesloten deuren af te werken. En ook bij het wielrennen zijn er zorgen vanwege de uitbraak in Noord-Italië. Zo vreest de organisatie van de Italiaanse voorjaarsklassiekers dat sommige wedstrijden komen te vervallen.

 • Opnieuw dode gemeld in Italië

  Een 80-jarige vrouw uit Milaan is volgens Italiaanse media het zevende slachtoffer van het coronavirus. Daarmee is het dodental in het Europese land ruim verdubbeld ten opzichte van gisteren. Aan het begin van de dag stond het dodental op drie. Ook het aantal besmettingen is fors gestegen tot ruim 220.

 • Eerste besmettingen in Oman

  Twee vrouwen in de Arabische golfstaat Oman hebben het coronavirus opgelopen. Dat heeft het ministerie van Gezondheidszorg van Oman bekendgemaakt. De twee vrouwen hebben onlangs Iran bezocht, waar de afgelopen weken zeker twaalf mensen zijn omgekomen door het virus.

  Oman heeft vandaag alle vluchten van en naar Iran geschrapt, evenals een reeks andere landen.

 • Hongkong dicht voor reizigers uit Zuid-Korea

  Vanaf morgen komen mensen die vanuit Zuid-Korea reizen Hongkong niet meer in. Om te voorkomen dat dat de uitbraak in Zuid-Korea overslaat naar de miljoenenstad.

  Inwoners van Hongkong die Zuid-Korea willen verlaten zijn nog wel welkom. Maar dan moeten ze wel bij aankomst veertien dagen in quarantaine.