liveblog
NOS VoetbalAangepast

Hoofdrol VAR in tiende zege Advocaats Feyenoord, Levante verslaat Real Madrid

Vier duels in speelronde 24 van de eredivisie:

Bekijk alle samenvattingen en reacties op NOS.nl.

liveblog gesloten

Bedankt en tot morgen!

Hiermee sluiten we dit liveblog af. Zondag zijn we weer terug met vier veelbelovende duels in de eredivisie. Zo moet PSV aan de bak in Arnhem tegen Vitesse (14.30 uur) en reist Ajax af naar Almelo voor het duel met Heracles (16.45 uur).

Bedankt voor het volgen, fijne nacht en graag tot morgen!

Alle samenvattingen op een rij

Bekijk hier alle samenvattingen van de 24ste speelronde in de eredivisie. De wedstrijden worden weergegeven op chronologische volgorde: van vrijdag en zaterdag naar zondag.

Halilovic wil meer

sc Heerenveen moest alle zeilen bijzetten om een punt te redden tegen ADO Den Haag. Dankzij invaller Alen Halilovic lukte dat. De Kroaat raakte twee keer doel: een keer in de kruising en een keer in de frietkar achter het doel.

Halilovic na prachtgoal: 'Ik verdien een kans om dit vaker te laten zien'

Op De Oude Meerdijk hangt een speciaal sfeertje

Dan terug naar De Oude Meerdijk in Emmen, waar de plaatselijke FC tegen Willem II al voor de negende keer dit seizoen ongeslagen bleef. En dat in een spectaculair duel met prachtige doelpunten. Een daarvan kwam op naam van aanvoerder Michael de Leeuw.

Samenvatting

Bekijk de samenvatting van Feyenoord-Fortuna Sittard

Discussie over VAR-strafschoppen in De Kuip

Feyenoord boekte tegen Fortuna Sittard de tiende eredivisiezege in twaalf duels onder Dick Advocaat. Maar toch ging het na afloop niet zozeer over die prestatie, maar vooral over de twee VAR-momenten die resulteerden in strafschoppen voor beide ploegen.

Met name de eerste strafschop voor Feyenoord deed veel wenkbrauwen fronsen. Arbiter Bas Nijhuis wil een discussie in Zeist over de vraag: 'Wanneer moet de VAR ingrijpen?'. Ook Feyenoord-trainer Dick Advocaat en Fortuna-coach Sjors Ultee reageren.

Blauw oog voor Real Madrid bij Levante

Real Madrid is de koppositie in de Spaanse competitie kwijt. De Koninklijke leed bij Levante een 1-0 nederlaag, de tweede van het seizoen, en werd daardoor gepasseerd door kampioen Barcelona.

Levante wist dit seizoen thuis Barça al te verslaan en was Real vorig seizoen in Madrid de baas. En ook dit keer bleek de middenmoter een taaie tegenstander. De eerste kansjes waren voor Real, maar namens de thuisploeg was Bardhi dicht bij de openingstreffer.

Morales ontpopte zich uiteindelijk als matchwinner. De 32-jarige Madrileen, ooit afgetest door Real, volleyde de bal in de 79ste minuut uit een lastige hoek snoeihard over keeper Courtois heen.

Real-trainer Zinedine Zidane kan zijn ogen niet geloven

VVV-aanvoerder Post: 'Handig om te zeggen dat ik geduwd werd'

VVV-aanvoerder Danny Post besefte maar al te goed dat zijn ploeg drie punten had gestolen in Groningen. Voor rust was het voor de Limburgers een kwestie van overleven en na rust leek het toch mis te gaan toen de VAR arbiter Bjorn Kuipers naaar de kant riep na hands van Post in het strafschopgebied. "Ik schampte de bal, maar ik zei nog tegen Kuipers dat ik geduwd werd."

De arbiter ging zelf kijken op het scherm en gaf Post in een oogwenk gelijk. "Hij zei nog dat het goed was dat ik dat gezegd had, anders was het een penalty geweest. Dus dat was wel handig denk ik."

Maandag stort de VVV-selectie zich in het Venlose carnavalsgewoel. Amsterdammer Post: "Ik loop vanavond misschien nog wel de polonaise".

VVV-aanvoerder Danny Post juicht na de zege in Groningen

Stand

VVV en FC Emmen doen prima zaken in de stand en nemen wat afstand van de degradatiezone. Willem II, FC Groningen en ook sc Heerenveen laten dure punten liggen om de strijd om de play-offs.

Uitslagen en programma

AFGELOPEN

Daar waren de Groningse invallers bijna! El Hankouri geeft voor en Postema komt een teentje tekort om binnen te tikken.

Het was ook de laatste kans. VVV-Venlo pakt drie punten in Groningen en krijgt daarmee meer dan waar het recht op had. Darfalou profiteert twee minuten voor tijd van een fout van doelman Padt.

FC Groningen-VVV-Venlo 0-1

Groningen-keeper Sergio Padt maakt een verkeerde inschatting, waardoor VVV in de slotfase de 1-0 kan maken

Studio Sport Eredivisie

In Groningen wordt nog gevoetbald , maar nu al zijn de andere samenvattingen te zien bij Studio Sport Eredivisie om 22.27 uur op NPO 1 en op NOS.nl.

87' GOAL VVV-VENLO

Wat een fout van Sergio Padt. De doelman van FC Groningen zit helemaal mis bij een lange bal van VVV en Oussama Darfalou maakt zomaar 0-1. Uit het niets, maar wat geeft het?

FC Groningen-VVV-Venlo 0-1

73' Postema als breekijzer en boodschapper

Danny Buijs wil toch iets forceren en brengt Mo El Hankouri en Romano Postema in het veld.

Postema leek tegen Vitesse op 8 februari nog zwaar geblesseerd te raken aan zijn knie, maar kwam met de schrik vrij. Nu krijgt hij een sleutelrol, niet alleen als breekijzer, maar ook als boodschapper. Hij neemt namelijk een briefje mee het veld in.

FC Groningen-VVV-Venlo 0-0

Invaller Romano Postema bekijkt het briefje dat hij van coach Danny Buijs meekreeg

Ondertussen in Gelsenkirchen

Een dag na de benauwde 3-2 zege van Bayern München op Paderborn wist naaste belager RB Leipzig in het spoor van de koploper te blijven.

De nummer twee van de Bundesliga won met maar liefst 5-0 op bezoek bij Schalke 04. Leipzig verloor dit seizoen pas drie keer en de eerste nederlaag leed het in september tegen Schalke (1-3).

RB Leipzig vernedert Schalke 04 in Gelsenkirchen

66' Geen strafschop, maar overtreding tegen

FC Groningen leek hulp te krijgen uit onverwachte hoek. Een gevaarlijke voorzet wordt door alle Groningers gemist, maar dat komt wellicht omdat VVV-aanvoerder met de hand aan de bal zat. VAR-Manschot roept arbiter Kuipers naar het scherm, maar die constateert in een oogwenk dat Post een duw in de rug kreeg van Memisevic.

Geen strafschop dus, maar een vrije trap voor VVV.

FC Groningen-VVV-Venlo 0-0

60' Worsteling in Groningen

De tweede helft in Groningen is alweer een kwartier oud en de wedstrijd lijkt steeds meer op een worsteling. Groningen wil wel, maar komt niet door de hechte defensie van VVV/ En de Venlonaren lijken tevreden met een punt.

FC Groningen-VVV-Venlo 0-0

TWEEDE HELFT

FC Groningen en VVV zijn begonnen aan de tweede helft.

FC Groningen-VVV-Venlo 0-0

Een kenmerkend luchtgevecht in het duel tussen FC Groningen en VVV-Venlo

AFGELOPEN

Vraag niet hoe, maar ADO sleept het punt uit het vuur tegen sc Heerenveen. De Friezen kwamen terug van een 0-2 achterstand.

sc Heerenveen-ADO Den Haag 2-2

AFGELOPEN

Feyenoord boekt een moeizame zege op Fortuna (de tiende zege onder Advocaat). Lees het wedstrijdverslag.

Feyenoord-Fortuna Sittard 2-1

90'+2 ADO wankelt in Heerenveen

Ook in Heerenveen komen er zes minuten bij en dat is slecht nieuws voor ADO. Dat verdedigt de 2-2, maar lijkt daarbij onder hoogspanning te staan.

sc Heerenveen-ADO Den Haag 2-2

90'+1 Billenknijpen in De Kuip

Sinds de 2-1 van Bozenik is het bijna eenrichtingsverkeer in De Kuip. Eenrichtingsverkeer van Fortuna, om precies te zijn. Invaller Damaskan en Ciss hadden de 2-2 al op de schoen, maar telkens ligt Bijlow in de weg.

Bozenik heeft inmiddels een publiekswissel gekregen. Begrijpelijk, want bij Feyenoord is het nu alle hens aan dek.

Feyenoord-Fortuna Sittard 2-1

RUST

Het is rust in Groningen, waar nog niet gescoord is bij FC Groningen en VVV-Venlo. Om eerlijk te zijn, Groningen is de betere ploeg maar echt dicht bij de openingstreffer is de thuisploeg ook niet geweest. De beste kansen waren voor Joel Asoro (Groningen), maar ook Oussama Darfalou (VVV) had de thuisploeg pijn kunnen doen.

FC Groningen-VVV-Venlo 0-0

78' GOAL HEERENVEEN

Invaller Alan Halilovic zet Heerenveen op fabelachtige wijze naast ADO. De huurling van AC Milan dreigt naar binnen en vindt de verre kruising met een subtiele voetbeweging. Het is 2-2.

sc Heerenveen-ADO Den Haag 2-2

77' Schrikken om Ciss

Dat was schrikken in De Kuip. Amadou Ciss komt keihard in botsing met Feyenoord-doelman Bijlow en de Fortuna-aanvaller blijft bewegingloos liggen. Gelukkig lijkt de schade mee te vallen, Ciss is zelfs weer terug op het veld.

Feyenoord-Fortuna Sittard 2-1

Broodje bal in Heerenveen

Hoe gaat het eigenlijk in Heerenveen? De thuisploeg knokt na rust tegen zichzelf en weet ADO voorlopig amper in verlegenheid te brengen. Heerenveen-coach Johnny Janssen heeft Alen Halilovic en Runar Espejord in het veld gebracht om de gelijkmaker te forceren. ADO-coach hoopt met Tom Beugelsdijk als extra verdediger de 2-1 vast te houden.

Maar veel levert het allemaal niet op. Het hoogtepunt van de tweede helft was misschien wel de poging van Alen Halilovic. In plaats van de verre kruising vindt de Kroatische huurling van AC Milan de snackkar achter het doel.

sc Heerenveen-ADO Den Haag 1-2

Letterlijk een 'broodje bal' bij Heerenveen-ADO

71' GOAL FEYENOORD

De 2-1 kon niet uitblijven. Feyenoord miste twee enorme kansen, maar de derde is wel raak. Karsdorp schiet op doel en Bozenik verandert de bal van richting in het doel.

Feyenoord-Fortuna Sittard 2-1

Wat een kansen voor Feyenoord!

Wat een kansen voor Feyenoord! Steven Berghuis legt een piekfijne voorzet op het hoofd van de Portugese verdediger Edgar Ié, maar die heeft waarschijnlijk zijn ogen dicht en kopt volledig vrij over.

Daarna is het Robert Bozenik die na een goede dribbel van Rick Karsdorp om onbegrijpelijke redenen naast het doel mikt.

Feyenoord-Fortuna Sittard 1-1

62' GOAL FORTUNA

Weer gaat Nijhuis kijken naar de VAR en nu is het Fortuna dat een strafschop krijgt. Doelman Justin Bijlow is te laat bij een kopbal van Felix Passlack en raakt de Fortuna-speler tegen het hoofd. Ook dit is een makkelijk gegeven penalty, maar Mark Diemers schiet wel onberispelijk raak.

Feyenoord-Fortuna Sittard 1-1

Fortuna-bank boos op Nijhuis

De 1-0 van Feyenoord leidt tot veel frustratie op de bank van Fortuna. Dat levert eerst assistent Kevin Hofland geel op en daarna deelt arbiter Nijhuis nog twee gele kaarten uit aan de Fortuna-bank.

Bas Nijhuis

52' GOAL FEYENOORD

Steven Berghuis schiet Feyenoord vanaf de strafschopstip op 1-0, al moet gezegd dat het wel heel makkelijk aan die penalty kwam. Rota botst per ongeluk op Bozenik, die juist een blok lijkt te zetten om Kökçü vrij baan te geven.

Arbiter Bas Nijhuis, op advies van de VAR, ziet er desondanks een strafschop in.

Feyenoord-Fortuna Sittard 1-0

Steven Berghuis steekt na de 1-0 tegen Fortuna de geblesseerde Luis Sinisterra een hart onder de riem

TWEEDE HELFT

Bij Heerenveen is de 17-jarige Rami Hajal na rust in de ploeg gekomen voor Rodney Kongolo. ADO leidt nog altijd met 2-1.

sc Heerenveen-ADO Den Haag 1-2

TWEEDE HELFT

Feyenoord gaat in de tweede helft op zoek naar een doelpunt tegen Fortuna Sittard. Maar het moet ook oppassen tegen de Limburgers.

Feyenoord-Fortuna Sittard 0-0

Ondertussen in Leicester

Manchester City handhaaft voorlopig zijn tweede plek in de Premier League. De club van coach Josep Guardiola won zaterdag in de slotfase van nummer drie Leicester City (0-1) en vergrootte daardoor zijn voorsprong tot zeven punten.

Riyad Mahrez (l) en Gabriel Jesus (r) vieren de treffer van City

Ondertussen in Ferrara: Juve blijft koploper

Bondscoach Ronald Koeman heeft wel eens betere weekeinden gekend. Na Frenkie de Jong en Jasper Cillessen moest hij toezien dat ook vaste kracht Matthijs de Ligt geen negentig minuten maakte bij zijn club. De Ligt was reserve bij Juventus, dat in de duizendste profwedstrijd van Cristiano Ronaldo won bij SPAL: 1-2.

Cristiano Ronaldo

AFTRAP

En er is ook meteen afgetrapt bij FC Groningen-VVV-Venlo.

Geen Goossens, maar Bogle

Het lijkt erop dat de 1-0 van ADO Den Haag op naam komt van spits Omar Bogle. De Engelsman moet de vrije trap van Goossens dan heel licht getoucheerd hebben.

Sneu eigenlijk voor Goossens. Zij twee identieke vrije trappen zorgden voor de twee goals, maar beide treffers komen niet op zijn naam.

45'+4 GOAL HEERENVEEN

Joey Veerman maakt op slag van rust toch de aansluitingstreffer tegen ADO Den Haag. De stilist krult de bal prachtig in de verre hoek: 1-2.

RUST - Geen goals in De Kuip

Je vraagt je natuurlijk af, waarom lezen we geen nieuwtjes uit De Kuip. Nou, dat komt omdat er zeker in het eerste half uur bij Feyenoord-Fortuna Sttard vrijwel niets van betekenis gebeurde. In het laatste kwartier voor rust kwam Feyenoord wel een paar keer aardig door, maar dat was nog niet voldoende voor een voorsprong.

Derhalve staat het bij rust 0-0.

Feyenoord-Fortuna Sittard 0-0

Ook live op Radio 1

Natuurlijk zijn alle duels in de eredivisie en de reacties ook live te volgen bij NOS Langs de Lijn op NPO Radio 1. Collega Jan-Vincent van Zuiden is in Groningen en blikt vast vooruit.

Ajax bevestigt komst Antony

Ajax heeft de komst van de Braziliaan Antony Matheus dos Santos bevestigd. De Amsterdammers hebben een recordbedrag over voor de 19-jarige vleugelaanvaller, die een contract voor vijf seizoenen zal tekenen.

Ajax neemt de jeugdinternational voor 15.750.000 euro over van São Paulo, een bedrag dat door bonussen kan oplopen tot 21.750.000 euro.

Daarnaast betaalt Ajax 7 miljoen euro aan de Braziliaanse topclub om de doorverkoopregeling van David Neres (die in 2017 ook van São Paulo naar Amsterdam kwam) af te kopen.

Braziliaans jeugdinternational Antony komt voor een recordbedrag naar Amsterdam

38' GOAL ADO DEN HAAG

Hoe is het mogelijk? Weer mag John Goossens een vrije trap nemen vanuit dezelfde hoek en weer vliegt hij erin. Dit keer is het Rodney Kongolo die de bal met zijn lichaam in het eigen doel duwt. Het is 0-2 in Friesland.

sc Heerenveen-ADO Den Haag 0-2

AFGELOPEN

FC Emmen blijft voor de negende keer ongeslagen in eigen huis. Het wint verdiend met 4-2 van Willem II na een spectaculaire wedstrijd.

28' GOAL ADO DEN HAAG

In het eerste half uur zijn de kansen voor Heerenveen, maar met name Odgaard heeft het vizier weer niet op scherp staan. ADO maakte nog weinig indruk in Heerenveen, maar komt tegen de verhouding in wel op 0-1. Een vrije trap van John Goossens zeilt tussen allerlei spelers zomaar in de verre hoek.

sc Heerenveen-ADO Den Haag 0-1

78' GOAL EMMEN

Sergio Peña gaf de assists op de eerste drie goals van Emmen en nu scoort hij zelf! De fraaie actie is van Adzic, de bal komt per toeval voor de voeten van Penã en die laat doelman Wellenreuther kansloos. De marge is weer twee: 4-2.

FC Emmen-Willem II 4-2

72' GOAL WILLEM II

Het is nog lang niet voorbij in Emmen. De Belgische verdediger Michael Heylen brengt Ché Nunnely in het strafschopgebied ten val en Mike Trésor Ndayishimiye schiet feilloos in de hoek. Het is weer 3-2.

FC Emmen-Willem II 3-2

Fraai eerbetoon voor Carlo de Leeuw

Voor het duel wordt nog een keer stilgestaan bij het overlijden van Carlo de Leeuw, de geliefde oud-voetballer en materiaalman van Feyenoord.

AFTRAP

Ondertussen is er afgetrapt bij Feyenoord-Fortuna Sittard en sc Heerenveen-ADO Den Haag.

61' GOAL EMMEN

Niet te geloven. Daar is de derde goal in drie minuten en ook deze is van FC Emmen. Dit keer is het invaller Luka Adzic die met een heerlijke streep afrondt: 3-1.

FC Emmen-Willem II 3-1

60' GOAL EMMEN

Direct vanuit de aftrap pakt Emmen de voorsprong weer terug. Wat een heerlijke streep van Michael de Leeuw: 2-1.

FC Emmen-Willem II 2-1

58' GOAL WILLEM II

Pol Llonch maakt de 1-1 in Emmen. Hij combineert fraai met Mats Köhlert en schiet de bal droog in de hoek.

FC Emmen-Willem II 1-1

Opstellingen Heerenveen-ADO Den Haag

De opstellingen bij sc Heerenveen-ADO Den Haag

Opstellingen: Bozenik in de basis

Om 19.45 uur neemt Feyenoord het in De Kuip op tegen Fortuna Sittard. De Slowaak Robert Bozenik, matchwinner in het duel met Heracles (4-3), maakt tegen Fortuna Sittard zijn basisdebuut bij Feyenoord. Ook Rick Karsdorp keert in De Kuip terug in de basis van Feyenoord. Dat gaat ten koste van Geertruida.

De opstellingen bij Feyenoord-Fortuna Sittard

TWEEDE HELFT

FC Emmen en Willem II zijn begonnen aan de tweede helft. De tussenstand is 1-0.

Records Ronaldo

Pak het telraam er maar weer eens bij. Want we gaan even een paar cijfers delen van Cristiano Ronaldo.

In zijn 1.000ste profduel, vanavond met Juve tegen SPAL, maakte hij zijn 725ste doelpunt. En dat niet alleen, hij evenaart ook het record van Gabriel Batistuta (Fiorentina) en Fabio Quagliarini (Sampdoria) door in elf opeenvolgende duels in de Serie A minimaal een keer te scoren.

Verbluffend.

RUST

Emmen leidt met 1-0 bij rust tegen Willem II, maar raakt wel zijn smaakmaker Kerim Frei kwijt met een hamstringblessure.

43' Smaakmaker Frei met hamstringproblemen naar de kant

Vlak voor rust gaat smaakmaker Kerim Frei opeens zitten op het Drentse kunstgras. In een poging de bal te heroveren grijpt hij naar zijn hamstring en dat betekent meteen einde wedstrijd.

FC Emmen zal het vandaag - en misschien wel de komende weken - moeten doen zonder hun beste speler na de winterstop. Zijn vervanger vandaag is Luca Adzic. De van Anderlecht gehuurde Serviër scoort bijna met zijn eerste balcontact, maar dat blijft Willem II bespaard.

FC Emmen-Willem II 1-0

Emmen-uitblinker Kerim Frei raakt geblesseerd aan zijn hamstring in het duel met Willem II

35' Kansen Willem II, Bijl net niet

Het is een vreemde, onvoorspelbare wedstrijd in Emmen tot nu toe. Na de 1-0 van Araujo heeft Willem II wel twee goede mogelijkheden gekregen. De eerste was voor Vangelis Pavlidis, die combineerde met Mats Kohlert, maar zijn schot gestopt zag door Emmen-doelman Telgenkamp.

Nog groter was de kans voor Mike Trésor Ndayishimiye, die na een fraaie aanval van een meter of twaalf mag uithalen op het doel van Emmen. Zijn schot gaat echter naast.

Vlak daarna was een deel van het Emmen-publiek al aan het juichen als Glenn Bijl een vrije trap heerlijk over de muur krult en het doelnet laat bollen. Zijn schot ging echter niet in de goal, maar in het zijnet.

FC Emmen-Willem II 1-0

Gaat dat zien, gaat dat zien...!

Wat een schitterende actie van Kerim Frei! De aanvaller zet Bart Nieuwkoop te kijk met een schitterend tikje achter het eigen standbeen door de benen van Nieuwkoop, maar helaas volgt er geen doelpunt. Toch adviseren wij om vanavond om 22.27 uur op NPO 1 zeker even naar de samenvatting te kijken.

Zoals eerder gezegd wordt de Zwitserse Turk gehuurd van de Turkse topclub Basaksehir. Het goede nieuws voor supporters van Emmen: de eredivisionist heeft een optie tot koop op Frei.

FC Emmen-Willem II 1-0

Kerim Frei (Emmen) duelleert met Bart Nieuwkoop (Willem II)

20' GOAL EMMEN

Centrale verdediger Miguel Araujo had net al een prima verdedigende actie en nu kopt hij een corner van landgenoot Sergio Peña feilloos binnen bij de eerste paal. Het is de eerste goal van de Peruviaan in de eredivisie: 1-0.

FC Emmen-Willem II 1-0

15' Willem II neemt initiatief over

Emmen begon goed, maar na de eerste vijf minuten heeft Willem II controle gekregen over de wedstrijd. Echt grote kansen heeft dat overwicht nog niet opgeleverd.

FC Emmen-Willem II 0-0

Supporters van Willem II in Emmen

De Ligt weer op de bank bij Juve

In het Italiaanse Ferrara is Juventus vijf minuten voor rust via - wie anders dan - Cristiano Ronaldo op 0-1 gekomen tegen SPAL. Het verhaal van de wedstrijd tot nu toe is echter de terugkeer in de basis van aanvoerder Giorgio Chiellini.

Chiellini vormt samen met Daniele Rugani het centrale duo bij Juventus. Dat betekent dat Matthijs de Ligt dus - voor de tweede keer op rij - op de bank zit. Leonardo Bonucci is geschorst.

Lekker begin in Emmen

In de eerste paar minuten maakt FC Emmen meteen duidelijk wat het van plan is. Het zet volop druk op Willem II en de eerste kansjes zijn voor de thuisploeg. Maar ook doelman Dennis Telgenkamp moest zich zojuist even laten gelden op een uithaal van Ché Nunnely. Het is een lekker begin in Emmen.

FC Emmen-Willem II 0-0

Carnaval in het Noorden

Een opvallend feitje: Willem II speelt voor de dertiende keer tijdens het carnavalsweekend op vreemde bodem. En meestal gingen die duels ook nog verloren. Brengen de Kruikenzeikers daar vanavond verandering in?

  • NOS
    Carnaval in het Noorden bij FC Emmen-Willem II
  • NOS
    Carnaval in het noorden bij FC Emmen-Willem II

AFTRAP

Willem II trapt af in Emmen. We zijn begonnen!

Ondertussen in Londen: Mourinho baalt

In de strijd om een ticket voor de Champions League heeft Chelsea goede zaken gedaan door in eigen huis met 2-1 van concurrent Tottenham Hotspur te winnen. Dankzij de zege heeft Chelsea nu vier punten voorsprong op de stadsgenoot.

José Mourinho baalt in de wedstrijd met Chelsea

Ondertussen in Dortmund: Haaland

Borussia Dortmund heeft zonder veel problemen de uitwedstrijd tegen het kwakkelende Werder Bremen gewonnen. De nummer drie van de Bundesliga versloeg de nummer 17 met 2-0 en de Noorse sensatie Erling Braut Haaland trof opnieuw doel.

Haaland maakt zijn

Ondertussen in Camp Nou: vier keer Messi

Vier doelpunten van Lionel Messi hebben Barcelona een eenvoudige thuiszege opgeleverd tegen Eibar: 5-0. Door de overwinning mag Barcelona zich in ieder geval voor een paar uur koploper van Spanje noemen. Real Madrid kan die positie later vanavond weer overnemen.

Lionel Messi viert zijn eerste treffer tegen Eibar

Opstellingen Emmen-Willem II

Bij FC Emmen begint Kerim Frei opnieuw in de basis. De Zwitserse Turk maakte een uitstekende indruk sinds zijn komst van Basaksehir. Bij Willem II keert de Spaanse stofzuiger Pol Llonch terug in de basis. Dat gaat ten koste van Damil Dankerlui.

De opstellingen bij FC Emmen-Willem II

Nat en winderig

Het is nat en winderig in Emmen voor het duel met Willem II

Wistjedatjes...

We beginnen om 18.30 uur met FC Emmen-Willem II.

  • Emmen haalde 23 van zijn 26 punten in thuiswedstrijden. Het bleef de laatste acht thuisduels ook ongeslagen.
  • Willem II won vorig jaar met 2-0 in Emmen (doelpunten Aras Özbiliz en Fran Sol). In Tilburg won Willem II dit seizoen met 2-1 (twee treffers Mats Köhlert).
  • Willem II haalde maar één punt uit de laatste twee duels (tegen PSV en FC Utrecht) en staat vijfde, op een punt van PSV en twee van Feyenoord.
  • Arbiter: Martin Pérez

Zometeen...: de opstellingen!

Willem II-trainer Adrie Koster stapt uit de spelersbus voor het duel met FC Emmen

Stand eredivisie

Stand eredivisie

Mendes Moreira beslissend tegen Den Bosch: 'Dit heb je ver in je achterhoofd'

In de eerste divisie stond vrijdag het veelbesproken duel tussen Excelsior en FC Den Bosch op het programma. Het eerdere duel in Den Bosch zorgde maandenlang voor gespreksstof, nadat Ahmad Mendes Moreira racistisch bejegend werd.

Vrijdag haalde Mendes Moreira sportief zijn gram met een hoofdrol in de spectaculaire 6-4 zege van Excelsior. Mendes Moreira begon op de bank en viel na een uur in,kort nadat FC Den Bosch op 2-2 was gekomen.De Brabanders namen daarna twee keer de leiding, maar beide malen maakte Excelsior snel gelijk.

In de slotfase was daar Mendes Moreira; hij maakte met een corner (al dan niet nog aangeraakt door Ómarsson) de 5-4 en gaf de assist bij de 6-4 van Vloet.

Mendes Moreira: 'Dit heb je heel ver in je achterhoofd, als het lukt is dat geweldig'

Sparta leunt rustig achterover

De 24ste speelronde in de eredivisie werd vrijdag geopend met RKC Waalwijk-Sparta. De bezoekers wonnen met 1-0 en staan nu zelfs even in het linkerrijtje.

Bekijk hieronder de samenvatting.

Bekijk de samenvatting van RKC Waalwijk-Sparta

Doelpunt van de week: windspecialist Berghuis

De fraaie goal van Steven Berghuis tegen PEC Zwolle is door de volgers van NOS Sport op Instagram gekozen tot doelpunt van de week. Hij kreeg een beetje hulp van de wind.

Doelpunt van de Week: Berghuis en de wind

Welkom!

Net zoals de afgelopen weken kunnen we weer een stormachtig eredivisieweekendje verwachten. Vanavond zijn er vier duels. Slaat Willem II wel een bres in de vesting van Emmen, dat in eigen huis al acht duels ongeslagen is? Blijft Feyenoord ook in het twaalfde duel onder Dick Advocaat ongeslagen? Slaagt Alan Pardew erin om de weg omhoog te vinden met ADO Den Haag in Heerenveen? En houdt de ijzersterke defensie van FC Groningen ook stand tegen VVV?

Dat en de belangrijkste ontwikkelingen in het buitenland volgen we vanavond op de voet. Welkom bij het eredivisieblog!

Uitslag en programma eredivisie