liveblog
NOS VoetbalAangepast

Haaland steelt weer de show; zeldzame nederlaag Liverpool

liveblog gesloten

Tot morgen!

En dan houden we ermee op hier in de Champions League. Morgen is het weer een dag met twee achtste finales: Tottenham Hotspur ontvangt RB Leipzig en Atalanta neemt het op tegen Valencia. Tot dan!

KLAAR IN MADRID

Ook in Madrid is de wedstrijd afgelopen. Atlético verslaat Liverpool met 1-0.

Saul Niguez viert zijn treffer tegen Liverpool

KLAAR IN DORTMUND

Het is gedaan in Dortmund. Borussia verslaat PSG met 2-1, met dank aan Haaland.

89' Neymar vs Haaland

Voor het spektakel van deze avond moeten we in Dortmund zijn, waar Neymar de bal nog tegen de kruising werkte en dus bijna zijn tweede goal maakte. Maar de Braziliaan staat natuurlijk in de schaduw van Haaland. De Noor heeft nu in zijn eerste zeven duels voor Borussia elf keer gescoord. Unieke cijfers.

Dit gezegd hebbende kopt Neymar nog eens uit een hoekschop net over.

Borussia Dortmund-PSG 2-1

84' Liverpool koerst af op nederlaag

Liverpool is op jacht naar de gelijkmaker, maar heel overtuigend gaat het allemaal niet. Er was een kans voor Henderson, wiens inzet naast het doel ging. Even later moet de aanvoerder geblesseerd naar de kant. Zijn vervanger is Milner.

Atlético Madrid-Liverpool 1-0

77' GOAL BORUSSIA DORTMUND

Doelpunt voor Borussia! Twee minuten na de gelijkmaker van Neymar maakt Haaland zijn tweede van de avond. Met een geweldig afstandsschot maakt het Noorse fenomeen er 2-1 van. Zijn tiende (!) Champions League-goal van het seizoen alweer.

Borussia Dortmund-PSG 2-1

Erling Haaland pakt een momentje rust na zijn tweede goal van de avond

75' GOAL PSG

Doelpunt voor PSG! Hij was de hele wedstrijd nog niet te zien, maar Neymar schiet een kwartier voor tijd de 1-1 binnen tegen Borussia.

Borussia Dortmund-PSG 1-1

Neymar in het duel met Dortmund

69' GOAL BORUSSIA DORTMUND

Doelpunt voor Borussia Dortmund! En drie keer raden wie de score tegen PSG opent: het is die dekselse Noor Haaland!

Hij staat geen buitenspel en schiet de bal van dichtbij hoog in het doel. Haaland is de eerste speler in de Champions League die in één seizoen voor twee verschillende clubs scoort.

En nog een leuk feitje: Haaland heeft nu voor Borussia gescoord bij zijn debuut in de Bundesliga, de Duitse beker en de Champions League.

Borussia Dortmund-PSG 1-0

PSG denkt aan buitenspel, maar de treffer van Erling Haaland telt

67' Kansen voor Mbappé

Van Paris Saint-Germain hadden we nog weinig gezien in Dortmund, maar in de 65ste minuut zijn er - binnen een minuut - ineens twee beste kansen voor Mbappé. In beide gevallen kan Borussia-keeper Bürki redding brengen.

Borussia Dortmund-PSG 0-0

56' Liverpool voert druk op

Liverpool begint de druk op het doel van Atlético op te voeren. Er was een mogelijkheid voor Salah en eentje voor Wijnaldum, maar de Nederlander gebruikte daarbij zijn arm. Aan de andere kant blijft Atlético natuurlijk loeren op de counter.

Bij de thuisploeg is Llorente inmiddels in de ploeg gekomen voor Lemar. Bij Liverpool heeft Mané plaatsgemaakt voor Origi.

Atlético Madrid-Liverpool 1-0

Ron Jans reageert op persconferentie Cincinnati

"Dit komt heel hard binnen", vertelt Ron Jans zojuist aan de NOS in reactie op de persconferentie van FC Cincinnati.

"Er wordt nu een heel ander verhaal verteld. Ik word afgeschilderd als manipulator en leugenaar. Dat ben ik niet. Er zou wel sprake kunnen zijn van een cultuurverschil. Ik ben mogelijk te naïef geweest. Hier kan ik niet tegen vechten."

September 2019: Jans als coach van Cincinnati voor het duel met Montreal Impact

50' Borussia sticht gevaar

Borussia is met opgestroopte mouwen uit de kleedkamers gekomen en duikt meteen al een paar keer gevaarlijk op voor het Franse doel. Hakimi (redding Navas) en Haaland hebben alweer gevaar gesticht, maar het is nog 0-0.

Borussia Dortmund-PSG 0-0

TWEEDE HELFT

De bal rolt weer in Dortmund bij het duel tussen Borussia en PSG. De stand is 0-0.

Ook de wedstrijd in Madrid is hervat. Atlético leidt met 1-0 tegen Liverpool.

RUST

Het is rust in Dortmund. De beste mogelijkheden waren voor de thuisploeg, maar het staat nog 0-0 bij het duel tussen Borussia en Paris Saint-Germain.

Ook in Madrid zoeken beide teams de kleedkamers op. Atlético staat op een 1-0 voorsprong tegen titelhouder Liverpool. In het laatste kwartier was er - behoudens wat overtredingen en irritaties - niet veel meer te beleven.

37' Kansen voor Dortmund

De beste kansen in Dortmund zijn tot nu toe voor de thuisploeg. Sancho stuitte vanuit kansrijke positie op keeper Navas en Haaland was twee keer dichtbij een doelpunt, met een schot in het zijnet en een voorzet waar hij net niet met het hoofd bij kon. Paris Saint-Germain kan daar tot nu toe weinig tegenover stellen.

Borussia Dortmund-PSG 0-0

Ondertussen in Cincinnati

FC Cincinnati houdt op dit moment een persconferentie naar aanleiding van de racisme-rel rond Ron Jans. Jeff Berding, president van de club, zegt daarin zojuist dat het 'niet om één incident gaat'.

"Het ging om het totale plaatje. Om onacceptabel commentaar", aldus Berding.

27' Kans Atlético

Atlético is in zijn nopjes met de voorsprong en laat Liverpool het spel maken. De Engelse titelhouder bakt er echter vooralsnog weinig van. Na een slippertje van Van Dijk krijgen de Spanjaarden na 26 minuten zelfs opnieuw een grote kans via Morata, maar hij stuit op keeper Alisson.

Atlético Madrid-Liverpool 1-0

19' Twee kansen in Dortmund

In Dortmund is er nog niet gescoord bij de kraker tussen Borussia en PSG. Beide teams hebben één prima mogelijkheid gehad: in de elfde minuut zeilde een vrije trap van Neymar net naast het Duitse doel. Borussia kwam er drie minuten later gevaarlijk uit bij een counter, die eindigde met een matig schot van Sancho.

Borussia Dortmund-PSG 0-0

Racisme-rel Jans gaat verder: 'Verhaal rapliedje totaal niet waar'

De Amerikaanse spelersvakbond (MLSPA) stelt dat de berichtgeving rond het veelbesproken vertrek van Ron Jans als coach van FC Cincinnati niet klopt.

Er is ophef ontstaan omdat Jans het n-woord gebruikte in de kleedkamer, naar eigen zeggen zonder bijbedoelingen en tijdens het meezingen van een rapliedje. Dat klopt niet volgens de MLSPA. "Het verhaal dat het ging om het zingen van een liedje is totaal niet waar, ondanks de bewering van de trainer. De normen zijn overschreden. Er is een onveilig klimaat voor de spelers gecreëerd", valt te lezen in een statement.

4' GOAL ATLÉTICO

Doelpunt voor Atlético! De Madrilenen begonnen sterk aan het duel en komen snel op voorsprong. Uit een hoekschop komt de bal voor de voeten van Saúl en die schiet van dichtbij de 1-0 binnen. Het is geen buitenspel, weet de VAR na bestudering van de beelden te melden.

Het is de tiende goal van Saúl in de Champions League. Opvallend is dat het in alle gevallen om de openingsgoal ging.

Atlético Madrid-Liverpool 1-0

Saúl juicht na zijn snelle treffer, op de achtergrond Virgil van Dijk

AFTRAP

Aftrap bij de eerste twee duels in de achtste finales van de Champions League! Atlético Madrid ontvangt Liverpool en Borussia Dortmund speelt tegen PSG.

Bal stopt in de modder: 37 jaar na Koolhof nu ook Noord-Ierse variant

In het Championship denkt Adam Salley, spits van Portadown FC, gescoord te hebben. Net als Jurrie Koolhof voor PSV in 1983.

Bal stopt in de modder: 37 jaar na Koolhof nu ook Noord-Ierse variant

Opstellingen Borussia Dortmund-PSG

Als we alleen al naar de namen van de aanvallers kijken, kan het duel tussen Borussia en PSG weleens een interessant potje worden.

BORUSSIA: Bürki; Piszczek, Hummels, Zagadou; Hakimi, Can, Witsel, Guerreiro; Sancho, Haaland, Hazard.

PSG: Navas; Meunier, Kimpembe, Silva, Kurzawa; Verratti, Marquinhos, Gueye; Di María, Mbappé, Neymar.

Wanda Metropolitano loopt langzaam vol

Wanda Metropolitano

Opstellingen Atlético-Liverpool

Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum staan om 21.00 uur aan de aftrap bij Liverpool voor het eerste duel met Atlético Madrid in de achtste finales van de Champions League.

ATLÉTICO: Oblak; Felipe, Saúl, Savic, Lodi, Vrsaljko, Koke, Partey, Lemar; Correa, Morata.

LIVERPOOL: Alisson; Alexander-Arnold, Gomez, Van Dijk, Robertson; Henderson, Fabinho, Wijnaldum; Salah, Firmino, Mané.

Loopbaan Casillas definitief ten einde, nieuwe functie lonkt

Doelman Iker Casillas (38) zet definitief een punt achter zijn actieve carrière. Maandag maakte hij al bekend zich kandidaat te stellen voor het voorzitterschap van de Spaanse voetbalbond.

FC Porto-preses Jorge Nuno de Lima Pinto da Costa kondigde het afscheid van de 38-jarige Casillas in Portugese media aan.

Iker Casillas

Bus Atlético komt aan bij stadion

De spelersbus van Atlético Madrid is buitengewoon enthousiast onthaald bij aankomst bij het stadion voor het treffen met Liverpool.

Can kan bij Borussia blijven

Borussia Dortmund heeft, twee uur voor het duel met PSG, bekendgemaakt dat het Emre Can definitief heeft vastgelegd. De middenvelder wordt gehuurd van Juventus, met een optie om hem definitief over te nemen. Die optie hebben de Duitsers nu gelicht. In juni is de huurperiode voorbij, daarna gaat zijn contract in tot medio 2024.

Liverpool terug in Madrid

Titelhouder Liverpool keert vanavond terug in het stadion in Madrid waar de ploeg afgelopen seizoen de Champions League veroverde. In de finale werd Tottenham Hotspur met 2-0 verslagen.

Leuk detail: de ploeg van trainer Jürgen Klopp is nu, half februari, al zeker van plaatsing voor de Champions League van komend seizoen. Liverpool staat er in de Premier League zo goed voor dat het - ook als het vanaf nu alle wedstrijden verliest - zeker is van de vierde plek, die recht geeft op de Champions League.

Ruwe diamant Haaland ontwikkelt zich in hoog tempo tot fenomeen

Bij het duel tussen Borussia Dortmund en PSG maakt vanavond een nieuw fenomeen zijn Europese debuut voor Dortmund: Erling Braut Haaland, de pas negentien jaar oude Noor die werd overgenomen van Red Bull Salzburg.

In het shirt van Salzburg maakte Haaland al veel indruk in de Champions League: in een groep met Liverpool, Napoli en Genk slaagde hij erin om in vijf van de zes wedstrijden het doel te vinden en uit te komen op maar liefst acht goals. En bij Dortmund heeft de Noor in zes optredens sinds de winterstop al negen keer gescoord.

De jonge Borussia Dortmund-spits Erling Haaland

Voormalig Ajacied en PEC Zwolle-speler Yücedağ (53) overleden

Oud-voetballer Mustafa Yücedag is op 53-jarige leeftijd overleden in Zaandam. Hij was in de jaren tachtig jeugdspeler van Ajax, maar kwam slechts een keer uit voor de hoofdmacht.

Daarna verhuisde hij naar PEC Zwolle, waar hij twee seizoenen een vrije rol op het middenveld kreeg van Co Adriaanse. In zijn nadagen speelde Yücedag ook nog voor De Graafschap. Hij kwam acht keer uit voor het Turkse nationale team.

Mustafa Yücedag in 1986 als speler van PEC Zwolle

Spurs-aanvaller Son onder het mes

Nieuwe offensieve tegenslag voor Tottenham Hotspur: na het wegvallen van spits en aanvoerder Harry Kane, die tot zeker april aan de kant staat, is ook Son Heung-min geblesseerd geraakt. De Zuid-Koreaan blijkt zondag in het competitieduel met Aston Villa zijn rechterarm te hebben gebroken.

De ploeggenoot van oud-PSV'er Steven Bergwijn mist om te beginnen de Champions League-wedstrijd van woensdag tegen RB Leipzig.

Son Heung-min na zijn winnende treffer voor de Spurs tegen Aston Villa

Cillessen na blessure terug in selectie Valencia

Doelman Jasper Cillessen is na bijna een maand afwezigheid teruggekeerd in de wedstrijdselectie van Valencia, voor het Champions League-duel met Atalanta Bergamo van woensdagavond.

Oranje-international Cillessen raakte op 22 januari aan zijn heup geblesseerd in de warming-up voor de bekerwedstrijd tegen Logroñés en kwam sindsdien niet meer in actie.

Jasper Cillessen

Het nieuws van de dag: Jans stapt op bij Cincinnati

Ron Jans is opgestapt als trainer van FC Cincinnati. De 61-jarige oefenmeester kwam afgelopen week in opspraak, nadat de Amerikaanse voetbalbond een onderzoek had ingesteld naar racistische uitlatingen door de trainer in de kleedkamer van zijn club.

Jans zegt in een eerste reactie aan de NOS dat hij er zelf voor kiest om terug te treden, nadat hij de afgelopen dagen gesprekken heeft gevoerd met het management van Cincinnati. "Het eerste gesprek was op zondag in de namiddag. Daarna had ik al geen goed gevoel", vertelt Jans hoorbaar aangedaan vanuit de Verenigde Staten.

Ron Jans stapt op bij FC Cincinnati nadat hij in opspraak was geraakt omdat hij het woord 'nigger' had gebruikt

Het programma

Er is helaas geen Nederlandse inbreng meer in de Champions League, maar op welke achtste finales kunnen we ons verheugen?

Achtste finales Champions League

Dinsdag 18 februari Atlético Madrid-Liverpool
Borussia Dortmund-Paris Saint-Germain
Woensdag 19 februari Tottenham Hotspur-RB Leipzig
Atalanta-Valencia
Dinsdag 25 februari Napoli-FC Barcelona
Chelsea-Bayern München
Woensdag 26 februari Real Madrid-Manchester City
Olympique Lyonnais-Juventus

Welkom bij de Champions League!

Het is alweer twee maanden geleden dat we voor het laatst de Champions League-hymne door de stadions hebben horen schallen, maar vanavond is het zover: de achtste finales van de Champions League gaan beginnen.

Met vanavond om 21.00 uur meteen al twee krakers: Atlético Madrid-Liverpool en Borussia Dortmund-Paris Saint-Germain.

Virgil van Dijk maakt zich klaar voor weer een belangrijke wedstrijd