liveblog
NOS NieuwsAangepast

Japan meldt eerste coronadode, geen besmettingen op cruiseschip De Westerdam

  • Geen besmettingen op cruiseschip De Westerdam
  • Vietnam sluit dorpen af om verspreiding te voorkomen.
  • Zo'n 15.000 besmettingen erbij in een dag door ruimere meetmethode.
  • Veel vragen over corona zijn beantwoord in onze Q&A.
liveblog gesloten

Einde liveblog

Hierbij sluiten we het liveblog. Volg al het nieuws over het coronavirus op onze site nos.nl en in de app.

Bloemen en applaus voor de artsen

Bloemen en applaus bij afscheid artsen in corona-ziekenhuis

Strenge maatregelen rond geïsoleerd Vietnamees dorp

In Vietnam zijn 10.000 mensen in een dorp in de provincie Vinh Phuc, niet ver van de hoofdstad Hanoi, onder quarantaine gesteld vanwege het coronavirus. In het gebied is de ziekte bij meerdere mensen vastgesteld. Bij ingaande wegen wordt streng gecontroleerd.

Strenge controles rond quarantainegebied Vietnam

'Patiënt met coronavirus ging met Uber-taxi naar Londens ziekenhuis'

De eerste patiënt met het coronavirus in Londen is met een Uber-taxi naar het ziekenhuis gegaan, meldt de Britse krant The Guardian. Het is een Chinese vrouw die kort daarvoor was gearriveerd vanuit China.

Ze meldde zichzelf zondagmiddag in het Lewisham-ziekenhuis in Londen. Ze was niet met een ambulance of met eigen vervoer gekomen. De vrouw kreeg direct een masker en werd begeleid naar een kamer die al was ingericht voor het testen op het coronavirus.

Gisteren bleek uit een test dat ze het coronavirus had, waarna ze werd opgenomen in een ander Londens ziekenhuis, het St. Thomas. Twee personeelsleden van het Lewisziekenhuis zijn in quarantaine geplaatst.

Geen enkel verdacht geval in Afrika besmet

In zestien Afrikaanse gevallen zijn mogelijke besmettingen met het coronavirus onderzocht. In geen enkel geval was de uitslag positief, twittert het hoofd van het Afrikaanse centrum voor infectieziektebestrijding, de Keniaan Ahmed Ogwell.

Ziekenhuis waarschuwt voor nepbericht over 'coronavirus in Groningen'

Het Universitair Medisch Centrum Groningen waarschuwt voor een nepbericht op Whatsapp waarin ten onrechte staat dat personeel van een ziekenhuis in Groningen en Scheemda is besmet met het coronavirus. Het bericht lijkt afkomstig te zijn van de NOS, en bevat een link naar 'een ongepaste afbeelding' en mogelijk een computervirus. Het ziekenhuis adviseert het bericht niet door te sturen en de link niet aan te klikken.

Rapper Stormzy zegt tournee door Azië af

De Britse rapper Stormzy heeft vanwege het coronavirus het Aziatische deel van zijn Heavy is the head-tournee afgezegd. De 26-jarige zanger zou in maart concerten geven in Maleisië, Singapore, Japan, China en Zuid-Korea.

Hij zegt dat hij ernaar uit had gekeken, maar dat dit deel van zijn wereldtournee vanwege "blijvende gezondheids- en reiszorgen door het coronavirus helaas verzet moet worden".

Stormzy treedt op 22 februari op in AFAS Live in Amsterdam.

Geen besmette passagiers op cruiseschip De Westerdam

In Cambodja zijn bij een medische controle van passagiers van het cruiseschip De Westerdam geen besmettingen met het coronavirus aangetroffen. Monsters van twintig mensen werden voor een test met een helikopter naar de hoofdstad Phnom Penh overgevlogen. Dat leverde geen enkele positieve test op, maakte de Cambodjaanse minister van Volksgezondheid bekend.

Premier Hun Sen zal morgen naar de haven van Sihanoukville gaan om de passagiers van het cruiseschip persoonlijk te verwelkomen. Wanneer de passagiers naar huis kunnen is nog niet bekend. Aanvankelijk werd gedacht dat ze vanaf morgen vanuit Cambodja naar huis kunnen vliegen, maar vandaag werd duidelijk dat het toch wat langer kan duren.

Het schip van rederij Holland-Amerikalijn voer met 1455 passagiers, onder wie 91 Nederlanders, twee weken op zee en werd door vijf landen weggestuurd, voordat het werd toegelaten in Cambodja.

Passagiers Westerdam hopen snel van boord te kunnen

Minister Bruins vreest medicijnentekorten door coronavirus

Minister Bruins zegt na spoedberaad met zijn Europese collega's dat de corona-crisis de zorgen over de beschikbaarheid van medicijnen vergroot. Veel medicijnen worden alleen gemaakt in China, en het zou kunnen dat door het virus de productie en de aanvoer naar Europa worden getroffen, zegt hij. Hij riep zijn collega's op na te denken over productie in Europa.

Bruins: 'Kwetsbaarheid medicijnenproductie is Europees vraagstuk'

Europese ministers willen maatregelen tegen corona opvoeren, maar grenzen blijven nog open

De Europese ministers van Gezondheid hebben in hun spoedoverleg in Brussel afgesproken dat de inspanningen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen worden opgevoerd. Het belangrijkste daarbij is dat alle landen dezelfde preventie- en detectiemaatregelen nemen op de luchthavens, zei de Franse minister Agnès Busyn.

Veel landen hebben reisbeperkingen opgelegd aan mensen die recent in China zijn geweest, maar hierover zijn geen gemeenschappelijke afspraken gemaakt. In het uiterste geval zouden extra grenscontroles kunnen worden ingevoerd en zou het vrij reizen binnen het Schengengebied beperkt kunnen worden. Minister Bruins riep de andere EU-landen op af te zien van verdere reis- en handelsbeperkingen.

Verder is afgesproken om gemeenschappelijk op te treden tegen mogelijke medicijnentekorten. Veel medicijnen worden gemaakt in China en EU-landen vrezen dat de levering van essentiële geneesmiddelen daardoor in het gedrang komt. Er wordt gedacht aan de gemeenschappelijke inkoop van medicijnen.

Wooncomplexen in miljoenenstad Huanggang van de buitenwereld afgesloten

De Chinese stad Huanggang, die net als Wuhan in de provincie Hubei ligt, neemt strengere maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Vanaf morgen worden wooncomplexen van de buitenwereld afgesloten en mogen voertuigen alleen nog met speciale toestemming de weg op. Voedsel en andere essentiële goederen zullen worden bezorgd door speciaal daarvoor aangewezen personeel, melden de autoriteiten in de stad.

Huanggang heeft ruim 7 miljoen inwoners en ligt ten oosten van Wuhan, de stad waar de epidemie uitbrak. Vorige maand legde Huanggang het openbaar vervoer al stil en werden cafés, bioscopen en theaters gesloten.

Nigerianen in Wuhan: waarom worden we niet geholpen?

CNN sprak Nigeriaanse studenten in de door hetcoronavirus getroffen stad Wuhan over hun situatie. Ze voelen zich in de steek gelaten. "Ik snap niet waarom andere landen wel hun burgers kunnen helpen, maar Nigeria ons niet."

DSM controleert extra in Chinese vestigingen

DSM neemt extra maatregelen in China, meldt 1Limburg. Het Nederlandse chemieconcern heeft bij de 28 Chinese vestigingen extra controles ingesteld. Ook werkt kantoorpersoneel thuis en is het aantal reizen naar China beperkt.

DSM heeft in China 5.000 medewerkers. Een van de fabrieken ligt in de hard getroffen provincie Hubei, op 250 kilometer van brandhaard Wuhan waar de verspreiding van het virus begon.

Over financiële schade kan topman Sijbesma nog niets zeggen. Voorop staat de gezondheid van de medewerkers, zegt de bestuursvoorzitter.

Eerste dode in Japan, ook arts besmet

Het Japanse ministerie van Volksgezondheid meldt dat een vrouw van in de tachtig is overleden als gevolg van het nieuwe coronavirus. Daarmee is ze het eerste dodelijke slachtoffer in Japan. Het is niet bekend waar de bejaarde vrouw besmet is geraakt.

Het coronavirus heeft buiten China niet veel levens geëist. Alleen op de Filipijnen was tot vandaag iemand gestorven met het virus onder de leden.

Japanse media maken ook melding van een arts in het prefectuur Wakayama die met het virus is besmet. Het gaat om een 50 jarige chirurg die eind vorige maand ziek werd. Hij is in het ziekenhuis opgenomen.

Extra controles op vakantie

De autoriteiten in verschillende Oost-Aziatische landen willen zo min mogelijk risico lopen op verspreiding van het virus. Zo worden toeristen die van een cruiseschip bij het populaire Thaise eiland Phuket onderzocht als ze van boord stappen:

Toeristen worden bij uitstappen van een cruise in Phuket in Thailand onderzocht

Haven Rotterdam vreest gevolgen coronavirus

Havendirecteur Castelein is bang voor de gevolgen voor zijn Rotterdamse haven, doordat China minder produceert en exporteert als gevolg van het coronavirus.

Haven Rotterdam vreest gevolgen coronavirus

Geen paniek na de nieuwe Chinese cijfers

Marion Koopmans, hoogleraar virologie, zegt dat de nieuwe cijfers niet duiden op een plotselinge uitbreiding, maar vooral een beter beeld geven van de werkelijke omvang van het probleem in miljoenenstad Wuhan en de omliggende provincie.

Was dit in een ander gebied gebeurd, dan waren zorgen op zijn plaats geweest.

Marion Koopmans van het Erasumus MC

Rugby-toernooi in Hongkong en Singapore uitgesteld

De World Series rugby in Singapore en Hongkong worden verplaatst naar oktober vanwege de uitbraak van het coronavirus. Eigenlijk zouden de wedstrijden in april plaatsvinden, maar om het publiek en de spelers te beschermen zijn de series uitgesteld.

Mensen die al kaartjes hebben gekocht, kunnen ze in oktober gebruiken. Als ze verhinderd zijn, krijgen ze hun geld terug, meldt de organisatie.

Epidemioloog: werkelijke gevallen liggen waarschijnlijk hoger

China heeft vandaag nieuwe cijfers bekendgemaakt, en hanteert daarbij een veel ruimere meetmethode, om het aantal besmettingen vast te stellen. Daardoor zijn er in een dag tijd meer dan 15.000 besmettingen extra geregistreerd.

Volgens wetenschappers zijn er in werkelijkheid veel meer besmette mensen. "We gaan ervan uit dat het aantal daadwerkelijke gevallen nog altijd veel hoger ligt", zegt epidemioloog Benjamin Cowling van de Universiteit van Hongkong. "Daarmee blijft dit het topje van een ijsberg. Daaronder zitten nog veel meer besmettingsgevallen die minder ernstig zijn."

Naast de gebruikelijke testen wordt er ook gekeken naar symptomen van mensen en worden de longen van mensen met ct-scans onderzocht. Cowling zegt dat er tijdens het griepseizoen wel een aantal mensen met longontsteking wordt aangetroffen, maar dit niet heel vaak voorkomt. "Dus het grootste deel zal patiënten betreffen als gevolg van het coronavirus."

Doordat het openbare leven nu nog voor een groot deel platligt, zal een piek in het aantal besmettingen nog vooruit worden geschoven, meent Cowling. "De risico's nemen toe, als de fabrieksarbeiders weer naar hun slaapzalen trekken. Dan zal pas echt duidelijk worden hoe ernstig het is. Is het als een griep, die voor de meeste mensen na een paar dagen weer over is, of is het echt ernstiger dan dat?", vraagt hij zich hardop af.

Europees spoedberaad over coronavirus

De Europese ministers van Volksgezondheid komen vandaag in een spoedvergadering bijeen om te bepalen hoe het beste voorkomen kan worden dat het virus zich over Europa verspreidt.

De uitvoerend directeur van het crisisteam van de WHO zal via een videoverbinding deelnemen aan de vergadering in Brussel.

In de Europese Unie zijn minder dan vijftig mensen besmet met het virus en er zijn geen dodelijke slachtoffers gemeld. Zo'n 500 EU-burgers die in China waren zijn inmiddels geëvacueerd naar hun thuislanden.

Tijdens de vergadering wordt ook besproken of medische instrumenten wellicht gezamenlijk kunnen worden ingekocht, om tekorten te voorkomen. En er wordt ook gekeken hoe andere landen met minder goede gezondheidszorg geholpen kunnen worden.

Olympisch Comité maakt duidelijk: overwegen niet om Spelen te annuleren

Mensen met mondkapjes in Tokio, met op de achtergrond het olympisch stadion

De Olympische Spelen in Tokio zullen ondanks de uitbraak van het coronavirus in buurland China gewoon doorgaan. Yoshiro Mori van het organiserend comité is daar helder over: "Ik wil nog een keer duidelijk maken dat we niet overwegen om de Spelen te annuleren of uit te stellen. Laat ik daar heel duidelijk in zijn."

De Olympische Spelen worden over vijf maanden gehouden, en de ceremonie met de olympische vlam begint al volgende maand.

Tienduizend Vietnamezen in quarantaine

Vietnam heeft besloten om 10.000 burgers in dorpen op zo'n 40 kilometer van de hoofdstad Hanoi in quarantaine te plaatsen, vanwege een uitbraak van het coronavirus in de regio. In de gemeenschap van Son Loi zijn zes mensen besmet geraakt met het virus.

De autoriteiten hebben besloten om daarom de dorpen af te sluiten van de buitenwereld voor een periode van 20 dagen. Het is voor het eerst dat er zo'n grootschalige quarantaine plaatsvindt buiten China (de cruiseschepen niet meegerekend).

'We gaan zo snel mogelijk naar huis'

De opvarenden aan boord van het cruiseschip Westerdam, dat nu voor de haven in Cambodja ligt, hopen zo snel mogelijk het schip te verlaten. Maar zover is het nog niet; het schip is nog niet afgemeerd, vertelt de Nederlander Flip Knibbe die aan boord is. "We hebben net een nieuwe gezondheidsverklaring ingeleverd. Alle passagiers moeten nog een visum krijgen. Dat heeft allemaal tijd nodig."

Knibbe zegt dat hij opgelucht is, maar gelooft pas dat hij van boord mag, als het zover is. "Eerst zien, dan geloven. We wachten eigenlijk op het verlossende moment", vertelt hij bij het NOS Radio 1 Journaal.

Het is een gouden kooi, gevangeniskooi, zo voelt het een beetje.

Flip Knibbe, aan boord van de Westerdam

Het schip werd de afgelopen dagen in verschillende Aziatische landen geweigerd uit angst voor het coronavirus, ook al is dat virus niet aan boord opgedoken. Hoewel hij graag naar huis wil, ging het leven aan boord van de cruise gewoon door, zegt Knibbe. "Het dagprogramma gaat gewoon door. Ik heb zelf nog fotocursussen gedaan. Je gaat van maaltijd, naar maaltijd. Mensen zijn het gewend op een cruise. Het is een gouden kooi, gevangeniskooi, zo voelt het een beetje."

Als Knibbe eenmaal van boord mag, wil hij zo snel mogelijk naar Nederland. "We gaan met een binnenlandse vlucht naar de hoofdstad Phnom Penh. En dan hoop ik dat we een directe vlucht via de KLM krijgen, dat ze er een extra vlucht tegenaan gooien voor alle Nederlanders hier. Dat zou wel ontzettend fijn zijn."

Directeur aan passagiers Westerdam: 'Jullie hebben een schitterend verhaal voor thuis'

De directeur van de Holland Amerika Line bedankt de passagiers van de Westerdam voordat ze in Cambodja eindelijk van boord kunnen voor hun begrip en geduld:

'Jullie hebben een schitterend verhaal voor thuis'

Enkele gezonde ouderen mogen van Diamond Princess

De Japanse autoriteiten hebben laten weten dat enkele ouderen op het in quarantaine geplaatste schip Diamond Princess van boord mogen. Wel moeten ze eerst negatief worden getest op het virus.

Vandaag werd duidelijk dat er opnieuw 44 mensen aan boord zijn besmet met het virus. In totaal zijn er 3500 mensen op de Diamond Princess, 219 hebben het virus onder de leden. Tachtig procent van de passagiers is ouder dan zestig jaar.

Het schip ligt sinds 3 februari in quarantaine in de haven van de stad Yokohama, niet ver van Tokio.

Een ambulance rijdt op de kade voor de Diamond Princess

Topman Nestlé: zorgen dat voedsel beschikbaar blijft

Het grootste voedselconcern ter wereld, Nestlé, heeft bij de presentatie van zijn jaarverslag stilgestaan bij de verspreiding van het coronavirus in China. Het Zwitserse bedrijf verkoopt zo'n 8 procent van al zijn producten in het Aziatische land.

Topman Schneider zegt dat zijn bedrijf solidair is met het Chinese volk. "We werken er hard aan om ervoor te zorgen dat ons voedsel en drinken op grote schaal beschikbaar blijft, met name voor de meest kwetsbare groepen, de jongsten en de oudsten, in de samenleving."

Ook staat hij in het jaarverslag stil bij zijn vele Chinese werknemers. "De afgelopen weken heeft de verspreiding van het coronavirus buitengewone inspanningen van ons team in China geëist. We hebben ons gericht op het waarborgen van de veiligheid van onze mensen en het invoeren van maatregelen voor onze faciliteiten."

De Nestlé-directeur zegt dat het nog te vroeg is om de financiële gevolgen van de uitbraak te berekenen. In de boeken van 2019 staat desalniettemin een groei van 3,5 procent.

Nikkei sluit met lichte daling

De Japanse beurs, de Nikkei-index, is met een verlies van 0,14 procent gesloten. Beursanalisten zagen dat beleggers minder gingen handelen toen de stijging van het aantal corona-infecties fors bleek te zijn toegenomen.

Daarentegen steeg het aandeel van het farmaceutische bedrijf Taiko Pharmaceutical, dat onder meer antivirale middelen maakt, wel met 6,8 procent tot een recordhoogte.

Luchtvaartmaatschappijen langer niet naar China

Verschillende luchtvaartmaatschappijen hebben vanwege de aanhoudende Corona-crisis besloten om hun vliegtuigen naar China langer aan de grond te houden. Persbureau Reuters maakte het volgende overzicht van maatschappijen die (voorlopig) niet meer naar China vliegen:

  • American Airlines mijdt China tot 24 april
  • Air France waarschijnlijk tot en met maart
  • Air Seoul, Zuid-Koreaanse prijsvechter, voor onbepaalde tijd
  • Air Tanzania wilde op China gaan vliegen in februari, maar heeft dit uitgesteld
  • Austrian Airlines, tot eind februari
  • British Airways, tot 31 maart
  • Delta Airlines, tot 30 april
  • Egyptair, voor onbepaalde tijd
  • El Al Israel Airlines, vluchten naar Peking tot 25 maart geannuleerd
  • Finnair, tot 29 februari
  • Iberia Airlines, tot eind april
  • JejuAir Co Ltd, Koreaanse maatschappij, vliegt vanaf 1 maart niet meer naar China
  • Kenya Airways, voor onbepaalde tijd
  • KLM, tot 15 maart
  • Lion Air, de hele maand februari
  • Oman en Saudi-Aurabische staatsmaatschappijen, voor onbepaalde tijd
  • Qatar Airways voor onbepaalde tijd
  • Rwandair, voor onbepaalde tijd
  • Nordic airline, tot 29 februari
  • Scoot, Singapore Airlines' prijsvechter, voor onbepaalde tijd
  • United Airlines, tot 23 april
  • Vietjet en Vietnam Airlines, tot 30 april

Partij grijpt in

De Communistische Partij heeft heeft vanwege de crisis twee hoge functionarissen in de provincie Hubei vervangen. De partijsecretaris in Hubei is ontslagen en wordt opgevolgd door de oud-burgemeester van Shanghai, een vertrouweling van president Xi Jinping. De partijchef van de stad Wuhan is ook ontslagen. Hij wordt door een andere lokale partijchef opgevolgd.

De Westerdam legt aan in Cambodja

De Westerdam, het Nederlandse cruiseschip van de rederij Holland-Amerikalijn, is aangekomen in de Cambodjaanse haven Sihanoukville. Het schip was de afgelopen dagen niet welkom in meerdere Aziatische havens uit angst voor het coronavirus.

Aan boord zijn 1455 passagiers, onder wie 91 Nederlanders. Geen van hen is ziek, maar toch werd het schip steeds geweigerd. Onder andere Nederland en de Verenigde Staten hielpen in de zoektocht naar een plaats om aan te meren. Gisteren kreeg het schip groen licht om aan te leggen in Cambodja.

Cruiseschip Westerdam aangekomen in Cambodja

Dodental en besmettingen stijgen fors

In de Chinese provincie Hubei is het aantal besmettingen en doden door het coronavirus flink gestegen. Het dodental in de zwaar getroffen provincie is volgens de lokale gezondheidsautoriteit gisteren opgelopen van 1068 tot 1310. Het aantal besmettingen steeg van 33.366 tot 48.206.

De opvallende toename van het aantal besmettingen is volgens correspondent Sjoerd den Daas grotendeels te verklaren door nieuwe diagnostische criteria vanuit de overheid.

"Eerst werd een besmetting alleen op basis van een positieve uitslag bij een test vastgesteld, maar nu gaat het op basis van ernstige symptomen. Ook CT-scans en de reishistorie van patiënten worden gebruikt om de diagnose te stellen. Dat geeft dokters de ruimte om patiënten in een eerder stadium te behandelen."