NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Japan meldt eerste coronadode, geen besmettingen op cruiseschip De Westerdam

 • Geen besmettingen op cruiseschip De Westerdam
 • Vietnam sluit dorpen af om verspreiding te voorkomen.
 • Zo'n 15.000 besmettingen erbij in een dag door ruimere meetmethode.
 • Veel vragen over corona zijn beantwoord in onze Q&A.
Liveblog gesloten
 • Einde liveblog

  Hierbij sluiten we het liveblog. Volg al het nieuws over het coronavirus op onze site nos.nl en in de app.

 • Bloemen en applaus voor de artsen

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Bloemen en applaus bij afscheid artsen in corona-ziekenhuis
 • Strenge maatregelen rond geïsoleerd Vietnamees dorp

  In Vietnam zijn 10.000 mensen in een dorp in de provincie Vinh Phuc, niet ver van de hoofdstad Hanoi, onder quarantaine gesteld vanwege het coronavirus. In het gebied is de ziekte bij meerdere mensen vastgesteld. Bij ingaande wegen wordt streng gecontroleerd.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Strenge controles rond quarantainegebied Vietnam
 • 'Patiënt met coronavirus ging met Uber-taxi naar Londens ziekenhuis'

  De eerste patiënt met het coronavirus in Londen is met een Uber-taxi naar het ziekenhuis gegaan, meldt de Britse krant The Guardian. Het is een Chinese vrouw die kort daarvoor was gearriveerd vanuit China.

  Ze meldde zichzelf zondagmiddag in het Lewisham-ziekenhuis in Londen. Ze was niet met een ambulance of met eigen vervoer gekomen. De vrouw kreeg direct een masker en werd begeleid naar een kamer die al was ingericht voor het testen op het coronavirus.

  Gisteren bleek uit een test dat ze het coronavirus had, waarna ze werd opgenomen in een ander Londens ziekenhuis, het St. Thomas. Twee personeelsleden van het Lewisziekenhuis zijn in quarantaine geplaatst.

 • Geen enkel verdacht geval in Afrika besmet

  In zestien Afrikaanse gevallen zijn mogelijke besmettingen met het coronavirus onderzocht. In geen enkel geval was de uitslag positief, twittert het hoofd van het Afrikaanse centrum voor infectieziektebestrijding, de Keniaan Ahmed Ogwell.

 • Ziekenhuis waarschuwt voor nepbericht over 'coronavirus in Groningen'

  Het Universitair Medisch Centrum Groningen waarschuwt voor een nepbericht op Whatsapp waarin ten onrechte staat dat personeel van een ziekenhuis in Groningen en Scheemda is besmet met het coronavirus. Het bericht lijkt afkomstig te zijn van de NOS, en bevat een link naar 'een ongepaste afbeelding' en mogelijk een computervirus. Het ziekenhuis adviseert het bericht niet door te sturen en de link niet aan te klikken.

 • Rapper Stormzy zegt tournee door Azië af

  De Britse rapper Stormzy heeft vanwege het coronavirus het Aziatische deel van zijn Heavy is the head-tournee afgezegd. De 26-jarige zanger zou in maart concerten geven in Maleisië, Singapore, Japan, China en Zuid-Korea.

  Hij zegt dat hij ernaar uit had gekeken, maar dat dit deel van zijn wereldtournee vanwege "blijvende gezondheids- en reiszorgen door het coronavirus helaas verzet moet worden".

  Stormzy treedt op 22 februari op in AFAS Live in Amsterdam.

 • Geen besmette passagiers op cruiseschip De Westerdam

  In Cambodja zijn bij een medische controle van passagiers van het cruiseschip De Westerdam geen besmettingen met het coronavirus aangetroffen. Monsters van twintig mensen werden voor een test met een helikopter naar de hoofdstad Phnom Penh overgevlogen. Dat leverde geen enkele positieve test op, maakte de Cambodjaanse minister van Volksgezondheid bekend.

  Premier Hun Sen zal morgen naar de haven van Sihanoukville gaan om de passagiers van het cruiseschip persoonlijk te verwelkomen. Wanneer de passagiers naar huis kunnen is nog niet bekend. Aanvankelijk werd gedacht dat ze vanaf morgen vanuit Cambodja naar huis kunnen vliegen, maar vandaag werd duidelijk dat het toch wat langer kan duren.

  Het schip van rederij Holland-Amerikalijn voer met 1455 passagiers, onder wie 91 Nederlanders, twee weken op zee en werd door vijf landen weggestuurd, voordat het werd toegelaten in Cambodja.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Passagiers Westerdam hopen snel van boord te kunnen
 • Minister Bruins vreest medicijnentekorten door coronavirus

  Minister Bruins zegt na spoedberaad met zijn Europese collega's dat de corona-crisis de zorgen over de beschikbaarheid van medicijnen vergroot. Veel medicijnen worden alleen gemaakt in China, en het zou kunnen dat door het virus de productie en de aanvoer naar Europa worden getroffen, zegt hij. Hij riep zijn collega's op na te denken over productie in Europa.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Bruins: 'Kwetsbaarheid medicijnenproductie is Europees vraagstuk'
 • Europese ministers willen maatregelen tegen corona opvoeren, maar grenzen blijven nog open

  De Europese ministers van Gezondheid hebben in hun spoedoverleg in Brussel afgesproken dat de inspanningen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen worden opgevoerd. Het belangrijkste daarbij is dat alle landen dezelfde preventie- en detectiemaatregelen nemen op de luchthavens, zei de Franse minister Agnès Busyn.

  Veel landen hebben reisbeperkingen opgelegd aan mensen die recent in China zijn geweest, maar hierover zijn geen gemeenschappelijke afspraken gemaakt. In het uiterste geval zouden extra grenscontroles kunnen worden ingevoerd en zou het vrij reizen binnen het Schengengebied beperkt kunnen worden. Minister Bruins riep de andere EU-landen op af te zien van verdere reis- en handelsbeperkingen.

  Verder is afgesproken om gemeenschappelijk op te treden tegen mogelijke medicijnentekorten. Veel medicijnen worden gemaakt in China en EU-landen vrezen dat de levering van essentiële geneesmiddelen daardoor in het gedrang komt. Er wordt gedacht aan de gemeenschappelijke inkoop van medicijnen.

 • Wooncomplexen in miljoenenstad Huanggang van de buitenwereld afgesloten

  De Chinese stad Huanggang, die net als Wuhan in de provincie Hubei ligt, neemt strengere maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Vanaf morgen worden wooncomplexen van de buitenwereld afgesloten en mogen voertuigen alleen nog met speciale toestemming de weg op. Voedsel en andere essentiële goederen zullen worden bezorgd door speciaal daarvoor aangewezen personeel, melden de autoriteiten in de stad.

  Huanggang heeft ruim 7 miljoen inwoners en ligt ten oosten van Wuhan, de stad waar de epidemie uitbrak. Vorige maand legde Huanggang het openbaar vervoer al stil en werden cafés, bioscopen en theaters gesloten.

 • Nigerianen in Wuhan: waarom worden we niet geholpen?

  CNN sprak Nigeriaanse studenten in de door hetcoronavirus getroffen stad Wuhan over hun situatie. Ze voelen zich in de steek gelaten. "Ik snap niet waarom andere landen wel hun burgers kunnen helpen, maar Nigeria ons niet."

 • DSM controleert extra in Chinese vestigingen

  DSM neemt extra maatregelen in China, meldt 1Limburg. Het Nederlandse chemieconcern heeft bij de 28 Chinese vestigingen extra controles ingesteld. Ook werkt kantoorpersoneel thuis en is het aantal reizen naar China beperkt.

  DSM heeft in China 5.000 medewerkers. Een van de fabrieken ligt in de hard getroffen provincie Hubei, op 250 kilometer van brandhaard Wuhan waar de verspreiding van het virus begon.

  Over financiële schade kan topman Sijbesma nog niets zeggen. Voorop staat de gezondheid van de medewerkers, zegt de bestuursvoorzitter.

 • Eerste dode in Japan, ook arts besmet

  Het Japanse ministerie van Volksgezondheid meldt dat een vrouw van in de tachtig is overleden als gevolg van het nieuwe coronavirus. Daarmee is ze het eerste dodelijke slachtoffer in Japan. Het is niet bekend waar de bejaarde vrouw besmet is geraakt.

  Het coronavirus heeft buiten China niet veel levens geëist. Alleen op de Filipijnen was tot vandaag iemand gestorven met het virus onder de leden.

  Japanse media maken ook melding van een arts in het prefectuur Wakayama die met het virus is besmet. Het gaat om een 50 jarige chirurg die eind vorige maand ziek werd. Hij is in het ziekenhuis opgenomen.

 • Extra controles op vakantie

  De autoriteiten in verschillende Oost-Aziatische landen willen zo min mogelijk risico lopen op verspreiding van het virus. Zo worden toeristen die van een cruiseschip bij het populaire Thaise eiland Phuket onderzocht als ze van boord stappen:

  Toeristen worden bij uitstappen van een cruise in Phuket in Thailand onderzocht EPA