liveblog
NOS VoetbalAangepast

KNVB-beker: NAC Breda en Ajax naar halve finales

liveblog gesloten

Tot morgen!

NAC Breda en Ajax staan dus in de halve finales. Wie komen daar nog bij? Dat weten we morgen.

Go Ahead Eagles ontvangt om 18.30 uur FC Utrecht. Om 20.45 uur staat sc Heerenveen-Feyenoord op het programma. Tot morgen!

Blind over 'heerlijke terugkeer' en 'fantastische transfer' Ziyech

In de gewonnen bekerwedstrijd tegen Vitesse maakte Daley Blind zijn rentree bij Ajax. Hij was lange tijd afwezig, nadat er een ontsteking aan de hartspier bij hem werd ontdekt.

Blind over 'heerlijke terugkeer' en 'fantastische transfer' Ziyech

Franse beker: succesvol basisdebuut Bakker bij PSG

Met Mitchel Bakker voor de eerste keer in de basis heeft Paris Saint-Germain in de kwartfinales van de strijd om de Franse beker gewonnen bij Dijon. De kampioen en koploper deed dat met 6-1.

De 19-jarige Bakker, linksachter én voormalig speler van Jong Ajax, had in de openingsminuut een belangrijk aandeel in de eerste treffer. Uit zijn voorzet werkte Wesley Lautoa de bal in eigen doel. Vervolgens had PSG weinig moeite met Dijon.

Olympique Lyonnais (met Kenny Tete) plaatste zich ook voor de halve finales door een 1-0 zege op Olympique Marseille (met Kevin Strootman). Stade Rennes plaatste zich eerder al voor de halve finales.

Spaanse beker: Baskische Barça-beul verslaat Granada

In Spanje is de eerste halve finale van het bekertoernooi afgewerkt. Athletic Club, dat in de vorige ronde FC Barcelona uitschakelde, was in Bilbao met 1-0 te sterk voor Granada.

De enige goal voor de Basken werd gemaakt door Iker Muniain. De return is op 5 maart. De andere halve finale gaat tussen het Baskische Real Sociedad en verrassing Mirandés. De heenwedstrijd wordt morgen gespeeld.

NAC droomt nog niet van Kuip: 'Maandag gewoon tegen Jong Ajax'

"Ja, lekker!", waren de eerste woorden van NAC-trainer Peter Hyballa na het bereiken van de halve finales van de KNVB-beker. De ploeg uit de eerste divisie was met 3-1 te sterk op bezoek bij de nummer twee uit de eredivisie AZ.

Italiaanse beker: Napoli verrast Internazionale

Napoli heeft een knappe overwinning behaald in de halve finales van het Italiaanse bekertoernooi. De nummer elf uit de Serie A verraste koploper Internazionale in Milaan: 0-1. De return in Napels is over drie weken.

De Spanjaard Fabián Ruiz maakte in de 57ste minuut het doelpunt voor Napoli, waar oud-PSV'er Dries Mertens een basisplaats had. Arek Milik (voormalig Ajacied) verving hem een kwartier voor tijd. Hirving Lozano (oud-PSV'er) bleef op de reservebank. Bij Inter deed Stefan de Vrij de gehele wedstrijd mee.

De andere halve finale in de Italiaanse beker gaat donderdag tussen AC Milan en Juventus.

KLAAR IN ARNHEM

In de slotfase schoot invaller Huntelaar - na een pass van Ziyech - nog op de paal. En dan is het afgelopen in Arnhem. Ajax wint met 3-0 van Vitesse en is door naar de halve finales.

In die halve finales moeten de Amsterdammers op bezoek bij de winnaar van het duel tussen Go Ahead Eagles en FC Utrecht, dat morgen wordt gespeeld. Leuk feitje: beide clubs zijn voormalig werkgever van Erik ten Hag.

Hakim Ziyech en Daley Blind zijn weer terug bij Ajax

85' GOAL AJAX

Ajax komt op 3-0 tegen Vitesse: Tadic benut een strafschop.

De penalty werd gegeven nadat de VAR de scheidsrechter had gewezen op een handsbal. Obispo kreeg de bal na een voorzet van Martínez van dichtbij tegen de hand.

Matavz protesteerde, kreeg zijn tweede gele en dus rode kaart. De wedstrijd is dus wel gespeeld.

Vitesse-Ajax 0-3

77' Rentree Blind en Ziyech

Meteen na zijn doelpunt wordt Gravenberch gewisseld. Zijn vervanger is Daley Blind, die op 10 december tegen Valencia voor het laatst op het veld stond en is hersteld van een ontstoken hartspier.

Twee minuten later wordt Traoré vervangen door Ziyech, die wekenlang aan de kant stond met een blessure en bovendien sinds vandaag een zomerse transfer naar Chelsea op zak lijkt te hebben.

Daley Blind maakt zijn rentree bij Ajax: hij vervangt Ryan Gravenberch in het bekerduel met Vitesse

76' GOAL AJAX

Zowel Vitesse als Ajax wist weinig te creëren, maar ineens ligt de bal via Gravenberch in het doel. Ajax op een 2-0 voorsprong bij Vitesse.

Het is wel weer een mooi uitgespeelde aanval, net als bij de 1-0. Via Tagliafico komt de bal bij Gravenberch, die vervolgens fraai uithaalt.

Vitesse-Ajax 0-2

Ryan Gravenberch is blij met de 2-0 tegen Vitesse

65' Spaarzaam kansje

Al het spektakel lijkt te zijn opgebruikt in de eerste minuut van de wedstrijd, want een echte bekerklassieker is het duel tussen Vitesse en Ajax niet.

Ajax heeft de bal, Vitesse loert op een uitbraak. In de 64ste was er ineens weer wat dreiging: een schot van afstand van Linssen werd onderweg echter geblokt door Álvarez.

Buiten de lijnen is Ziyech inmiddels weer gaan zitten. Blind loopt nog wel warm.

Vitesse-Ajax 0-1

53' Blind en Ziyech lopen warm

Dat zal menig Ajax-supporter goed doen: Daley Blind en Hakim Ziyech zijn begonnen aan de warming-up. Ook Klaas-Jan Huntelaar heeft zich langs de zijlijn gemeld om op te warmen.

Binnen de lijnen is er niet gek veel te beleven. We zagen een kopkans voor Dhoeki (ver naast), voor de rest is het wachten op kansen.

Vitesse-Ajax 0-1

Daley Blind maakte in Arnhem zijn rentree in de wedstrijdselectie

TWEEDE HELFT

De tweede helft is begonnen in Arnhem. Beide teams zijn ongewijzigd uit de kleedkamers gekomen.

Ajax staat op een 1-0 voorsprong bij Vitesse in de kwartfinales van het KNVB-bekertoernooi.

RUST

Het is rust in Arnhem. Ajax staat in de kwartfinales van het KNVB-bekertoernooi op een 1-0 voorsprong tegen Vitesse, door een goal van Ryan Babel.

40' Ajax laat teugels beetje vieren

Na de voorsprong laat Ajax het balbezit iets meer aan Vitesse, zonder dat de Arnhemmers vooralsnog gevaarlijk worden. Hoewel: er was even een dreigend moment via Dicko, maar zijn schot werd geblokt door Martínez.

Scheidsrechter Nijhuis heeft wederom twee gele kaarten getrokken: voor Van de Beek (overtreding) en Ajax-trainer Ten Hag (aanmerkingen op de leiding).

Vitesse-Ajax 0-1

32' GOAL AJAX

Babel is het eindstation van een mooi uitgespeelde aanval van de Amsterdammers. Het is 1-0 voor Ajax in Arnhem.

Ajax was de hele tijd in de aanval, maar slaat toe uit een uitbraak na een offensiefje van Vitesse. Via Van de Beek en Traoré komt de bal bij de tweede paal bij de scorende Babel.

Vitesse-Ajax 0-1

Lassina Traoré en Donny van de Beek knuffelen Ryan Babel na zijn goal tegen Vitesse

24' Overzichtelijke fase

Het is na het hectische begin iets overzichtelijker geworden in Arnhem. Ajax heeft de bal en is op zoek naar een opening, Vitesse wacht af en loert op een uitbraak.

Wel hebben we inmiddels twee gele kaarten kunnen noteren, voor Babel en Matavz.

Vitesse-Ajax 0-0

13' Weer kans Vitesse

We waren nog een beetje aan het bijkomen van de eerste minuut, maar na zeven minuten was er alweer Arnhems gevaar: Tannane haalde ineens van verre afstand uit, Onana redde met de nodige moeite.

Daarna lijkt het even gedaan met het spektakel. Beide ploegen doen het iets rustiger aan.

Vitesse-Ajax 0-0

Tim Matavz in duel met Carel Eiting

AFTRAP

Aftrap in Arnhem! De tweede kwartfinale in het KNVB-bekertoernooi is begonnen: Vitesse-Ajax.

En hoe: binnen 30 seconden krijgt Ajax al twee kansen, eerst voor Babel, daarna redt Pasveer knap op een inzet van Traoré. En binnen een minuut is er ook nog een kans voor Matavz namens Vitesse, maar Tagliafico kan redding brengen. Wat een begin zeg.

Op naar Arnhem

We schakelen over naar Arnhem, waar over vijf minuten wordt afgetrapt bij de volgende bekerkraker: Vitesse-Ajax.

Het dak van de goed gevulde Gelredome is dicht.

NAC leeft nog onder Hyballa

De Duitse trainer Peter Hyballa bedankt de NAC-fans na de fraaie zege bij NAC.

De Duitse trainer Peter Hyballa bedankt de NAC-fans na de zege bij AZ

Carnaval bij NAC

Leuk feitje: NAC heeft dit jaar vaker gewonnen van een club uit de eredivisie dan uit de eerste divisie.

Ook opmerkelijk: NAC is de eerste eerstedivisionist die drie eredivisieclubs uit de KNVB-beker kegelt sinds sc Heerenveen in het seizoen 1992/1993.

KLAAR IN ALKMAAR

Het is afgelopen in Alkmaar! Na PSV kegelt NAC Breda ook AZ uit het KNVB-bekertoernooi. De ploeg uit Breda zegeviert met 3-1 bij AZ.

De volgende tegenstander van NAC wordt de winnaar van het duel tussen sc Heerenveen en Feyenoord, dat morgen wordt gespeeld.

Het volle uitvak van NAC in Alkmaar

86' GOAL NAC BREDA

AZ was op jacht naar de gelijkmaker, maar NAC slaat toe met opnieuw een prachtige goal. Invaller Noblejas maakt er 3-1 van.

Stokkers neemt de bal op fenomenale wijze aan langs de lijn, geeft voor op de Spanjaard en die schiet de bal op uiterst koele wijze langs Bizot.

AZ-NAC Breda 1-3

80' Spektakel in Alkmaar

Wat een enorme kans voor NAC. Na een inschattingsfout van Bizot lobt Verschueren de bal richting het doel, maar Svensson weet op spectaculaire wijze de bal voor de doellijn weg te schieten.

Even later is het weer de beurt aan AZ, waar Svensson een geweldige kans krijgt na moeizaam optreden van keeper Olij. Een spectaculaire slotfase ligt voor ons.

AZ-NAC Breda 1-2

75' AZ voert druk op

AZ voert de druk op, want de Alkmaarders hebben nog maar een kwartiertje voor de gelijkmaker. Boadu miste een levensgrote kans, maar de AZ-spits stond sowieso buitenspel. NAC vecht voor wat het waard is, maar het piept en kraakt soms in Bredase defensie.

AZ-NAC Breda 1-2

Opstellingen Vitesse-Ajax (20.45 uur)

Bij Ajax keren Daley Blind en Hakim Ziyech terug op de bank. Lassina Traoré en Edson Álvarez krijgen een kans in de hoofdmacht van de landskampioen omdat trainer Erik ten Hag nog steeds veel geblesseerde spelers moet missen. Naast de bekende blessuregevallen is ook Perr Schuurs niet fit.

65' GOAL AZ

AZ doet iets terug tegen NAC Breda, en hoe. Een geweldige uithaal van 35 meter van Idrissi suist onhoudbaar langs keeper Olij.

AZ-NAC Breda 1-2

Oussama Idrissi (r) viert zijn goal op uiterst bescheiden wijze met Myron Boadu

60' GOAL NAC BREDA

Een prachtig doelpunt van NAC! Schouten rukt alleen op, legt een meter of zeventig af met de bal aan zijn voet en schiet de Brabanders op 2-0 bij AZ. Een nieuwe bekerstunt is in de maak, na de uitschakeling van PSV in de achtste finales.

AZ-NAC Breda 0-2

Robin Schouten schreeuwt het uit na zijn 2-0 tegen AZ

53' NAC blijft gevaarlijk

AZ ontsnapt aan een nieuwe tegentreffer. Wuytens speelt de bal ongelukkig terug op keeper Bizot, die de bal ternauwernood weg kan werken. Even later is er weer een dreigend moment uit een corner, maar Verschueren en Stokkers weten de bal er niet in te krijgen.

Even later gaat Idrissi op de bon na een lelijk schopje tegen Schouten. De irritaties bij AZ nemen toe. Maar er was ook nog een prima kans voor Svensson, wiens schot werd gekeerd door keeper Olij.

AZ-NAC Breda 0-1

TWEEDE HELFT

De tweede helft is begonnen in het KNVB-bekerduel tussen AZ en NAC Breda. NAC staat verrassend op een 1-0 voorsprong. Wat gaat de tweede helft ons brengen?

RUST

Het is rust in Alkmaar. NAC Breda staat brutaal op een 1-0 voorsprong bij AZ in de eerste kwartfinale van het KNVB-bekertoernooi.

Vlak voor rust had AZ nog een beste kans via Stengs, die een lastig schot afvuurde dat door NAC-goalie Olij met enige moeite kon worden gepareerd. De Alkmaarders zullen in in de tweede helft hoe dan ook aan de bak moeten.

35' GOAL NAC BREDA

Nu is het wel raak voor NAC! El Allouchi schiet de bal snoeihard via Svensson onhoudbaar langs Bizot. Op aangeven van de net nog zo onfortuinlijke Schouten. De Brabanders spelen met lef tegen AZ en dat wordt nu beloond.

AZ-NAC Breda 0-1

Mounir El Allouchi wordt bedankt voor zijn goal tegen AZ

30' Grote kans NAC

De grootste kans van de wedstrijd is na een klein half uur voor NAC! Stokkers geeft voor vanaf rechts, Schouten - afkomstig uit de AZ-jeugd - weet de bal vanuit kansrijke positie echter naast te werken.

AZ is weliswaar veel in de aanval, maar NAC blijkt een taaie tegenstander en komt er af en toe gevaarlijk uit, zo blijkt maar weer. Kort hiervoor had Stokkers ook al een aardige kans, maar hij schoot voorlangs.

AZ-NAC Breda 0-0

22' Kansen voor AZ

De kansen voor AZ om te scoren worden groter. In de 19de minuut was er eerst een prima knal van Ouwejan in de korte hoek (redding Olij) en vervolgens een schot van Midtsjø dat via de paal naast gaat.

NAC verstopt zich echter ook niet, en dat zorgt vooralsnog voor een boeiende wedstrijd.

AZ-NAC Breda 0-0

Ondertussen in Enschede: statement Twente over kwestie Brama

FC Twente is met een statement naar buiten gekomen naar aanleiding van de uitspraken die zijn gedaan door trainer Gonzalo García García en dienst assistent Sander Boschker over de negatieve invloed van Wout Brama binnen de club.

Twente meldt dat er een 'intensief gesprek' heeft plaatsgevonden tussen technisch directeur Ted van Leeuwen, de trainersstaf en Brama. "Er zijn verschillen van inzicht, maar er is wel een professionele basis om met elkaar verder te gaan", schrijft de club.

10' AZ voert druk op

AZ heeft de druk in de beginfase van het bekerduel meteen al opgevoerd en dat heeft al tot een aantal plaagstootjes geleid. Zo was er een schot (hoog over) van Stengs, waarbij de aanvaller lelijk terechtkwam. Even schrikken voor AZ, maar Stengs staat weer op en kan door.

Even later is er een enorme kans voor Boadu, die alleen op NAC-doelman Olij afstormt, maar prima wordt lastiggevallen door Van Hecke en naast schiet.

AZ-NAC Breda 0-0

Teun Koopmeiners in actie in het bekerduel met NAC Breda

AFTRAP

De bal rolt in Alkmaar! De eerste kwartfinale in het KNVB-bekertoernooi is begonnen: AZ-NAC Breda.

Voetbalvader Pierre van Hooijdonk - zijn zoon Sydney zit bij NAC op de bank - is uiteraard van de partij.

Opstellingen AZ en NAC Breda

AZ speelt tegen NAC Breda met Jordy Clasie centraal in de verdediging. De oud-Feyenoorder neemt de plaats in van Ron Vlaar, die wegens een blessure ontbreekt. Thomas Ouwejan vervangt linksback Owen Wijndal, die evenmin fit is.

Botteghin vraagteken bij Feyenoord voor kwartfinale

Eric Botteghin is het enige twijfelgeval bij Feyenoord voor het kwartfinaleduel met sc Heerenveen, morgen in de KNVB-beker. De Braziliaanse verdediger is geblesseerd, meldde coach Dick Advocaat in aanloop naar de wedstrijd in het Abe Lenstra-stadion.

De verdedigers Ridgeciano Haps en Sven van Beek zijn weer volledig fit en maakten al hun eerste speelminuten bij de beloften, maar Advocaat zal zijn basisopstelling vermoedelijk niet wijzigen.

"Deze groep heeft veertien wedstrijden niet verloren van de vijftien die we hebben gespeeld. De jongens die er nu staan, hebben niet de indruk gemaakt dat ik ze eruit moet laten", aldus Advocaat. "Dat is vervelend voor de jongens die nu terugkomen, maar we bekijken dit over een langere termijn."

Eric Botteghin weet nog niet of hij morgen voor Feyenoord in actie kan komen

Opgebloeide Pasveer kan nog wel even mee: 'Van der Gouw was 44'

Keeper Remko Pasveer is bij Vitesse bezig aan zijn tweede jeugd als doelman. Als het niet zijn derde jeugd is. Of zijn vierde. Met zijn 36 jaar, drie maanden en twee dagen is hij momenteel de oudste basisspeler in de eredivisie. Vanavond staat hij met zijn club in de kwartfinales van het bekertoernooi tegenover Ajax.

Zijn haar, samengebonden in hip knotje, grijst al bij de slapen, maar versleten is Pasveer nog lang niet. Sterker, dit seizoen hoort hij bijna wekelijks bij de uitblinkers van Vitesse. Pasveer nuchter: "Leeftijd is maar een nummer, hè..."

Pasveer bezig aan zijn tweede jeugd bij Vitesse: 'Met dank aan Sloetski'

Ten Hag klaagt over volle kalender, maar rouleert amper met Ajax

Erik ten Hag moppert al maanden over een te volle voetbalkalender. Maar opvallend is dat de trainer van Ajax, dat vanavond een bekerduel bij Vitesse speelt, daar amper op anticipeert.

De blessuregolf waar Ajax mee kampt, is volgens veel specialisten mede een gevolg van overbelasting. Statistiekenbureau Opta Sports concludeert dat Ten Hag zijn spelers relatief zwaar belast, als je kijkt naar zijn voorgangers én zijn collega's bij andere topclubs.

Een blessure voor Ryan Babel

Staf FC Twente veegt vloer aan met club-icoon Brama

Ander opmerkelijk voetbalnieuws kwam er uit Enschede, waar het hommeles is bij FC Twente. Gisteravond werd de spelersbus al opgewacht door boze supporters, na de 2-0 nederlaag bij FC Emmen. Vandaag is een gevoelig gesprek tussen een delegatie van die supporters en de technische staf uitgelekt.

Daarin wordt door trainer Gonzalo García García en zijn assistent Sander Boschker flink uitgehaald naar Twente-icoon Wout Brama.

Wout Brama is flink bekritiseerd door zijn trainer Gonzalo García García

Ajax en Chelsea bereiken akkoord over Ziyech

Het grote voetbalnieuws kwam vandaag uit Amsterdam: Ajax raakt Hakim Ziyech zo goed als zeker deze zomer kwijt aan Chelsea. De clubs hebben al een mondeling akkoord bereikt. Met de overgang van de 26-jarige middenvelder zou een bedrag van zo'n 40 miljoen euro gemoeid zijn, wat met bonussen kan oplopen tot 45 miljoen.

Hakim Ziyech juicht na zijn doelpunt tegen Chelsea in de Champions League

Welkom bij het KNVB-bekertoernooi

In het KNVB-bekertoernooi is het tijd voor de kwartfinales. De eerste twee wedstrijden staan vanavond op het programma: AZ ontvangt om 18.30 uur NAC Breda, om 20.45 uur staan Vitesse en Ajax tegenover elkaar in Arnhem.

De wedstrijden zijn op de voet te volgen via dit liveblog. Op NPO Radio 1 zijn vanaf 18.30 uur flitsen van AZ-NAC te horen in de lopende programmering, de uitzending van Langs de Lijn En Omstreken begint om 20.30 uur.

Kwartfinales KNVB-beker

Woensdag AZ-NAC Breda
Vitesse-Ajax
Donderdag Go Ahead Eagles-FC Utrecht
sc Heerenveen-Feyenoord