liveblog
NOS NieuwsAangepast

Code geel alleen nog voor kustprovincies, visser omgekomen in Zweden

  • In de nasleep van storm Ciara geldt in de kustprovincies code geel voor zware windstoten.
  • De ochtendspits was drukker dan normaal, hier vind je een overzicht van alle files en dit is een overzicht van alle treinstoringen.
  • De storm heeft volop schade veroorzaakt, maar voor zover bekend waren er geen grote incidenten.
  • Ook in het buitenland zorgde Ciara voor verkeersproblemen, ongelukken en stroomuitval.
liveblog gesloten

Code geel tijdelijk opgeheven

Vanwege een tijdelijke windluwte geldt vanmiddag voor minder plekken een waarschuwing voor zware windstoten.

In Zeeland, Groningen, Noord-Holland, Zuid-Holland, de Waddeneilanden en Flevoland blijft code geel doorlopend van kracht tot en met dinsdagmorgen. De KNMI-waarschuwing geldt vanaf 11.00 uur niet meer voor de overige provincies - met de kanttekening dat de wind vanmiddag en vanavond juist aantrekt. Daarom geldt ook in het binnenland vanaf het einde van de middag voor heel het land weer code geel.

Bekijk de website van de KNMI voor het meest actuele overzicht.

Dode in Zweden, tienduizenden in Europa zonder stroom

In Zweden is tenminste een visser omgekomen nadat zijn boot kapseisde vanwege de storm. Het dodelijk ongeluk gebeurde op een meer in de gemeente Svenljunga, meldt persbureau DPA.

Door storm Ciara hebben tienduizenden inwoners van Duitsland, Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk zonder stroom de nacht doorgebracht. Ook vanmorgen zitten bijvoorbeeld in de Duitse regio Beieren zo'n 50.000 huishoudens zonder stroom doordat omgevallen bomen het elektriciteitsnetwerk plat hebben gelegd. Ook raakten meerdere mensen in Duitsland gewond door vallende takken. De storm woedt nog altijd in het zuiden van het land en trekt oostwaarts. Diverse scholen zijn uit voorzorg gesloten.

In Ierland en het Verenigd Koninkrijk viel bij zo'n 30.000 huishoudens de stroom uit. In delen van Groot-Brittannië wordt vandaag een sneeuwstorm verwacht. En in Frankrijk kwamen ruim 130.00 huishoudens zonder stroom te zitten. In alle genoemde landen zorgde de harde wind voor ongelukken, stormschade, afgelaste vluchten, verkeersproblemen en het uitvallen van treinen.

Gekantelde vrachtwagen vanmiddag geruimd

De gekantelde vrachtwagen op de Moerdijkbrug wordt rond 13.00 uur geborgen, meldt de ANWB. Het voegtuig is al wel aan de kant gesleept, waardoor twee van de rijbanen weer zijn geopend. Vanwege de nog altijd harde rukwinden wordt tot de middag gewacht met de berging.

Het ongeluk zorgde voor lange files op de A16, A27 en A15.

Hulpdiensten druk in de weer met gekantelde vrachtwagen

Veerdienst naar Ameland stilgelegd

Vanwege de zeer hoge waterstand is de pier bij Holwerd afgesloten, waardoor er voorlopig geen veerboten naar Ameland gaan. Op de website van de veerdienst staat dat er alles aan gedaan wordt om de dienst in de middag te hervatten.

Hogesnelheidslijn weer open

Vanmorgen was de hogesnelheidslijn afgesloten vanwege de harde wind, maar inmiddels is die weer helemaal opengesteld. "De Intercity direct, Eurostar en de Thalys naar Brussel, Parijs en Londen rijden ook weer allemaal volgens schema", zegt een woordvoerder van NS.

'Deur waait uit bus'

Wieger de Bruin laat weten dat vanmorgen de deur uit bus 320 naar Leeuwarden is gewaaid. De bus was om 7.30 uur vertrokken uit Drachten. De passagiers moesten noodgedwongen uitstappen nadat de deur onderweg door de hard wind was weggewaaid.

  • Wieger de Bruin / NOS Ooggetuige
  • Wieger de Bruin / NOS Ooggetuige

Aantal scholen in België dicht

De VRT meldt dat sommige scholen vandaag uit voorzorg voor de harde wind vandaag dichtblijven. Het gaat om basisscholen met veel bomen op hun terrein. Om te voorkomen dat leerlingen of leerkrachten geraakt worden door takken, blijven de scholen preventief dicht.

Verder zijn in België ook tientallen treinen uitgevallen vanwege stormschade.

AWNB: spits drukker dan gemiddeld

Het ergste deel van de ochtendspits is voorbij. Er staat nog ruim 450 kilometer file, tegenover zo'n 700 op het hoogtepunt. Daarmee was het drukker dan gemiddeld, "maar het komt niet in de top-10 van drukste ochtendspitsen van afgelopen jaar", zegt een woordvoerder van de ANWB.

De grootste problemen zijn op de A16, die is deels afgesloten vanwege een gekantelde vrachtwagen bij Moerdijk.

130.000 huishoudens zonder stroom in Frankrijk

Vanwege stormschade zitten ruim 130.000 Franse huishoudens zonder stroom. Vooral aan de westkust in Bretagne en Normandië is er overlast vanwege storm Ciara en de nasleep daarvan. Ook vandaag zijn in Frankrijk allerlei vluchten geannuleerd en is er vertraging op het spoor en op de weg.

Rijkswaterstaat: druk op de weg, wees alert

Zoals verwacht verloopt de ochtendspits drukker dan normaal vanwege de heftige weesomstandigheden. Er staat nu ruim 600 kilometer file. De combinatie van regen en zware windstoten zorgde vooral in de vroege ochtend voor onveilige situaties op de weg. "Maar gelukkig is de regen bijna ons land uit", zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Automobilisten moeten nog steeds extra alert zijn, waarschuwt Rijkswaterstaat. Vooral op hooggelegen weggedeeltes zoals bruggen. "Hou voldoende afstand en, het is wellicht overbodig om te zeggen, maar hou beide handen aan het stuur."

Hogesnelheidstreinen omgeleid

Hoewel de overlast op het spoor volgens de NS beperkt is, worden de hogesnelheidstreinen tijdelijk omgeleid. Daardoor duurt het langer om per trein het buitenland te bereiken. "De hogesnelheidslijn is afgesloten vanwege de harde wind, dat duurt naar verwachting tot na de ochtendspits", zegt een NS-woordvoerder in het NOS Radio 1 Journaal.

Tussen Rotterdam en Dordrecht rijden er minder sprinters. Werkzaamheden aan het spoor daar zijn vertraagd vanwege de harde wind. Ook op andere plekken is er vertraging op het spoor, het actuele overzicht vind je hier.

'220 vluchten geannuleerd op Schiphol'

NH Nieuws meldt dat er ook vandaag weer vluchten zijn afgelast vanwege de harde wind. Het gaat volgens de regionale omroep inmiddels om zo'n 220 vluchten. Gisteren werden er ook al ruim 200 geannuleerd vanwege storm Ciara.

Ook bij het Rotterdam The Hague Airport en EindhovenAirport is het vliegschema aangepast vanwege het weer. Op de website van het Rotterdamse vliegveld is te zien dat in ieder geval een vlucht naar Londen is geannuleerd. Ook de site van het Eindhovense vliegveld meldt dat minimaal een vlucht is geannuleerd.

Ook verzekeraars druk met stormschade

Het is nog te vroeg voor een totaalbeeld van de stormschade, maar bij verzekeraar Interpolis stond de teller gisteravond laat op 600 schademeldingen. De verwachting is dat nog veel verder oploopt.

"Men gaat meestal niet tijdens de storm naar buiten, maar vaak een dag later wordt de schade opgemaakt", zegt een woordvoerder in het NOS Radio 1 Journaal. "Wat we veel zien en horen is stormschade aan huizen, maar ook omgewaaide bomen en takken of dakpannen die op auto's vallen."

Gekantelde vrachtwagen op A16

De A16 van Rotterdam naar Breda is bij de Moerdijkbrug dicht door een gekantelde vrachtwagen. De ANWB adviseert het verkeer om te rijden via de A29. Volgens Rijkswaterstaat levert de afsluiting ook een file aan de andere kant van de weg op.

Ruim 500 kilometer file

Op het moment van schrijven meldt de ANWB dat er 532 kilometer file staat, verspreid over 103 files. De verkeersdiensten hadden op voorhand al gewaarschuwd voor een drukke ochtendspits vanwege de nasleep van storm Ciara.

De stormschade in beeld

In deze video zie je de schade die storm Ciara gisteravond heeft veroorzaakt op diverse plekken in het land:

Hulpdiensten druk met de stormschade

Beperkte overlast op spoor, wel drukker in de trein

Ondanks de stormschade blijft de overlast voor treinreizigers beperkt volgens de NS. Op de meeste plaatsen is de treindienst goed op gang gekomen. Wel zijn sommige treinen korter dan normaal, waardoor het drukker is in de treinen.

Omgewaaide bomen en takken zorgden voor schade aan het spoor en bovenleidingen. Het is de storingsploegen van ProRail goed gelukt om deze schade te herstellen, schrijft de NS.

Ook schade en overlast in buurlanden

Net als in Nederland was in België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk gewaarschuwd voor de gevolgen van storm Ciara. Vooral reizigers kregen ermee te maken: vluchten werden afgelast, wegen afgesloten vanwege omgevallen bomen en een aantal treinen viel uit.

Zo moesten honderden mensen uit de Thalys vanuit Parijs naar Amsterdam noodgedwongen de nacht doorbrengen in Brussel, omdat de trein vanwege stormschade niet verder kon rijden. Ook de Duitse hogesnelheidstrein ICE kon op sommige plekken niet verder rijden, waardoor passagiers moesten overnachten in de trein.

Stormschade was vrijwel overal aanwezig, zoals hier in Berlijn. Daar viel een bouwstellage op de weg.