NOS Nieuws Cultuur & Media Aangepast

Parasite verrast bij de Oscars, ook prijzen voor Pitt en Dern

 • Parasite wint onverwacht Beste Film en Beste Regie
 • Joaquin Phoenix, Renée Zellweger, Laura Dern en Brad Pitt wonnen ook
 • Alle uitslagen zijn hier te vinden
Liveblog gesloten
 • Parasite wint Beste Film

  Parasite schrijft geschiedenis door als eerste niet-Engelstalige film de belangrijkste prijs te winnen. de vierde prijs van deze avond.

  "Ik ben sprakeloos", producent Kwak Sin-ae. "Dat had ik nooit gedroomd. We zijn zo blij. Dit is een unieke moment in de geschiedenis."

  De microfoon werd ingetrokken, maar op aandringen van de zaal gaat het geluid toch weer aan. De cast en crew bedankt het Zuid-Koreaanse publiek dat ze altijd het beste in hen naar boven hebben gehaald.

  Hiermee eindigt ook dit liveblog.

 • Zellweger Beste Actrice

  Renée Zellweger wint als Judy Garland haar tweede Oscar voor de film Judy. "Deze film herinnerde me dat onze helden ons verenigen. De besten onder ons inspireren ons het beste uit onszelf te halen en verenigen ons", zegt ze in haar dankwoord. "Als we onze helden zien, dan zijn we het eens."

  "Judy Garland heeft nooit deze eer mogen ontvangen", zegt ze over de filmster, die haar twee nominaties niet wist te verzilveren. "Maar ik weet zeker dat dit moment bijdraagt aan haar erfenis. Haar inclusiviteit en ruimhartige geest die een specifieke rol overstijgt."

  "Mis Garland, u behoort tot de helden. Deze is zeker voor u."

 • Phoenix Beste Acteur

  Na vier nominaties wint Joaquin Phoenix voor Joker zijn eerste Oscar. Hij grijpt zijn dankwoord aan voor een betoog, want "onze grootste gift is dat we iedereen zonder een stem een stem kunnen geven."

  "Het lijkt alsof we ons inzetten voor verschillende zaken, maar ik zie overeenkomsten. Of het nu gaat over genderongelijkheid, racisme, homorechten, rechten voor inheemse volken of dieren, het gaat om een strijd tegen ongerechtigheid, tegen het idee dat een natie, ras, volk of soort het recht heeft anderen ongestraft uit te buiten."

  Phoenix gaat in op zijn eigen carrière. "Ik ben een blaag geweest, egoïstisch, wreed soms, moeilijk om mee te werken. Ik ben dankbaar dat zovelen in deze zaal mij een tweede kans hebben gegeven. Dan zijn we op ons best: als we elkaar een tweede kans gunnen. Elkaar geen oude fouten nadragen, maar zoeken naar vergeving. Dit is het beste van de menseheid."

  Hij krijgt een staande ovatie als hij het podium verlaat.

 • Parasite wint regie

  De tolk van Bong Joon-ho is haar geld vanavond wel waard, want voor de derde keer moet ze zijn woorden vertalen: dit keer wint hij Beste Regie - toch onverwacht, Sam Mendes werd gezien als de winnaar. Hij lijkt er zelf ook door verrast dat hij in deze categorie wint.

  "Ik dacht dat ik klaar was, ik was klaar om te relaxen", zegt hij verbijsterd. "Alleen de nominatie was al een eer, ik had nooit gedacht dat ik dit zou winnen."

  "Op de filmschool heb ik een citaat geleerd dat ik in mijn hart gegrift heb: 'het meest persoonlijk is het meest creatief'", zegt hij in het Koreaans, om er in het Engels aan toe te voegen dat het een citaat van Martin Scorsese is. De Amerikaanse regisseur krijgt een hartelijk applaus.

  Bong bedankt ook Quentin Tarantino, "die mijn films op zijn lijstjes zette toen ik niet bekend was in de VS". Hij zegt het liefst zijn Oscar in stukjes te hakken om te verdelen onder zijn mede-genomineerden.

 • Muziek

  De IJslandse componist Hildur Guðnadóttir wint de eerste Oscar voor Joker. "Wat ontroerend, bedankt dat jullie me zo warm ontvangen."

  "Aan de meisjes en vrouwen, moeders en dochters die muziek voelen opborrelen, alsjeblieft uit jezelf. We moeten jullie stem horen."

  Hierna wint Elton John (in een paars smoking) zijn tweede Oscar, na The Lion King. Hij wint voor het nummer I'm gonna love me again uit de Elton John biopic Rocketman. "Dit is niet klote", vat mede-winnaar Bernie Taupin het samen. "Dit is voor de 53 jaar dat we samen soebatten en doen wat we doen."

  "Hij was er constant voor mij, toen ik het verklootte en toen ik normaal was, was hij er", zegt Elton John over zijn schrijfpartner. "Dit is een droom." Hij bedankt ook Taron Egerton, die hem vertolkte in de autobiografische film.

  Als laatste bedankt John zijn zoons, die de show in Sydney volgen. "Daddy loves you."

 • Beste Buitenlandse Film

  Films uit Polen, Macedonië, Frankrijk, Spanje en Zuid-Korea maken kans op de eerste International Feature Film, zoals de categorie Beste Niet-Engelstalige Film sinds dit jaar heet.

  Parasite wint zoals verwacht zijn tweede Oscar van de avond. Regisseur Bong Joon-ho houdt het beeldje triomfantelijk in de lucht. "Een grote eer. Ik ben zo blij dat ik de eerste ben die de prijs met deze nieuwe naam wint."

  Hij vraagt ook de cast en crew van Parasite te gaan staan om een rondje applaus in ontvangst te nemen. Daarna sluit hij af, in het Engels, met "Ik ben klaar om te gaan drinken. Tot de volgende ochtend".

 • Geen Oscar voor Nederlander

  De Nederlander Arjen Tuiten grijpt naast een Oscar met Maleficent 2, want Bombshell wint. In de film over ongewenste intimiteiten bij Fox News werden Charlize Theron en Nicole Kidman omgetoverd in presentatoren van de zender.

 • Cats

  Rebel Wilson en James Corden komen op in een Cats-outfit, een verwijzing naar de geflopte musical. "Als castleden voor de film Cats weten we hoe belangrijke visuele effecten zijn", grappen ze.

  1917 haalt de derde prijs van de avond binnen, van de negen totaal. De film heeft nog drie ijzers in het vuur: Beste Film, Regie en Muziek.

  Wilson en Corden als Cats AP
 • En waar laat je je Oscar dan...

 • Nog eentje voor 1917

  Cameraman Roger Deakins wint de tweede Oscar van zijn carrière (na vijftien nominaties) voor 1917. Geen wonder dat het camerawerk wordt beloond, de film is gedraaid alsof het een lang shot is.

  Will Ferrell reikt daarna de Oscar voor montage uit "aan de mensen die zo vaak mijn tekst uit de film snijden". Ford v. Ferrari wint deze categorie.

 • Geluid

  Salma Hayek grapt dat ze eindelijk een Oscar in haar handen heeft als ze opkomt met acteur Oscar Isaac om de geluids-Oscars te presenteren (waar Isaacs film Star Wars 9 ook voor genomineerd is). Racefilm Ford v. Ferrari wint voor Beste Geluid Winnaar Donald Sylvester zegt dat regisseur James Mangold eigenlijk in diens categorie genomineerd had moeten zijn. "Kon ik het hoofd er maar afbreken om aan jou te geven", zegt hij tegen de regisseur. Hij merkt ook op dit misschien wel de laatste film van de legendarische studio 20th Century Fox is, die verder gaat onder een andere naam, zonder de Fox.

  1917 wint de eerste prijs van de avond voor Beste Geluidsmontage. Het verschil tussen beide Oscars is dat Geluid gaat over alle soorten van geluid die worden gebruikt voor een film, en bij geluidsmontage gaat het om het samenvoegen van al die verschillende geluidsporen.

 • Beste Bijrol Actrice

  Laura Dern wint zoals verwacht voor Marriage Story, waarin ze de scheidingsadvocaat van Scarlett Johansson speelt (in deze categorie ook genomineerd voor Jojo Rabbit). Ze had twee keer eerder naast Oscargoud gegrepen, voor Rambling Rose en Wild.

  Dern draagt haar Oscar op aan haar stiefkinderen en haar ouders, de acteurs Diane Ladd en Bruce Dern, die zelf respectievelijk drie en twee keer genomineerd waren, maar nooit wonnen. "Ik hou van jullie." Ladd reageert emotioneel in het publiek.

  "Bedankt hiervoor, dit is het mooiste verjaardagscadeau ooit", voegt Dern, die maandag 52 wordt, er nog aan toe.

 • Documentaire

  Mark Ruffalo merkt op dat vier van de vijf genomineerde documentaires een vrouwelijke (mede-)regisseur hebben, wat tot gejuich leidt. Winnaar is American Factory, de eerste documentaire van het productiehuis van Michelle en Barack Obama. De film gaat over een Amerikaanse fabriek in Ohio die wordt overgenomen door een Chinese eigenaar, waarna de twee bedrijfsculturen met elkaar samen moeten leren werken.

  Julia Reichert (kaal na een kankerbehandeling) bedankt haar mede-genomineerden, die soms in oorlogsomstandigheden films maakten. Zelfs zegt ze dat "het beter wordt als de arbeiders van de wereld samenwerken". Opvallend genoeg geen bedankje voor de Obama's, die toch een vast een ronde applaus hadden gekregen in Hollywood.

  Opvallend is dat Honeyland uit Macedonië niet wint, die was ook genomineerd voor Beste Buitenlandse Film, een unicum voor een documentaire.

  Learning to skateboard in a warzone (if you're a girl) wint Korte Documentaire. De film toont het werk van Skateistan, die meisjes in Kaboel leert skateboarden.

 • Decorontwerp

  Once upon a time wint een tweede Oscar (na Brad Pitt), nu voor beste decor. Kostuum gaat daarna naar Little Women.

 • Beste Korte Film

  The Neighbors' Window wint Beste Korte Film. De film gaat over een moeder die moet wennen aan twee nieuwe buren.

 • Meer berichten tonen