NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Brexit officieel: 'We're out!'

 • Om klokslag 00.00 uur (Europese tijd) zijn de Britten uit de EU gestapt.
 • Kijk hier de Q&A met Tim de Wit (VK) en Sander van Hoorn (Brussel) over brexit terug.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  We sluiten nu dit liveblog. Houd voor meer nieuws over de brexit de reguliere berichtgeving op NOS.nl in de gaten, of bekijk onze collectie met een groot aantal achtergrondverhalen.

 • Verdriet in Brussel

  In een café aan het Place du Luxembourg, het plein voor het Europees Parlement in Brussel, hebben jonge medewerkers van de EU een 'Fuck Brexit Party' georganiseerd. Ongeveer 150 mensen 'verdrinken' daar het verlies van Groot-Brittannië als Europese lidstaat. 'We'll be back', is op posters te lezen.

  Ook voor de ingang van het Europees Parlement komt een kleine groep mensen samen. Ze branden kaarsjes en zingen, uit verdriet om de brexit.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Zo werd de brexit ingeluid in Brussel
 • Nieuwe werkelijkheid

 • Zo telden de Britten af

  Op Parliament Square en op de gevel van Downing Street 10 in Londen is afgeteld naar de brexit. Nigel Farage, brexiteer van het eerste uur, wilde aanvankelijk de Big Ben om 23.00 uur (lokale tijd) laten luiden. De Big Ben staat echter in de steigers. Het toch laten luiden van de klokken bleek te duur, en dus werd voor de projectie op de ambtswoning een oude opname gebruikt.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Aftelmoment: van 10 naar 0 tot 'brexit'
 • Een huwelijk van 47 jaar is voorbij

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Europa in, Europa uit: 47 jaar Brits lidmaatschap in twee minuten
 • Brexit!

  Klokslag 00.00 uur is Groot-Brittannië officieel vertrokken uit de Europese Unie. Er gaat nu een transitieperiode van 11 maanden in. Voor het eind van het jaar moet er overeenstemming zijn over een handelsakkoord met de EU.

 • Johnson: 'Hoe hobbelig de weg ook is, ik weet zeker dat we zullen slagen'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Speech Boris Johnson
 • Speech Boris Johnson

  Zojuist publiceerde de Britse regering een vooraf opgenomen speech van premier Boris Johnson.

  "Voor veel mensen is dit een moment van hoop, een moment waarvan ze dachten dat het nooit zou komen. Er zijn natuurlijk ook veel mensen die een gevoel van angst en verlies ervaren. En dan is er nog een derde groep, waarschijnlijk de grootste, van mensen die zich zorgen maakten dat er geen eind zou komen aan het politieke circus. Ik begrijp al deze gevoelens. De taak van de regering, mijn taak, is om dit land te verenigen en vooruit te brengen", aldus Johnson.

  De premier stelde dat de EU zich, "ondanks al haar kwaliteiten", de afgelopen halve eeuw heeft ontwikkeld op een manier die niet meer past bij zijn land. "En dat oordeel hebben jullie, het volk, geveld in het stemhokje. Niet een, maar twee keer."

  Johnson kijkt uit naar een tijdperk van vriendelijke samenwerking met de Europese Unie. "Dit is geen eind, maar een begin", aldus de premier. "We gaan spieren ontdekken die we al eeuwen niet gebruikt hebben. De kracht van zelfstandig denken en handelen. We gaan het volledige potentieel van dit land inzetten en de levens van mensen in iedere uithoek van ons land beter maken."

 • Wat de EU moet missen als de Britten vertrokken zijn

  1/5 NOS
  2/5 NOS
  3/5 NOS
  4/5 NOS
  5/5 NOS
 • Drukte op Parliament Square

  Op veel plekken in Londen, en in de rest van Groot-Brittannië, is het vanavond rustig. Alleen op Parliament Square, bij de Big Ben, is het druk. Daar wordt vanavond het grootste brexitfeestje gevierd. "Het hele plein staat vol", zegt verslaggever Mattijs van de Wiel. Hij ziet veel Union Jacks om zich heen, de Britse vlag staat symbool voor de onafhankelijkheid.

  Brexiteer Nigel Farage wilde de Big Ben om 23.00 uur lokale tijd luiden. Dat is het moment dat de brexit ingaat. "Maar dat kan niet, want die staat in de steigers", zegt Van de Wiel. Daarom heeft iemand de 'Little Ben' in elkaar geknutseld, een kleine klok met een trommel die hij met zich meedraagt.

  "Het is nu zo druk dat er geen verkeer meer rond het plein mag. Op het grote scherm waren zojuist beelden van de afgelopen jaren te zien", zegt Van de Wiel. "Er werd flink gejuicht toen Nigel Farage en Boris Johnson te zien waren."

  1/5 NOS
  2/5 EPA
  3/5 Reuters
  4/5 EPA
  5/5 EPA
 • Nog twee uur te gaan

  Nog ruim twee uur, dan is het zover. Om klokslag 00.00 uur (Nederlandse tijd) stappen de Britten officieel uit de Europese Unie. In de praktijk verandert er op dat moment niet zoveel. Tot 31 december praten de EU en Groot-Brittannië nog verder over een handelsovereenkomst. Wat er uit dat verdrag komt is belangrijk voor de toekomstige relatie tussen de twee partijen.

  Tot middernacht staan er nog een paar dingen op het brexitprogramma, want terwijl het licht in Brussel al lang uit is staat op een aantal plekken in Londen nog een feestje op het programma.

  Om 23.00 uur wordt er een toespraak van premier Boris Johnson uitgezonden. In deze opgenomen speech spreekt hij het land toe. Men gaat ervan uit dat hij het historische moment van deze dag zal benadrukken. Ook zal hij proberen Groot-Brittannië te verenigen, zei correspondent Tim de Wit gisteren. "Want de afgelopen jaren is er enorme verdeeldheid geweest. Hij zal proberen de scheidslijn tussen voor- en tegenstanders te laten verdwijnen, maar of dat lukt is de vraag."

  Richting 00.00 uur verschijnt er op de ambtswoning van Johnson, op 10 Downing Street, een lichtvoorstelling met aftelmoment richting middernacht. Rond die tijd zien we ook beelden van het feestje dat brexiteer Nigel Farage geeft, vrijwel onder de Big Ben in Londen. Daar komen naar verwachting duizenden mensen op af.

 • Wat de EU kwijtraakt nu de Britten vertrekken

  1/5 NOS
  2/5 NOS
  3/5 NOS
  4/5 NOS
  5/5 NOS
 • Souvenirwinkels in Brussel

  De souvenirwinkels in Brussel spelen vandaag al behendig in op het vertrek van de Britten. De mokken, truien, sokken en andere EU souvenirs zijn al te verkrijgen zonder de Britse vlag. Kwestie van op tijd bestellen, zegt een verkoopster. "Als de Britten besluiten om weer terug te komen, dan is de boel hier binnen een week weer bekleed met ook Britse vlaggen".

  1/3 NOS
  2/3 NOS
  3/3 NOS
 • Q&A met correspondenten

  Binnen een paar minuten is het zover: een Q&A met correspondenten Tim de Wit in Londen en Sander van Hoorn in Brussel. over de brexit Je kunt hier live meekijken. Dat kan ook via Facebook, en daar zijn ook vragen te stellen: https://www.facebook.com/nos/

 • Zo gingen de vlag neer bij het Europees Parlement

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Britse vlag wappert niet meer in Brussel