NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Witte Huis roept noodtoestand uit om coronavirus, Trump neemt maatregelen

 • Bij meer dan 9800 mensen in China is het coronavirus vastgesteld. Het aantal doden staat op 213.
 • Buiten China is er nog niemand overleden aan het virus.
 • De Wereldgezondheidsorganisatie heeft besloten dat er sprake is van een internationale noodsituatie.
 • Lees hier een Q&A over het coronavirus, en in dit artikel lees je over hoe open China is over de uitbraak.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Wij sluiten nu dit liveblog. Houd voor meer nieuws over het coronavirus onze reguliere berichtgeving op NOS.nl in de gaten.

 • Thuisquarantaine

  Dit weekend komt er waarschijnlijk een groep van ruim twintig Nederlanders terug uit de regio Wuhan in China. Er is nog veel onduidelijk over hoe zij naar Nederland reizen, maar de kans is groot dat ze na aankomst thuis in quarantaine gaan. Hoe werkt dat? En is het wel veilig? Lees het hier.

 • Zes besmettingen in VS, Trump neemt tijdelijke maatregelen

  Zes Amerikanen zijn besmet met het coronavirus, hebben de Amerikaanse autoriteiten bekendgemaakt in een persconferentie. 191 mensen worden nog onderzocht. Robert Redfield, directeur van de Amerikaanse ziektebestrijdingsorganisatie CDC, benadrukte dat het risico voor de VS op dit moment nog altijd 'laag' is. "Dat willen we zo houden." Wel geldt vanaf vandaag een "noodtoestand voor de volksgezondheid" in de VS.

  Daarom neemt president Trump tijdelijke maatregelen om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Zo mogen er straks nog maar op zeven vliegvelden vluchten vanuit China binnenkomen, onder andere in New York (JFK), Atlanta en San Francisco. Iedere Amerikaan die terugkeert naar de VS en die in de veertien dagen daarvóór in de Chinese provincie Hubei is geweest (waarvan Wuhan de hoofdstad is) moet verplicht twee weken in quarantaine. Amerikanen die niet in Hubei waren maar wel in een ander deel van China, worden grondig gecontroleerd op het virus. Niet-Amerikanen die naar de VS willen reizen maar die in de veertien dagen daarvóór in China waren, mogen het land helemaal niet in.

  De maatregelen gaan op zondag 2 februari in.

 • Geen Chinees nieuwjaar in Utrechtse wijk

  De Utrechtse culturele organisatie RAUM gelast de viering van het Chinees nieuwjaar op zondag 16 februari af. Vanwege de uitbraak van het coronavirus zijn de betrokken organisaties niet in de stemming, zegt RAUM. Het culturele stadslab organiseert iedere maand een 'buurtborrel' in de wijk Leidsche Rijn. Het zou voor het eerst zijn dat die in het teken zou staan van het Chinees nieuwjaar.

 • 'Chinese zaterdagschool in Rotterdam gaat dicht'

  De Chinese zaterdagschool Dan Hua in Rotterdam sluit per direct haar deuren als voorzorgsmaatregel tegen het coronavirus, meldt regionale omroep Rijnmond. Veel leerlingen en ouders zijn bang dat het virus zich verder buiten China verspreidt, zegt contactpersoon Wendy Li tegen de omroep. De meeste leerlingen hebben banden met familie in China.

 • Quarantaine

  De 195 Amerikanen die woensdag vanuit Wuhan naar de Verenigde Staten zijn vertrokken, moeten daar twee weken in quarantaine blijven. Dat doen ze op een militaire basis in de Amerikaanse staat Californië.

 • Opnieuw besmettingen bij Duits bedrijf

  Twee medewerkers van autoleverancier Webasto zijn besmet met het coronavirus. Het gaat om een Duitse en een Chinese werknemer, zegt het bedrijf in een verklaring. Eerder deze week werd al bekend dat vijf andere medewerkers van Webasto het virus hadden opgelopen. In totaal zijn nu zeven werknemers besmet, vijf Duitse en twee Chinese. In Duitsland staat de teller nu op zes besmettingen, omdat ook een kind van een Duitse Webasto-medewerker het virus heeft opgelopen.

  Het bedrijf gaat ervan uit dat het virus tijdens een vergadering op het hoofdkantoor in Duitsland is overgedragen van een Chinese collega op een Duitse medewerker. De medewerker uit China was op bezoek op het hoofdkwartier in het Beierse Stockdorf, maar voelde zich tijdens haar verblijf in Duitsland nog niet ziek.

  Webasto-directeur Holger Engelmann roept de inwoners van de omgeving van Stockdorf op om rustig te reageren. "We krijgen steeds meer meldingen van medewerkers die zeggen dat zij en hun families, die niet tot de risicogroep behoren, door instellingen, bedrijven en winkels worden geweigerd als bekend wordt dat ze bij Webasto werken. We begrijpen dat de huidige situatie mensen verontrust en bang maakt, maar dit is een enorme last voor de families van onze werknemers."

  Het Webasto-hoofdkantoor in Stockdorf blijft nog tot en met maandag gesloten.

 • Informatie in het Chinees

 • Deze Fransen zijn niet blij met de komst van Wuhan-evacués

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Angst onder inwoners Frans dorpje door komst Wuhan-evacués
 • Hoe groot is Wuhan?

 • 'Banger voor racisme dan voor virus'

  De Nederlands-Chinese restauranteigenaar Laiying Wang leest online veel "verdrietig makende" reacties op de uitbraak van het coronavirus, vertelt ze in het programma Nieuws en Co op NPO Radio 1. "Ik weet wel dat racisme iets is wat voor Chinezen al langer bestaat, maar in dit geval heb ik bijna het idee dat alle stereotype opvattingen nu aan het coronavirus worden gelinkt, als een soort excuus. Zo van: het virus komt door de spleetogen, omdat ze altijd alles eten, ze hebben het verdiend, heel grof allemaal."

  Laiying heeft zelf nog niet zulke reacties gekregen, maar heeft er wel angst voor, zegt ze. "Ik ben veel banger voor het racisme dat nu ontstaat dan voor het virus zelf."

 • Noodfonds Rode Kruis

  Het Rode Kruis heeft bijna 1 miljoen euro uit zijn noodfonds vrijgemaakt voor de wereldwijde hulpverlening rond het coronavirus. De organisatie gaat specialisten sturen naar landen waar de kans op verspreiding van het virus het grootst is. Ook zet ze hulpverleners in om te helpen bij bijvoorbeeld temperatuurmetingen en om hulpgoederen te leveren aan mensen die in quarantaine zitten.

  "Een pandemie van het coronavirus is een reële dreiging en moet niet onderschat worden", zegt Emaniele Capobianco, hoofd gezondheidszorg bij het Internationale Rode Kruis. "Met 13 miljoen vrijwilligers wereldwijd kunnen wij een belangrijke rol spelen in de nationale en internationale hulpverlening rondom dit nieuwe coronavirus," Naast de bijna 1 miljoen euro die het Rode Kruis daar nu voor heeft vrijgemaakt, verwacht de organisatie nog 2,8 miljoen extra nodig te hebben.

 • Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen schrappen vluchten

  De Amerikaanse luchtvaartorganisaties Delta Air Lines en American Airlines staken hun vluchten van en naar China, meldt persbureau AP. American Airlines schort de vluchten al vanaf vandaag op en gaat daar tot 27 maart mee door. Delta vliegt nog tot en met 5 februari door op China, om klanten de mogelijkheid te geven om het land te verlaten. Daarna schrapt de organisatie vluchten van en naar China tot en met 30 april.

  Eerder hadden ook andere luchtvaartmaatschappijen al besloten om niet meer van en naar China te vliegen, onder andere Air France KLM, Egyptair en RwandAir. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt overigens dat het beperken van het vrije verkeer van mensen en goederen waarschijnlijk niet helpt tegen de verspreiding van het coronavirus.

 • Briefjes

  Op verschillende plekken in Rome hangen briefjes met de mededeling dat Chinezen er niet welkom zijn.

  Zo hing vandaag op de deur van een café in Rome enkele uren een notitie met de mededeling dat "alle mensen uit China" niet welkom waren, vanwege "internationale veiligheidsmaatregelen". De burgemeester van Rome, Virginia Raggi, veroordeelde het briefje. Volgens haar zijn acties als deze "absoluut niet gerechtvaardigd". Het briefje is inmiddels verwijderd, melden Italiaanse media.

  In Italië zijn voor zover bekend twee mensen besmet met het coronavirus. In het land is vandaag de noodtoestand uitgeroepen.

 • Meldpunt voor ondernemers

  Ondernemersorganisatie FME heeft een meldpunt geopend voor bedrijven die in de problemen zijn gekomen door de uitbraak van het coronavirus. Een aantal bedrijven heeft zich al gemeld bij de organisatie.

  De meldingen gaan vooral over problemen die ondernemers hebben doordat fabrieken in Wuhan en de rest van China tijdelijk zijn gesloten. "Als wij hier in Nederland iets fabriceren, komen de onderdelen van over de hele wereld, ook uit China", zegt FME-voorzitter Ineke Dezentjé. "Als de productie terugloopt, ontstaat er op den duur een tekort aan onderdelen of grondstoffen."

  FME wil met behulp van het meldpunt in kaart brengen welke problemen bedrijven precies hebben en hoe groot die zijn. "Daarna kunnen we kijken naar mogelijke oplossingen. Zo kunnen ondernemers elkaar misschien wel helpen."