NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Toch minder KLM-vluchten naar China, vijfde besmetting in Frankrijk

 • De Wereldgezondheidsorganisatie oordeelt morgen of er sprake is van een internationale noodsituatie.
 • Reiskoepel ANVR adviseert om tot en met februari niet naar China te reizen, KLM schrapt een aantal vluchten.
 • Tot nu toe zijn 133 mensen overleden door het virus. In China zijn zeker 5974 mensen besmet, daarbuiten enkele tientallen.
 • Lees hier antwoorden op vragen over het coronavirus, en in dit artikel lees je meer over hoe open China is over de uitbraak.
Liveblog gesloten
 • Wel vluchten schrappen of niet?

  Meerdere grote luchtvaartmaatschappijen maakten vandaag bekend dat dat ze voorlopig niet meer op China vliegen. KLM schrapte wel een aantal vluchten, maar niet allemaal. In dit artikel lees je welke afwegingen meetellen bij zo'n besluit:

 • Diverse landen halen bewoners op uit Wuhan

  De Verenigde Staten en Japan hebben landgenoten per vliegtuig uit de Chinese stad Wuhan geëvacueerd. Ook Europese landen plannen vluchten om burgers uit het door coronavirus getroffen gebied op te halen.

  Vanuit Frankrijk vliegt vanavond een militair vliegtuig naar de luchthaven van Wuhan. Het is de bedoeling dat dit toestel alleen Fransen meeneemt, zo werd bekendgemaakt op een persconferentie.

  Nederlanders?

  Donderdag of vrijdag vertrekt een tweede vliegtuig, een burgertoestel dat behalve Fransen ook andere EU-burgers oppikt uit de Chinese miljoenenstad. Specifiek werden onder meer Duitsland, Spanje, Denemarken en Polen genoemd, maar een compleet overzicht werd niet gegeven. Eerder liet de Nederlandse overheid weten dat er mogelijk ook Nederlanders meevliegen, afhankelijk van of er plek is aan boord. Achttien van de twintig Nederlanders in Wuhan willen het land verlaten.

  De Britten hebben op donderdag een evacuatievlucht gepland staan. Ook Canada, Nieuw-Zeeland en Australië zijn dit van plan.

  Het vliegtuig met ruim 200 Amerikaanse burgers afkomstig uit Wuhan, geland op een luchtmachtbasis in Californië AFP
 • 'Wereldwijde economie gaat gevolgen voelen'

  Het schrappen van vluchten, klappen in de toeristische sector, onzekerheid op beurs: het zijn nog maar de eerste gevolgen van de coronavirusuitbraak op de wereldwijde economie. Nieuwsuur legt in dit artikel uit wat de mogelijke scenario's zijn:

 • 'Ruim 120 Chinezen annuleren bezoek aan Volendam'

  Vanwege het coronavirus regent het annuleringen in de Volendamse toeristensector, zegt een hoteleigenaar tegen NH Nieuws. "Vijf groepen uit China hebben al geannuleerd afgelopen week. Dat komt neer op ruim honderdtwintig mensen." De vissersplaats is een populaire bestemming voor Chinese toeristen.

 • 'Iedereen in China maakt zich grote zorgen'

  Sinds vandaag zijn er meer besmettingen met het coronavirus dan met SARS tijdens de grote uitbraak in 2002 en 2003. Hoewel het dodental veel lager ligt, 133 nu tegenover 348 door SARS destijds, is de Wereldgezondheidsorganistatie (WHO) ongerust. Want het aantal besmettingen blijft verder toenemen.

  "Iedereen maakt zich grote zorgen hier", zegt China-correspondent Sjoerd den Daas. "Ik heb vandaag met veel mensen contact gehad uit alle uithoeken van het land. Als de restaurants open zijn, zitten er geen mensen meer. Als de bus rijdt, zitten er behalve de chauffeur geen mensen meer in. Ook bij ons redactiekantoor in Peking wordt onze temperatuur gescreend. Het is alle hens aan dek hier."

  Morgen komt de noodcommissie van de WHO samen om te herevalueren of er inmiddels sprake is van een internationale noodsituatie.

 • Vijfde besmetting in Frankrijk

  In Frankrijk is een nieuwe besmetting van het coronavirus vastgesteld. De nieuwe patiënt is de dochter van een 80-jarige Chinese toerist, die zelf ook besmet is en op de intensive care ligt in een ziekenhuis in Parijs. Daarmee liggen twee van de vijf patiënten op de intensive care.

  Buiten China is nu in vijftien landen het virus opgedoken. Het dodental staat op 133, alleen in China zijn er mensen door het virus omgekomen.

 • 'Besluit KLM heeft vooral met financiën te maken'

  De keuze van KLM om toch een aantal vluchten naar China te schrappen heeft meer te maken met financiële overwegingen dan met de gezondheidssituatie. Dat zegt economieverslaggever Wessel de Jong in het NOS Journaal.

  "Vanmiddag werd er gezegd: we houden de situatie nauwlettend in de gaten, maar we vliegen door. Wat veranderde bij KLM is dat men daar zag dat er veel minder mensen naar China vliegen. Dus ze combineren vluchten om die toestellen toch vol te krijgen", legt De Jong uit. "Vergeet niet dat Air France-KLM zo'n 1,4 miljard euro van hun jaarlijkse omzet halen uit vluchten in en naar China. Dat schrap je niet zomaar."

 • Run op mondkapjes vanwege coronavirus, maar helpt het?

  Door het coronavirus is er veel vraag naar mondkapjes. Dat betekent topdrukte voor de bedrijven in Nederland die ze verkopen. En dat terwijl mondkapjes geen volledige bescherming bieden tegen het virus.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Aantal bestellingen is minimaal verdrievoudigd'

  Vanzelfsprekend is de vraag naar mondkapjes in China nog veel groter. Op de onderstaande foto zie je een lange rij voor een bedrijf dat ze verkoopt in de miljoenenstad Nanjing:

  EPA
 • KLM stopt bepaalde vluchten naar China

  De KLM schrapt toch tijdelijk een aantal vluchten naar China vanwege de uitbraak van het coronavirus. Het gaat om deze vluchten:

  • Per 30 januari: directe vluchten naar Chengdu en Hangzhou.
  • Per 30 januari: het aantal wekelijkse vluchten naar Sjanghai daalt van elf naar zeven keer per week.
  • Per 31 januari: de directe vluchten naar Xiamen.

  De aanpassingen blijven van kracht tot en met 29 februari, laat de luchtvaartmaatschappij weten. Het aantal wekelijkse vluchten naar Peking blijft staan op zeven. Ook zusterbedrijf Air France vermindert het aantal vluchten naar China.

  Eerder op de dag zei KLM nog dat er vooralsnog geen vluchten zouden worden geschrapt.

 • IKEA sluit helft van winkels in China

  Vanwege de uitbraak van het coronavirus sluit meubelmultinational IKEA tijdelijk 15 van zijn 30 winkels in China. Het bedrijf laat weten dat deze filialen dichtblijven totdat het virus onder controle is. Er werken in China zo'n 14.000 mensen voor het Zweedse bedrijf.

 • 'Menselijke fout' in risicoanalyse WHO

  De Wereldgezondheidsorganisatie betreurt het dat het woord moderate, oftewel matig of bescheiden, stond in de wereldwijde risicoanalyse over het nieuwe coronavirus. "Dit was een menselijke fout bij de voorbereiding van het rapport", schrijft de WHO-chef op Twitter. "Ik heb steeds gezegd dat er het risico groot is."

  Krap een week geleden oordeelde de WHO dat het nog te vroeg is voor een internationale noodsituatie. Morgen komt de noodcommissie opnieuw bijeen.

 • WHO-noodcommissie morgen bijeen over virusuitbraak

  Een speciale noodcommissie van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO adviseert morgen of er sprake is van een internationale noodsituatie vanwege het coronavirus. Dat meldt de WHO-voorzitter op Twitter.

  Krap een week geleden concludeerde de WHO dat er nog meer tijd en informatie nodig was voordat een internationale noodsituatie kan worden uitgeroepen. Tot nu toe heeft de WHO dat vijf keer gedaan. Onder meer bij de Mexicaanse griep in 2009 en bij de ebola-epidemie in 2014.

 • ‘Wij zijn geen virus’

  Fransen van Aziatisch afkomst komen op sociale media in actie tegen generalisering vanwege het coronavirus. Onder #JeSuisPasUnVirus, oftewel "ik ben geen virus" roepen ze op niet gelijk te denken dat iedereen die er Chinees uitziet ook het virus heeft.

  "Ik weet dat iedereen bang is", schrijft Lou Chengwang op Twitter, "maar geen vooroordelen alstublieft."

  Een omstreden kop in een lokale krant was een van de aanleidingen. Le Courier Picard sloeg op de voorpagina 'geel alarm' vanwege het virus. Terwijl geen enkele krant het zou durven om bijvoorbeeld 'zwart alarm' te slaan als het om een Afrikaans land ging, reageerde een antiracisme-organisatie.

  Ook in andere landen worden volgens plaatselijke media Aziaten in het openbaar ervan beschuldigd het virus te hebben, zonder dat er een gegronde reden voor is.

 • Nederlander: 'Ik laat mijn vrouw niet in de steek'

  Nederlanders met een Chinese partner staan voor een moeilijke keuze, want die mogen vooralsnog de stad niet verlaten. Zo iemand is de Nederlander Henry Blok uit het Zeeuwse Oost-Souburg. Hij is in Wuhan op familiebezoek met zijn Chinese vrouw en hun zoontje van anderhalf.

  Het gezin wil het liefst zo snel mogelijk terug naar Nederland, maar dat wordt bemoeilijkt door het Chinese paspoort van Henry's vrouw. De Chinese regering laat zijn eigen burgers namelijk niet evacueren. "Ik sta met mijn rug tegen de muur", zegt Blok in Nieuws en Co. "Ik heb mijn hoop nu gevestigd op ons zoontje, omdat de autoriteiten geen ouders en kinderen van elkaar willen scheiden."

  Toch heeft hij er een hard hoofd in. "Ik heb vanochtend vernomen dat een stel Amerikanen eerder weg is gegaan en hun Chinese partner achter hebben moeten laten. Dus ik zie niet gebeuren dat ze tegen Nederlanders zeggen: neem uw vrouw maar mee hoor!"

  Mocht het zo zijn dat zijn vrouw toch niet mee mag, dan blijft ook Henry in China. "Dan gaan we proberen op de gewone manier naar huis te gaan, met onze eigen vliegtickets die op 28 februari staan. Want mijn vrouw in de steek laten, dat ga ik niet doen."

  Henry en zijn vrouw Sisi Eigen foto
 • Lufthansa stopt voorlopig met vliegen naar China

  Over de hele wereld buigen vliegmaatschappijen zich over de kwestie. Zojuist heeft ook Lufthansa bekendgemaakt niet meer te vliegen naar China.

  Ook deze vliegmaatschappijen hebben laten weten voorlopig alle vluchten naar China te hebben opgeschort:

  • American Airlines (Shanghai en Peking)
  • British Airways
  • Lufthansa
  • Air India
  • Asiana Airlines
  • Finnair
  • Lion Air
  • Jetstar
  • Air Macau
  • Cathay Pacific (deels)
  • United Airlines (deels)